Honnan fogod felismerni az államcsődöt?

2013-01-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A bankbetétek kamatainak folyamatos csökkenése sok embert a prémium állampapírok felé terelt, ami még mindig igen vonzó, infláció plusz három százalék (2018/I), illetve infláció plusz 2,5 százalék (2015/L) kamatot fizet.

Azonban márciustól az unortodoxia elfoglalja az utolsó még ellenálló pontot is, ezért nagyon sokan tartanak a magyar állam csődjétől.

Hozzáteszem, a gazdasági mutatók nem indokolnák az államcsődtől való félelmet, azonban a kormányba vetett bizalom teljes hiánya miatt ez nem teljesen kizárható. A világot uraló jelenlegi hatalmas pénzügyi éhség felszívja a magyar állampapírokat, ráadásul sokkal alacsonyabb kamatok mellett, mint ezelőtt egy évvel. Azonban ha a legkisebb megingás következik be a világ pénzügyi piacán, az elsők között fogják a befektetők a magyar állampapírokat a piacra önteni.

Az államcsődről itt írtam, olvasd el, ha még nem tetted.

Ami most a minket érdeklő legfontosabb kérdés, miről fogjuk megtudni előre, hogy államcsőd várható.

Amint azt az előző cikkemben is írtam, az államcsőd nem máról holnapra fog eljönni, mert a kialakulásának a legfőbb oka, hogy az állam nem tudja a lejáró adósságait újonnan felvett adósságokkal megújítani. Ugyanis az államadósság erről szól: azért veszünk fel új hiteleket, hogy abból kifizessük a régieket. Mivel kamatot is kell fizetni, ezért az államadósság egészen addig nő, amíg a költségvetés nem zár pluszban (azaz több bevételre tesz szert, mint amennyit elkölt) és ezt nem a lejáró adósságok visszatérítésére fordítja. (Van elsődleges és másodlagos egyenleg, erről majd máskor.)

Másik probléma, ha volna, aki ad nekünk kölcsönt, de olyan kamatok mellett, amit már nem lehet ésszerűen kigazdálkodni. Mintha a lakáshitelünk törlesztőjét 40%-os hitelkártya-hitelből szeretnénk hosszú távon rendezni. Előbb-utóbb belerokkanunk a kamatokba.

A magyar államnál forintos hitelnél ez az érzékeny határ 9-10% körül van jelenleg, ha ennyiért kap kölcsönt az állam, csak idő kérdése, hogy mikor rokkan bele.

Jelenleg mintegy 21 ezer milliárd forint az államadósság, ha ezt mind 10%-os kamat mellett vettük volna fel, akkor 2,1 billió(!) forintot fizetnénk csak a kamatokra minden évben.

Ha bármelyik helyzet előáll, akkor az állam nem jut új forráshoz. Azonban a tartalékai és az adóbevételek miatt nem azonnal jön az összeomlás, hanem legalább két-három hónap múlva.

Tehát a mi kérdésünk, honnan tudjuk, hogy ez a két-három hónap, amikor az állam már az utolsó tartalékait éli fel, elkezdődött?

Ehhez meg kell ismerkednünk dióhéjban az állampapírok eladásával.

Az állam az állampapírokat az Adósságkezelő Központon keresztül, aukciókon értékesíti. Megadja, hogy milyen mennyiségben szeretne aznap eladni a meghatározott papírokból.

Az erre jogosultak (elsődleges forgalmazók) a megadott aukciós napokon  beadják egymástól függetlenül, hogy mennyi állampapírt szeretnének venni és milyen kamat mellett.

Ezt az Adósságkezelő központ vagy elfogadja, vagy elutasítja, vagy ha tetszik neki nagyon, akkor további összegben bocsát még ki állampapírokat aznap.

Először az kap, aki a legjobb (legalacsonyabb) kamatok mellett is hajlandó venni állampapírt, majd a második és így tovább.

Tehát mikor nincs gond? Ha alacsony kamat mellett az érdeklődők a teljes mennyiséget meg akarják venni, vagy esetleg még annál is többet.

Mikor van gond? Ha magas kamat mellett, vagy még úgy se akarják megvenni a forgalmazók az állampapírokat, vagyis kisebb az érdeklődés, mint az eladni kívánt mennyiség, vagy a magas kamatok miatt az Adósságkezelő utasítja el az eladást.

Mikor van igen komoly gond? Ha ez az állapot több héten át fennmarad. Ilyenkor pár hónapon belül várható az államcsőd, hacsak az IMF, vagy az Unió nem ad pénzt a befektetők helyett, mint 2008 végén.

Ha ezt látjuk, akkor van miért aggódni.

Hol tudjuk ezt ellenőrizni? Ismerkedjünk meg az Adósságkezelő honlapjával: www.akk.hu

Mindjárt a címlapon látjuk az elmúlt aukciók végeredményét, jelenleg ezt:

Vagyis az utolsó két aukción feleannyi diszkont-kincstárjegyet adott el az állam, mint amennyit meg akartak venni, az átlaghozam pedig nagyon messze van a veszélyes 10%-tól, mindössze 5,33-5,45%.

Tehát a következő 3 hónapban nem várható államcsőd.

(Az ÁKK oldalán még rengeteg érdekes információ van, de erről majd máskor.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram