Az új üzleti lehetőség: borbefektetés

Az elmúlt két hétben az alábbi fantasztikus lehetőségekről írtatok többen több levelet:

Fektess pálinkába, pezsgőbe és borba.

A borbefektetéshez linket is küldtetek. A weboldalon azt írják, hogy ez a befektetés legalább évi 15-25% hozamot fog hozni. A weboldal szerint mivel a bordeaux-i borok átlag évi 12%-kal lettek drágábbak az elmúlt évtizedben, ezért a vak is láthatja, milyen jó lehetőség ez. (Mi köze a te borodnak a bordeuaux-i borokhoz? Semmi.)

De azért van hazai példa is: 20 éve egy bizonyos tokaji bor 40 ezer forint volt, most 200 ezer forint. (Mielőtt még nagyon hanyatt esnél, ez kerekítve 8%-os éves hozam. (40.000×(1,08 a huszadikon)). Ennyit a sokkal biztonságosabb és kiszámíthatóbb állampapírokon is elértél volna ugyanezen idő alatt.)

Ezek után kiszámolták az oldalon, hogy ezeket a trendeket figyelembe véve 20 év után évi 25%-kal lesz több pénzed. Mi az? Ezt mégis hogyan sikerült kiszámolni? Az ötszörös árat elosztottuk húsz évvel??? Tényleg így jött ki az évi 25%-os hozam?! Na, komoly oldalon járunk. (Vajon a bordeaux-i borok is így drágultak évi 12%-ot?)

A tőkebefektetés garantált. Hogy mitől az és ki garantálja, már nem sok szó esik. A hívószó megvan, ez általában elég is: tőkegarancia.

Már 500 ezer forinttól is be lehet szállni. Természetesen a legfontosabb a jó tárolás, ezért ők gondosan tárolják is a bort, neked csak fizetni kell és elhinni, hogy tényleg van bor a pénzed mögött, amit befizetsz.

Ugyanaz a szisztéma, mint az aranynál: fizess be pénzt, mi meg vigyázunk az aranyadra, a kamat évi 20%. Neked csak azt kell elhinni, hogy tényleg van aranyad, nem csak egy piramisjátékról van szó. Amint látod, borral is működik. Lényeg, hogy valamiért nekik kelljen vigyázni a befektetésedre, egyébként nem működne a piramisjáték.

Ja és az ajánlat exkluzív, csak 300 ember részére adott, úgyhogy siessél és hozzál sok pénzt. Hiszen évi 25% hozamról beszélünk. (Ami matematikából nem felmentettek számára valójában alig több, mint évi 8%, annyi, mint az állampapírok visszamenő átlagos hozama hosszútávon.)

A költségekről már szót sem említenek, úgy tűnik, ingyen őrzik a borodat 20 évig.

Vajon ki van az ajánlat mögött? Keressük, keressük, sehol egy cégnév az oldalon. Khmm.

Az “iroda” címe sem biztatóbb: földszint 6 egy romos házban.

Az oldal .com végű, a domain bejegyzésénél is csak egyedül a regisztrátor neve található meg, az oldal használójáé nem.

Arról már nem is akarok szólni, hogy feltételezve a legjobbat, hogy valódi befektetésről lenne szó, mi garantálja, hogy akármennyiért is el tudod adni a borodat 20 év múlva? Kinek akarod eladni? Megkérdezed a szomszédot, akar-e venni tokajit, 500 ezerért palackját? Meghirdeted a jófogáson? Ha van is bor-árverés, mennyit fog érni a borod és milyen költség mellett tudod majd eladni? Van valódi piaca transzparens árakkal, vagy csak szerencse kérdése, hogy el tudod-e adni és ha igen mennyiért? Hogy ez mennyire nagy probléma, már írtam itt: Gyémánt befektetés.

Ja és mit értesz te a borokhoz? Vajon milyen évjárat volt az, amiből vetetni akarnak veled? Sokat fog érni 20 év múlva, vagy semmit? A példa, amit kiragadtak, átlagos, vagy csak egy-egy bor vagy évjárat tudja megötszörözni az értékét 20 év alatt?

Ha pedig azért akarod ide fektetni a pénzed, mert elfelejtetted leadózni, akkor szólok, hogy nagyon sokan utaznak az ilyen pénzekre, titkos aranybefektetésektől állítólagos brazil ingatlanbefektetésekig mindenki. Ebből volt nagy haszna az elmúlt hónapok átveréseinek is. Inkább adózd le 30%-kal, mintsem csalók vigyék el.

Ha pedig bírod a kockázatot, miért nem fektetsz valami megfoghatóbb és valódi dologba? Ha 1995 áprilisában (ugyanúgy 20 éve) az amerikai részvényindexbe fektettél volna ezer dollárt, most lenne 4.892 dollárod úgy, hogy az elmúlt 20 évből 13 év nagyon rossz volt az amerikai tőzsdén. Vagyis a pénzed közel az ötszörösére hízott volna. Dollárban. A dollár 125 forint volt akkor, most 280 forint. Vagyis 100 ezer forintodból 1,095 millió forint lenne ma. Egy valódi tőzsdén.

Ezek után nem értem, egyáltalán hogyan lehet megfontolni egy ilyen ajánlatot.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

42 hozzászólás

 • Tibi
  Milyen kreatívak az emberek. Hihetetlen, hogy ilyeneknek egyesek bedőlnek.
 • olyan feri
  ehhez azert meg az atlagosnal is hülyebbnek kell lenni.
 • szárnyas freivadász
  Borindexek 🙂
  liv-ex.com/staticPageContent.do?pageKey=Fine_Wine_1000
 • Bence
  Volt már olyan, hogy vegyél telket a Holdon / Marson? Hiszen most milyen olcsó, 50 év múlva csillió dollárt fog érni.
 • Csiszi
  Az említett oldalt már 846 személy like-olta is.
  A befektetés még ajándékba is adható!:-)))))
 • Gejza
  Nem jól számolsz: A befektetőknek adnak 25% -t, az efölöttiből fedezik a költségeket :-). A hülyének is megéri. Vagy csak annak.
 • Zsoca
  Jajjj de nem érted, hát 25% a hozam! 😀
 • SzaboZ
  Van az embereknek egy csoportja, aki különösen fogékony az ilyen átvágásokra.
  Egy ismerősöm a Botanoo-n (széndioxid kvóta “kereskedelem”) bukott egy csomót.. mi volt a következő lépése ? Beszállt egy aranyat forgalmazó mlm cégbe.
 • jurta
  Ahányadik ilyen cikk ez már, azon gondolkodom, az újra és újra lényegében egyforma ilyen ajánlatok átnézetésével, az értékelő cikk megíratásával igazságtalanul lefoglaljátok Miklóst (úgyis ti is tudhatjátok előre, mi lesz az értékelés), aki ehelyett írhatna jókat tényleges témákról is…
 • hitel
  Én pálinkába rendszeresen szoktam befektetni…. körtét, szilvát egyéb gyümölcsöket.
  🙂
  Melegen ajánlom másoknak is. Legutóbb 4 év után bontottam meg egy befektetést, hát mit ne mondjak eszméletlen finom volt. Az ital már szinte fekete volt de több vendégvárást is megért, mindenkinek ízlett. Jó befektetés volt!
 • Kiszamolo
  Szaboz, van, aki 20 éve ezt csinálja…
 • Kiszamolo
  jurta, sajnos ha én sem írok róla, senki nem fog. Így legalább az esélye megvan annak a pár szerencsétlennek, hogy egy félperces guglizással kiderítsen valamit a “befektetéséről”.

  Persze 98%-uk soha nem fog 2 percet sem guglizni. Lásd Quaestor kötvény például.

 • Zsoca
  Olvasva a hozzászólásokban hogy sokan évek óta egyik ilyenből a másikba csapódnak, felmerült bennem hogy ez nem olyan mint az alkoholizmus vagy a drogfüggőség vagy a játékgépfüggőség? Hogy azért fektetnek be sorozatosan ilyenbe az emberek mert függenek a “tuti befektetésektől”? Ez is amolyan betegség szerintem. Vagy tényleg csak szimplán buták. 🙂
 • antenna
  jurta: legalább itt legyen szó róla, hogy mennyire jó vagy nem jó palackozott fingba fektetni, hátha néhány szerencsétlen menthető egy kis guglizással. A Q bukása után is tele volt ez az oldal “bárcsak hamarabb olvastam volna a cikket” típusú kommentekkel. Már csak azért is érdekes, mert ha mentenek egy kisebbséget, azzal a többség fog szívni.

  Zsoca: a függőségen kívül én sem tudok mire gondolni. Volt asszem az Indexen egy összefoglaló az elmúlt 25 év nagyobb brókerbotrányairól. Felsoroltak vagy 15-öt és ezek tényleg csak a komolyabbak voltak. Az infláció feletti biztos 2% nem kell, a hazárdjáték viszont jöhet.

 • SzaboZ
  De igen, ez a felelőtlen csodavárás kissé szenvedélybetegség.
  Az ilyen emberek mindig várják a csodabefektetést, és ha 9-szer átvágták őket, akkor is bedőlnek a tizediknek.
  A felfutási szakaszban persze mindenki hülye, aki kételkedik benne, sőt, személyes rosszindulatnak veszik ha megkérdezed, hogy Marika, foglalkoztál már életedben CO2 kvótákkal ? Vagy gyémánttal ? Miből gondolod, hogy felfelé fog menni az ára ? Hja azért, mert az üzletkötő (aki be akar léptetni) azt mondta.. Miből gondolod, hogy a gyémánttal kapcsolatban okosabb vagy, mint az antwerpeni zsidók, akik nemzedékek óta foglalkoznak ezzel ?
 • SzaboZ
  Nemrég egy ismerősöm kezdett el foglalkozni egy csodás befektetéssel (Delta Capital Investments). 10% hozamot ígérnek; kérdeztem hogy miben ? HUF, EUR ? -Bármiben.
  Mondom neki, hogy ha ilyen csodás teljesítményt nyújtanak kockázat nélkül (!), akkor miért magyar háziasszonyokon keresztül hajtják fel a magyar kisemberek pénzét..?
  Megsértődött a “házisszony”-on. 🙁
  Kérdem tőle, miért, van pénzügyi végzettséged ? Dolgoztál bankban ?
  Akkor miért ülsz fel az X.-edik ilyen “csodás” lehetőségnek..?
  (Amiknek általában bukta a vége; ld. DT Diamonds ügy, ld. Botanoo-ügy, amiben most kezdték újra a nyomozást..)
 • Karcsibácsi
  Húsz éve az OTP részvény kb. a névértékén forgott. Most az 58-szorosán.
  Ez nem elég? 🙂
 • cabala
  “A tőkebefektetés garantált.”

  A kifizetés már nem annyira 🙂

 • L70
  Csúnya szó a kapzsiság, de pont erről van itt szó. Aki ennek felül, az kapzsi, és a kapzsi a végén elnyeri méltó jutalmát.

  Ha túl szép, hogy munka és kockázat nélkül sokat keresel, akkor az nem is igaz. Aki bevállalja, az szimplán kapzsi. Aki nem tanul belőle, az meg szimplán ostoba.

 • Oscee
  bizony, vannak Hold telket arusito cegek. Regota, nem is egy. Pedig az ENSZ regesreg elfogadta, hogy a foldonkivuli teruletek kozkincsnek minosulnek.
 • szárnyas freivadász
  A holdi telek vásárlást valaki tényleg komolyan gondolja, mármint tulajdonilag is? Egyébként marha jó ötlet, amikor utoljára néztem, nem sokba került volna. Szülinapi meglepire pont jó lenne, ha már tele van a t*künk a nyakkendővásárlással. Egy holdi telektulajdonlás bizonyító díszes oklevél meg kifejezetten jól néz ki a falon. Meg nem sokkal kerül többe, mint egy “A világ legjobb xxxx-e” bögre.

  Egyébként a pálinka jobb befektetés, mint a bankbetét, mert a pálinka 40%-os, a bankbetét pedig csak 2%. 🙂

 • Laya
  😀 A hozam meg pláne nem.
 • Vasvári Károly
  Fejvadász, 40-es pálinka? Arra mondja a székely, hogy lázad van nem pálinkád 🙂

  Amúgy eredeti témáról pár cikk:

  index.hu/gazdasag/2014/06/09/lakas_festmeny_bor_mit_kezdenek_a_penzukkel_a_sztarfocistak/

  portfolio.hu/befektetesi_alapok/kidurrant_a_borpiaci_buborek_avagy_itt_az_ido_vasarolni.164038.html

  vg.hu/manager-magazin/palackba-zart-vagyonok-291037

 • szárnyas freivadász
  “Fejvadász, 40-es pálinka?”

  Egyáltalán nem értek a pálinkákhoz, csak beírtam egy szép kerek számot. Az alsó határt majdnem eltaláltam:
  “A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint legalább 37,5 %, legfeljebb 86 % (térfogatát tekintve, azaz V/V). Forgalomban lévő pálinkáknál a jellemző alkoholtartalom 40-50%. (Forgalomba csak 37,5% és 55% közötti pálinkák kerülhetnek.)”

 • jurta
  2015-04-27 at 14:24
  “Egyébként a pálinka jobb befektetés, mint a bankbetét, mert a pálinka 40%-os, a bankbetét pedig csak 2%. :-)”

  A Magyar Államkocsmában viszont tudsz venni olyat, amelyik mindig kettővel több százalékos, mint amennyire a nyitva felejtett piából párolog az alkohol! Ráadásul tényleg ingyen tárolják neked, csak amikor kikéred pohárba, akkor vesz le belőle magának a csapos pár kanálnyit!

 • Eteley Gábor
  Tisztelt Olvasók!

  Csernok Úr megtisztelő elemzése által felvetett kérdésekre honlapunkon válaszoltunk::

  bordinasztia.com/borhirek/az-uj-uzleti-lehetoseg-borbefektetes

  Valamint továbbiakban is várjuk Csernok Úr válaszát a mail-en küldött meghívásunkra !

  Üdvözlettel:

  Bordinasztia Sales Kft.

 • Körtefa
  “A Tokaji Aszúeszencia – mint kategória – 2014. január 1-től már nem hozható forgalomba.”
  Miért? Nem jó talán?

  “A borbefektető így – ha kéri – 5 év múltán a kezdeti befektetési összegét akkor is visszakapja, ha mégsem kíván élni a további lehetőségekkel.”

  Tehát 5 év múlva visszakapod, amit befektettél? És a “hozam”?

 • Zsoca
  Na, Miklós, olvasom hogy ebben a bejegyzésedben méltatlan vagy. 🙂

  A borpiac meg elég szarul mehet ha már így kell értékesíteni a drága nedűt. Mi van, a boltban már nem veszik hogy “befektetésként” kell értékesíteni?

 • Kiszamolo
  Én még nem olvastam, de gondoltam, hogy méltatlan vagyok. 🙂

  Azt hogy magyarázták el, hogy az ígért 25% az valójában csak 8%, csak nem tudnak számolni? 🙂

 • hungaroborg
  Ha a cég közben lehúzza a rolót, akkor mi van? Ha Buda-Cash módjára lenyúlják a cuccot és kifizetni sem tudják a befektetőket, akkor hogyan tovább? Mi dönti majd el, hogy az a bor, amiről nem is tudsz semmit éppen mennyit ért volna egy esetleges kártalanítás esetén?
  Ráadásul:
  origo.hu/itthon/20140520-a-tokaj-kereskedohazat-erinto-ugyben-nyomoz-a-rendorseg.html

  Nem egy borász ismerősömtől hallom, hogy az egész országban összesen nem terem annyi szőlő, amennyi a boltokban csak tokaji aszú néven fut. Azért meredek, ha 20 év múlva derül ki, hogy pár palack pont ilyen volt.

  Mondjuk borrajongó ismerősnek poénból jó ajándék lehet 1-2 üveg ritkaság, de itt gondolom nem 10 ezer ft egy “befektetés”.

 • 1olvasó
  Most jelent meg egy cikk, igaz regisztráció után érhető el: napigazdasag.hu/cikk/41957/?submitout=true

  Sajnos nálunk még nincs kultúrája ennek a befektetési formának, holott nyugaton ennek komoly keretei és szabályai vannak. Szerintem élből így letámadni egy “új” befektetési formát nem kellene.

  A cikk is igen jó és elég friss, tegnapi.

 • Kiszamolo
  Ez a befektetési forma nyugaton is komoly kockázatokat hordoz a bizonytalan és kicsi piac miatt.
 • 1olvasó
  az lehet, de lassan már mi az ami nem “komoly” kockázatot hordozó. Én csak azt látom, ez is egy lehetőség, újdonság, kevésbé ismert dolog.
 • Valaki
  Ez nagyon hasonlo befektetes, mint egy festmeny vagy egy kulonleges auto.

  Cegrol meg anyit, hogy a nevet a cikkben nem irt sem adoszamot (szerencsre a kommentbol legalabb a nev meg van):

  A cég tevékenysége:
  Ital nagykereskedelme
  Főtevékenység.
  Bejegyzés kelte: 2015/04/15 Közzétéve: 2015/04/16

  Plusz volt egy masik ceg (Bejegyezes kelte egy red flag nalam, plusz a tevekenysege is):
  BORDINASZTIA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság “végelszámolás alatt”.

  Ezek alapjan en nem ezt a ceget valasztanam borbefektetesnek (mar ha egyaltalan ezt a befektetesi format valasztnam).

 • antenna
  annyi csak a gond vele, hogy Magyarországon vagyunk. Emberünk belerakja az utolsó fillérét is, aztán mikor baj van, akkor megy anyucihoz sírni, hogy őt mentsék meg, mert befektetési károsult.
  Amúgy a lőre biznicre van bármilyen szabályozás, ellenőrzés, felügyelet? Vagy csak betárazok néhány hektó bort és azt mondom mindenkinek, hogy X év múlva ez X-szer annyit fog érni, azzal minden letudva.
 • Zsoca
  Szerintem is egy eddig alig ismert és elismert, ezért egy remek lehetőség arra hogy bukjunk még egy kis pénzt…
 • TT
  Nekem is van egy tuti befektetési tippem.
  Biztos hozam, tőkegarancia, magas likviditás: m.blog.hu/bk/bkv/image/bkv-jegyarak-2012.png
  Volt egy kis stagnálás, de most újra 9% felett teljesít.
 • jurta

  Haverom a legutóbbi emelés előtt (10-es tömböt szoktunk használni mindketten, az 2800-ról 3000-re emelkedett, +7,1%) vett magának fél évnyi jegyet előre. Sajnos csak utólag említette, én meg akkor bár már olvastam a Kiszámolót, még nem voltam elég furfangos.
 • Zedder

  Nem rossz, csak kár, hogy a köcsög (jobb jelzőt nem tudok erre mondani) BKV / BKK érvénytelenítette a régi jegyeket.

  Jó pár érintetlen gyűjtőjegyem a kukában landolt emiatt. (Autós vagyok, de nem vetettem meg régebben a tömegközlekedést sem, ha hatékonyabb vagy éppen piásabb volt a szituáció.)

  Ami igazán felháborító, hogy még ráfizetéssel sem voltak hajlandóak újra cserélni. Én ugyan utálom az extraprofit szót, kb. nem is létezik abban az értelemben, ahogyan használni szokták, de erre talán rá lehetne húzni. Vagy csak simán gerinctelen lopás a fizető ügyfelektől.

 • Zoltán
  Csak szerényen jelezném, hogy mindenki rosszul számol! Majoros úr óta tudjuk, hogy ez bizony 400%-os hozam! 😀

  //kiszamolo.hu/a-kamat-az-kamat/comment-page-1/#comment-53935

 • Janos82
  :

  de ezt meg hogy? Neked honnan kell tudnod, hogy a jegytombod ervenytelen? En is neztem mar oket, es sohase talaltam rajta ervenyessegi datumot ( nem voltam eleg figyelmes? )

 • Zedder

  Magyarország, ilyenen meglepődsz még?:))

  Gondolom kihasználták, hogy már nem BKV, hanem BKK, ami “papíron” egy külön cég. Itt elég kacifántosan le van írva: bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/gyakran-ismetelt-kerdesek/jegyek-visszavaltasa/