Babilon leggazdagabb embere

2016-05-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

George Samuel Clason 90 éve írta meg a sikeres anyagi életről szóló klasszikusát, a The Richest Man in Babylon (Babilon leggazdagabb embere) című könyvét.

A könyv nem túl vastag (kis formátumban is csak mintegy 120 oldal), az Amazonon két dollárért megvásárolható elektronikus formátumban, magyarul 1.450 forint papírkönyv kiadásban.

Ha gyenge az angolod, érdemes figyelembe venni, hogy a könyvet 90 éve írták, ami a kisebbik baj, de direkt archaikus stílusban, minthogy az ókori Babilonban játszódik. Ettől még nem akkora kihívás, csak gondoltam szólok.

A könyv sok fejezeten át tárgyalja a meggazdagodás útját. Főszereplője egy babiloni férfi (és a barátja), aki hiába keres jól, soha nincs pénze semmire. Ezért elmegy Babilon leggazdagabb emberéhez, Arkad-hoz, hogy megtudja, mi a titka a gazdagságának. Arkad szívesen segített neki, sőt később egy iskolában is tanította a meggazdagodás útját.

A meggazdagodás első törvénye, hogy minden keresetedből először magadnak tegyél félre legalább 10%-ot. Minden mást csak ezután fizess, legyen az számla, szükség, vagy szórakozás.

Így 10 év után eltetted egyévi jövedelmed. De nemcsak annyit, mert a kamatok is a tieid lesznek. A gazdagság is olyan mint egy fa: egy pici magból nő terebélyes fává. Kivéve, ha tudatlanul fekteted be, így elveszíted a tőkét, vagy feléled a kamatokat, ahelyett, hogy azok is neked fialnának.

Ha a bevételed tizedét elteszed, hamar rájössz, hogy a maradékból pont ugyanúgy kijössz, mint addig, csak a megmaradt tizedből valódi gazdagságot tudsz teremteni. A pénzből, amit elköltesz, csak látszat gazdagságot és csillogást tudsz venni, a pénzből, amit nem költesz el, abból lesz a valódi gazdagság.

A pénzből vegyél ingatlan(oka)t és jó előre gondolj az öregkorodra.

Mindig adakozz a rászorulóknak, de csak ésszerű keretek között.

Folyamatosan képezd magad, hogy egyre megbecsültebb legyél a szakmádban. Ha egy fazék arany és egy bölcsességgel teleírt agyagtábla között kell választanod, válaszd a bölcsességet, az sokkal több gazdagságot fog hozni, mint egy fazék arany.

De itt abbahagyom a könyvismertetőt.

A könyv nem véletlenül lett bestseller és szerencsére nem is túl vastag, egy esti film helyett gond nélkül el tudod olvasni.

Ha gondolod, írd le, neked mi tetszett benne a legjobban.

Previous Post
Szülőtartás

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram