Hogyan ne élj máról holnapra

Az MNB felmérése szerint a magyar lakosság 45%-a egy hónapot, 60%-a három hónapot nem tudna átvészelni a tartalékaiból és csak 42%-uk gyarapította akár csak kis mértékben is a megtakarításait az elmúlt egy évben.

Az általában lényegesen jobban kereső diplomások között is csak 61% azok aránya, akit tettek félre valamennyi pénzt az elmúlt évben.

Az adatok alapján az emberek közel 60%-a szó szerint máról holnapra, fizetéstől fizetésig él. Nem hogy nem tesz félre a lakásfelújításra, autócserére, nyugdíjra vagy bármire, de még annyi tartalékot sem képez, amivel néhány hónapig kihúzná munkanélküliség vagy betegállomány esetén.

Elég egy-két hónap munkanélküliség, táppénz vagy egy váratlan kiadás és máris borul minden. Ilyenkor jön az eladósodás, a hitelkártya vagy folyószámla-hitel, amit évekig görgetnek maguk előtt az érintettek.

Ezért érdemes minél hamarabb kitörni ebből a körből, mert minden hónapban pengeélen táncolsz, ha a mindenkori bevételeid éppen csak fedezik a kiadásaidat.

(Arról nem is beszélve, hogy ma kell félretenned a nyugdíjadra, a gyerek oktatására, a lakásfelújításra és minden nagyobb költésedre. Ha ezt elmulasztod, komoly anyagi gondban leszel, amikor ezek a szükségek felmerülnek és nem tettél félre rájuk időben.)

Hogyan tudsz változtatni ezen?

– Ha a probléma gyökere az, hogy egy takarékos megélhetéshez is túl keveset keresel, akkor felesleges is tovább olvasnod, először ezen kell változtatnod. Ki kell lépni a komfortzónádból, akár másik városba is kell költöznöd a jobb fizetés miatt, vagy felnőtt fejjel vissza kell ülni az iskolapadba egy új szakmáért vagy diplomáért, esetleg vállalkozásba kell kezdened. Ez egyáltalán nem lehetetlen, csak a legtöbben a kifogásokat keresik, ők miért nem képesek megtenni. Mától te inkább a “miért nem lehetséges?” helyett gondolkodj azon, “hogyan lehetséges?”.

(Néhány cikk a témában: Ha nem keresel eleget, Neked is sikerülni fog, Neked mi van a szívedben?)

– Add alább az elvárásaidat. Ma Magyarországon egy négytagú család, ha nem is fényesen, de normálisan megél 400-450 ezer forintból. Ha a te családod ennek a dupláját költi havonta és ezért nem tudsz félretenni, akkor bizony az elvárásokkal van baj. Nem arról van szó, hogy nem vagy képes félretenni, hanem nem vagy hajlandó. Nem akarsz a mai jólétedből semmit feláldozni az anyagi biztonságért és a jövőbeni kiadásaid érdekében.

Játssz el a gondolattal, hogy a mostani jó (jobb) fizetésedet elveszted és mondjuk mától csak 600 ezer forint bevétele van a családodnak az eddigi 800 ezer helyett. Máris el tudsz tenni havi 200 ezer forintot, tekints rá úgy, hogy ezt a pénzt meg sem kerested, ezért nincs is.

– Gyakran olyan pénztemetők miatt nincs soha elég pénzed, mint a feleslegesen nagy ház vagy drága autó. Lehet, hogy itt kell elkezdened a változtatást. Cikk: Sokat bukni a nagy dolgokon lehet.

– Kövesd a költéseidet, hogy tudd, hol folyik el a pénz a családi kasszából. Egy kis lyuk egy hatalmas hajót is képes elsüllyeszteni. Ezért derítsd fel, hol vannak azok a rések, amiket be kell tömni a költségvetésben. Használhatsz papírt-ceruzát, excel táblát vagy mobilappot is erre a célra.

– Gondold végig a fix költéseidet. Hogyan tudnál spórolni a rezsin, az utazáson, a lakásbiztosításon vagy a munkahelyi étkezésen?

– Szükséges vagy csak hasznos, de nélkülözhető kiadás? Jó és hasznos dolog a magán angol óra hetente háromszor, vagy a személyi edző, esetleg a 25 ezer forintos kondibérlet és minden hasonló dolog, de ha ennek az az ára, hogy az anyagi életed bármikor összeomolhat, túl nagy árat fizetsz értük. Ma már az internet és mobilappok korában angolul tanulni inkább elhatározás, mint pénz kérdése és egyszeri 25 ezer forintból is vehetsz olyan sporteszközöket otthonra, ami a konditermi edzés nagy részét kiváltja. (Update: példa kedvéért: egy TRX kötél 5 ezer forint, hozzá és mellé ajtókeretbe szerelhető húzodzkodó 3 ezer forint, fitnesz-szalag 3 ezer forint és a maradékért veszel használtan egy pár kézi súlyzót és még néhány apróságot.)

– Legyen válaszod a miért-re. Ha tudod a választ, miért teszel félre, miért mondasz le dolgokról, mit nyersz ezzel (anyagi biztonság, jövőbeni anyagi célok, stb.), sokkal könnyebb lesz lemondani az élvezeti cikkekről vagy felesleges, esetleg nélkülözhető kiadásokról. Mint a fogyókúrában: ne a szenvedésre, hanem a végső jutalomra gondolj, mindjárt könnyebb lesz a dolog. (Bővebben cikk: Fogyj le)

– A hónap elején tedd félre a pénzt, amit el akarsz tenni és élj a maradékból. Eddig fordítva csináltad: ha maradt (volna) pénz a hónap végén, eltetted volna. Mivel az soha nem működött, fordítsd meg: elteszed, amit akarsz és a maradékot osztod be.

– A bónuszokat és egyéb nem rendszeres havi bevételeidet soha ne tervezd be a havi költségvetésedbe. Ezeket a pénzeket inkább mindig tedd félre, ennyivel is növelve a megtakarításaid mennyiségét.

– Legyen egy külön számlád a megtakarításaidnak és lehetőleg egy másik bankban. Még az internetbankba belépve se lásd a megtakarítási számládat, mert könnyen elcsábulsz. A legjobb mondjuk egy számla az Államkincstárnál, prémium állampapírban tartva a pénzt. Macerás visszaváltani és nincs is szem előtt. Az, hogy normálisan kamatozik is, már csak hab a tortán.

– Keress magadnak edzőtársat. Ahogy a hajnali futásban is sokat segít a felkelésnél, ha valaki ott vár az ajtóban minden reggel, a takarékos életmód elkezdésében is keress magadnak társat, akivel együtt kezdtek el takarékosabban élni. Cikk: Ha egyedül nem megy.

– Légy türelmes magaddal. Jobb apró lépésekben haladni előre, mint hirtelen túl nagy fába vágni a fejszédet. Minden hónapban mondj le valami újabb költséges költésről, vagy spórolj meg újabb ötezer forintot a bevásárláson, apró lépésekben haladva afelé, hogy elérd a pénzügyi céljaidat és csökkentsd a költéseidet a szükséges összeg alá.

– Ha hiteled van, igyekezz megszabadulni tőle. Egy hitelkártyára vagy személyi kölcsönre kifizetett havi kamat komolyan csökkenti a havonta elkölthető vagy megtakarítható pénz összegét. Ezért a hathavi vésztartalék képzése mellett igyekezz megszabadulni a magas kamatozású hiteleidtől minél hamarabb.

Addig ne nyugodj, amíg nem éred el azt, hogy minden hónapban kevesebbet költesz, mint keresel, van legalább hathavi megélhetésed félretéve és a távolabbi pénzügyi terveidre is tudsz félretenni. Hidd el, megéri ez a pénzügyi biztonság az erőfeszítést.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

252 hozzászólás

 • Tibor
  es mi van azzal aki nem keres rosszul de a hitelek miatt annyi marad megelhetesre amibol mar nem tud felretenni? persze tudom, oreg hiba hogy odaig jutott, mert mindig megelolegezte maganak az egy-ket evvel kesobbre esedekes eletszinvonalat…
  de azontul hogy “igy jart” mit tud csinalni hogy kimasszon?
 • Álmos
  Az első mondatban rossz a link.
 • Kobe
  a költségek vezetésére javaslom a Pocket expense alkalmazást, végre tudja azt hogy különböző típusú számlákat adsz emg (megtakarítási, folyószámla, stb), átvezetéseket, mutat nettó jelenértéket, illetve budget is lehet tervezni benne. egy hátránya van hogy csak egy budget lehet menteni, így ha valami változik benne, egyszeri nem rendszeres költséged van (pl kocsit műszakiztatnád, családi eseméynre kell adni valamit), azt nem tudod új hónapra tervezve beálíltani, hanem az általnos budgebe és ilyenkor midnen hónapra visszamenőlegesen újratervezi a limiteket…..kicsit félrevisz, mert lehet előző hónapban jól teljesítettél, amjd budget update után úgy mutatja mintha mégsem. Tud cloudban különböző eszközökön szinkronizálni és végre menti a költségkategóriákat is cloudba, nem kell midnen eszközön külön beállítani (módosítások ugyanúgy átmennek)
 • Kobe
  Miklós: más kérdés, de érdekelne a számítás háttere. Sokat emlegeted a 4fős családi büdzsé 400-450-ből kijön mondatot, tanácsadáson is elhangzik, de ez több éves adat (azóta volt infláció), illetve sokat hivatkozol a numbeo.com-ra hogy jó közelítést ad -> a fővárosra lakhatási költségek nélkül ennél 20-25%-kal magasabb érték van jelenleg numbeon-n nyílvántartva, illetve inflálódott a lakhatási költség is
  kérdés. melyik akkor a helytálló, melyikhez mérje magát az ember?
 • Vérszívó
  Nagyon jó cikk, ismét.

  Régóta követem az oldalt, nagyon sokat segített az évek alatt, hogy megfelelő döntéseket hozzak a pénzügyeim terén.

  A megtakarítás után pedig jöhet a befektetés. Kamatot ugyanis mindig jobb kapni, mint fizetni 😉

 • methyou
  “Bárcsak úgy élhetnénk, ahogy élünk!”
 • Vakmacska
  Tényleg nem értem én ezt, de nyilván ez hajtja a személyi kölcsönök piacát is – most kellett kazánt cserélni (még az előd hagyta itt a korábbit, és ugye 13 éve vettük a házat), kémény átalakítás, tervezés anyám kínja (részben felesleges dolgokkal és brutál előírásokkal), rendesen nyalta az egymillát alulról a költség.
  Én tudtam hogy a 20+ éves kazán egyszer aszondja hogy nyekk, készültem rá, a másodállásom pénzét ilyenekre tartottam fenn. Kifizettük, de aki máról holnapra él mondjuk családi házban, az ilyenkor mit lép? Nem fűt? Eladja a házat?
 • daisy
  Nagyon sokat adott nekem a kiszámoló, amiért rendkivül hálás vagyok. Átértékeltem a felfogásomat, az “egyszer élünk, ennyi belefér” helyett mostmár abszolút a tudatosan takarékos életvitelt vezettem be. Például a szabadfelhasználású zsebpénzt ezredik szépségápolási cucc és burgerking menü helyett tanfolyamokba teszem, amik növelik az értékemet a munkaerőpiacon. (Ha valakit érdekel a Udemy-n most minden tanfolyam 10font, kb még négy napig)

  A páromat átverték az új munkahelyén, elúszott két havi fizetése, mégis több tizezer pluszban zártuk a hónapot egy fizetésből is. Amig két fizetésből éltünk, konkrétan csak csökkent a megtakaritásunk. Egyetlen dolgot kellett ehhez csinálni: elkülöniteni a szükséget az igénytől. Utóbbit reális keretek között kell tartani. Ennyi a nagy titok.

 • Rafinha04
  Átlagosan több mint 4 millió forint megtakarítása van a magyaroknak, azt hiszem ez a legutóbbbi kommunikáció az ügyben a KSH-tól 🙂
 • Elég buta
  n-edik cikk a témáról szinte ugyanazzal a tartalommal… 🙁
 • J
  Miklós, tisztellek, és követem is az írásaid, de az alábbi mondatért – valamint a hasonlókért – egy észak-magyarországi régióban irtózatosan megkergetnének:
  “Ma Magyarországon egy négytagú család, ha nem is fényesen, de normálisan megél 400-450 ezer forintból. Ha a te családod ennek a dupláját költi havonta és ezért nem tudsz félretenni, akkor bizony az elvárásokkal van baj. ”

  Sajnos ez itt úgy hangzik, hogy “négy négytagú család megél 400-450e Ft-ból”

  Szívesen olvasnék olyan cikket, ami a szegregált népeknek is segítene, függetlenül attól, hogy nem tartozok közéjük, de ilyen környéken élek. Ezt építő jelleggel vedd kérlek, hisz tudod: a Biblia is tisztánlátásra és gyakorlati alkalmazásra tanít, ahol fontos a hallgatóság helyzete is.

 • szifonkutya
  Szellemiségében nagyon hasznos írás, az egyes javaslatokat azért nem olyan könnyű megvalósítani. Költözz másik városba: azért ez nem ilyen egyszerű, és ugye, leginkább Budapest jöhet szóba, ahol egyre inkább horror a megélhetés és a lakhatás. Tanulj másik szakmát: nem minden a papír, attól még tapasztalatlan kezdő lesz – ha egyáltalán felveszik 40-45 évesen – ennek megfelelő fizetéssel.

  Első körben inkább az apróbb trükkök működnek szerintem, én például nemrég azonosítottam, hogy a munkahelyi büfé és a belvárosi ebédelgetések havi szinten kb. 100.000 forintomba kerülnek. NÉHA megéri kimenni kollégákkal, de jelentősen csökkentettem ezek mennyiségét.

  Ami az utóbbi időben botrányosan drága lett: az ételházhozszállítás és maga az élelmiszer, itt nagyon sokat lehet fogni ügyes vásárlással, tervezéssel.

 • EcoZs
  Ezeket a “tételeket” már az iskolában tanítani kellene… Nagy részüknek evidencianak kellene lenniuk mindenki számára, de látom a környezetemben, hogy nem így van…A kérdés, hogy ezek az infók hogyan juthatnának el azon emberekhez, akiknek tenylegesen szükségük lenne rá? Mert ők nem hiszem, hogy olvassák a blogot…
 • random okos
  Nem igazán tudom elhinni ezt a statisztikát egy olyan országban, ahol 30-35 millióért mennek a 60 négyzetméteres panelek.
  De ha mégis igaz, akkor is tökmindegy sajnos. Az a pénz, ami ma nem ingatlanban van, úgyis elinflálódik.
  Számpélda: egy 30 milliós lakás, ha igaz az éves 12%-os emelkedés, kb 300 ezret drágul havonta. Ennyit sosem fog tudni félretenni a havi fizetéséből, akinek még hathavi tartaléka sincs.
  Arról nem is beszélve, hogy aki az elmúlt években követte a fenti tanácsokat és takarékodkodott, most nézhet ki hülyén a fejéből ahogy elinflálják a megtakarítását.
 • Bandi
  Nekem az jött be, hogy a fizetésemet 2 bankszámlára kérem 40-60% arányban 2 külön bankba.

  A 60%-ból megy a hitel és a lakástakarék. Ezenkívül ehhez a számlához nem nyúlok. Olyan, mintha ez a része a fizetésnek nem is létezne. Ez itt szépen gyűlik.

  A másik bankba kapott 40% az amit a havi bevételemnek tekintek. Ez rendszerint elfogy, ebből élek hónapról hónapra, mint mindenki más, ebből fizetem a hitelkártyát is (mindent hitelkártyával fizetek a jóváírások miatt).

  Nálam ez így jól működik.

 • Kiszamolo
  elég buta, neked lehet. Más nem olvassa a blogot hét éve.
 • Kiszamolo
  Rafinha, na ez az átlag. Néhány milliárdos gyorsan eltorzítja az átlagot. Jó lenne tudni, mennyi a medián megtakarítás, de arról valamiért nincs adat.
 • Kiszamolo
  Vakmacska, a legszebb az egészben, hogy általában a legbrutálisabb hidegben fog megnyekkenni a kazán, hiszen akkor van túlterhelve.

  S ma már kéménybélés, engedélyeztetés, miegymás, három hónap egy kazáncsere, nem két nap.

  Ennek ellenére sokan addig halogatják a kazáncserét, amíg csak lehet. Pedig biztos, hogy nem nyár közepén fog végleg elromlani.

 • Tibor
  @J: rajuk all az a bekezdes hogy koltozni kell a jobb munka fele.

  Engem az erdekel hogy akire mar rarohadt egy csomo hitel, es ezert amugy kenyelmes fizetessel el ugy hogy nincs mibol felretennie, az mit csinaljon hogy felepitse azt az ahitott hathavi almot?

 • Tibor
  bocsanat, nem lattam hogy az elso hozzaszolas mar atment, azt hittem eltunt azert irtam le megegyszer.
 • Tibor
  : es ebben az a legjobb, hogy akiknel telen romlik el a kazan es nyaron a huto, az meg van rola gyozodve, hogy ilyen szerencsetlen is csak o lehet hogy PONT nyaron/telen romlott el, es hogy szegeny embert meg az ag is huzza…
 • Tibor
  “Maga tud felretenni ho vegen?
  Igen, minden ho vegen par szamlat a jovo honapra…”
 • J
  @Tibor: Te sem ilyen környéken mozogsz, igaz? 🙂 Ezek az emberek nagyon egyszerűek, általános végzettséggel vagy papíron meglévő szakmunkával, de hozzá nem értéssel. Lehet róluk hallgatni, de az ország legalább 20-25%-a ilyen egyszerű emberekből áll.
 • Tibi
  Sziasztok!

  Tudtok olyan költségkövető alkalmazást, ami androidon és ios-en is van, és kommunikálnak is egymással?
  Ha a párom vagy én felviszek kiadást, akkor lássuk mind a ketten.

  Az ingyenesség nem feltétel.

  Előre is köszönöm,

  Tibi

 • ritkan_szolok_hozza
  Fogja vissza a költéseit amennyire csak lehetséges és fizesse vissza a hitelt, amilyen gyorsan csak lehet. Nincs csoki, nincs üdítő, nincs ételrendelés, nincs márkás ruha. Nincs más út, csak ez.
  Esetleg ha megnyered a lotto ötöst, de akkor is az első dolgod lenne visszafizetni belőle a hitelt, gondolom:)

  Nehéz lesz, fájni fog, ez van. Sokan végigcsinálták már. Nekem még nem volt ilyenben részem, legalábbis nem hitel miatt kellett végigcsinálnom a fenti lépéseket.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Udemyn rendszeresen van ilyen akció. És USA VPN-en keresztül kell regisztrálni meg vásárolni, mert akkor dollárban 10, nem euróban vagy fontban 🙂
  Utána nézni már lehet VPN nélkül.
 • Kobe
  a pocket expense pont ilyen. Van androidon es iOs en is, es ha csinalsz egy kozos email cimet, pl kozos gmailt akkor irkalhattok bele mind a ketten, latjatok egymas cuccait
 • gyurisc

  Mobil app ami Android-ra es iOS-re is van:

  Toshl – toshl.com/
  YouNeedABudget – youneedabudget.com/apps/

  Én az utóbbit használom. Elég drága, de van belőle 30 napos próba verzió. Érdemes végig nézni az okta videókat is

 • Dora
  Bandi! Koszi!
 • mp
  Mi a kazáncserét (20 éves gáz cirkó) a kazánszerelő javaslatára halogatjuk. Azt mondta, a kondenzációsok nagyon macerásak és költségigényesek. Mondjuk nem lenne probléma kifizetni.

  A 400e/4 főt nem értem. Mi 5-en átlag 330 körül költünk. Normális kaját eszünk, 2 kocsi, stb. Jo, nem veszünk 40ezres cipőt, mert az csak egy csoffadt cipő. De akkor is!

 • Barna
  Nem jó az első link az első mondatban. Rossz helyre mutat.

  Engem is érdekelne olyan cikk, ami az igazán kis pénzűeknek adna segítséget és tanácsot.

 • Bandi
  : én is végig jártam ezt az utat. Volt viszonylag jó fizetésem, de rengeteg hitel volt. Így kényelmesen megéltem, mindent kifizettem, de mégis hónapról hónapra éltem, több százezres fizetésből semmi nem maradt.
  Számomra a megoldás az volt, hogy egyrészt minden extra pénzt a hitelbe toltam, ide ment a cafeteria, a bónusz, a 13. havi fizetés, stb. A sok előtörlesztés miatt folyamatosan csökkent a hiteltörlesztő havi összege, az így megnyert pénzt is félre tettem, majd évente előtörlesztettem. Ha kaptam fizetésemelést, akkor onnan kezdve havonta annyival több ment félre. Így a kiadásokat nem kellett vissza fogni, max. az infláció mértékével.
  Másrészt amikor pár év után valamivel könnyebb volt, mertem új munkahelyet keresni, több fizetésért. Így sikerült végtörlesztenem évekkel korábban. Azóta újra váltottam, még több fizetésért, de még a mai napig annyiból élek meg, mint régen.
 • Jóska Pista
  J 09-04 at 13:54

  Azért ilyet ne írjunk már. Egy Lidl bolti dolgozók havi keresete eléri a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot. Van Miskolcon is vállalkozásom, a két legrosszabb keresetű embernek is (együtt) 350 felett van a fizetése.
  Ahhoz, hogy ennyi ne legyen meg, nagyon h*lyének, lustának kell lenni. Miskolcon már utcaseprő se nagyon van, mert még a hatelemis közmunkás is állandó munkaviszonyban dolgozik.

 • Edit
  “Ma Magyarországon egy négytagú család, ha nem is fényesen, de normálisan megél 400-450 ezer forintból.” Friss házasok vagyunk, megyeszékhelyen élünk, én a diplommamal dolgozom a férjem vasutas, kettőnk fizetése átlagosan netto 370. E kijelentés után, hogy vállaljunk nyugodt szívvel 2-3 gyereket?
 • Egeristi
  @tibi: moneywizz ios, android, windowson is megy és egy licensszel nagyjából korlátlaqn eszközt tudsz egy fiókon belül használni.
 • Maci
  Koin nevű magyar nyelvű alkalmazás is tudja, akár webes felületről is elérhető.
 • Unemployed
  Könnyű elhinni, hogy a nagy lóvé örökké fog tartani, pedig a dolgok látszólag előzmények nélkül és teljesen váratlanul szoktak rosszabbra fordulni.
  Az én szakmám munkaerőpiaca 2009. tavaszán még szárnyalt, azután nyáron mintha elvágták volna és azóta sem tért vissza a korábbi állapot (már ahogy látom, mert aktívan nem veszek benne részt), sőt
  Beosztottként 1-2 év, középvezetőként 2-3 év, felsővezetőként akár 5-10 évnyi tartalék kell ahhoz, hogy az ember szabadnak érezhesse magát, felállhasson felvállalhatatlan helyzetekből. Amíg ez a tartalék nincs meg, addig a “minek” kérdést kell feltenni bármilyen vásárlás előtt: Busz helyett kocsi, minek? Új mobiltelefon a régi helyett, minek? hetvenedik ing a szekrénybe, minek? Táplálékkiegészítő ilyen-olyan tabletta, síelés, tengerparti nyaralás (nem érzed jól magad otthon?), masszázs, étterem: minek?
  Ha persze megvan a tartalék,akkor más a szitu
 • TeveJeno
  Persze persze 60%…Pesten lassan 1 millio a nm ar,Balatonnal pedig egesz nyaron nem lehetett szallast foglalni. Munkaido utan a boltokban pedig mozdulni se lehet.
 • Blend Ahmed
  “2017-ben a korábbi KSH módszertan, és a KSH által felvett háztartási statisztikai adatállomány adatai alapján a létminimum egy főre jutó összege: 90 450 Ft volt. Ez két keresős és két gyermeket nevelő háztartás esetében: 262 305 Ft. (…)
  egy aktív korú háztartás két felnőtt és két gyermek esetében: 341.388 Ft a társadalmi minimum értéke.”
  444.hu/2018/06/01/a-magyarok-egyharmada-a-letminimum-alatt-el
 • jami
  Annyit tennék még hozzá, hogy akinek gyereke van, folyamatosan vonja be a pénzügyi döntésekbe. Kezdve ott, hogy a boltban mit hogy vásárolunk.

  Valamint nézz körül, mivel tudsz pénzt termelni – ez feltétlenül csak a munka. Én most futottam neki az önsegélyezőben
  cirkuláltatni a pénzt (befizetés, hitertörlesztésre visszaigénylés); plusz az albérletnél alaposan utána olvastam a tételes elszámolásnak. Plusz szemüvegek, iskolakezdés, gyógyszerek is az ep+önsegélyezőn keresztül futtatva Ezek havi szinten kicsi összegnek látszanak, éves szinten kb. 3-400e. A befektetett munka kevés munkaóra. 10 év alatt már 3-4 millió…

  A 400e/4 fő esetében érdemes cizellálni, mekkora gyerekekkel. Nálunk az 5 fő is simán megvan ennyiből, ügyesebb hónapban a hitellel együtt; de még ált. sulisok a gyerek.

 • Otto
  okos
  egy 30 milliós lakás, ha igaz az éves 12%-os emelkedés…
  akkor 30 év múlva már 900 milliót fog érni, 50 év múlva meg 8,67 milliárdot. Szerintem most vegyél gyorsan és a gyerekeidnek már nem kell soha dolgozniuk, az unokáid meg milliárdosok lesznek.

   @szifonkutya
  Miért csak Budapest? Egy pár másik város van a világon. Én is Budapestről költöztem máshova, 3szoros fizetésért.

 • szocske
  , a netto 370 kéthárom gyerekkel már 400-500 körül lesz az adókedvezménnyel és a családi pótlékkal, ezek szerint ti pont rendben lesztek 😀

  A kazáncsere kezd kroaszonná válni, de én pl. nem akarok cserélni, amíg tönkre nem megy, mert minek dobjak ki egy egyelőre jól működő készüléket. Ha épp a fűtési szezon közepén adja fel és nem javítható, akkor klímával fűtve is kihúzzuk a szezon végéig.

 • Attila
  Mi megyeszékhelyen lakunk két kisgyerekkel. Havi 200-250e ft-ból simán kijövünk és semmiben nem nélkülözünk. Élelmiszerből csak a legjobbat keressük, viszont szinte minden akciósan, nagy tételben veszünk. A házunk modern, igy a havi rezsi nem haladja meg a 20e ft-ot. A hitelkártyákból évi kb. 50e megtakarításunk van. Ez mellett két kocsit is fenntartunk. A nyaralás és egyéb nagyobb beruházás természetesen ezen felül van.
 • Blend Ahmed
  TeveJeno: “Munkaido utan a boltokban pedig mozdulni se lehet.”

  Az áruházak parkolóiban pedig lassan már minden második autónak P-vel kezdődik a rendszáma 🙂

 • Tamás
  “Mi a kazáncserét (20 éves gáz cirkó) a kazánszerelő javaslatára halogatjuk. ”

  Nekem FÉG van, szerencsére csak a fűtést látja el, a melegvíz egy másik tartályos gázfűtésről megy.
  Azt biztos nem árt egy kazánnak, ha egy szakember a fűtési szezon előtt szétszedi, és esetleg olyanokat is mond, hogy a hőcserélő az idei évet még kibírja, de jövőre mindenképp cserélni kellene/illene. Így akkor nincs akkora meglepi.

 • Tamás #2
  Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos Teszteljetek Thaiföldi vagy Román VPN-t is, mert sok online szolgáltatás, amit használok általában olcsóbb román VPN-en keresztüli vásárlással.
 • kaan
  Egy pszihológiai önbecsapás a következő (már most is többen írták): ‘havi X-ből kijövünk, természetesen ez és az és amaz efölött van’. Ekkor nem jössz ki havi X-ből. Egy példa: ha évente 300e Ft a nyaralás és egyszer mész, akkor az havi 25e forint. Attól, hogy egy költség nem jelentkezik minden hónapban, attól még a havi költségvetés része. Ezt nagyon fontos megérteni.

  Másik példa: még a lakásfelújítás is része a havi költségvetésnek, én. pl. 5-7 évre osztok egy lakásra költött tételt (festés pl. 5 év, fürdőszobafelújítás 7 év).

  Olyan nincs, hogy valamire elköltesz pénzt és nem része a költségvetésednek, ez önbecsapás.

 • jurta
  “A hónap elején tedd félre a pénzt, amit el akarsz tenni és élj a maradékból. Eddig fordítva csináltad: ha maradt (volna) pénz a hónap végén, eltetted volna.”

  Jelentem (főleg azok ösztönzésére, akik a folyamat közepe felé tartanak): el lehet jutni oda, hogy erre többé nincs szükség. Nem zárod el magadtól a pénzt, és mégis marad hónap végén. *Minden* hónapban.

  De, mint az összes hasonló kínos témában (edzés, lefogyás, piától megszabadulás, játszmás/mérgező emberi kapcsolatok), ez a győzelem igazán sokára jön, akkor, amikor a folyamatban már te magad teljesen átformálódtál.

 • naa
  Ezen a kazáncsere dolgon elgondolkodtam én is: mivel a régi kazán már nem rakható vissza (vagy nem kapható), a modern kondenzációshoz pedig megfelelően bélelt stb. kémény, gázterv, engedély, stb. kell, én is emlékszem, hogy a kazánszerelő millió feletti tételt emlegetett.
  Bennem is felmerült, hogy ha ez így van, akkor hogy a pékben fogja ezt az egységsugarú magyar kifizetni?
  Vagy akinek itt sok lakása van és kiadja, kalkulálja azt is, mi lesz, ha bedöglik a gázkazán és ki kell pengetni egy millát az újra? De nem is ez lesz a gáz, hanem mit csinálsz a bérlőddel az alatt a kb. 1 hónap alatt, amíg a gáztervvel, engedéllyel stb egy ilyen művelet lezajlik, mert nyilván nem akar megfagyni és mint bérbeadónak a meleget neked kell biztosítani… Egy nagyobb lakást nem lehet hajszárítóval felfűteni, melegvíz, stb.
  Lehet, hogy amikor tömegesen romlanak el, akkor lesznek majd olcsók a lakások?
 • J
  Jóska Pista
  2018-09-04 at 16:25
  Nézz körül kérlek Salgótarjánban, vagy egyéb nógrádi helyen, legyen akár város, akár falu. Hidd el, ezek az emberek így élnek, látom… De akkor lehetne szó Tolna megyéről is akár, szintén zenész… Sajnos…