Az élet Kínában a karantén után

2020-04-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Kína mindenki előtt jár a járvánnyal kapcsolatban másfél hónappal. Arra gondoltam, érdemes lehet megnézni, mi vár ránk másfél hónap múlva.

Mennyire tér vissza az élet a normális kerékvágásba vagy mi lesz az új "normális élet"? Kínában már feloldották a karanténokat, de hogyan megy tovább az élet?

Az kézenfekvő, hogy az embereket nem lehet a lakásukban bezárva tartani még egy évig, mire lesz védőoltás, tehát előbb-utóbb fel kell oldani a zárlatokat. De mi lesz utána? Hogyan fogjuk élni a mindennapokat vagy milyen korlátozásokkal kell majd szembenéznünk?

Beírtam a keresőbe, hogy élet Kínában és leszűrtem a hat napnál nem régebbi találatokra.

Az első találat a New York Times-éami a vuhani helyzetet írja le, a cikk címe kb. hogy a normális élet még csak egy távolba vesző álom. A két és fél hónapos bezártság után nagyon lassan indul újra az élet. Bár már szabad az utazás, a hivatalos szervek mindenkit arra biztatnak, hogy maradjanak otthon. Ennek ellenére a korlátozás feloldása után százezres tömeg hagyta el a várost. A tömegközlekedés is újraindult, de még nagyon kevesen utaznak rajta.

A termelőüzemek 94%-a újraindult, de megrendelés hiányában a dolgozók 60%-a dolgozik csak és az áramfogyasztás is csak 80%-a a tavaly ilyenkori értéknek.

A kisvállalkozások nagy része is bajban van, aggódnak a magas raktárkészletek miatt, nem tudják fizetni a bérleti díjakat és az elbocsátott dolgozókat sem tudják újra felvenni.

A második találat egy pekingi beszámoló. Az üzletekbe belépés előtt mindenki test-hőmérsékletét ellenőrzik, ahogy azt is, hogy a kötelező mobil app szerint egészséges-e. (Attól függően, hogy volt-e valaki külföldön vagy csak akár a városon kívül, találkozott-e olyannal, akit később fertőzöttnek találtak és egyéb adatok alapján lehet zöld, sárga vagy piros a mobil app értékelése. Akinek piros, azt még a tömegközlekedési eszközökre sem engedik fel.) Maszk nélkül nem engednek be senkit a boltokba, de az utcán is rákiabálnak az ilyen rebellisre a nyugdíjasok.

Aki Pekingen kívülről érkezik a városba, köteles otthon maradni két hétig és erről egy matricát is ki kell tennie az ajtajára, hogy a szomszédok tudják ellenőrizni, hogy betartja-e az előírásokat.

Aki külföldről érkezik, annak nem az otthonában, hanem az erre kijelölt hotelekben kell eltöltenie a két hét szobafogságot a saját költségén. A kínai turisták végeláthatatlan tömegei nem most fogják újra ellepni a világot, úgy tűnik egyelőre.

A következő találat megint Vuhanból van. A cég, ahol az illető dolgozik, újraindult, de rövidített munkaidőben és mindig csak az alkalmazottak egy része van bent, őket is megkérik, hogy ne tömegközlekedéssel, hanem egyéb módon jöjjenek. A cikk megismétli, hogy a nagy cégek is csak 61%-át foglalkoztatják újra a dolgozóknak, a kis családi vállalkozásokról nem lehet ilyen adatot tudni, de ott sokkal nagyobb lehet a baj. Ha valaki másik városba akar utazni, érdemes tesztet csináltatnia, mert könnyen úgy jár, hogy nem engedik be negatív teszt hiányában az adott városba.

A házban, ahol lakik a cikkben szereplő személy, az általános napi kétórás kijárási lehetőség volt érvényben, de miután lett egy fertőzött a házban, újra csak háromnaponta mehetnek ki két órára.

Két hónapja nem kapnak fizetést, de nem aggódnak, mert a fizetésük ötödét mindig eltették, így nem okoz gondot a munkanélküliség.

A többi cikk is hasonló, aki akar, olvashat még párat rövid kereséssel. Kitérnek még arra, hogy a vuhaniakat hogy megviselte érzelmileg is a járvány, közel mindenki ismer valakit, aki nagyon megbetegedett vagy akár meg is halt. Sokan nem is mennek ki az utcára, ha nem muszáj nekik.

(A hivatalos 2.500 elhunytat senki nem hiszi el. Felteszik a kérdést, miért kellett egy 11 milliós városban mind a nyolc krematóriumnak 0-24 órás üzemmódban mennie a szokásos egy műszak helyett, amikor egy ekkora városban két hónap alatt eleve van 20-25 ezer haláleset, plusz 10% miatt nem kellett volna csúcsra járatni a krematóriumokat ennyi időn át.)

Kitérnek még arra, hogy bár a legtöbb helyen az éttermek és bárok kinyitottak, de továbbra is szigorú szabályok vannak arra nézve, mennyien lehetnek egyszerre egy-egy helyen, illetve nem ülhetnek egymással szemben a vendégek.

Az iskolákban továbbra sincs tanítás.

Mivel a karantént még nem egész egy hete oldották fel, még korai végső következtetést levonni, milyen élet várhat ránk, miután itthon is véget ér a kínai lezáráshoz képest egyébként nagyon lightos bezártság. Érdemes lesz 3-4 hét múlva újra utánaolvasni, milyen az élet Kínában a vírus után az ott élők szemével.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Previous Post
Mit hoz a holnap?

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram