Olvasói kérdések

A huszonéves fiam kapott ajándékba másfél millió forintot. Mivel a lakás egy fontos cél, arra gondoltuk, lakástakarékba fizetjük be neki. Hol tartsuk a pénzt addig, amíg nem fizetjük be hónapról-hónapra a pénzt, hogy kamatozzon is?

Szerintem kár ezt így túlkomplikálni. Ha nem tudnak több pénzt hozzárakni havonta, akkor teljesen felesleges befizetni lakástakarékba, hiszen másfél millió forintból biztos nem lesz lakása a gyereknek, még hitellel együtt sem.

Ha pedig el tudnak tenni havonta pénzt, akkor csak a havi megtakarításra kell nyitni egy lakástakarékot. De ott is nagyon el kell gondolkodni, van-e reális esélye annak, hogy 4-5 éven belül ebből is lesz lakása a gyereknek? (1,5 millió plusz másik 1,5 millió a lakástakarékból még mindig csak 3 millió forint. Ez maximum egy kis településen elég ingatlanvásárlásra.)

Ha nem biztos, hogy lesz lakása 4-5 éven belül (ennyiből biztos nem lesz, 10 milliós hitelt pedig ne vegyen fel csak azért, hogy azt mondhassa, van egy lakása), akkor el kell felejteni a lakástakarékot is, mert csak púp lesz a háton, amikor lejár, ha nem tudják mire felhasználni. (Ez a legnagyobb gond a lakástakarékkal. Erről már itt írtam bővebben: A nagy lakástakarékpénztári összefoglaló)

Akár így, akár úgy, a meglévő pénzt tegyék be prémium állampapírba infláció plusz 4%-os hozamra, TBSZ számlán kamatadómentesen, a lakástakarékpénztári számlanyitást pedig gondolják végig, tényleg reális-e a cél, hogy saját lakás lesz belőle 4-5 éven belül? (Öt-hat számla nyitásával és havi 100-120 ezer eltevésével elképzelhető a dolog.)

Mi lesz a Quaestornál lévő részvényeimmel és a TBSZ számlámmal?

Miután elrendelik a Quaestor felszámolását, újra hozzáférhető lesz majd a számlája. Előfordulhat, hogy az értékpapírok helyett annak árát fogja megkapni, az elmúlt 180 nap átlagára alapján. A devizás követeléseket forintban fizetik ki.

A számlák zárolásának megszüntetése után a TBSZ számla gond nélkül átvihető lesz másik pénzintézetbe. Itt írtam az OBA-ról és a BEVA-ról: OBA és BEVA tudnivalók. A BEVA-t pedig itt lehet közvetlenül elérni, ha további kérdése van: BEVA kapcsolat.

Az elmúlt hetekben kapcsolatba kerültem az OVB-n keresztül a Signal Öngondoskodási Terv csomaggal. A leírás szerint a pénzt minimum 10 évre le kell kötni. A minimum havi összeg 9000 forint. Az első két év alatt betett összeg csak a 10. év után érhető el teljes mértékben.

Kamatban egy minimum 6%-ot garantálnak a 10 év után. Havi 10,000 Ft.- megtakarítással számoltunk, és így kezdtünk bele, kötöttük meg a szerződést most márciusban.

Sajnos a termékről semmit nem lehet találni az interneten, még a Signal saját oldalán sem. Ez azért lehet, mert ez egy speciális, csak a brókercégnek kifejlesztett termék.

Azért néhány észrevétel látatlanban:

–  A termék TKM értéke évi 3,52-6,52%. Vagyis ennyit bukik évente a költségek miatt egy havi 17.500 forintos megtakarítás esetén.

– Az a garantált 6%-ban én nem hinnék, ezt inkább csak az ügynök mondta. 6%-os költség mellett ez azt jelentené, hogy 6+6%-ot, vagyis évi 12%-ot kellene kitermelnie a biztosításnak garantáltan. Ennyit biztos nem tud kitermelni, amikor az egyik legjobb tőzsde a világon, az amerikai is csak évi 9,5%-ot hoz, de hatalmas kockázat mellett. (Bővebben: Neked hány százalék hozam elég?)

– 10 év után nem az első két év befizetését kapja vissza, hanem azt, ami addigra megmaradt belőle. Ez az eredeti befizetésnek a 32-38%-a szokott lenni általában. Ez hatalmas nagy különbség!

– Általában az ilyen terméknél van 5-600 Ft havi adminisztrációs díj és 5% adásvételi jutalék. Ez mindjárt ezer forint minden egyes befizetésnél. Csak ez a két kisebb költség havi 10% veszteség lenne.

Arról, hogy egy ekkora összegnél mennyit jelent minden száz forint költség, itt már írtam bővebben: Hová tegyem a havi megtakarításomat?

– Ha csak havi 10 ezret tud eltenni, szinte biztos, hogy szükség lesz erre a pénzre 10 éven belül. Akkor pedig kár elköteleznie magát.

Szerintem jobban járna egy megtakarítási számlával, vagy akár az Államkincstárnál egy értékpapírszámlával, ahol annyiért vesz állampapírt és akkor, amennyiért aktuálisan éppen tud.

A kötvény kézhezvételétől (nem az első díj befizetésétől!) számított 30 napig el lehet állni a szerződéstől úgy, hogy visszafizetik az első befizetést is. Azonban ilyenkor levonják az ún. kötvényesítési költséget, ami nagyságrendileg 10 ezer forint szokott lenni.

Utána két évig már csak úgy lehet felmondani, hogy az addigi befizetés (általában) teljes mértékben elveszik.

Felmondás előtt érdemes letiltani a díjlehívást a bankszámlánkról, ha csoportos beszedéssel fizettük addig a díjakat.

Több panaszt kaptam az elmúlt napokban, hogy hirtelen nagyon drága lett az MKB Bankhoz érkező külföldi utalások. Akik eddig dollárt kaptak, most forintot kapnak és ráadásul sokkal több lett az utalási miatt levont díj. Van cég, amelynek az Egyesült Államokból jött dollár, másnak Ausztráliából ausztrál dollár és mindketten ki vannak akadva az új díjakra és kérdezik, mit lehet tenni.

A kérdés az, hogy miben kell a pénz. Ha továbbra is dollárban, akkor vagy keresni kell másik magyar bankot, aki alacsonyabb költségekkel dolgozik, vagy Szlovákiában kell céges számlát nyitni és oda kell érkeztetni a pénzt. (Szlovákiai számlanyitás)

Az ausztrál hölgynek amúgy is forintban kell a pénz, mert abból él idehaza, neki a Currencyfair lesz a jó ötlet. (Cikk: Transferwise vagy Currencyfair?)

Ez a cégnek is jó, amennyiben amúgy is forintra váltaná a dollárt. Érdemes megnézni és kalkulálni egy díjat, szerintem olcsóbb lesz, mint a mostani helyzet.

Na, ez volt az elmúlt 24 óra termése (leszámítva az egyéb leveleket), gondoltam megosztom veletek. 🙂

Share

74 hozzászólás

 • mokuscic
  Ez nagyon jó kezdeményezés!
  Kérdések számától függően bevezethetnél egy állandó rovatot hetente/kéthetente, olvasói kérdések címmel. Nagy sikere lenne:)
 • Maris
  Az első kérdésre adott válasszal nem teljesen értek egyet a lakáskassza tekintetében. Ha 4 év alatt másfél millió forintnál kicsit többet fizetnek be, összesen kb. 1.9 milliót (ennyit 4 év alatt hozzá lehet simán gyűjteni, kamatozik is valamennyit, ha úgy fektetik be, ahogy Kiszamolo irta) akkor tudnak nyitni 2x 20.000 Ft-os lakástakarékot (havi 40.000 Ft befizetés) ami az állami támogatással és kamatokkal kb. 2.5 millió ft lesz 4 év múlva. Erre tudnak felvenni a lakástakaréktól, ugyanennyi hitelt, 4 évre kb. 60.000 Ft törlesztőrészletre (pontos összeget nem tudok, de mi is most vágunk bele hasonlóba).
  Az 5 millió Ft-ért tud venni egy minigarzont a belvárosban, akit ki tud adni kb. 40.000 Ft-ért, tehát még 4 évig kell fizetnie a maradék kb. 20.000-t és 8 év múlva lesz egy tehermentes lakása.
  Persze van egy csomó járulékos költség, pl. számlanyitási dij a LTP-ben, lakásvásárlási illeték,
 • Maris
  … lelakják a lakást, szivás az albérlőkkel, stb.
  De mégis, havi minimális öszeg hozzáadásával lesz egy saját lakása.

  Én NAGYON örültem volna, ha lett volna ilyen lehetőségem fiatalabb koromban és nem kellett volna milliókat albérletre költeni amig tudok lakást venni….

 • kutya
  tamogatom, ez jo otlet, lehetne minden heten ilyen salata 🙂
 • mtoma73
  Ezt az utolsó kérdést nem tudtam értelmezni. Remélen nem a magyar az anyanyelve és azért ilyen a fogalmazás. Nem lehetne esetleg igazi magyarra lefordítani?
  Én ennek értelzetem a kérdést:
  Az MKB bank felszámít költséget a náluk devizaszámlát tartónak, ha külföldről utalnak a számlájára?
  Vagy nem ezt akarta kérdezni az illető?
 • Ildikó
  Attól függ hol élnek, Mert pld Komlón 2mió körül szép lakásokat lehet vásárolni, ill 4mió ért akár új garázzsal is adnak. Komlóról – Pécsre pedig rengeteg járat van ha ott talál valaki munkát.
  Természetessen ez csak egy példa tölem, hogy lehet olcsón venni szép lakásokat, amikhez elég az 1.5mió önrész.
 • Kiszamolo
  mtoma, az utolsót én írtam, az nem egy kérdés.
 • szocske
  lakástakarékhoz:
  ha a havi 20 ezer ft befizetése helyett minden megtakarítási év elején befizetem a teljes évre jutó 240 ezer Ft-ot, akkor az év elejétől kamatozik (akár 3%-ot) a tőke, kamatadó mentesen.
  Ha biztosan lakáscélra akarja az ember fordítani a pénzt, ez azért nem rossz hozam a mai banki kamatok között.
 • Kiszamolo
  Szocske és hol tudsz 3%-os számlát nyitni 4 évre? 🙂

  //kiszamolo.hu/lakastakarek-szomoru-valtozasok/

 • mtoma73
  Oké, akkor nem kérdés. Mivel érdemi választ nem kaptam, megnéztem az MKB hirdetményt.
  Ez van benne, ami szerintem erre az esetre vonatkozik:

  Deviza (eseti) átutalás
  Az MKB Banknál vezetett bankszámlára (a megbízót terhelő díj)
  papíralapú megbízás esetén 4 953 Ft
  elektronikusan benyújtott megbízás esetén 2 506 Ft
  Az MKB Banknál vezetett bankszámlára (a kedvezményezettet terhelő díj)
  papíralapú megbízás esetén 920 Ft
  elektronikusan benyújtott megbízás esetén 510 Ft

  Ez ugye csak azokra vonatkozik, akik MKB devizaszámláról utalnak másik MKB devizaszámlára, és azokra, akik egy amerikai számláról utalnak, azokra nem?
  Nem tudom elképzelni milyen alapon kérhetnének egy másik bank ügyfelétől bármiféle összeget, hogy egy náluk vezetett számlára utaltak pénzt.

 • bajgab
  A 2015.03.06-ától érvényes Hirdetményük szerint is lehet az Erste LTP-nél 3%-os betéti kamatozásút nyitni:
  erstebank.hu/hu/bankunkrol/erste-bank-csoport/ltp-hirdetmenyek (Értékesített termékek, Klasszik Hozam típus)

  A számlanyitási díjat részben vagy egészben elengedik általában, ha az Erste Bankhoz érkezik a munkabér vagy a szerződő fél vállalja, hogy a felhalmozási időszak alatt minden hónapban időben befizeti a szerződésben vállalt összegeket, ellenkező esetben utólag felszámítja ezt a Lakástakarékpénztár. Általában évente egyszer 3-4 hétig feltétel nélkül elengedik a szerződésnyitási díjat (a nyári hónapokban érdemes figyelni az akciókat).

  Annak mindenképpen megéri, aki 4-5 éven belül szeretné elő- vagy végtörleszteni a jelzáloghitelét és/vagy szeretné felújítani a lakását.

  Gábor

 • Kiszamolo
  bajgab, az 2%, nem három. Eddig is annyi volt.

  KLASSZIK PLUSZ-4

  Betéti kamat:2,00 %

 • Panasonic
  Mtoma73: a cikkben uzleti felhasznalok peldaja szerepelt. Ebben az esetben a vallalati kondicios lista a mervado, mely szeront devizadzamlan konverzio nelkuli jovairas koltsege 0,06%, minimum 4,5 maximum 115 euro.
 • Kiszamolo
  Az a kisebb baj. Valami új levelező bankja van az MKB-nak, ettől lett sokkal nagyobb a költség.

  //kiszamolo.hu/tag/levelezo-bank/

 • szocske
  4 év után fel lehet mondani a hosszabb időre kötött szerződéseket, igaz ez kis veszteséget jelent a nyitási költségnél.
  De aki 3% hozamot akar, az nyilván nem akar hitelt felvenni, mivel ahhoz magas hitelkamat társul, így a bukta is kisebb.
 • jurta
  03-31 10:55
  “lakástakarékhoz:
  ha a havi 20 ezer ft befizetése helyett minden megtakarítási év elején befizetem a teljes évre jutó 240 ezer Ft-ot, akkor az év elejétől kamatozik (akár 3%-ot) a tőke, kamatadó mentesen.”

  Alaposan nézzen utána, aki ilyennel akar próbálkozni!

  A Fundamentánál pl. megtakarítási évenként az első befizetésed hónapjától számított 6, majd 3, aztán megint 3 hónapra vonják össze az állami támogatás számításának alapjául veendő befizetéseket. Náluk ha ilyet teszel, igaz, hogy 1-2-3% kamatot megkapsz egész évre, csak elveszítesz 6×6000 Ft állami támogatást (amiért az egészet csinálod).

  Máshol nem tudom, hogy megy.

 • mtoma73
  Most üzleti nem üzleti, ugyanúgy van a megbízónak is költség ez a lényeg.
  Az én kérdésem arra vonatkozott, hogy egy a költség csak akkor terheli a megbízót, ha annak is MKB-s devizaszámlája van (függetlenül attól, hogy vállalati, vagy lakossági)?
  Most esett le, hogy a kedvezményezettet terhelő díj lehet a problémája a panaszosoknak.
 • szocske
  és még valami: lakástakaréknál ha mégsem lenne lakáscél, mert úgy hozta az élet, akkor le lehet mondani az állami támogatásról és annak kamatairól, így nem is kell lakáscélra használni.
  Így persze nem a legjobb befektetés, de a 3% kamatadómentes hozammal nem is a legrosszabb (igaz van nyitási díj és havi 150 Ft számlavezetés).
  Ellenben lehet akár a havi 20-tól/éves 240 ezertől többet is befizetni, persze arra nem jár állami támogatás.
 • szocske
  A kérdezőnek egy lehetséges megoldás:
  nyitok egy LTP-t, 8 évre, 3% hozammal, havi 5000 Ft befektetésre.
  Nyitáskor beteszem a most kapott 1,5M Ftot, erre első perctől 3% a kamat.
  Ezzel az első éves befizetést teljesítettem, jár az állami támogatás.
  A 2. év elejétől elkezdem fizetni a havi 20/éves240 ezret, ha másból nem, hát összespóroltam az első év alatt.
  Amikor eltelt a 4 év: ha van lakáscél, akkor felmondom, kiveszem a pénzt. Befizettem 1,5M + 3x240k + 4x72e támogatás + ezek 3% kamata. Hitelt erre nem érdemes felvenni, ha az is kell, inkább nyitok egy új LTP-t azonnali hitellel.
  Ha nincs lakáscél, lemondok a 4×72-ről, és felveszem a pénzt 3% kamattal.
  Ha most nincs, de 1-2 év múlva lesz lakáscél, akkor tovább fizetem, persze itt már csökken az állami támogatásból származó hozam, de összességében azért nem rossz és főleg BIZTONSÁGOS befektetés.
 • Géza
  “Szocske és hol tudsz 3%-os számlát nyitni 4 évre?” nem tudom, de most felmentem az OTP LTP honlapjára. Új nevük van a módozatoknak, nem “hozam plusz”, meg “hitel plusz”, e helyett “Otthon”, meg “Fix”. A Fix kamata 3%, és ezen belül a Fix4-nek a megtakarítási ideje 45 hónap, azaz a kiutalási idővel együtt 4 év.

  otpbank.hu/lakastakarek/ajanlat/termekek

 • Kiszamolo
  szocske, mennyi is az EBKM állami támogatás nélkül?

  “az állami támogatás nélkül számított EBKM érték: -0,72%-0,05%”

  Nem egy pazar hozam.

  Rengeteget számít ám az a 30 ezres kezdeti költség és a havi 150 Ft.

 • Kiszamolo
  Géza, ez is csak akkor nyitható, ha Amex hitelkártyát kérsz mellé.

  Olvasd el a belinkelt cikket a változásokról.

 • szocske
  ez igaz, de ezt úgy számítják, hogy havi 20 ezret fizetsz be + a teljes számlanyitási díjat.
  Azonban semmi nem tiltja, amit a példában is írtam, hogy minden év elején fizessem be a 240-et, vagy még többet, így nem csak az első 20 ezer Ft kamatozik 3%-ot 4 éven át.

  Lusta vagyok számolgatni, de lehet erőt veszek magamon, mert kíváncsi lennék az EBKM-re:
  – még éppen sikerült nyitnom egy 4 éves 3%-os LTPt mielőtt megszűnt, havi 5000 megtakarítással, 5000 Ft havi díjjal, a nyitási költség: 6100 Ft.
  – minden év első megtakarítási hónapjában befizetem az éves 240 ezer Ftot.
  – a díjakat hitelkártyával fizetem, így van AZONNALI 1-4% jóváírásom, akár kp-ben.
  – nem viszem végig, 4 naptári évnél felmondom.

  Már 1% visszatérítéssel majdnem nullázom a számlanyitási díjat és a havi 150 Ft számlavezetést.
  4% hitelkártya visszatérítéssel és mindig év elején fizetve 20% körül lehet az EBKM

 • szocske
  az index fundamentás fórumán éppen most elemeztük ki, arra jutottak a hozzáértők, hogy ez a 3-4. negyedéves áll.tám. csökkentés csak akkor van, ha utólag fizeted az éves díjat, azaz a 3-4. negyedévben TÖBBET fizetsz, mint az első félévben.
  Fordítva elvileg nincs gond, előre fizethetek, csak utólag nem érdemes.

  forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134397927&t=9069697

  gyakorlati tapasztalatról eddig senki sem számolt be, én idén tesztelem, jövőre tudok referálni, hogy megkaptam-e a teljes áll.támogatást.

 • Kiszamolo
  Azért nem működik, mert úgy fizetnek, hogy félév-negyedév-negyedév. Tehát nem az egész évet nézik egyben.
 • szocske
  ketten is megkérdeztük a fundamenta ügyfélszolgálattól és pár üzletkötő is utánajárt. Az ügyfélszolga azt mondta, előre fizetve jár az egész éves támogatás. Sőt, felhívta rá a figyelmem, hogy ez nekem még jó is, a magasabb kamat miatt.
  A 3-4. negyedév figyelését még akkor vezették be, amikor az LTP kamattól jóval magasabbak voltak a banki kamatok, ezért sokan játszották azt, hogy az év folyamán bankbetétben gyűjtötte a pénzt, majd év végén egyben befizette, de mostanra fordult a kocka.

  Mindenesetre felelősséget én sem vállalok azért, ha vki előre fizet és nem kapja meg a teljes támogatást, annyi biztos, hogy az üzletkötők véleménye és a Fundamenta ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint év elején lehet fizetni a teljes évet, a 2. félévben viszont nem.

 • Állami támogatást egyszer fizetnek, évfordulókor, de a számítást ki kell próbálni. Utólagos fizetésnél biztosan nem adnak minden hónapra teljes állami támogatást, azt próbáltam pár éve.
 • snasim
  Nem kötekedni akarok, de melyik hitelkártya ad 4%-ot banki, vagy online kártyás fizetés esetén? Nekem eddig 2% volt a max, amit találtam.
 • Kapcsolodo kerdes: LTP-t ugyebar lehet cafeteriabol fizetni – de jol gondolom, hogy ez csak a hiteltorlesztos LTP-re vonatkozik es a “sima” elotakarekoskodo LTP-re nem?
 • Manolin
  Tudom, nem ide tartozik, azonban a DeGiro online diszkontbrókerrel kapcsolatban érdekelne, hol lehet utánanézni a pénzügyi jelentésének, a társaság számszerűsített teljesítményét hol lehet figyelemmel kísérni, a könyvvizsgálói jelentésnek utána lehet nézni vhol? Érdekelne a társaság számviteli beszámolója részletesen. Ezt olvasói kérdésnek szántam
 • szocske
  Erste Wizz HK, negyedévente van dupla pontos hétvége már évek óta, ami 4%. Persze ezt csak a wizz-nél lehet felhasználni.
 • Hollandiában kutakodhatsz a számaik után. Nem fognak ilyesmit kiadni, mivel Mo-n csak fiókjuk van. Próbáltam utánakeresni, hogy melyik banknál tartják a kp-t, erre kijött, hogy egy FundShare UCITS Umbrella Fund-ban tartják, ameddig nem vesz belőle az ember valamit. Nincs értékpapírszámlája sem az ügyfélnek náluk, hanem egy megint ismeretlen bank vezeti azt. Se németül, se angolul nem találtam bővebb infót erről. Az, hogy az értékpapírszámlát egy x bank vezeti (valószínűleg az is holland), nagyon jó, mert legalább ha valami baj lesz a bankkal, de nem a degiroval, biztosan jól lehet velük kommunikálni a zseton visszajuttatása érdekében, ill. megrántják a vállukat, hogy 20000 euroig van fedezet, felette meg nuku. A Buda Cash és a Hungaria Értékpapír Zrt. esetei után nem lennék meglepődve, ha a hollandoknál is megtörténhet még egyszer ugyanaz, mint nálunk, csak sokkal több pénzzel.
 • Gabor
  akkor max 20ezer eurot kell ottartani, ha többet szeretnél kockáztatni, akkor meg tőkeáttétes termékeket kell venni, a fedezetet meg tarthatod a saját bankodban. Mondok egy példát. létezik DAX index követő ETF 2x-es tőkeáttéttel. Tehát ha mondjuk 1000 eurót fektetnél daxba, akkor inkább fektess 500-at ilyen etfbe. Kissebb lesz a tranzakciós díjad is.
  tudomásom szerint nem lehet cafeteriából ltp-t fizetni.
 • szárnyas freivadász
  “a meglévő pénzt tegyék be prémium állampapírba infláció plusz 4%-os hozamra”

  A Prémium tényleg egyértelműen jobb, mint a Bónusz? Ez elvileg csak a futamidők végén fog kiderülni.

 • egy szőke kezdő
  Az első kérdés az enyém, nagyon köszönöm, hogy lett belőle írás és a sok hozzászólást is! Lakás a cél, a pénz nem másfél milla, hanem csak 1.25, és a lányom is kapott. Nyilván nemcsak ebből a pénzből lenne lakás, éles helyzetben rokonok is. Lányom külön is gyűjt pénzt, meg vőlegényjelöltje is több módon). Nyilván nem tudom, hogy más irányból mennyi pénz lesz, de ebből a kevéskéből kéne legtöbbet kihozni. Vagyis kéne az LTP mellé járó hitel is, és lányom siet, nála tuti a legrövidebbet kötném. Szóval a lakáscél miatt nem gondolkodom állampapírban, tbsz-ben. Nagyon jó ötlet Szöcske az év eleji egyben befizetés, köszönöm! A maradék parkoló pénznél arra gondoltam, hogy friss pénzre mindig van akció, költségmentesség, meg 4%, 2-3 hónap lekötéssel (most épp Sperbank). Mi van akkor, ha az ember 2-3 havonta vált, és mindig 4%-os helyre viszi. Macera tudom, meg lejön a kamatadó, de bevállalnám.
 • egy szőke kezdő
  Ráadásul, egy LTP csak kb egy millát visz el havi 20 ezerrel, lehetne mindegyik gyerkőcnek egy 5 ezreset is nyitni. Nem? Nyugodtan szóljatok be, ha hülyeséget írok. Köszönöm!
 • Kiszamolo
  Szőke kezdő, a személyes adatokat mindig átírom annyira, hogy ne lehessen ráismerni a kérdezőre.
 • Crimson
  “Mi van akkor, ha az ember 2-3 havonta vált, és mindig 4%-os helyre viszi.”

  Számold ki! A 4%-os éves kamat az a kamatadó miatt valójában csak 3,2%. Ez egy hónapra vetítve 0,27%, két hónapra tehát kerekítve legyen 0,5%. Ebből lejön a tranzakciós díj, marad 0,2%. Az 1 millió Ft esetében 2000 Ft. Ha az új banknál számlát kell nyitnod, annak is van havi számlavezetési díja, legyen ez momdjuk havi 300 Ft, és akkor még nagyon olcsón megúszod, de valószínűleg az utalás drágább lesz. Két hónapra máris ugrott 600 Ft, marad 1400 Ft. Ez a legjobb forgatókönyv.

  Ha neked ennyiért megéri, nyugodtan tologasd a pénzedet kéthavonta.

 • a HR szerint + egy gyors guglizas alapjan megoldhato. Allitolag ez amolyan szurke terulet, nem nevesiti a torveny, de nem is tiltja – viszont lakhatasi tamogatas temakorben lepapirozhato. De a tamogatas jogosultsagahoz millio papirt be kell adni ingatlan aratol a gyerekek szamaig, nyilvan ilyenekrol csak akkor tudok papirt vinni, ha mar megvan a lakas, nekem meg max. elotakarekossagkent johet szoba.
 • Crimson
  “lehetne mindegyik gyerkőcnek egy 5 ezreset is nyitni.” A számlavezetési költségek így négyszeresen jelentkeznek, ebből a szempontból ez rosszabb megoldás. Ha viszont idő előtt hozzá kell férni az összeghez, jól jöhet, ha nem egy helyen van a pénz, és nem egy 20 ezres szerződést kell felbontani, hanem csak egy vagy két ötezrest.
 • Gábor
  Minden alkalommal megdöbbenek, hogy az emberekben mennyire benne van még mindig a lakás/ház birtoklás vágy/kényszer. És hajlandóak ezért évtizedekig félrerakni minden garast, ahelyett, hogy élnének. Sajnos én is így voltam ezzel, vettem is lakást, de szerencsére szemszerűleg nem buktam rajta, meg tudtam tőle szabadulni. Csak az éveket buktam amikor zsíros kenyéren éltem, hogy összelapátoljam az önerőt.
 • Gábor
  ja, hogy már van lakás, és a törlesztőbe kell beszállni. Erre nem is gondotlam, de tényleg elképzelhetőnek tartom, hogy így megoldható. De azt nem látom megoldhatónak, hogy nincs ingatlanod, csak épp elkezdesz spórolni, és az ltp-be rakhatnád cafeteriás adómentes jövedelmed.
 • egy szőke kezdő
  Gábor, de hogyan oldottad meg: Lakást bérelsz? Én meg azt élném meg kidobott pénznek egyrészt, másrészt a lakásbérlés ára a fizetésekhez képest irreálisan drága itthon. Persze a lakásvásárlás is. De annak kínja nem egy életre szól.
 • Piroska
  egy szőke kezdő
  Nem engem szólítottál meg, de ha nem gond én is válaszolnék.
  Az albérlet mellett is lehet és kell is takarékoskodni, hisz azért olcsóbb is mint lakás hitel törlesztés. A lakásért hitel miatt dupla annyit kifizetni mint a lakás ára pont nagyobb kidobott pénz. Nem egy életre szól csak fiatal éveire amit semmi sem fog visszaadni,főleg ha kisgyerek is van és azért előbb utóbb 10-15 éves hitel időszakban mindenkinek lesz. Említetted, hogy van lányod ezért írok csak egy példát. Én munkatársaim 80-90% nő, ahol lakáshitel van ott mindenki visszatért gyed után dolgozni ahol nincs adósság ott nem nagyon, azok többsége otthon maradt gyes-en még egy évig. Na ezt az egy évet a gyerek életéből semmi nem adja vissza.
 • szocske
  szőke kezdő
  Ha kell a hitel is a fundamentától, akkor ne 5000-est nyiss, hanem 20 ezrest, nálad itt nem gond a 3% hozamú módozat megszűnése, ellenben amihez jó a hitel, ott csak 1% a betéti kamat, ettől még most is többet kaphatsz bankbetétben, tehát év eleji befizetés sem nagy üzlet.
  Esetleg 4 évre 5ezres, majd felvenni és újat nyitni 4 év múlva.

  Axa OKÉ4 számlán minden lekötésre megadják az “új pénzre” járó kamatot, jelenleg 1 éves lekötés 3,5% ha jól emlékszem.
  Hátránya, hogy a számlavezetés csak akkor ingyenes, ha van havi 300ezer jóváírás, vagy 3M átlagos egyenleg. Ha a két gyerek elég jóban van, akkor akár közösen is tarthatják a kapott 2,5M, és ha hozzá tudnak még csapni egy kis pénzt, akkor 3,5%-ra leköthetik.
  Ráadásul most jár a számlanyitásért 20ezer ft ajándék + ügyfélajánlás esetén az ajánlónak és ajánlottnak is 5-5 ezer, de bankkártya is kell, a 20 ezerhez talán nem

 • Kornél
  van itt a kiszámolón, hogy lakásbérlés vagy vásárlás, mikor mi éri meg. Ki kell számolni, van, hogy a hitel éves kamata (csak a kamata, akkor még tőkét nem törlesztettél) arányban áll egy albérlettel. És utóbbi esetben nem költesz 5-10 évenként felújításra stb. Én jó eséllyel sajátot fogok venni, de 0 hitellel, szülői segítséggel, így úgy tűnik, hogy megéri.(nem vagyok teljesen képben a jelenlegi kamatokkal, de 5 millió ft ra, 6%-os kamatnál a havi kamat cca 25000 Ft). (szóljatok, ha elszámoltam). ennél többet fizetsz, és közben lakod le a saját lakásod (persze, mehet fel az értéke, de az bizonytalan). Ki kell számolni, mi éri meg, sajnos a hitel is kidobott pénz. A legolcsóbb szülőkkel lakni, amíg lehet, és takarékoskodni addig keményen…
 • egy szőke kezdő
  Piroska és többiek,

  Nagyon megrágok minden hozzászólást, annyira, hogy ki is nyomtatom őket 🙂 Olvasom, rágom… Okosodok 🙂

  A lakáshitellel egyik gyerekemet sem hagynám egyedül. 65 év már a nyugdíj korhatár, és ha kirepültek, akkor nem utazgatni tervezünk párommal, hanem hozzájuk nyomjuk majd a felesleges pénzt. Vagyis nem menjen emiatt vissza dolgozni.

  Köszi Szöcske, megint csupa új infó!

 • Kornél
  Egy korábbi hsz-re pedig: nem feltétlenül kell zsíroskenyéren élni, nekem cca havi 60 000 Ft megtakarítást jelent, hogy a munkahelyemre hozom magammal a kaját, és még pár hasonló dologról lemondok (a kaja önmagában havi 30, nem költök chipsre, csokira, kuponokra, kevesebbet járok kocsival, ez nagyjából még 30). Emiatt akkor eszem, amikor akarok, nem köt senki máshoz semmi, tehát nem érzem, hogy bármiről is lemondtam, vagy rosszabbul élnék, semmi ilyesmi nem hiányzik (és igen, néha költök “feleslegesen”, mert kell az is, de tudom, hogy ez mibe kerül, és nincs az, hogy de hát én dolgozom, megérdemlem, aztán sírok, hogy nincs egy vasam sem
 • Gábor
  igen bérelek. Ezen az oldalon is rengeteg cikk szólt már a lakás vásárlásról, hogy megéri-e vagy sem (kalkulátorokat is megtalálsz). A döntő többség nem számol minden költséggel amikor megvesz egy lakást. 2006-ban mikor úgy döntöttem, hogy nem kell lakás mindenki ufónak nézett, ma már hogy elmagyarázom nekik, hogy mennyit buknak azon, hogy lakást akarnak venni/vettek, már másképp állnak a dologhoz. De gondolj bele, elkezdesz dolgozni, egyedül élsz, elég egy egy szobás lakás. Lesz párod, már kell a két szoba, jönnek a gyerekek megint kellenek új szobák, kirepülnek a gyerekek feleslegessé válnak azok a szobák. Ezek a váltások rengeteg pénzt felemésztenek. Csak azt gondolod, hogy drága lakást bérelni, de valójában nem. teljesen egyetértek.
 • egy szőke kezdő
  Igen Kornél, én is felvetettem már a fiatalságnak az ott lakást, úgy látom, hogy a realitás érzékelése nem mindenkinek megy fiatalon.