Januári infláció 3,7%, 2017/I kamata 2013-ban 7,7%

Kijött a KSH januári inflációs adata, ami 3,7%. Az elmúlt hónapokhoz képest kifejezetten alacsony érték (persze ez is még az egyik legmagasabb Európában) két dolognak köszönhető: a tavaly januári érték az ÁFA emelés miatt magas volt, így a magas bázis miatt nem nagy a növekedés év/év alapon. A másik a rezsicsökkentő mutatványok húzták le az inflációt.

A sokak által birtokolt 2017/I jövő évi kamata így 7,7% lesz. Kamatfizetés március elején, ne felejtsd el újra befektetni a kamatot, például 2018/I-be.

Share

26 hozzászólás

 • Istvan
  köszi az emlékeztetőt. A 2017/I nem az éves inflációt veszi alapul? (jan-dec 2012)
 • Kiszamolo
  Tudtommal a januári a bázisa. De valaki utánanézhetne. Egyébként ez a logikus, mert március elején még nincs kint a februári infláció, a decemberi meg már régi.
 • kridli
  Jól tudod, a januári a bázisa.
  http://www.allamkincstar.gov.hu/letoltesek/7982
  7. oldal teteje.
 • bakteriologus
  2017/I: “A kamatbázis megegyezik a megállapítás évének
  januárja és az azt megelőző év januárja közötti
  időszakra vonatkozóan a Központi Statisztikai
  Hivatal által közzétett fogyasztói árindex-változás
  százalékos mértékével, azzal, hogy amennyiben ez
  az érték negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal,
  azaz nulla százalékkal egyenlő”
 • gg
  az éves infla az 2013 jan-2012 jan közöttit jelenti jelen esetben
 • bakteriologus
  2018/I: “A kamatbázis megegyezik- az első kamatperiódusra vonatkozó kamatbázis kivételével- a
  kamat megállapítás évének márciusa és az azt megelőző év márciusa közötti időszakra
  vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett fogyasztói árindexváltozás százalékos mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az érték negatív lenne, akkor a
  kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő.”
 • Noname
  Pénteken lejár egy komolyabb összegem,mibe van értelme fektetnem minimum 1év max 4-5 év.Semmi kockázatot nem vállalnék,már a befektetés pillanatában szeretném tudni a pontos,fix hozamot!
  Thx!
 • Balogh Ádám
  Szerintem ilyen feltételekkel neked találták ki az magyar állampapírt + TBSZ: http://www.allamkincstar.gov.hu/kincstar/miert_erdemes_a_kincstarban_allampapirt_vasarolni_
 • N.
  Ne feledkezzetek meg a 2015/K-ról sem. Az is most márciusban fordul, és arra is ugyanazok a kamatfeltételek érvényesek, mint a 2017/I-re.
 • N.
  A 2015/L ellen van van valami érv azon túl, hogy a prémium 0,5%-kal alacsonyabb, mint a 2018/I-nél? A 2015/L-nél november végéig megvan a 8,5%, a 2018/I-pedig már áprilisban leeshet 8% alá, ha a márciusi infláció 5% alatt lesz. Tudunk következtetni egyébként a márciusi inflációra hasonlóan a januárihoz, ahol tudható volt, hogy a tavalyi áfaemelés és az idei rezsicsökkentés nyomott rajta? Tervek vannak (további rezsicsökkentés (vízdíj), és élelmiszerek áfacsökkentése), amik csökkenthetik az inflációt, de ezek ugye még csak tervek. Lehet, hogy a márciusi inflációban még nem lesz hatásuk, viszont a 2015/L esetén meg már igen, így jobb döntés lenne a 2018/I. Ezen már gondolkodtam egyszer, amikor volt mit befektetni, aztán a döntésképtelenség vége az lett lett, hogy három részre osztottam egyenlően a pénzem (2015/L, 2018/I és aktuális kamatozó kincstárjegy, ami ugyan csak 6,25%-ot ad, de egy év után veszteség nélkül kivehető a tőke is).
 • Kiszamolo
  Itt látod hónapról-hónapra lebontva az inflációt:
  http://www.ksh.hu/interaktiv/fontosabb_adatok/inflacio.html
 • gg
  http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf003i.html?19

  itt meg pontos értékek is vannak nemcsak év/év alapon, hanem hó/hó alapon is. így pl. kiszámítható az elmúlt 10 hónap inflációja, amiből becsülhető a márciusi év/év infla

 • gg
  Márciusi infla 3%-3,2% lesz.
 • Noname
  a lényeg,hogy mindenképpen állampapir….gondolkozom az 5 évesen,az infláció+3% és TBSZ-el….
 • milyen feri?
  azert azt lassuk be, hogy ha magas az inflacio, akkor szokas szidni a kormanyt uton-utfelen, de ha csökken, akkor a legtöbb, amit a blogoszfera összeszoritott fogakkal elmotyog, hogy “csökkent az inflacio, mert a bazis”.
 • Kiszamolo
  Látom nem érted.
 • Ariadne
  Tervben van 2015/L beszerzése, http://www.allampapir.hu/allampapirok/lakossagi-kamatok úgy látom itt, még értékesítésik, és van egy láma kérdésem, amire bízom benne, hogy itt biztosan jó választ fogok kapni.

  No szóval ahhoz, hogy vehessek ilyet, a Magyar Államkincstárnál kell értékpapírszámlát nyitnom, aminek a nyitása és vezetése is ingyenes (MÁK honlap szerint…), oda átpakolom a megfelelő összeget és kész? Tudom, hogy itt nincs garantált kamat, ez nem bankbetét, csak még sosem volt másom, mint bankbetét, ezért szeretném tisztázni, mielőbb belevágok… Kockázatkerülő vagyok, de a Malacperselyen túl is szeretnék lépni némileg.

 • Lee732
  Sziasztok,

  Valaki sürgősen el tudná mondani, hogy mibe érdemes ma a 2017/I kamatot fektetni (legjobb kamat). A pénz TBSZ számlán van, nem lesz rá szükségem a későbbiekben. Kiszámoló példának a 2018/I-t írja, de ez is a legjobb?

  Köszi

 • pdw
  Mar tegnap este be lehetett volna fektetni 🙂
  Amugy igazabol mindegy, 2015/L v 2018/I. Egyiknel se tudni h mennyi lesz majd a kesobbiekben a kamat, ugyhogy erdemes a TBSZ lejaratahoz igazitani a valasztast.
 • lee732
  Ok, köszi a tippet. Ahogy nézem, igazából fél százalék az eltérés a 2015/L javára (tehát 1 éven belül ez a jó választás), de a prémium kamat is pont ennyivel alacsonyabb, ami a későbbiekben rosszabb hozamot hoz, mint a 2018/I.
 • Lama618
  Sziasztok. Nemrég találtam ezt az oldalt, és sokat tanultam belőle. Köszönöm. Eddig csak betétekkel és malaccal foglalkoztam (a biztonság miatt és a komolyabb tudás hiányában). Mostanából a csapból is az állampapírok folynak. Van valamilyen írás már erről az archiveban? Nem tudom, hogy érdemes lenne-e komolyabban fontolóra vennem, ha csak alig több mint 1 mill megtakarításom van?
 • pdw
  Azt dontsd el hogy tudod e nelkulozni a penzed addig, ameddig le nem jar az adott PMAK, mert ido elotti eladasert -2%-ot fizetsz ezzel egyutt meg mar bankbetet szinten (vagy alatta) van a kamat.

  En amugy azt mondanam hogy 1M Ft “csak” vesztartalek, nem befektetes. Ha van kedved ezzel foglalkozni akkor pakolhatod allampapirba, de celszerubb masmilyen buntetes nelkul hozzaferheto eszkobe tenni (penzpiaci alap, bankbetet: tobb reszletbeni lekotes, kamattal novelt ismetlodessel, tobb idotavra, hogy mindig legyen epp felszabadulo toke).

 • Tomi
  Nekem ezek a KSH által közölt inflációs adatok bűzlenek, de nagyon. Utána ment ennek már valaki, hogy ezek vajh nem politikai megrendelésre készülnek-e? Van ezeknek valamilyen módszertana, amit pl. EU felügyel (bár az sem biztosíték.) A mindennapi életben nem lehet érezni az alacsony inflációt, minden ára emelkedik.
 • Kiszamolo
  A gond a bázissal van. Lehet magas az egész évi infláció, ha két megadott érték közül az első magas, akkor a kettő közötti különbség alacsony lesz.
 • ata
  Jól látom idén (2014) 0% lett a januári infláció, így a kamat most csak 4% lesz?
 • N.

  Igen. De ez még mindig jó a 2015/L 3,4%-hoz képest.