Amikor nem elég a bevétel a szükséges dolgokra

Anita írt egy levelet egy kérdéssel és mivel sokan járnak hasonló cipőben, érdemesebb itt válaszolni rá.

Anita fegyelmezett életet él, odafigyel a kiadásaira, nem vesz felesleges dolgokat és “élményekre” sem veri el a pénzt. Azonban rengeteg olyan kiadása van, amiről nem tud lemondani és rengeteg pénz megy el rá:

– Franciaórákat vesz, mert egy francia cégnél dolgozik és később jól jöhet, ha előrébb akar jutni.

– Masszőrhöz és gyógytornászhoz jár, mivel fáj a háta egy régi sérülés miatt.

– A pszichológus is sokat segít neki, mióta rendszeresen jár.

– A viselkedészavaros menhelyi kutyájuk miatt kutyaiskolába is kell járni. (Sajnos mentett kutyáknál előfordul, ha láncon tartották vagy verték, hogy túl agresszív vagy éppen feleslegesen ijedős.)

– Sportolásra is szüksége van, az is pénzbe kerül.

És így tovább, írt még egy pár dolgot, amire elmegy a pénze havonta. Mivel túl sokat dolgozik, nem tudja ezeket autodidakta módon megoldani.

Úgy tűnik, nincs olyan dolog, amiről le tudna mondani, úgy érzi, mindre szüksége van, így viszont egy fillérje sem marad a hónap végén.

Az a kérdése, mit lehet ilyenkor csinálni.

Nincs egyedül a problémájával, hasonlót már számtalanszor hallottam tanácsadások alkalmával. A gyerek különórája, az ilyen edzés, az olyan tanfolyam, de akár a havi kozmetikus, fodrász vagy akármi más, ami szükségesnek véltek a tanácsadást kérők és fogalmuk sem volt, hogy ilyen kiadások mellett hogyan lehetne spórolni.

Egyiket sem lehet elengedni, mert mindenre szükség van.

Ilyenkor nem lehet mást csinálni, mint hátralépni egyet és teljesen újratervezni a kiadásokat. A nulláról.

Első körben pontosan fel kell jegyezni minden kiadást a bevásárlástól a tankolásig legalább egy teljes hónapon keresztül. Erre legmegfelelőbb egy mobil applikáció, például egy ilyen:

Tartsd kézben a pénzügyeidet!

Nem csak írni kell a költségeket, de hónap végén ki is elemezni.

Munkahelyi ebéd, kávézás a büfében, hazafelé egy mekizés a kollégákkal a társaság kedvéért és így tovább. Ez a sok apró 2-300 vagy néhány ezer forint egy hónapban mindjárt komoly összeget jelenthet.

Amikor képbe kerülsz, hogy pontosan mire megy el a pénz, le kell ülni és egyenként átgondolni, mire szükséges költened.

Szó szerint egy üres lapot kell elővenni (vagy ezt a táblázatot a magad számára átalakítva), felírni rá a havi bevételeket és rangsorolni minden kiadást a már ismert szükséges-kellene-jó lenne kategóriákban.

Szükséges a lakbér, lakáshitel, rezsi és a hasonló dolgok. Ezeket bátran töltsd ki, ezeket nem lehet elhagyni. (Persze lehet spórolni rajtuk szükség esetén. S nem, az autóval munkába járás nem szükség, hanem luxus. Azt bátran sorold át a jó lenne kategória alá.)

Szintén fontos első körben félretenni hathavi vésztartalékot. Erre is különíts el pénzt mindjárt az elején. Ne a maradékból akarj félretenni, mert nem lesz maradék. Tedd félre a havi megtakarítást és élj a maradékból.

Ezen túl, ha ennyire szoros a költségvetésed, minden egyéb tételt rangsorolni kell. Melyik a legfontosabb? A francia tanár, a kutyaiskola, mekizés a kollégákkal vagy a kozmetikus? Ha csak az egyiket választhatod, melyik lenne az? Számozd meg őket fontosság szerint. S nem, nincs olyan, hogy mindre szükség van. Ma már lehet nyelvet tanulni tanár nélkül is, ha muszáj, a kutya is ellesz kutyaiskola nélkül és így tovább. Sportolást is meg lehet oldani néhány kézisúlyzóval, jógamatraccal és youtube videókkal, spinning helyett utcai kerékpározással vagy futással. Ha van nagyobb gyerek, neki is meg kell értenie, hogy ezentúl nem tanárral fog készülni mondjuk a nyelvvizsgára, hanem a saját erejéből.

Ha beszámoztad fontossági sorrendben azt, hogy mire költesz a hónapban, ennek megfelelően kezdd el kitölteni a táblázatot.

S hagyd abba, amikor a fizetésedet elérték a tervezett kiadások.

Ott van a kezedben a lista, miről kell lemondanod és mire költhetsz. Már csak ragaszkodnod kell az új pénzügyi tervedhez.

S ennyi az egész.

Természetesen lehet, hogy a dolog sokkal összetettebb, például túl keveset keresel a lehetőségeidhez képest és nem a kiadásokkal van baj, hanem a bevétellel, akkor azon kell változtatnod. Vagy túl drága ingatlant vettél túl sok hitellel és ez a probléma forrása, az, hogy fontos dolgokra nincs pénzed, az már csak a tünete vagy eredménye az eredeti problémának.

De ha nincs ilyen ok, akkor sajnos más megoldásod nincs. Sokan szeretnék hallani, hogy hát igen, itt nincs mit csinálni, akkor ne változtass semmit, de ez nem igaz.

Még egyszer a lényeg: szó szerint tiszta lappal indulva építsd fel a kiadásaidat, semelyik tételt ne kezeld “szent tehénként”, valóban mérlegeld, hogy mire van első, majd másod, harmad és negyedsorban szükséged.

Ajánlom Anita és mindenki más figyelmébe a Kiszámoló Akadémiát a youtube-on, az első alkalom (az első három film) főleg ezekről a témákról szól.

Share

197 hozzászólás

 • Bamba

  Azért beszámoltad ugye, hogy jó kis szemölcsöt is szerezhet?

  Nem jártam nagyon uszodába (alsó tagozat volt csak kivétel, amikor vittek minket), egy két nyári strandolás, utána felsőben 2x voltam vizes környezetben (kinti medencés csúszda és Magyarországról nyugatra). Nem sokkal onnan visszaérve szuper talpműtét várt, kb. két hétig kötözni kellett, rálépni sem tudtam. Pedig csak egy volt a ludas.

  Inkább séta, futópálya, és gyógytorna vagy masszázs. Vagy valami ízületet kevésbé terhelő torna. Az én tippem.

  Meg példa szereplőnk tényleg megtudakolhatná, hogy támogatnák-e a nyelvtanulást a cégnél. Nem biztos (volt ellentétes tapasztalat), de van ahol meg volt rá lehetőség munkaidőben. 1,5 óra angol, ebből a beosztásom miatt csak fél óra volt a nem dolgoztam.
  Így kevesebb szabadidő volt, viszont nem kellett kiadni több ezret havonta angol tanárra vagy tanfolyamra.

 • Igényes
  Csak úgy feldobom, mert kikívánkozik….
  Amikor valaki nagyon panaszkodik, hogy nem kap megfelelő lehetőséget, miközben a fogalmazása, helyesírása, mondatalkotása olyan, amilyet látunk, az sok dolgot megmagyaráz….
  Minden embert jellemez az, amilyen produktumot kiad a kezei közül. Egy komment átolvasása közzététel előtt szerintem alapvető, és az ember saját magával és a munkájával szembeni igényességét mutatja.
  Ha arra nincs igény valakiben, hogy nagy betűvel kezdje a mondatait, az egy HR-es ember szemében sok más jelből is leszűrhető.
  Na, nekem lehet esni….. 🙂 🙂
 • T-étova
  Ha már IT említésre került: IT csapatban a hivatalosan nem IT-st is betalálják kérdésekkel. Vagy tudj válaszolni, vagy valaki úgy gondolja, hogy amit te csinálsz mélyebb technikailag és tudsz válaszolni.
  Ami vagy igaz, vagy nem. 😀 De már volt jó pár érdekes szituáció.
  Minden esetre azt sem ártana megjegyezni sokaknak, hogy az IT-s nem csak rendszergazda meg programozó lehet.
 • Családfõ
  Kicsit visszakanyarodva Kiszámoló fejtegetéséhez: tényleg az fog segíteni Anitának – vagy bárki másnak -, ha a cikkben leírt folyamaton, vagy ahhoz valami nagyon hasonlón végigvezeti magát.

  A kommentek sok érdekes élethelyzetről árulkodnak, ám mindenki körülménye más és más, azokból legfeljebb ötlet meríthető, megoldás aligha. (A személyeskedésekért vagy burkolt dicsekedésekért tényleg kár.)

  Egy találó hasonlatot írt valaki a külföldön munkát vállalásról, és hogy az kvázi a tiszta lappal kezdés megfelelője. Ebben sok igazság van szerintem, főleg, ha az ember fiatal. Itthon, a megszokott környezetben sokkal nehezebb tiszta lappal indulni, ám a cikkben leírt helyzetben ugyan mi más segítene. Fontos egyúttal, hogy a kiadások górcső alá vétele mellett legalább olyan fontos elgondolkozni, hogy miként emelhető a bevétel úgy, hogy az ne menjen az életminőség rovására.

 • Családfõ
  ugyfel,

  Ha elmondásod szerint végighakniztad a váci úti irodafolyosót, de nem vettek fel, akkor próbáltad kielemezni, hogy mi lehetett az oka? Ha a szakmai tudásod megfelelő, akkor lehetséges, hogy az interjúkon nem tudod magad rendesen megmutatni, bemutatni? Ezek a multik vért izzadnak, hogy jó emberekhez jussanak, akkora a szükség. Ha van egy megfelelő (semmi extra!) szakmai tudásod, jól kommunikálsz magyarul és angolul (a több nyelv csak extra), a megjelenésed megüt egy alapszintet és nem tűnsz egy antiszoc pszichopatának (most túlzok nyílván), akkor ajánlatot adnak egy kellemes bérrel. Ha meg már bekerültél, rajtad múlik, meddig jutsz majd el.

  Próbáltál kettőt – vagy inkább tizenkettőt – hátralépni és úgy megcsinálni az elemzést? Sima ügy eltkölteni havi 1 millát vagy többet is, de ha szándék van a csökkentésre, teljesen biztos, hogy meg tudnátok oldani. 100%

 • Családfõ
  OFF
  Ha már felmerült: egyetértek, hogy az egyik legjobb, legrugalmasabb és legolcsóbb sport a futás, ahol a cipő minősége a kritikus csak.
  Ez viszont, ha hosszú távú egészségben gondolkozunk, tényleg kritikus. Nem kell jó gyógytornásszal vagy orvossal beszélnünk, h belássuk: a talp és a talaj közötti kapcsolattartás minél egészségesebb kulcsa a cipő. Ebbe beletartozik laikus szóhasználattal élve a sarok és boka tartása, a csillapítás (pl. térdek!) stb. Az outletek vagy sportáruházak akciós készleteiből válogatni szerencse kérdése, hogy mi lesz. Racionálisabb futópadon, számítógépes lábállás vizsgálattal kezdeni – több futós szakboltban elérhető ilyen – és az eredménynek megfelelően választani. Hisz ebben sem vagyunk egyformák. Kicsit drágább így kétségtelenül – bár a szóba jöhető modellek között is rendszerint van akciós -, viszont hosszabb időtávon az egészségünk miatt bőségesen megéri.
 • Géza
  A nyáron egy haveromnál járva beszélgettem az udvaron a szomszéd egyetemista lánnyal, aki mesélte, hogy menhelyről fogadott örökbe kutyát, a kutya csípőműtétjére 600..000 Ft-tot költött, plusz kutyanapközibe is el szokta hordani stb.

  Nem értettem, hogy tudja finanszírozni a kutyáját, de a haverom szerint főleg különböző korú férfiak szokták meglátogatni délutánonként, szerinte ebből futja ilyen luxuskiadásokra.

 • HadÉnisHadÉnisHadÉnis
  Nagyjából minden alkalommal szóba kerülnek – témától függetlenül – a csillagászati IT-s fizetések, illetve mindig elhangzik a jótanács a kis keresetűeknek, hogy tanulj meg programozni, pár év kemény munka és Tied a Menyország. Ez eddig Ok, de komolyan ez ma Mo-n, az egyetlen út a magas fizetéshez? Jogász vagyok 5 év tapasztalattal, Budapesten.Nemrég megkeresett egy milliárdok felett diszponáló cég nevében (pénzügyi szféra) egy fejvadász, leígérte a csillagokat, hogy mennyire jó meló, majd szinte könyörgött, hogy a céggel folytatott tárgyalás során ne mondjak be netto 350-nél többet, mert nem fogják megadni. (illetve nyilván Ő se kap jutalékot) Sztem ez abszolút összecseng régi-ügyfél és Random storyjával és gyanítom, ez az átlag. Szóval visszatérve az eredeti kérdéshez, várom a javaslatokat, IT-n kívül mi a megváltáshoz vezető út, nagyon érdekel 🙂
 • Peti

  Hát, ja, valahogy így. A márkás ruháim mind cca. 20-25 évesek, még a középsuli időszakából. Azért nem rongyolódtak csak szét, mert a hétköznapokban olcsó göncöket hordok. Amúgy épp most menekülök egy borzalmas házasságból, a kislányommal. A saját magánházból egy időre olcsó albérletbe kényszerülünk, ez a fizetésem 1/3-át teszi majd ki. Spórolás terén jelenleg a fő dilemmám, hogy ideiglenesen jó lesz-e a gyereknek egy olcsó bili, vagy megvegyem a 10 ezres, szűkítős wc ülőkét, de akkor későbbre kell halasztanom a vasaló+vasalódeszka vásárlást, mint luxuscikket. Kb. ez a magyar realitás, és szerintem én még az alsó-középosztály szerencsésebbei közé tartozom. Marketplace-en nézegetem az ingyen elvihető cuccokat, most szerváltam épp egy fazekat, amibe majd főzhetek. Februártól minden kiadást vezetni fogok, érdekes, és tanulságos megtapasztalás lesz…

 • QcumberBatch
  Miután mindenki leírta a preferenciáit és hogy hogyan kellene élnie Anitának, én csak annyit tennék hozzá, hogy Miklós valószínűleg csak egy párbeszédet szeretett volna indítani, teljesen fiktív az egész történet, így nem kell egymás vérét vennetek.

  Nem, teljesen konkrét a történet, persze egy kicsit átírtam, hogy senki nem ismerjen rá, kiről van szó.

 • törzsmókus

  > a kutya se akarna alkalmazni, mert 30 elmúltam, nincs IT tapasztalatom, és a junior pozíció min. 1 éves gyakorlattal indul

  Ez nem mindenhol igaz: mi ITs KKVként pár értelmes 30+ ex bölcsészt / vendéglátóst tanítottunk be kb 0 gyakorlattal – nem fejlesztőnek persze: üzemeltetés, ügyfelek technikai integrációja, ilyenek. Oké, a kezdő fizetésük nem feltétlenül volt nagyobb, mint a tiéd most, de előre tudtak lépni.

 • FiktívAnita
  Vajon eddig miért nem szóltam hozzá…
 • Írnok
  Imádok főzni (2 főre), de heti 1-2× rendelek menüt, mert nagyon jól finom 1450 ft-ért halat-vadat, s mi jó falat 🙂 Naponta gyümölcs, ált. zöldség is. Kávé ritkán,nem igénylem, melóbe ingyé lehetne. Időnként nasik és 1 pohár jó bor, ez nem mehet az egészség rovására. Cigarettára sosem költenék, fölöslegesen káros.Kutya helyett lett macska, mert erre van kapacitása aki reggel megy késő délután jön.A kutya baja nem fakadhat innen?A masszázsból nem engedek, amikor csak lehet, pedig masszázsszék is van jófajta, kéz alól töredék áron. Biztos ez is úri huncutság, maszekokból kijött.Már a maszek sincs, inkább biztosítékként csinálgattam, ezzel a heti mozgást is letudtam,most sétával váltom ki, mert ezt szeretem. Közben nézelődök, akciókra “vadászok”. Havi egy lazulós hétvége belefér, ez wellness, kirándulás, jó ár-érték arányban. Jót tesz a lelkemnek+baráti beszélgetések-pszichi kihúzva.
 • Kukorica
  Aki keveset keres: budapesti multi gyári technikusa nettó 400 felett visz haza, persze műszakban. És kell hozzá 3-8 év lelkesedestol függően.
  A nettó 200 körül már szalagmunkas sincsen, aki a diplomáját ilyesmi kornyeken értékesíti a munkaeropiacon az valamit nagyon furán csinál.
 • Írnok
  Ja, hogy a nyelvről is szó essen. Tanultam is sokat angolt-németet,ezekre vettem is kurzusokat nagyon jó áron, minimális spanyolt. Nem szeretek csak magyarul beszélni, kerülöm is az nyelvekhez kötött munkákat.Már a tolmácsokat is meg akarják spórolni 1-1 emberen. Anita szeret ott dolgozni vajon? Vagy szereti a francia nyelvet?
 • KL
  A magas labdákat, a nyelvórát, meg a kutyát én már le se ütöm századikként, Anita úgyis kitalált személy gondolom.

  Nem. Szerintem ő ír fiktív Anita néven, mert persze nem így hívják.

  Két tipp azoknak, akik élvezik a fillérizélést, mint én vagy akik rászorulnak (azaz minden háztartásnak, amelyik nem tudja a bevételei 20%-át félretenni):
  1 sport: home office óta séta. Ha mégis be kell menni dolgozni 6km-re: séta. Mindennap 2 óra séta. Mellékhatás: sétatávon belül lidl, aldi, tesco, coop – bevásárlást tudok optimalizálni egész hétre és boltra is. Így már nem annyira érv, hogy ne töltsd vele az idődet, hiszen sportolással töltöd az idődet.
  2 kínai kaja, feljavítva serpenyős zöldséggel. Nagy adagot adnak 1100-ért is már, serpenyős zöldség tescóban 4-500 csomagja, de nem is kell bele mind, egy adag elég kettőnknek, fejenként 700-ból simán kijön. Nyilván mindennap kicsit unalmas lenne, de mégse kell főzni, csak a zöldséget bedobni a serpenyőbe.

 • LSV
  Többen kérdezték hogy hogyan lehet 2-300e ft-tól nagyob fizetést elérni. Miklós már sokszor leírta, képeznie kell magát az embernek. Nem csak IT létezik, de van elég sok mérnöki szakma ahol a beugró a 3-500e ft-os szint még vidéken is.
  Amennyiben “lejjebb” megyünk villanyszerelő, ács, szobafestő, stb (ugye az anno lenézett buta szakmunkások, amikor mindenki közgazdász meg bölcsész akart lenni) is hazaviszi ezt, ha pedig vállalkozik akkor ennek többszörösét.
  Ha évek alatt nem jutottál az IT-vel előbbre, akkor az nem neked való.

  Nekünk is van 2 kutyánk, nyilván a házba nem jöhetnek be az az ember élőhelye. Szeretem őket, de ha oda jutnánk nyilván menniük kellene. Valaki írta, pszichológus helyett barátok, amivel egyetértek (bár amilyen embertársaink vannak, nem biztos hogy meg lehet nyílni -legalábbis amilyen közegben/családi körben én mozgok-).

 • Aechen Coras

  “Ha az emberek sokkal többet beszélgetnének egymással, lehetőleg olyanokkal, akik előtt ki mernek tárulkozni”

  A tökéletes személy erre saját magunk. Én gyakran “beszélgetek” magammal, persze nem hangosan, hanem inkább rendezem a gondolataimat.

  “Hasonló mint a különböző diéták: van akinek egészségügyi okból szükséges, de nagy része csak divatból diétázik.”

  Attól függ, mit értesz diéta alatt.
  Ha az alap az, amit ma egy átlag magyar eszik, akkor mindenkinek diétáznia kellene.

 • axt
  A te területed speciális, oda értem, hogy miért kell annyi mérnök. De a legtöbb szoftveren nem múlnak emberéletek. Lehet félreértesz: nem azt mondom, hogy nem kellenek a programozók. Hanem azt, hogy ha valaki mindenképpen IT területen akar dolgozni, nem feltétlenül programozóvá kell válnia, ami egyébként egy hosszú és kitartó tanulás eredménye. Mellesleg, így 40 körül egyre több programozót hallok arra panaszkodni, hogy kiöregedettnek érzik magukat a szakmából, és váltani szeretnének. Én csak ezekre mondom, hogy van alternatíva IT-n belül. Még ha betanított munka is. Ha fizet, kit érdekel, őszintén? Én nem vagyok munkahelyi elitista. Ami fizet, az jöhet.
 • Fabatka
  A világ elég sokat változott a szüleink, nagyszüleink ideje óta. Minden elérhető? Minden jár? Minden kell? Ha nincs rá fedezet, akkor nem. Ha rágod a körmöd, hogy hogyan gyere ki a fizetésből, ha nincs tartalékod, akkor le kell mondani ezekről az extrákról. Tény. Lehet, hogy fájdalmas, mert az irodában a Gizikének is van, stb, stb.
  Lehet, hogy nem szeretsz főzni, a hozzászólások között volt hogy 1500 per étel per fő a menza, 3000 per nap. Nos, jó minőségű étellel otthon főzve simán lehet 1000 Ft két főre, az 40.000 spórolás egy hónapban. Ez már nem kevés. Gondolom, hétvégén azért főznek otthon, kell egy kicsit többet csinálni, plusz 1 napra a héten, meg plusz 1 adagot a fagyasztóba. Egy kicsit több tervezés, de az évi majdnem fél millió megtakarítás. Egyszerűbb, mint a másodállás.
 • Atecris
  @HadÉnisHadÉnisHadÉnis
  Lol.
  Nézd meg te is a Hays salary guide-t van Jog és compliance része is, nem csak IT.
  Nettó 300-at (bruttó 450-et) a jogi asszisztens keres átlagban. Senior legal counsel átlagosan bruttó 1 milliót kap.
 • FiktívAnita

  A Google szerint ez az első hozzászólás ezen a néven. Éjjel 2:42 kor, persze a jóváhagyása az én hozzászólásom után történt meg. Isten szeme mindent lát…

 • Whalaky

  Azért a bruttó 1 millió (nettó 665 adókedvezmények nélkül) ami ma mondjuk egy átlagnál vmivel jobb fejlesztő egy átlagnál jobb cégnél meg tud keresni messze van a mennyországtól. Főleg úgy hogy 1 milliós m2 lakásár átlagosnak számít.

  Ennyit sztem meg lehet keresni bármilyen építkezési szakemberként katas vállalkozóként: villanyszerelő, burkoló, hűtés/fűtés szerelő, stb.

  Pilótaként

  Kb. bármilyen vezetőként (pl. Aldi üzletvezető, multi felsővezető meg bőven több)

  Szolgáltatások nyújtása katasként, csak az itt felmerült gyógymasszőr, pszichológus, nyelvtanár meg tud ennyit keresni. Nem mondom, hogy automatikusan jár, de pl. egy pszichológus napi 4 óra, 10k/óra az havi 800k – (adó + költségek).

  Legjobb youtuberek szintén megkeresnek ennyit.

  Covid előtt legjobb zenészek is.

  Soroljam még? Rengeteg dologgal lehet jól keresni ami nem IT.

 • Aomame
  Épp a minap jutott eszembe, hogy két évvel ezelőtt jópár hónapig havi 50ezret utaltam a pszichológusnak, és hogy úristen hogy bírtam ezt kifizetni (futotta éppen rá, nyilván a megtakarítások kárára, de hogy lelkileg hogy bírtam ennyi pénzt kiadni). Utána mérséklődött az összeg a covid miatti online alkalmak és a ritkább ülések miatt.
  Viszont végiggondoltam azt is, hogy ha akkor nem küzdöm meg a megküzdenivalót, akkor most sem a magánéletemben sem szakmailag nem tartanék ott, ahol most tartok. Ez utóbbi nyilván anyagi fejlődést is hoz magával.
 • VLaci
  Szerintem az ember legfőbb eredményes tulajdonsága a hatalmas alkalmazkodóképesség. Így igaz lehet az is, hogy egy négytagú családnak kell a havi 900 kHuf, és az is, hogy más megél egyedül százötvenből. És még a boldogságuk szintje közt sem lehet egyenes arányt felfedezni.
  Volt alkalmam másfél éven át egyedül lakni külföldön, ahol nagyon jól követhettem a költségeimet. Állatot és pszichológust nem tartottam volna, mert a problémáimat magamnak kell leküzdenem és nem alibizni meg rátolni másra a felelősséget. A mozgás nagyon fontos, de az edzőterem nem feltétlenül. Napi másfél-két óra intenzív gyaloglás (beleértve a normál közlekedést autó vagy busz helyett) és utcai edzőgépek meg youtube aerobic pont azt a hatást érik el, mint a terem, de fillérekért. Havi félmillió lépés mellett kell évente 25000 Ft-ért cipő.
 • VLaci
  Étkezés
  Talán sokaknál az egyik legmagasabb költség. Ezzel behatóan foglalkoztam, mert le akartam fogyni és sikerült is. Amikor az ételt az emésztőrendszer molekulákra bontotta, már nem különböztethető meg a wagyu-marhából vagy a lidl-es fehérjeporból származó fehérjemolekula. Ezért teljesen mindegy a szervezetnek, hogy étteremben, házhozszállítva vagy otthon főzve eszünk, ezzel csak a költségeinket befolyásoljuk.
  Kell naponta 60-100 g, különböző fehérje, némi zsír, 30-40 g emészthetetlen rost és 60-80 g szénhidrát, meg mérhetetlenül kevés nyomelem. Erre extrémen figyelve meg lehet napi 1200-1500-ból oldani itthon is.

  Figyelem az embereket, akik szeretnek menő terembe járni, drágán étkezni, drága ruhákat venni, és nem látom, hogy ettől jobb az életük, csak drágább.

 • Dúnántúli megyeszékhely
  Fentebb is írták. Itt is hasonló a helyzet. Sima operátor pótlékokkal 300k nettót keres. Dúnántúli megyeszékhely multi villanyszerelő, gépésztechnikus. pár év tapasztalattal 350k nettó kezdő túlóra/készenlét/műszakpótlékkal ez felmegy 500-600k nettóra akkora hiány van, ja és nagyon nem kell megszakadniuk. Semmi speckó tudás nem kell. Ha kazángépkezelő vagy alállomáskezelő vagy az br.600-700k (pótlékok nélkül!!), de ők már specialisták és van pár év tapasztalatuk. Sima mezei tapasztalt folyamat/gyártó/karbantartómérnök br.800k alapbér-egyéb juttatások nélkül. “Csak” egy operátor/gépkezelő pár elég jól megél ezekből a fizetésből. Ha kicsit tovább tanul az ember, azért nehéz éhen halni vidéken. Persze panel itt is 20-25 milla, de azért elérhető vagy bérelni is sokkal olcsóbb mint Budapesten.
 • Zabalint

  Egyetértek, hogy van alterntatíva az IT-n belül, de azzal nem, hogy a könnyebb út lenne. A klasszikus rendszergazdai pozíciók egyre kevésbé léteznek, mert outsource-olják, oda pedig sokkal nagyobb tudású szakemberek kellenek, és mellesleg nekik is tudniuk kell programozni, csak emellett rengeteg tudásuknak kelll lennie üzemeltetés terén. A szoftverfejlesztéshez kapcsolódó IT területek jó része pedig nem alatta, hanem felette van a klasszikus programozói munkának, és gyakran ezek továbblépési lehetőségek programozóknak. Nyilván nem a manuális tesztelésre gondolok, de abból is viszonylag keveset foglalkoztatnak Kelet-Európában, a többségük Indiából dolgozik, míg egy komolyabb tesztelő automatizált teszteket ír, ami megint programozói munka.

  És persze felhívnám a figyelmed az arányokra, mert programozói állásból sokkal több van itthon, mint más IT-s munkakör.

 • jami
  Pszichológus: van, amikor nem kérdés, hogy kell. Igazából akiben felmerül, annak érdemes keresni, mert sok bajt meg tud előzni.
  Viszont nem csak magán pszichók vannak: átlagosan jó iskolában dolgozik iskolai pszichológus és a Nevelési Tanácsadókban is; ill. a helyi Családsegítő központokban is vannak több (gyereknek, felnőttnek).

  Futás: azért a futó cipőn túl is van költség, nekem volt pár év, mire szép apránként megvettem a futócuccaim (kánikulától a -5 fokig mikor milyen kényelmes) – de fokokkal olcsóbb, mint bármi termes.
  Én a kirándulásnál is nyűgös vagyok a jó bakancsra, hátizsákra stb.; viszont ezek sokáig is bírják.
  Annyi, h márkák hidegen hagynak, eleinte még saucony cipőben futottam, már jó ideje kalenji. Kb. 2 év/cipő

  Kutya/macska, akármi: hobbi. Viszont kiváló stresszoldók, hasonlóan a mozgáshoz. Ez a kettő (ha nem klinikai szintű a baj) akár kiválthatják a pszichológust

 • megmondom
  en azt tudom tanacsolni a holgynek, hogy azt vizsgalja meg hogy a kiadasai kozul mi az amivel elorebb jutott es mivel nem.
  pl. van kutyaja. mit adott az eletenek a teljessegehez, milyen eredmenye volt a kutyapszichologusnak kifizetett penznek. o maga nyugodtabb lett? kevesebbet kell foglalkozni a kutyaval azota?
  vagy pl a sajat terapia(pszichologus/coach): elorebb jutott mentalisan valamiben, vagy csak ujabb es ujabb temakkal futja ugyanazokat a koroket amivel majd vissza lehet menni a pszichologushoz hogy ujabb es ujabb temakat frdrzzen fel stb? van egy allapot amikor mar azt mondja hogy megtanultam a gondjaimat magamtol is kezelni, vagy mar elfigadom magam annyi gonddal amennyi maradt feldolgozatlanul es ennek tudataban elek tovabb

  mett ha nincs fejlodes ezeken a teruleteken, akkor ez nem terapia hanem hobby, potcselekves, szorakozas ahogy tetszik

 • jurta
  Nem tudom, Anita olvassa-e még a hozzászólásokat a sok kioktatás (vagy esetleg már elegendő jó tanács) után, én ezt a két alapcikket Mr Money Mustache-tól nagyon ajánlom mindenkinek, aki szolgáltatásokra vagy gépesítésre költi a (nem feltétlenül elegendő) pénzét.

  Domestic Outsourcing: Practical or Wussypants? mrmoneymustache.com/2011/09/13/domestic-outsourcing-practical-or-wussypants/

  Muscle over Motor mrmoneymustache.com/2011/12/05/muscle-over-motor/

  Lehet hozni az ellenvetéseket, hogy “középkor”, “makrogazdaság” meg “technikai fejlődés”, csak épp MMM az, aki nagyon is a jelenlegi USA technológiai fejlettségének szintjén él (csakhogy közben érti a lényeget, szerintem).

 • Aechen Coras

  Persze, vannak jól fizetett jogász pozíciók, de a munkaadók tudják, hogy óriási a túlkínálat.
  Az általam ismert, 40 évnél fiatalabb jogászok többsége nem tudott elhelyezkedni a klasszikus jogász pályákon.
  Már bő 20 éve is az volt a mondás, hogy az menjen jogi egyetemre, akinek az apjának ügyvédi irodája van vagy bíró. Akkor hallottam azt is, hogy Budapesten annyi ügyvéd van, mint egész Ausztriában.

 • Konkav
  Remélem még visszajössz és elolvasod. Azt írod, “Adjatok már karrier tanácsot … hogy figy ezt meg ezt megtanulod, beadod ide a cv-d br 700 ért és kb kezdhetsz is.” Na pont ezért nincs neked br. 700-ért meló. A cég, aki 700-at ad valakinek, azért adja, mert az a valaki megoldja a problémáit.

  Pl. kell vállalatirányítási rendszer. Ez a probléma. Mivel eddig nem volt, a cégben nincs ember, aki be tudná vezetni. Ha te be tudod, mert az elmúlt 5 évben már kétszer is megcsináltad, akkor kellesz. Sőt, akár többért is.

  Amit te írtál, nekem abból az a második V.H.-s sztori jutott az eszembe, amikor az amerikaiak valami szigeten bázist hozzak létre, a háború után a benszülöttek meg eljátszották a reptér személyzetét, hátha visszajönnek a repülők. Ahogyan nekik sem jöttek repülők, neked sem fog a 700-as fizu, csak mert elvégeztél egy Java gyorstalpalót.

 • tedzse

  Ha jogász akkor szintén megcélozni a leghatalmasabb MULTI cégeket, valamelyik big4(KPMG,Deloitte,EY,PWC) ott is vannak jogi osztályok NYELVTUDÁSSAL kb dupláznál egyet nettóban most, jogászként se KKV, se magyar ügyvédi iroda,ezeket azonnal mondanám a hallgatóknak,hogy kerüljék mint a leprát, csak MULTI ott fizetnek.
  Egy srác egyik big4-nál van nemzetközi jogász havi 1 gurtnija meg van.
  De jogi előadóként,jogtanácsos ként is hatalmas pénzeket lehet keresni csak nem szabad magyar céghez menni se ügyvédi irodába.

  Nyelvek mennek?

 • Nacionalista

  Sok MMM cikkel vegyesek az érzéseim, ezzel is. Persze, ha van ideje az embernek kertészkedni ÉS szereti csinálni, akkor csinálja.

  De amit ír az baromira nem igaz olyan repetatív és időrabló dolgokra mint a mosogatás vagy a porszívózás. Azokból a 3. alkalommal már semmit nem fogsz tanulni. Úgyhogy aki megengedheti magának az igenis vegyen mosogatógépet meg robotporszívót. Továbbmegyek, ha tényleg megengedheti magának az ember akkor legyen takarítónője és kertésze is. Nem csak azt kell összeadni, hogy mennyi pénzt spórolsz ha mindent magad csinálsz, hanem azt az időt is, amit olyan tevékenységekkel töltesz amiket nem szeretsz (porszívózás, mosogatás, fűnyírás).

  A kulcs az, hogy egyrészt tényleg megengedheted-e magadnak, másrészt pedig hogy az így felszabadult időt hasznosan töltsd el. A családoddal, a hobbiddal, a barátaiddal stb.

 • Attecte
  “Honnan tudod, hogy ez a lány (akinek feltehetően nem Anita a neve és még talán nem is lány) nem-e valamelyik ilyen, szerinted személyeskedő komment okán fog megvilágosodni?” – én úgy gondolom hogy nem mindegy a hangnem.

  Én az a fajta vagyok hogy ha nagy arccal, ésvagy habzó szájjal, esetleg még hülyének is nézve mondja nekem azt hogy nalátodezhülyeség, akkor felszívom magam, és a tökéletes ellenkezőjét csinálom. Persze azért a saját érdekeimet is szem előtt tartva adott esetben, amennyire lehetséges, a bizonyításvágy ott van. Főleg magam felé persze, de akkor is úgy vagyok vele, hogy a pongyolán odaböfögött tanács nem kell. Tele volt vele a padlás egész életemben.

  Másik vége hogy az ember azért mindig kételkedjen magában, a túlzott önbizalom toxikus, és egzisztenciális pestisbe sodorhatja az embert. Ezzel mondjuk egyet tudok érteni, részben.

 • Csillag V
  5en vagyunk , szemüveges mindenki, gyerekeknek fogszabályozás kell ,nekünk pótlás , karbantartás.
  Hètszámjegyű összeg megy el egy évben erre.
 • CVPN

  1 év gyakorlattal, diploma nélkül, 600k? – Elhiszem, hogy valahol az országban, létezik 1db ilyen ember, de meglepne ha még 1 volna belőle. (kivéve persze, 1-2 speciális tudású informatikust)

  Amúgy, 3 dolog van, amire a Dárius kincsét is rá lehet költeni – minden máson simán lehet spórolni.

  1) Gyereknevelés – ezen nem tudom, hogyan lehet spórolni, mert nincsenek gyerekeim

  2) Betegség – ezen irtó nehéz spórolni, de valamennyire lehetséges. Egészségpénztár állami támogatással, olyan munkahely, ami fizeti a szűrővizsgálatot, balesetbiztosítás stb.

  3) Szétrohadt autó üzemben tartása. Megörökli az ember, nagyfater 17 éves Fordját és ha egy havi átlagbért rákölt, akkor is lesz valami baja, jövő hónapban is. Az ilyen kocsitól, nagyon gyorsan meg kell szabadulni.

  Az összes többin, meg nem nagy művészet spórolni.

 • tedzse

  Igen tényleg felvették, multicéghez.
  Olvastam a szerződését a csajnak, az biztos nő léttére több vér van a p..cijában mint sok mai palinak, úgy kioszt bárkit lestem.
  Amúgy kezdő IT bér is már egy laza 450k nettóban.
  De nem csak IT, egy jó szaki is lazán megkapja

 • Figi
  Sziasztok,
  Elég sok kommentet elolvastam és most nem az anyagi oldalról szeretnék közelíteni vannak dolgok amiket ki lehet váltani youtube-bal meg autodidakta módon. Viszont a gyógytornát egy jógával nem lehet kiváltani, aki még nem volt ne úgy képzelje el, hogy oda mész és tornázol aztán ezt otthon is lehet a tv előtt. Igen vannak gyakorlatok amiket lehet otthon végezni, de ahhoz tudni kell, hogy mit csináljon illetve a szakszerű hozzányúlást, kimozgatást, “kimaszírozást” a tv nem tudja megcsinálni. Hasonló a helyzet kutyával is, egy viselkedés zavarós kutyáról van szó menhelyről kihozva, nem egy érdeklődö tanulékony kölyök aki otthon 1 kis párizsiért cserébe két alap leül vezényszóra. Ezekkel az állatokkal sajnos komolyan kell foglalkozni.
  A pszichológusról nem nyilatkozné, mert nem tudni, hogy mi van a háttérben ami miatt szükséges. A sportot meg már leírták előttem pl. futás
 • Géza
  Az igazán tuti megoldást még senki nem írta le, pedig nyilvánvaló: A hozzászólásokból látszik, hogy van jó pár olvasó, aki IT területen eléri a 6-800 eft fizetést. Anitának nem ilyenné kell válnia, hanem egy ilyen ember feleségévé. Sokkal könnyebben elérhető így jó anyagi helyzet. Mészáros Lőrinc kevés van, de társara vágyó IT projektvezető sok.

  6-8 év házasság alatt már összelapátol annyi pénz a törekvő jóember, hogy a vagyon feléből már meglesz a tartaléka válás után. Ha a gyerek után otthon felejti magát, mert nem talál anyai feladataival összegyeztethető munkahelyet a gyerek 20 éves koráig, (esetleg 4 órást) még válnia se kell, úgy él, ahogy akar (és még franciául se kell tanulni).

  Jó páran csinálják így, pl a feleségem is 🙂

 • Szuszi
  Már olvastam az újabb cikket (Te mennyit költesz?), a mostani folyományát. (Mind a 200 hozzászólást nem rágtam át.)
  Több helyről informálódva, alkalmazottként egy gépészmérnök tervező pozícióban, vagy annak megfelelő szinten (gyártástámogató, fejlesztő, folyamatmérnök) bruttó 600e Ft körül keres. Igyekeztem kideríteni, ez Pesten sem jobb. Itt a Dunántúli megyeszékhelyen, közel a Balatonhoz nagyjából ennyi. Ez szinte kivétel nélkül csak a vezetői feladatok ellátásával nő. Voltam interjún és a telefonoson már kiszórtak, túl magas fizetésigénnyel. Kb 850e Ft bruttót mondtam, ott is elhangzott, hogy ez csak vezetői feladatok ellátásával jár, vagy magasabb pozi és még több pénz. Ekkor a szóban forgó szinten levő munkákat céloztam meg. Engem elszomorít kissé, hogy most egy gépészmérnök csak vezetőként kereshet jól, most egy jó szakmunkás bérszinten van. Tanácsot, ötletet szívesen olvasok.
 • vérnarancs
  Minden nap futás plusz játék a kutyával a közeli erdőben = megvan a sport és a kutyanevelés egyben + a léleknek is jót tesz

  Kutyakaján lehet spórolni: nem a boltit venni (az egyik kutyám eleve nem kaphat allergia miatt), főzni (még jó alapanyagokból is töredéke)

  Nyelvtanulás: angolból 3 hónapot jártam tanfolyamra, utána online appok, filmnézés, beszélgetős műsorok, TED előadások. A beszédgyakorlásra jó megoldás a Toastmasters. Felső fokon vagyok jelenleg, most nyelvvizsgáztam.

  Spanyol: alapok Duolingóval, utána nyelvkönyv, spanyol nyelvű Youtube videók, dalok hallgatása, középfok környékén járok és meg merek szólalni.

  Van olyan ismerősöm, aki azért nem talál állást már fél éve, mert mindenhol az angolt kérik és ő azt nem tudja megtanulni, mert már öreg (50 körül van) közben 3 szláv nyelven meg beszél.

 • V
  ”Adjatok már karrier tanácsot átlagon felül keresők. Előfizetek a code academyre ezen nem múlik, de valaki adjon már innen guidelinet, hogy figy ezt meg ezt megtanulod, beadod ide a cv-d br 700 ért és kb kezdhetsz is.”

  pofonegyszeru. Karrierem soran vegig monitoroztam a munkaeropiacot es lattam hogy melyek azok a szakiranyok amit sok ceg keres. Ezen belul is valaszd azt ahova magas a belepesi kuszob, mert mondjuk valami milliardos rendszer amit otthon nem tudsz gyakorolni csak a munkahelyeden. Specializalodas a kulcsszo.

 • Mindegy

  Igen, rohadt sok. Mi többet keresünk, mégsem menzázunk.
  Egyrészt a minősége biztos, hogy nem olyan, ami minden szempontból megfelelő.
  Másrészt nem értem ezt a meleg ebéd dolgot. Ebédre hideget viszünk, tápanyagban megfelelően összeállítva, nem szalámit vizes zsemlében trappistával. Vacsorára főzünk meleget, együtt, ami frissen eszünk meg, asztalnál, együtt, mint egy család. Utálom a mikrózott ételeket.
  Fél óra, heti háromszor- négyszer, nem nagy dolog (hétfőn a vasárnapi tartalmas leves maradékot esszük, pénteken pedig nem kell rohanni a főzéssel). Tervezés kérdése az egész. Egészségben, családi minőségi időben megtérül, ahogy minden este körbeüljük együtt az asztalt. Más életminőséget teremt, és tudom, mit eszünk.
 • Mindegy
  Sport: mindenki költségesen sportol, de senki nem sétál naponta 800 métert sem. Senki nem megy tömegközlekedéssel hétvégén a közeli erdőbe, mezőre, bárhova egy hátizsákkal, hogy járjon pár órát a természetben.
  Mindenki mindenről is tudja, miért nem jó az a megoldás.

  Viselkedészavaros kutya, de a gazda is pszichológushoz jár és anyagi gondjai vannak. Kortünet.

  Önismeret nulla.
  Helyzetfelismerés, önreflexió szintén.

  Semmi nem hiányzik a többségnek, csak az akarat, viszont van helyette tunyasag, rizsával leöntve. Ez a baj, nem más, emberek.

 • Mindegy
  Havi egymillióból nincs hová lefaragni, mert a minőség rovására megy … Sokszor hallottam már.

  Soha nem volt igaz. Egyszer sem.