Babaváró hitel tudnivalók

Hamarosan rajtol a Babaváró hitel, ami 10 millió forintos hitelt jelent, jelenleg évi 8%-os kamat mellett. Ettől még senki nem jönne lázba, azonban további részei is vannak a hitelnek.

Ha öt éven belül gyerek születik, a hitel kamatmentes lesz (fél százalékos kezelési költség azért mégis marad). Ha még egy gyerek születik, akkor elengedik a tartozás harmadát, ha összesen három, akkor az egészet.

Három dolog fontos: ebben a történetben a már meglévő gyerekek nem számítanak, csak házasoknak szól az ajánlat és ugyanolyan hitelbírálattal lehet felvenni a hitelt, mint egy akármilyen másik hitelt.

Amint már írtam róla, ne vedd fel a hitelt azért, mert úgyis lesz gyerekünk. Mert ha mégsem, komoly gondba kerülsz, nem csak magas kamatú lesz a hiteled, de egy komoly összeget egy összegben is kell majd kifizetned.

Azonban ennek az ellenkezője is igaz: ha már tudod, hogy lesz gyereked, akkor mindenképp vedd fel a hitelt, ha szükséged van rá, ha nem. Mert a legrosszabb esetben is kamatmentes lesz. Ha ezt a pénzt fogod és berakod prémium állampapírba, kapsz rá 4,5% kamatot (most már kamatadó-mentesen), te pedig fizetsz az államnak 0,5% kamatot.

A kettő különbsége 4,67 millió forint húsz év alatt, adómentesen. (Ha nő az infláció, még több lesz a különbség, mivel a prémium állampapír inflációhoz kötött.)

S ehhez nem sokat kell tenned. Ha pedig bármi probléma adódna, bármikor előtörlesztheted az állampapírból a hiteledet. (Ha kitörne a harmadik világháború, meteor zuhanna Budapestre vagy államcsőd fenyegetne, akkor majd bíráld felül a dolgot. Jelenleg látható kockázata nemigen van az ügyletnek.)

Ha pedig van meglévő bármilyen hiteled, fizesd vissza azt ebből a szinte ingyenes hitelből.

Ami jó neked, rossz az adófizetőknek, akik adják ezt a közel ötmillió forintot, de hát ez minden állami támogatásnál már csak így van. Ha te nem veszed igénybe, akkor a te adódból fogják fizetni a szomszédod hitelét, aki viszont igénybe vette.

Azonban a hitelfelvételnek lehetnek buktatói. Ilyen a már meglévő hiteled. Hiába akarnád ezt a hitelt például meglévő hitel törlesztésére fordítani, a legtöbb bank elutasítana, ha nem fér bele a régi hitelek mellett az újabb hitel a jövedelmed 40-50%-ába. Az sem mindegy, mi számít jövedelemnek és melyik bank milyen szorzóval számolja például a Bt-d jövedelmét vagy az osztalékot.

Mivel a dolgok jelenlegi állása szerint hitelügyintéző Gáborunk is fogja a hitelt közvetíteni, megkértem, hogy írjon egy rövid szösszenetet a kérdésről, mert ő már túl van néhány banki agytágításon a témával kapcsolatban.

Ír példákat is, hogyan lehet tupírozni a hitelképességet a lakáshitel szerződés hosszabbításával és például a hitelkártyák megszüntetésével vagy a keretük csökkentésével.

Ha maradt kérdésed az üggyel kapcsolatban, őt zargasd vele telefonon vagy e-mailben.

Amit a Babaváró hitel banki bírálatáról már tudni lehet (és amit még nem)

Az alábbi írás szerzője több mint tíz éve dolgozik hitelközvetítőként. Ezúton szeretné felajánlani minden babaváró hitel igénylés előtt álló számára az alábbiakban a díjmentes közreműködését:

– A babaváró kölcsön már ismert és július elejéig még ismerté váló igénylési feltételei és hitelbírálati alapfeltételeinek való megfelelés leellenőrzése.
– A babaváró kölcsönnel kapcsolatos kérdések megválaszolása, tájékoztatás nyújtása.Június 17-től az ERSTE banknál elérhető előzetes vizsgálat elkészíttetése.
– Az igényléshez szükséges OEP igazolás meghatalmazással történő kikérése.
– Segítségnyújtás a kölcsönigénylés kitöltésében, összeállításában.
– Várakozásmentes, előzetes időpontegyeztetés alapján történő igénylés és szerződéskötés megszervezése.
– Azok számára, akik egyéb állami támogatást, hitelt is szeretnének igényelni a legkedvezőbb finanszírozási ajánlatok elkészítése és teljeskörű hiteligénylés benyújtása.

Az igénylési feltételek teljesítésén felül a kiválasztott pénzintézet pozitív hitelbírálata is feltétele lesz a babaváró kölcsön folyósításának.

„Kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít”

44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 4. § (4)

A hitelbírálatnak nem lesz egyedi, csak a babaváró hitelre érvényes bírálati keretrendszere, hanem a bankok meglévő belső szabályaira fog épülni. A meglévőnél enyhébb bírálati kritériumokkal azt kockáztatná az adott pénzintézet, ha egy-egy nemfizetés miatt felmondott hitelszerződés esetén érvényesíteni szeretné az állami kezességvállalást, akkor nem kellően körültekintő hitelezésre hivatkozva visszautasíthatja a kifizetést Államkincstár. A fordítottját, azaz azt, hogy bizonyos vonatkozásban bizonyos bankoknál szigorúbb lesz ennek a hiteltípusnak a bírálata, mint más hiteltermékek esetében, elképzelhetőnek tartom.

A bankok általános belső szabályai több ponton is másként közelítik meg a hitelképesség kérdését, mint ahogy azt „a józan paraszti ész” diktálná. Fennmaradhatnak olyanok is a rostán, akik rendelkeznek igazolható jövedelemmel és láthatóan képesek lennének a hitel törlesztésére, és akiket a törvényhozói szándék is támogatásra érdemeseknek tekint.

A jelentős átfedések mellett vannak lényeges különbségek is az egyes pénzintézetek bírálati szabályzatában (megnézünk majd több példát erre). Vagyis lehet olyan igénylés, amit egy adott pénzintézet könnyedén elfogad, egy másik pedig ugyanolyan egyértelműséggel elutasít. Nyilván mindenkinek a számlavezető bankjánál (vagy a párja számlavezető bankjánál) kézenfekvő az igénylést benyújtani, de ha ott elutasítják, vagy kevesebb hitelt kaphat az igényeltnél, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy más banknál sem érdemes próbálkozni/nem kaphat több hitelt.

A konkrétumokra rátérve: Három szemponttal érdemes kiemelten foglalkozni, ami minden bank bírálati szabályzatában fontos tényező:

Előtte szögezzünk le két dolgot, ami 100%-osan biztos. Aki szerepel akár aktív, akár passzív státusszal a negatív KHR listán, az biztos nem kaphat majd babaváró hitelt. Amennyiben valaki egy adott bank tiltólistáján szerepel egy korábban, a bank számára veszteséggel lezárt ügylet miatt, akkor az adott pénzintézetnél nem fog tudni hitelt kapni.

1. Minden bírálati szabályzat meghatározza a hitel adósától, vagy az összes kötelezettől együttesen minimálisan elvárt igazolható jövedelem nagyságát.

A babaváró kölcsönnél nem lesz lehetőség a hitelképesség megteremtése, vagy magasabb hitelösszeg elérése céljából a házasfeleken túl további adóstárs bevonására.

Több pénzintézetnél is a mindenkori 8 órás minimálbért elérő igazolt jövedelem elégséges feltétele a hiteligénylésnek. Én arra számítok, hogy ez a határ ennél a hiteltípusnál ezen pénzintézetek többségénél emelkedni fog. Nem kizárt azonban, hogy lesz olyan bank, amely nem emel majd ezen a küszöbértéken. Erről egyenlőre nincs hivatalos információ. Logikus lépés lehetne az is, ha az igényelt hitelösszeg függvényében más-más minimálisan elvárt jövedelemszintet határozna meg egy-egy pénzintézet.

2. Fontos, a hitelképességet a maximálisan igényelhető hitelösszeget nagy mértékben befolyásoló szempont lehet, hogy az egyes bankok milyen jövedelemtípusokat és milyen feltételekkel vesznek figyelembe a hitelbírálat során.

Ahol az adott adós, adóstárs határozatlan idejű, minimum 3 hónapja fennálló (és próbaidőn túli) munkaviszonnyal és a minimálbért elérő, bankszámlára érkező jövedelemmel rendelkezik és nem ő, vagy közeli hozzátartozója a tulajdonosa a munkáltató cégnek, és a munkáltató nem áll felszámolás alatt, és nincs ellene folyamatban végrehajtási eljárás, az biztos lehet benne, hogy az ő jövedelmével szinte minden bank számolni fog. A „szinte” kitétel azért indokolt, mert vannak olyan bankok és olyan hiteltermékek, ahol 6 hónapja fennálló munkaviszony a jövedelem elfogadásának feltétele, vagy ahol kisebb cégeknél előfordul az, hogy a munkáltató bevételeinek nagysága alkalmazottak száma és jövedelem munkakörhöz viszonyított nagysága is befolyásolhatja azt, hogy elfogadják-e a jövedelmet vagy sem. Az is biztos, hogy ha az adott munkahelyen a munkaviszony kezdete óta nem telt el 3 hónap, vagy nem telt le a próbaidő, akkor egy bank sem veszi majd figyelembe a jövedelmet.

Határozott idejű munkaviszony esetében a következő szempontok alapján döntik el a finanszírozók, hogy az adott jövedelmet figyelembe veszik-e: munkaviszony kezdete, mikor jár le a munkaszerződés, milyen hosszú időszakra kötötték a munkaszerződést, korábban meghosszabbították-e már, ki a munkáltató. Ebben is eltérő az egyes bankok gyakorlata.

A CSED/GYED/GYES-sel, családi pótlékkal a hitelbírálat során majdnem minden pénzintézet számol, mint kiegészítő jövedelemmel, de csak abban az esetben, ha a figyelembe vett jövedelmek között van munkabér, vállalkozói jövedelem, vagy nyugdíj is. Ezek hiányában a gyermekek után járó juttatások, azok összegétől függetlenül nem lesznek elégségesek.

Vannak olyan jövedelemtípusok, amelyeket bizonyos bankok (bizonyos feltételekkel) figyelembe vesznek a bírálat során, mások pedig nem. Például: bónusz, cafetéria, tiszteletdíj, megbízási díj, bérleti díj, osztalék, EVÁS vállalkozásból származó jövedelem …

Saját vállalkozásból származó jövedelmek elfogadásának más-más feltételei vannak az egyes pénzintézeteknél.

Ami mindenhol alapelvárás: egy lezárt adóévvel mindenképpen rendelkezni kell. Több pénzintézetnél két éves működési múlt a feltétele a jövedelem figyelembevételének.

Egy kivételtől eltekintve az is általános szabály, hogy a bírálat során az előző adóévre vonatkozóan NAV által leigazolt jövedelmekkel számolnak, és nem a hiteligénylést megelőző 3-6 hónap jövedelmével.

Osztalékot – két bank kivétellel – csak akkor vesznek figyelembe, ha legalább az utolsó két lezárt üzleti évben történt osztalék-kivét. Osztalékelőleggel egyik pénzintézet sem számol.

Közeli hozzátartozó tulajdonában lévő vállalkozás dolgozói esetében ugyanúgy az utolsó lezárt üzleti év jövedelmével számol a legtöbb bank, de itt is van kivétel, ahol az utolsó 3 hónap jövedelmét veszik figyelembe.

Két példa a vállalkozásból származó jövedelmekhez való eltérő hozzáállásokra:

Szabó István a saját tulajdonú Bt-jében dolgozva havi nettó 200.000 forint fizetést kap 2018.06.01 óta. A legtöbb banknál legkorábban a 2019-es évre vonatkozó adóbevallás leadása után, vagyis 2020 tavaszán veszik figyelembe a jövedelemét. Vannak olyan pénzintézetek, amelyek 2019 júliusban benyújtott hiteligénylés esetén havi 100.000 Ft jövedelemmel számolnak ebben az esetben, de van két pénzintézet, amely havi 200.000 Ft-tal számol a hitelbírálat során.

Takács Ildikó saját tulajdonú vállalkozásban dolgozva havi nettó 200.000 Ft-ot keres. De 2018-ban még csak 150.000 Ft volt a munkabére. A legtöbb pénzintézet 2018-as jövedelemmel számol. Egy bank azonban a havi 200.000 Ft-tal, ha már legalább hatszor a magasabb jövedelem került kifizetésre.

Néhány tanács a leendő babaváró hitelt igénylőknek:

Amennyiben a jövedelmük forrása a jövőben változni fog – különösen, ha munkabérről vállalkozói jövedelemre, vagy gyermekek után járó családtámogatásra –, igyekezzenek még a váltás előtt igényelni a hitelt!
Amennyiben egy bank elutasította a kérelmüket, vagy a megcélzottnál kevesebb hitelt hagytak csak jóvá érdemes más pénzintézeteknél is próbálkozni, illetve a jövedelem növekedése esetén később újra próbálkozni!
Lehet, hogy van olyan jövedelmünk, amiről nem is gondoltunk, hogy figyelembe fognak venni (pl. bérleti díj, tiszteletdíj …). Kérdezzünk rá!
Érdemes egy kellően felkészült független hitelszakértő közreműködését igénybe venni.

3. A legfontosabb rosta, amin mindenképpen át kell esni egy hitelbírálat során, az a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatónak (JTM) való megfelelés:

500 ezer forint alatti jövedelem esetén a havonta törlesztésre fordítható összeg a jövedelem 40%-a, 500 ezer forint, vagy ezt meghaladó jövedelem esetén pedig a 50%-a.

Biztos, hogy lesznek olyan bankok, amelyek ezen szabályozás adta keretig el fognak menni. Amely pénzintézetek más hiteltermékeknél eddig is szigorúbban húzták meg a jövedelem terhelhetőségének határát, biztos, hogy a babaváró kölcsön esetén is fenntartják ezt a gyakorlatukat. Elvileg dönthetnének úgy a bankok, hogy a bírálat során azzal a törlesztőrészlettel terhelik meg a hiteligénylők jövedelmét, ami az állami kamattámogatás elvesztése esetén (5 év múlva) kell az adósoknak fizetniük. Engem meglepne, ha bármelyik finanszírozó így járna el.

Amennyiben az MNB úgy foglalna állást, hogy tekintettel a babaváró kölcsön 5 éves kamatperiódusára, az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelekre vonatkozó szabályozás a mérvadó, akkor az 50%-os felső határ 40%-ra, a 40%-os pedig 35%-ra csökkenne. A szintén 5 éves kamatperiódusú Otthonteremtő hitel esetében az az álláspontjuk, hogy az állami kamattámogatás miatt nyugodtan használhatják a bankok futamidő végéig (és a 10 éves kamatperiódusú) hitelekre vonatkozó adósságfék kereteket. Várhatóan a babaváró is így lesz.

Továbbra is a JTM szabályozásnál maradva:

Fontos, hogy nem csak a most igényelt babaváró hitelnek, hanem a már meglévő hitelek törlesztőrészletének is bele kell férnie a jövedelem 40-50%-ába. Hitelkártya és folyószámla hitelkeret esetén nem a felhasznált, hanem a maximális kerettel számolnak. Annak az 5%-ával terhelik meg a jövedelmet.

Biztos vagyok benne, hogy az egyik leggyakoribb elutasítási ok (és az igényeltnél alacsonyabb jóváhagyott hitelösszeg oka) várhatóan az lesz, hogy korábban felvett, jellemzően lakáshitelükkel annyira megterhelték a jövedelmüket, hogy annak 40-50%-ába már nem fér bele az újabb havi részlet. Ebbe a csoportba tartoznak azok, akiknek az igazolható jövedelmük és a tényleges bevételük között jelentős eltérés miatt a hivatalos jövedelmükhöz képest magas törlesztőrészlet nem megterhelő. Sajátos módon azok a pénzügyileg tudatos hitelfelvevők is ezzel a helyzettel néznek majd szembe, akik a lehető legalacsonyabb összköltség mellett a lehető leghamarabb vissza szeretnék fizetni a tartozásukat és ezért vállalták a relatív magas törlesztőrészletet.

Ráadásul a hitellel rendelkezők jó eséllyel a hiteleik előtörlesztésére fordítanák a kamatmentes hitelüket. Az előtörlesztés után pedig sokkal kevésbé lenne a jövedelmük megterhelve, mint a kamatmentes hitel lehívása előtt. A babaváró hitel bírálatánál azonban azzal nem számolhatnak a bankok, hogy a korábban felvett hitelek törlesztőrészlete csökkeni fog.

Fontos információ (és sokak számára, akik meglévő hitelüket szeretnék visszafizetni a kamatmentes kölcsönből ez fogja az előbb vázolt helyzetből a kiutat megadni):

Lesz olyan pénzintézet, amely lehetővé fogja tenni a babaváró kölcsön hitelkiváltás célú felhasználását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelt egy olyan zárolt számlára folyósítják, ahonnan csak egy meglévő hitel végtörlesztésére lehet azt fordítani és így a hitelbírálat során a később lezárásra kerülő hitel törlesztőrészletével már nem terhelik meg a hiteligénylők jövedelmét. Amennyiben a fennálló tartozás több, mint a maximálisan igényelhető 10 millió forint (+ a meglévő előtörlesztésre felhasználható megtakarításunk), akkor továbbra is fennáll a fent vázolt csapdahelyzet.

Hogyan lehet ebből kitörni?

Ha van hitelkártyánk, folyószámla hitelkeretünk, szüntessük meg, vagy csökkentsük a keretet olyan szintre, hogy már ne jelentsen akadályt a hitelfelvétel előtt!
A meglévő hitel(ek) futamidejét nyújtsuk el annyira, hogy beleférjen a babaváró hitel is a JTM-be!
Nézzük meg, van-e még olyan igazolható jövedelmünk, amit bizonyos bankokkal el tudunk fogadtatni!
Törlesszünk elő a meglévő hiteleinkbe!
Amennyiben egy meglévő hitel előtörlesztése lesz a támogatott hitel felhasználásának célja, segíthet, ha családi/baráti kölcsönből előre hozzuk az előtörlesztés egy részét.
Érdemes egy kellően felkészült független hitelszakértő közreműködését igénybe venni.

Nézzünk egy egyszerű példát a fentiek szemléltetésére:

A Kovács házaspárnak 300.000 Ft a hitelbírálat során figyelembe vett jövedelme. Van egy havi 150.000 Ft törlesztőrészlettel bíró lakáshitelük és mindkettőjüknek van egy-egy 200.000 Ft-os hitelkeretű hitelkártyája. Mivel a jövedelmüket már jelenleg is a maximálisan megengedett 40%-nál jobban terhelik a havi figyelembe vett hitelterhek (150.000 + 20.000), elutasítják a babaváró kölcsön igénylésüket. Mit tehetnek?

Szüntessék meg a hitelkártyákat!
Így csökken a jövedelemterheltség, de nem eléggé.

Nyújtsák el a lakáshitelük futamidejét!
Megtörtént. A maximális futamidő mellett 140.000 Ft-ra csökken a lakáshitel havi részlete. Ez továbbra sem elég ahhoz, hogy hitelképesek legyenek.

Számoltassák ki a lakáshitelt nyújtó pénzintézettel, hogy mennyit kell ahhoz előtörleszteni, hogy a törlesztőrészlet annyit csökkenjen, hogy a babaváró hitel is beleférjen a JTM keretbe!
Végezetül néhány tanács azoknak, akik még a babaváró hitel mellett egyéb hitelt is terveznek igényelni:

Bármi is lesz a különböző hitelek felvételének sorrendje, a futamidőt, kamatperiódust mindegyiknél úgy tervezzék meg, hogy az utoljára igényelt hitel is beleférjen az adósságfék keretbe!
Ha a babaváró hitelből egy azt megelőzően folyósított hitelt fognak előtörleszteni, kiemelten fontos szempontnak tekintsék a majdani előtörlesztési költségeket!
Ez utóbbi esetben előtörlesztési szándékukat a hitel kamatperiódusának megválasztásakor is vegyék figyelembe!
Érdemes egy kellően felkészült független hitelszakértő közreműködését igénybe venni. (Szerintem itt magára gondolt a szerző. 🙂 – a szerkesztő megjegyzése)

Share

124 hozzászólás

 • Kiszamolo
  baba, a hitel felvétele után kell a gyereknek születni.

  A lakáshitelből is csak akkor engednek el, ha régebbi, mint a gyerek.

 • Kriszta
  off: hol érdemes mot értékpapír számlát nyitni? Csak a magyar tőzsdén szeretnék kereskedni. Van esetleg olyan szolgáltató is, amelynél nem kell személyesen megjelenni, mindent el lehet intézni online? Köszönöm
 • Andrea
  Nem fizetheti, ha kulfoldon dolgozik es ott biztositott. Nem legalis parhuzamosan tobb EU-s orszagban biztositottnak lenni.
 • Segitek
  Udv mindenki!
  Lattam tobbszor feljott a kerdes, hogy igenyelhetik e kulfoldon elo magyarok (magyarorszagon bejelentett lakcim). Kerem hogy aki biztos informaciokat tud ezugyben, mert hasonlo munkakorben dolgozik vagy koruljarta a kerdest, irja meg a valaszt. Az en velemenyem: igenyelhetik kulfoldon elo magyarok, ezt semmi nem zarja ki. TB jogviszonyt a kulfoldit is elfogadjak, csak nekunk kell kikerni, ez szerintem mindent elarul. (Csak meg kell felelni a 3 éves TB jogviszonynak, max 30 nap megszakitassal, de lehet vegyes hazai/kulfoldi)
  Ami talan erdekesebb:
  “Vállalják, hogy örökbefogadott, született gyermeküket nagykorúságáig, de legfeljebb a hitel futamidejéig saját háztartásukban nevel”
  Itt most a bejelentett lakcimrol beszelunk, vagy eletvitelszeru tartozkodasra. Mert ezzel szoktak jatszani, a ketto nem ugyan az.
 • Kédezö
  @andrea

  Lehetséges hogy egy östermelöi igazolvány magyarországi kiváltásával külföldön élve is jogosulttá válljon valaki? 180 nap letelte után pedig visszaadja az igazolványt…?

 • Bagoly
  Sok kérdésre itt a válasz:
  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/tevhitek-terjednek-a-babavaro-hitelrol-itt-az-igazsag.12.326757.html

  A 10. pont szerint az első 5 évben 5% a kamat, ha nem jön baba akkor ennyit kell visszafizetni.

 • Doni Brasco
  Még külföldön élek, de jövőre haza fogunk költözni. A kérdésem az lenne (elnézést ha már valaki megválaszolta), hogy külföldön szerzett 3 éves munkaviszony az nem kizáró ok? Valamelyik weboldalon, azt olvastam, hogy nem kizáró ok…. erősítsetek meg benne kérlek 🙂
 • Tamás #2
  @andrea

  c) legalább az egyik házasfél legalább 3 éve folyamatosan
  ca) (alpont!) a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások
  fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a alapján biztosított

  VESSZŐ

  cb) (alpont!) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali
  képzésben tanulmányokat folytat,

  VAGY

  cc) az f ) pont fa) alpontjában foglaltaknak megfelelő házasfél kereső tevékenysége alapján valamely
  más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik.

  Nem vettétek figyelembe, hogy ez egy mondat. Két vessző és egy vagy. Az értelmezésetek szerint az igénylőnek nemcsak az ca-ra kellene megfelelni, hanem a cb-re is, tehát hallgatónak kellene lennie, tehát csak egyetemi nappalis hallgatók vehetnék fel a hitelt.

  Ezzel szemben

 • ZsugorIgor
  TIPP: feltétel, hogy köztartozásmentes legyél. Tudsz magánszemélyként is regisztrálni a köztartozásmentes adatbázisba, ha van ügyfélkapud, így eggyel kevesebb helyre kell majd rohangálnod papírért, mert adószám alapján le tudnak kérni, hogy oké vagy. Online felületet nem találtam rá anno, de a nyomtatványkitöltő alkalmazással ki tudtam tölteni a “papírt” és fel is tettek az adatbázisba.
 • Tamás #2
  folyt.

  A felsőoktatási nappalis hallgatói jogviszony alapból TB biztosított, tehát felesleges lennne a ca).
  A jogalkotó “megengedő”. Három éves folyamatos TB kell, ami származhat vagy MO munkaviszonyból és egyéb dolgokból (net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700080.TV) ebbe beleértendő a nappalis hallgatói jogviszony is

  VAGY

  származhat külföldi biztosítási jogviszonyból.

  A hangsúly a folyamatosságon van, tehát a házaspár egyikének (közösen kell felvenni a hitelt) 3 éves folyamatos biztosított jogviszonnyal kell rendelkeznie.

  Kerressetek rá a korábbi babavárós posztra a blogon, ott már megtárgyaltuk pár kérdést, mert biztos akadni fog még olyan, ami ott is felbukkant.

 • SpongyaBob
  Lehet hülye kérdés, de fel lehet venni 5milliót is?

  Ha igen, akkor az is kamatmentes lesz egy gyerek születése után
  Második gyerek után mennyit engednek el? 500e Ft-ot?

 • Andrea
  Igen beleszamolodik a 3 evbe a kulfoldi TB jogviszony is, DE az utolso 180 napban csak magyarorszagi elfogadott.
  Cikk errol: hitelnet.hu/lakashitel/kulfoldon-dolgozok-nem-kaphatnak-babavaro-hitelt/

  Na latod ezt nem tudom, de kivancsi lennek ra en is.

 • LSV
  Ez érdekes, mert én anno azt az infót kaptam hogy inkább fizessem a tb-t itthon, még akkor is ha kint élek.
  3 évig külföldön éltem, biztosított voltam kint is, itthon is mert fizettem a itthoni tb-t. Nem volt ezzel semmi probléma. Mikor hazaköltöztem leadtam a navnál a külföldi igazolást a kint befizetett járulékokról, és nem hogy büntettek, de visszamenőleg 3 évre visszafizették a befizetett tb járulékot.
 • LSV
  Mondjuk ezek alapján ha 180 napot meghaladóan külföldön tartózkodik akkor itthon sem lehet legális lakcíme elvileg.
 • Andrea
  Ez alapjan kotelezo bejelenteni 15 napon belul. Nekem kulon felhivtak a figylemem ra, hogy ha fizetem magamnak a TB-t otthon is, akkor biztositasi csalast kovetek el. Az nem tudom, hogy a te esetedben, hogy tortent.
  neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese.html

  A lakcimet megtarthatod. Ket fele status letezik:
  – magyarorszagi lakcimmel rendelkezo magyar allampolgar
  – magyarorszagi lakcimmel nem rendelkezo magyar allampolgar (ekkor is van lakcimkartyad, de nincs rajta cim)

  Szerintem pontosan ezert kotottek a magyarorszagi tb jogviszonyhoz a feltetelt, hogy kulfoldon dolgozo magyar allampolgar csak hazakoltozes utan vehesse fel a tamogatasokat. Kb ez van a CSOK-kal is.

  Szerintem pont a TB jogviszony hianya miatt nem mukodik az ostermeloi sem.

 • Rhemedyl
  Azt jól gondolom, hogy ha valaki nem szeretne kockáztatni, akkor az a legbiztosabb, hogyha a 90 napos terhesség letelte után de még a baba megszületése előtt igényli ezt a hitelt, hiszen ha neadjisten elvetélne az anyuka, akkor is beleszámít a hitelbe?
 • Ildikó70
  Lakcíme lehet, mert a saját tulajdonú ingatlanába be lehet jelentkezve, ezt még nem merik megtiltani. Ha nyilatkozik, hogy ideiglenesen külföldre megy dolgozni akkor a külföldi tartózkodási hely lesz – leánykori nevén ideiglenes lakcím.
  Egyébként aki külföldről visszajön készüljön fel, hogy mire itthon újra érvényes lesz a TB-je az több hónap.
 • Ildikó70
  Ha jól tudom a 24. hét betöltése előtt vetélés, azután halva születés a státusz. Az elsőről nincs szó, míg a másodikról igen. Én inkább a 24. hét után igényelném csak, remélve, hogy a baba megszületése előtt folyósítják.
 • Kérdezö
  A Kormányrendelet szerint:

  “a Tbj. szerinti biztosítási jogviszonyra vonatkozó feltételeknek való megfelelést a fővárosi és megyei
  kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatala által kiállított
  igazolással, illetve az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással és annak hiteles magyar nyelvű
  fordításával,”

  magyarkozlony.hu/dokumentumok/8df1cd00eb92a1a572206a7d837511ec6bc27ed4/letoltes

  –> èn nem olvasok konkrét utalást arra a kormányrendeletben sem hogy a 180 napnak magyarországi jogviszonynak kellene lennie. èn úgy értelmezem, hogy kell 3 évnyi folyamatos munkaviszony, és emelett az igénylés elött közvetlenül 180 nap. Vagyis nem elég ha öt éve dolgoztál 3 évet folyamatosan és azóta munkanélküli vagy.

 • LSV
  Úgy történt ahogy leírtam 🙂 Itthoni munkahelyen felmondtam, majd bejelentkeztem tb fizetésre, állandó átutalással, majd kiköltöztem és ez ment addig míg haza nem költöztem. Végül volt benne kavarás, mert 1 év után munkanélküli lettem 3 hónapra, ezért mikor hazajöttem, az első 1 évet fel kellett függeszteni és külön kellett kérnem hogy fizessék vissza, majd vissza kellett jelentkezni tb-re a 3 hónapra míg kint munkanélkül voltam, erre levonták a tb-t, majd a 3 hónap után visszajelentkezni, és a további 2 évre kérni a tb törlést és igényelni a visszafizetést. Igaz 2011-ben költöztünk haza, nem mostanában. De ha jól rémlik az elv már akkor is az volt hogy két helyen nem lehet biztosított az ember…

  Elfogadom. Rendőri igazoltatásnál merült fel a kérdés, mert az angol vezetői engedély tartalmazza az angol lakcímet is, és a 180napos rákérdezésre mondtam kétlaki vagyok.. 🙂

 • Kinga
  Üdv!
  Olyan kérdésem lenne hogy ha nekem határozottideju munkaszerződésem van 1 éves és abból most júniusban tellik le fel év illetve a férjemnek is az van de neki már egyszer hosszabbított a cég szinten 1 évest akkor megkaphatjuk a babaváróhitelt lettünk jövedelme meghaladja az 500.000ft. Előre is köszönöm a választ!
 • Kiszamolo
  Kinga, majd a Gábor megmondja. Írj neki egy e-mailt.
 • Tamás #2
  köszönöm a linket, ilyen részletes leírást még nem láttam, én egyébként állásfoglalást kértem az EMMI-től. Ping-pongozni kell velük a saját helyzetünkre vonatkozóan, mert sok esetben ctrl+c és v kombinációval kimásolják a közlönyt. köszi az esetpéldát, hasznos. Egyébként nekem otthon passzív a státuszom, a biztosítási jogviszonynál viszont látszik, hogy otthonról is biztosítanak (felsőoktatás) egyébként a kalkulátorok sem tesznek különbséget a magyar és külföldi biztosítási jogviszony között, mindenesetre júliustól remélhetőleg okosabbak leszünk.
 • K.Juli
  Tisztelt Kiszámoló!
  Mi fura szituációban vagyunk, ugyanis a férjem külföldön alkalmazott (10 éve már, állandó határozatlan szerződés, nagy cég, stb), én pedig itthon MO-n gyerekekkel, jövedelmem csak a családi + gyes/gyed.
  Szeretnénk felvenni a babaváró hitelt, de vajon a férjem külföldi jövedelmét elfogadják a bankok? A fizetése magas, tehát az összeg nem gond, viszont nem magyarországi munkavállaló. Ez probléma lehet?
  Köszönöm
 • Nono
  Mi tökéletesen beleillünk ebbe a támogatásba, 30 előtt járó fiatal pár, esküvő jövőre, utána pedig közvetlenül belevágunk a baba-projektbe. Jövedelem is megvan hozzá, szóval talált pénzként fogunk erre tekinteni. A rizikó egyedül az, hogy mivan ha valamelyikünk biológiailag nem képest nemzeni, illetve egy nagyon zsíros külföldi állásajánlat esetén mi lesz a pénzzel (fentebb olvastam erre is kiskapukat).
 • Egy érdeklődő...
  Sziasztok! Engem az a kérdés izgat még, hogy és amennyiben mi tervezünk gyereket és fel is vesszük a hitelt, azonban az élet úgy hozza, hogy saját hibán kívül nem lehet gyerek, akkor pontosan mi történik, milyen szabályok vonatkoznak erre, milyen igazolást kell benyújtani, ha egyáltalán van erre mód. Nem árt mindennel tisztába lenni és mindenre felkészülni…
 • Noah
  Sziasztok! Vegtorlesztes után külföldre lehet költözni, vagy van ezzel kapcsolatban valami megkötés?
 • nemelod
  van esetleg olyan bank aki osztrák jövedelemre ÉS hitelkiváltásra is adja a hitelt? Két személyi hitelt rendeznénk belőle, az egyik osztrák. Kifutási idő egyébként választható vagy max. Időre csak nagyobb összeget lehet felvenni?
 • headset
  érdeklődő…
  2019-06-06 at 15:57
  “saját hibán kívül nem lehet gyerek, akkor pontosan mi történik, milyen szabályok vonatkoznak erre, milyen igazolást kell benyújtani, ha egyáltalán van erre mód.”

  A babakölcsön feltételeit a 44/2019. kormányrendelet szabályozza.

  njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=213235.365736

  A kérdésről a 17. § (1) és (2) szól.
  Ha valamelyik házastárs megváltozott munkaképességű lesz vagy lombikbébi programban vesznek részt, de nem sikerül vagy egészségi okokból nincs is értelme a lombikbébinek, akkor a megfelelő intézménytől orvosi igazolás kell. A kölcsön után kamatot nem kell fizetni, de a törlesztést végig kell vinni.

 • NAR
  “ha már tudod, hogy lesz gyereked”

  Nem akarok ijesztgetni senkit, de tudok várandósság 39. hetében elvetélt magzatról is, tehát ilyen nincs, hogy “tudod, hogy lesz gyereked”, csak “remélem, hogy lesz”.

 • Kiszamolo
  Nar, 12 hét után már beszámítják a magzatot is. Tehát azzal már teljesítettél.
 • Zsuzsa
  A babaváró hitelt nem tudja felvenni az, aki jelenleg is külföldön él és csak külföldről tudja igazolni a 3 év TB jogviszonyt, mivel a kormányrendelet szerint az utolsó 180 napnak már magyar TB jogviszonynak kell lenni: “a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) vagy
  e)–j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie”. Aki csak maga után fizeti a 7000Ft TB-t, az viszont nem jelent biztosítotti jogviszonyt, az csak ellátásra jogosító státusz, mint ahogy a gyes sem megfelelő, kivéve ha munkaviszonyból ment gyesre a kismama és a gyes alatt a munkaviszonya nem szűnt meg.
 • Norbi
  Vajon ha a pár bármely tagjának van hitelkártyája, az már meg is gátolja, hogy felvegyék a hitelt?
 • Jólennetudni
  Sziasztok!

  A hitel igénylésével kapcsolatban kérném a tanácsotokat, a kamattámogatást és a törlesztés felfüggesztését illetően.

  A felességem július 5-ére van kiírva első gyermekünkkel. A banknak ugye 10 napja van a hitelkérelem elbírálására.

  Amennyiben július 1. napján benyújtom a hiteligénylésemet, és annak elbírálása előtt (teszem azt július 2. napján) megszületik a gyermekünk, akkor jogosult vagyok az állami kamattámogatásra? Hasonlóan érdekelne a véleményetek a felfüggesztés vonatkozásában is.

  Tudom hogy jelentek meg cikkek amik érintették ezt a kérdést, de pro és kontra is találtam írásokat, két nagyobb kereskedelmi bankban pedig egyszerűen nem tudtak választ adni a fenti kérdésekre.

  Szerintem a felfüggesztésre nem vagyok jogosult a jogszabály 14. § (1) bekezdésének a) pontja alapján, de a kamattámogatás vonatkozásában nem találtam semmit.

  Minden véleményt szívesen fogadok!

 • Janos82
  :

  Az szerintem mar keso, ha 1.en nyujtod be. Beszelj a bankkal, es probald meg mar elobb benyujtani. Az Erste pl mar gyujti az erdeklodoket, es allitolag juni 17.etol elkezdik felvenni velunk a kapcsolatot. Ha 5.ere vagytok kiirva, akkor lehet, hogy lesz olyan bank, amelyik elore vesz titeket.

 • Tamás #2
  @jolennetudni 1-je előtt nem lehet benyújtani, hiszen akkor lép életbe a kormányrendelet. A bankok egy része addig felkészül és elindítja a hitelezést, az ERSTE viszont jelezte, hogy csak hó közepétől fogadják az érdeklődőket. A kormányrendelet egyébként a benyújtás pillanatára írja elő a feltételek meglétét, így a terhességet is, következésképpen ha júl. 1-jén hiánytalanul benyújtjátok a hiteligénylést akkor nem szabadna, hogy gondot jelentsen, ha a hitelbírálat során megszületik a baba. Szerintem éppen az ilyen helyzekre érdemes szakember segítségét kérni, hiszen a papírmunka egy részét hamarabb is el lehet végezni, illetve nektek is biztos lesz jobb dolgotok szülés előtt 1-2 nappal, mint bankba rohangálni.
 • Mange
  És mi van akkor, ha tegyük fel, júl 1-én délben születik a baba? Szerintem nem egy ilyen eset lesz az országban. Ezeket szerintetek hogyan kezelik? Köszönöm!
 • Szöcske
  Hana17: jól értelmezem a kérdésed, hogy az állampapírok megvétele után a hitelt nem a számlán lévő megtakarítási összegből törlesztenéd, ezáltal pedig a magasabb hozam elérése lenne a cél?
 • Kiszamolo
  Mange, ne vedd készpénznek, de mintha a hiteligényélés beadásának kell hamarabb történnie a gyerekszületésnél, azt meg lassan már be lehet adni. De azért kérdezz rá a bankodnál.
 • Viktor
  Üdv!
  Azon gondolkodtam, hogy a Babaváró hitelnél vajon megkövetelik-e a bankok, hogy lakossági számlával rendelkezzen valaki náluk? Személyi kölcsön esetén számlanyitással és netán jövedelem számlára történő utaltatásával is el lehet érni nagyobb kamatkedvezményeket, de itt ez a lehetőség nem áll fent.
  Ettől függetlenül persze kiköthetik a bankok feltételként a számlanyitást gondolom.

  Amiért kérdezem: szeretném minél hamarabb folyósítva látni az igényelt összeget, viszont a saját bankom előzetes érdeklődést sem fogad információhiányra hivatkozva július 1-ig. A cikkben említett Erste pedig lassan már fogadja az igényeket, hogy júliusban startolhassanak. Nem ellenezném, hogy az Ersténél kötném a szerződést (itt gondolom egy hitelszámlát nyitnának), de a számlavezető bankomhoz folyósítanák az összeget, Erstésre pedig törlesztenék

  Tud erről valaki nálam tájékozottabb valamit? 🙂
  Köszönöm

 • Viktor
  Egy kérdés az OEP igazolással kapcsolatban: valaki kért már ilyet vagy tervezi előre kikérni, hogy ne a banknak kelljen intézni? (elintézik ők is, de csak július 1-től, és ha megvan az igazolás és az összes papír, onnantól ketyeg a 10 napos bírálati idő).
  Találtam több nyomtatványt is, de ezek többnyire a CSOK-hoz szükséges igazolások kikérésére jók. Van/lesz külön a Babaváróhoz?
 • headset
  , @Tamás#2, @Jólennetudni

  A törvény -sajnos- a SZERZŐDÉSKÖTÉS előtt megszületett gyermekre semmilyen kedvezményt nem ad.

  “14. § (1) A támogatott személyek a törlesztés szüneteltetésére jogosultak
  a) a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatuk után, ha a VÁRANDÓSSÁG A KÖLCSÖNSZERZŐDÉS MEGKÖTÉSÉNEK IDŐPONTJÁBAN VAGY AZT KÖVETŐEN FENNÁLL, …”

  http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=213235.365736

  “6. Gyermekvállalási támogatás
  19. § (1) A támogatott személyek a (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő…
  …gyermekük esetén…vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra jogosultak.

  (2) A gyermekvállalási támogatás
  a) A KÖLCSÖNSZERZŐDÉS MEGKÖTÉSÉNEK IDŐPONTJÁBAN VAGY AZT KÖVETŐEN FENNÁLLÓ VÁRANDÓSSÁG ESETÉN, a támogatott személyeknek a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzata után igényelhető…”

 • headset
  @Jólennetudni
  “Szerintem a felfüggesztésre nem vagyok jogosult a jogszabály 14. § (1) bekezdésének a) pontja alapján, de a kamattámogatás vonatkozásában nem találtam semmit.”

  A kamattámogatásra minden szerződő jogosult. Ezért erről nem sokat írnak. Lásd 13.§.

  A 15. és 16. §-ban van részletezve, hogy mikor kell visszafizetni és mikor kell a hátralevő időre emelt kamatot fizetni.

  Összefoglalva: ha a már megfogant baba csak a szerződéskötés után születik meg, akkor kell még egy gyermek az első 5 évben. Különben visszamenőlegesen kamatozóvá válik a kölcsön. (Bizonyos kivételekkel.)

  Feltétlenül olyan bankot kell keresni, ahol vállalják, hogy nagyon gyorsan elbírálják a kérelmet és elfogadják az előre beszerzett TB igazolást.
  Ami azért is problémás, mert a benyujtás előtti 180 napban biztosítottnak kell lenni. Amit szerintem a TB előre tekintve nem tud igazolni.

 • Kinga
  Üdv!
  Olyan kérdésem lenne hogy azt a választ kaptam az előző kérdésemre hogy írnak a Gábornak e-mailt egy e-mail címet kaphatnék akkor ? Előre is köszönöm
 • OEP igazolás
  Mielőtt még valaki végigküydi magát ay OEP ügyfélszolgálatán, nekem ezt sikerült megtudnom tőlük:
  Az OEP igazolást a babaváróhoz csak Július 1-től lehet kikérni.
 • Roland
  Erről mit gondoltok?

  m.portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/szuperallampapirt-venni-babavaro-hitelbol-az-evszazad-befektetese.328233.html

 • Gábor
  Kedves András,

  A Magyar Közlöny 40.-számában megjelent Babaváró hitel részletes leírásának 10. § 4. és 5. pontjával kapcsolatban érdeklődnék.
  Ha sem az 50 eFt/ hó, sem pedig a 20 éves futamidő nem változhat, akkor valójában mennyi kockázatot rejt ez két a pont?

  Sajnos a teljes szöveget nem tudom idemásolni, de a leírtak alapján a kamatperiódus 5 év és a kamat pedig az ÁKK Zrt. által meghatározott állampapír átlaghozam 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke.
  Bocsánat ha rosszul értelmeztem a szöveget.

  Köszönöm a segítséget!
  Gábor

 • Kiszamolo
  Roland, nagyon elszámoltak valamit a portfóliónál….

  Leirja, hogy 4.7% kamatot fizet és 4.95% kamatot kap és kihozza, hogy évi 6% a hozam?!

 • Roland
  Nem ertem en sem a matekot, ezert is kerdeztem, lehet nem vettem valamit eszre, mert azert ennyire nem szoktak melleszamolni…