Mennyi lesz az áram ára?

2021-09-02
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ma jelent meg egy cikk a Telexen az áram várható áralakulásáról.

Pontosabban arról, hogy ma Magyarországon mesterségesen van alacsonyan tartva a lakossági áram ára politikai okokból.

Nyolc éve a lakosság ár alatt kapja az elektromos áramot. (Igaz, sokáig bőven ár felett fizetett cserébe a földgázért, amikor annak csökkent az ára. De valószínűleg az áremelkedés miatt már ez sincs így.)

S mivel az emberek könnyen megvezethetőek, nem jönnek rá, hogy azt a pénzt, amit nem fizetett ki a villanyszámlában, azt az állam majd az egyéb adókban fogja leverni rajta, mert az állam csak abból a pénzből tud jótékonykodni, amit a másik kezével kivesz az emberek zsebéből. (Ó, ha ezt egyszer fel tudnák fogni az emberek, végre vége lehetne a szocializmusnak és a politikai célú osztogatásoknak. S nem, ez nem csak a mostani kormány sajátja, hanem az összesé az elmúlt 80 évben.)

(Csak zárójelben, ezt már egyszer eljátszottuk a gázzal, egész 2006-ig a lakosság az uniós átlagár felét vagy még annyit sem fizetett a gázért. Na, nem is került jóformán egyetlen házra sem hőszigetelés 2006-ig, hiszen olcsó volt a gáz a lakosságnak. Amikor tarthatatlan lett már az állapot, kénytelenek voltak felemelni az árat a piaci szintre. S nem jött el a világvége, ellenben az építtetők megismerkedtek a hőszigetelés és az ablakcsere fogalmával.)

Ez azért fontos, mert visszatérve a legutóbbi témánkra, ha te berendezkedsz árammal való fűtésre, mert nem vagy alig drágább csak, mint bevezetni a gázt és azzal fűteni, akkor gyorsan rossz döntésnek bizonyulhat, ha az áram ára újra piaci áron lesz meghatározva. (Természetesen nem látunk a jövőbe, az olaj ára is kilőhet a világpiacon a következő években s mivel a földgáz általában követi az olaj árát, az is lehet, hogy a földgáz is nagyon meg fog drágulni. De az biztos, hogy az áram már most is sokkal többe kerül, mint amennyit közvetlenül fizetünk érte. A többit más adók formájában fizetjük be, mint fentebb is említettem.)

Amit mondani akarok, minden hosszútávú döntés előtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy a mostani energiahordozók lakossági árazása nem piaci, hanem politikai alapú és egy változás esetén teljesen borulhat a tizenötéves megtérülés, amivel kalkuláltál.

Update: a hozzászólásokban nekem estek (A szokásos "már megint politizálsz"-on túl), miszerint milyen érzéketlen bunkó vagyok, lehet, hogy pazarlásra ösztönöz a támogatott energiaár, de a sok szegény embernek ez mekkora segítség.

Eszembe jutott valami. Mi lenne, ha a szegény emberektől, akik erre rászorulnak az alacsony jövedelmük miatt, kevesebb adót vonnánk el, vagyis hagynánk náluk havonta plusz pénzt, amit aztán akár a magasabb villanyszámlára is költhetnének. Így nem a jakuzzit meg a medencét fogják fűteni a gazdagok a túl olcsó árammal és a szegények se fogják pazarolni, csak azért mert olcsó. Viszont lesz elég pénzük kifizetni a villanyszámlát és esetleg még gyógyszerre is marad pénz.

Ja, ezt már mások feltalálták előttem. Úgy hívják, hogy többkulcsos adózás....

Update 2: annyira fájdalmas, hogy sikerült azt elérnie a politikának, hogy ma Magyarországon csak ellenség lehet valaki vagy barát. Ha valaki egy kormánynak egy intézkedését bírálja vagy dicséri, akkor az nem a véleményét mondja el egy adott intézkedésről, hanem csak is kizárólag politizál és vagy barát lesz vagy ellenség, attól függ, hogy az adott személy melyik lövészárokban fekszik. Ja és biztos pénzt kap érte, emberek már el sem tudják képzelni, hogy valakinek saját véleménye van valamiről, érdek nélkül. S ez, elnézést, de már nagyon beteg dolog.

Egy szavazatvásárló, gazdaságilag káros intézkedés akkor is rossz, ha a mostani kormány csinálja, ha a következő fogja csinálni vagy a megelőző csinálta. Aki ezt szóvá teszi, az nem ellenség és nem feltétlen barát. Ezt a halálos mérget, amivel mérgezik a magyarokat évtizedek óta, jó lenne, ha mindenki ki tudná vetni a lelkéből.

A példa kedvéért a szocik nyugdíjasok ingyenes utaztatása, amit a választás előtt dobtak be és máig nem tudunk szabadulni tőle, ugyanolyan gazdaságilag pusztító tett volt, mint a mostani kormány hasonló tettei. Azzal sem értettem soha egyet és a mostani kormány hasonló szavazatvásárlásaival és a következő kormány hasonló tetteivel sem fogok soha egyetérteni. (Ezt a cikket anno még az előző kormány osztogatásáról írtam. Nem én tehetek róla, hogy a mostani kormány régebb óta van, mint maga a blog.)

De a 14 éven aluliak ingyenes utaztatása Budapesten sem más, mint politikai szavazatvásárlás, főleg ha mellé nem vezetik be a dugódíjat, hogy tényleg az emberek busszal vigyék a gyerekeiket iskolába. Mert így ugyanazok fogják busszal vinni a gyerekeiket csak kaptak ajándékot az adófizetőktől, hogy szeressék az adott politikusokat. (Persze kérdés, hogy aki eddig autóval vitte a gyerekét, annak lenne-e elég pénze diákbérletet venni, ha bevezetik a dugódíjat. Ha igen, akkor miért is támogatjuk a bérletvásárlását?)

Jó lenne már egyszer és mindenkorra megszabadulni a barát-ellenség megosztottságtól, mert szörnyű.

Nyugodtan vitatkozz a véleményemmel, hiszen csak egy vélemény. De szakmai alapon, nem azért, mert szereted vagy gyűlölőd a mostani kormányt.

De ezt az "ellenzéki" meg "libsi" meg "kormány-talpnyaló" ostobaságot vetkőzzük már le. Értelmes emberek vagyunk, ne váljunk azzá, amivé tenni akarnak minket.

Ja és a "demagóg" továbbra sem azt jelenti, hogy nekem nem tetszik, amit olvasok.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram