Hogyan ne élj máról holnapra

2018-09-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az MNB felmérése szerint a magyar lakosság 45%-a egy hónapot, 60%-a három hónapot nem tudna átvészelni a tartalékaiból és csak 42%-uk gyarapította akár csak kis mértékben is a megtakarításait az elmúlt egy évben.

Az általában lényegesen jobban kereső diplomások között is csak 61% azok aránya, akit tettek félre valamennyi pénzt az elmúlt évben.

Az adatok alapján az emberek közel 60%-a szó szerint máról holnapra, fizetéstől fizetésig él. Nem hogy nem tesz félre a lakásfelújításra, autócserére, nyugdíjra vagy bármire, de még annyi tartalékot sem képez, amivel néhány hónapig kihúzná munkanélküliség vagy betegállomány esetén.

Elég egy-két hónap munkanélküliség, táppénz vagy egy váratlan kiadás és máris borul minden. Ilyenkor jön az eladósodás, a hitelkártya vagy folyószámla-hitel, amit évekig görgetnek maguk előtt az érintettek.

Ezért érdemes minél hamarabb kitörni ebből a körből, mert minden hónapban pengeélen táncolsz, ha a mindenkori bevételeid éppen csak fedezik a kiadásaidat.

(Arról nem is beszélve, hogy ma kell félretenned a nyugdíjadra, a gyerek oktatására, a lakásfelújításra és minden nagyobb költésedre. Ha ezt elmulasztod, komoly anyagi gondban leszel, amikor ezek a szükségek felmerülnek és nem tettél félre rájuk időben.)

Hogyan tudsz változtatni ezen?

- Ha a probléma gyökere az, hogy egy takarékos megélhetéshez is túl keveset keresel, akkor felesleges is tovább olvasnod, először ezen kell változtatnod. Ki kell lépni a komfortzónádból, akár másik városba is kell költöznöd a jobb fizetés miatt, vagy felnőtt fejjel vissza kell ülni az iskolapadba egy új szakmáért vagy diplomáért, esetleg vállalkozásba kell kezdened. Ez egyáltalán nem lehetetlen, csak a legtöbben a kifogásokat keresik, ők miért nem képesek megtenni. Mától te inkább a "miért nem lehetséges?" helyett gondolkodj azon, "hogyan lehetséges?".

(Néhány cikk a témában: Ha nem keresel eleget, Neked is sikerülni fog, Neked mi van a szívedben?)

- Add alább az elvárásaidat. Ma Magyarországon egy négytagú család, ha nem is fényesen, de normálisan megél 400-450 ezer forintból. Ha a te családod ennek a dupláját költi havonta és ezért nem tudsz félretenni, akkor bizony az elvárásokkal van baj. Nem arról van szó, hogy nem vagy képes félretenni, hanem nem vagy hajlandó. Nem akarsz a mai jólétedből semmit feláldozni az anyagi biztonságért és a jövőbeni kiadásaid érdekében.

Játssz el a gondolattal, hogy a mostani jó (jobb) fizetésedet elveszted és mondjuk mától csak 600 ezer forint bevétele van a családodnak az eddigi 800 ezer helyett. Máris el tudsz tenni havi 200 ezer forintot, tekints rá úgy, hogy ezt a pénzt meg sem kerested, ezért nincs is.

- Gyakran olyan pénztemetők miatt nincs soha elég pénzed, mint a feleslegesen nagy ház vagy drága autó. Lehet, hogy itt kell elkezdened a változtatást. Cikk: Sokat bukni a nagy dolgokon lehet.

- Kövesd a költéseidet, hogy tudd, hol folyik el a pénz a családi kasszából. Egy kis lyuk egy hatalmas hajót is képes elsüllyeszteni. Ezért derítsd fel, hol vannak azok a rések, amiket be kell tömni a költségvetésben. Használhatsz papírt-ceruzát, excel táblát vagy mobilappot is erre a célra.

- Gondold végig a fix költéseidet. Hogyan tudnál spórolni a rezsin, az utazáson, a lakásbiztosításon vagy a munkahelyi étkezésen?

- Szükséges vagy csak hasznos, de nélkülözhető kiadás? Jó és hasznos dolog a magán angol óra hetente háromszor, vagy a személyi edző, esetleg a 25 ezer forintos kondibérlet és minden hasonló dolog, de ha ennek az az ára, hogy az anyagi életed bármikor összeomolhat, túl nagy árat fizetsz értük. Ma már az internet és mobilappok korában angolul tanulni inkább elhatározás, mint pénz kérdése és egyszeri 25 ezer forintból is vehetsz olyan sporteszközöket otthonra, ami a konditermi edzés nagy részét kiváltja. (Update: példa kedvéért: egy TRX kötél 5 ezer forint, hozzá és mellé ajtókeretbe szerelhető húzodzkodó 3 ezer forint, fitnesz-szalag 3 ezer forint és a maradékért veszel használtan egy pár kézi súlyzót és még néhány apróságot.)

- Legyen válaszod a miért-re. Ha tudod a választ, miért teszel félre, miért mondasz le dolgokról, mit nyersz ezzel (anyagi biztonság, jövőbeni anyagi célok, stb.), sokkal könnyebb lesz lemondani az élvezeti cikkekről vagy felesleges, esetleg nélkülözhető kiadásokról. Mint a fogyókúrában: ne a szenvedésre, hanem a végső jutalomra gondolj, mindjárt könnyebb lesz a dolog. (Bővebben cikk: Fogyj le)

- A hónap elején tedd félre a pénzt, amit el akarsz tenni és élj a maradékból. Eddig fordítva csináltad: ha maradt (volna) pénz a hónap végén, eltetted volna. Mivel az soha nem működött, fordítsd meg: elteszed, amit akarsz és a maradékot osztod be.

- A bónuszokat és egyéb nem rendszeres havi bevételeidet soha ne tervezd be a havi költségvetésedbe. Ezeket a pénzeket inkább mindig tedd félre, ennyivel is növelve a megtakarításaid mennyiségét.

- Legyen egy külön számlád a megtakarításaidnak és lehetőleg egy másik bankban. Még az internetbankba belépve se lásd a megtakarítási számládat, mert könnyen elcsábulsz. A legjobb mondjuk egy számla az Államkincstárnál, prémium állampapírban tartva a pénzt. Macerás visszaváltani és nincs is szem előtt. Az, hogy normálisan kamatozik is, már csak hab a tortán.

- Keress magadnak edzőtársat. Ahogy a hajnali futásban is sokat segít a felkelésnél, ha valaki ott vár az ajtóban minden reggel, a takarékos életmód elkezdésében is keress magadnak társat, akivel együtt kezdtek el takarékosabban élni. Cikk: Ha egyedül nem megy.

- Légy türelmes magaddal. Jobb apró lépésekben haladni előre, mint hirtelen túl nagy fába vágni a fejszédet. Minden hónapban mondj le valami újabb költséges költésről, vagy spórolj meg újabb ötezer forintot a bevásárláson, apró lépésekben haladva afelé, hogy elérd a pénzügyi céljaidat és csökkentsd a költéseidet a szükséges összeg alá.

- Ha hiteled van, igyekezz megszabadulni tőle. Egy hitelkártyára vagy személyi kölcsönre kifizetett havi kamat komolyan csökkenti a havonta elkölthető vagy megtakarítható pénz összegét. Ezért a hathavi vésztartalék képzése mellett igyekezz megszabadulni a magas kamatozású hiteleidtől minél hamarabb.

Addig ne nyugodj, amíg nem éred el azt, hogy minden hónapban kevesebbet költesz, mint keresel, van legalább hathavi megélhetésed félretéve és a távolabbi pénzügyi terveidre is tudsz félretenni. Hidd el, megéri ez a pénzügyi biztonság az erőfeszítést.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram