Élsportolók teljes anyagi csődben

2013-06-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nemrég fejeződött be az Amerikai Futball Liga új játékosainak kiválasztása. Nem kevesebb, mint 200 szerencsés diák kapott belépőt az "Egycsapásra milliomosok" klubjába. A Ligában az átlagfizetés 1,9 millió dollár évente, azaz mintegy 420 millió forint. Ennyit fog keresni a szezonkezdéstől ez a 200 szerencsés kiválasztott.

Ezzel a keresettel azonban a focisták a legrosszabbul fizetett sportolók az USÁ-ban, mert a hokisok átlagfizetése 2,4 millió dollár, az MLB baseball játékosai 3,31 milliót keresnek átlagban, míg az NBA kosarasai nem kevesebb, mint 5,15 milliót vehetnek fel évente (reklám és egyéb bevételek nélkül).

Ez utóbbi bizony évi 1,1 milliárd forintos átlag, ami adózás után is szép fizetés lesz.

(Ha nem akarunk ilyen messze menni, az angol Premier League heti(!) 7,8 millió forintos átlagfizetését is sokan elfogadnánk.)

Ezek a tizen-huszonéves gyerekek pár év sportolás után egy életre megcsinálják a szerencséjüket és soha nem lesz gondjuk a pénzre többé. Összeszednek pár millió dollárt és élnek belőle életük végéig vidáman.

Gondoljuk mi.

A Sport Illustrated magazin utánajárt a dolgoknak és megdöbbentő statisztikát közölt.

A Futball Liga játékosainak 60%-a két évvel(!!!!) a visszavonulásuk után bankcsődöt jelent, vagy komoly anyagi válságba kerül.

Az NBA kosarasainak 78%-a öt évvel a visszavonulásuk után anyagilag teljesen ellehetetlenül.

De számtalan egyéb élsportoló, mint bokszoló, vagy atléta, akik milliárdokat kerestek, lettek földönfutók pár évvel a karrierjük vége után. Egy idehaza is ismert kiragadott példa Mike Tyson, aki karrierje során 400 millió dollárt keresett, mégis bankcsődöt jelentett már 2003-ban. Elment a pénz a kastélyokra, a kedvtelésből tartott tigrisekre és a költséges válásokra.

De vannak sokan közöttük, akik már a karrierjük kellős közepén csődbe jutnak, mint például a Boston Red Sox játékosa, Jack Clarke, aki miközben évi 8,7 millió dollárt (azaz évi kétmilliárd forintot) keresett, csődöt jelentett, mert nem tudta fizetni a 11,4 milliós tartozását. Mindössze 4,8 milliós vagyont tudtak lefoglalni nála, mint például a 18 autóját.

Hogyan lehetséges az, hogy ezek az ünnepelt sztárok, akik az átlagember számára felfoghatatlan pénzt keresnek hónapról-hónapra, pár év alatt teljesen csődbe jutnak?

Ennek egyik oka, hogy fiatalon és teljesen éretlenül, tizenévesen, vagy a húszas éveik legelején belekerülnek egy elképzelhetetlen gazdagságba. Annyi pénzt keresnek, amiről azt gondolják, hogy soha nem lesznek képesek elkölteni.

Mindeközben pont annyit értenek a pénzhez, mint a többi tizenéves: semmit. Sőt, nem egy közülük kifejezetten szegény családból származik, ahol még annyi pénzügyi kultúrát sem tudtak elsajátítani, mint egy átlagos középosztálybeli családban tehették volna.

Nem mindnyájan keresnek 32 millió dollárt, mint a legjobban fizetett sztárok, de mindegyikük ugyanolyan autóval akar járni és ugyanott akar étkezni, mint a legmagasabb fizetéssel rendelkezők. Ahogy az egyik vezetőedző fogalmazott: a játékosaink nagyobb showt szoktak előadni a stadion parkolójában a meccsek végén, mint a meccsek alatt a küzdőtéren.

Ezen túl megtalálják őket a kölcsönkérő rokonságtól kezdve a pénzükre utazó csalókon át a szintén a vagyonukra hajtó nők serege is. Érdekes adat, hogy a futball liga volt játékosainak 60%-a elválik a visszavonulásuk utáni három éven belül. "Szeretni valakit valamiért...."

Rengeteg olyan csodás befektetési lehetőséggel is megtalálják őket, aminek 90%-a bukás lesz.

Amire sokuk nem gondol: a profi karrier roppant rövid. A focistáknál ez átlag hat év, a kosarasoknál még az öt évet sem éri el.

Öt év alatt kellene annyi pénzt félretenniük, ami elég lenne a hátralévő 50 évre.

Mindezt egy éretlen huszonéves fejjel. Egy olyan sportolói fejjel, akit az edzők gyakran burokban nevelnek, a való világtól elválasztva, hogy csak a sportteljesítménnyel kelljen törődniük.

A legtöbb játékos a visszavonulás után is ugyanazt a fényűző, pazarló életet éli, mint aktív korában, csak éppen a fizetési csekkek nem jönnek hónapról-hónapra, mint addig. Ennek vége nagyon gyorsan a végrehajtás és a maradék vagyon elárverezése lesz, így mennek ezek a fiatalok teljesen csődbe harminc éves korukra. Akkor pedig ott állnak nemegyszer diploma és munkatapasztalat nélkül és el kellene menniük dolgozni évi átlag 46 ezer dollárért.

Semmivel nem rosszabbak ők a pénzügyeikben, mint egy menő ügyvéd, aki mutatni akarja a gazdagságát mindenkinek. Az az ő nagy szerencsétlenségük, hogy a menő ügyvéd 40-50 éves korára jut el erre az anyagi szintre, folyamatosan gyarapodva, míg ők huszonéves fejjel élik mindezt át úgy, hogy utána már esélyük sincs korrigálni a hibájukat.

Az amerikai lapok hosszan sorolják a csődbe jutott sportolók neveit és az elúszott dollár-tizmilliókat, az az igazi szenzáció, amikor egy ünnepelt sportoló sikeres tud lenni a sportkarrierje után is.

Úgyhogy ne irigyeld annyira azt a pénzt, amit keresnek ezek a sportolók, nagyon kevés maradandó lesz az így keresett vagyonból.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram