Amikor az oktatás csúfos véget ér

Ma az Auchanban voltunk, a gyerekek megtalálták a plüss állatokkal kitömött lehúzó gépet, amibe kétszáz forintokat bedobálva halászhatunk plüss állatot. Mármint elméletben, mert kétszáz esetből 199 esetben annyira gyenge a kiemelő kar, hogy mindig minden kiesik belőle, hiába voltál milliméterre pontos a célzással.

Erről a gépről van szó, gondolom sokan ismerik:

Természetesen akartak 200 forintért egy plüsst, ezért rágták a fülemet, hogy játszunk. Mivel hiába akartam volna elmagyarázni, hogy átverés az egész és annyi esélyük sincs, mint háromlábú sünnek az autópályán, gondoltam megér egyszer hatszáz forintot, hogy egyszer és mindenkorra mindhárman rájöjjenek, hogy ebből a gépből nem vesznek ki ajándékot. (Ahogy valaki fogalmazott: ebből az automatából pénzért csak szomorúságot és csalódottságot lehet kivenni, más semmit.)

Úgyhogy befizettem mindhárom gyereket egy-egy körre az oktatás nevében.

Az első két gyerek látta is, hogy hiába ragadják meg a plüsst, az kicsúszik a fogóból és nem nyernek semmit.

Bezzeg a fiam kivett egy nyavalyás plüsst a gépből. Ő lett a nyerő kétszázadik.

Erre a másik kettő is akart nyerni. Mivel nem akartam sok ezret bedobálni a gépbe, megbeszéltük, hogy inkább az áruházban veszünk nekik egy-egy plüsst.

Így aztán a hatszáz forintos oktatásom további két plüss vásárlásába került, de ami még rosszabb, mostantól mindegyik gyerek meg van róla győződve, hogy ezzel a géppel csak nyerni lehet, ami pont ellentétes azzal, amit megtanítani akartam nekik. Innentől nincs az az okos érvelés, amitől elhiszik, hogy nem éri meg a pénzbedobás a gépbe.

A nyeremény plüss a két vásárolt között:

Van, hogy homokszem kerül a gépezetbe és nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy azokat elterveztük. 🙂

Share

61 hozzászólás

 • Robi
  444.hu/2015/06/07/soha-nem-sikerult-meg-kihuznod-a-plussallatot-a-karral-nem-benned-van-a-hiba
 • szocske
  Boldog új évet, jót nevettem ezen a sztorin, köszi az egész éves munkád!
 • Gábor
  Öngól
 • Cluster
  Szuper aranyos történet!
 • Ildikó70
  Ezeknek az automatáknak pont az a lényege – ahogy a szerencsejátékoknak – hogy néha valaki nyerjen. Enélkül a kutya se szórakozna velük.
  BÚÉK mindenkinek!
 • Gábor
  Ebből is látszik, hogy nem a nyeremény a lényeg, hanem a nyerés élménye, vagy a nyerés lehetőségének az illúziója. És ezt be is kajálták a gyerkőcök és ilyenkor nem számít a racionális pénzügyi gondolkodás, nyerni akarnak és kész. Ilyenkor csak azt lehet tenni, hogy alternatívát kell fel ajánlani, valami más nyerési lehetőséget, ami megadja ugyanezt a nyertem élményt.
 • Pipís Gábor
  Én anno 20 évesen kb. 2400-2600 Ft-ért kivettem egy ilyenből 5 nagy állatot 🙂 Lett is belőlük karácsonyi ajándék 😀
  Persze lehet, hogy csak én voltam szerencsés…
 • Vilmos
  Ha van időd ilyenkor – persze nincs – , akkor érdemes várni, és lesni, hogy más dobjon bele pénzt nevelési céllal.
  A tanulság ugyanaz, csak ne kerül pénzbe, esetleg megtanulják azt, hogy a másik kárán is lehet tapasztalatot szerezni 🙂
 • Kiszamolo
  Vilmos, és ha a következő kislány nyert volna, akit éppen figyelnek, szerinted mennyiben lenne más a sztori kifutása? Pechem volt, mert a fiamnak szerencséje lett. 🙂
 • Unemployed
  Vagy lehet, hogy végül Neked szólt az oktatás, hogy nem minden annyira kiszámítható, amennyire azt néha gondolod 🙂
  Köszönjük az egész évi törődést és Boldog Újévet!!

  ps. Végül eladtuk a házunkat a szmogos kertvárosban és beköltöztünk a nyugdíjas korunkra (szerencsére még 2014-ben) vásárolt társasházi lakásunkba. Mi sem tudtuk előre kiszámítani, hogy mit hoz a jövő… :)) Van egy így “gyakran”

 • daisy
  Haha 🙂 nagyon addiktívak ezek a játékok, gyerekkoromban a szüleim üzlete előtt is voltak tekerős gépek, szerencsére nem nagyon adtak pénzt rá. Nem is csodálom, hogy sok a szerencsejáték függő, nagyon be tudja szippantani az embert, főleg, ha egyszer véletlenül nyer 300 Ftot.
 • Charlie
  De miért nem a saját tapasztalatuknak hittek?
 • Peti
  Szerintem csak a % a lényeg. Egy plüss előállítási költsége pl. 150 HUF. A gép konstrukciója miatt behatárolható a nagy számok törvénye szerint, hogy pl. 5-ből 1 plüsskiemelés lesz. Tehát 200×5=1.000 HUF-ért eladják a 150 Ft-os cuccot. Betesznek egy ilyenbe 100db-ot, keresnek rajta 85.000 Ft-ot.

  A Te szempontodból: Kérdés: mennyibe kerül a boltban egy ilyen plüss? Hányszor 200 Ft bedobása mellett jók még az ODDS-ok?

  Hamarosan már ezt is megértik majd a gyerekeid 🙂 Az enyém sajnos még nem 🙂

  BÚÉK Mindenkinek 🙂

 • headset
  “Amikor az oktatás csúfos véget ér”
  Lehet, hogy bennem van a hiba, de nekem a történet alapján nem ez ugrott be.

  Hanem az, hogy mindenkivel előfordulhat, hogy tévesen állít valamit és szerencsés esetben, amikor bizonyítani akarja, akkor kiderül, hogy nem igaz. (Szerintem rosszabb az az eset, amikor a bizonyítás sikerül és megmarad a tévedés.)

  És lehet, hogy a gyerekeid túl kicsik ehhez, de a másik olvasat a nyitottság és vállakozó szellem győzelme a konzervatív hozzáállás felett. Nekik életükben sokkal vállalkozóbbnak kell majd lenniük, mint mi voltunk. Ehhez nagyon fontos, hogy lássák hogy sok minden lehetséges, amit az emberek többsége lehetetlennek tart, csak fel kell mérni a benne rejlő kockázatot.

  Köszönet a 2018-as cikkekért (beleértve ezt is; élvezettel olvastam) és Boldog Új Évet kivánok.

 • rm
  Miklós, Miklós, mit hittél?! Hiszen rá is írták a plexire, hogy “mindig kapsz ajándékot”. És így is lett. 😀
 • vedini
  Jot nevettem 🙂
  BUEK
 • Bucbuc
  Pedig egyszerű, néha enged nyerni. Pont mint a félkarú rabló. Gyerekeket ilyesmire szokatni, az kemény, nincs nálunk vmi rendelet ami megtiltja ezt?
  Mert ez gyakorlatilag a gyerekek rászoktatása erre.
  Számos online játék is ilyen elven működik, a legbalfaszabbak lesznek a legnagyobb függők (World of Tanks a legismertebb, ahol a gép játszik 80%-ban helyetted és irányított az egész).
 • PöLö
  Járhattál volna rosszabbul is. 🙂

  napirajz.hu/?p=1331

  BUÉK!

 • jami
  Az enyémek már nem kicsik, töretlenül imádják a plüssöket :/
  Szerintem ez a gáz, ebből nem tudtam őket kiléptetni. Mikor még nagy állatkertimádók voltak, akkor az állatkerti plüsdögbolt keserítette az életemet. A Bp-i még ok, sok olyan van ott, ami máshol nincs és még nem is egy ökör ára. Na de Nyíregyinél már nem találtam feloldozást magamnak. Így ott az lett az egyesség, hogy 1e-t fizetek én, a többit a zsebpénzükből, de úgy is max. 3e. Mert ugye az útiköltség+a belépők+kaja+plüssök nálam már átlépi az ésszerűség határát.

  A fentire az lehet a megoldás, hogy ez szerencsejáték, csak nem lottószámokkal. Azt meg tudják érteni. Emiatt nem engedtem még a golyócskákat stb. hasonló automatákból. Viszont néha van olyan ami totálisan értelmetlen pénzkidobás: pl. fogtündér ajándéka, adventi naptár. Ez utóbbiba egész évben gyűjtögetem a 72 mütyürt. És nem ez benne az érdekes, hanem, ….

 • 2018
  Lehet bennem a hiba, de 3-4-5-6 stb. éves gyereknek nem magyarázom, amit úgysem ért.
  Csak kimondom a varázsszót : NEM.
  Mert apa azt mondta.
  PONT.
 • Garbo
  BUÉK, Miklós! 😀 És minden komm-társnak 🙂
 • jami
  hogy ÉVEKIG emlékeznek, melyik mütyürt melyik adventre kapták.
  Szerintem a pénzügyi tudatosság mellett azt is meg kell tanítanunk, hogy néha lehet lazítani a szabályokon. Különben túl nagy különbség lesz a vágyaik és a mintánk között.
 • attila__
  Jópofa sztori 🙂 kíváncsi vagyok, lehet-e tényleg valami algoritmus mögötte, ami bizonyos százalékkal hagyja nyerni az embert.

  @2018:

  szegény gyerekeid 🙁 egy 4-6 éves sokkal értelmesebb, mint ezek szerint te azt hiszed.

 • untermensch4
  Háromból egy találat. Nem jók az arányok. Inkább céllövölde. Gyereknapkor kiderült h tesóm jól lő (pedig életében először volt a kezében légpuska), elmondtam neki h milyen trükkel “lője be” merre hord a fegyver, utána nekiálltunk plüsspónit vadászni. A zsákmány olcsóbban jött ki mintha megvettük volna boltban… (mert a lőszerem nagyját odaadtam, javítandó az esélyeinket).
 • jurta
  Ki nem állhatom, mikor bármilyen nyilvános helyen a gyermekek természetes “gyengeségére” építve húzzák le a családokat. Minél fiatalabb gyerekre céloznak, annál undorítóbb. (De nem is csak nyilvános helyeken. Pl. a tévéző óvodás még semmit se ért belőle, hogy a kedvenc animált szereplőjét most épp egy termék reklámjában látja, nem a mesefilmben.)

  De ha jól számolok, még legfeljebb egy-két év, és a fiad már a saját zsebpénzével próbálgathatja a szerencséjét. 🙂

 • trubadur
  ezeknek a gepeknek fix odds van ra (elvileg legalisan), hogy mondjuk minden 15. alkalommal megtartja a kar a jatekot, amugy elengedi, tul gyenge. Televan cikkekkel a net, videokkal a youtube, hogy ha eleg vesztest kivarsz mellette, utana jo esellyel kiszeded az iphonet is, stb.

  Szoval kb ennek lettel aldozata, pont megkaptad a wint a harombol egyszer.

 • V.A.Laki
  Egyszer en is megszivtam fiatalon, osztalykirandulason bementunk egy jatekterembe, percek alatt bedobaltam a gepekbe az osszes zsebpenzem. Utolag nagyon szegyelltem magam, pedig a szuleim nem haragudtak ram. Mindenesetre oktatasnak kituno volt, ott nem volt ilyen jutalmazo ajandek bizbasz. Az ember semmire sem emlekszik olyan melyen, mintha valami vagy valaki az onbecsuleset serti meg (ha valakiben ez eleg fejlett). Persze ma mar mindenki jatszhat pc-n fillerekbol, szoval a mai gyerekeknek ez retro idoutazas volna.

  Pszichologiai ertelemben ez a kutyu zsenialis, sokkal erdekesebb igy, hogy neha ad, neha nem, mintha unalmas modon bedobnad a penzt es kijonne az ellenerteke. A raszokas szempontjabol nem csak az a fontos, hogy neha ad, neha nem, hanem az is, hogy a tobbi esetben is “majdnem” osszejon, csak egy kicsit gyenge a kar. Meg hogy celozni kell, mintha az ugyessegeden mulna.

 • tgwh
  Hehe.
  Inkább dobál volna be még 2*600 forintot, a nagy számok esélye alapján 😀
 • Névtelen
  @attila__

  Szerinted.
  Szerintem meg azok a “szegény” gyerekek, akiknek soha nem mondanak nemet.

 • Indexkövető
  Három gyereked van, ez szép, Áldjon meg az Úr!
 • Kiszamolo
  Egyik kölcsöngyerek csak. 🙂
 • jurta
  és mindenki

  A által linkelt 444-cikkben idézett angol Vox.com például nagyon szépen összefoglalja e gépek működésének lényegét (valójában nem is véletlenszerű, a véletlen csak az, hogy nem tudod, hányadik vagy az utolsó nyertes óta), ez nekem új volt. vox.com/2015/4/3/8339999/claw-machines-rigged

  Amiért undorítónak tartom továbbra is, hogy annyi idős gyerek fantáziáját birizgálja, akinek még nincs esélye érteni a 14-16 évesnek egyébként már teljesen elmagyarázható véletlenszerűséget, sem a pénzben játszott szerencsejáték természetét.

 • Czank Lászlóné
  Nagyon jót nevettem! Boldog új évet kívánok Neked és Családodnak!
 • Tin
  Nekem egyszer valaki azt mondta, hogy a kaszinòba először betèrők közül azok az igazàn szerencsèsek, akik veszítenek. Ők elkönyvelik, hogy elszòrtàk a pènzt, ès lògò orral hazamennek. Viszont akik bàrmennyit is nyernek, nos ők napokig agyalni fognak, hogy hogyan lehetne mègtöbbet kivenni belőle. Aztàn szèp lassan behordjàk a csalàdi tartalèkot, az öröksèget, amit csak tudnak, mert èrzik hogy nemdokàra be fog jönni a nagy dobàs.. Màr azèrt görcsölnek, hogy legalàbb nullàra kihozzák a mèrleget, de jellemzően csak tovàbb àssàk a sajàt kis gödrüket.
  A kocsmai nyerőgèpek betiltàsa nagyon sok csalàdon segített.
 • t26
  Ebben a videóban tudományosan megmagyarázzák, miért is olyan nehéz nyerni ezeken a főként gyerekeknek szóló vidámparki játékokon még felnőttként is: youtu.be/tk_ZlWJ3qJI
 • steckler
  Az én lànyaimnak oktatàsi céllel szoktam nekik 3 larit. 6 db 50 tetrist, vagyis 50 tetriért 3 jàtékot jàtszhatnak fejente. Azonban volt, hogy elfogyott a tetri és a pénztàrcàmban voltak ukràn 5 kopejkàsok, kiderült méretben ugyanakkora mint az 50 tetris. Volt hogy 300 Ft-nyi bedobott tetri utàn 2 plüssfiguràt is kivettünk. Azonban ezt a barom jàtékot csak Batumiban és Kutaisziben engedem jàtszani.
 • Ákos
  gozsdu udvarban vannak ilyenek garantált nyereménnyel – ie addig próbálkozhat, amít nem kap valamit. 200-400 ft körül van asszem egy játék, nyertem is egy kis bálnát 😀 Más kérdés, hogy aliexpressről is kap az ember ilyen állatot olcsón, de az nem ad annyi dopamint 🙂
 • tangerine
  Ez a legjobb megoldás. Még válogatni is tud, hogy mit szeretne. :)))

  youtu.be/_MxcUlJZlp8

 • Csgary
  Mivel egy programozható elekromágnes szabályozza a “markoló” erejét, innen kezdve természetesen előre meghatározható hogy hány próbálkozásból nyerhet a delikvens, semmi rejtélyes nincs benne. Az hogy a tényleges nyerési arány mekkora, nyilván sosem publikus információ, de ismerve a helyi üzleti etikát, minimális szintek elvárhatóak…
 • raverguy
  Gyereknapkor rólam az derült ki, hogy nagyon nem lövök jól. A hárompálcás autós kártya esetén az első két lövésem magát a kártyát találta el a pálcák helyett. A céllövöldés leállított és inkább odaadta a kártyát csak fejezzem be, mert tönkreteszek mindent. Csak a borító kártyát lőttem át, a többi csak nyomódott így jól jártam. 😀
 • Életre szóló kaland
  A gyereknevelés az elvek probaja, avagy az irányítás illúziója. Életre szóló kaland…
  🙂

  De ha már gazdasági blog: Kiszámoló! Már csak egy gyerekre vagy a csókos 10+15 ingyen milliótól. 🙂 Amin gazdasági értelemben ugyan úgy bukik hosszútávon az ember, mint a plüssökön, csak jobb az imázsa. Pedig a gyereknevelésnél sincs garancia, hogy a biztosnak remélt érzelmi nyereség nem fordul mínuszba. 🙁

  Buék mindenkinek! Tudom, évnyitó gondolataim megosztóra sikeredtek, de nem akartam megbántani senkit. Aki mégis beoltó replikát fontolgat a gyermeknevelés mundérjának védelme érdekében azert gondoljon előtte arra, hogy a bortonok, korhazak, drogelvonók, kocsmák… temetők is olyanokkal vannak tele, akiknek szintén volt anyja…

 • NN
  Hmm… ilyenkor kelteném újra életre a luddita mozgalmat. 🙂
 • attila__
  @Névtelen,

  kérlek tanulj meg szöveget értelmezni, mielőtt kommentelsz.

  Szó nincs róla, hogy ne lehetne, sőt, legtöbbször nemet kell mondani a gyereknek. Az elutasítás stílusára reagáltam.

  “mert azt mondtam” – értelemszerűen nem kell minden döntést megtámogatni egy doktori disszetárcióval a gyereknek címezve, de ez a hozzállás alapvetően írtandó.

 • 2018
  ” ez a hozzállás alapvetően írtandó.”

  Szerinted.

 • Bandi
  OFF:
  Waberer’s részvényről mit gondoltok? Kibocsátás óta esik az ára. Érdemes lehet lassan venni?
 • Second Wave
  Még véletlenül se mutassátok meg a gyereknek, hogy a forexen csak veszíteni lehet 🙂
 • Istvn
  Én anyukámnak számítógéphasználat hajnalán mondogattam, hogy nem iratkozunk fel semmilyen hülyeségre az email címünkkel, meg nem adjuk meg baromságokhoz a nevünket az interneten, nem nyitogatunk ismeretlen csatolmányokat…

  … mígnem nyert egy hosszú hétvégét egy magyar welness szállóban, emailben feliratkozós sorsoláson.

  Ó, biztos valami behúzás. És el is mentek, nagyon jól érezték magukat, azóta minden szarra feliratkozik….

 • B Miklós
  Sziasztok. Szerintem ilyen bukások benne vannak mindig a pakliban. A fontos hogy a fő üzenet átmenjen, az érzelmi manipulációknak úgyse tudunk nemet mondani mindig. Ne is menjünk a történetekbe de a tudatos emberek is beleesnek a kis csapdakba. A lényeg hogy a nagyokat tudjuk elkerülni és legyen eszünk felkészülni a várható es a valószínű eseményekre.

  Köszi a gondolatot Kiszámoló. Részemről a visszaesesre es nem az armageddonra készülök. Csak háború ne jöjjön…

 • Diák
  Egy kicsit ide is tartozik, amikor a tanár vagy a diák nem az igazi 🙂
  Megpróbáltam segíteni egy ismerősnek, aki kb. 52 év körüli, nincs félre tett pénze, a mottója, hogy a mának él.Vállalkozóként dolgozik masszőr, szerinte jól megy, nincs családja. Megkérdeztem, hogy nem tart-e attól, hogyha esetleg megbetegszik, akkor nem lesz amiből megéljen? Elmagyaráztam neki, amit itt olvastam, hogy kezdjen el félre tenni, legyen passzív jövedelme stb… Erre az egyik nap megjelenik azzal, hogy be fog lépni egy MLM rendszerben, mint másodállás és akkor meg lesz a passzív jövedelme is, mert egy nagyon nagy hálózatot fog építeni. Amikor ezt elmesélte, megmondom őszintén, hogy nem volt erőm lebeszélni. Lehet, hogy mint tanár megbuktam 🙂 Azon kezdtem elgondolkodni, hogy ennyi évesen egy ember, hogy lehet ennyire felelőtlen saját magával szemben, de sajnos nem jöttem rá a válaszra.
 • Zsolt
  Először azt akartam írni, hogy ezt a karmos mókát is be kéne tiltani, mint a félkarú “gyümigépet”….

  Aztán rájöttem: nem kell mindent írtani, ami kockázatot hordoz. Gyereknek is, szülőnek is meg kell tanulnia, hogyan menjen el az ilyen kísértések mellett. 🙂