Babilon leggazdagabb embere

George Samuel Clason 90 éve írta meg a sikeres anyagi életről szóló klasszikusát, a The Richest Man in Babylon (Babilon leggazdagabb embere) című könyvét.

A könyv nem túl vastag (kis formátumban is csak mintegy 120 oldal), az Amazonon két dollárért megvásárolható elektronikus formátumban, magyarul 1.450 forint papírkönyv kiadásban.

Ha gyenge az angolod, érdemes figyelembe venni, hogy a könyvet 90 éve írták, ami a kisebbik baj, de direkt archaikus stílusban, minthogy az ókori Babilonban játszódik. Ettől még nem akkora kihívás, csak gondoltam szólok.

A könyv sok fejezeten át tárgyalja a meggazdagodás útját. Főszereplője egy babiloni férfi (és a barátja), aki hiába keres jól, soha nincs pénze semmire. Ezért elmegy Babilon leggazdagabb emberéhez, Arkad-hoz, hogy megtudja, mi a titka a gazdagságának. Arkad szívesen segített neki, sőt később egy iskolában is tanította a meggazdagodás útját.

A meggazdagodás első törvénye, hogy minden keresetedből először magadnak tegyél félre legalább 10%-ot. Minden mást csak ezután fizess, legyen az számla, szükség, vagy szórakozás.

Így 10 év után eltetted egyévi jövedelmed. De nemcsak annyit, mert a kamatok is a tieid lesznek. A gazdagság is olyan mint egy fa: egy pici magból nő terebélyes fává. Kivéve, ha tudatlanul fekteted be, így elveszíted a tőkét, vagy feléled a kamatokat, ahelyett, hogy azok is neked fialnának.

Ha a bevételed tizedét elteszed, hamar rájössz, hogy a maradékból pont ugyanúgy kijössz, mint addig, csak a megmaradt tizedből valódi gazdagságot tudsz teremteni. A pénzből, amit elköltesz, csak látszat gazdagságot és csillogást tudsz venni, a pénzből, amit nem költesz el, abból lesz a valódi gazdagság.

A pénzből vegyél ingatlan(oka)t és jó előre gondolj az öregkorodra.

Mindig adakozz a rászorulóknak, de csak ésszerű keretek között.

Folyamatosan képezd magad, hogy egyre megbecsültebb legyél a szakmádban. Ha egy fazék arany és egy bölcsességgel teleírt agyagtábla között kell választanod, válaszd a bölcsességet, az sokkal több gazdagságot fog hozni, mint egy fazék arany.

De itt abbahagyom a könyvismertetőt.

A könyv nem véletlenül lett bestseller és szerencsére nem is túl vastag, egy esti film helyett gond nélkül el tudod olvasni.

Ha gondolod, írd le, neked mi tetszett benne a legjobban.

Share

80 hozzászólás

 • senkifia
  Jo konyv, akinek megy az angol hallasra, az Audible formatumot javaslom, picivel dragabb, lehet hallgatni setalas, utazas, sportolas kozben is: audible.com/pd/Business/The-Richest-Man-in-Babylon-Audiobook/B00DC8GDVC
 • andrew-andrew
  Itt a blogon olvastam, mint ajánlás. Először a neten hallgattam, de sikerült venni is egy példányt. Párszor ki is olvastam.
  A legjobban az egyszerűsége tetszik. A történetek érdekesek és mindenki által fogyaszthatóak.

  Itt kezd ha nem megy az angol.
  youtube.com/watch?v=4GYSK_tzeAk

  @kiszámoló
  Miklós nincs kedved a Braskó Csaba: Múzsa-ról is írni?

 • Agoston
  “Ha egy fazék arany és egy bölcsességgel teleírt agyagtábla között kell választanod, válaszd a bölcsességet, az sokkal több gazdagságot fog hozni, mint egy fazék arany.”

  Az igazi megoldas a fazek arany, majd az igy szerzett szabadidoben tanulas.

 • Attila
  Most mégis ingatlant kell venni? 🙂

  Az a baj, hogy most annyira gyenge hozamokat lehet elérni bármivel, hogy nem érvényesek az örök bölcsességk szerintem. Valami új kell, ha valaki gazdag akar lenni.

  Hogy stabilan, ‘jól’ éljen ahhoz persze elég.

 • graphite
  Hiányzik a könyvből a mit tegyünk 0%-os kamat esetén, vagy ha egy devizahitel miatt kétszeresre dagad az adósság az eredetihez képest – és 20 évig nem a fizetés 10%-át kell kifizetni, hanem a 20%-át. Egy ideális világban, ahol kiszámítható a gazdaság, valószínűleg működik, de a jelenlegiben én nem igazán látom esélyét.
 • homo oeconomicus superior
  “Ha egy fazék arany és egy…”

  Egy andekdota közepe 🙂 (teljes mese: viccesviccek.hu/Szamar)

  (…) a tanár – hátha mégis megbuktathatja az áldozatát – mindent eldöntő kérdést ad:
  – Mész az úton és találsz két zsákot, az egyikben arany, a másikban pedig ész van. Melyiket választod?
  – Az aranyat.
  – Én sajnos a másikat választanám, az értelemmel teli zsákot, mert az fontosabb, mint a pénz.
  – Mindenki azt választja, ami neki hiányzik – vágja ki magát a diák.

 • DaWid
  az angol amazonon (amazon.co.uk), csak GBP0,99 a Kindle verzió.
 • Vass Barbara
  Az először “fizess magadnak” és vegyél ingatlant, az eléggé “gazdag papás” ami, -mint tudjuk- nem épp a kedvenc köteted..

  Többször olvastam tőled, hogy nem feltétlenül éri meg lakást venni, mert ez csak a magyarok mániája. Ill. alternatíva lehet leélni egy életet albiban, mint tőlünk ny-ra teszik..

  Most, hogy az ingatlanárak (főleg Bp-en) az egekbe emelkedtek, talán tényleg nem éri meg vásárolni, de 2015 nov.-e előtt a mostani árak nagyjából 50%-áért lehetett vásárolni átlagosan. Akkor kellett volna! Most a bankok nem fizetnek kamatot, így mindenki ingatlanba menekül, ami egy újabb lufit eredményez..

  Az ingatlan megfogható, míg a forintot bármikor bedönthetik, főleg a kormány politikája, ill. chf-es történet rendezetlensége miatt.

  Milyen következménye lehet a forint bedöntésének? Előfordulhat az “1 milliárd mildpengős korszak?” Írnál esetleg erről is? Mi történt akkor valójában?

 • Janos82
  :

  Nem olvastam a konyvet, de azt feltetelezem, hogy a hitel felvetelere mondta volna, hogy ne csinald. Abban az idoszakban amugy 10% korul voltak a beteti kamatok.

 • Fülig Jimmy
  Hangoskönyvben sem volt rossz.
  És bármilyen egyszerűnek tűnik is , tényleg “csak” ennyi az egész.
 • Kiszamolo
  Vass Barbara, egyrészt ez úgy 70 évvel előbb íródott a Gazdag papánál, másrészt nem azt mondja, hogy hitelből vegyél ingatlanokat.
 • Jenő
  Kétszer ‘olvastam,’ hallgattam, anno a Bagolyvár ingyen letölthetővé tette a magyar hangoskönyv változatot (szerintem elhagytam valahol az MP3-at). hasonlóan az egyszerűsége tetszett. Bevallom, az a rész totál kimaradt, hogy ingatlanba kell fektetni. Lehet, hogy elveszett a fordításban? Csak fektesd be jól a bevételed 10%-át és csókolom. Kezdőknek jó, de kb. ennyi. Őszintén, Vicki Robin Your Money or Your Life-ját jobban tudom ajánlani. A hangoskönyv változata hasonlóan rövid, a Money Moustache fórumon is ezt a rövid változatot ajánlják.

  te csak most olvastad, vagy csak most jutott eszedbe írni róla? 😉

 • Kiszamolo
  Már régen olvastam.
 • Jenő
  90 éve jelent meg > 70 éve járt le a copyright > akkor már ingyen is olvasható, kalózkodás nélkül is, pl. az Internet Archive-on.
 • Kiszamolo
  Jenő, rosszul tudod, a szerző halála után indul a 70 év és 1957-ben halt meg.
 • vedini
  Régóta olvasom a blogot, próbálom eljajátítani a tippeket és gondoltam most hozzászólok.

  Vannak közös gondolatok a gazdag papával, néha van olyan érzésem mint az egyetemi előadás, a könyv borítójáról már mindent tudunk elment a félév, majd az utolsó előadáson átfutunk a lényegi dolgon(maga a könyvön) és amolyan nesze semmi fogd meg jól…

  Félrerakni kell, ne költekezz feleslegesen – persze, de hogy a pénz neked dolgozzon és fialtasd…. egyre nehezeb, illetve minden korban kicsit okosabbnak kell lenned a többieknél

  A könyv tetszik, ingatlant nem gondolom rossz befektetésnek

  Más:
  céges autó versus car allowance cikk is érdekes lehetne itt, mikor melyiket érdemesebb választani ha alkalmazott vagy.

 • M
  sikerkonyv.hu/konyvlista/_letoltes/babilon/babilon_hangos.htm
 • Tom
  Kedves Miklós!

  Gratulálok az eddigi munkáidhoz. Nagyon sok cikkeddel egyet is értek. Nem vagyok pénzügyes, de ennek ellenére átjön a lényeg. Például ebben a könyvben is benne van a lényeg. Tegyél félre valamennyit és csak a maradékot költsd el így marad a nem várt kiadásokra, nyugdíjra, gyerek tovább tanulására stb. Nyilván az összeg is számít meg az igények is. De csak úgy tudsz félre tenni, ha nem költesz el minden fillért….. (hú de okosat mondtam)

 • onshore
  Jelenleg 1 liter térfogatú arany kb. 210 millió Ft-ot ér.
  Hány literes az a fazék? 🙂
 • Nagy Vonalakban
  Mekkora is az a fazék?…..
 • Mátyási Csaba
  Aki azt kérdezi hogy mekkora a fazék, szívesen megkérdezném tőle, hogy egy agyagtábla méretű adattárolóra szerinte mennyi adat (bölcsesség) fér el 🙂
 • x
  Mindez akkor működik, ha sokan nem azt csinálják amit te.
  Megteremtik a környezetet amit kihasználhatsz.
  Általános, mindenkinek szóló tanácsok nincsenek.

  Egyébként meg bullshit gyűjtemény. A meggazdagodás útja, hogy írj egy ilyet.

 • Shylock
  teljesen igazad van, az ingatlan túlságosan népszerű befektetés Magyarországon. Sajnos ennek az a hátulütője, hogy a bérlők jogai távolról sem olyan erősek mind nyugaton. Ezt szomorúan kellet tapasztalnom, és végül ez ösztökélt lakásvásárlásra. Hitel nélkül, és pusztán lakhatás céljából.

  Semmi kétségem nincs afelől, hogy hosszú távon, azaz 25-30 év, az értékpapir portfólióm jobban örvendet volna a bérlésnek. De persze ahhoz egy kicsit más törvényekre lenne szükség.

 • senkifia
  Erdekes, hogy a fazeknyi aranyon ragad meg a szemetek, nem azt kerditek, mekkora bolcsesseg van azokra az agyagtablakra vesve. 😛

  (Mentsegetekre szoljon, hogy “bolcsesseget” ma valoban potom aron lehet kapni, csak ra kell szanni az idot…)

 • Kiszamolo
  X, látjuk, nem olvastad.
 • realestate
  Akkor ezek szerint mégsem írtam hülyeségeket korábban más cikkekhez, miszerint ingatlan(oka)t kell venni, akár normál megtakarításként, akár nyugdíj célúként…. Mostanra hála isten eljutottam arra a szintre, hogy passzív jövedelemből fedezni tudom a mindennapos életemet (illetve a családomét) ami így a negyvenes évek elejét taposva szerintem nem kis dolog 🙂 főleg nem hogy magyar viszonyokhoz képest magas életszínvonalat tudok fenntartani így. Persze azért az ÖNYP-t is rakom… 🙂
 • senkifia
  “Akkor ezek szerint mégsem írtam hülyeségeket korábban más cikkekhez, miszerint ingatlan(oka)t kell venni, akár normál megtakarításként, akár nyugdíj célúként….”

  szerintem is benezte ezt, a konyv nem ajanlja, hogy ingatlanokba fektess. Emlekeim szerint csak annyit ajanl, hogy eloszor egy sajat ingatlanra gyurj, de en ezt a tanacsot megkerdojeleznem a mai viszonyok mellett.

 • jurta
  A könyvet (még) nem olvastam; de ahhoz, hogy a jövedelmed 10%-át megtakarítva ingatlant végy, gazdag legyél, stb., hát… igen jó jövedelem, vagy hosszú pályafutás kell. 🙂
 • L70
  “Our prosperity as a nation depends upon the personal financial prosperity of each of us as

  individuals.”

  Na ez minálunk siralmas. Emlékszem, Bod Péter Ákos egy interjúban mondta, hogy a svájciak nulla kamatnál is megtakarítanak. Kérdezték, hogy miért? Gyorsan megválaszolta, hogy ahhoz svájcinak kell lenni.

  Érdemes megnézni egy vidéki osztrákot is, augusztusban felaprítva ott van betárolva az egész télire való tüzifa.

 • realestate
  Lehet hogy nem ajánlja ingatlanok vételét, de én átlag 8% feletti NETTÓ haszonnal adok most is bérbe több lakást is, és ez csak a bevétel, nem számoltam még a felértékelődésből származó eddig még nem realizált nyereséggel ami változó (attól függően mikor és mennyiért vettem ingatlant) de mindenképpen jelentős összeg (>10M Ft). Szóval nagyon benéztem….
  Amúgy senkit nem akarok meggyőzni az igazamról (lehet nincs is) de köszönöm szépen elvagyok így is 🙂
 • A nap tippje
  Aki meg akar sporolni 2 dollart / 1450 forintot, az varjon meg 12 evet. A szerzo akkor lesz eleg regota (70 eve) halott, es az USA szerzoi jogi torvenyek szerint a konyv onnantol szabad…
 • Teddy

  Braskó Csaba: “Múzsa” c. könyve nekem is nagyon tetszett. Többször is elolvastam. Még te ajánlottad ezt a könyvet.
 • Fülig Jimmy
  Ha találnál egy fazék aranyat, okosba csak törtaranyként tudnád eladni és jó sok helyre
  kéne vinned apránként…Így már közel sincs
  a 210-hez.
 • Janos82
  :

  Tokmindegy, hogy hany literes az a fazek… vagyis csak akkor nem mindegy, ha a bolcsesseg mar megvan:)

  Ha megnezed a lottonyerteseket, akkor ok soksok liternyi aranyat nyernek ( van, hogy 10-20 liternyit is), megis par even belul tonkremegy az eletuk… Aki nem eleg bolcs, annak az 1 bolcsesseget tartalmazo agyagtabla is tobbet er mint 10 liter arany:)

 • privátbankár
  realestate, érdekelne, h 2008 előtt is voltak már ingatlanjaid, v csak utána? 8% adózott “haszon”, v bujkálsz a NAV elől? Mennyi megy el amortizációra, felújításra, kommunális adóra, illetékre, üresjáratra, mennyi volt az infláció? Engem nehéz meggyőzni, h hosszú távon, kisebb kockázattal, nagyobb hozammal kecsegtet, mint egy értékpapír/deviza-portfólió. Érdemes historikusan is nézni, az árak nem nőnek lineárisan. Ahogyan a kamatok sem esnek örökké. Egy lábnak jó az ingatlan, hosszú távon, jó kiegészítő, ha nem szempont a likviditás. Mindenesetre – ingatlannal v anélkül – sok sikert!
 • pitcairn

  “Most mégis ingatlant kell venni? :)”

  ha abba az irányba terelnek, akkor hót biztos, hogy nem fogsz jól járni…

 • bobo
  én adózás után 8,5%-os éves haszonnal adom bérbe a lakást, amely értéke 1,5 év alatt nőtt 30-40%-kal (nem én mondom, hanem az ingatlanos, hogy ennyivel drágábban tudja eladni ezeket a lakásokat most)
 • pitcairn

  ingyen is le lehet tölteni a könyvet:)

  De mi nem szoktunk lopni, ezért megvesszük azért a kemény két dollárért a könyvet,

 • pitcairn

  “Most, hogy az ingatlanárak (főleg Bp-en) az egekbe emelkedtek,”

  30-40 km- re Budapest központjától már teljesen halott az ingatlanpiac…

  Budapesten is csak bizonyos szegmensek mennek, a családi ház szegmens ott se nagyon ment előre…

 • Gyula

  Szerintem, ha valakinek tobb lakasa/haza van, amit berbe ad, akkor az nem igazan befektetes, hanem inkabb vallakozas. Es mint olyan a hozamelvarasok is masmilyenek.

 • Janos82
  :

  Abbol meg le kell vonni nemi amortizaciot is.

  Valamint azt is bele kell(ene) szamolni, hogy ha 2007ben vetted volna a lakast, akkor (valoszinuleg) meg mindig alig lenne rajta erteknovekedes. Mondjuk aki most vette, az jol jart, csak sajnos nem tudjuk, hogy meddig eri meg tartani. lehet, hogy 2020ig , vagy 2030ig. Nehez ez, en valoszinuleg maximum 1-2 befektetesi celu lakast fogok osszegyujteni, mert nekem sok az alberletbeadassal jaro nyug.

 • pitcairn

  a könyv már nem áll szerzői jogvédelem alatt:) (elvégre az archive.org-ra is felkerült)

  ergo

  a szerző családja/örököse már semmit sem kaphat utána

 • Kiszamolo
  Pit, a szerző halála után 70 év a jogdíjas szakasz. 2027-ben fog lejárni.
 • Barnabas.Jog
  A szerzo vagyoni jogaival kapcsolatban igaza van Miklosnak. Sot, a szemelyi jogai meg 70 ev mulva sem szunnek meg. Az hogy mi hol van fent, nem tulzottan relevans.
 • andrew-andrew

  Nekem is itt ajánlották, de örülök ha tetszett. Nagy kedvenc! 🙂
 • realestate

  Akkor pontokban:
  – 2008 előtt is voltak már ingatlanjaid, v csak utána? {Bérbeadásra csak 2008 után}
  – 8% adózott “haszon”, v bujkálsz a NAV elől? {Adózott, de nyilván vannak lehetőségek hogy be is legyen jelentve NAV felé és maradjon is… 🙂 szóval nem bujkálok}
  – Mennyi megy el amortizációra, felújításra, kommunális adóra, illetékre, üresjáratra {üresjárat eddig max pár nap volt(!), illetéket és a felújításokat beleszámolom a beker árba (kiadás előtt olyan szintre hozom hogy 10-15 évig ne kelljen rákölteni jelentősen) , építményadó van ahol van de nem annyira vészes, amortizáció: komolyan nem számolok vele, nem volt még nagy ráköltésem, de előbb utóbb nyilván lesz amit majd akkor beárazok a bérleti díjba pluszba. Amúgy ha ráköltök a lakásra akkor az annyival többet is fog érni. Vagy eladom ha sokat kellene rá költeni és veszek másikat.}
 • realestate

  folytatás: Nem állítom, hogy az ingatlan mindent visz és az a tuti, de nekem eddig bejött. Szerintem ha valaki tud venni 1 lakást jó helyen és kiadja az tökéletes fizetés/nyugdíj kiegészítés, jobb mint állandóan lesni mikor melyik eszköz milyen árfolyamon áll és adni venni. Az ideg megvág amikor beüt egy 2008-as válság és nézed ahogy olvad a pénzed bárhol is legyen… Akinek van gyereke az nem tud lyukra futni egy lakással. Dumálhat bárki bármit, BP frekventált helyen levő lakás MINDIG jól hasznosítható lesz és nem lesz olcsóbb közép-hosszútávon! Mindenki azt mondja nem drágulnak olyan mértékben a lakások mint a fizetések emelkednek, ami azt kellene jelentse hogy egyre könnyebb lakást venni… szerinted így van??? Mert szerintem az emberek nem ezt érzik…
 • Gyula

  Azert azt csendben megjegyeznem, hogy nem frekventalt helyeken fekvo lakasok ara is nagyot esett a 2008-as valsag utan.
  Sot, a belvarosi lakasok is olcsobbak lettek a valsag utan.
  Plusz, egyfrekventalt helyen levo lakasaraba bele van kalkulalva a kisebb uresen allasi kockazat.
  …Mindenki azt mondja nem drágulnak olyan mértékben a lakások mint a fizetések emelkednek,…
  Ebben a legnagyobb baj a mindenkori kormanyok teljesn inkompetens, es permanens beleavatkozasa a mindenfele lakhatashoz jutast segito kedvezmenyekkel.
  Ezekkel teljesen felboritjak a lakaspiacot, plusz nem hagyjak, hogy kialakuljon vegre egy rendes ingatlanpiac sem.
  Erre a legutolso pelda a CSOK. Ahogy itt is ki lett beszelve, ahogy bejelentettek, hogy lesz ilyen kedvezmeny, az arra jogosult lakasok gyakorlatilag azonnal ugyanannyival dragultak, igy aki lakast akart venni, annak ez nem lett kedvezmeny.
 • Zedder
  Szerintem ez a legyen saját ingatlan vagy ne kérdéskör is vagy milliószor is át lett rágva.

  Én személy szerint azt mondom: ha van pénzed, és már vasvillával kell átforgatnod, hogy be no rohadjon, hát üsse kő, vegyél.

  De ha olyan gondolataid vannak, hogy majd a bérlők kitermelik, meg a “saját lakás az JÁR”, akkor sürgősen tervezd újra.

 • Janos82
  :

  Volt amikor az emberek kikoltoztek Budapestrol az aglomeracioba, most vissza. Emiatt most jonak tunik Budapest.

  Ha reszvenyed van, akkor se kell adni-venni. Ha a “buy and hold” strategiat koveted, akkor ebbol a szempontbol olyan mint az ingatlan.

  Ha 2009ben akartad volna eladni a lakasodat Budapesten, akkor nehez helyzetbe kerultel volna, mert nagyon nehezen ment volna el, mivel alig volt hitelezes. Akkor a reszveny se ert sokat, ez igaz.

  Ha 20-30 evente kicsereled a nyilaszarokat 1millio ft-ert, akkor az havi 3-4000 ftos koltseg. Ha ehez hozzajon egy konyha, furdoszoba, akkor siman elerjuk a havi 10-15e ftokat, es csak a 20-30 evente esedekes felujitasokkal szamoltunk:)

  Amugy nem vagyok az ingatlan ellen, lakaskasszaval sokat lehet rajta fogni szerintem is.