Lakáscsere: csak óvatosan

2019-06-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az egyik ügyfélnek volt az a terve, hogy most eladják a lakásukat és fél év múlva veszik meg a következőt. Gyereket szeretnének, aki még nincs úton se, de a mostani helyről mindenképp eljönnének. Attól függ hol és mit vesznek, hogy lesz-e gyerek. Ezért nem tudnak most vásárolni, viszont félnek, hogy elmúlik az őrület és nem tudják eladni az egyébként rossz jelenlegi lakásukat.

Tehát a tervek szerint eladják most a meglévő lakást és várnak fél évet, amikorra kiderül, lesz-e gyerek. Addig is állampapírban tartják a pénzüket.

Mondtam nekik, hogy csak óvatosan, mert könnyen ráfaraghatnak. Ugyanis a teljes lángon lobogó ingatlanpiacra éppen most önt a kormány még egy hatalmas adag benzint a babaváró hitellel és a CSOK kiterjesztésével.

Most boldog-boldogtalan kap további tízmillió forint hitelt, amit reményeik szerint majd nem is kell visszafizetni, vagy csak részben, ha elég számú gyereket szülnek.

A CSOK hitel kiterjesztése használt lakásra is további keresletet fog generálni. Nem mintha nem kapna szinte bárki 10 évig fix hitelt már évek óta 4-4,5%-os kamatra, ennek ellenére a 3%-os CSOK is tolni fog várhatóan a lakásárakon. (10 milliós hitelnél a havi törlesztés különbsége a 3 és a 4,3% között nincs hétezer forint 20 év esetén. Ennek ellenére csak maga a tudat, hogy "olcsó a hitel", sokakat fog belépésre csábítani az ingatlanpiacra.)

Könnyen kialakulhat egy (még nagyobb) hisztéria a piacon, a "félek, hogy végleg kimaradok és soha nem lesz így lakásom." S akkor nem tudni, hol állnak meg az árak.

Ha pedig arra számítasz, hogy már csak jönni fog a válság, akkor van egy rossz hírem: az ingatlanpiac olyan, mint egy óceánjáró hajó: nagyon-nagyon lassan fordul csak. Az eladók még évekig reménykednek, hogy elmegy annyiért a lakás, amennyiért gondolták. Ha belegondolsz, 2008-ban beütött a csapás, a gyakorlatban egy hét alatt megszűnt az olcsó(nak tűnő) devizahitel kihelyezése, 2010-2011-re már sok tízezer ember alig tudta fizetni a lakáshitelét, tombolt a munkanélküliség, mégis 2013 végére érte csak el a lakáspiac a mélypontot.

Szóval ha lakáscserén gondolkodsz, szerintem mostanában érdemes inkább úgy időzíteni, hogy minél közelebb legyen a két adásvétel egymáshoz, nehogy szembesülj egy 10%-os áremelkedéssel akár fél év alatt is. Egy ilyen túlpörgetett piacon veszélyes kiszállni fél évre.

Természetesen lehet, hogy már annyira túl van pörgetve a piac, hogy már nincs benne számottevő emelkedés, de azért erre nehéz építeni. Ahogy a CSOK is azonnal beépült az árakba, valószínűleg a 10 milliós hitel/támogatás is könnyen beépülhet.

Ha megvan a lakásod és esik a piac, akkor amit venni akarsz, az is esni fog. Ha nő, a tiédnek is fog nőni az ára.

S bár nem ez a téma, kijöttek a legfrissebb számok, mennyire hatékony a "szüjjé' még gyereket sok pénzért" program. Hát, eddig semennyire. A termékenységi ráta egyenes csökkent tavalyhoz képest, és mivel egyre kevesebb a szülőképes nő is, hát fogyunk is rendesen.

Régen minden jobb volt

A "jó hír" viszont annyi, hogy kijött a német statisztikai hivatal jelentése is, hogy náluk hány magyar állampolgár születik. Nos, több, mint négy legutolsó magyar megyében megyénként. London már csak második lehet a külföldi magyar újszülöttek számában. Ja és ezek mind benne vannak a magyar statisztikákban is, (abban az 1,49-es rátában) hiszen igényelték utánuk a magyar állampolgárságot. Azt nem tudjuk, hány magyar szülőnek született úgy gyereke külföldön, hogy nem kértek neki magyar állampolgárságot.

S éppen mai hír: a gyerekek negyede, akikre felvették a megelőlegező családtámogatásokat az előző "szüjjé' pénzért sokat" programban, soha nem születtek meg.

De most a cikk lényege: figyelj oda az új támogatásokra, lehet hogy érdemben megmozgatják az ingatlanpiacot.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram