Csalásfigyelő weboldal

2016-08-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Minden évben több ezren lesznek csalók áldozatai, akik különféle módszerekkel kopasztják meg a gyanútlan embereket.

Nagyon nehéz harcolni az átverések ellen, mert számtalan formát öltenek az álalapítványokon át a szerelmi viszony kiépítésén keresztül a mindenféle "Ön nyert, de előtte még fizessen be egy kisebb összeget" típusú csalásokig.

Teljesen véletlenül futottam bele egy ausztrál állami weboldalba, ahol igyekeznek tájékoztatni a lakosságot a legújabb átverésekről és leírják, hogyan dolgoznak a csalók.

Annyira jó lenne egy ilyen magyar oldal is, ezért írok róla, hátha valakinek, aki ebben illetékes, megtetszik az ötlet.

Érdekes elolvasni a statisztikákat is, a közvélekedéssel szemben alig nagyobb a 65 év feletti áldozatok aránya, mint a többi korosztályé.

Toronymagasan a legtöbb veszteséggel a romantikus kapcsolatokon keresztüli átverések okozzák. Sajnos én is találkoztam több ilyen esettel és gyakran euró százezreket gombolnak le az áldozataikról a csalók. Először pár ezer eurót kérnek attól, akit behálóztak érzelmileg, valami üzletre csak addig, amíg a nagy pénz meg nem érkezik, ami csak valami fennakadás miatt késik, aztán még egyre többet. Ekkor már azért fizet az áldozat, hogy az eddigi befizetéseit viszontlássa.

Nemrég egy magyar hölgy mesélte el, hogy rászedték. Még hamis bankot is "alapítottak" a csalók és rendes bankszámlája is volt a hölgynek, internetes felülettel, amin látta az egyébként nem is létező egyenlegét.

Aztán ügyvédek fenyegették a külföldi kormány nevében, hogy pénzmosásban vett részt és ha nem fizet még talán 50 ezer eurót, akkor börtönbe kerül. Nagyon durván felkészültek és profik voltak a csalók, látszott, hogy nem először csinálják és nem 5-10 ezer eurókra gyúrnak.

Az oldalon végigveszik a leggyakoribb átveréseket, a közös jellemzőiket és hogyan lehet védekezni ellene. Néhány személyes sztorival is színesítik a leírásokat a könnyebb megértés kedvéért.

Bár az oldal nem tökéletes (én színesebbé és még tartalmasabbá tenném, esetleg videókat is tennék bele) és szenved az állami oldalak hátrányával, hogy nem nevezheti nevén az aktuális csalásgyanús dolgokat, csak általánosságban beszél az átverésekről, ennek ellenére egy nagyon jó kezdeményezés, remélem mihamarabb viszontlátjuk a magyar megfelelőjét is, ami széles körben ismerté lesz.

(A legrosszabb, ha egy állami cég megcsinál egy ilyen oldalt, csak senki nem tud a létezéséről. Találós kérdés: ki tud arról, hogy az MNB-nek is van pénzügyi felvilágosító oldala és ki tudja, hol kell azt keresni? Pedig vannak rajta jó dolgok, csak az érintettek nem is tudnak az oldal létezéséről.)

Previous Post
Bandi tanya

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram