Azonnali fizetési rendszer

Hosszú vajúdás és némi halasztás után elindul idehaza az azonnali fizetés rendszer két hét múlva. Amint az a nevében is benne van, a lényege, hogy minden utalás a nap 24 órájában 5 másodperc alatt átmegy. Ráadásul még a címzett számlaszámát sem kell feltétlen tudni az utaláshoz, ha ő regisztrálta a telefonszámát vagy az e-mail címét a rendszerben.

Elvileg ki is tudná váltani a bankkártyát az azonnali fizetési rendszer, amiért nem fogja, az a tranzakciós adó és ezzel összefüggésben a drága lakossági (és vállalkozói) utalási költségek. Amíg nekem ingyenes a bankkártyával fizetés, de sokba kerül bármi más, bolond lennék nem kártyát használni. Mindegy, az elvi lehetőség már megvan arra, hogy ne kelljen bankkártya egy vásárláshoz.

Gergő az egyik hazai nagybanknál dolgozik a rendszer élesítésén és volt olyan jó, összeszedte nektek a tudnivalókat ezzel kapcsolatban:

Mikor indul?

Magyarországon március 2.-án indul az azonnali fizetés. Egyszer már el lett halasztva az indulás dátuma, a március elejei indulás azonban már biztos.

Minden bank több hónapja kötelező teszteken vesz részt, amelyeken meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak. Mivel a bankok nem csak a GIRO-val (bankok közötti utalásokat ellátó központi rendszer) végeznek tesztelést, hanem egymás között is, ezért lehet tudni, ha valamelyik banknál probléma van, de erről szerencsére nincs szó, mindenki készen áll. A bankok is komolyan veszik az indulást, hiszen ha nem sikerül nekik, akár a licencüket is visszavonhatják.

Mi is az azonnali fizetés?

Az azonnali fizetés a forint számláról indított belföldi utalásokat könnyíti meg. Márciustól éjjel-nappal, akár hétvégén is, pár másodpercen belül megérkezik az átutalt összeg a másik fél számlájára. A bankoknak 5 másodperce van feldolgozni a tranzakciót, tehát egy átutalás legfeljebb 10 másodpercen belül teljesül. Az átutalás sikerességéről az indító fél is visszajelzést kap, amelyre eddig nem volt lehetőség.

Milyen feltételei vannak?

Az azonnali átutalás feltételekhez kötött.

● Csak forint számláról indítható az átutalás, célszámla azonban lehet devizaszámla is.

● Csak belföldi számlák között történhet az utalás.

● 10 millió forint összegig.

A bankok automatikusan az azonnali utalást fogják használni. Amennyiben a feltételek teljesülnek, nem kell külön megadni, hogy ilyet szeretnénk indítani. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, a hagyományos módszer szerint történik meg az átutalás. Csoportos beszedések, munkabér kifizetések, és ehhez hasonlók szintén a régi rendszer szerint kerülnek feldolgozásra.

Milyen további változások lesznek?

Másodlagos azonosító: Másodlagos azonosítóra is indítható lesz utalás. Jelenleg támogatott másodlagos azonosító az email cím, mobilszám, adóazonosító jel, és vállalkozások esetén az adószám. Ezeket be kell regisztrálni az adott banknál és évente meg kell erősíteni a regisztrációt. Ha a regisztráció megtörtént, számlaszám helyett akár az email cím is elegendő lesz az átutaláshoz.

Visszahívás: Ha véletlenül rossz helyre utaltunk, vagy rossz összeget, akkor lehetséges lesz visszahívni az adott tranzakciót. Erre 13 hónap áll rendelkezésre. Visszahívás esetén a fizető fél egy értesítést kap a visszahívási igényről, amelyet elfogadhat, vagy elutasíthat. Elfogadás esetén azonnali átutalás indul. Lehetőség van továbbá a visszahívott összeg módosítására is.

Példa módosításra amikor a tévesen átutalt összeg egy részét készpénzben már odaadtam a másik félnek, ezért a visszahívott összegnek csak egy részét akarom visszautalni.

Fizetési kérelem: A visszahíváshoz nagyon hasonló, annyiban tér el, hogy itt még nincs meglévő tranzakció. Fizetési kérelem az, amikor valakit megkérek, hogy utaljon át nekem egy bizonyos összeget. A kérelemről a fizető fél értesítést kap, amelyet a visszahíváshoz hasonlóan elfogadhat vagy elutasíthat. Egy nagyon jó példa erre a fodrászat, amikor a fodrász a vendég telefonszámát használva kéri, hogy fizessen neki egy megadott összeget. A vendégnek elég lesz csak elfogadnia a fizetési kérelmet, és már meg is történt a fizetés. Hasonlóan alkalmazható közműszolgáltatások fizetésénél is, elképzelhető, hogy az áram havi díjára a szolgáltató egy fizetési kérelmet küld, amit csak el kell fogadni.

Törzsvásárlói kártya: A kereskedőknek is tartogat előnyöket az azonnali átutalás, ugyanis lehetőség lesz a tranzakció adataihoz rögzíteni például a törzsvásárlói kártya számát, a NAV ellenőrző kódot, vagy a számla azonosítóját, amelyet a kivonaton is meg lehet jeleníteni.

Amint látható, számos előnnyel fog járni az azonnali fizetés indulása. Ezekkel a szolgáltatásokkal a bankok további kényelmi megoldásokat építhetnek be az alkalmazásaikba.

Ilyen például a Revolutban nagyon népszerű megosztott fizetés, a másodlagos azonosítók használatával ez egy könnyen megoldható funkcionalitás lesz a bankoknál.

Share

122 hozzászólás

 • Tamás
  Ez a cégeknek azt jelenti, hogy bizonyos adattípus feldolgozásra nem kell már soksok órát várni, gyakorlatilag online megy.
  (beszélik már a 2h előírást is, főleg úgy hogy ha azt látják, kb már mindenki teljesíti)
  Az előírás mellett még az történt kb, hogy a számítástechnikai rendszerek ezt az adattípust főleg éjszaka küldözgették, amikor nem terheltek annyira a kapacitások, hálózatok, de az utóbbi 5-10-15 év ilyen irányú, ugrásszerű növekedése már lehetővé teszik azt, hogy egy napi adatot nem napi egyszer, hanem akár 5-10 perces szeletekben is el lehet küldeni.
  Valami hasonlót tudok elképzelni itt az átutalásoknál is, ki kell/kellett iktatni belőle az esetleges meglévő manuális dolgokat, és utána mehet full automatizáltan a folyamat. Ráadásul ez nem eu szintű dolog (még) hanem csak a magyar bankokat érinti.
 • Vicces
  Annyira bírom az ilyen kommenteket… 😀 Valószínűleg nem gondoltak erre a több milliárdos rendszer készítői és most a fejükhöz kapnak: b***meg erre nem is gondoltunk, két hét múlva indulás, most mi legyen?! 😀
 • strelac
  Szeretném megkérdezni hogy csak a youtubos kiszamoló akadémia 1. előadása lesz feliratos vagy a többi is?
 • Nacionalista
  @Sanyika:

  A fekete-sárga kétbetűs autószerelőről van szó? Nagyon figyelj ám oda… Mi is oda hordtuk az autót egészen addig az esetig amikor a feleségem egyedül vitte az autót műszaki felkészítésre. Látták hogy nem ért hozzá, úgyhogy berendeltek neki komplett fékcserét az első tengelyre 150 000 értékben. Mikor felhívtam őket másnap én, hogy akkor magyarázza el mi a probléma mert a tárcsák nem régiek és amúgy menetközben semmi kopásra utaló jelet nem észleltem, akkor csak hebegett-habogott. A biztonság kedvéért elvittem egy másik szerelőhöz azért (a fék nem játék), aki azt mondta szerinte még egy 50 000 km benne van abban a fékben simán. (És mutatott fotókat a tárcásról/betétről, minden rendben volt)

 • matetoth

  eddig sem a két nap tartotta vissza az embereket a számlán keresztül elutalt pénzekkel kapcsolatban (ráadásul ezek csak belföldi utalások), hanem az, hogy a számlához a nevedet kellett adni. Az ATM felvételen is kb látszik, hogy ki veszi fel a pénzt. Szóval ez csak kamupara… Ne tarts annyi pénzt folyószámlán, ami fájna.


  akkor nem is hentes vagy? Viszont szerintem egy cikket simán megérne itt kiszamolón. Mármint engem érdekelne.

 • Angelo Merkel
  Nalunk a Sparkasse-ban (Nemetorszag) par honapja müködik az azonnali utalas opcio, tenyleg par masodperc alatt elmegy es meg is erkezik az utalas, bar nalunk sima iban kell hozza, nincs e-mail es telefonszam lehetöseg. Az azonnali utalas extradija 2€ egysegesen.
 • Zadef
  OFF
  Most jártam a webkincstáron. Az 5 éves PMÁP-nak nyoma veszett. A 3 éves továbbra is kapható infláció + 1%-os (4.4%) kamattal. Más változások is vannak. Érdemes ránézni.
 • Adócsaló Vállalkozó
  Mi értelme az azonnali utalásnak, miért nem bírom kivárni a két órát?

  Mert a két óra az sokszor több nap.
  Én többször beleakadtam, hogy hétvégén nem tudtam a netes vásárlásnál fizetni, mert a netes fizetésre használt számlára utalt pénz csak a kovetkező munkanapon jelent meg.

  Vagy esetleg vállalkozóként elmegyek egy használt gépet megvásárolni az ország túlsó végébe mondjuk 8 milláért. Kocsikázok 6 órát, átnézem a gépet, megcsináljuk a szerződést, és utalok, mivel másfél milla fölött nem lehet kp-val fizetni vállalkozások közötti üzletkötésnél. Szóval a 6 órás visszaút előtt van még kedvem 2 órát várni az utalás megérkezéséig, hogy átvehessem a gépet.

 • Adócsaló Vállalkozó
  Az e-mail címes, telefonszámos, adószámos utalás tetszik. Innentől a vásárlóknak elég az adószámot vagy a regisztrált e-mail címet ismerni, és tud utalni. Ha pedig bankot váltok, átregisztrálom a fentieket, és a vevő észre sem veszi, az utalás meg nem fog esetleg a régi számláról visszapattanni.

  Könyörgöm, a 21. században vagyunk. Akinek nem tetszik a fejlődés, menjen valamelyik afrikai országba, ott helyenként még kellemes 19. századi körülmények uralkodnak még jó ideig, tuti, jól fogja magát érezni.
  Aki meg bedől az új módszeres csalásnak, az be fog dőlni másfélének is.

 • S1M0N

  >Mi az a valós össztarsadalmi igény, ami miatt a jelenlegi gyakorlatilag két órás átutalási határidő nem elegendő
  Átlagmagyar szempontjából, aki hó elején kiveszi a fizut és szevasztok, lehet nem sok szerepe van, de üzleti vonalon eléggé jól fog tudni jönni. Nagyon sok fizetési workflowt lehet modernizálni ezután.

  Viszont a 0-24 működésre ne mondjátok már, hogy nektek sosem volt szükségetek. Tudom, hogy sok kiszámoló olvasónak 7/24 csak a pénzen pörög az agya és elképzelhetetlen olyan, hogy hosszú hétvégére elfelejt átrakni előre elég pénzt a számlára, vagy utolsó pillanatban, hétvégén jut eszébe egy díjtételt elutalni ami csak határidő után tud így megérkezni, de én nagyon sokszor futottam bele kellemes szívásokba ezen korlátok miatt.

 • S1M0N
  Emiatt gyakorlatilag én fel is számoltam a “hagyományos” bankkártyám, otthon csücsül a fiókban gyors biztonsági tartalékkal rajta, használni meg Revolutos kártyát használok mind netes, mind fizikai kártyás fizetéseknél, azt kártyásan ingyen feltöltöm bármikor azonnal a banki kártyáról, a magyar bankrendszer meg dugja fel a bezsírozott öklömet.
 • Okoska törp
  Azt nem értem, hogy ez eddig miért nem így volt?
  Nem emberek csinálják az utalásokat, hanem algoritmusok. Az algoritmusnak elő volt írva, hogy napi 8 órát dolgozhat és ki kell vennie a hétvégét? Egy informatikai rendszerben, ha elmegy egy üzenet az elég gyorsan odaér a címzetthez, nem 2 óra múlva. Akkor mi indokolja, hogy ezek az utalási igények csak 2 óránként kerülnek feldolgozásra.
  Számomra ez rejtély.
  Ezt a bankoknak maguktól kellett volna évekkel ezelőtt bevezetni, mivel ehhez nem volt kedvük, így az állam jól tette, hogy előírta, mégha ettől nem is fog gyökerestül megváltozni az életünk. Nekem például hasznos lesz, ha kocsmában fizetéskor egy valaki fizet kártyával, akkor a többiek utalhatják neki a részüket. 🙂
 • Siraly
  @instant_pment : Ne haragudj az elgépelésért, telefonról írtam. Na de konkrétan melyik nagy bank miatt? Az OTP lenyilatkozta, hogy nem ők voltak. A külföldi tulajdonú bankok szerintem figyelnek arra, hogy ne adjanak ekkora támadási felületet, tehát az MKB, MFB, Budapest Bank vagy a Takarékbank? Eléggé zavar, hogy úgy van mindenfelé kommunikálva, mint egy “nyilvános titok”, de nem bírom kideríteni
 • Zsolt
  A legfrissebb külföldi TBSZ szabály:
  adozona.hu/szja_ekho_kulonado/8_fontos_kerdesvalasz_a_NAVtol_a_kulfoldi_s_TICTW6#rss
 • PanelProli
  Mondjuk az egy vicc, hogy minden hétvégére leáll a komplett pénzügyi szektor. Ilyen maximum már csak a közigazgatásban van, hogy se ünnepekkor sem hétvégén nem megy.
  Amúgy múltkor futottam bele, hogy a k&h-nál az azonnali utalás drágább lesz az értéknaposnál, a legközelebb hatályos hirdetményben.
 • Szmokkencs

  “fizess csak kp-val, jót röhög rajtad az elfogadó. Helyette is Te adózol.”
  -Miért is adóznék én helyette a közértben ,ha kp-ban fizetek? Felveszem havonta az ingyenes 150ezert, meg az asszony is. 300ezernél nem hiszem hogy többet kajálnánk 😉

  Csak a hitelkártyás vásárlás ami jó a visszatérítés miatt.

 • Gery

  Ezután is mehet 1-2 naponta. Azért mert mostantól 5 másodpercen belül teljesül, attól még lehet 1-2 naponta utalni.

 • Gergő
  Államkincstár is részt vesz az azonnali fizetési rendszerben. Forintszámláról indíthatsz azonnali átutalást az Államkincstár felé is. A célszámla már lehet forint és deviza is, a lényeg, hogy belföldi legyen.
 • Nevem Senki
  @Fáncsi, @axt:
  A boltban nem a kártyaterminált tolja eléd a pénztáros, hanem a képernyőt, amin a qr kódban megfogalmazott fizetési kérés van. Erre rányomod, hogy mehet és ki van fizetve. Simán kiváltja a kártyát.
  Ezen a módon nem kellene kifizetni az amerikai kártyatársaságoknak a 2% körüli jutalékot. Gondolom tudod, hogy ezt bár a kereskedőtől vonják le, de te fizeted. Csak nem fáj, mert nem szerepel külön tételként a számlán.
 • Szabolcs
  Okoska törp
  2020-02-18 at 11:14
  Azt nem értem, hogy ez eddig miért nem így volt?

  Mert nem csak a számlavezetést érinti (ső), bankok között elszámolás is van (GIRO), nem ténylegeses pörgették eddig minden egyes tranzakciónál a rendszert, hanem csomagolva “gazdaságosabb”.
  A treasuryt is rendezni kell (van-e egyáltalán pénze a küldő banknak? Mennyi lesz a kötelező nap végi/közbeni tartalék szintje), azt is, hogy a fogadó oldalon feldolgozzák, stb. Pontosan nem tudom minden nyűgüket, de a fintechek időbeli előnye csak házon belül működött, amikor kimentek a pénzek tőlük, akkor az idő volt és idő most is.
  Az, hogy a feltöltés bankkártyás, az azt jelenti, hogy egy globális azonnali fizetést használnak, sok-sok pénzt fizetve a lehetőségért.
  A mostani hazai rendszerben majd pl. nem kell fizetni a VISA/MC duónak az azonnaliságért, de előtte ez sok fejlesztésbe és időbe fájt.

 • gaborr
  1x már nyúlták le minden pénzem a számlámról, igaz akkor még nem volt 2 faktoros authentikáció.
  nyitottak ukrán hajléktalanoknak számlát, majd szétutalák a pénzeket, és simán kivették az atm-ből (kamera felvétel megvolt), be is hívtak az NNI-hez, hogy ismerem-e őket. gondolod valaha megfogták őket? ugyan már…
 • Boni
  @Nemagázz: Valaki már említette, de talán nem volt annyira egyértelmű.
  Revolut / Transferwise esetében egyszerre lehet sok pénznemben alszámlád, bármilyen plusz költség nélkül – HUF/EUR/GBP/USD stb.

  A kártyád egyszerre tartozik mindhez. Így ha HUF terhelést kap, a HUF egyenlegből vonódik a vásárlás, ha EUR terhelést, az EUR egyenlegből.

  A másik lehetőség egy Curve kártyát elétenni a kártyáidnak. Ott utólag is beállíthatod elvileg, hogy melyik kártyáról vonják le.

 • Wori
  Említettétek a pénztárgépek online bekötését, mint hasonló rossz lépést. Én azt is abszolút támogatom, a számlázóprogramok online bekötésével együtt, és ezzel az azonnali fizetési rendszerrel egyetemben.

  Az aktuális kormánynak kevés lépését tartom jónak, de ezek szerintem mind nagyban hozzájárulnak a gazdaság kifehéredéséhez. Biztos sokan szívtak vele sokat, sajnálom… de egy nagy változás bevezetése / nagy fejlesztés majdnem mindig szívással jár.

 • S1M0N

  És végül te “gatyásodtál le”, vagy a bank állta a cehhet? Mert többnyire az utóbbi szokott történni a hasonló csalásos eseteknél, ha csak nem te voltál nyilvánvalóan (nagyon) hülye.
 • axt
  @instant_pment Rosszul fogalmaztam, úgy értettem, hogy a kártyás fizetést nem váltja ki. Mondjuk sok vállalkozás 30 meg 60 napra fizet.

  @Pál Ernő László Már hogyan lenne gyorsabb egy QR kódos fizetés a jelenleg elterjedt kártyás fizetésnél? A költéseim nagy része 5000 Ft alatt van, tehát a paypass-os kártyát csak odaérintem a terminálhoz, még a tárcámból sem veszem ki, mert átviszi a jelet így is. Egy mozdulat. Na most a QR kódhoz előveszed a telefonodat, előhalászod a kamera vagy a fizetős applikációt, és odatartod a QR kódhoz, amit ha szerencséd van, egyből befókuszál, ha nem, akkor tököl egy kicsit. Értem én, hogy a QR kódos megoldás is megvan kb 15 másodperc alatt, de akkor is bonyolultabb, mint odatartani egy kártyát a leolvasóhoz.

  Légyszi, ezt az OK boomerezést hagyd meg az internet más oldalai számára. Itt ezen a blogon nem ez a színvonal, sosem volt az. Köszönöm.

 • axt
  Köszi, én is valami hasonlót akartam írni. Bár nem ismerem a rendszer teljes működését, de azt tudom, hogy a mostani rendszerben a bankok egy fedezeti számlát töltögetnek fel az MNB-nél a GIRO-n keresztül, és az utalások másik belföldi bankba csak akkor teljesülnek, ha ezen a fedezeti számlán van elég zsé. Ezzel kapcsolatban talán te tudsz válaszolni nekem: ezzel a rendszerrel most pontosan mi lesz az azonnali utalások során? Ki fogja nyomonkövetni egy hétvégén, hogy a pénzmozgások mögött van-e valódi fedezet? Egyáltalán, az azonnali utalások során szerepet játszik-e még a GIRO, vagy a bankok már közvetlenül egymással kommunikálnak? Ez utóbbit nem hiszem. Van erről valami leírás valahol?
 • matetoth

  szóval a dolog eddig sem védett és gondolom a bank kifizette a károd
 • gaborr
  igen kifizette, de egy titoktartási aláírása volt a feltétele, meg hogy az akkor beüzemelt sms-es kétfaktoros azonosítást bekapcsoltatták velem.

  nem tudom ha ma történne ilyen, még mindig kifizetné-e.

  A pénz lenyúlása és a bankba megérkezésem közt nem telt el 1 óra. persze a pultos hölgy semmit sem tudott intézni, egy papírra szabadszövegesen írjam le a panaszt, aztán majd kivizsgálják. De egyértelműen azt használták ki, hogy bankon belül eddig is ment az azonnali átutalás.

  mind1, várjuk ki mit hoz ez a korszakalkotó újítás. bizonyos szempontból persze tök jó, és valahol örülnöm kellene 🙂

 • mutyilufi
  Kíváncsi vagyok hogy az első komolyabb bankpánik/sokk esetén mennyi idő kell majd bedönteni egy bankot ezzel a módszerrel.
 • Szabolcs
  Ennyire nem vagyok benne, csak “hallom” a megbeszéléseken, olvasom itt/ott a problémákat, a megoldandó ügyeket. 🙂 De ezt megoldották (vagy kikerülték, már nem tudom)
  A GIRO benne van, sőt, nyakig benne van.
 • Gergő
  Ha bankon belüli az azonnali átutalás, akkor nem megy ki a GIRO-ba, de külső bank esetén a GIRO-n keresztül történik meg a tranzakció. GIRO HCT Inst Szabálkönyv v2.1-re keress rá. A GIRO oldalán most pont nem elérhető, de Google-ben találatoknál megtalálod lejjebb máshova feltöltve.
 • Körtefa
  “de egy titoktartási aláírása volt a feltétele”
  Jól titokban tartottad. 😉
 • Duna

  Felesleges ezen rugóznod, az egész elhamarkodott lett volna tavaly, teljesen felesleges lenne ráfogni x vagy y bankra. Nagyon sok kötelező teszt volt az elmúlt hónapokban. Én nem hiszem, hogy volt olyan bank aki semmit sem fejlesztett tavaly nyár óta, csak csinálta ezeket a kötelező teszteket és mindig mindet tökéletesen végezte.
  Hidd el nem arról szól a történet, hogy mindenki mindent tökéletesen csinált, kivéve X bankot és egyedül miatta tolták el 3/4 évet.
 • Pék
  Amúgy ha valakit mélyebben érdekel, akkor giro honlapján ott vannak a szabályok. Például a másodlagos azonosító működése is le van írva. Röviden:
  Giro központi adatbázisban tárolja. Ha második banknál próbálod ugyanazt az emailt regisztrálni akkor törlik az előzőt és egyébként a központi rendszer értesíti a törlésről az előző bankot is.
  Évente meg kell újítani, szóval lesz vele rendszeres macera, ha valaki ilyet akar.
 • Line
  Az azonnali fizetéshez hasonló rendszer használójaként én sem értem a sok pesszimista, kákán is csomót kereső és egy fejlesztést, újítást, emberek életét kicsit könnyebbé tevő rendszer bevezetését leszólókat.
  Én Dániában használom az ún. Mobilepay-t (aminek semmi köze a mobilos netbankhoz, amit pl. az erste mobilepaynek hív). Ha az ember bolhapiacon vásárol, apróhirdetésben talált cuccot vesz át személyesen nagyon jó, hogy nem kell kp-t magadnál tartani, az eladónak meg a visszajáróval babrálni, kollégák, barátok egymás közt fizetnek, pl. egy vacsoránál valaki kifizeti, a többiek meg azonnal elküldik neki a részüket, de a legtöbb étteremben, boltban is lehet Mobilepay-jel fizetni a kasszánál, ami jól jön ha nincs nálad a bankkártyád mert nem oda készültél, otthon felejtetted, stb., a telefon az mindig kéznél van. A másik fél megadja a telefonszámát és egy pillanat alatt megérkezik a számlájára a küldött összeg. Nincs gond azzal, hogy jajj nincs nálam annyi pénz, jajj nem lehet kártyával fizetni (ez mondjuk Dániában kizárt, kivéve az elején említett apróhirdetéses, bolhapiacos vásárlást), jajj nem tudok visszaadni, jajj nem működik a terminál, stb, stb.
  Egyszerűen egy nagyszerű applikáció/rendszer, mindenki használja akinek van dán telefonszáma és bankszámlája.
 • Dystopian
  Mi történik az utalásokkal és a számlákkal, ha kitör az atomháború, és egyszerre elmegy az áram az egész országban? Mi lesz azzal a pénzzel (ami lehet akár egy lakásnak az ára is), amit már elküldtek, de az áramszünet miatt nem ér célba? Visszajön az áram, újra bekapcsolják a rendszereket, azután mi történik? Van valamiféle folyamatos időkódos archiválás, ami alapján majd elkezdik rekonstruálni a dolgokat?
 • matetoth

  szerintem viccnek szánta a végén az “OK boomert”, én jót is mosolyogtam rajta. Sajnálom a hópihéket, akik már nevetni sem tudnak, mert mindenen meg kell sértődni.
 • Kovács Géza
  Az előre beállított dátumon történő utalás, hogyan fog történni? Most pl. reggel 7-kor kapom az sms-t, hogy megterhelték a számlát. Ezután is akkor megy, vagy mondjuk éjfél után 1 perccel?
 • matetoth

  semmi baj, mert ha készpénzeznél, akkor pedig ráolvadna a kezedre az atomvillanás után… Így jobban jártál…

  néhány ember, komolyan…

 • Sandokan
  Nézegetem itt a hozzászólásokat, és felmerül bennem a kérdés: csak nekem áll fel a hátamon a szőr ettől a hírtől? A kényelem és a biztonságunk árán beáldozzuk a szabadságunkat, lépésről lépésre? Tényleg “mindenki” egy készpénzmentes világot akar és még tapsol is neki? Menetelünk a totális kontrol felé és még tapsolunk is neki? Hol van/lesz az a határ, amikor már nem dönthetem majd el szabadon, hogy mit csinálok a pénzemmel, a magántulajdonommal satöbbi? Valamiért a Jelenések könyve 13. fejezetének utolsó versei jutnak erről a sztoriról az eszembe. Évekkel ezelőtt még elképzelni sem tudtuk, hogy hogyan fog megvalósulni a kápémentes világ, most meg már itt trappolunk benne a mobilappokon és egyéb alkalmazásokon keresztül, amikor a következő generációk már azt sem tudják, hogy hogy néz ki egy bankó. “A tolvajoknak pedig még mindig nincs röntgenszemüvegük!” kicsit árírtam ezt az idézetet.
 • sanyi
  hello,
  korabban felmerult h melyik masik orszagban van azonnali. pl angliaban evek ota. megnyomom a gombot az egyik szamlan es a masikon mar frissitenem kell, mert ott van a le.

  ugyanakkor kerdezem h milyen koltsegkoveto appot erdemes hasznalni. tok jo lenne ha automata lenne open bankingon at mint a wyze csak az nem kezeli a bankot. a koinba be kell vinni. a revolut meg gondolom a sajat kartyajaval megy. valami mas esetleg?

  koszi
  sanyi

 • Joy
  igyekszem gyorsan válaszolni, mielőtt netalán elhalálozol az általad vizionált atomháborúban, megnyugtatásul, hogy a túlvilágon is biztonságban lehetesz a földi léted során indított azonnali utalás miatt. Szerencsére most, a nagy áramszünet előtt még a Kiszámoló-honlap is elérhető, segítve a felkészülésedet az armageddonra.
  Tehát az olyan berendezések, intézmények, melynek zavartalan üzemelése kiemelt jelentőségű, (beleértve a banki szervereket, vagy pl. a kórházakat) szünetmentes tápellátással vannak ellátva. Ez biztosítja, hogy a te utalásod befogadásra, feldolgozásra kerül, akkor is, ha nincs villamos hálózati tápellátás. Hosszú ideig tartó áramszünet esetén elképzelhető, hogy már nem tudják áthidalni akkumulátorteleppel vagy dízelgenerátorral a kiesést, ezért lekapcsolják a banki szervert, de ezt biztonságosan megtehetik, mint ahogy a kórházban is végezhetnek a műtéttel.
 • Családfő
  Sandokan, elolvastad a cikket? Annyi történik, hogy csökken az átutalási idő. Emiatt nem lesz totálisabb semmilyen kontroll…
 • Szabolcs
  “Kovács Géza
  2020-02-19 at 08:34
  Az előre beállított dátumon történő utalás, hogyan fog történni? Most pl. reggel 7-kor kapom az sms-t, hogy megterhelték a számlát. Ezután is akkor megy, vagy mondjuk éjfél után 1 perccel?”

  a határidős nem lesz része az azonnali fizetési rendszernek, úgy megy, mint eddig is, és kb akkortájt is reggel is.

 • matetoth

  ha ez megnyugtat, az első !írásos! klímakatasztrófára való felhívás is elmúlt 1000 éves.

  De érteném a felháborodásod, ha kötelező lenne, de ez egy plusz szolgáltatás azoknak, akik eddig is szívesen utaltak. És sokan teszik. Te papírozz nyugodtan, de miért akarnál belenyúlni a személyes szabadságomba, hogy éjjel 1-kor is utalhassak.

 • Ne Dugd Ki
  Joy
  de mi van, ha Putyin elzárja a kőölajat, és nem lesz dízelolaj az aggregátorban? Hm, akkor mi lesz a már elindított utalással, ami nem tud megérkezni? Ha egy idő után elhalványul az SSD-n a bit, és egy lakás ára elenyészik, mint Dark Syryus az örök sötétségben? Hm? Akkor mi lesz? 🙂
 • Endre bá
  De jó, ezentúl nem kell Centrumos szatyorban vinni a tízmilliókat ingatlan adásvételihez. Ja, de. Ott a 10 milliós határ.
  Köszönjük Emese!
 • Joy
  Szerintem az emberek leginkább nem a kényelemre és a biztonságra való törekvés miatt áldozzák be a szabadságukat, hanem mert nagyobbak az igényeik a lehetőségeiknél. A saját elméjük rabosítja a testüket a pénz hajszolása érdekében, legyen szó akár készpénzről, akár elektronikus pénzről.
  A határ ott VOLT, amikor a pénzre/tulajdonra vonatkozó törvényeket (rendeleteket stb.) megalkották évszázadokkal (ezredekkel?) ezelőtt. Ezért ami azzal ellentétes, azt elég régóta nem csinálhatsz (törvényesen) a pénzeddel, a tulajdonoddal, akkor sem, ha a szabadságvágyad erre késztet.
 • Line
  Akinek nem tetszik, hogy ezentul 2 ora helyett 5mp alatt erkezik meg a penze, vagy hogy kp mentes vilag fele haladunk, az hasznaljon kp-t es kesz. Atomhaboru, szabadsag felaldozasa… Nem is ertem mi koze az azonnali atutalasnak a szabadsag felaldozasahoz, de biztosan bennem van a hiba. Szerencsere 150ezer Ft-ot tovabbra is ingyen lehet felvenni (bar aki ezektol retteg, annak valoszinuleg nincs is bankszamlaja – nem mintha egy atomhaboru utan sokat tudna kezdeni a kp-val) es tovabbra is lehet kp-val fizetni.
 • Toss a coin

  Bár támogatom a különféle azonnali fizetési megoldásokat, azzal teljesen egyetértek, hogy a készpénznek meg kell maradnia alternatívaként privacy okokból.

  Viszont a kriptopénzek fokozatos elterjedésével lesznek erre elektronikus alternatívák is. A bitcoin csak mérsékelten ilyen, de vannak olyan kriptopénzek is amik kifjezetten a magánszféra védelmét tűzik ki célul.