Csökkent a válások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 50 éve nem volt ilyen alacsony a száma a válásoknak, miközben mindenki azt jósolta, hogy soha nem látott számban fognak elválni az emberek az összezártság miatt. Már-már el sem hiszem, hogy ezer házasságból csak 14,9 végződött válással egy év alatt, a házasságok átlagos tartóssága 19,8 évre nőtt.

Persze az örömteli számokhoz azt is hozzá kell tenni, hogy a házasságok száma sem volt még soha ilyen alacsony, ezer nem házas felnőttből csak 33 kötött házasságot az elmúlt évben. Így már nem is olyan hihetetlen a 14,9 válás. (Persze a házasságkötési kedvet eléggé negatívan érintette a járvány, így az idei adat azért olyan sokat nem mond.)

A kevesebb válásnak az egyik oka éppen ez: az emberek később, sokkal érettebben kötnek házasságot, ha egyáltalán. A másik sokkal prózaibb: a válság miatt az emberek nem mernek elválni, a gazdasági bizonytalanság és kilátástalanság inkább alkalmazkodóbbá teszik az embert, mintsem hogy ilyen körülmények mellett akarjon mindent felrúgni és akár nulláról kezdeni mindent. S van akiknek még jót is tesz, hogy végre nem csak reggel hétkor és este hét után látják egymást. Akit bővebben érdekel, a Yahoo cikke erre.

Share

3 hozzászólás

 • örök körök
  >S van akiknek még jót is tesz, hogy végre nem csak reggel hétkor és este hét után látják egymást
  Őőőő… Meg hétvégén?

  Egyébként szerintem baromira káros a folyamatos összezártság párkapcsolati szempontból, igen. A kevés válás oka egyrészt a bizonytalanság, másrészt meg hogy jelenleg más partnerek nem játszanak be a képletbe, nincs aki miatt érdemes legyen a válással vacakolni. Magyarán: hiába pocsék a kapcsolat ha nincs alternatíva.

  Korona válság végeztével meglátjuk hogyan alakulnak a számok.

 • rmm
  Jol ertem, hogy akkor a hazassagkotesek 45%-a valassal vegzodik?
  Nem kovetem ezt a statisztikat, de mintha bekeidokben is hasonlo lett volna az ara’ny. Nem?
 • András György
  2019 az adatsor vége, tehát a karantén nincs az adatokban. Kínából egyébként tényleg az jelentették, hogy a karantén után megugrott a válások száma, de az átfutási idő miatt ez is inkább beszámolókon alapul, mint adatokon. Amúgy érdekes információ, és az is kiderült, miért kell meghivatkozni a forrást 🙂