Ki szól végre a KSH-nak, hogy már nem 1960-at írunk?

2024-02-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Elképesztő, hogy már megint a KSH adatkérésével kellett töltenem az időmet.

Minden évben bekérnek olyan adatokat, amik publikusak, fel vannak töltve ELEKTRONIKUSAN és mindenki által elérhetően a megfelelő helyre.

De a KSH impotens vagy senki nem mondta még el nekik, hogy felfedezték már az internet nevű izét és azok az adatbekérések, amivel zaklatják a vállalkozókat, cégeket, egyesületeket, mind-mind elérhetőek a számukra is.

Minden évben kézzel másolom át abból a mérlegből az adatokat, amit a KSH pont ugyanúgy lát, mint én. Elszórakozok vele úgy jó fél órát, s én még egy kis hal vagyok, azt sem tudom, miért kellenek ezek a jelentéktelen adatok a KSH-nak.

Ha elrontom? Azonnal jelzik e-mailben utólag, hogy az ellenőrzés során szerintük nem stimmel az adat. De most komolyan! Ha tudod, hogy hol keresd és mi a helyes adat, miért zaklatjátok még mindig a vállalkozókat????? Mi lenne, ha bemásolnád magadnak onnan, ha már képtelen vagy elektronikusan és összesítve bekérni az adatokat a NAV-tól?

Miért kell nekem (és mindenki másnak) kézzel másolgatni űrlapokba nyilvános adatokat, amit egyébként az állam tud, hiszen minimum a NAV meg a TB megkapta ugyanezeket az adatokat?

Most éppen azzal zaklattak, hogy az egyik hónapban kinek mennyi munkabért fizettünk. Elő kellett keresnem az adott hónap bérpapírjait, hogy begépelhessem a KSH-nak a rajta lévő adatokat. Papírról, kézzel bevittem egy csak erre legyártott KSH-s űrlapra. Ezeket az űrlapokat gondolom majd 15 ember fogja rendszerezni és felvinni egy excel táblába az adatokat a statisztikai hivatalban.

Komolyan, 2024-ben egy NAV-nak beküldött bevallást gépelek be este nyolckor a statisztikai hivatalnak, mert teljesen sötétek és fogalmatlanok, hogyan tudnák megszerezni ezt az adatot máshogy?????

Elárulok nektek, kedves KSH egy nagy titkot. Ezeket az adatokat a vállalkozások minden hónapban beküldik a NAV-nak. Én is azt a bérjegyzéket ástam elő a kedvetekért, amit a könyvelő beküldött a NAV-nak és arról pötyögtem be az adatokat kézzel.

Miért olyan rohadt nehéz 2024-ben nem a vállalkozásokat zaklatni ezzel, hanem elkérni ezeket az adatokat a NAV-tól egyenesen? Tudod az adószámom, a NAV tudja azt is, ki van nálam bejelentve alkalmazottként. Név szerint. Azt is tudja, hogy mennyi fizetést kapott. Fillérre pontosan. Kérdezd meg őt. Azt meg mi a fenének kell megkérdezni, hogy volt-e abban a hónapban szabadságon? Ezzel az adattal mire mentek?

De a NAV-tól kapott adatokat nem ám kézzel, excel táblában, pendrive-on szállítva kell kezelni, mert már vannak számítógépes programok is erre, amelyik az összes adatot összegyűjtené, elemezné, csoportosítaná, rendszerezné. Ha nem hiszitek el, kérdezzétek meg valakitől, nem kamuzok, tényleg itt tart már a világ 2024-ben. Keressetek rá olyan kifejezésekre az internet nevű izén, mint adatbányászat meg adatelemzés. De ne az Altavistával, van már Google is azóta.

Az adatok kézzel bemásolgatása űrlapok között már vagy 30 éve nem divat. Akkor se, ha a KSH még mindig itt tart és még mindig ezt kéri mindenkitől, mint egy őskorból itt maradt mamut. Örülhetünk, hogy nem floppyn kell beküldeni, postával.

Könyörgöm, mikor lesz ennek már vége? Mikor hoznak végre egy törvényt, hogy a KSH csak olyan adatbekérésekkel zaklassa az embereket, amiket máshonnan nem tud megszerezni? (S nem utolsó sorban van is valami értelme az adatbekérésnek. Annak mi a relevanciája, hogy egy egyesületnél van-e önkéntes segítség? Ezt mi a fenének kell megkérdezni? Milyen fontos adatot lehet kinyerni az ehhez hasonló agyhalott kérdésekből úgy egyébként?)

Mikor mutatja meg nekik valaki, hogy hol találják meg ezeket az adatokat? NAV adatbázis lekérdezés futtatása, öt főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozások, árbevétel, áfabevétel alapján sorba állítva, munkabér kifizetések, csoportosítás irányítószám alapján, telephelyek száma szerint, teljes és részmunkaidősök aránya alapján, munkavállalók száma szerint, TEÁOR szám alapján, stb, stb, stb. Adatvédelem miatt anonimizálva. Ezt tényleg nem vagyunk képesek megugrani 2024-ben???? A vállalkozásokat kell zaklatni ilyen hülyeségekkel, amikor a NAV mindent lát másodperc pontossággal, hála az online számlázásnak és az elektronikus bevallásoknak? A NAV adataiból minden statisztikát elő lehetne állítani, még ember sem kellene hozzá. Foglalkoztatottság területi alapon, cégek mérete alapján, munkavállalók neme, kora, bérezése alapján, értékesítési adatok, bevételek, kiadások, beruházások, minden, minden adat előállítható lenne, ha volna egy ember, aki tudná, hogy ma már az adatokat nem kézzel kell egyesével begépelni papírról.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram