A változás a lényeg

Múlt héten megjelent egy magyar felmérés, miszerint az átlagos magyar háztartásban a váratlan kiadásokra 476 ezer forint félretett pénzre lenne szükség, de csak a háztartások 35%-a mondta azt, hogy rendelkezik is ennyi tartalékkal.

Mivel a 476 ezer forint körülbelül egy kétfős háztartás havi nettó átlagbére, ezért azt mondhatjuk, hogy a háztartások harmada rendelkezik egy hónapra elegendő tartalékkal. Még ez is nagyon messze van az ideális minimumtól, a hathavi megélhetésre elegendő vésztartaléktól.

Nagyon sokszor erre a pénzügyi problémára a megoldás nem a még több kereset, hanem az új pénzügyi szokások kialakítása. Sokan esnek abba a hibába, ha nem jönnek ki a bevételeikből, még keményebben kezdenek el dolgozni, viszont ahogy nő a fizetésük, nő a költésük is, így megint csak nem lesz elég a bevétel. Ezért még keményebben dolgoznak.

Ezért segítség sokaknak, ha inkább a pénzügyi szokásaikat változtatják meg.

S változást a kis dolgokkal érdemes kezdeni, mert egy túl radikális változás már az elején elveszi az emberek kedvét a kezdéstől vagy a folytatástól.

Sokan csak gúnyosan nevetnek, mit számít, ha nem iszok meg két kávét munka közben a szomszédos kávézóban, azzal semmivel nem leszek előrébb.

Ők azok, akik nem értik, hogy nem az ezzel megtakarított pénz a lényeg, bár megjegyzem, az sem elhanyagolható. (Látom nálunk reggelente az irodistákat a Starbucks-ban tömött sorokban, majd ebédidőben ugyanezen embereket az éttermi részen s utána újra a kávézóban. Nem tudom, mennyit keresnek, de hogy a fizetésük jelentős részét sokan elköltik munkaidőben, az biztos.)

Nem az a lényeg, mennyit spórolsz meg azzal, hogy nem a munkahelyeden kávézol reggelente. Hanem az, hogy elhatároztad, hogy változni és változtatni fogsz és az első lépést megteszed.

Először a reggeli kávézást pótolod egy olcsóbb megoldással, majd a reggeli szendvicsezést váltod ki azzal, hogy korábban kelsz és otthon reggelizel.

A probléma gyökere

Amikor látod, hogy már meg tudtál spórolni néhány tízezer forintot havonta, egyből meg fog jönni a kedved a komolyabb változtatásokhoz is, legyen szó a bevételi vagy a kiadási oldalról.

Mert a budai házat tényleg nem a kávézásból megtakarított pénzből fogod megvenni. Hanem azért, mert elindultál valahol és kézbe vetted a pénzügyeidet és a kiadások után a bevételi oldalon is elkezdtél tudatosan előre menni.

Ezért ne becsüld le a kicsiny kezdetet. Mert a maratonra sem úgy készülsz fel, hogy első nekifutásra lefutsz egy laza negyven kilométert. Hanem az elhatározással kezded és az első kilométer nyögvenyelős lefutásával.

Akármilyen kicsiben is, de kezdd el még ma a változást és akkor nem leszel azon honfitársaink között, akinek még egyhavi bérének megfelelő tartalék is a lehetetlen küldetés kategóriájába esik.

Havonta csak egy keveset tegyél el

Share

172 hozzászólás

 • Kacsa
  Mondjuk érdekelne, hogy hogy jött ki a “kisebb” váratlan kiadásokra 476k forint. Kisebbnek egy mosógép-cserét, vagy egy kéthetes táppénzt, egy gyors kocsi-javítást gondolnék, de ezek azért inkább a 200k-n belüli összegnek tűnnek.

  Ilyen szempontból a Miklós által mondott kétszemélyes család havi költsége megfogalmazás jobban illik erre az összegre.

  Nyilván a választól függetlenül szomorú, hogy csak ennyinek van megtakarítás, de valaki segítsen már összeszedni, hogy mi van benne a kisebb (!) váratlan kiadásba, ami átlagosan 476k-t jelent.

 • Hercegnő
  Annyira hálás vagyok ezèrt a blogèrt. Amikor 23 èvesen elkezdtem dolgozni egy multinál, a (magyar átlag feletti) fizetèsem nagy rèszèt hülyesègekre kezdtem költeni (mindig új táskák, ruhák). Aztán minden megvàltozott, amikor rátalàltam erre a blogra, plusz podcastokra (Dave Ramsey, Chris Hogan).
  Azóta a fizetèsem kb 75-80%át fèlreteszem. De ehhez az is kellett, hogy jobb munkahelyre váltottam sokkal jobb fizetèssel(ismèt a blog hatására), viszont nem tèrtem vissza a költekezôs èletmódomhoz.
  Köszönök mindent, Miklós!
 • szifonkutya
  Ez bizony a “croissant” cikk ki tudja hányadszorra újratöltve. 🙂 Még keményebben dolgozni felesleges, a béremelések és a bónuszok szinte mindenhol pofára dőlnek el. Nem keményebben kell dolgozni, hanem jobban kommunikálni és helyezkedni, főleg a multikban. A Starbucks látogatóin én is sokat nevetek, isszák a semmi extra kávékat 1000-1500 forintért, pedig hol van már a Szex és New York :)) Kéthavonta jól esik ott egy limonádé, de ennyi.
 • Attila9
  “Amire figyelsz, az növekszik”
 • jurta
  Elolvastam a hivatkozott cikket is, a “kisebb váratlan kiadás” teljesen definiálatlan, pontosabban a válaszolóra van bízva, mit tart annak. (Egy háztartási gép élete végét ne nevezzük már váratlannak, de a valamilyen gyakorisággal jellemezhető véletlen eseményeknél, mint betegség, bűncselekmény, baleset, is azonos gyakoriság-értéknél kéne meghúzni a határt.) Így igazán nehéz hiteles és összehasonlítható felmérést végezni, pedig folyton a 2018-as eredményeikhez hasonlítja. Felteszem, a felmérés ötletgazdája tanult annyi statisztikát, hogy matematikailag értelmes kérdést tegyen fel, amit aztán olyan matekmentes formában is meg tud fogalmazni, hogy a mintába került személyek se értsék félre. Csalódás. Még jó, hogy a Kiszámoló-cikk nem erről szól. 🙂
 • Zabalint
  Én azt nem értem, mit csinálnak ezek az emberek akkor, ha mondjuk válság idején elveszítik a munkahelyüket, és csak 1 év múlva találnak újra munkahelyet. Márpedig valamit csinálnak, mert a legutóbbi válság idején sem került a lakosság fele utcára. Családi segítség talán?
 • Csigabga
  Egy szó: Kaizen
 • Nándi

  “Még keményebben dolgozni felesleges, a béremelések és a bónuszok szinte mindenhol pofára dőlnek el.”

  Bizonyára megvoltak a negatív tapasztalataid amik hatására kialakult benned ez a kép, de kérlek ne általánosíts. Én eddig 2 Német multinál dolgoztam és magam körül mindig azt tapasztaltam hogy igenis keményen meg kell dolgozni a sikerért.

  Ez amit itt felvázoltál a duzzogós hozzáállás amivel nem sokra lehet menni. Ha úgy érzed érdemtelenül más kapta helyetted az elismerést azt meg kell beszélni és két eset lehetséges:
  A) lehet hogy le kell adni az egobol és belátni hogy olyan értékei vannak a másiknak amire nem gondoltál (hogy fontos) >> tanulni, fejlődni kell
  B) tényleg nem valós értékek alapján ítél a főnök (nem vitatom h vannak ilyenek) >> keresni kell mást >> ez megint csak a te felelősséged magad felé h ezt megtedd magadért

 • mitel hentes
  Én alkalmazottként dolgoztam, amikor a bőséges (és nem olcsó) ebéd után hetente többször becsusszant egy-egy süti, kávé. Rájöttem, hogy pótcselekvés volt, nem szerettem ott dolgozni, a munkatársak idegesítően lassúak voltak, és állandóan panaszkodtak, viszont ott kellett ülni egész nap. Ezt a kínszenvedést kompenzáltam fogyasztással.

  Váltani kellett, változtatni kellett. Elmentem vállalkozónak, annyit dolgoztam, amennyit kellett, a maradék időben pedig azt csináltam, amit akartam. A süti, kávé, nasi vonal megszűnt. Néhányaknak az segít, hogy uralkodjanak magukon, hogyha a maguk urai lehetnek. Nekem bejött.

 • Jóska Pista
  Szinte látom magam előtt Kiszámolót, ahogyan az egyiptomi charteren a családdal majszolja a fizetős szendvicsek helyett az otthoni rántott húsos zsemlét, és issza hozzá a wc-ben megtöltött flakonból a vizet.
 • AAA

  Kettős tömegű lendkerék vagy katalizátor, aztán már ugrott is fél milla. És ez még csak a kocsi.
 • AAA
  Napi egy starbucks kávé az 10 év alatt (mai áron) úgy bő 4 millió, ennek fényében kell ott kávézgatni minden nap.
 • Ata

  Úgy tudom hogy módszertanilag ‘váratlan kiadáson’ az aktuális átlagbér kétszeresét szokták érteni.

 • Nobody

  Én sem járok a Starbucks-ba. Inkább a feleségemmel együtt beülünk a Frei-be. Ott ketten is iszunk ennyiből kávét, és még választék is van, tudunk kísérletezni.
 • Kiszamolo
  Jóska Pista, szégyellem is magam, hogy a reptéri Sparban veszek a családnak friss mai szendvicset 700 forintért és nem 8 eurórért veszem meg a repülőn a szikkadt szemetet az olyanok kedvéért, mint te. Csak hogy lássák, én gazdag csávó vagyok, akinek telik a szendvicsre és a pénz nem számít, mert abból annyi van, hogy vasvillával forgatjuk otthon, be ne dohosodjon. Vizet meg adnak a gépen, de gondolom, régen utaztál charteren, a magángépeden ez meg úgyis alap.
 • Kiszamolo
  Attila, kivéve ha a testsúlyod az. 🙂
 • Tibb23
  Tavaly emelte több év után a tulajdonos a lakbért, és kétségbe estem, mert a fizetésem is pont emelkedett. Az zavart, hogy nem tudok többet spórolni, mert így ugyanannyin maradok. De rájöttem, mivel tudok spórolni: újra elkezdtem biciklivel járni munkába. Nem veszek BKV-bérletet, így havi 9500-at spórolok, kb. 12 hónapban 8-szor. Most nem, mert új biciklit kellett vennem, de előre kiszámoltam, hogy mikorra térül meg ez a “befektetés”, szóval idén ettől függetlenül már pluszban leszek. Jövőre pedig a teljes 8 hónapot tudom spórolni, mert bicikli már lesz, ami most van.
  Annyira lecsökkentettem a kiadásaim, hogy lakbéren és ételen kívül nem kell másra költenem. Eljutottam arra a pontra, hogy már lenézem azokat, akik képtelen hétköznap főzni, és egyszer sincs, hogy otthonról hoznák az ebédet, véletlenül se. Biztos többet keresnek. Csak majd ne sírjanak, hogy nincs pénzük családalapításra.
 • Uvag
  Volt egy kolléganőm, azt mondta, szülne akár 4-et is (a nagy csok-os, gyerekvállalós korszak közepette, persze most is ez van, csak azóta nem dolgozik itt), ha lenne rá pénze. Akkor talán nem keresett sokat, de azóta elment egy még jobban fizető helyre (szerintem itt se kereshetett rosszul, de nem tudom, mennyit kapott) kifejezetten a pénz miatt. Nos, gyerek továbbra sincs, mert férfi sincs az életében. Nem esett le szegénynek, hogy a gyerekvállalás nem pénzkérdés. Érdekes módon külföldi nyaralásra mindig volt pénze. Nem is tudja, hogy pár nyaralás elhalasztásával 1-2 gyerek árát megspórolhatta volna (már az ő nyelvén beszélve, amin a 4 gyerekhez sok pénz kell). Vagy arra gondol, hogy nyaraláson felül kellene keresnie, és akkor bevállalná a gyereket? Mennyit? 4-et? Miért pont 4-et mondott, miközben nemhogy 3, de 2, sőt, 1 sincs? Legyen pénz mindenre, nem spórol, és akkor hajlandó szülni?
 • Blend Ahmed
  AAA: “Napi egy starbucks kávé az 10 év alatt (mai áron) úgy bő 4 millió”

  “Ha ezer évig nem eszel kekszet, akkor tudsz venni egy kekszgyárat.” (Dancsó Péter)

 • NantaFarancs
  A pénzügyi tudatosság másik oldaláról lennék kíváncsi a Kiszámoló ill. többiek véleményére.
  Egyrészt tényleg igaz, hogy takarítsunk meg, bár 10-20 éve nem voltak ilyen fórumok, de engem is erre neveltek. Másrészt ha “túl sokan” hisznek benne, most sokat megtakarítanak, évtizedek múlva meg többség már kivenni akar a rendszerből, akkor logikailag, valahol csak kevesebbet fog érni. (Plusz népesség öregedése!) Ez az elég egész rejtélyes számomra. Egyrészt azt mondják, USA, USA háztartások (diákhitel, lakás, autó, hitelkártyák) egyre jobban el vannak adósodva. Mellette pedig pénzügyi műveltség, megtakarítások nőnek. Az szívás lenne, hogy amit megtakarítunk, végül nem tudják visszaadni, és azok “nyernek” akik a Starbucksban elkávézzák…
 • faterpolo
  Mennyire igaz. Főleg a dolgozz többet elvre kell figyelni. Kicsivel több, mint öt éve vagyok egy multinál, rengeteg embert látok abban tönkremenni, hogy túltolják a túlórát, vagy a túlórabérért (ha van), vagy mert majd jön az előléptetés. Sokszor tényleg jön. És mi az ára? Igen, az: még több túlóra, még több stressz, cseszegetés, stb. Ezért kell először önmagadat, és a saját idődet tisztelni. Ha ezt nem teszed meg, a munkahelyed szépen kinyír. Köszönik szépen a heti 20 túlórádat, meg a “lefekvés előtt még otthonról megválaszolom ezt a pár e-mailt”, aztán amikor kiégsz, mint a villanykörte, rezzenéstelen arccal, vállukat vonogatva veszik át a könnyekkel megírt felmondóleveledet. Inkább tanulj, és legyél türelmes, várd ki a minőségi javulást hozó ajánlatot. És költs ésszel.
 • vgaborka
  Én a cégnél reggelizem és iszom a kávét!
  .
  .
  .
  .
  Otthonról hozom a szendvicset (előző este megcsinálom, nem kelek fel emiatt korábban) és van ingyenes kávégép.
 • Blend Ahmed
  Attila9: “Amire figyelsz, az növekszik”

  Ez angolból van fordítva? A magyar változat nem úgy van, hogy a “gazda szeme hízlalja a jószágot”?

 • NAR
  “a reggeli szendvicsezést váltod ki azzal, hogy korábban kelsz és otthon reggelizel.”

  Ez egy érdekes kérdés. Én itthon reggelizek, ez kb. fél órába szokott telni. Ha útközben vennék péksüteményt, az kb. 5 perc. Az otthoni reggeli költsége olyan 100-200 forint körül lehet (egy darab paprika vagy szelet sajt is jelentősen meg tudja dobni a költséget!), a péksütemény olyan 400 forintból kijön. Vissza lehet vezetni a dolgot arra, hogy 25 perc alvás megér-e 200-300 forintot?

 • Teo
  Sajnos a mentalitásunkat a legnehezebb megváltoztatni. Ebben jelentős szerepe van, hogy a csapból is a “fogyassz-élvezz-megérdemled” üzenet folyik éjjel-nappal. Először ezt kell kikapcsolni az elmében, utána már megy minden magától. (Csak összevetésként: az Államok lakosságának 44%-a nem rendelkezik 400$ megtakarítással sem.)
 • Teo
  Jót nevettem ezen a “be ne dohosodjon” ötleten, mivel nekem sikerült pár éve százezer rubelt berohasztani a páncélszekrénybe. Alig akarták visszaváltani. Azóta szilikagél is van a pénz mellett. 🙂
 • kritizator
  Kettős tömegű lendkerék, Ford Galaxy bőven 250 ezer alatt
 • bicskanyitogato
  Kedvenc kávém (hosszú kávé, pici tej, cukor nélkül + két deci szóda) a legalapabb büfékben, bodegákban, restikben, alAMÁnium pultos kiskocsmákban készül és van, ahol 200 HUF már a jattos ár a fenti menüért… 🙂 Imádok úton-útfélen ilyen helyekre betérni és még helyi infókhoz is hozzájutok az általában kedves törzsvendégektől. Imádom.
  A cikk megint tuti, ismét köszi!
  (Mi amúgy teleszkópos homlokrakodót használunk, az elején raklapvillával a kápé halmok átmozgatására a csűrben…)
  Mindenkinek további jó tudatosságot kívánok, ha már mi nem lehetünk olyan felhőtlenül boldogok, mint a tudattalanok.
 • Poli
  Joska pista: annyira örülök az ilyen embereknek,akik igy gondolkoznak,mint te. Ezek motivalják az embert. Mi PONTOSAN ezt csináljuk. Párom itthon van Gyed-en, a fiam 1 éves, én teljesen átlagosan keresek, (tudom ez senkit se érdekel, de a kovetkezo hozzaszolasban feljott volna) most keszulunk masodszor Londonba, juniusban 1 het All inclusive 5* hurghadaban. Januarban 1 hetet voltunk Tenerifén. Na, de a lényeg, mindezek mellett, rakunk is felre, DE a repulon a hazi szendvicset fogjuk enni, mert olcsobb, es jobb. Es rengeteg ismerosunk rajtunk rohog, akik meg eletukben nem mozdultak ki a panel-alberletbol, hogy de hülyek vagyunk.
 • Álmodozó
  Jóska Pista azért én bízom benne, hogy Miklósnak van 1 havi megtakarítása. Ez a cikk azoknak szól, akinek nincs. Azért, hogy legyen.

  Én is sokszor úgy vagyok, ha egy havi költségvetés elszáll már az elején, akkor abban a hónapban nincs erőm tovább figyelni a kiadásomat. Az a vonat elment, majd a jövő hónapban megpróbálom újra.

 • Kiszamolo
  NAR, valaki mesélte, de írtam is róla, hogy ketten a feleségével valami havi 28 ezer forintot elszendvicseztek a munkahelyi büfében, mert ott reggeliztek. Azért, mert későn keltek. Azért, mert mindennap későn feküdtek.

  Úgy spóroltak havi negyvenezret ezeken (szendvics, kávé, ilyenek), hogy észre sem vették.

 • Vakmacska
  Ah, próbálom a kamaszlányomnak ezt előadni.
  Volt itthon ennivaló, menzára is be van fizetve, a nagyi is főz, de kedve szottyant gyorskaját rendelni nemrég…mondom utána, ha mindennap – csak hétközben – ennél ilyet ennyiért, az volna havi hatvanezer…a zsebpénzed meg havi tízes körül van, cica. És jelenleg ÉN vagy a kollégáim se költünk havonta ennyit csak ebédre….pedig keresünk és nem is nagyon rosszul.

  tényleg nem kell hozzá csak a négy alapművelet, de mégsem megy sokaknak. Nem tizenöt, hanem harmincöt évesen se.

 • szabger
  Napi KV: nem elvitatva a cikk mondandóját, inkább kicsit árnyalva >>> a Starbuck szerintem is felesleges dőzsölés, elég ha lemész a kollégákkal naponta EGY presszót meginni a büfébe. Nyilván havi bázison ez nehez hozható ki 5 eFt alatt, de jóval kevesebb mint a prémium KV és ha multinál dolgozol, akkor információcsere miatt a kávézás.

  Fapados repcsi: a vizet a reptéri duty freeben veszem mert ki tudja mi jön a csapból, de egyébként én is azok közé a tűrhők közé tartozom, aki visz előre elkészített szendvicset, nem veszek extra lábhelyet, nem fizetek ülés kiválasztási díjat, nem veszek priority boardingot, a feladós táskát magam fóliázom (érdekesség, hogy a reptéri spárban már nem lehet fóliát kapni)
  Nem tartom menő embereknek azokat, akik ilyenekre költenek, de nem is nézem le őket. Úgy tekintek rájuk, hogy más a preferenciájuk, fontos nekik a szolgáltatás és cserébe másról mondanak le

 • Tót2
  vgaborka: na, ez meg a másik, vidéken a közmunkán el kell magyarázni a kisebbségnek, hogy a munkaidő kezdetekor dolgozni kellene, nem leülni reggelizni. Azt otthon kell. És logikusan hangzik, de a magyarázó nem is sejti, hogy Pesten ugyanez van, ahol nem a kisebbség csinálja ezt. Megjön a kolléga, és leül kávézni, 20 perc késéssel kezdi a munkát. Senki nem szól érte. Bezzeg mikor volt egy rövid időszakom, hogy 8-10 perceket késtem (ezt se direkt, hanem nem jött a villamos), akkor azonnal kaptam, hogy igyekezzek beérni időben. Tehát ez a baj, 10 percet kések, ellenben bejönnék időben, és kávéznék, akkor semmi gond nem lenne.
  És nem az a legjobb a munkahelyváltásban, hogy már tudom, hol fogok dolgozni, hanem az, hogy itt már nem. Felszabadulás lesz. Egyszer számoltam, hogy kolléganő mennyit nem ült a gépe mellett: 112 perc. Én se dolgozok, de legalább úgy teszek.
 • Hamurapi
  Ha minden nap peksutemenyt reggelizel akkor bizony 2-3 even belul az egeszegedre is koltened kell, 5-10 ev mulva pedig ennek a tobbszorset (inzulinra es elektromos koverkismotorra), ha csak nem sportolsz heti 3-4 alkalommal. Ha mas nem az egeszeged erjen meg napi 2-300 Forintot.
 • Maki Verem
  “Mert a budai házat tényleg nem a kávézásból megtakarított pénzből fogod megvenni”

  Ki vágyik ilyesmire?

 • Gauchos

  Azért az ülőhelyfoglalás fapadoson egy hosszabb, 3-4 órás út esetén azért már előnyös tud lenni. Ha másért nem, egészségügyi okból, jó ha a folyosó melletti ülést választod. Néha előnyös megmozgatni magadat. Ez sokkal egyszerűbb, ha a folyósó mellett ülsz, 1400 Ft-ot megér a RyanAir-nél szerintem. Az extra lábtér tényleg felesleges, mert ki tudod nyújtóztatni a lábad. Azzal egyetértek, hogy a többi felsorolt extra teljesen felesleges.
 • Lala
  Amikor új kocsit vettünk meg a konyhát,fürdőt felújítottuk (horror áron, mert ugye “bérrobbanás” volt az építőiparban), akkor megbeszéltem feleségemmel, hogy okés bevállalunk hitelt, amit nem kéne, de más megoldást nem láttam. Kocsi gyerek napi bejárásához kellett, fürdő több helyen ázott, valamit csinálni kellett vele, a konyha meg egy örökölt régi volt és már estek le az ajtók. Szóval, na mindegy, a lényeg nem is a hitel volt, hanem megbeszéltük, hogy akkor all-in legyen meg minden fontos és utána gőzerővel takarékoskodunk és előtörlesztünk.
  A felújítás már 1,5 éve történt, évi kb 13m folyik be nettóban és most tudtam egy kisebb összeget előtörleszteni először, nagyon durva, már-már válást emlegető veszekedés után.
  Szóval baromi nehéz ez, még ha egyedül van az ember, akkor sem könnyű. Családdal meg kifejezetten nehéz átállni egy takarékosabb életre, annyira csúnya veszekedésekkel jár.
 • BalageHKK
  @NAR:
  Az idő, amit a reggelizéssel töltöttél, nem veszett ám el.
  Ha a munkahelyeden töltötted nem munkával, akkor ehelyett nyilván dolgozhattál volna, és hamarabb mégy haza.
  Ha a munkahelyeden töltötted munkával, akkor pedig lemondtál arról a szórakozásról, hogy otthon edd meg kényelmesen (mondjuk ez nem mindenkinek számít, én otthon szoktam reggelizni, TV-t nézve vagy a feleségemmel beszélgetve).
  Ha emiatt korábban kell kelni, mert a munkahelyre pontban kell beérni, az persze probléma (én is utálok korán kelni), akkor munkahelyet váltanék :).
 • Takarékos ember
  Nem kell átlagfizetés sem a takarékos életvitelhez. Nekünk ketten a feleségemmel nem sokkal keresünk többet mint egy havi hivatalos átlagbér. Van két gyermekünk is. Én soha nem vásárolok készen kávét, szendvicset főleg nem. Ezzel nemcsak pénzt spórolunk, hanem tudjuk mit iszunk és eszünk. Az élet minden területén így teszünk. Minden jó akciót kihasználunk. Fontos hogy a gondolkodásunk erre van ráállva évtizedek óta. Lakásunk saját, kifizetett. Megtakarításunk nem 6,hanem 12 havi bevételünk.Van nagyobb összeg egészségpénztárban, önkéntes nyugdíjpénztárban. Sőt a magánnyugdíjpénztáromat is megtartottam. Évente egyszer nyaralunk, többször kirándulunk, színházba, cirkuszba is járunk. Sok ismerősünk, rokonunk sokkal nagyobb bevételből bar listás, eszközkezelős,és a csőd szélén táncol. A cikkíró jól látja hogy a gondolkodásunknak kell átállni.
 • Senki
  Tót2: van aki munka közben a gép előtt reggelizik.
  Én pl. a héten határoztam el, hogy ezentúl ha lehet egy másodperccel sem dolgozom többet, mint az előírt munkaidő.
  Strapás időszakon vagyok túl. Az elmúlt hónapokban havonta a 14-16 óra plussz óráim maradtak bent mindenféle ellentételezés nélkül úgy, hogy napi szinten keményen dolgoztam. Az sem érzem, hogy megbecsülnék a munkámat. Kissé belefáradtam…. A hajtós időszaknak egyelőre vége… De részemről végleg….
 • jami
  Nekem a jó kávé a gyengém. Igen, totális pénzkidobás. Egyedüli jó benne, hogy mindig is alacsony volt a vérnyomásom, közeledve az 50-hez is 120 alatt van. Napi 2-4 kávéval 🙂 Persze egészen jól életben maradtam addig is, amíg nem kezdtem el kávézni. Mivel a jó kávét szeretem, így sok helyen eszemben sem jut inni 😉 Ellenben mindenféle kávéfőzőm volt már…
  Szerintem nem spórolni kell, hanem ésszerűen élni/költeni. Ha spórolok, akkor az vmire van, épp ezért nem tartható fenn könnyedén sokáig. Ugyanolyan ez, mint a fogyókúra vs. egészséges étkezés. Még az is lehet, mindkettő ugyanarra az eredményre vezet – csak az egyik kín, szenvedés és lemondás; míg a másik észrevétlen, sőt még élvezetes is.
 • Dorian Gray
  ” És nem az a legjobb a munkahelyváltásban, hogy már tudom, hol fogok dolgozni, hanem az, hogy itt már nem. Felszabadulás lesz. Egyszer számoltam, hogy kolléganő mennyit nem ült a gépe mellett: 112 perc. Én se dolgozok, de legalább úgy teszek.”
  Hogy egyeseknek mennyi idejük van. Egyébként a feszült stopperórás méregetés közben te dolgoztál? A másik,meg nem tudom, hogy mondjam finoman. A hozzád hasonló embereknek az fel sem szokott merülni a fejében, hogy a másik produktivitása esetleg magasabb. Hovatovább elvégzi a dolgát, az ideje többi részben meg azt, amit akar. Nekem is volt már ilyen munkám. Sőt most is ilyen, mondjuk azt is tudják,hogy meg lehet kérni, hogy segítsek dolgokban, amikor éppen nincs semmi dolgom. Csak azért írom ezt, mert ilyesmire nem tértél ki, hogy a 112 perc ellenére nem végzi el a munkáját…
 • Jóska Pista
  Kiszamolo 05-15 at 10:33
  Bocs, hogy a lelkedbe tapostam, felőlem olyan szendvicset eszel amilyet akarsz. Megjegyzem a fedélzeti szenya valami 4,50 egy üdítővel (akár víz), biztos nem vagyok benne, de szendvics, üdítő, bor, mogyoró, és egy műzliszelet 13,50 pontosan.
  És ne nevettesd már magad, ki az aki krőzusnak nézi a másikat, mert a fedélzeten veszi a kaját, innivalót? Ez még viccnek is rossz.
  És nyilván ne költs butaságokra, míg olyan csóró vagy mint a templom egere, de mikor már kialakítottad az egzisztenciádat és még mindig megakadsz egy pár eurós tételen, az a szememben inkább szánalmas, mint dicső.

  Poli 05-15 at 12:12
  Na ne röhögtess már, Teneriféről hazafelé még beugrasz egy Mercadonába alapanyagért és nekiállsz serranós kenyeret készíteni? Vagy Hurghadában kilopod a szálloda étterméből reggelizés közben a minivajakat és a többit? Nem egyszerűbb a reptéren beugrani a BK-be?

 • Ért(he)etlen
  “Mivel a 476 ezer forint körülbelül egy kétfős háztartás havi nettó átlagbére”
  Nem értem. Hol? Ez az adat honnan származik? Milyen statisztikából?
  KSH? Mert az vicc…
 • Kanonikus alak
  Van 100 egységnyi megtakarításom. Abból 40 egység nyugdíj előtakarékosság. 38 egység LTP. 22 egység likvid tőke. Most akkor az egészet rosszul csináltam volna?
 • kritizátor
  “évi kb 13m folyik be nettóban és most tudtam egy kisebb összeget előtörleszteni ”

  ha, ha, ha

 • Pili
  Kiszámoló: nem ide kapcsolódik, csak kérdés/kérés. Nem tudnál írni a kerti medencéről. Kiváncsi lennék hogy látod. Beruházás/rezsi költség emelkedés mínusz 6 hónap mikor tuti nem lehet használni szorozva a felejthetetlen nyári élmény, hogy a gyerekekkel a kertben lehet pancsolni, levonva belőle a repjegyek árát higy mindig ugyanott nyaralsz? Valami ilyesmi kavarog a fejemben……
 • Zabalint

  Ezt nevezem fitnesz bullshitnek. Nem azért lesznek egészségügyi problémáid, mert péksütit eszel, hanem mert elhízol. Elhízni meg nem attól fogsz, hogy mit eszel, hanem azért hízol el, mert több energiát viszel be, mint amennyit elfogyaszt a szervezeted. Senki sem fog elhízni attól, hogy kakaós csigát reggelizik, az fog elhízni, aki kalória szufficitben van. Persze ezt nem lehet eladni, a diétásnak mondott kajákat meg igen. Tapasztalataim szerint épp azok, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy mit esznek, gyakrabban elhízottak, mint akik beugranak egy instant péksütiért.

  Egyébként a péksütemény és a pékségben kapható instant szenya csak addig drágább csak kicsivel mint bolti alapanyagokból összedobott reggeli, amíg a béka segge alatt van a pékségek eladóinak a bére. A fejlett nyugati országokban ugyanannyi a bolti kaja ára, míg a pékségek árai sokszorosak.

 • Nane
  @Tót2: Most ha 8 órás munkaidőt nézzük, akkor amit a képernyő előtt eltölthetsz az maximum 6 óra. Ugye te sem gondolod, hogy effektíve 6 óránál többet lehet dolgozni képernyő előtt? Persze lehet, csak az hosszútávon nem egészséges.

  Ismerem az érzést, minél többet legyél bent, annál jobban dolgozol… Ez nem túl észszerű hozzállás. A legtöbb helyen ez a mentalitás, szerencsére sikerült olyan helyre váltanom, ahol az elvégzett munkát nézik, nem azt hogy mennyit töltök a képernyő előtt. Pedig előző helyeimen sokkal többet voltam bent, de valahogy úgy érzem, most mégis több eredményt érek így el.