Hány évig leszel nyugdíjas?

Már többször volt szó a blogon a nyugdíjra való felkészülésről, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Csináltam egy kalkulátort is, amelybe megadod, hogy mennyiből szeretnétek megélni nyugdíjasként, hány éves vagy, milyen vagyonotok van, a befektetéseidtől milyen hozamot vársz el és ebből kiszámolja, hogy mennyi pénzt kell eltenned mától a nyugdíjas éveidre. (Itt találod a cikket: Nyugdíjkalkulátor Ha még nem olvastad el, tedd meg, érdemes.)

A kalkulátor a KSH átlagadatával számol, miszerint egy ma 65 éves férfi még 14,3 évig él, egy ma 65 éves nő pedig 18,3 évig és ez az időtáv évente mintegy 0,1 évvel növekszik.

Azonban az átlagszám sok mindent elfedez, hiszen ebben éppúgy benne van az alkoholista segédmunkás, mint a rózsadombi professzor. Márpedig ha te az átlagot várhatóan akár 10 évvel is túléled, már mindjárt felkészületlen leszel a nyugdíjas időszakodra és fordítva, esetleg túl sok tartalékkal fejezed be a földi pályafutásodat.

Ezért ebben a cikkben ezt a mindent elfedő átlagszámot szeretném egy kicsit korrigálni.

(Megjegyzés: írtam a KSH-nak, hogy szükségem lenne néhány adatra a cikkhez. Két nap telt el és egy remekül szerkesztett levelet küldtek, linkekkel, mellékletekkel, elérhetőségekkel, ha még maradt volna kérdésem. Igazán profi volt, teljesen meglepődtem, hogy idehaza ezt így is lehet csinálni.)

Min múlhat, hogy meddig élsz?

– Egyik ilyen tényező a végzettség. A magasabb végzettségűek általában egészségesebb munkát végeznek, a magasabb kereset miatt jobban és tudatosabban táplálkoznak, illetve jobb orvosi ellátásban részesülnek.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) egyik tanulmányában az alábbi ábra található a végzettség és a várható élettartam összefüggésében:

cikki2

Amint azt láthatjuk, egy diplomás férfi nem csak tovább él 15 évvel, mint egy nyolc általánost végzett társa, de ebből az időszakból is csak mintegy harmadannyit él betegen. Ebben a tekintetben az érettségizett társánál is sokkal szerencsésebb helyzetben van.

Ugye mondtam már, hogy szerezz diplomát? Már csak ezért is megéri. 🙂

Lakóhely: minél nagyobb városban élsz, annál tovább tart az életed és az egészséged is.

cikki3

A Budapesten élő férfi megint csak majdnem öt évvel éli túl a községben lakó társát és tovább is marad egészséges.

De az sem mindegy, hol élsz az országban:

cikki4 copy

Sőt, még az sem, hol élsz Budapesten belül:

cikki5

Természetesen ezek az országos és budapesti grafikonok nem függetlenek az anyagi helyzettől, ami nem független a végzettségtől. Így nem meglepő, hogy minimum 5 évvel túléli a második kerületi, jómódú lakos a nyolcadik kerületi, aluliskolázott szegény polgártársát. Tehát nem annyira a lakhely határozza meg az életkilátásokat, mint inkább az anyagi helyzet a lakhelyet. (Forrás)

Családi állapot. Bármilyen meglepő, a családi állapot is komoly befolyásoló tényező.

cik6

Még ötvenéves korban is egy házas férfi várhatóan hét évvel tovább él, mint egy egyedülálló. (Úgyhogy nem igaz az a népi bölcsesség, hogy nem él tovább, csak sokkal hosszabbnak érzi a napokat. 🙂 ) Forrás

 – Dohányzás. Bár minden dohányos ismer egy Józsi bácsit, aki láncdohányos volt, mégis 95 évig élt egészségben, a statisztika azt mutatja, hogy ez ritka, mint a fehér holló. (Valószínűleg minden dohányos azt az egy Józsi bácsit ismeri.)

Sajnos releváns magyar adatot nem találtam, (Itt egy magyar tanulmány, de sajnos pontos végkövetkeztetést nem ad, bár anélkül is elég elrettentő), de a nyugati felmérések elég egybehangzóan 10-13 év körülire teszik azt, amennyivel egy átlagdohányos kevesebb ideig él a nemdohányzó társainál. Ha szeretsz hosszú angol tanulmányokat olvasni, itt van egy a témában. Egy másik tanulmány előzékenyen kiszámolta, hogy minden egyes szál cigi 11 perccel rövidíti meg az életed. (Meg még azzal az öttel, amíg elszívod.)

Elhízás, rossz táplálkozás. Egy 3.500 emberen ötven éven át tartó vizsgálat szerint 40 éves korban a túlsúly átlag 3 évvel rövidíti meg a várható élettartamot.

Szólhatnék még a genetikáról és sok minden másról, de amint az látszik, rengeteg tényezőtől függ, hogy te a nagy átlaghoz képest mennyivel élsz tovább (vagy éppen kevesebb ideig.)

Ha szeretnéd kiszámolni, várhatóan hány évig élsz, van egy kalkulátor, amely nagyon felkapott az Egyesült Államokban és állítólag a magyar adatokat is ismeri.

Csak válaszolsz negyven olyan kérdésre, mint hány éves vagy, mi a végzettséged, milyen sűrűn sportolsz, a rokonaid meddig éltek és hasonlóak és már ki is adja a végeredményt, hogy hány évre számíthatsz még.

Természetesen a kérdőív angolul van, de egy átlagos angol tudással gond nélkül elboldogulsz.

A kérdőívet itt találjátok: Várható élettartam kalkulátor (Előfordulhat, hogy lejárt tanúsítványra panaszkodik a böngésződ. Ez a https kiterjesztés miatt lesz, nem is értem, miért használja az oldalt. Mindegy, nem káros a tartalma.)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

61 hozzászólás

 • jurta
  A térképek honnan vannak? Abban a 35 oldalas jelentésben, amire hivatkozol a lakóhelyről szóló bekezdés végén, nem látom őket. A budapesti kerületek adatairól meg még számokat sem.
  (Csak utána akartam nézni, miért fehér folt a Bp-térképen a IV. kerület, így tűnt fel.)
 • hitel
  84 év.

  Kicsit sokallom….
  🙂

  Lehet vmit félreértettem.
  Üdítő bejegyzés, köszi érte. Érdekesek a statisztikák is. Most megyek is a nyugdíjkalkulátorra, anno nem adtam ennyit magamnak… 🙁
  Kezdhetem az újraszámolást…

 • Frx
  Józsi bácsis példa mennyire igaz! Egyik legáltalánosabb érv a kognitív disszonancia csökkentésére. Egyébként ő nem csak dohányzik, hanem erősen iszik is.

  De még ha létezik is ilyen példa valakinek a környezetében, nagyon sok körülményt akkor is figyelmen kívül hagynak. páldául hogy Józsi bácsi egy táskányi gyógyszerért áll sorba minden héten a patikában, illetve hogy Józsi bácsin kívül már minden más rokon vagy ismerős régen a temetőben van.

 • Kiszamolo
  Ja, az egy másik KSH tanulmány. Írd be a ksh.hu keresőjébe, hogy várható életkor és az egyik tanulmányból van.
 • Zabalint
  Én kitöltöttem azt a tesztet, bár voltak kérdések, amire nem lehetett egyértelmű választ adni, de nekem 84 év jött ki (én mondjuk kételkedek, mert annyi elődöm halt meg rákban, hogy kétlem, hogy 50 és 70 éves korom között nem járok én is így, de nyugdíj kérdésben a legjobbra érdemes számítani, mert ha mégis megélem a 90-et, akkor is élni kell valamiből). Azt viszont nem írta, hogy várhatóan hány éves koromig leszek munkaképes, ezért nehéz becsülni. Ami biztos, hogy ha lesz még nyugdíjrendszer, akkor nem 6X lesz a nyugdíjkorhatár, hanem biztosan 70 fölött.
 • Kiszamolo
  Zabalint, erről szól a következő bejegyzés. 🙂
 • Xyzal
  Nekem is 84-et hozott ki.
 • Bnorbi
  “My life expectancy is 91” a próféta szóljon belőlük 🙂

  Egyébként tényleg profin összerakott a teszt, például a testsúlynál rákérdeznek a testösszetételre, hogy a magasságodhoz képest mennyire vagy izmos/zsíros. Szóval hiteles a cucc, amennyire az lehet egy ilyen kalkulátor.

 • hungaroborg
  88, én pedig 120 évesen akartam meghalni. Annyi mindent be kell még pótolnom addig, amit az elmúlt 30 évemben nem akartam, vagy nem tudtam megcsinálni. Jó ez a teszt, basszus már csak 58 év… 🙁 Azt sem tudom, mibe kezdjek. 58 év alatt viszont ki tudom próbálni a párral ezelőtti posztot élesben is, miszerint nem kell állandóan hozzányúlni a befektetésekhez, mert akkor járunk a legrosszabbul. Akkor srácok 58 év múlva szólok, mi lett a végeredmény.
 • hitel
  8-ból 3-an 84 év….

  Érdekes.
  Kíváncsi vagyok a többiekre akik megosztják majd az eredményt.

 • maveryck
  Ki tudja??? 1, A várható élettartam folyamatosan nő. Csak az elmúlt bő 2 évtized alatt a férfiak várható élettartama 65 évről 72 évre nőtt (ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wdsd008.html). 2, Inkább halj meg gazdagon, mint élj idősen koldusként, ha magas kort érsz el. A legjobb úgy tervezni a nyugdíjad, hogy szinte örökké fogsz élni. 30-40 év és az örökélet között a nyugdíj tervezés szempontjából alig van különbség. És még az örököseid is szívesebben emlékeznek majd rád.

  évet.

 • maveryck
  Tegyük fel, hogy viszonylag korrekt módon számol a kalkulátor. Elég 1 évet tévedni, és neked véged. Nem hülyeség az ilyen kalkuláció a biztosítók, nyugdíjpénztárak részére (elég komoly számításokat is végeznek), de véletlenül sem neked.
 • Kiszamolo
  Nyilván nem stresszelnek, nem dohányoznak, hetente egyszer mozognak, a rokonaik nem 50 évesen fejezték be a földi pályafutást és diplomások.

  Nem meglepő, ha sok a hasonló eredmény, az lenne a furcsa, ha homlokegyenest más jönne ki hasonló embereknek.

 • maveryck
  Nem a blogot akarom bántani. Csak ez most nagyon elmélet szagú.
 • Géza
  97 évet mondott. Úgyhogy spórolhatok a nyugdíjra. 🙂 vagy dolgozzak 87 éves koromig?
 • emberes
  Szintén 84 😀 Ennél többet szeretnék viszonylagos egészségben élni, de végigkattintva a kérdéseket kicsit durva volt azzal szembesülni, hogy a lehetségeshez képest milyen keveset is teszek a hosszú életért; gondolok itt főleg az étkezésre és a sportra.

  Ha minden igaz, legjobb esetben 108 évet ad, és még akkor is van +1,25 évnyi tippje.

 • maveryck
  Régen olvastam, így most utánanéztem, hogy jól emlékszem-e: Kubában a férfiak várható élettartama ugyanannyi, mint az USA-ban. És a vietnámi férfiak tovább élnek, mint magyarok. en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy
 • Kiszamolo
  maveryck, ezt hívják statisztikai átlagnak. Nyilván lesz olyan, aki a jövő hónapban meghal, meg olyan is, aki 84 év helyett 105 évig él. Így jön ki a 84 éves átlag.

  De szerintem ezzel mindenki tisztában van.

 • Kiszamolo
  Géza, te nem ütöttél el valamit? 🙂
 • Gábor
  Nekem 82 jött ki, úgyhogy nem mindenkinél 84. Csak azt nem tudom, ti mit csináltok jobban 😀
 • Andras
  Remélhetőleg van korreláció a teljes élettartam és a munkaképesség határa között. Így aki nagyon sokáig él, az még talán nyugdíjas kor elején képes magának tartalékot gyűjteni.

  Ez a kalkulátor szerintem eléggé gáz, mert egy csomó tudományos tévedésre épül. Például azt mondja, hogy egyek aszpirint csak úgy, hogy ne legyen szívrohamom. Szóval szedjek gyógyszert a semmire… Remek tanács. Kiváncsi lennék kik a szponzoraik?

 • Stiel
  86, érzésre felülbecsüli, de persze ki tudja. -sel értek egyet, arra tuti jó ez a kis kalkulátor, hogy mindenki szembesüljön azzal, mit nem tesz meg a hosszú életért.
 • Varázspálca
  Nekem 100 év jött ki.

  Szerintem Maveryck meg Kiszámoló nem mond igazán ellent egymásnak. Ez a kis játék valóban akkor igazán hasznos, ha biztosító használja (használnak is ilyet). Az egyes ember számára csak a saját egyedi esete releváns. Az pedig valóban igen nagy kilengést mutathat a statisztikai várható értéktől, ami a biztosítónak számít, és amit a teszt eredményez. Kb. mint a lakásbiztosításnál. A biztosítónak az számít, hogy a környékeden átlagosan 100-ból 2 lakásba törnek be. De neked az a fontos, hogy a 2-ben vagy a 98-ban vagy-e benne.

  Amíg írtam a statisztika blogot, sokszor kértem én is segítséget a KSH-tól, és nekem is mindig szívesen segítettek. Érdemes hozzájuk fordulni.

 • Csongor
  88 év

  Nagyon meglepő. Pedig bejelöltem napi 1-10 szál cigit és heti 2-3 alkalommal 3 pohár alkoholos italt, édességet minden napra, stb. 😮
  Ha ez valóban így lenne (bárcsak), akkor én is vehetem elő újra a nyugdíjkalkulátort.

 • mesterséges unintelligencia
  Lehet, hogy előbb-utóbb módosítani kell a kalkulátort…
  time.com/574/google-vs-death/
 • GabenHUN
  OFF:
  Ma van Magyarországon az adószabadság napja.
  444.hu/2014/07/16/unnepeljen-matol-nem-az-allamnak-dolgozik/
  Kemény.
 • hitel
  Így van, ez egy jó kivonat kb milyen emberek olvassàk a blogot. Viszonylag magas szàm jön ki. Bår jópáréve leszoktam de volt 10 évig bagó igaz ” csak” napi féldoboz…..kivéve ha buliztunk akkor másfél plusz nęmi szesz…. A felsőoktatásban eltöltött évek alatt be kell valljam elég sokszor tettük ezt. Egy ilyesmire vonatkozó szorzó azért valszeg árnyalná a képet. Hiába sportolok ill figyelek a kajára mostmár. plusz azért van némi stressz is…
 • hitel
  Javítás: némi szesz, nem pedig nęmi….sorry
 • Majomparádé
  Biztos nem túl optimista ez a kalkulátor? Nekem 101 év jött ki, pedig beírtam, hogy nem sportolok és van rajtam valamennyi túlsúly. Igaz, hogy a többi viszont nagyjából rendben (sosem dohányoztam, édességet nem eszem egyáltalán stb.)
 • tutu
  91! Ez több mint terveztem. Azért remélem megélem… Több nem is kellene a mostani 90 éveseket elnézve… 🙂
 • GabenHUN
  86
  Hol lehet aláírni?
  Dohányoztam, néha iszom, súlyfeleslegem van, stresszes munkám, stb.
  Mi lennek ezek nélkül? Végtelen :D?
 • Klasz
  Nekem 91 jött ki.
  Pedig a rokonokat azzal szoktam ijesztgetni, hogy 100 évig szeretnék élni 🙂
  Lehet, hogy kicsit vissza kell venni a nassolásból?

  Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy azért (is) jó ezt kitölteni, mert szembesülsz azzal, hogy mit is teszel vagy nem teszel a saját egészséged/hosszú életed érdekében.
  Az meg hogy statisztikai valószínűségekkel dolgozik az teljesen természetes. Nem DNS mintát adtunk, csak válaszoltunk pár kérdésre.

 • Somez
  91 év, úgyhogy sokkal többet kell beletolnom a nyugdíjmegtakarításomba, de akkor meg nem lesz pénzem fenntartani azt az életszínvonalat amivel 91 évet élek. Fenébe az egésszel, inkább rágyújtok egy diétás joghurtra!
 • Krisztián
  OFF:

  Kiszamolo Uram!

  Leírhatnád azokat a könyveket, amiket olvastál pénzügyi témában. Köszi. A Gazdag papa, szegény papa címűt most fejeztem be. 🙂

 • jurta
  90. Nekem kezd gyanús lenni, hogy ez egyfajta nyugtatgatás. 🙂 Persze ezt könnyű lenne tesztelni: valaki töltse ki nagyon rossz bemenő adatokkal.

  Ha naponta mondjuk négy percet fogselymeznék, egy évvel tovább élnék. De ebből a plusz évből két hónap rámenne csak a fogselymezésre!
  Hasonló a helyzet a heti 6-7 edzéssel.
  🙂

 • hopkinsz
  “Nekem 101 év jött ki, pedig beírtam, hogy nem sportolok és van rajtam valamennyi túlsúly.”

  Egyes kutatások szerint pedig épp azok élnek tovább akiknek van egy kis túlsúlya.

  index.hu/tudomany/egeszseg/2013/01/03/par_kilo_plusz_a_hosszu_elet_titka/

 • Kiszamolo
  Nézzük csak: Portfólióelmélet. 700 oldal.
  VAP
  Modern vállalati pénzügyek.

  És hasonlóak. 🙂

 • Ken
  Kedves Kiszámoló!

  Azért jó, h. erről is írsz. Nem is olyan régen, a nyugdíjjal ijesztgettek minket a brókerügynökök és sózták ránk Indiát, Kínát és ültettek a unit-linkes életbiztosításnak “álcázott” kifektetésbe..

  Jó lenne ezt a kérdést helyre rakni.. Pl. hova/mibe érdemes fektetni, h. nyugdíjra is jusson vlmi.. Vajon jó ötlet a magánnyugdíjpénztár?

 • Ken
  Nem értem továbbá, h. a CHF-es cikkek alól miért tűntek el az eleve lemoderált kommentek??? Azaz sejtem.. És ha ez igaz, akkor ez nagyon durva és elképesztő..
 • Krisztián
  Köszi. 🙂
 • Bakos László
  Így is, úgy is fölfordulunk! Szegényen és éhesen vagy nem annyira és Alzheimeresen és Parkinsonosan, nem tök mindegy? Valar morghulis!
 • Kiszamolo
  Ken, még egyszer mondom, olyan alacsony szintre süllyedt a kommunikáció, hogy inkább lezártam a hozzászólásokat. Viszont ilyenkor eltűnnek az eddigiek is.
 • Gábor
  Nekem 89 jött ki, kevesebbre számítottam.
  Azért ezt a blogot nem átlagemberek olvassák, pl. kétlem, hogy érettségi nélküli egyáltalán jár-e erre.
  Kiszámoló, nincs vmi statisztikád az olvasókról? csinálj egyet!
 • Vasvári Károly
  79 év, pedig részben egészséges / közepesen stresszes életmód.

  Gyanítom édesapám infarktusának és édesanyám rákjának van köze hozzá.

 • Zabalint
  Én meg most már nem tudom, hogy nekem miért “csak” 84 jött ki, hogy tölthették ki azok, akiknek ennél több, hiszen én nagyjából minden szempontból egészséges életet élek, és ennek megfelelően töltöttem ki. Arra tudok gondolni, hogy akik többet kaptak, azok mind nők, vagy idősebbek nálam (és már többet megéltek, így a várható magasabb), esetleg tudják a koleszterin szintjüket meg hasonlókat, és az jó, nem pedig azt jelölték, hogy soha nem vizsgálták, mérték, mint amit én jelöltem.
 • jurta
  2070-ben még simán (mármint: nagy létszámmal) tarthatunk egy veterán kiszámolós találkozót.
 • Stiel
  vagy házasok, az a fentiek szerint +7 év.
 • Imre
  Nekem 82. Pedig alig mozgok és jelentős túlsulyom is van. Ennyit számítana az, hogy nem iszom, nem dohányzom és diplomám van? Plusz a sokáig élő családtagok?
 • Ken
  Kiszámoló: Pedig voltak ott jó hozzászólások is.. Eleve ami színvonal alatti azt úgysem engeded be, nem? Esetleg kiírhattad volna, hogy a fórumot lezárod, és ne írjon senki, mert nem jeleníted meg, tehát olyan mintha az égő fáklyát a folyóba dobná..

  Amúgy konklúzióként, mint CHF-károsult, szerinted jó, hogy kivárom az őszt?
  Pert indítani/kiváltani gondolom most már nem érdemes… Vagy?

 • Aleks
  Azért, hogy mindenkinek ilyen magas életkor jön ki eléggé nyugdíj-előtakarékosság reklám szaga van. Ha valakinek az jönne ki, hogy már csak 5 éve van hátra, nyilván nem foglalkozna nyugdíjjal. Amúgy úgy tudom Mo.-on a férfiak 40 és 50 között halnak a legjobban. Úgy tudom 40 alatt enyhe férfitöbbség van 1000 férfira 970 nő jut, még 60 évesen 1000 férfira 2000 nő esik.
  Nyilván ez a statisztika csak az 50-et már betöltött korosztályra vonatkozik.