Az ilyenekért megéri

Kapok leveleket, amiben emberek leírják, hogy a blog olvasása közben jöttek rá, hogy valamit kezdeniük kellene a pénzügyeikkel. Felszámolták a hiteleiket és elkezdtek takarékoskodni, maguk is megdöbbentek, mennyire egyszerűen megy és mennyire más úgy élni, hogy megtakarításod van és nem gyomorgörcsöd a hiteleid miatt.

Egy ilyen levelet most megosztok veletek, hogy téged is inspiráljon, ha változtatnod kell az anyagi életeden.

“Kedves Miklós!

Szeretném megköszönni, hogy írod a blogodat- nagyon sokat segített. A blog olvasása során döbbentem rá, hogy nincsenek rendben a pénzügyeim. Kérlek engedd meg, hogy pár sorban leírjam.

Feleségemmel havi bevételünk netto 360.000 Ft. Az emlegetett 6 havi megélhetés megvolt, mert egyszer kaptam jutalmat és kivételesen okos módon nem költöttem el.( Nyitottam egy egyszerű számlát és beraktam lekötés nélkül.)

Volt egy 250.000 Ft -ot érő 16 éves Fordunk, amit állandóan szereltetnünk kellett, és már úgy köszöntek el a szerelők, hogy viszlát két hét múlva… folyószámlahitelem 800.000 Ft, hitelkártya 120.000 Ft, személyi kölcsön 400.000, amiből még vissza volt 230.000 ft. Lakáshitel fundamenta 3.200.000. Éreztem én, hogy baj lesz és egy új adósságrendező hitel felvételén gondolkodtam. Ezután találtam rá az írásaidra és viszonylag rövid időn belül el is olvastam a posztokat. Aztán gondolkodni és számolni kezdtem.

Az autót eladtam 210.000 Ft ért, amit kipótoltam és visszafizettem a 230.000 Ft személyi hitelt. A havi költések összeírásával és átgondolásával 3 hónap alatt rendeztem a hitelkártya adósságomat és ezt le is mondtam. A 6 havi eddig is meglévő megtakarításunkat áthelyeztem a folyószámlámra, így az is ki van egyenlítve, és így nem kell többet fizetni a havi 13.000 Ft-os kamatot. ( mellesleg azelőtt évekig észre sem vettem, hogy levonták a számlámról, egyszerűen nem tűnt fel. nagy meglepetés volt mikor kiszámoltam, hogy a fullra lemerített keret bizony havi 13.000 Ft ba kerül.). odáig még nem jutottam el, hogy lemondjam a hitelkeretet, mivel az a biztonsági tartalék, és évente ” csak” 2000 Forintba kerül. Összességében ezzel a gondolkodással és a Te segítségeddel havi 45.000 Ft kamat és törlesztő fizetésétől, valamint átlag havi 50.000 Ft szervíz és üzemanyag fizetésétől szabadultam meg, amit azóta félreteszünk.

Remélem nem untattalak és még egyszer köszi a blogot.”

Share

81 hozzászólás

 • jurta
  “az előző diplomámra mindössze 3 félév alatt szerezhetek egy másikat.”

  ja, és nem úgy, hogy BSc-re MSc-t. 🙂

 • almastaska

  Es ha a tartalek-folyoszamlahitel nullazasa utan 5 perccel elromlik a mosogep, a huto es meg a munkajat is elveszti akkor mi van?
  Se kajara, se rezsire, se ruhara nincs penze, viszont nincs hitele. Hurra!

  Persze, és ennek mennyi a valószínűsége? És annak mennyi a valószínűsége, hogy a hitelt fizetni kell?

  Sajnos ilyen helyzetben ezt is mérlegelni kell…

 • N.
  Amióta követem a blogot ami változott, és ami nem:

  Szürkén kapott fizetésemet kifehérítettem. Ezzel ugyan csökkent a nettó, de jobban alszom.

  Tőke- és hozamvédett alapokat elkerülöm, meglévőekből próbálok okosan/jókor kiszállni.

  Erősen gondolkodom, hogy a lejáró lakástakarékot lakásra költsem-e, vagy inkább maradjak albérletben, amíg nincs ok (család) saját lakásra, és vesszen az állami támogatás (3% kamat adó és eho mentesen most nem is olyan rossz).

  A hitelkártyáról még mindig úgy gondolom, hogy a “bank a hülye”. Amíg élvezem az általa nyújtott kényelmet és még évi 30-40 ezret is tudok vele keresni (díjak levonása után), ez így is marad, erről nem tudtok lebeszélni 🙂

  Havi kiadásaimat továbbra is csak bizonyos mélységig vagyok hajlandó követni (a mindennapos kiadásokat tételesen például pont nem, de meg is vagyok győződve, hogy azokon már úgysem lehet faragni).

 • N.
  Van itt egy kis ellentmondás, nem? A gyerek pénzére (babakötvény) nyugodtan ráteheti a kezét az állam, de a sajátunkat inkább elrejtjük előle gépkocsi nyereményjátékba. Ahogy értelmezem, nincs szükségetek kocsira. Ha fontos lenne, akkor abból a pár százezerből, ami arra vár, hogy ne húzzák őket ki, és kamatot se kapj rájuk már lehetne kocsit venni (persze az igényeket nem ismerem, úgyhogy csak okoskodom :)) Állampapírra meg kapsz 4%-os kamatot is, ha fél évre ott tudod hagyni a pénzt.

  TBSZ-szel meg óvatosan. Nekem van 2010-ben indított, és jelenleg úgy tűnik, hogy nem nagyon fogja megérni. 5 éves folyamatos lekötés esetén ugyan igazodik az alapkamathoz a kamat, de soha nincs tőkésítés, így kamatos kamat sem. A rövidebb távú változó futamidejű lekötések meg nem illeszkednek az 5. év végéhez. Ilyeneket érdemes tisztázni előre, és összevetni más befektetési lehetőségekkel a végeredményt.

 • jurta
  A jelen helyzetben igazad van. De a mostani országgyűlésnek nem kell több háromnegyed óránál, hogy valami hirtelen hóborttól vezérelve elvegyék a lakáskassza-befizetések állami megtámogatását. Onnantól kezdve a lakástakarék-pénztárnak annyi értelme lesz, mint ha valaki magánnyugdíjpénztárba akarna most belépni.
 • jurta
  kreta talált nagy tételben kedvező áron sót, holnap megy venni 650 000 Ft értékben. Berakhatja hozzád? 🙂
 • dusmata
  “Nyitottunk két új lakáskasszát, s azok most érik el a két évet, ahol már fel lehet venni 6.7% körüli THM-re hitelt 5 évre. Így a hitelekből ugyan hitelekbe megyünk át, de mindig a legjobb THM-et igyekszünk elérni.”

  Ebből úgy sejtem, a Fundamenta megelőlegező hitelére gondoltál. Azzal szeretnéd kiváltani a végtörlesztéskor felvett forint hitelt? Tudomásom szerint ez nem fog menni, ugyanis a hitelkiváltás az nem lakáscél még akkor sem, ha az eredeti kölcsönöd az anno lakáscélú hitel volt. Viszont nincs vész, kiválthatod a végtörlesztéskor felvett hiteledet 6,9%-os hitelre akár már most is (1 éves problémamentes hitelmúlt kell hozzá), viszont ezt a hitelt nem a Fundamenta adja és ehhez nem fogod tudni felhasználni az újonnan nyitott lakáskassza szerződéseidet.

 • Krisztián
  Én az oldalon olvasottak alapján kezdtem el írni a kiadásokat, és tényleg törvényszerű, hogy az ember letud döbbenni azon, hogy mikre költ fölöslegesen. Pedig én alapból sóher vagyok, nem szeretek költekezni, de még így is költöttem hülyeségekre. Ezért jó visszanézni a múlt havi kiadásokat, és rájönni arra, hogy fogja vissza magát az ember.
 • pdw
  Kerdezd meg attol aki atelt mar ilyet.
  Az esely arra is kicsi h meghalj ido elott es ottmaradjon a feleseged a gyerekkel 15millio hitellel es 0 bevetellel.
 • Mogo
  Szocske, szerintem a két eset reálisabb így:

  a) hitel -800, tartalék +800, jön a katasztrófa, hitelkeretet femondják, vissza tudom fizetni, marad 0.-ám, a helyzetet valahogy meg kell oldanom.
  b) hitel+megtakarítás=0, jön a katasztrófa, hitelkeretet felmondják, megint csak 0.-n vagyok.
  De az első esetben fizettem feleslegesen havonta egy csomó kamatot.

 • Tom
  A vésztartalékot szerintetek hol érdemes tartani?
  – valami látra szóló bankszámlán?
  – 1 hónapos lekötésekben?
  – a párnában?
  Bár, ha folyószámla úgyis kell (és úgyis költség), érdemes használni.
 • pdw
  Szerintem teljesen mindegy. A parnan kivul 🙂
  Az altalad felsorolt kettobol a latraszoloban csak az a hatrany, hogy mivel latra szol semmi sem fog visszatartani attol hogy ne nyulj hozza.
  Es ilyenkor lesz a “szeretnek xy-t”bol veszhelyzet 🙂

  1 honapos, kamattal novelt ismetlodo lekotes jo megoldas lehet, a lekotes pont megoldja a fenti problemat.
  Vagy anno olvastam az AXA Vip szamlarol. Azis pont azert jo mert nem fersz hozza a neten, csak telefonon lehet utaltani rola. Ez is jo indok arra h ne nyulj hozza (csak ha tenyleg muszaj).

 • pdw
  Es mi lenne ha inkabb elore neznel?
  Ahelyett hogy azt mondod h “de hulyeseg volt 25ezret kiadni x-re” a ho vegen, kituzheted hogy x-re jovo honapban csak 15ezret koltesz.
 • jurta
  Egy jó lehetőség a megtakarítási számla (ami a befizetésekre kicsit többet ad cserébe azért, hogy a terheléses hónapra nem kapsz kamatot). Ilyen minden banknál van, csak nem mindig könnyű rájönni a fantázianevéből ill. megkülönböztetni a többi (akár lehúzós) ajánlatuktól. 🙂
 • jurta
  Kockázat = hatás × valószínűség.

  Te most említettél egy olyan esetet, amikor a hatás óriási, ezért a kockázat sem kicsi, hiába kicsi a valószínűség. almastaska meg azt az esetet magyarázza, hogy ha az egyik szorzatban a valószínűség 0,999 (nem megy csődbe a bank és nem engedi el a tartozást jóindulatból :-)), akkor lehet a hatás kicsi (havonta kamatot kell fizetni), de a másik tényező felhúzza a kockázat értékét.

  Ezt folytathatjátok a végtelenségig (ha nem látjátok be, hogy minden hatásnál van nagyobb és minden valószínűségnél van kisebb :-)).

 • Kréta
  Kösz mindenkinek a tippeket,

  A használati tárgyakból már nem akarok többet felhalmozni, így is tele vagyok lomokkal.
  Inflációkövető kötvényem már van, de többet abból sem akarok vásárolni, és ha már kötvényt veszek, akkor mindenképp ezt a típust preferálom. Kockázat így is van, ha nem fizet az állam, de ilyen súlyos eset hátha nem lesz.
  Részvényeim is vannak, a későbbiekben ezt próbálom leginkább leépíteni, de még egyelőre várok az eladásokkal, hátha megy tovább feljebb az ára.
  Só, cukor nem szimpatikus, a tanulást is kihagynám, valahogy nem lelkesít már, hogy önéletrajzokkal házaljak. 🙂
  Még valamilyen vállalkozást is el tudnék képzelni, ahol a munkámra is szükség van, de ezzel a pénzzel csak kisebb üzletek jöhetnek szóba.
  Ami még eszembe jutott, hogy egyáltalán létezik-e olyan “befektetés”, ami demográfiai katasztrófákat is túlél?

 • Kréta
  pl. egy vírus hatására kipusztulna az emberiség fele.
  Mi történne ekkor?
  Ki járna a legjobban? A kötvényes?
 • asd123
  mindenki..
 • Zabalint
  Én fordítva működök, eddig is spórolós voltam, a blog hatására inkább azon gondolkodtam el, hogy biztos jó-e ez így, nincs-e némi igazsága a carpe diem pénzszórós típusú embereknek, és úgy gondolom, az igazság valahol köztem és köztük lehet, ezért igyekszek kicsit többet költeni, bár nagyon nehezen megy 🙂
 • Krisztián
  Nincsen ebben semmi hátranézés, legalábbis úgy semmiképp, ahogy te akarod érzékeltetni.
 • GabenHUN
  Ne bonyolitsd. Megadom a szamlaszamom, allando megbizassal meg beallitasz egy osszeget…
  😀 😀
 • tgwh
  Összehoztam a bevetelek_kiadasok_2.0.xlsx fájlt 😀 második, javított verzió, egyszerűbb, ugyanakkor bővebb is lett.
  Most már csoportosítva is elszörnyedhetek, mire mennyi ment el.
  Majd csak a bankszámlától kell megszabadulni, minap megint elundorodtam az apró betűktől… amit nem az eho, azt a ,,számlavezetési díj” viszi el…
 • janos
  Az, aki bunkerbe, fegyverekbe, zsirba, cukorba, konzervekbe ( ezeknek a jol tarthato elelmiszereknek a II. VH utan is felment az aruk), harcmuveszetekbe fektette a penzet. Szerintem az o befektetesei terulnenek meg a legjobban. Ilyen esetre az osszes tobbi befektetes tul kockazatos.

  Persze a kipusztulok koze is kerulhetsz… ugyhogy a fentieket erdemes lehet hitelekbol fizetni. Az apokalipszis utan remelhetoleg nem jon a vegrehajto…

 • P.
  Az AXA VIP-hez kb. 1 honapja mar neten is hozza lehet ferni, es a kamatjai nem indokoljak a letezeset sem. AXA-nal van mar eleg regota (tobb eve) lekotheto betet, ami az MNB alapkamat alatt van midnig 0,5-0,75%-al kb. lekotod tobb reszben a penzed 2 havos megujulura az alt. a legjobb valasztas es kesz.
 • Kréta
  Janos

  A fegyver talán még akkor is jó befektetés lehet, ha nem lesz apokalipszis, nem tűnik el csak úgy az értéke, na de egy egész arzenált kellene vennem, az meg túlzás…

  Szóval minél nagyobb pénzről van szó, annál reménytelenebb biztonságban tudni.

 • Gyula
  Meg nem melleslef illegalis is a fegyvertartas Magyarorszagon. (Na, jo, nem teljesen illegalis, de nagyon nem egyszeru engedelyt szerezni)
 • Tulipan19
  A credit card helyett megfelelő a debit card is, legalabbis Európában és USA-ban nem volt on sose, sem online vásárlásnál. Autókölcsönzésné l sem. Elvi okból nincs hitelkártyánk 🙂
 • laci.bp
  Gratulálok a az elveidhez meg a jó tanácsaidhoz.Mindezt el is hinném ha nekem Olaszországban kiadták volna a lefoglalt autót debit kártyára(mindenhonnan elhajtottak), ha Amerikában a benzinkút elfogadta volna a debit kártyámat.Nem azt mondtam hogy sehol senki nem fogadja el, de belefuthatsz egy ilyen kártya csapdába.Az elveiddel meg ilyenkor ülhetsz a metróra, és benzin nélkül aludhatsz az autódban.
 • szocske
  Nekem pl. nem abba a bankba megy a fizetésem, ahol a hitelkártyáim vannak. Évekkel ezelőtt igényeltem őket, akkor adtam be jövedelem igazolást, amíg mindig törlesztek időre, honnan tudnák, ha már régen nem lenne munkahelyem?
  Hogy most ez jó vagy rossz, azon lehet elmélkedni, mert ha nem dolgoznék nem lenne túl jó kimeríteni a hitelkeretet…
 • ottar
  Sziasztok!
  Nemrég találtam erre az oldalra, de mostanában mindig ezt olvasgatom, és nyomkodom a számológépet közben… 🙂 Nagyon elgondolkodtatott, és gyökeres változtatásokat tervezek miatta a pénzügyekben.
  Magam alkalmazott vagyok az átlagnál magasabb fizetéssel, feleségem vállalkozó, a KATA határain billegve. Egy eltartott kiskorú. 🙂 Azaz a bevételi oldal kb. rendben lenne. Igyekeztünk megtakarítani, de valahogy nem az igazi a struktúra, ezen változtatni akarok.
  (Konkrétan egy házfelújítási munka teljesen kinullázta a hozzáférhető tartalékaink, és ezen nagyon eltöprengtem.)
  Ami szerintem változtatást igényel:
  Unit linked biztosítások, ebből kettőt díjmentesítettem már, de valószínű teljesen kiszállok mindből, az eddig fizetett havi keret megy bankszámlára, plusz kockázati életbiztosítás.
  Bankszámla költségek minimalizálása. (Tényleg kell e ennyi számla, és pont ezek?
  Folyt. Köv.
 • ottar
  Folyt.
  Ingatlanok. Vannak eladásra várók, (meghirdetve) építési telkek (máshogy alakult az élet mint terveztük néhány éve), de ezen dilemmázom, hogy ha ennyiért nem keresik, akkor ejtsem az árat, és esetleg plusz nullán szálljak ki belőle, vagy várjak a tuti vevőre? Van benne kiadott lakás, ez kb. rendben van. Meg van egy hitellel terhelt ház (ebben lakunk).
  Hitelek. Lakáshitel (forintos), autóhitel deviza, ebből szeretnék kiszállni (kezelhető méretű a havi, és lehet hogy az UL megszüntetéséből még ki is jönne a végtörlesztés), van egy munkáltatói lakáshitel (ez kamatmentes, nem bántjuk). Ha az ingatlaneladások összejönnek, akkor gyakorlatilag mindtől meg tudunk szabadulni.
  Ezt így leírva, azt hiszem fogok kérni egy időpontot… 🙂