Az új üzleti lehetőség: borbefektetés

2015-04-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt két hétben az alábbi fantasztikus lehetőségekről írtatok többen több levelet:

Fektess pálinkába, pezsgőbe és borba.

A borbefektetéshez linket is küldtetek. A weboldalon azt írják, hogy ez a befektetés legalább évi 15-25% hozamot fog hozni. A weboldal szerint mivel a bordeaux-i borok átlag évi 12%-kal lettek drágábbak az elmúlt évtizedben, ezért a vak is láthatja, milyen jó lehetőség ez. (Mi köze a te borodnak a bordeuaux-i borokhoz? Semmi.)

De azért van hazai példa is: 20 éve egy bizonyos tokaji bor 40 ezer forint volt, most 200 ezer forint. (Mielőtt még nagyon hanyatt esnél, ez kerekítve 8%-os éves hozam. (40.000×(1,08 a huszadikon)). Ennyit a sokkal biztonságosabb és kiszámíthatóbb állampapírokon is elértél volna ugyanezen idő alatt.)

Ezek után kiszámolták az oldalon, hogy ezeket a trendeket figyelembe véve 20 év után évi 25%-kal lesz több pénzed. Mi az? Ezt mégis hogyan sikerült kiszámolni? Az ötszörös árat elosztottuk húsz évvel??? Tényleg így jött ki az évi 25%-os hozam?! Na, komoly oldalon járunk. (Vajon a bordeaux-i borok is így drágultak évi 12%-ot?)

A tőkebefektetés garantált. Hogy mitől az és ki garantálja, már nem sok szó esik. A hívószó megvan, ez általában elég is: tőkegarancia.

Már 500 ezer forinttól is be lehet szállni. Természetesen a legfontosabb a jó tárolás, ezért ők gondosan tárolják is a bort, neked csak fizetni kell és elhinni, hogy tényleg van bor a pénzed mögött, amit befizetsz.

Ugyanaz a szisztéma, mint az aranynál: fizess be pénzt, mi meg vigyázunk az aranyadra, a kamat évi 20%. Neked csak azt kell elhinni, hogy tényleg van aranyad, nem csak egy piramisjátékról van szó. Amint látod, borral is működik. Lényeg, hogy valamiért nekik kelljen vigyázni a befektetésedre, egyébként nem működne a piramisjáték.

Ja és az ajánlat exkluzív, csak 300 ember részére adott, úgyhogy siessél és hozzál sok pénzt. Hiszen évi 25% hozamról beszélünk. (Ami matematikából nem felmentettek számára valójában alig több, mint évi 8%, annyi, mint az állampapírok visszamenő átlagos hozama hosszútávon.)

A költségekről már szót sem említenek, úgy tűnik, ingyen őrzik a borodat 20 évig.

Vajon ki van az ajánlat mögött? Keressük, keressük, sehol egy cégnév az oldalon. Khmm.

Az "iroda" címe sem biztatóbb: földszint 6 egy romos házban.

Az oldal .com végű, a domain bejegyzésénél is csak egyedül a regisztrátor neve található meg, az oldal használójáé nem.

Arról már nem is akarok szólni, hogy feltételezve a legjobbat, hogy valódi befektetésről lenne szó, mi garantálja, hogy akármennyiért is el tudod adni a borodat 20 év múlva? Kinek akarod eladni? Megkérdezed a szomszédot, akar-e venni tokajit, 500 ezerért palackját? Meghirdeted a jófogáson? Ha van is bor-árverés, mennyit fog érni a borod és milyen költség mellett tudod majd eladni? Van valódi piaca transzparens árakkal, vagy csak szerencse kérdése, hogy el tudod-e adni és ha igen mennyiért? Hogy ez mennyire nagy probléma, már írtam itt: Gyémánt befektetés.

Ja és mit értesz te a borokhoz? Vajon milyen évjárat volt az, amiből vetetni akarnak veled? Sokat fog érni 20 év múlva, vagy semmit? A példa, amit kiragadtak, átlagos, vagy csak egy-egy bor vagy évjárat tudja megötszörözni az értékét 20 év alatt?

Ha pedig azért akarod ide fektetni a pénzed, mert elfelejtetted leadózni, akkor szólok, hogy nagyon sokan utaznak az ilyen pénzekre, titkos aranybefektetésektől állítólagos brazil ingatlanbefektetésekig mindenki. Ebből volt nagy haszna az elmúlt hónapok átveréseinek is. Inkább adózd le 30%-kal, mintsem csalók vigyék el.

Ha pedig bírod a kockázatot, miért nem fektetsz valami megfoghatóbb és valódi dologba? Ha 1995 áprilisában (ugyanúgy 20 éve) az amerikai részvényindexbe fektettél volna ezer dollárt, most lenne 4.892 dollárod úgy, hogy az elmúlt 20 évből 13 év nagyon rossz volt az amerikai tőzsdén. Vagyis a pénzed közel az ötszörösére hízott volna. Dollárban. A dollár 125 forint volt akkor, most 280 forint. Vagyis 100 ezer forintodból 1,095 millió forint lenne ma. Egy valódi tőzsdén.

Ezek után nem értem, egyáltalán hogyan lehet megfontolni egy ilyen ajánlatot.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram