Andorra, az új pénzügyi menedék

2013-04-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ciprus bukása után a főleg orosz származású pénzek új menedéket találtak maguknak, Andorrát. Csak az elmúlt hónapban 5 milliárd eurót utaltak át Ciprusról Andorrába.

Andorrában a pénz származásával kapcsolatban erős a kontroll a bűnözésből és egyéb illegális forrásból származó pénzek kiszűrése érdekében.

Ezután viszont nagy a diszkréció, kérésre az ügyfelet a dokumentumokon csak egy számsor azonosítja, ennek negyedéves költsége 115 euró. A számlanyitáshoz személyes jelenlét szükséges, a folyamat nem tart tovább fél óránál, utána már bárhonnan utalható oda a pénz. Azonban online, interneten nem lehet számlát nyitni, ha ilyen lehetőséget találunk, az nagy valószínűséggel átverés, csak az adatainkra és a pénzünkre pályáznak az ilyen weboldalakon.

A spanyol és francia határon fekvő törpeállam nem tagja az EU-nak, ami nagyon jó hír azoknak, akik szeretnének elkerülni, hogy az EU-beli bankok lejelentsék a betéteiken elért kamatot a honos adóhivatalnak, amelynek aztán nem esik nehezére ebből kikövetkeztetni az ott lévő pénzállomány nagyságát.

Ezen a diszkréción pár éve rést ütött az EU néhány tagországával kötött megállapodás, ami indokolt gyanú esetén a kért adatok kiadását eredményezi. Ez a megállapodásnak különösen a francia és a spanyol betétesek nem örülnek túlságosan, ők most 35%-os kamatadót kell, hogy fizessenek, hasonlóan ahhoz, mint amennyit mi fizetünk Ausztriában. Ez alól az Andorrában lakhatási engedéllyel rendelkezők kapnak felmentést.

Ezen túl további kellemetlenség, hogy egy friss márciusi hír szerint az eddigi adóparadicsom a költségvetés helyzete és a szomszédos országok nyomására bevezette a jövedelemadót, pedig eddig egyike volt az adómentes országoknak, ahol ráadásul megfizethető áron lehetett élni, nem úgy, mint például Monacóban. Itt az ingatlanárak nyolcada-tizede a monacói áraknak, egy kétszobás lakás bérleti díja 600 euró. Az egyéb árak a francia és spanyol árszint körül vannak, az egy főre jutó GDP magasabb, mint Svájcban, a bűnözés gyakorlatilag ismeretlen fogalom, a várható élettartam pedig az egyik legmagasabb a világon, még a férfiaknál is eléri a 80 évet.

Annyira persze nem kell elkeseredni, a jövedelemadó csak az Andorrában keletkezett jövedelem után kerül kivetésre, vagyis az ott élő külföldiek passzív jövedelmére nem. (Bár erre is vannak próbálkozások, hiszen a letelepedési engedély feltétele bizonyos éves jövedelem Andorrába vitele, így könnyen ez képezheti majd az adó tárgyát.) Az adót csak évi 40 ezer euró felett kell fizetni, 10%-os mértékben. A tőkejövedelmek után továbbra sem kell adózni. Január elsejétől azonban már itt is van forgalmi adó, melynek átlagos mértéke 4,5%.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy andorrai állampolgár legyél és tudod vállalni, hogy legalább évi 90 napot ott élsz, akkor vagy legyen kurrens szakmád és mint munkavállaló menj oda, vagy alapíts ott egy céget, vagy vegyél meg egy meglévőt, esetleg legyen befektethető 400 ezer euród (120 millió forintod), amit helyi pénzügyi eszközökbe be tudsz fektetni. Ennek teljesítésére 6 hónapod van.

(Amint az az összegekből és költségekből is látszik, nem kisembereknek ajánlják az andorrai bankokat. Nekik ott van továbbra is Szerbia, mint EU-n kívüli lehetőség.)

Sok cégtulajdonos, aki el akarja adni a cégét, költözik Andorrába, mert a cége eladása után származó bevétel mind megmarad neki, míg néhány európai országban akár a 60%-át is elvihetik mindenféle adó formájában.

A legnagyobb bank a Credit Andorra, 5,77€bn eszközállománnyal, stabil A- Fitch besorolással. A második az And Bank, 3,36€bn eszközállománnyal, szintén A- Fitch besorolással.

Ha szeretnéd meglátogatni az országot, Barcelonától csak 200 kilométerre van északra.

(Fontos! A cikk nem alkalmas befektetési döntések meghozatalára, az itt közölt adatok  ehhez nem elégségesek és nincs is ilyen célja a cikknek.)

 Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram