Csalásfigyelő weboldal

Minden évben több ezren lesznek csalók áldozatai, akik különféle módszerekkel kopasztják meg a gyanútlan embereket.

Nagyon nehéz harcolni az átverések ellen, mert számtalan formát öltenek az álalapítványokon át a szerelmi viszony kiépítésén keresztül a mindenféle “Ön nyert, de előtte még fizessen be egy kisebb összeget” típusú csalásokig.

Teljesen véletlenül futottam bele egy ausztrál állami weboldalba, ahol igyekeznek tájékoztatni a lakosságot a legújabb átverésekről és leírják, hogyan dolgoznak a csalók.

Annyira jó lenne egy ilyen magyar oldal is, ezért írok róla, hátha valakinek, aki ebben illetékes, megtetszik az ötlet.

Érdekes elolvasni a statisztikákat is, a közvélekedéssel szemben alig nagyobb a 65 év feletti áldozatok aránya, mint a többi korosztályé.

Toronymagasan a legtöbb veszteséggel a romantikus kapcsolatokon keresztüli átverések okozzák. Sajnos én is találkoztam több ilyen esettel és gyakran euró százezreket gombolnak le az áldozataikról a csalók. Először pár ezer eurót kérnek attól, akit behálóztak érzelmileg, valami üzletre csak addig, amíg a nagy pénz meg nem érkezik, ami csak valami fennakadás miatt késik, aztán még egyre többet. Ekkor már azért fizet az áldozat, hogy az eddigi befizetéseit viszontlássa.

Nemrég egy magyar hölgy mesélte el, hogy rászedték. Még hamis bankot is “alapítottak” a csalók és rendes bankszámlája is volt a hölgynek, internetes felülettel, amin látta az egyébként nem is létező egyenlegét.

Aztán ügyvédek fenyegették a külföldi kormány nevében, hogy pénzmosásban vett részt és ha nem fizet még talán 50 ezer eurót, akkor börtönbe kerül. Nagyon durván felkészültek és profik voltak a csalók, látszott, hogy nem először csinálják és nem 5-10 ezer eurókra gyúrnak.

Az oldalon végigveszik a leggyakoribb átveréseket, a közös jellemzőiket és hogyan lehet védekezni ellene. Néhány személyes sztorival is színesítik a leírásokat a könnyebb megértés kedvéért.

Bár az oldal nem tökéletes (én színesebbé és még tartalmasabbá tenném, esetleg videókat is tennék bele) és szenved az állami oldalak hátrányával, hogy nem nevezheti nevén az aktuális csalásgyanús dolgokat, csak általánosságban beszél az átverésekről, ennek ellenére egy nagyon jó kezdeményezés, remélem mihamarabb viszontlátjuk a magyar megfelelőjét is, ami széles körben ismerté lesz.

(A legrosszabb, ha egy állami cég megcsinál egy ilyen oldalt, csak senki nem tud a létezéséről. Találós kérdés: ki tud arról, hogy az MNB-nek is van pénzügyi felvilágosító oldala és ki tudja, hol kell azt keresni? Pedig vannak rajta jó dolgok, csak az érintettek nem is tudnak az oldal létezéséről.)

Share

39 hozzászólás

 • almastaska
  Régen szinte napi szinten használtam, de most sikerült úgy eldugniuk, hogy még nekem is több percnyi keresgélés:
  mnb.hu/felugyelet/piacfelugyelet/piaci-visszaelesek
 • almastaska
  mnb.hu/fogyasztovedelem/panaszom-van
 • Rko
  mnb.hu/fogyasztovedelem/dontenem-kell/navigator-fuzetek
 • Kiszamolo
  rko, langyos. 🙂
 • Kiszamolo
  A helyes válasz: mnb.hu/fogyasztovedelem/dontenem-kell

  De miután 100 emberből talán egy tud a létezéséről és annak is hosszú percek, mire megtalálja, a hatékonysága elég alacsony.

 • Fuff
  Az a baj, hogy akiknek szólna az oldal – 65 év feletti, (átvert) idősek – ők általában még a mobiltelefont sem képesek rendesen használni, a számítógép kifejezést meg jócskán keverik a számológéppel és az űrkutatás kategóriába tartozik. Az ötlet jó, felvilágosító kampányból soha nem elég, de ha el is készül az oldal, azért annak a tartalmát a postaládákban, ingyenesen bedobálva is szívesen viszontlátnám az idősek esetében. Továbbá az illetékesek akár nyugdíjas otthonokban, klubbokban is tarthatnának mondjunk havonta felvilágosító kampányt, valamint a reklámblogokban is lenne helye ilyen közcélú hirdetéseknek. Kérdés: a károsultakon és a hozzátartozókon kívül érdeke ez valakinek egyáltalán?
  A romantikus kapcsolatokon keresztül átvertekre nem tudok mit mondani, csak döbbenet, hogy egy épeszű ember ennyire naiv és hiszékeny – vagy buta? – legyen!
 • Zabalint
  “Érdekes elolvasni a statisztikákat is, a közvélekedéssel szemben alig nagyobb a 65 év feletti áldozatok aránya, mint a többi korosztályé”

  De ez a magyarországi közvélekedés, nem az ausztrál, és itt azért nagyban szerepet játszik, hogy a (kemény és puha) diktatúrában az emberek keze meg volt fogva, az idős emberek meg az életük nagy részét akkor élték, ahhoz szoktak hozzá. Ausztráliában meg az idősek fiatalkorában is kapitalizmus meg demokrácia volt, nekik már fiatal korukban is döntéseket kellett hozniuk, és még csalókkal is találkozhattak.

 • Darkosia

  te se olvastad el a cikket 🙂
  nem jelentősen több a 65 év feletti áldozat, a közhiedelemmel ellentétben
  persze szeretjük azt gondolni, hogy neeeem, a magunkfajta kisembert nem verik át, csak a szenilis öregeket, de az a helyzet, az átlagember nagyon buta… (és általában véve aki kiszámolót olvas, az pénzügyi kultúra területén már jóval átlag feletti)
 • Nagy Vonalakban
  Az egyik ismerősömet (aki diplomás, 2 gyermekes anyuka, mellesleg kicsit unalmas házasságban él…) pár éve verték át.
  A sztori lényege, hogy a facebookon megismerkedett egy jóképű angol faszival, akibe gyakorlatilag online beleesett….leveleztek, telefonon beszélgettek, majd 3 hónap múlva a faszit Dél-Afrikában elrabolták….
  És hát a csajszi segíteni akart, és segített is….először 1000 dollár, aztán 2000…több hónapon keresztül ment a szívatás.
  A sztori vége 20 000 dollár körül alakult, és hát a faszi felszívódott.
  Egy diplomás, 40 éves, több nyelven beszélő budapesti nőről van szó…..
 • gaborr
  de akár felhozhatnánk a szcientológiát, vagy egyéb “alkalmazott vallástudományt” ahol emberek ezreit verik át egy óriási kamu sztorival, és az emberek fizetnek…. otthagyják az állásukat, megszakítják a kapcsolatot a családjukkal. mindezt _legálisan_.
  de felhozhatjuk a szcientológia összes nyúlványát is, pl drogmentes maraton, alkalmazott oktatástan, út a boldogsághoz, stb.
 • Andrea
  Ugyan nem ezt kerestük, de 2 kattintással konkrét listákhoz lehet jutni innen (a linkelt Piaci visszaélések mellett találtam):

  mnb.hu/felugyelet/piacfelugyelet/befektetoi-figyelmeztetesek

  Nem annyira fogyasztóbarát még ez az egész, különösen nem “hülyebiztos”, de azért vannak benne hasznos információk. Hiányolom a kreativitást belőle 🙂 Pár grafikust felkérnének, aki képregényt rajzolna belőle, egyszerű tőmondatokkal, máris közfogyasztásra alkalmasabb lenne 🙂

 • Zotyi
  Amerikai valtozata a rippoffreport.com oldal, ahol van pár kellemetlen eset : romantika, fogyás, gyógyítás (ez aztán a nem emberek sportja), stb.

  Köszenet ezúttal a Kiszamolo oldal szerkesztöjenek (egy másik tengeren túli olvasója )

 • Családfő

  A férje – és a családi kassza – mit szólt ehhez a remek teljesítményhez?

 • BTM
  : “A sztori vége 20 000 dollár körül alakult”
  A sztorinak remélem itt még nem volt vége, hanem aztán úgy folytatódott, hogy a “kicsit unalmas” férj megmutatta az izgalmakra vágyó és hiszékeny feleségének, hogy merre van a kijárati ajtó, amelyen túl nyugodtan lehet unalmas hétköznapoktól mentes kalandokat keresgélni tovább, de onnantól már egyedül, saját költségvetésből…
 • gabi999
  Andrea, drága .
  Az MNB vicc . Az oldala is . Rákerestem az IronFx-re
  Jogi státusz : aktiv (semmilyen figyelmeztetésnek nyoma nincs .)
  Kb 15 hónapja jelentettem be az MNB-nek hogy több ember nem kapja vissza a pénzét tölük .
  Kb 6 hónap után veszélyesnek is jelölték .
  6 hónap után ?
  Azóta a honi ügyfélszolgálata is megszünt a cégnek
  Ennyit az MNB naprakészségéröl .
  Tehetetlen , jól fizetett nyakkendösök serege
 • PG
  Pishing levelekre (ál-bankoktól jövő email-ek):
  Több (fejlett) országnak is van cybercrime felügyeleti szerve, én ausztrálnak írtam pishing email miatt, de van nemzetközi is:
  apwg.org/

  Érdemes a bankos pishing leveleket elküldeni nekik (az eredeti levelet (levél-fájlt) csatolmányként küldeni emailben), hogy ők is bővíteni tudják az adatbázisukat, és az email meta-adatokból vissza tudják követni honnan jöhetett.

 • jurta

  “A romantikus kapcsolatokon keresztül átvertekre nem tudok mit mondani, csak döbbenet, hogy egy épeszű ember ennyire naiv és hiszékeny – vagy buta? – legyen!”

  Szomorú, de tényleg van, akinek nem szempont, hogy egy párkapcsolatban *meg kell bízni* egymásban. Ennek sokféle oka lehet (alacsony önértékelés, kiéhezettség, családalapításra alkalmas kor vége felé járás, nyilván te is tudod tovább sorolni).

 • Fülig Jimmy
  Az öregember és az 54ezres című mesét ismeri valaki?
 • Nagy Vonalakban
  A fèrj semmit sem tudott, és semmit sem tud….a családi kassza pedig nem èrzett meg semmit.
 • Adócsaló vállalkozó

  Arra gondolsz, amikor eladott két kecskét egy vagy két 54 ezres bankóért? Hogy átverte a vevőket, hisz egy kecske nem ér 10 ezernél többet 😀

  Értem én, hogy jó lenne egy ilyen oldal, de egy ilyet kormányzati szinten kellene megcsinálni, ők meg nem akarják lebuktatni magukat. 🙂

 • Családfő

  Huh, ez nem tűnik egy bensőséges kapcsolatnak. (Nem minősítésből írom.) De legalább ezek szerint volt miből költeni, vagy külön kasszán vannak. Netán a férj ugyanennyit elköltött lányokra, és akkor kihozták döntetlenre? 🙂

  Ha a feleség tanult belőle, akkor legalább van pozitív hozadék. A példa egyébként tényleg remekül mutatja, hogy a diploma és a nyelvtudás nem feltétlenül fokmérője a józan ész mennyiségének.

 • Fülig Jimmy
  Őszintén szólva sajnáltam a kis öreget. Sok van ám aki nem buta csak naív és a leggonoszabb dolog őket becsapni. Ilyen alapon ha meglátsz egy hat éves gyereket egy ezressel a kezében és nincs ott senki nyugodtan vedd el, hisz könnyedén megteheted. Az alapvető erkölcsi normáknak velünk kéne születni.Akkor tized ennyi bajunk se volna.
 • Petya
  Szia

  Nem találtam az email címed, ezert irok itt

  Tegnap talaltam az indexen ezt a cikket, mit gondolsz rola?

  iflgazdasag.blog.hu/2016/08/12/a_nagy_zsebpenz_targyalas_minden_amit_tudnod_kell_szulokent_a_zsebpenzrol

 • Kiszamolo
  Irgalmatlan hosszú, elkezdtem olvasni, de feladtam.
 • Suhanc
  Kedves Kiszámoló,
  Egy nem ide kapcsolódó de szerintem sokakat érintő kérdésem lenne.
  Visszavásárolt unit linked biztosítás esetén a keletkezett veszteséget az SZJA törvény szerint fel lehet e tüntetni az adóbevallás megfelelő sorában veszteségként vagy az évek alatt keletkezett költségeket fel lehet-e tüntetni veszteségként, hogy a nyereséges befektetések után kevesebb adót kelljen befizetni.
  Sajnos nem találok sehol erre vonatkozó információt a Generai pedig sorozatosan semmit mondó sablon válaszokat küld.
  Szerencsére a blog hatására csak 350 ezer Ft a veszteség (évi 90 ezer Ft költség).
  Előre is köszönöm szépen a válaszokat és észrevételeket
 • Kiszamolo
  suhanc, a kérdés jó, de szerintem nem a válasz, mert ez életbiztosítás, nem befektetési alap.

  De ez csak az én véleményem. Esetleg kérdezz rá az adóhivatalnál.

 • headset

  Adókiegyenlítés csak az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem/veszteség alapján lehetséges. Magyarul és leegyszerűsítve: a tőzsdei üzletek után.

  Sajnos még a befektetési alapnál visszaváltott befektetési jegyek sem tartoznak ide.
  A unit linked visszavásárlás sem tőkepiaci ügylet. 🙁

  (1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról. 67/A. § Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem)
  (1553 SZJA bevallás 75 és 219 sor.)

 • suhanc
  headset
  Köszönöm szépen az informáciòt! 🙂
 • Eltévelyedés
  Vannak egyértelmű csalások, de mi van a szürkezónával, ami igazából nem teljesen csalás,vagy csak van aki szerint felháborító?
  Ha egy üveggolyót eladok 500 forintért az felháborító? És ha 50.000-ért?
  He egy szentet ábrázoló képet adok el, aminek a legendárium szerint gyógyító hatása van?
  Feng Shui szabályoknak megfelelő dohányzóasztal egymillióért?
  Sima dohányzóasztal amire csak mondom hogy FS?
  Egy csepp mosogatószerrel egy hegynyi mostatlan tányér? Az csalás? 10-ből 9 háziasszony ajánlásával.

  Szóval… hol a határ? Mit kell üldözni, betiltani, börtönbe juttatni és mi az ami oké?

 • Remarc
  zscaler.com/tools
  Itt vannak plugin-ek amik biztonságosabbá teszik az online vásárlást.
  Illetve meglehet nézni hogy egy weboldal átverés-e vagy nem.
  Elég hasznos next-gen cucc.
 • Gigi
  A FB-n talált meg nem is olyan rég 1 jóképű amerikai katona, aki szinte a 2. levelében szerelmet vallott, az oldala naon friss volt, alig pár képpel, üzenőfalon szinte semmi. Mivel rendszeres olvasója vok a blognak, már gyanakvással szemléltem a dolgokat, mert bár szuper képeim vannak fent, azért abba beleszeretni, úgy, h nem is ismer vki? Miután – ca a 4. levél magasságától – már házasságot emlegetett és el akart venni feleségül, sőt, már a gyerek is tervbe volt véve, gondoltam bedobom az aduászt: legalább pár szót mondjon magáról, mert semmit nem tudok róla. Nos, arra nem volt szükség, h jobban megismerjük egymást, de küldjek neki pénzt, mert a rendfenntartó táborban ő nem fér a saját számlájához sajnos, és csak titokban tud nekem üzengetni, de ha veszek egységeket (olyan 1.000 USD-ért), bármikor szabadon tudunk dumcsizni.
 • Gigi
  folytatás:
  Na, le is pattintottam, mire ő azzal büntetett, h levett az ismerősei közül. Majd pár napra rá visszajelölt, h vmi FB hiba történt. Újra előröl kezdődött: udvarlás – feleségül vevés – szerelemvallás – és…. – pénzkérés, h fizessem ki neki a repjegyét, h meg tudjon látogatni.
  Ekkor engedtem el a sztorit és úgy beolvastam neki, h tudja, hova tegye magát és persze engem se nézzen már be. Ezek után is ment a nyájaskodás, és a nyálaskodás, h mennyire odavan meg vissza, blablabla.
  Letiltottam az ismerőseim közül. Most itt tartunk, és csak azért írtam meg a sztorit, ha lenne vmi ötletetek, hogy lehet-e a FB-n jelezni valahol, h ez egy csaló, akkor jelezzétek légyszi, nehogy más beleessen a csapdába.
 • Családfő

  Miért kéreted magad ennyit? 🙂

  Rendes tőled, h jeleznéd a fb felé.
  Félő viszont, h más kamuprofillal folytatná tovább, vagy már eleve több profillal nyomja. Az ilyen paraziták mindig megtalálják a “boldogulásukat”. 🙁

 • Kalandor 75
  En csak kapkodom a fejem a cikken es a hozzászólásosokon! Sok erdekesseget , okosságot olvastam…egyszoval tanultam!
  Bar én mindig üzletbe veszem meg ami kell, amit latok fogok tapasztalok abban hiszek… Szüleim közel 70 evesek… Elmentek ingyen buszos kirándulásra gyógyító gyapju takaró 50000Ft akartak rajuk sózni mondván ez méregteleníti es megszabadulnak minden negativ energiától, ami üzletbe 8000Ft … Ez nem is csalás … Inkább vásárló megtévesztése tisztességtelen haszonszerzese a fő bűn !
  Globalizalt világ mindig szül kártékony parazitákat…es lessz mindig akit meg tamad!
 • Zabalint

  A probléma bem ott kezdődik, hogy mennyibe kerül, hanem hogy az áltudományos hablaty, amit előadnak a méregtelenítésről és a termékeikről, az nyilvánvaló hazugság. Ha TV reklámban adnák ugyanezt elő, akkor büntetést kapnak, mert gyógyhatást tulajdonítanak valaminek, ami klinikai vizsgálatokkal nem bizonyított. Akkor ha egy termékbemutatón adják ezt elő, miért lenne csalás? Annyi, hogy nincs ott a hatóság, hogy büntessen.
 • Zabalint

  Én csak azt nem értem az ilyenben, hogy miért kezdte újra, ha látta, hogy elsőre nem ér célt. Így feleslegesen pazarolta az idejét, miközben borítékolható volt, hogy nálad nem jár sikerrel, így több ideje maradt volna más célpontokra.

  Ugyanezt érzem, mikor a telefonos ügynök, kopogtató ügynök, hittérítő, stb. az első határozott nem után még folytatja. Ezután az esélyei már minimálisak, legalábbis nekem úgy tűnik, vagy van aki 2. körben verhető át? Én kétlem.

 • jurta

  Érthető is, mert férfi vagy. Nekem mindig azt mondogatták, hogy nőktől az első nemet nem kell nagyon komolyan venni. 🙂
 • Balint
  Most, hogy olvasom ezt a cikket, beugrott egy régi megkeresés vmi videókommunikációval kapcsolatban: igold videókommunikáció. könnyű rátalálni. 1 év alatt 200k $ fizu 🙂 szánalmas
 • rm
  A blokkolás mellett/alatt van report gomb is. Bár még sose használtam, de tudtommal ott lehet jelezni a FB felé a problémás egyedeket.

  Amúgy meg, tölts fel magadról esküvői fotót, az csak elveszi a kedvét. 🙂
  Segítek elkészíteni őket, utána meg csapunk egy nagy bulit. Pénzt majd csak később kérnék. Tudod, nincs ingyen a gyűrű, meg a repjegy… meg ugye az anyagi helyzetem. ;P