Az Egyesült Államokban sem különb a helyzet

Riasztó magyar statisztikák vannak arról, mennyire nincs az embereknek megtakarított pénze. A különböző felmérések szerint az emberek 65-80%-a egy hónapig sem húzná ki a megtakarításaiból. Vagyis elég, ha elveszíti a munkáját, vagy jön egy kisebb váratlan kiadás és már azonnal hitelspirálba kerülne (ha még nincs ott) a magyarok (közel) négyötöde.

Nos, elég sovány vigasz, de az amerikai helyzet sem sokkal fényesebb.

Egy legújabb felmérés szerint az amerikaiak közel kétharmada sem rendelkezik ezer dollárnyi megtakarítással sem könnyen mobilizálható formában. Ez ott megfelel egy-két heti átlagfizetésnek és kevesebb, mint egyhavi lakbér egy szerényebb környéken.

A felmérésben csak a “saving account”-ok szerepelnek, vagyis ettől még lehet speciális nyugdíjszámlán félretéve pénz a nyugdíjra – bár száz másik felmérés szerint az is édeskevés- esetleg speciális számlán gyűjthet a gyerek oktatására, vagy más okból gyűjt pénzt értékpapír-számlán (esetleg van készpénzben valamennyi tartaléka).

Viszont mivel a legutolsót leszámítva ezek nem könnyen hozzáférhető pénzek, bizony ott is hitelfelvétel lesz egy kis pénzügyi megingás következménye.

overview-graph

Ami talán még durvább ebben a felmérésben, hogy csak az emberek mintegy 14%-a mondhatja el magáról, hogy 10 ezer dollárnál több megtakarítása van a borúsabb napokra. Ez megint csak nincs háromhavi átlagfizetés.

Az alapszabály, hogy legalább hathavi megélhetésed van félretéve váratlan kiadásokra, vagy ha elveszíted a munkádat, vagy a munkaképességedet, vagyis az egészségedet átmenetileg. Ezt az összeget könnyen hozzáférhető módon kell félretenned.

Ezek után nem tudunk meglepődni, hogy egy átlag amerikai élete során 279 ezer dollárt fizet ki csak hitelkamatokra, ez bizony 7-8 évi teljes nettó fizetése. (Cikk itt)

A fenti felmérés nagy hibája, hogy arra nem kérdezett rá egyúttal, hogy ha már semmi megtakarítása nincs az emberek kétharmadának a hirtelen jött kiadásokra, akkor mennyi hitelkártya adóssággal rendelkeznek cserébe. (A hitelkártya-adóssággal rendelkező háztartások átlag 15 ezer dollárral vannak eladósodva csak hitelkártyán keresztül. Bővebben itt.)

Egy hasonló felmérést más szempontból itt olvashatsz, az is legalább ennyire lehangoló.

Azért érdemes olvasni ezeket a felméréseket, hogy rádöbbenj, hogyan nem szabad csinálni. Ha véletlenül magadra ismersz, (talán) még nem késő változtatni és a következő hónapokban az újabb költekezés helyett inkább a hiteleid leépítésére és a vésztartalék feltöltésére kell a hangsúlyt fektetned.

Ne feledd, ha tartalék nélkül, máról holnapra élsz, akkor pengeélen táncolsz és a legkisebb nem várt kiadás, vagy három-négyhónapos munkanélküliség akár évekre romba döntheti az anyagi életed.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

 

 

Share

167 hozzászólás

 • W_B
  Aránylag sok ember pénzügyi helyzetére van rálátásom, és csak nagyon kevés olyan van, aki ne tudna változtatni a sorsán – a többség nem akar, csak siránkozik.
  Cigire van pénz, macska/kutyakajára van pénz, felesleges autózásra van pénz, félrerakni nincs.
  Hülyeségre van idő, TV-t bámulni van idő, de napi egy órát németezni (angolozni) nincs idő.

  A kedvencem; 4 tagú család, ebből hárman cigiznek, napi egy dobozzal.
  megy a panaszcunami, hogy nincs pénzük, nem tudnak nyaralni menni.. mondom nekik, hogy ha csak fele ennyi cigit szívnátok, az napi 1500Ft megtakarítás; egy év alatt több mint fél milla !
  Válasz; áhh, azt nem lehet így számolni..
  Monom neki, hogy miért nem ?! Annak a pénznek amit most cigire költötök, a felét félretennétek..
  Válasz: áhh, akkor elmenne az másra..

 • Gandalf1972
  Igen, én is mindenhol azt olvasom, hogy mennyire alacsony nálunk azok száma akik komoly tartalékokkal rendelkeznek.

  DE:
  Egy éve vagyok benne aktívan a lakás vásárlás/keresés projektben és az ott tapasztaltak alapján ennek szöges ellentétét látom (bár ez lehet, hogy nem teljesen reprezentatív minta): Hirtelen tömegesen (nem túlzás) kezdtek el szaladgálni emberkék 25-30 MFt KP-vel a lakásprojektjeik megvalósításához. Köztudomású, hogy az ingatlan vásárlási tranzakciók kb. 20% megy lakáshitelből a többi tisztán cash.Valami nem stimmel tehát… Vagy ezek cihában tartott pénzek, melyről semmilyen statisztika, riport nem tud.
  Én óvatosan kezelném pont ezért ezt a mindenhol sulykolt : “a magyarnak nincs megtakarítása” dolgot.

 • graphite
  nem, mérnök vagyok, Magyarországon multinál dolgoztam, itt egy kis cégnél (20 emberes).
  albérletben laktunk, és havi kb. 100 000 ft-ot tudtunk megtakarítani. Szerettünk volna gyermekeket, és mivel párszor jártunk úgy, hogy pl. mikuláskor szóltak, hogy hagyjuk el karácsonyig az ingatlant, mert visszaköltözik a mama külföldről, ezért úgy döntöttünk, belevágunk egy lakásvásárlásba. Főleg, hogy évente kb. 1 millióval emelkedtek az ingatlanok, mi pedig annyit tudtunk megtakarítani. Budapesten szerettünk volna maradni, mert a páromnak nem jogsija, nem is lehetett a szeme miatt, gyerekkel pedig nem vicces egész nap egyedül pl. Gyömrőn. 4 éve gyűjtöttünk, plusz lehetőség volt szocpolra is. A XV kerületben találtunk egy társasházi lakát, 60nm + beépítetlen tetőtér, 600nm közös udvar, + teremgarázs. Ehhez kellett 14 millió ft hitel. Azt számoltuk, hogy forintban vesszük fel
 • graphite
  és ha eddig fizettünk egy albérletet, 55e + havi 100 000-et félretettünk, nagy baj nem lehet. Valamint az új építésű ingatlanban kisebb volt a rezsi mint a panelben, amit béreltünk. Elindultunk, és körbejártuk a bankokat, de sehol nem akartak forint hitelt adni, csak deviza hitelt. Közben a párom áldott állapotba került, így még rosszabb lett a helyzetünk, akkor már csak 2 vagy 3 bank maradt, és csak devizahitel. A bankban azt mondták, 200 fölé sosem megy az árfolyam, plusz, a szerződésben az áll, a kamat a beszerzési ártól függ, tehát ha az árfolyam emelkedik is, a kamat csökkenni fog, tehát max. 150 ezer lehet a törlesztő részlet. Arra gondoltunk, amikor a gyerek 3 éves lesz, párom vissza fog menni dolgozni, ezért halasztott tőketörlesztést kértünk, 3 évre halasztva. Így lett az induló törlesztés havi 70 ezer ft. Aztán a válság hatására ez felment 100 ezer környékére.
 • Grza
  Amúgy egyébként szerintem már az egykulcsos adó is igazságtalan, nemhogy a progresszív.
  (igen, várom a felhördüléseket)
  Például Kis István keres 175 bruttót, a teljes adója cakk-pakk 110 250 (munkáltatóival együtt), a nettója 114 625.-
  Nagy Géza meg keres 550 bruttót, a teljes adó 346 500, a nettója 360 250.
  Kérdem én, a nyugdíjon kívül az állami szolgáltatások melyiknél kerülnek többe? Én azt hiszem a szegényebb “költ” többet, mert az átlagot nézve több gyereke van, rosszabbul eszik, nagyobb eséllyel alkoholista és dohányos, több segélyt kap, és több TB szolgáltatást vesz igénybe.
  A “gazdagabb” diploma költsége ezt bőven nem ellensúlyozza, ráadásul az ÁFA-t még nem is számoltam bele.
  Természetesen a társadalmi szolidaritás megköveteli az effajta adórendszert, de azért igazságosnak ne nevezzük már hogy a “gazdag” fizeti a saját és a szegény költségeit is! Ez nem igazságos,csak szükséges!
 • graphite
  A tőketartozás közben kicsit meghízott, 24 millióra, akkor ért a lakásunk kb. 18 milliót 🙂
  Mikor bementem a bankba, a bankos hölgy mindig jóízűen kinevetett, hogy milyen lúzer vagyok 🙂 És ha már ennyire az vagyok, kérjek hitelkártyát – persze nem kértem, de jólesett a törődés. Azután lett még egy csodálatos kislányunk, és így a párom 7 évig nem dolgozott. 5 év után a törlesztő 150 ezer lett, akkor munkahelyet váltottam, de a bankszámlám maradt a banknál. Az új helyen kb. nettó 50e-lett több a fizetésem, így rá egy hónapra pont 48 ezerrel emelkedett a törlesztőrészlet, 198 ezerre. Párom elindult munkát keresni, de sehol sem voltak kíváncsiak rá. Így kezdtem keresni a linkedin-en állást, és 3 hét múlva már itt dolgoztam Németországban. A lakás még megvan, kiadni nem lehet a bankkal kötött megállapodás értelmében, várjuk, teljen le a szocpol, és lépjünk tovább 🙂 Ennyi a kisregény.
 • Grza
  Egyébként a legigazságosabb az lenne ha állam nem venne el egy fillért sem senkitől semmire, és minden szolgáltatást annyiért adna hogy kb. 0-ra kijöjjön.

  (Persze a cégek miatt nehéz lenne megoldani)

  Azt hiszem, lenne meglepetés hogy mi mennyibe is kerül!
  Bár egyébként ennek is lenne előnye: XY faluban állandóan betörnek? Semmi baj, dobjatok össze rendőrre. 2 rendőr + autó havi 400 nettó, 100 lakóval 4 000.
  Lassan ér ki a mentő? Dobjatok össze egyre, havi 1 millió. (De ez lehetne 4000 emberre is)

  Mindenhol arra költenének, ami nekik kell…

  Na az igazságos lenne. Pont annyi útdíjat fizetnék amit használok, nem fizetnék oktatásra mert egy gyerekem sincs, stb. stb.

  Asszem az ország fele meghalna egy fél éven belül, és állandósulna az anarchia…
  De hogy korrupció nem lenne az tuti.

 • snasim
  Én is laktam de nem tudom mire gondolsz a “az indiaiak alltal fenntatott ingyenes etkezdek” alatt. Érdekelne hogy mit nem vettem anno észre.
  Egyébként durva, de akkor a munkahelyi étkezde volt az egyik legnagyobb spórolási lehetőség. 🙂
  Én nem sírom vissza azokat az időket.
  Kellett huszonévesen,egyedülállóként, hogy benőjjön a fejem lágya, de most családdal nem mennék vissza azok közé a körülmények közé.
  Én is tudtam félre tenni, de ehhez kellett a minimalista életmód, amivel itthon is bárki tud félre tenni, valamint mindenből az olcsóbb terméket választottam. És a heti 3szori Icelandes pizza. 🙂
 • pez

  Köszi, hogy rászántad az időt és leírtad. Néhány dologban megvilágosító hatású volt a történeted.
  Érdekes, hogy ebben az országban nem lehetett felvenni olyan hitelt amit kerestél, bár az is lehet, hogy a banki alkalmazottak voltak egytermékes eladóautomaták. Olyan hitelt sem akartak adni, amibe betörleszthetted az alkalmi bevételed (pl. karácsonyi bónusz), sem olyat, amelyiknél a tőketörlesztés fix.
 • Krisztián

  Van egy olyan feltételezésem, hogy ide, az átlagnál azért értelmesebb emberek járnak. De ami a csőlátást illeti, semmivel sem másabbak, mint az átlag. Fekete-fehér, igen-nem. Ítélkezés, címke ragasztás, töredék v. semennyi információk alapján. Ebben mi kurva jók vagyunk. Kár, hogy az ország helyzete és gazdasága nem tükrözi ezt a sok okos ember “tudását.” Ennyit arról, hogy aki nem keres jól, az lusta volt tanulni. Micsoda bullshit szöveg.

  A szocialista adórendszer semmivel sem volt jobb, de a mostani is ugyanolyan gané. Az állam elveszi a pénzemnek az 50%-át csak azért, hogy láthatatlan módon a pénz többsége felszívódjon anélkül, hogy az az ország és az emberek javát szolgálná. Mert ne legyenek senkinek se illúziói, a mutyi és a korrupció miatt minden négyszer annyiba kerül, mint amúgy. És kérdem én, hogy akkor mire is fizetek (fizetünk) ennyi adót? Vannak normális utak?

 • Krisztián
  heart

  Van normális (állami) egészségügyi ellátás? Van magas szintű oktatás? Nem hiszem, hogy mindent pénzt a nyugdíjemelésre költenének. Érdekes, hogy nálunk a prioritás mindig a látványberuházás, és a haverok kitömése, és a maradékból pedig többé-kevésbé működik minden, aminek az államnak köze van.

  A társadalomról. Én kezdem azt felismerni, hogy itt nem felek, hanem csak ellenfelek vannak, és elképesztő mennyiségű gyűlölet feszül az emberekben, csak hát a többség a verbális erőszakon kívül sohasem jut tovább. A legnyilvánvalóbb, a birkák masszív jelenléte, aki hősként imádja választott politikusát, mert az “jó ember”, meg a mi kutyánk kölyke. Bármikor átharapná az ellenzéki torkát, hiszen racionalitás helyett csak az érzelmek motiválják, és igen ritkán gondolkodik. A passzívak pedig próbálnak túlélni, sajnos nem hiszik már az emberek, hogy bármin is tudnának változtatni.

 • Krisztián
  Heart

  Mert elnyomnak mindenhol, hülyének néz az állam, az emberek pedig hagyják és beletörődnek ebbe. Úgysem lehet tenni ellene semmit. A kishitűség a probléma. A mi társadalmunk már régen szétszakadt, ideológiai vonal mentén. De szét fog szakadni anyagilag is, ez csak idő kérdése. Én nem hiszem, hogy bármiféle pozitív változás lesz mentalitás v. gazdasági értelemben. Egyéni szinten élhetsz jól, de az csak a te kis buborékod. Ami a buborékon kívül vár, az nem biztos, hogy tetszeni fog.

  Én anno a kereskedelmet választottam, imádtam is csinálni, de sajnos rádöbbentem arra, hogy alapvetően a magyar munkahelyen nem az számít, hogy milyen a munkád minősége, hogy odateszed-e magadat, hanem, hogy milyen hosszú a nyelved. Attól függ, hogy tudsz-e feljebb lépni, magasabb pozícióba. Nekem kereskedő végzettségem van, jelenleg raktárosként melózom.

 • Krisztián
  Heart Ami érdekel, az fizikai szakmunka vagy vendéglátás, pl. cukrász. Sajnos anyagilag azzal rosszabbul keresnék alkalmazotti beosztásban (ez amúgy elmondható a kinézett végzettségek 90%-ról), szóval nekem nem éri meg ilyesmiket tanulni. Vállalkozni meg miből tudnék. Amit hajlandóak megfizetni itthon, ahhoz nekem nincsen affinitásom, és úgyis elég hamar kiégnék, ha nem élvezném a munkámat. Szóval én így látom a helyzetemet és az országét. Lehet, hogy rosszul látom.
 • Cold Heart

  csőlátás az nem tökéletesen korrelál az intelligencia hiányával.
  És hát a csőlátóknak is lehet időnként igazsága. Pont te magad mondod, hogy semmi sem fekete-fehér, miközben Magyarországot tisztán feketének fested le.
  Szerintem fontos a külföldi tapasztalat, akkor is elsülhet jól, ha csak menekülés – ahogy nálam történt. De azt nem úszod meg, hogy te magad változz, ezt próbálja minden „szkeptikusod” leírni neked, különböző stílusban.
  Tényleg hajrá!
  Viszont azt továbbra sem írod, hogy hol és mit dolgoznál.

  Hát, igen, itthon sokminden nem működik jól, de hát az államot mi magunk hozzuk létre, mégha csak közvetett módon is. Én remélem majd változik, és hosszútávon biztos itt képzelem el az életem.

 • szocske
  @krisztián Sajnos nagyon sok igazság van abban amit írsz, amint az állam a megrendelő minden minimum duplájába, de inkább többszörösébe kerül.

  Amit viszont nem látunk, hogy mennyire sokan vannak akik gyakorlatilag semmit sem fizetnek be a közösbe, és közben milyen sokat elvesznek onnan.

  Ha az ország lakosságából levonod a gyerekeket, nyugdíjasokat, munkanélkülieket, valamint azokat, akiknek közvetve vagy közvetetten az állam a munkaadója, a végén kiderül, hogy jó ha van 2 millió fő, akinek el kell tartani 10 milliót.

  Mert bár egyértelmű, hogy szükség van rendőrök, tanárok, orvosok stb. munkájára, ők hiába fizetnek ugyanúgy adókat, azzal csak egyik zsebből ki, a másikba pedig bekerül a pénz, hiszen nagyon sokan az államtól kapják a fizetésüket is, így az ő adójuktól valójában nem lesz több az, amiből az állam gazdálkodhat, a fizetésüktől viszont csökken.

 • Zabalint

  Egy tanács:
  Ha bizonyítani akarsz valamit, akkor sokkal hitelesebb vagy, ha reális, és nem a számodra kedvező irányba torzító számokkal számolsz.

  Rákerestem az Avasra ingatlan.com-on, a legolcsóbb lakások valóban 3-4 millió között vannak, de azok 1, 1,5 vagy 2 szobásak. A legolcsóbb 1+2 félszobásat 4,6 millióért hirdetik, a legolcsóbb 2+1-es 5 misi, míg a legolcsóbb 3 szobás 5,2 millió (utóbbi nagyon durván lepukkadt).

  Ugyanott Avason 40 körül 2 szobás kiadó lakások vannak, 3 szobást sajnos nem találtam, gondolom nem is egyszerű, mert a legtöbb panel 1, 1,5 vagy 2 szobás. Tehát 4 fővel már talán számolhatsz a tömegszállásra 80-90 ezret rezsivel, már ha kiadná 4 egymástól független embernek ugyanezen az áron a bérbeadó.
  Folyt.

 • Zabalint
  Folyt.
  De nem véletlenül írtam, hogy ahol van is összeszerelő üzem, ott pesti árak vannak, mert Miskolcon és környékén ha akad is ilyen, szép nagy munkanélküliség van, tehát nem 100, hogy az illető be fog kerülni oda, míg Angliában viszonylag könnyű találni valami gané munkát. Miskolcon nem számolhatsz nettó 120 ezerrel, ha nulla a végzettséged, hanem minimálbérrel, ha épp van munkád, 120 nettóval mondjuk Győrben számolhatsz 0 képzettséggel, ott viszont nem fogsz negyedmagaddal 40-ért 2 szobás kiadó lakást találni.
 • Zabalint

  A korrupt hazai rendszerben az egykulcsos adózás igazságos, mivel kenőpénzek vannak (lásd pl. hálapénz), azokkal tudsz igénybe venni az államnak még sokkal több pénzbe kerülő szolgáltatásokat, vagy más területen a kapcsolataiddal (aki tehetősebb, általában jobb kapcsolatokkal bírnak) tudod a relatív jobb szolgáltatást igénybe venni (pl. jobb óvodába iratod a gyereked, ami papíron ugyanannyiba kerül mint a rossz óvoda, de mindkettőt ugyanaz a rendszer termelte ki, nyilván a jó óvoda ebből emelkedett ki, mert jobb óvónőket kapott, jobb gyerekek kerültek oda, tehát valójában többet ér, és kellett az egész rendszer a kitermelődéséhez). A segélyek, juttatások kivételével minél többet keresel, annál több állami szolgáltatást tudsz igénybe venni. Aki magánorvoshoz megy, azt is ha műtik, a kórházban teszik, ahol az orvosa elintézi, hogy előbbre jusson, és a műtét a drága, nem a rendelés.
 • Zabalint
  Egyébként ha már többkulcsos, én sokakkal ellentétben pont hogy az alacsonyan kezdődő felső kulcsot preferálom a nagyon magasan kezdődő, de az előbbinél nagyobb kulccsal szemben. Ugyanis alul a létminimum körüli összeget elismerhetné az állam, hogy arra mindenkinek nagyon szüksége van, míg a jól keresők és még jobban keresők között ilyen elvnek nincs sok értelme, ugyanakkor az már csak rontja a versenyképességet.

  Tehát nem látnám értelmét, ha mondjuk 1 millió Ft havi fizetés felett már 30%-os lenne az adókulcs, mert pont a legértékesebb szakembereket szívatnánk, ellenben látnám értelmét, ha mondjuk 100 ezerig csak 10% lenne, 100 ezer fölött meg 20%. Ezzel együtt utóbbinak sem vagyok híve, de ha már többkulcsos, akkor ennek még mindig több értelme van, mint a legtöbbet legálisan keresőket űznénk el az országból.

 • janos82
  :

  It nem arrol van szo, hogy aki nem keres jol, az lusta volt tanulni… Hanem sokan arrol irnak, hogy a korulottuk elo szegenyebb embereken mit latnak, toluk mit hallanak, hogy miert nem valtoztatnak.
  Azert az szerintem onmagaban is sokat mondo, hogy a magukat szegenynek vallok 50%a dohanyzik. Sok kozotuk a rendszeres alkoholfogyaszto.
  Atlag 3-4 orat nezunk TV-t. Mi ez, ha nem onsorsrontas?

  Amugy a kulfoldon elo magyarok nagy resze is ugyanugy sziv… csak sokan nem valljak be az otthoniaknak, mert nyertesnek akarjak beallitani magukat az 5-600 nettojukkal ( ami lehet annyit er mint otthon 200 ).

  De ha mar kulfold, akkor felsofoku nyelvtudasert + nemi zseton + ismeretseg epiteseert erdemes.

 • gab
  Köszi, hogy leírtad a történetet! Ebből is látszik, mennyire nem egyértelmű ez a devizahiteles történet, nem igaz az “ostoba adósok” bankok által terjesztett mítosza. Szerintem csak azért nem kerültem én is ilyen helyzetbe, mert pár évvel fiatalabb vagyok nálad, és akkoriban még nem akartam lakást venni. De egy idő után kell a lakás, mert megunja az ember az albérletfizetést. A devizahiteleket pedig tukmálták, és elbagatellizáltak minden kockázatot. (Még fent vannak a Youtube-on a “minket nem érdekel a jövedelme” bankreklámok.)

  “Mikor bementem a bankba, a bankos hölgy mindig jóízűen kinevetett, hogy milyen lúzer vagyok 🙂 ”
  Remélem ezért pokolra kerül ez a p*csa.

 • Zabalint

  Valójában azt csinálják, hogy Krisztiánra is rá akarják húzni a sorsáért tenni nem akaró ember sémáját, mert valójában mindenről ugyanaz jut az eszükbe, leegyszerűsítik a világot. A legtöbb ember csak magából tud kiindulni, ha épp jól áll a szénája, akkor mindenki, akinek nem, az maga tehet róla, fordítva, ha épp rossz helyzetben vannak, akkor meg a külső körülményeket okolják.

  Pedig az itt leírtak alapján Krisztián pont azt teszi, amit az ő céljait és helyzetét figyelembe véve legjobban tehet. Angolul tanul, hogy kimehessen, mert olyan szakmában akar elhelyezkedni, amiből itthon alig tudna megélni, Angliában meg meg fog tudni élni belőle. Persze tehetné, hogy olyat tanul, ami nem érdekli, és azzal próbál itthon boldogulni, csak épp miért tenné, miért menne szembe önmagával?

 • szocske

  1. Miskolcon és környékén tényleg hatalmas a munkanélküliség, de sajnos többségében olyan emberek, akik az összeszerelő üzemben sem képesek dolgozni, mert azt sem tudják melyik a bal és jobb kezük. Egyébként a 120 netto simán reális egy operátornak a Boschban.

  jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/Kiado_Lakas_Miskolc__Hegyalja_utcaban_36348460.htm?first=1
  Ez épp nem avas, de olymindegy, ugyanolyan panel a város másik részén (egyébként jobb környéken). Az avas rosszabb részein sajnos van 3M alatt is eladhatatlan lakás. Épp ezért vannak filléres albérletek is, nyilván nincs tele vele az ingatlan.com, de ismerek olyat, aki ott élt, elmenekült onnan, eladni nem tudja vagy ennyiért nem akarja, bízik némi fellendülésben, addig meg örül, ha legalább a rezsit fizeti egy albérlő. Persze 0-10ezer Ft jelképes bérleti díjért távolabbi ismerősnek adják ki, nem hirdetik neten.

 • Zabalint

  Azért nem kaptatok Ft hitelt valószínűleg, mert az akkori 10-15% közötti Ft kamatra már olyan törlesztő jött ki, ami úgy kitette a fizetésetek felét. Amiben hibáztak a bankok (de amúgy ti is), hogy ugyanezen hitelkérelmezőknek adtak deviza alapú hitelt, mert ott ugye 5% körüli volt a kamat, amivel kisebb volt a törlesztő, ami kisebb részét tette ki a fizetéseteknek, így látszólag kisebb volt a kockázat, viszont nem vették figyelembe a devizakockázatot. Ha a bankok csak azoknak adtak volna devizahitelt, akiknek Ft hitelt is adtak volna, akkor nem lett volna töredék ennyi bedőlt hitel sem.
 • szocske

  de ha ragaszkodunk az avashoz, ott sem nehéz találni:
  3 szobás kiadó 40ezer, 3M-ért 2+fél vagy 1+2fél szobás lakások.
  És sajnos, ha holnap odamész az egyik 2,99-es hirdetőhöz, hogy tessék itt van kp-ban 2,5 mehetünk az ügyvédhez, kis szomorkodás után esélyesen igent mond.

  jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/Kiado_lakas_Miskolcon_36770570.htm

  jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/1_2_felszobas__52nm_es_miskolci_lakas_36099867.htm?cg=1020&st=a&ca=1_a&w=105

  jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/Miskolc_Kozepszer_utca_51Nm_2_szobas_lakas_elado_34399627.htm?zip=3500,3501,3508,3509,3510,3511,3515,3516,3517,3518,3519,3521,3524,3525,3526,3527,3528,3529,3530,3531,3532,3533,3534,3535,3558&cg=1020&sp=1&st=a&ca=1_a&w=105

 • graphite
  sok hibát követtünk el, amit most már nem követnénk el. Pl. a lakásvásárlási szerződést elvittük ügyvédhez, azt mondta, aláírhatjuk, de a banki szerződést a bank nem adta oda, hogy elvigyük ügyvédhez, csak a bank egyik szobájában olvashattuk el, volt rá 3 óránk, a kéthetes fiam ott szopizott a sarokban 🙂 És akkor már ugye kifizettük a foglalót. Szóval ez hülyeség volt, akkor ott fel kellett volna állni, bukni a foglalót. De akkor meg nem lennénk Németországban, hanem továbbra is egy jó kommenisták által irányított multinál gürcölhetnék 🙂 Amúgy ne aggódj, nemrég voltam a bankfiókban (Hermina úti fiók), és már nem nevetett a hölgy, sőt, elmondta, hogy félnek, mikor zárják be a fiókot, és lehet, hogy munkanélküli lesz. Nem vagyok rossz ember, azt hiszem, de akkor elmosolyodtam 🙂
 • Krisztián
  Heart

  Leírtam a magyar valóságot, ahogyan én látom, és amit én tapasztalok. A fekete-fehér világot arra értettem, hogy nagyon könnyen ítélkeznek az emberek mások felett, de nagyon ritkán szeretnek gyakorolni önkritikát. Ez mondjuk nem magyar sajátosság, az tény.

  Én nem menekülök sehonnan sem, nem tekintem magam áldozatnak sem. Ami érdekel, az a közeljövőben nem lesz normálisan megfizetve itthon, megyek oda, ahol megfizetik. End of story.

 • Krisztián
  Ez így van. Az állam abból tud gazdálkodni, amit befizetnek. De amikor azt látod, hogy az állam pazarló módon költi el a pénzedet, és nem arra, amit a józan ész diktálna, akkor azt mondod, hogy bekaphatja mindenki, és nem fizetek, csak amennyit feltétlen muszáj. Tipikus ördögi kör, és senki sem tudja már, hogy mi volt előbb, a tyúk v. a tojás. Ez is eddig is így volt. Pár millió dolgozó tartja el a többit. És ez csak rosszabb lesz.
 • Krisztián

  “It nem arrol van szo, hogy aki nem keres jol, az lusta volt tanulni… Hanem sokan arrol irnak, hogy a korulottuk elo szegenyebb embereken mit latnak, toluk mit hallanak, hogy miert nem valtoztatnak.
  Azert az szerintem onmagaban is sokat mondo, hogy a magukat szegenynek vallok 50%a dohanyzik. Sok kozotuk a rendszeres alkoholfogyaszto.
  Atlag 3-4 orat nezunk TV-t. Mi ez, ha nem onsorsrontas?”

  Ebben igazad lehet, sőt valószínűleg igazad is van. Nagyobb lábon akarnak élni az emberek, mint amennyit megengedhetnének maguknak. Persze, ha ezt lemered írni, akkor szétcincálnak. Hiába van valakinek jó szakmája, amivel könnyen elhelyezkedik, ha viszont azt a kevés fizetését is elveszi az állam. Azért az elgondolkodtató, hogy bruttó 180 ezerből megkapok nettó 120 ezret. És ott vannak a munkáltatói járulékok is. Aztán fizetem a 27% áfát, meg a többi rejtett adót. Így elég nehéz élni.

 • Krisztián
  Heart

  Még gyorsan egy válasz, amit kérdeztél. Szeretnék a szakmában elhelyezkedni, de leginkább azért, mert nem akarom a tápláléklánc legalján kezdeni. És a fizetés is valószínűleg jobb, mintha mennék a mekibe v. mosogatni. Ha összejönne, akkor könnyebben tudnám finanszírozni a tanulást kint, mint mondjuk minimálbérből.

 • W_B
  : “Amúgy egyébként szerintem már az egykulcsos adó is igazságtalan, nemhogy a progresszív. (igen, várom a felhördüléseket)”

  Teljesen igazad van.
  Azért, mert én megérek brutto 800-at a győri Audinak (mivel dolgoztam kinn X évet mérnökként, és perfekt beszélek angolul+németül) miért kell nekem 9x annyit adóznom, mint a kisbolti eladónak ?
  Nem használom 9x annyit az egészségügyet, az oktatást, stb., viszont többször annyit fizetek be így is ÁFA, kamatadó, stb. formájában.
  Az O.K., hogy társadalmi szolidaritás, meg egyebek, de unalmas már hogy “fizessenek a gazdagok”.
  Ez az a réteg (tehetséges mérnökök, szakemberek), akiket ha sokan b.sztatnak, akkor könnyen kimennek külföldre, és akkor tényleg csak a minimálbéresek, a nyugdíjasok, és a munkanélküliek maradnak itthon..

 • Janos82
  :

  en szerencsere latok sok magasabb fizetest is a kornyezetemben ( > netto 400 ) , es sokaknak abbol se marad, mert kell erre-arra ( pl: elektronikai eszkozok evi 2 millio ft ertekben, vagy evi 3 HONAP utazgatas… ) , ugyhogy ez szerintem nem annyira fizetesfuggo mint azt az alacsonyabb fizetesuek hiszik. Nagyon jol latszik itt a cegnel is, hogyha valakinek elkezd emelkedni a fizetese, nagyonhamar par millios autoban talalja magat ( nyilvan hitelbol… )

  Ha fizikai munkat szeretnel csinalni angliaban, akkor kb egy eros alapfokig hozd fel magad + szedj ossze kb 300e ftot, meg baratkoz meg a tomegszallas gondolataval, es ha ez mind megvan, akkor indulj el. Ja, es ha egy mod van ra, ne akarj sokat magyarokkal egyutt lakni/dolgozni. Azert ne, hogy ezzel is rakenyszeritsd magad a nyelvtanulasra. En kint az ATN( Adult training network)-nel tanultam ingyen.

 • szocske
  “akkor azt mondod, hogy bekaphatja mindenki, és nem fizetek, csak amennyit feltétlen muszáj. ”
  Az a baj, máshol is hasonló a helyzet, max annyi a különbség, hogy milyen az átlagos életszínvonal, azaz mekkora a nagy közös, így mennyire tűnik fel a hiány.
  egy szegény országban nyilván feltűnőbb, mint gazdagabb vidéken.

  Kiszállni nem könnyen tudsz, aktív korodban megteheted, hogy egy tanyán öneállátásra rendezkedsz be, de mi van ha beteg leszel vagy megöregszel és már nem bírod ellátni magad?
  Mehetsz persze olyan országba ahol jobb a helyzet, ezért jönnek a migráns tömegek is.
  Ott jobb lesz az anyagi helyzeted, cserébe nem biztos, hogy otthon érzed majd magad, tökéletes megoldás nincs.

 • Zabalint
  @w_b
  Ha te és a boltos is rákosak lesztek, akkor a boltos meghal, míg a várólistára vár, te viszont megkapod a kezelést, mert vagy a magánorvosod, aki a kórházban is dolgozik, elintézi a műtétet a kórház infrastruktűráját használva, vagy hálapénzt adsz, és így jutsz be a műtétre. A műtét és a kemó pedig sok évi járulékodba kerül.

  A gyereked pedig jó eséllyel jobb óvodába, iskolába fog járni. Tudom, az papiron ugyanannyiba kerül, de mégis az egész rendszer jéghegy csúcsát kapod, tehát valójában értéksesebb. Az országos vagy városi infrastruktúrát is intenzívebben használod. Soroljam még?

 • W_B
  : A magyar egészségügyben ugyanazt az ellátást kapja meg mindenki, függetlenül attól, hogy mennyi járulékot vontak le tőle..
  Az más kérdés, hogy külön pénzért (!!) elmehetsz fizetős rendelésre.
 • W_B

  “A gyereked pedig jó eséllyel jobb óvodába, iskolába fog járni.”

  Ez sem igaz.
  A lakóhelyünkön van a körzetes óvoda, ide jár a boltos, és a mérnök gyereke is.
  Külön pénzért elviheted persze fizetős óvodába, de az állami óvodában ugyanazt kapja minden gyerek; még kajából is.
  A különbség csak annyi, hogy a “jól kereső” szülőknek fizetniük kell a gyermekük étkezéséért, az X Ft/fő jövedelem alattiaknak meg ingyenes.
  Tehát itt igazából HÁTRÁNYBAN van az, akinek több a jövedelme, és többet (többszöröset) fizetett be a közös kalapba.

  “Az országos vagy városi infrastruktúrát is intenzívebben használod.”

  Ez sem van így. Győriként nem használom többet a 4-es metrót, mint akármelyik pesti. nem használok több vizet sem.
  Az _talán_ igaz, hogy akinek több pénze van, többet autózik (bár én bicajjal járok), de az autózásban is vastagon fizet be az ember (jövedéki) adót.

 • Zabalint
  @w_b
  Nem, nem kapod ugyanazt az ellátátást, mert korrupt a rendszer, ha tehetősebb vagy, akkor pont hogy a drágább, életbe vágó kezeléseknél fogsz valamilyen módon előbbre jutni. Ami adott esetben azt jelentheti, hogy te megkapod, a csóró meg nem. A magánrendelésen keresztül is ugyanabba a kórházba jutsz be műtétre, ha az orvosod elintézi, te csak a rendelésért fizettél, a műtét költségének javát ugyanúgy az állam állja. De gyógyszereknél ia ez van, ha a csóró nem tudja kiváltani, mert nincs rá pénze, te meg ki tudod, akkor te kaptál támogatást, ő nem

  Nyilván nem kapsz 8-szor annyit vissza, de azért nem igaz, hogy csak ugyanannyit kapsz. Speciel az autóutakat például lehet, hogy 20-szor annyit is használod, és nem, az autópályadíj és az üzemanyag adó nem fedezi azt teljesen.

 • szocske

  A magánorvost vagy a hálapénzt nem a többszörös adókból fizeti aki jól keres, hanem zsebből, mivel még a nagyobb adóelvonás ellenére is esélyesen van némi megtakarítása, tehát nem jó a példád.

  Esetleg azt hozhatod fel, hogy a jobban kereső gyermeke nagyobb eséllyel megy egyetemre, mert
  – tud neki magánórákat fizetni, így több lehetősége van tanulni
  – nem kell elmennie dolgozni minél előbb, hogy anyagilag segíthesse a családot.

  Szóval talán az egyetemi képzés többletköltsége jár az extra adóért cserébe, ami azért nincs arányban a nagyobb befizetéssel.

 • Janos82
  :

  egyedul ott allhat a peldad, hogy halapenzzel elorrebb lehet jutni a sorban, es ezalltal igenybe venni valamit, amit az alacsonyabb jovedelmu nem tud, de az iskola, ovoda tekinteteben mar nem igaz. A tomegkozlekedes kihasznaltsaga meg talan pont forditott ( a szegenyebb hasznalja tobbet, bar ezt a szemelyes peldam pont nem tamasztja ala).
  Az autopalyat nagyreszt a kamionok amortizaljak, ugyhogy ott a szemelyautok/maganszemelyek koltsegei elhanyagolhatoak.
  Tehat az egeszsegugyben 40 evente ~1* bekovetkezo esemenyeknel elonyben van a tobbet adozo, de amugy kulon fizetnie kell azert, hogy a tobb penzert tobbet kapjon, de egy csonttores, verkep, tudogyulladas ugyanolyan neki is mint a masiknak ( vagy fizet pluszban ).

 • Zabalint
  @w_b
  Nagy átlagban a tehetősebbek jobb helyeken élnek, ahol jobb állami óvodák, iskolák vannak. Mint írtam, ezek papiron ugyanannyiba kerülnek, csak éppen kiválasztódás van, a rossz környéken lévő, rossz hírű óvodába kevésbé akarnak menni az óvónők, így szintén nagy átlagban, de rosszabb óvónők vannak. (Az iparban alkalmazott módszer, hogy mondjuk 1000 termék közül a legjobbat sokszoros áron árulják, ezt vesd össze az oktatási rendszerrel).

  Az infrastruktúra része az úthálózat is, és mint írtam, nem fedezi teljesen az üzemanyag adó, ha az externáliákat is belevesszük, különösen nem.

  De a 4-es metrót is átlagban tehetősebbek használják, mint a nyíregyházi buszt, mert magasabb a pesti átlagbér.

 • Zabalint

  De, jó a példám, csak nem akarod érteni. Kifizetek X összeget hálapénzként vagy magánrendelésen, és így hozzájutok 30*X-be kerülő kezeléshez, amit az állam áll. Aki meg nem tudja ezt az X-et leszurkolni, az nem jut rl a kezeléshez. Aki minimálbéres, az valószínűleg ezt nem tudja kifizetni.

  Közoktatásból is jobbat kap a tehetősebb gyereke, nézd meg a statisztikákat, hogy jó nagy a korreláció a gyerek tanulmányi eredménye és a szülő végzettsége között, valamint a magasabb végzettségűek többet is keresnek. Márpedig a jobb tanulók jobb sulikba mennek.

  De van még emellett is sok más terület. Pl. a kultúrát is támogatja az állam, abból is többet tud igénybe venni a tehetősebb. A színház sem önköltséges például.

  Nem 100%-ban igazságos, de még mindig az egykulcsos áll a legközelebb az igazságoshoz.

 • W_B

  “Nem, nem kapod ugyanazt az ellátátást, mert korrupt a rendszer, ha tehetősebb vagy, akkor pont hogy a drágább, életbe vágó kezeléseknél fogsz valamilyen módon előbbre jutni.”

  Nem tudom, te merre laksz, de én ahányszor voltam rendelésen, vagy vittem el ismerősömet kórházba vagy kezelésre, ugyanúgy ki kellett várni a soromat, mint mindenki másnak.

  A b.) lehetőség a fizetős rendelés volt, illetve fizetős kh. (pl. Kelen kh.)

  “De gyógyszereknél ia ez van, ha a csóró nem tudja kiváltani, mert nincs rá pénze, te meg ki tudod, akkor te kaptál támogatást, ő nem”

  Azért te is érzed, hogy ez erőltetett példa, nem..?
  A “csóró”, aki nem tudja kiváltani a gyógyszert.. LOL.
  Ha ennyire “csóró”, akkor kaphat közgyógyot, vagy szoc. segélyt.

 • Kiszamolo
  W_B, ha kimennél külföldre csak azért, mert itt többkulcsos adó van, nagyon meglepődnél, mert a világon szinte mindenhol többkulcsos adó van (nem véletlenül) és a haldokló Nyugaton bizony vígan a 40%-os kulcsban találnád magadat. Azon is jól felháborodnál, hogy míg a szegényember nem fizet kamatadót, te abból is 40%-ot fizetsz és a második lakástól durván adóztatják az ingatlanodat is.

  Az fájna csak igazán. 🙂

  //kiszamolo.hu/milyen-a-jo-adorendszer/

 • Zabalint
  @w_b
  Még egyszer leírom, remélhetőleg ez az utolsó, nem a rendelésről beszéltem, mert nem az a nagy tétel, hanem a műtétekről, krónikus betegségek kezeléséről. Ha olyan helyzetbe kerülsz, minden lehetőséget megmozgatsz, márpedig neked több a lehetőséged, mint egy kisebb kövedelműnek. Aki magánrendelésen keresztül jut el a műtétig, azt is ugyanúgy állami kórházban fogják műteni, ugyanazokat az eszközöket használva, mert Magyarországon nincsenek magánkórházak, és a kórházi orvosoknak vannak magánrendeléseik. Vagy a másik út a hálapénz, esetleg a kapcsolatok.

  Az adózásról még annyit, ha fix összeget kéne adózni, akkor azok jelentős része, aki ennek nyertese lehetne, el sem jutna odáig, mivel a kirmelkedő fizetésekhez előbb egyetemre kell járni, majd pályakezdőként még jóval alacsonyabb bérért gyakorlatot szerezni. Amíg oda jutnál, éhen halnál, ha nincs szülői segítség.

 • Zabalint

  Én úgy fogalmaznék, hogy a leggazdagabb országok megtehetik, hogy többkulcsos adózást vezessenek be szolidaritási alapon. Mi nem tehetjük meg, mert a jó szakemberek megtartásához kell ez az eszköz a magasabb nyugati bérekkel szemben.
 • graphite
  én pont az ellenkezőjét láttam, amikor dokihoz mentem, 2 évben egyszer, nekem kellett a legtöbbet várni, mert az orvos nem ismert, így nagy volt a kockázat, hogy nem adok zsebbe (beigazolódott). Vagy egy másik: az “okosba” vállalkozónak több maradt orvosra , mint nekem, hiszen nekem levontak havonta a bruttómból 115 ezer ft-ot TB-re + 33000ft egészségügyi járulékot, a minimálbéres “okosba” vállalkozó befizetett havonta 5 ezer ft-ot, ugyanazt az ellátást kapta volna mint én, de neki maradt erre havonta 148 ezer forintja, éves szinten 1.8 millió ft-ja zsebbe adni, tehát sokkal jobban járt. És miután nyugdíjat én sem fogok kapni, ő sem, még a nyugdíjjárulék be nem fizetésével sem jár rosszabbul, mint én.
 • graphite
  Németországban, házasan, 2 gyermek boldog apukájaként, kisebb az adóm mint volt Magyarországon. Kollégáimnak, akik se nem házasok, sem gyermekük nincs, jóval magasabb az adó. (Ugyanis itt családi adózás van, a család adó osztályának a száma 8 kell legyen, a 3-as a legkedvezőbb, az 5-ös a legrosszabb. Pl. egy házaspárnál, ha az egyiknek magasabb a jövedelme, neki érdemes a 3-as osztályt választani, akinek kevesebb, az 5-öst. Egyedülálló 4-esbe kerül). Valamit az iskola, óvoda, külföldön élő szülök támogatása (szülőnként kiegészíthető a nyugdíj 6400 EUR/év -re) leírható az adóalapból, akárcsak a munkába járás is, vagy pl. a ruházat, ha a munkahely megköveteli (dresscode). A másik nagyon nagy különbség, szerintem, hogy a hivatal nem tekint adócsalónak, by default….
 • Krisztián

  Én nem érzem jól itthon magamat, és nemcsak a pénz az oka. Más az értékrendem, mint a többségnek. Szóval ezért nem fogok aggódni. Tömegszállásra meg biztosan nem megyek, majd úgy alakítom a dolgokat, hogy egyedül is megtudjak élni. Még ha pénzben emiatt rosszabbul is járok. Meg hát nem utolsó csicskának megyek, ha már megyek. Minimum raktáros v. kereskedelem, amit vállalok. Nem azért megyek ki, hogy szarabbul éljek, mint itthon.

 • Stanlee
  Ha jol emlekszem, akkor 750 ezer HUF brutto felett tobb marad a zsebben Mo-n, mint Nemetorszagban. Ha a mostani bertablam szerinti teljes munkabert kapnam, akkor Mo-n ca. 100 ezerrel tobb maradna havonta a zsebben, mint Nemetorszagban – mindenfele kedvezmenyek nelkul.
 • janos82
  :

  Ha a dragab kornyeken jobb ovodak vannak, akkor azert fizet a jol keresonk. Nezd meg, hogy mennyibe kerul egy haziko egy lepukkant faluban, es egy kb ugyanolyan egy felkapot kornyeken… no, ezt a kulonbseget fizette ki az emberunk a jo ovodaert vagy iskolaert.

  Az egeszsegugyi peldakal meg ugyanaz a baj, amit fentebb irtam. Nagyon ritka, hogy tenylegesen szamitana. Igaz, hogy akkor sokat szamit, de tobbnyire evtizedek telnek el, es egy tudogyulladasert vagy hasmenesert nem fogsz lenyegesen jobb szolgaltatast kapni 5000 forint halapenz elleneben ( meg mostmar sok helyen el se fogadjak a halapenzt)