Babakötvény állami támogatás emelése

Mai bejelentés szerint az eddigi 10%-os, de maximum évi hatezer forintos állami támogatást jövőre tizenkét ezer forintra emelik, vagyis évi 120 ezernél tudod kimaximalizálni a támogatást

Köszönjük Papának a hírt.

Share

145 hozzászólás

 • Lui
  Kicsit off, bocsi:

  Mit tudnátok javasolni kb 15misi rövidtávú befektetésére? Lakást vennék de elszálltak az árak..

  Minden értelmes tanácsért köszi!!

 • TSubi
  Off:


  Ma (2021.11.15) kb. du 2-ig leállt az OTP rendszere, ezért a legtöbb magyar online fizetési lehetőség nem működött.

 • András
  Évente 120000 Ft? 18 év múlva lesz belőle 4000000 Ft. Ennyi idő alatt az egyszeri betett összeg triplázodna.
 • Ne higgy az államnak
  Azt az egyet felejti el mindenki, hogy a Babakötvény NEM a valós infláció +3% hozamot ad, hanem az infláció értékének behazudott százalék + 3%. És itt van elásva az a bizonyos döglött kutya. Megint csak állambácsi jár jól. Ebben egészen biztos lehet mindenki.
  Az igaz, hogy a hozama némileg jobb, mint a párnaciháé vagy a látra szóló betété, de a likviditása nulla. A hosszú futamidő miatt nagy a bizonytalanság. Reális veszélyét látom annak, hogy mire elkölthetővé válna a pénz, a szabályok megváltoznak.
  Lásd ÖNYP adózása. Én már ezt megjártam. Nem így fogok félretenni a gyerkőcnek, az egyszer biztos.
 • Joy
  Lazán kapcsolódó kérdés:
  Kiszámoló, a tanácsadásokon az aktuális kamatkörnyezetet, várható gazdasági trendeket mekkora súllyal szoktad az ügyfeleknél figyelembe venni?
  Konkrét befektetési tanácsokkal szolgálsz a saját meglátásaid szerint, vagy egy mindenre kiterjedő tájékoztatást követően inkább önálló döntésekre ösztönzöd őket?
 • GoogleABaratom
  @kiszámoló
  2021-11-15 at 09:39

  babakotveny.hu/#kalkulator

 • KommentElek
  portfolio.hu/gazdasag/20211115/a-megugro-inflacio-miatt-rakaphatnak-a-magyarok-az-inflaciokoveto-kotvenyre-510912
  Mese habbal.
 • Prakt
  Mi is rakjuk a gyerekeknek babakötvénybe a havi kis pénzüket.
  Az a pénz ami összejön 18 év alatt, szerintem egy lakáskezdőre már most sem lenne elég. Viszont a tanulmányait valószínűleg fogja tudni majd finanszírozni, bárhová is menjen.
  Nekem nem célom, hogy a gyerek segge alá toljak mindent. Meg kap tőlem minden támogatást amit szeretne, hogy könnyen érvényesüljön az életben, de nem kívánom ezért milliókkal kitömni, lakásra kuporgatni, amikor még a mi házunk sincsen kifizetve.
  Nem kívánok a gyerekem extra jóléte miatt kuporgatni. Inkább viszem világot látni, támogatom a tanulását, és több hasznos időt töltök vele, mint hogy azért dolgozzak, hogy vegyek neki egy lakást.
 • Bálint
  Mi szól az ellen, hogy milliós òsszegeket tegyek babakötvénybe? Van részvényem, alapom és állampapírom is, de optikailag jó lenne, ha amit ide teszek, az a gyereké, minden más az enyém. Likviditás nem érdekel, a hozama kiváló, egyedül az zavar hogy 18 év alatt a kormány lenyúlhatja (ilyen bamba nép, mint a magyar, úgyis majd csak tudomásul veszi)
 • Treil
  Azért a 5-6% inflációs adat is egy vicc. 3 éve újítottunk fel ingatlant, most eladjuk és nagyobbat veszünk, amit ugyancsak be kell gépesíteni. Jóformán minden konyhagép másfélszer drágább lett mint 3 évvel ezelőtt és ezek csak a gépek. Élelmiszer idén 10-20% között lehet kosártól függően, üzemanyagot éppen befagyasztották (nem tudom erről lesz-e bejegyzés). Lakhatást meg eleve nem számolják. Szóval ez az 5-6% infláció elszakadt a valóságtól teljes mértékben, egy ideig lehet szórakozni ezzel hogy csökkentsék a gazdaságban a pánikot, de egy pont után teljesen hiteltelenné válik mindenki számára.
  Nem tudom meddig akarnak szőnyeg alá söpörni, inkább el kellene fogadni valós helyzetet mert járvány miatti válságban még 15-20% infláció sem a világvége, és érdemlegesen elkezdeni kezelni a helyzetet.
 • Alfa
  “18 év alatt kétmillióért sipítozol, de ennél jóval többért éves szinten nem?”.
  De, a többiért is dühös vagyok, de azokkal rövid távon saját hatáskörben nem tudok mit kezdeni.
  Ha mindenféle kormányok esetleg lezüllesztik az országot, azzal nem tudok mit kezdeni.
  Ettől még ez az én hazám, itt élek, de nem szolgáltatom be ezüsttálcán mindenem hogy könnyebb legyen elvenni…
  Aki akar adózhat infláció formájában államkötvényekkel. Aki szerint ez nem adó, az sem zavar.
  Én nem akarok.
 • KommentElek
  0,3%-os MNB kamatelemelés.
  Egy egy vicc ilyen infláció mellett.
  A piac büntetni fog, Ft-ban csak annyit hagyok, amennyit muszáj.
  Akkor lesz baj, ha a keményen dolgozó kisemberek a forint gyengülést látván tömegesen elkezdik visszaváltani a MÁP Pluszt.
 • tumpara
  Sajnos a tömegek fel sem fogják, hogy mi az a forintgyengülés, úgyhogy rengetegen maradni fognak MÁP+-ban, merthogy az a biztos. Viszont ilyen kicsi kamatemelésekkel gyakorlatilag kinyírják a forintot, a Babakötvény hatttalmas kamatprémiuma is elolvad.
 • KommentElek
  Ha pénzügyileg tudatos lenne a lakosság, 6,5%-os infláció mellett már javában zajlana a visszaváltás.
  Sőt! Ha ez elkezdődne, jöhetne a kamatemelés, amire így nem kerül sor, ha továbbra is veszik.
 • Infla + 3% Start számla vs. PMÁK
  Nem válaszolt senki, ezek szerint jól értelmezem, hogy a 18 éves kor utáni tartás után 15% szja-t kell fizetni? Van eho is? Igen, felhívom majd őket ha napközben eszembe jut, bár életemben nem beszéltem MÁK call centerrel, de hátha van itt okosabb.

  Ha 17 éves gyereknek nyitok Start számlát és még 18 éves kora előtt befizetem amit egyébként PMÁK-ba tennék (lejáró kötvények pl.), az a mostani infla + 1.25% PMÁK-nál ugye lényegesen jobb, de ha adóval is kell vacakolni majd, akkor lehet, hogy nem hajolok le. Minél magasabb az infláció – a kamatbázis – annál kevesebb az előnye a PMÁK-hoz képest, hiszen az adót a kamatbázisból is fizeted itt, a PMÁK-nál viszont nem. 2019 óta nem is kell TBSZ-re tenni a PMÁK-ot, hogy adómentes legyen a hozam, logikus lenne, hogy ez a Start számlára is érvényes 18 éves kor utáni tartásnál…
  18 éves kor után bent hagyható, de bármikor kivehető is – ideális.

 • Bandi
  Hát ez az egyszeri 10% ha elosztjuk sok évre akkor kb semmi.
  Vagyis: ha az utolsó évben fizetsz be (vagyis amikor a gyerek 18 lesz és kiveheti) akkor jó, mert évi +10% kamatot kaptál.
  (Mondjuk nominálisan 12 ezer forintot, nem ez fogja a gyerek sorsát meghatározni.)

  De ha születéskor vagy 8-9 éves korában akkor az évi 1% növekménynek sem felel meg. Jó-jó biztonság, kiszámíthatóság szép dolog, de azért ekkora időtávban inkább egy jól diverzifikált részvény portfólióban gondolkodnék. Ha nem is mindent, de azért legalább 50%ban.

 • Bandi

  A MÁP+ azért jól ki van találva pszichológiailag is. Vagyis ugye egyre emelkednek a hozamok attól függően mióta tartod.Tehát aki benne van az elgondolkodik, hogy most ugye éppen 6,5%-nak hazudják az inflációt, de ha kilépek a MÁP+ból és jövőre kisebb lesz az infláció akkor nem jártam jól…

 • KommentElek
  Nem lesz kisebb. Ha a párt nyer újra, akik ész nélkül gyengítik a forintot úgy, hogy a birkanyáj észre sem veszi, akkor lehet barátkozni a 400 Ft feletti euróval. Ez pedig húzni fog magával mindent.
  Lakosság kitömve hitellel, már csak ezért sem emelhetnek a kamaton nagyot. Más út nem marad, gyengítik tovább a forintot.
  A piac majd elintézi.
 • nyelvtanoff
  Érdekes és érdemes olvasgatni a hozzászólásokat – sokan sokféle befektetésben gondolkodnak – röpködnek az állampapírok, és -kötvények, indexkövető papírok, ETF-ek, SnP500 és társaik. Ha ügyes az ember, 10%-os hozam is elérhető. Ugyanakkor hiányolom (és mint szülő-, őszintén kíváncsi vagyok a véleményetekre), hogy pénztőke mellett tudástőkét és kapcsolati tőkét hogyan tudtok / akartok / terveztek adni a csemetének? Kell-e? A Corvinuson volt egy tanárom, akitől azt tanultuk (máshol ezt józan paraszti észnek hívják), hogy kapcsolati- és tudástőkét sokkal nehezebb létrehozni, viszont belőlük könnyű pénztőkét konvertálni. Saját tapasztalatom, hogy egyszer ~200’000-ért (+ tanulás árán) megszereztem egy “vacak” papírt – az első évben visszahozta az árát, s azóta is jobban teljesít, mint a legelborultabb kriptodeviza. Hasonlóan egy felszínes ismeretség révén van most kellemes munkám…
 • kiszámoló (not the real one)
  Sziasztok, közben rájöttem, hogy lett volna kalkulátor, ki tudtam volna számolni, de kb. 4 millió forintom lesz 18 év múlva havi 10 ezres befieztéssel. Feltéve, hogy egy mostani panellakásra is ez épphogy elegendő összeg önerőnek, 18 év múlva ez semmit sem fog érni sajnos, egy kis aprópénz lesz a gyereknek, kicsit elbizonytalanodtam.

  És mi van akkor, ha ezt a 4 milliót (ha van most rá felesleges 4 millám) egyben, a számlanyitás napján berakom babakötvénybe? akkor 18 év múlva hogyan fog kamatozni?

 • Bálint
  @kiszámoló (not the real one) miért nem számolod ki magad? Ez egy baromi egyszerű kalkuláció. 4 millát most beraksz, rögtön kamatozik 6,3%-ot. Innentől kiszámolod mennyit fog érni jövőre a kapott hozammal, meg az azt követő 16 évben egy feltételezett inflációval (ezt te mondod meg mennyi).
 • bobo (real)
  Egyébként mi úgy voltunk vele, hogy minden pénzt, amit a gyerek miatt kapunk kézhez (anyasági támogatás, önkormányzat és állami start számla kezdeti támogatás, családi pótlék, ajándékok stb.), azt tényleg neki akarjuk félretenni, döntsön majd ő róla. Ezért a mostani emeléssel kb. mehet is a teljes családi pótlék a start számlájára. Az állam adja, és még ki is egészíti, ráadásul infláció felett kamatozik, kell ennél több? Azzal a havi 12.200 Ft-tal úgyse lennénk sokkal előbbre, így viszont, egy összegben már 4-4,5 milliós summa neki. Még lakástakarék jöhetett volna szóba az állami támogatás miatt, de azt beszántották pár éve.
 • András
  Ha egy összegbe beraksz 4millát, 18 év múlva 1,06 a 18.ik hatvánnal kel szorozni. Kb. 2.6x 4milla.
 • Szaboz

  “Az igaz, hogy a hozama némileg jobb, mint a párnaciháé vagy a látra szóló betété, de a likviditása nulla. A hosszú futamidő miatt nagy a bizonytalanság. Reális veszélyét látom annak, hogy mire elkölthetővé válna a pénz, a szabályok megváltoznak.”

  Pontosan.
  Vegyétek már észre, hogy a likviditás ÉRTÉK.
  Mi a járvány kezdetén vettünk házat, és azzal tudtunk 12 milliót az árból lealkudni, hogy egyben megvolt majdnem a teljes vételár. Ha innen-onnan, Fundabizbasz, Lakáskassza kell összevadászni a pénzt, X hónapos kiutalással, akkor nem nekünk adták volna el.
  Jól hangzik hogy hú, az állam ad évente 12ezer Forintot!! Mit veszel rajta 18 év mulva, egy buszjegyet..?

 • Családfő
  Szaboz, Ne higgy az államnak,

  Talán észrevettétek, hogy keveritek a témákat, ez pedig nem különösebben konstruktív vagy értelmes. Hogy jön ide pl. a házvásárlásra fordítandó összeg???

  Van ez a babakötvény.

  Tudvalévő, hogy nem likvid. –> Tehát olyan pénz kerül oda, amire nincs szükségünk a gyerek(ek) 18 éves koráig. Akkor se, ha házat, és akkor se, ha Ferrarit veszünk.

  Ad infláció+3% kamatot, gondozásmentesen. –> Ez jobb, mint a bankbetét, vagy bármelyik másik államkincstári papír. Nyilván ezeknek a vetélytársa, nem a turbó certifikátok helyett kerül pénz a babakötvénybe. Ebből a szempontból az is tökmindegy, hogy mennyire reális vagy nem reális a hivatalos inflációs adat.

  Ad évente 10e Ft-ot extrában (ha 120e-t befizetsz). –> Megmosolyogtató összeg, de az adott évi 120e befizetéshez képest mégis 10e-rel több, mint a semmi.

  Likvid megtakarításnak meg ott van ezer másféle termék.

 • Családfő
  …(jav.: 12e, nem 10e)
 • hemond
  Na ez a gond, hogy kizárolagosságban gondolkodol.

  Persze ott a likvid tőkém, most mindegy, hogy mennyi, amellett nem ver földhöz, ha mondjuk a fizetésem 1-1,5% bemegy babakötvénybe így kimaxolva az állami támogatást.

 • Infla + 3% Start számla vs. PMÁK
  “Vegyétek már észre, hogy a likviditás ÉRTÉK.”
  Igen. Ezért vedd észre, hogy a 15 évesnél idősebb gyereknek kötve csak 3 évig nem férsz hozzá a pénzhez – na bumm -, utána pedig ugyanúgy ketyeg tovább infla + 3%-kal és mégcsak megújítani sem kell, ha letelt a 3 év, simán bent hagyod amíg akarod, és akor veszed ki (veszi ki a gyerek) amikor akarod/akarja, addig meg ketyeg infla + 3%-kal TOTÁL LIKVIDEN. 3 év után ennél jobb kvázi kockázatmentes megoldás jelenleg nincs (Persze meg kell bízz a gyerekben, hogy nem vesz rajta egy menő kocsit… 🙂
  Ezért láttam fantáziát megkötni a 17 éves gyereknek, viszont megakadt a szemem azon, hogy az adómentesség csak a 18. életévig lenne? Még nem volt időm utánajárni, de úgy látom más sem tudja sajnos itt sem a választ. Ha utánajártam, megírom.

  Amúgy meg ha a vagyonod egy kisebb része ha nem likvid még kis ideig, nem gond. Nem kell nullára lemenni

 • videkrol-jott-ember

  ‘6,5%-os infláció mellett már javában zajlana a visszaváltás’

  Azert nem valtom vissza, mert a rovidtavu (<5ev) elorelathato kiadasokra es a vesztartalekra ebben gyujtok, es nincs valodi biztonsagos alternativaja.
  A PMAP nem tul likvid, es ha nehany even belul visszajon a 3% koruli infla maris rosszabbul jarok vele, az uj sorozatokon a kamatpremium is egyre kevesebb.
  Kockazatosabb eszkozokbe ezen az idotavon nyilvan nem fektetek, a hosszutavu befektetes mar ETF-ekben van.

  Babakotveny: a helyen kell kezelni. A likviditas hianya miatt nem ebben van a gyerekekre szant megtakaritas egesze, ha veletlen kellene penz ido elott az kiveheto az allampapiros portfoliobol.

 • Alfa
  :
  Értem amit mondasz, de szerintem az nem kizárólagos gondolkozás, amit írunk.

  Befektetései formák közül választok.Értékelem a lehetőségeket, állami támogatásokat, egyebeket.
  Ha egy befektetési forma nekem nem megfelelő, akkor NEM LEHET mentő érv mellette az, hogy csak az összes megtakarításom 1%-a lenne ott.
  A százalék az értékelés szempontjából tökmindegy. Ha valami nem jó, akkor nem rakom bele a pénzem.
  Ennyi erővel vehetnék havi 20 ezerért lottót is. Mert nem sok pénz.
  A “gyerek majd eldönti”, meg “csak az övé lesz a pénz” sem érv, oda tudom máskor és más számlán is adni neki, ezek csak cimkék, értelmük semmi.
  Mégegyszer mondom, más értékeléssel, más szempontok, más tudás, más megtakarítási összeg mellett releváns lehet a Start számla, nincs ezzel gond.
  Nekem nem az, főleg a hosszú távú trendek (inflációs és a folyamatos forint leértékelés) miatt.

 • Németh László
  Sziasztok! Én nem értem azokat a hozzászólásokat, amelyek szerint a Babakötvény nem jó befektetés, mert nagy az infláció, nem fog érni semmit. Miért nem? Változó a hozama. Infláció + 3%. Ráadásul most a támogatás miatt az első éves hozam 10%-kal még nagyobb (ennyi a támogatás).
 • Kiszámoltam
  A legjobb, folyamatosan tőkésedik, adómentes, a kamatos kamat meg csodákat művel.

  Két éve tettem be 20-20 milliót a két gyereknek, ha minden így megy tovább, 11 év múlva lejáratkor 50-50 millióval fognak kiszállni. Ez 2019-es bázishoz képest ca. 730 Ft-os EUR-nak felel majd meg. Ha azt nézzük, hogy pl. egy német 5-10e EUR felett mínusz 0.5 kamatot “kap” a pénzére, nem is olyan rossz.

  A 6/12 ezer + 10% meg már szemmel nem is látható, mert eltűnik a kamatos kamatban.

 • Kovács Géza

  A 18. életév betöltése után már nem fizet rá semmit az állam és csak az addig összegyűlt összeg adómentes, amit a gyerek 23. éves koráig vehet fel. Tehát a 18. év után csak ott van a pénz, nem csinál semmit. Legalábbis én így értem. 🙂
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/eletkezdesi_tamogatas
 • V
  @kovacs-geza
  igen Geza jol erti, az allam egy adott sorozatba fekteti a penzt, az hogy melyik sorozat az a gyerek szuletesi idejetol fugg. Ennek s sorozatnak a lejarata a gyerek 18 eves kora utan van februarban. Innentol ez ugyanolyan mint a tobbi allampapir, ha lejart a sorozat akkor jovairodik a penzszamlan a kamattal novelt ellenerteke. Tehat nem fog a vegtelensegig tovabb kamatozni, a penzszamlan nem kamatozik a penz
 • Infla + 3% Start számla vs. PMÁK
  Viszont az első sorozat a 2032_S – és ez a 2014 előtt született összes gyerekre vonatkozik 🙂
  allampapir.hu/ismerteto/Babakotveny2032_S_Ismerteto.pdf
  “Babakötvény kizárólag a 2014. január 31. napjáig (e napot is beleértve) született, a 2005. évi
  CLXXIV. törvény (továbbiakban: Fétám. Tv.) 2.§ 3. pontja szerinti, a Magyar Államkincstárnál
  Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermek (továbbiakban: gyermek vagy befektető) javára
  vásárolható. A Babakötvény – a gyermek 18. életévének betöltését követően – kizárólag a Startértékpapírszámlával rendelkező személy ugyanezen Babakötvény sorozatba tartozó értékpapírjain elért kamatjövedelme terhére vásárolható.”
  Ismertető szerint adómentes. Ha ez így van, az értelmező cikkek hanyagul fogalmazottak és tévesek, és meg lehet venni 17 éves gyereknek és tovább kamatozik adómentesen.
  Figyelem: 23 éves koráig ha nem veszi fel, visszaszáll államra 🙂
 • Infla + 3% Start számla vs. PMÁK
  De mégis igazatok lehet, az ismertetőben:

  Törlesztés, visszavásárlás
  A Babakötvényt a Kibocsátó lejárat előtt a gyermek 18. életévének betöltésének napján vásárolja vissza a Magyar Államkincstár útján a névérték felhalmozott kamattal növelt értékén

  Vagyis a 2032-est venné meg a 17 éves gyerekemnek, viszont eszerint a 18 betöltése után visszavásárolja, és onnan valóban nem kamatozik, amíg fel nem veszi. Tehát aki 17 évesnek veszi, megszívja a 3 éves minimum tartás miatt, kötvényt eladja de kivenni nem tudja.

  A törvényben elbújtatott mondat, hogy 23 éves korig ha nem veszi fel a gyerek, akkor visszaszáll az államra a babakötvény különösen érdekes annak fényében, hogy az ember sok milliót is befizethet, ami szintén az államé lesz ennek alapján, ha a gyerek nem keresi…

  Na ez van, 17 évesen lehet már késő meghekkelni. 15-16 éves gyerekkel viszont vegyétek.

 • V
  pedig mar raizgultam hogy talaltal egy kiskaput. (mondjuk engem nem erint kozvetlenul de ismerosi korben) Nem tudom mi lehetett 2014-ben hogy az osszes azelott szuletett is azt a kotvenyt kapja, ugy latom a szovegbol a babakotveny 2005 ota letezik. Talan 2014 korul lehettek az atnevezesek, PMAK->PMAP meg ilyenek
 • Kiszámoltam
  + 3% Start számla vs. PMÁK

  Nem jól tudod, 18 év után is lejáratig tarthatod, kamatozik is, csak nem fizethetsz be. 18 év után még annyi, hogy felveheted, ha akarod.

  allampapir.hu/allampapirok/BABA/

  Továbbá nem veszik el, örökölhető. Kérdés esetén az ügyfélszolgálat segít.

 • Kulombos
  Emlékeim szerint az államkincstár 2014-ben hozta ki a saját babakötvényt, ez után születettek már csak ilyet kaphattak, előtte a bankoknál kellett/lehetett szerződést kötni, sajnos, jóval kevesebb kamatért. Én is átvittem az államhoz akkoriban, 2006-ban született a lányom, azóta van babakötvénye is. Mára már jól megtoltam, havi 50e-el, azt gondolom/remélem, hogy a felsőfokú tanulmányai költségére elég lesz, de legalábbis nagy részére…
 • L70

  A mai értelemben vett babakötvényt 2014-ben vezették be, ez volt a 2032/S, mert 2032-ben jár le (legkésőbb). Előtte aki kincstárnál vezette a startszámlát, az épp forgalmazott PMÁK-ot vehetett, és vesződhetett azzal, hogy kamatot fizettek, és évente másik PMÁK-ot vett, mindegyik máskor kamatozott és járt le. A kincstárnál ekkor jöttek rá, hogy elég macerás dolog ez, és végre bevezettek egy önjáró, faék egyszerű terméket. A másik, hogy a kerbankoknál ettől az időponttól nem lehetett start számlát nyitni (általában a kerbankok kevesebb kamatot fizettek, mint a kincstár, tehát ez is jó lépés volt).
  Utána évente kijöttek új sorozattal, 2033/S, stb.
 • bobo (real)
  Benyújtották a törvényt a változtatásról, január 1-jétől lép hatályba. Kérdés, mivel “A támogatást a gyermek javára a Start-számláját vezető számlavezető a naptári évet követő év március első munkanapjáig igényli a kiutalónál”, vajon az idén befizetett összegre is vonatkozik már az emelés, vagy nem?
  Ha abból indulok ki, hogy ez is a választások miatti osztogatás része, értelemszerűen már vonatkozik rá, de azért jó lenne, ha pontosítanák.
  parlament.hu/irom41/17668/17668.pdf
 • V
  latom vannak itt paran akik jol tajekozottak a babakotvennyel kapcsolatban. Azt is tudja esetleg valaki, hogy akadalya-e a kifizetesnek lejaratkor ha a gyerek kettos allampolgar, esetleg kulfoldon el?
 • arango
  Én ezt tegnap kaptam (lent), és csak arra tudok gondolni, hogy ez a +6000 HUF nem mindenkinek jár, és főleg nem automatikusan.
  Ha jól gondolom, akkor ismét sikerült “kicsit” mást kommunikálnia a Kormánynak…
  “IGAZOLÁS
  a Start-számlával rendelkező, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek magasabb összegű
  állami támogatásra való jogosultságáról
  (Az igazolást a naptári évet követő év január 15-éig kell a számlavezetőhöz eljuttatni.)
  (…)
  A települési önkormányzat jegyzője, mint gyámhatóság igazolása
  Eljáró hatóság megnevezése és címe:”

  Ötlet, hogy mire kellene gondolni?

 • EAt
  Sziasztok!
  Ma futott be egy tájékoztató az Államkincstártól.
  Ha jól értem, akkor a magasabb támogatási összeg nem jár mindenkinek.
  1) “rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket… a Kincstári Start-értékpapírszámlára történő természetes személy általi befizetés esetén további támogatás illeti meg… befizetett összeg 20%-nak megfelelő, de legfeljebb évi 12 ezer forint…”
  2) nem jár automatikusan, helyi jegyzőtől beszerzett igazolás benyújtásához kötött

  Gyermekvédelmi kedv. kritériumai: kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/100/JEGYZ30000

  Régen is 12 ezer Ft járt a gyerekvédelmis gyerekeknek, ez még szerintem a régi adat.

 • tré
  Csütörtökön nyitottam Start-számlát a gyereknek. Azt mondta az ügyintéző, hogy csak a jövő évi befizetésektől lesz érvényes az állami támogatás emelése.
  A fenti parlament.hu linken már 24000 Ft szerepel emelt összegként.
  @arango Köszi az idézeteket. Nem gondoltam volna, de a kicsi ezek szerint jogosult az emelt támogatásra. Ő nagyon kis súllyal született, emiatt egyéb betegség nélkül is ‘tartós betegnek’ számít hároméves koráig, emelt családi pótlék jár stb. Utánajárok. Hamár tavaly, nevelésbe vett gyerekként (most fogadtuk örökbe), senki nem nyitott Start-számlát neki. Ugye ez azt jelenti, hogy a 18 éves korig rendszerben maradó gyerekeknek csak a felhalmozott családi pótlék (névértéken!) jár életkezdési támogatásként.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.