Az 50-30-20 szabály

2016-02-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy régi alapszabály az 50-30-20%.

Az 50% a havi fix kiadásod. A fizetésed (vagy a háztartás bevételének) az 50%-ába bele kell férnie a havi fix kiadásaidnak, mint lakásbérlés, vagy hiteltörlesztés, rezsi, autófenntartás, biztosítások, stb.

Ha ezekre a tételekre többet költesz, mint 50%, akkor a bevételeidhez képest nagy lábon élsz.

30% a változó kiadásaid, mint bevásárlás, szórakozás, ruházat, fodrász és egyebek.

20% pedig az anyagi céljaidra félreteendő összeg havonta, legyen az nyugdíj-megtakarítás, hiteleid kifizetése, vagy bármi egyéb.

Természetesen nem biztos, hogy neked is pont ez a felosztás a megfelelő. Lehet, hogy mivel nagyon el vagy adósodva, vagy el vagy maradva a nyugdíj-megtakarításaiddal, inkább 25 vagy 30%-ot kellene eltenned havonta a 20% helyett.

Lakásra gyűjtesz, vagy korán szeretnél nyugdíjba menni és ezer ok lehet még, ami miatt sokkal többet teszel el, mint 20%.

Esetleg jelenleg még nem férsz bele az ötven százalékos fix kiadásokba, de legalább láthatod, mennyivel élsz a lehetőségeid felett. Ha túl drága házat vettél túl nagy hitellel, vagy autóval jársz mindenhová, miközben a nyugdíj-megtakarításodba rakandó pénzből tartod fenn az autódat, akkor láthatod, hogy milyen szintre kellene visszavágnod a kiadásaidat, vagy növelned a bevételeidet, hogy az életszínvonalad összhangba kerüljön a bevételeiddel.

A fix kiadásaid felülvizsgálata is segíthet az egyensúly megtalálásában. 1000 Mbit-es internet és 148 tévéadó? Feleslegesen drága lakásbiztosítás? Kétes hasznú különórák a gyerekeknek? Havi 120 ezer forint az autó lízingdíja? Havi 40 ezer forint kertészre? Egy őszinte szembenézés sok kiadást képes a "már pedig ez kell" kategóriából a "felesleges kiadások" kategóriájába átsorolni.

A változó kiadásaidat is kordában tudod tartani, ha az eddigiektől eltérően határt szabsz nekik havonta. Ha például havi 150 ezer forint mehet el élelmiszerre és fodrászra és szórakozásra és ruhára és minden egyébre, akkor átgondolod, hogy kevesebbet költesz az élelmiszerboltban, hogy maradjon fodrászra, vagy fordítva, lemondasz a fodrászról ebben a hónapban, hogy több maradjon bevásárlásra vagy mozira.

Érdemes átvizsgálnod a havi költségvetésedet ezen a szűrőn keresztül is, vajon nagy vonalakban megfelel-e ezeknek a sarokszámoknak? Ha nem, hol kellene elkezdeni a korrekciót? Ha most a bevételed 75%-át elviszik a fix kiadások, egy év alatt képes vagy-e ezt az arányt 50-55% alá süllyeszteni?

(Ezek a számok arra alkalmasak, hogy egy gyors ellenőrzést végezz a pénzügyeid felett. Ha az arányok stimmelnek, utána érdemes még utánaszámolnod, a céljaid eléréséhez elég-e például a 20% megtakarítás. De erről már sok szó esett ezt megelőző cikkekben.)

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram