Curve kártya tudnivalók

Újabb cikk a témában: https://kiszamolo.hu/curve-kartya-tudnivalok-2/

 

 

 

Tavaly megjelent a Curve app, amiről szándékosan nem írtam. Egyrészt olyan nagy dolgot nem láttam benne, másrészt akárhogy kerestem, semmit nem lehetett megtudni a mögötte lévő cégről, amit nem nagyon szeretek, ha a pénzemről van szó (illetve jelen esetben a bankkártyáimhoz való hozzáférésről).

Viszont Tamás volt olyan jó és írt nekünk egy összefoglalót a Curve-ről és annak előnyeiről. Ha maradtak benned kérdések, majd ő válaszol rájuk a hozzászólásokban (előbb vagy utóbb). Következzen az ő írása.

Úgy láttam, hogy a blog olvasói között nagyon népszerű a Revolut szolgáltatás illetve Kiszámoló intelmei ellenére a különböző hitelkártyák is, jellemzően a visszatérítések miatt (mivel 1-2 kivételtől eltekintve nagyjából semmi másért nem éri meg).
Szeretnék egy olyan alkalmazást bemutatni, ami nagyjából a kettőnek az előnyeit ötvözi illetve turbózza fel, ez pedig nem más mint a Curve nevű app.

Amit tud:

– Revoluthoz hasonlóan kapsz egy Mastercard (debit) kártyát.

– Revoluthoz hasonlóan havi 200 fontnak megfelelő összeget ingyen kivehetsz ATM-ből.

– Revoluthoz hasonlóan középárfolyamhoz közel vált. Kb egálban vannak, van amikor egyik a jobb, van amikor a másik és mindkettő mindig jobb mint a Transferwise. Viszont csak havi 500 fontig ingynes a váltás, (utána 2%) ami jóval kevesebb mint a Revolut esetében, tehát ne dobd ki azt a kártyát sem, jól kiegészítik egymást. Szintén Revoluthoz hasonlóan hétvégén drágábban vált (0,5-1,5% devizától függően)

– Revoluthoz hasonlóan van analitika, kártyaletiltás, stb.

– Revoluttól eltérően, itt nincs egyenleged. (Illetve van, de ez most nem érdekes) Helyette be kell regisztrálnod a bankkártyáidat (lehet betéti- és hitel- is), és minden egyes fizetés előtt eldöntheted, hogy melyiket terheled amikor a Curve kártyádat használod. Miért jobb ez?

1. Mert a Transwerwise-zal ellentétben sem a Revolutnak sem a Curve-nek nem biztos a jövője, mindkét cég jelenleg a befektetői pénzeket égeti fel. Akkor meg már jobb, ha nem tartok pénzt náluk 🙂

2. A tranzakciók online vásárlásnak minősülnek. A hitelkártyás vásárlásoknál megkapod a visszatérítést, ugyanakkor ha devizában költöttél, jó árfolyamon lett váltva.

– A Curve tavaly óta tovább passzolja a bankodnak a Merchant Category Code-ot (MCC). Ennek van egy pozitív és egy negatív következménye:

1. (+) Ha valamelyik kategóriában magasabb visszatérítést kapsz a normális hitelkártyádon (pl Erste Max, Rafi Onecard, stb), akkor azokat az emelt visszatérítéseket is meg fogod kapni.

2. (-). Tavalyig simán lehetett ATMből készpénzt felvenni hitelkártyáról, hiszen mint már írtam: minden Curve-ös tranzakció online vásárlásnak minősül. Ez most is igaz, viszont most, hogy a bank megkapja az eredeti MCC kódot is, ha nagyon akarja, akkor felismerheti, hogy ez bizony készpénzfelvétel. Ez igazából a bank rendszerének az implementációján múlik. Nem próbáltam ki, hogy hogyan viselkednek a hitelkártyáim ilyen esetben, egyszerűen nem éri meg rizikózni vele, pláne, hogy utólag is le lehet bukni. Ha készpénz felvételre használom (jellemzően külföldön), akkor betéti kártyát állítok be mögé.

– A legjobbat hagytam a végére: 14 napig meggondolhatod magad, azaz dönthetsz úgy, hogy inkább egy másik kártyával szeretnéd az adott vásárlást kifizetni. Ez nagyon sok szituációban hasznos, pl:

1. Kiderül, hogy más egy bolt MCC kódja, mint ami logikus lenne. Vásároltam már nagy értékben bútorboltban, és utólag kiderült, hogy a kártyatermináljuk bizony ruházati kategóriával van regisztrálva, ezért buktam az extra visszatérítést, ha ezt előre tudom, másik hitelkátyával fizettem volna ki. Most már utólag is módosíthatok.

2. Kiderül, hogy az egyik hitelkártyádon már kimaxoltad az adott havi visszatérítést (ami mostanában nem túl nehéz, mert nagyon megvágták a limiteket), ezért onnantól kezdve, hogy elérted a határt, a többi tranzakciót átpakolod egy másikra.

3. Egy terméket most akarsz megvenni, de a hitelkártyádon csak fordulónap/számlazárás után akarod beterhelni. Egyszerűen megveszed a terméket Curve-vel (akár egy debit kártyával fizetve), majd fordulónap után átpakolod a tranzakciót a hitelkártyádra (feltéve, hogy 14 napon belül van).

4. Deviza ingadozásra “spekulálsz”: Tegyük fel, hogy vennél valamit Magyarországon forintért, és bár van forint alapú bankkártyád, te valamiért inkább egy EUR alapú hitelkártyáról szeretnéd kifizetni. Igen ám, de úgy ítéled meg, hogy most éppen neked nem kedvező az árfolyam. Ezért mégis csak kifizeted a forint alapú kártyáddal és vársz egy kicsit (max 14 napot), és amikor éppen kedvezőbbnek tűnik az árfolyam akkor teszed át az EUR alapú kártyádra a tranzakciót. Persze ez rossz irányba is elsülhet ha rosszul spekulálsz.

– Ráadásként: (hitelkártyáidtól függetlenül) a Curve is nyújt 1% visszatérítést az általad választott 3 boltban 3 hónapig. Ami nekünk Magyarországon is érdekes lehet: Tesco, Lidl, Aldi, Ikea, Shell esetleg easyjet, amazon. Aki már külföldön (nyugaton) él, annak sokkal több bolt is szóba jöhet,

Revoluthoz hasonlóan itt is vannak havidíjas premium plan-ek amik kitolják a limiteket és állandósítják a visszatérítéseket, erről nem írok, mert szerintem a többség nem használná ki, bárki utánanézhet; csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy a hozzájuk kapcsolódó utas- és kütyü biztosítások a magyaroknak nem járnak.

– Mivel végig a Revoluthoz hasonlítottam a szolgáltatást, úgy fair, ha megemlítem a hátrányait is vele szemben:

1. A havi 500 font a Revolut 5000-éhez képest elég kicsinek tűnik, egy nyaralás alatt simán összejön.

2. A hétvégi váltásra a Revolut esetében fel lehet készülni: egyszerűen pénteken átteszed a tervezett költés összegét a megfelelő zsebbe.

3. Revolutnak vannak egyéb szolgáltatásai is, amik itt hiányoznak bár azokat még én sem használtam soha, ebből talán a leghasznosabb a pénzküldés másik Revolut felhasználónak.

Ezért az én javaslatom, hogy ha a devizakonverzión való spórolás a fő cél, akkor mindkét kártyával rendelkezz (illetve még a transfwerwise-éval is) és ésszel használd őket.
Revolut utolsó cikk: https://kiszamolo.hu/elindult-a-revolut-forintos-feltoltese
Transferwise kártya cikk: https://kiszamolo.hu/transferwise-bankkartya-2

Viszont a Curve nem csak devizakonverziós tranzakciók esetén hasznos:

1. A “14 napos meggondolom magam” feature mindent visz, a feljebb felsorolt 4 példából 3 esetében nem is volt konverzió.

2. Verhetetlen analitika: Ez az app simán megmondja neked, hogy mire mennyit költesz, feltéve, hogy ezt használod mindenhol. (Márpedig mivel mögötte van az összes “igazi” kártyád, (és a visszatérítéseket is megkapod), miért ne használnád mindenhol?) Egyből kiderül, mennyit költesz élelmiszerboltban, ruházkodásra, vagy szórakozásra. Ha tervet kell készítsél, hogy miből mennyit kell visszavegyél, hogy kijöjj a fizetésedből, és félre is tudj rakni, az adatok megvannak, a többi már rajtad múlik. Ezt (nem véletlenül) egyik netbank sem nyújtja, a bankodnak nem célja, hogy spórolj. Ha pedig több bankkapcsolatod is van, akkor még komplikáltabb lenne az ügy. (Megjegyzés: Revolut-ban is van analitika, csak ugye azt a kártyát nem használod mindenhol, mert pl. bukhatod a hitelkártya visszatérítéseket)

3. Én a mindennapi életben a kártyáim közül csak a debitet viszem még magammal a Curve-ön kívül, egyrész tartaléknak, másrészt készpénzt itthon arról szoktam felvenni. Ha ellopják a tárcám, csak a fenti két kártya letiltásával kell bajlódjak, a Curve-öt ráadásul letiltani pár koppintás, és a cseréje ingyenes, ami sok bankkártyáról nem mondható el. Ugyanakkor a Curve és a telefonom révén mégis mindig “kéznél van” az összes többi kártyám is. Plusz mivel a különböző (vonalkódos, nem chipes) hűségkártyáimat is bedigitalizáltam már, így azokat sem kell magammal cipelnem, nagyon jó érzés újra vékony pénztárcával szaladgálni.

Remélem sikerült kedvet csináljak az apphoz. Ha igen, itt tudod megnézni a honlapjukat és letölteni az applikációt mind Androidra mind iPhone-ra. Ha regisztrációkor megadod a kódomat ( NQAGLQWD ), akkor mindketten kapunk 5 font üdvözlő bónuszt, amit megköszönök.

honlap: https://www.curve.app/en/

Ha kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel kommentben, amint gépközelben leszek, megpróbálok válaszolni

Share

109 hozzászólás

 • Buta Béla
  Az esetek 99%-ban a curve kártyámat használom, nagyon hasznos.

  A K&H dögöljön meg, ezért elmondom, hogy ha world mastercard hitelkártyád van akkor azért a külföld vásárlások után 5%(!) visszatérítést kapsz. A Curve-ös vásárlások külföldi vásárlásnak minősülnek ezért már 100.000Ft havi költés után ki tudod maxolni az 5.000Ft-os visszatérítést. Nem rossz szerintem.

 • Sanyi
  Hű, ez de bonyolult pár fillér haszonért. Amennyi energiát belefeccölök, hogy párszáz forinttal jobban járjak, annál hambisütéssel is többet lehet keresni, főleg, ha rendes melót végzek. Vagy: A szabadidőm többet ér.
  Nekem. Ettől függetlenül, exrtrém esetekben, másnak jó lehet.
 • Th
  Webkincstáros vásárlást ha ezzel intézek (mögötte hitelkártya), vajon jár rá a visszatérítés?
 • Hufeisen
  Szóval, ha a Revolutos kártyát regisztrálom náluk, akkor 2*200 fontot tudok ingyen felvenni a számláról ATMnél?
 • Krapulax
  Köszi a cikket! Pont tegnap regisztráltam Revolut és Curve esetében is és pont egy kérdésen morfondírozok, hogy mi lenne a legjobb opció az alábbira?

  A fizetésemet EUR-ban kapom minden hónapban, számlára. Van természetesen EUR és HUF debit kártyám is. Milyen megoldással konvertálnátok HUF-ra és utalnátok a HUF számlára Revolut és Curve birtokában? 500 font feletti összegről van szó. Köszönöm előre is a véleményeket.

 • János
  “4. Deviza ingadozásra “spekulálsz”: ”
  Ezt szerintem nem tudod megcsinálni, mert csak azonos pénznemű kártyára vagy a tranzakció pénznemével megegyező kártyára lehet átrakni a tranzakciót. Azaz ha egy Ft tranzakciót Ft kártyával fizetsz, akkor azt nem tudod EUR kártyára átrakni csak egy másik Ft kártyára.
 • mzsombor

  Az a tapasztalat, hogy nem jár, mivel átküldi az MCC kódot.
 • LSV
  “Mert a Transwerwise-zal ellentétben sem a Revolutnak sem a Curve-nek nem biztos a jövője”
  Kiváncsivá tettél, ezt mivel támasztod alá?
 • Matetoth
  Engem ez a 14 nap izgat kicsit:akkor addig a hitelkartya sem konyveli le a tranzakciot (hisz visszahivhato) vagy a penzvisszaadas utalassal tortenik, s egyes bankok jol lehuznak erte (asszem az ersterol volt korabban cikk, hogy kulfoldi visszakuldesert minimum 10 eurot vontak).
 • Nagy utazó
  Visszatérítés (refund) esetén hová érkezik az összeg? Arra a kártyára ami vásárláskor állt a Curve mögött vagy (ha időközben változtattál) a visszatérítés idején beállított kártyára?
 • Jani85
  Igen, ez így tök jó kombó. Nekem Erste Max, meg K&H World van. Az Erstére megy a 3 kategória, a KH-ra az utazás. Egy mivel egyik se fedte le az élelmiszer vásárlást, így az. Curve-ön keresztül – remélem tényleg – külföldinek is fog számítani, így mehet az is. kH-ra.
  Jut eszembe. MCC csak a számlakivonatból derül ki? Boltban nem írják rá sehol a terminálra?
 • hitel
  Lenyűgöz az emberek türelme akik ezeket a dolgokat ilyen szinten így végigmazsolázzák.
  Mindjárt Kiszámolóval az élen.
  🙂
  Köszönjük
 • winnie
  Ha azon szerencsések közé tartozol, akiknek a hitelkártyájával még mindig jár visszatérítés a Webkincstáros vásárlásokra, akkor azt a Curve-ön keresztül is meg fogod kapni. Ha a te hitelkártyád nem ad visszatérítést a Webkincstáros költésekre, akkor nagyon valószínű, hogy azt a bank az MCC kódot vizslatva blokkolja, és ezért nem fogsz kapni a Curve-ön keresztül sem.
 • Janos82
  :

  a kovetkezo tagmondattal:
  “mindkét cég jelenleg a befektetői pénzeket égeti fel.”
  vagyis a cegek meg vesztesegesek…

 • Garázs
  Ez a Curve a bankkártyákra van kihegyezve, vagy utalni is lehet vele?
 • Zelei K Andor
  Végigböngészem az oldalukat, de nem jöttem rá az alábbiakra:

  – Tranzakció előtt tudom-e azt jóváhagyni, vagy csak értesítést kapok róla?
  – Tudok egyszeri tranzakció összeg és napi alkalom szám limitet beállítani?

  Gyakorlatilag egy prepaid kártya kellene, amit azonnal fel tudok tölteni, bekapcsolni használat előtt, kikapcsolni utána. A Revolut lassú az utalás megjelenítésében, a Transferwise-t nem próbáltam.

 • Tibbor52
  Nos, ezekkel a fintech cégekkel kezdem önmagamat is összezavarni. Igényeltem: Revolut (megérkezett a fizikai kártya is), TW: úton van, kezdetnek beterheltek hatezret, a majdani kártyámról elkölthetem, és Curve-ot is. A Curve beengedte a Revolut virtuális kártyáját, de a fizikai kártyánál már „sípolt”, hogy GBP! Beregisztráltam a K&H Debit kártyámat, de a verifikációs kód nem akart megérkezni. Fölhívtam a bankot, egy fiatalember kelletlenül közölte velem azt a hat karaktert, ami kellett. A Revolut kártyámat naponta használom, nagyon tetszik a Vault és az is, hogy én állítom be a szorzót. Hogy a TW-t minek rendeltem meg, egyelőre rejtély. Egy biztos: a Revoluttal hét közben internetes USD vásárlásnál spóroltam. Nem keveset. Ez a lényeg. Egyébként amikor a bankot fölhívtam, rákérdeztem, hogyan váltanak a real-time bankközi árfolyamhoz képest forintjaimat. Majd folytatom.
 • Tibbor52
  Mivel elfogyott a 900 karakter, folytatom. A Curve-ról még személyes tapasztalatom nincsen. De ha jól értem a működését, akkor egyszerre csak egy kártya lehet aktív. Ez akkor okozhat gondot, hogy ha pl. 3 kártya van benne, csak az aktív kártya terhelhetőségéig költhetsz. Nem lenne rossz, ha pl. 50-50-50 ezer van három kártyán, akkor egy 62 ezres vásárlást “folytathatna” a következő kártyához nyúlva. Hangsúlyozom, kezdő vagyok, lehet, hogy megoldható, csak én még nem jöttem rá. Egyébként egy másik kártya aktívvá tételéhez internet szükséges. Végezetül: díjaznám, ha a szoftver magyarul is értene.
 • örök körök
  Ez a 14 napon belüli csere tűnik a cucc “killer feature”-ének, tud erre valaki hitelkártya zsonglőrködésen kívül értelmes felhasználási módot?

  Az valahogy nem köt le, hogy évi (jó esetben) 20-30e forintért több hkártyával kelljen bohóckodni, fejben tartani mindenfélét. Akinek ez pénz, az a tűzzel játszás helyett gondolkozzon el inkább az életén, mit, merre léphetne tovább kereset terén, akinek meg nem, az is, hogy miért nincs értelmesebb hobbija aprópénz gyűjtögetés helyett.

 • örök körök

  Ha TW-t utalással töltöd, az se túl fürge, az utalás működéséből adódóan. Vészesnek nem vészes, 1 órán belül megvan, de ne a “kasszánál” kezdd.
  TW-t kártyás fizetéssel is tudod tölteni, csak annak már díja van.

  Revolutom nincs, össze nem tudom hasonlítani ezért a kettőt.

 • Czika-Soós Pál
  Revoluttal szemben hátrány: egyelőre még nem lehet GooglePay mögötti Curve kártyával NFC-vel fizetni.
 • hemond
  @Sanyi: nem a haszonért csinálom, hanem pl. egy-két napra mikor kiszaladok pl Bonnba a kollégákkal meetingelni, akkor egészen jól vált. + nem kell cipelnem magammal csak egy kártyát nem hármat.

  @zelei-k-andor: értesítést kapsz róla, második kérdésedet nem tudom megválaszolni sajnos

 • Henrik
  Krapulax : Revolutra közvetlen is tölthetsz fel átutalással. Én úgy szoktam hogy megkapom a fizut EUR-ba, azt átutalom (egész EU-ba ingyen utalok), majd ott átváltom és azt a HUF-ot kiutalom a magyar számlámra. Átutalási költségeid így nincsenek. Néha még azt csinálom hogy előre a Transferwise-ra utalom, mert a TW Mastercardot ad és azzal könnyebben tudok online fizetni, mint a maestroval, de ennyi.

  Ami pedig a Curve-t illeti: annyi előnye nincs, hogy behozzam a képbe. Revolut bőven megfelel.

 • naa
  Hú köszi a cikket, ez jó cuccnak tűnik, beszerzem a Revolut mellé…

  , ehhez nem kell megoldás: Revoluttal leszeded az EUR kártyádról, átkonvertálod forintra középhez közeli árfolyanmon amikor jólesik és visszautalsz amennyit akarsz a forint számládra, de a Revolutról is költheted egy részét…

  , maradjunk annyiban, hogy van, aki költ meg tranzaktál annyit, hogy nem pár fillérről van szó. Amúgy meg egyáltalán nem bonyolítja az életet – a normál bankok, na azok bonyolítják, de ezek nem. Ezek könnyebbé teszik az életet, hogy kevesebbet kelljen foglalkozni “banki ügyekkel”. Amíg te megnyitod az internetbankod oldalát, én már át is utaltam az összeget Revoluttal, vagy épp nem kell nézegetnem, milyen árfolyam, milyen ATM-ből, milyen országban veszek ki pénzt. Amíg felhívod a bankodat, én már letiltottam a kártyámat vagy újra engedélyeztem az appban.

 • naa
  Ami nekem ebben tetszik, az az analitika, ha működik – hogy minden kártyát átfuttathatok ezen.
  Ehhez egy kérdés: gond nélkül használhatom a céges kártyámat is Curve-ön keresztül? (Hiszen az eredeti vásárlás, pl. benzinkút jelenik meg a kivonaton, ami a könyvelésnek tökéletes – de a Curve engedi, hogy a nevemre szóló céges kártyát beregisztráljam?) Ugye ha pl. azokat a költéseket is trackelném, kivonat-böngészés nélkül.
  Ill. céges forintkártyával külföldön vásárolni – ha megy.

  A “3 hónapig 1% visszatérítés” az egyetlen, amit nem értek, minek, ezektől mindig falramászok. Az értékesítők mindig ilyenekkel jönnek és bosszant, hogy hülyének néznek, hogy erre ugrok. Nem éri meg a tintát, amivel kinyomtatják ezeket, mégkevésbé az időmet, amíg ezt magyarázzák, nem érdekel, 2-3 hónapig milyenek a kondíciók, azt mondja, utána mi van. Ami csak 3 hónapig van, felejtsük el, nem érdekel

 • Tibor52
  Szia!
  Befagyott a topic?
 • andras.bukkos@mailbox.org
  Szerintem felesleges a fillérb*szás.
  Én magam tanácsadással foglalkozom, csakúgy, mint a blog szerzője, csak más témakörben.
  Már az alapul szolgáló levelezésnél (itt jönnek át a szükséges adatok, hogy fel tudjak készülni, ne menjen erre a “drága” idő a tanácsadás alatt) látom, hogy ki a fillérb*szó és ki nem.
  A fillérb*szók azok, akik a tanácsadás alatt megivott egy db espressomat és egy db cola zero-mat nem fizetik ki (ezt előre megjósolom 90% valószínűséggel). Ugyan ez nem kötelesség, de egy gesztus. A tanácsadás végén szimplán fel szoktam ajánlani, hogy fizetem a saját (cc. 1100.- Ft a legelegánsabb helyen) fogyasztásomat. Néha elfogadják.
  Na, ők járnak rosszabbul hosszabb távon. Akiből a nagyvonalúság hiányzik, azok sosem lesznek igazán vagyonosak.
 • Tibor52
  Bocs, Miklós!
  Talán kissé türelmetlen voltam. Olvasom a hozzászólásokat, de a felét nem értem. Én sem az anyatejjel szívtam magamba a pénzügyi ismereteket. Van egy határa a pénzügyi zsonglőrködésnek. Ha egy szoftver túlzottan leköti a figyelmemet, energiámat, akkor az nekem nem kell. Többet vesz el, mint amennyit ad. Folyt.: amikor a bankommal beszéltem, nagyon nehezen mondta el az operátor, hogy a külföldi vásárlás inkább a bank eladási árfolyamához közelít. Megszülte, csak nehezen. Volt nekem hitelkártyám is egy évig. Akkor minden vásárlás után 2% cashback. Utána kezdték csoportosítani a vásárlásokat, visszaadtam. Egy év alatt 22.000 forintot írtak jóvá, a kártya költsége 5500. Nettó nyereség: 16.500. Kicsi pénz, de kaptam, nem adtam. Ez a lényeg.
 • kridli
  Azért az hitelkártyás kategóriákhoz hozzáteszem, hogy nem minden MCC-t visz át jól. 90+%-ban jól működik, de vannak esetek amikor nem.
 • naa
  És ha otthon felejtettem a kártyát, akkor káromkodhatok: “Már megint otthon maradt az a Curve kártya!!” 🙂

  “nem köt le, hogy évi (jó esetben) 20-30e forintért több hkártyával kelljen bohóckodni, fejben tartani mindenfélét.”
  Itt pont nem kell mindenfélét fejben tartani, mivel 1 kártyát használsz, amit átböksz egy másik kártyára az appban amikor csak akarod. Pl. a többi kártya pinkódját nem kell fejben tartani, meg a kártyákat se a zsebben.
  Évi 20-30 ezerért amúgy se kell bohóckodni, ennek azért többszöröse jön vissza nekünk a normál, bohóckodásmentes használattól is, véletlenszerűen használva a kártyáinkat.
  Bohóckodhatnék még 1-2 százezerért, de nem teszem. Ami a Curve-vel még jön majd pluszban, a jó árfolyam külföldi webes vásárlásoknál, ill. hogy 1 kártyát kell megadni mindenhol – nekem egyelőre teccik.

 • MZ/X
  Nagyon hasznos az alapos, precíz összefoglaló. Köszönöm!
  Már regisztráltam, promóciós kódot megadtam! 🙂
 • PÁrpád
  Mi az a Vault?
 • naa
  és más fillérezést kifogásolók – nem értelek benneteket.
  Van egy ingyenes szolgáltatás, amivel középárfolyamon tudsz váltani és meglevő kártyádat használni, ingyen deviza készpénzhez jutni bármely országban és még számos cool szolgáltatás.
  Erre ti fanyalogtok, hogy ez mekkora zsugoriuramkodás és nem éri meg az időt stb.
  Milyen időt? Senkinek nem kötelező a lehetőségekkel sok időt eltölteni, de nagyon korrekt, hogy a cikk szerzője leírta pl. a 14 napos lehetőségeket, bárkinek jól jöhet valamikor, ha nem is használja rendszeresen.
  Mivel én nem ismerem (még), abba is hagyom a védelmét, a szolgáltatás magáért beszél, persze mindenkinek szíve joga, hogy a banki árfolyamokat használja, keresgélje a kondíciók között, hogy mennyibe kerül az ATM külföldön, keressen pénzváltót…
  Én nem vagyok fillérező a te definíciód szerint se, mégis tetszik, no ilyenkor mivan? 🙂
 • örök körök

  Az eleve zsonglőrködés, hogy több hitelkártyád (is) van. De ezeknek a limitjeit, kondícióit fejben tartani, mikor mivel érdemes Curve-ön keresztül fizetni, stb… Ne mondd már, hogy ez nem energia.

  Jó árfolyamhoz nem kell se Curve, se hitelkártya, TW, Revolut jó dolgok tényleg, nem azokról volt szó.

  Az évi (több) százezer az hitelkártya visszatérítésekből hogyan jön össze? Hazai kártyák alig fizetnek, de limites is az összes. Hány kártyával kell ahhoz bohóckodni és mennyire szórni a pénzt???

 • Jockey Ewing
  Nagyon érdekes szolgáltatás, még nem hallottam, de tetszik! Nekem a működésével kapcsolatban lenne kérdésem, konkrétan hogy működik ez.

  1. Az appban a vásárlás előtti percben előre beállíthatom, hogy most éppen melyik kártyámként funkcionáljon a curve, aztán 5 perc múlva pedig egy másik boltban a pénztár előtt már át is állíthatom a másik kártyára?

  2. Aztán vásárlás után mondjuk 10 nappal, amikor látom hogy az erste netbankban a lezárt, lekönyvelt tranzakciót, és hogy nem járt érte +3% erstefortint, akkor belépek az appba, és átteszem egy másik kártyámra ezt a tranzakciót. Utána másnap belépek újra az erste netbankjába és hűlt helye lesz annak a tranzakciónak és visszanő a felhasználható hitelkeretem? Vagy hogyan működik ez? Ez nem fér nekem a fejembe, hogy egy 10 napos, bank által lekönyvelt tranzakciót én módosítgathatok?! Ez nekem elég hihetetlen/bizar!:)

  Köszi a választ!

 • Anonimus1
  Curve esetén mit tudok beállítani “boltnak”? Pl be tudom állítani a fundamentat vagy az EPt vagy akár a revolutot?
 • Krapulax
  Köszi a két hsz-t EUR bér HUF konvertálásával kapcsolatban! Sajnos én nem ingyen utalom az EUR-t, ezért fel kell töltenem a Revolut EUR zsebébe és onnan konvertálás után ingyen visszautalni. Az átfutás a tapasztalatotok szerint mennyi idő míg ezt lebonyolítom és visszakerül a számlámra? A banknak nem lesz problémája azzal, hogy havonta lesz egy “kártyás fizetésem” ami egyértelműen utalás kikerülése? Köszi előre is, ha reagáltok erre is.
 • szocske
  megértelek, éves 20-30 ezerért én sem bohockodnek, őszintén szólva már en sem vagyok olyan lelkes hitelkartya zsonglőrködő mint voltam, pedig meg ma is többet hoz havonta a játék, mint amit te éves bevételnek tippelsz. De kétségtelenül akkor érte meg igazán, amikor meg a mai 3-5-szoroset hozta, több volt mint egy minimálbér, de sajnos már vége az aranykornak.

  Tobben kérdeztek a webkincstart, jellemzően nem ad vissza Curve közbeiktatásával sem, de azért akad olyan kártya is, ami közvetlenül nem, Curve használatával ad vissza.

  Céges kártya: sztem be lehet tenni, ha saját névre szól, és ha a könyvelést nem zavarja minden tétel előtt a crv* kiegészítés

 • naa
  , max. a Revolut kér majd eredet-igazolást, ha kiszúrják a rendszeres nagyobb összegeket, ahogy egy másik cikknél írták páran, de ez kb. rendeltetés szerinti használat nekik is, a másik banknak meg nincs szava ebben.

  Ahogy írtam, nekem nem jön össze többszázezer évente, mivel nem trükközök semmit, de a 20-30e háromszorosa a feleségemmel együtt igen – bár mi sokat is költünk, az igaz, szóval ennek nem örülök 🙂 Van itt a fórumon aki tényleg százezreket csinált ezzel korábban, amíg nem vágták vissza a lehetőségeket.
  A több hitelkártya meg nálunk 3 a feleségemmel együtt, ebből 2 az enyém, és az egyiket azért tartom, mert légi törzsutas-pontokat gyűjt amik nem is járnak le így, valamint én szeretem, ha a tartaléknak is van tartaléka, ha pl külföldön vagyok.

  jogos kérdés, talán Tamás megválaszolja. Esetleg visszatéríti ilyenkor a fizetést a Curve??

 • mgpx

  “Mert a Transwerwise-zal ellentétben sem a Revolutnak sem a Curve-nek nem biztos a jövője.
  Kiváncsivá tettél, ezt mivel támasztod alá?”

  Egy üzleti vállalkozás lényege a profittermelés, hosszú távon csak a nyereséges vállalkozások maradnak fenn.
  A Transferwise üzleti modellje már bizonyított, a cég nyereséges.
  A Revolut (és vlg. a Curve) még veszteséges, az ingyenes szolgáltatásokat a befektetők pénzének felélésével tartják fenn. Ez jó növekedési stratégia, de idővel a befektetőik profitelvárásokat fognak támasztani, és leállítják a további tőke bevonását. Ekkor vagy sikerül átállni egy profitábilis üzleti modellre, vagy elfogy a pénzük. Egyelőre még bizonyítaniuk kell, mi is lesz a nyereséges modelljük…

 • VAG
  Mintha az autószerelő nagyvonalúan felajánlaná, hogy hajlandó kifizetni a 4 szál cigi árát, amit az autód javítása közben ő maga elszívott. Ha meg elfogadod, még te vagy a fillérbaxó. Hát persze.
 • Tamás
  @Hufeisen: 200-at fel tudsz venni Revolutról és 200-at Curveről Ehhez még az sem kell, hogy a Revolut legyen a Curve mögött, kivéve persze ha arról akarod felvenni.
  @Krapulax: Curve erre nem lesz jó: nem tudsz utalni vele és az 500-as kedvezményes limit is alacsony. Revolution/TW működik, ezt írták is mások is.
  @János: igazad van, nekem egy speciális esetben működött (HF kitalálni, hogy mi volt az, az online help segít), de sajnos általában nem fog menni, a fenti példa pedig így tényleg nem jó. (@kiszamolo, esetleg kiszednéd a 4-es pontot).
  utazó: Oda megy vissza a refund, ahonnan eredetileg ment a tranzakció. Egy kivétel van, ha az adott tranzakció esetén éltél a “14 napos meggondolom magam” feautere-rel, akkor oda megy vissza, ahova átraktad az eredeti tranzakciót.
  @Garázs: nem lehet utalni róla, bankkártyára van kihegyezve, de már fejlesztik ezt a feature-t is.
 • Tamás
  @Anonimus1: Sajnos nem, csak azok amiket ő felajánl, nagyjából felsoroltam, hogy MO-n miknek van értelme. Ahogyan valaki már megjegyezte, hacsak nem tervezel premium planre előfizetni, ez csak 3 hónapig jár, tehát nem ez a fő feature, csak egy kis bonusz az elején.
  @Zelei: Kérdés 2: sajnos nem tudsz
 • Tamás
  @Jockey: Kérdés 1. Igen átállíthatod. Ha nem állítod át, akkor marad a régi, de a kártya attól még működik. Kérdés 2. A Curve beterheli az új kártyán az adott összeget, és ha az sikeres volt, akkor visszatéríti az eredeti vásárlást (refund). A refund önmagában is egy tranzakció. Hogy a refundot, hogyan könyveli a bankod, illetve, hogy mit látsz a netbankban, az már a bankodon múlik, de én meglepődnék, ha nyomtalanul eltűnne az eredeti tranzakció, főleg ha már le lett könyvelve. Azt el tudom mondani, hogy én mit látok az Erste netbankban, ha már véletlenül ugyanott bankolunk 🙂 látom az eredeti tranzakciót is, illetve látom a refundot is csak nem így hívja, hanem szimpla “jóváírás”-ként jelenik meg. El tudom képzelni, hogy más bankok ezt értelmesebben csinálják, pl külön kategória a refund és összekapcsolják az eredeti tranzakcióval.
 • szocske

  1. igen, az appban ott van az összes kártya, amit hozzáadtál, váltogathatod őket, hogy épp melyik legyen a Curve kártya mögött, a köv. változtatásig azt terheled.
  Hogy a curve-nél mennyire van biztonságban az összes kártyám adata az jó kérdés.
  Azonban egyéb szempontból biztonságos megoldás, mert az összes kártyád otthon hagyhatod, mégis tudod használni (bár egy azért legyen, megesik, hogy a curve nem működik) valamint van éves 1000 Fontos költési limit (gördülő), így aki sokat költ, annak ez kevés lehet.

  2. a kártyás vásárlásokat lehet sztornózni, ilyenkor a hitelkártya számlán jóváírásra kerül a vásárlás összege. Ha ez a sztornózás még könyvelés előtt történik, akkor megeshet, hogy a jóváírást sem kapod meg rá. A gyakorlatban az a jellemző, hogy megkapod a jóváírást, de ennyivel kevesebbet kell visszatörleszteni. Akármennyire is scifinek tűnik, ez működik.

 • örök körök

  Régebben tudom sokat lehetett nyerni, nyilván akkor megérte, az nem volt kérdés.

  Havi 30-40k hitelkártyákból hogy jön vissza? Ahhoz hány kártya kell, mekkora költéssel?

 • Vonalas
  “Na, ők járnak rosszabbul hosszabb távon. Akiből a nagyvonalúság hiányzik, azok sosem lesznek igazán vagyonosak.”

  : fogalmam sincs, milyen területen adsz tanácsot, de tudod mit? Elbújtattad bennem a kisördögöt. Elgondolkodtatsz azzal, hogy kifizetném-e a tanácsadó kávéját. Talán volt ilyen is, meg olyan is, hogy ö fizette ki az enyémet, meg ki-ki alapon is. Helyzettől, üzlettől függ, nem igaz? Alapesetben a tanácsadónak is üzlet leülni az ügyféllel beszélgetni. Mindenesetre nagyon furmányos vagy, hogy azt mondod, fizeted a sajátod, de aki elfogadja, az később rosszul jár nálad. Egyáltalán, mi az, hogy tanácsadónál rosszul járni? Megannyi kérdést vetsz fel. Alapvetően VAG-gal értek egyet.

 • Jockey Ewing
  Köszönöm a válaszokat! Ja, refund/jóváírás, erre nem gondoltam, így már világos.
  Amúgy már nekem is csak az furdalja az oldalam, amit szöcske is írt, hogy “mennyire van biztonságban az összes kártyám adata”, akarva vagy akaratlanul ezek az adatok kikerülhetnek… de adtam neki egy esélyt, regeltem…:)
 • kapasz
  Vigyázzatok az Erste Max-szal, mert ha sztornózott tranzakció után nem sztornózzák a visszatérítést is (és te nem reklamálsz, hogy tegyék meg), az a szerződés felmondásával járhat.
 • Henrik
  Krapulax: Ez esetben nem tudom hogy mennyi díjat számol fel Neked a bankod EUR utalásra, lehet érdemesebb a Transferwise-ra feltölteni a fizud, majd onnan átvezetni ingyenesen a Revolut-ra (a TW kártyát regisztrálod a revoluton).

  Ha EUR-ba kapod a fizud és vannak költségeid/átutalásaid is, akkor viszont megéri olyan bankot választanod, ami ezt ingyenesen végzi, vagy olyan bankot választani, amelyik csomagszolgáltatásban adja és mondjuk havi x EUR-ért csinálhatsz annyi utalást, csoportos beszedési megbízást, ATM felvételt, amennyit Te akarsz. Én magam példáját tudom csak mondani, havi szinten 5-7k-t mozgatok, évente több száz (!) EUR-t spóroltam meg számlavezetésen, ill. átutalási költségeken eddig vele.