Az egészségügy számokban

2014-07-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Megjelent az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) statisztikai évkönyve az elmúlt évről. Ebből sok érdekes adatot tudunk meg.

A biztosítottak száma 3,94 millió fő, ez mintegy százezerrel több, mint 3 éve.

Az ellátásra jogosultak száma 9,65 millió, vagyis boldog-boldogtalan, mindenki jogosult az ellátásra. A maradék szűk 300 ezer ember nem tudom, miért maradt ki a jogosultak köréből.

A szaksajtóban többször elhangzott már, hogy miért bohóckodunk a TB kártyával, ha úgyis mindenki kap ellátást? Így csak felesleges adminisztráció és pénzkidobás az egész. El kellene dönteni, hogy most biztosítási alapon van egészségügy, vagy mindenkinek alanyi jogon jár.

A járulékfizetésből befolyó pénz a 41%-át teszi ki a költségvetésnek (768 milliárd az 1.845 milliárdból), a fennmaradó összeg oroszlánrésze költségvetési kiegészítés, vagyis az adókból van kipótolva.

Gyógyszertámogatásokra 296 milliárd ment el, pénzbeli ellátásra (segélyek, táppénz, gyermekgondozási díj, stb.) 553 milliárd.

A gyógyszertámogatások összegének csökkenése az előző évekhez képest egyrészt a vaklicit eredménye, másrészt viszont csak egy átkönyvelés miatti látszatcsökkenés. A lakosság a vényköteles gyógyszerek árának 27%-át fizette.

A táppénzre jogosultak (3,8 millió) közül naponta 1,4% volt táppénzen, átlagosan 24 napig, napi 2.928 forint kiadást okozva. Így 58 milliárd ment el táppénzre.

TGYS-t 24 ezren, GYED-et 81 ezren vettek igénybe, átlag napi 4367 és 3228 forint értékben.

Egy konferencián a napokban elhangzott előadás alapján az OEP átlagosan 147 ezer forintot költött tavaly egy biztosítottra, de nagyon nagy  szórás mellett. A teljes 1271 milliárd forint 85%-át a biztosítottak 20%-ra költötték, a legdrágább 20 beteg 3,3 milliárdba került, összesen 86 betegre költöttek 50 millió forintnál többet.

Ezzel szemben a biztosítottak bő fele még húszezer forintba sem került. A 60 éven felüliekre költötték a kiadások bő 50%-át, míg a negyven év alattiakra az ötödét sem.

Mindezek az adatok azért érdekesek, mert amint már volt róla szó, a nyugdíjrendszer mellett az egészségügy is fenntarthatatlan, mert itt is a járulékfizetők és az egyéb adófizetők befizetésének nagy részét az inaktívak gyógyítására fordítják.

Ha kevesebb lesz a befizető és több a felhasználó, akkor az egészségügyi kasszát sem lehet tovább fenntartani még ezen a szinten sem.

Annyi a szerencséje a mindenkori kormánynak, hogy az egészségügyi kasszába bármikor viszonylag fájdalommentesen bele tud nyúlni. Csökkentsük felére a gyógyszerek támogatását, vagy vonjunk el a kórházaktól, esetleg zárjunk be párat. (Egyébként már most is túl keveset költ az egészségügyre a kormány, akár összegszerűen, akár a GDP arányában nézzük. A GDP 5%-át költi erre a célra kormány, az OECD átlag 6,7%. Ez meg is látszik az egészségügy színvonalán és a lakosság általános egészségügyi helyzetén is. Az úgynevezett egészséges élettartam nőknél 20, férfiaknál 14 évvel rövidebb, mint a várható élettartam. Ezen is változtatni kellene, mert ennek a szakasznak a finanszírozása is igen költséges.)

Azonban ha csökken a gyógyszerár-támogatás a felére, akkor több mint a duplájáért fogja a lakosság megkapni a mostani gyógyszereit. Ha az ellátás forráshiány miatt színvonaltalan lesz, akkor a gyógyulni szándékozóknak fizetős alternatívákat kell majd nézni. Erre jobb minél hamarabb anyagilag is felkészülni.

Akit érdekel a statisztikai kiadvány, itt tudja a többi adatot böngészni: OEP 2013

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram