Miért ennyivel tartozom a devizás hitelemnél?

2014-07-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Gyakran kapok az alábbihoz hasonló leveleket:

"2007 október 5.-én vettem fel 8,5 millió forintot a X banktól, svájci frank alapon. A szerződésben 62054 CHF (svájci frank) van feltüntetve, de az akkori árfolyam nincs. Akárhogy is számolom, nem 137 forint volt akkoriban az árfolyam.

Most akkor át vagyok verve? Hogyan lehetséges ez?"

Először emlékezzünk vissza, hogy a pénzt nem feltétlen akkor kaptuk meg, amikor a szerződést megírták. Könnyen lehet, hogy napokkal-hetekkel utána kértük a pénz folyósítását. Ezért a szerződésben lévő összeg csak körülbelüli összeg, gyakran oda van írva, hogy maximum ennyi CHF, de nem több, mint X forint.

Ennek oka, hogy a bank sem tudhatta, hogy a folyósítás pillanatában mi lesz az aznapi CHF árfolyam. Ezért is lehet eltérés az ott szereplő összeg és a valóban felvett összeg között. Neked a felvett összeget kell visszafizetned.

Másrészt az sem mindegy, mi az a szerződésben szereplő összeg? Zálogjog mértéke, vagy felvett hitel összege? A kettő nem feltétlen egyezik meg.

Az OTP Világhitele például szabadon átváltható volt japán jen-euró-svájci frank-forint között bármelyik hónapban. Viszont a japán jen nagy árfolyamkockázata miatt 140%-os jelzálogjogot jegyeztek be.

Tehát ha 100.000 CHF-et vettél fel, 140 ezerre jegyeztek be jelzálogjogot. De ez csak akkor érdekes, ha nem tudsz fizetni. Akkor is csak a tartozást hajtja be a bank, ezzel csak védte magát a nagy árfolyamkockázat miatt. Tehát a szerződésben szereplő zálogjog mértéke nem egyenlő a tartozás mértékével.

Aztán itt vannak a kezdeti költségek, amik igen jelentősek is lehetnek. Értékbecslés, közjegyző, folyósítási jutalék és a többiek. Ezek mértéke összességében olyan átlag 300 ezer forint környékén volt.

Volt, hogy kifizetted ezeket a hitel felvételekor, volt, hogy ezek nagy részét a bank átvállalta, de olyan is sokszor volt, hogy nem átvállalta, hanem csak meghitelezte, vagyis hozzácsapta a tartozásodhoz.

Így te bár 8,5 milliót vettél fel, de a költségekkel is tartozol, ezért valójában 8,8 millió volt a kezdeti tartozásod. Ez is okozhatja az eltérést. (Hogy eddig mennyit fizettél vissza és hol tartasz most, itt tudod kikalkulálni: Annuitás kalkulátor)

Mennyi volt az árfolyam aznap? Ezt vagy az MNB oldalán tudod megnézni (devizaárfolyamok időintervallum beállításánál írd be a dátumot), vagy a saját bankod honlapján, ha az közli a régebbi árfolyamokat. (Például MKB árfolyamok itt)

Ha még ezek után sem stimmel a dolog, akkor keresd fel a bankodat és kérj részletes kimutatást. Javaslom, hogy nagy fiókba menjél be, az ott ülő hiteles kolléga(nő) valószínűleg nagyobb rutinnal és tudással rendelkezik, mint egy kis fiókban lévő alkalmazott, akinek évente háromszor van dolga hitelekkel.

Bónusz: sokan kérdezitek, mi legyen a devizahiteletekkel? Egyrészt kérjetek ajánlatot a kiváltásra mindenképpen, mert most sokkal olcsóbb a forinthitel (Cikkek: Ideje fixálni a kamatokat, Váltsd ki a meglévő hiteledet), de ne csináljatok semmit, lassan kiderül, lesz-e mentés és ha igen, mennyit nyertek rajta. Szeptemberre ígérik a szappanopera végső megoldását, addig érdemes türelemmel lenni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram