Mától szabad a VOIP

Két fontos változás történt ma a mobilok világában:

– Az egyik, hogy csökkenek a roaming díjak, vagyis a külföldi mobilhasználatért felszámított díjak, percenként vagy megabájtonként maximum 5 eurócent számítható fel, mint roaming költség. A teljes eltörlésre jövő június 15-ig kell várni, utána már ugyanannyiért beszélhetsz itthon, mint bárhol máshol az Unión belül. (Azonban továbbra sem vehetsz külföldi kártyát, hogy itthon használd, mert azt visszaélésszerű használatnak minősítik (minősíthetik), így a teljes Kánaán mégsem jön el, nem telefonálhatsz itthon a gyakran töredékébe kerülő külföldi tarifákért.)

Arra vigyázz, hogy ez csak az Unión belül igaz, Egyiptomban, Ukrajnában és bárhol máshol továbbra is a nonszensz kategóriába tartozó sokszáz forintot fizeted még a hívásfogadásért is. (Inkább vegyél helyi kártyát, erről itt írtam már.)

– A másik, legalább ennyire fontos változás, hogy most már csak netsemleges szolgáltatást adhatnak a mobilszolgáltatók, vagyis nem ronthatják szándékosan a Skype, Viber és egyéb internetes telefonok hangminőségét. Ha előfizetsz egy olcsó mobilnetre, útközben is tudod használni ezeket a szolgáltatásokat. (Arról, hogyan tudsz előfizetni ilyen szolgáltatásra és hogyan tudsz jelenleg 3 forintért hívni magyar mobilszámokat, arról már itt írtam Én most a stuntcalls-t használom, egy eurócent egy perc magyar mobil hívása, a vezetékes ennek az ötöde, a minőséggel teljesen elégedett vagyok.)

Share

33 hozzászólás

 • Danee
  A vicc, hogy kulfoldi hívásindítás és sms küldés esetén sokan jobban járnak ha megmarad ez a mostani korlát, mivel a roaming díjak eltörlése után a hazai díjakat kell fizetni, ami sok esetben magasabb mint a mostani 5-6 cent.
  Ami szintén király, hogy kb 5 forint lett külföldön az emailek betöltése, itt a cap pár éve még ennek a 14szerese volt!

  Koszi az infót!

 • ztoldy
  Nekem a sipdiscountnál van még keretem egy ezer éves feltöltésből, itt ingyenes a “földi” hívás, viszont a mobil a duplája, ami még így is elég olcsó. A kettő szolgáltató ráadásul ugyanazon elven működik, így ha elfogy a keretem előfizetek a stuntscalls-nál, ha még olcsóbb lesz.

  Örülök, hogy megszűnik a voip zavarása, így a szolgáltatók talán rá lesznek kényszerítve, hogy normálisabb percdíjakat kínáljanak.

 • Danee
  Még egy komment: utánanéztem a szabályozásnak, és szinte minden magyar hirportalon rosszul szerepel:
  Az 5 / 2 stb cent a helyi árra jöhet pluszban, nem ennyi a cap!
  europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/mobile-roaming-costs/index_en.htm
  Mondjuk ennek a belinkelt oldalnak a magyar fordításan is rosszul szerepel 😀
 • reader
  “A másik, legalább ennyire fontos változás, hogy most már csak netsemleges szolgáltatást adhatnak a mobilszolgáltatók, vagyis nem ronthatják szándékosan a Skype, Viber és egyéb internetes telefonok hangminőségét.”

  Nem is titlhatják? Legutóbb még a hivatalosan doksikban is benne volt a tiltás, legalábbis a Telekomnál, ahol néztem. Nézte valaki, hogy kivették-e?

 • ztoldy
  bluemobil (bluemobile.hu/docs/aszf_docs/egyseges_szolgaltatas_leiro_tablazat_blue_20160301.pdf) leírásban engedélyezett minden internetcsomag esetén, míg korábban az 1GB és nagyobb csomagoknál tiltott volt a VOIP.
 • hz70
  A MobileVoip programmal eddig is ment a voip. De pl. tiltás ide v oda, a Zoiper is simán ment eddig is. És olcsó net sem feltétlenül kell, a 32/32 kbps-re lassított nettel vígan lehet telefonálni, csak be kell jelölni azt a codec-et a programban, ami képes annyira összetömöríteni a hangot, hogy “átmenjen” ekkora sávszélen.Elvileg az iLBC30 tud ilyet, vagy fizetősben a g729, ha valaki költeni akar rá.(de pl. a Portgo nevű sip kliensben ez a codec ingyen is benne van)
 • Grumpy
  Hasonló voip szolgáltatás magyar cégtől: phoxcall.com
  A stuntcalls-szal és a sipdiscounttal ellentétben ők másodperc alapon számláznak.
 • Kiszamolo
  Végigolvasva a honlapjukat, sehol nem derült ki sem az, hogy másodperc alapon számláznak, se az, hogy kérnek-e kapcsolási díjat.

  Egyébként meg majdnem két és félszer annyi a mobilhívás, mint a dellmontos 1 eurócent, az meg nem egy akkora ajánlat még akkor sem, ha tényleg másodperc alapú.

  Akkor lehet érdekes, ha sokkal jobb a minősége, de nekem mostanában nincs bajom a stuntcalls-zal. Mióta 1,2 forint a mobilvégződési díj, sokat javult a 3,2 forintos hívások minősége.

  Te mióta használod? Milyen a minőség?

 • Kiszamolo
  Na, csak találtam valamit.

  Rates are charged in eurocents per second.

  Ez mit akar jelenteni? Azt, hogy felkerekítik a következő eurocentre? Akkor a 2,22 eurocentes percdíj is 3 eurocent, a félperces 1,11 centes díj is 2 cent.

 • G
  A külföldre irányuló hívások pofátlan díjait még mindig nem csökkentették. 100-150 ft-os percdíjak, miközben ugyanazon a hálózaton külföldi kártyával barangolva töredékébe, akár csak 20 ft-ba kerül.
 • Grumpy
  A nyitóoldalon ott van, hogy “Calls are billed in 1 second increments.” (Felső részen a második slide-on)
  A héten regisztráltam, mert éppen elfogyott a voipblazerről az egyenlegem. Minőségileg nem látok (hallok) különbséget.
  A híváslistán négy tizedesjegyig jelenik meg a hívás költsége. Az egyenleget ugyan két tizedesjegyig mutatja, de az néz ki kerekített értéknek. Kapcsolási díj nem volt.
 • bakteriológus
  Hali,
  bármilyen androidos VOIP klienssel használható pl. a “stuntcalls”?
  Még az itt emlegetett Portgo-val is?
 • Kiszamolo
  Nem tudom, én a gyári alkalmazást használom, ami be lett linkelve az előző cikkben.

  De gondolom, használható bármivel, ha tudod a beállításokat.

 • Kiszamolo
  Amúgy ez nem egy a sok Dellmont viszonteladó közül? Mert szerintem az, egy bt. van mögötte. Te is kreálhatsz magadnak ilyet a Dellmontnál.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  bármilyen androidos VOIP klienssel használható pl. a “stuntcalls”?

  Igen, ha a stuntcalls webes felületén bekapcsolod a SIPet.

 • birzol
  “Amúgy ez nem egy a sok Dellmont viszonteladó közül?”
  De igen, valóban, a sip beállításoknál a server ip címe ugyanarra a szerverparkra mutat.
 • Kiszamolo
  akkor nincs új a nap alatt, ez ugyanaz, mint bármelyik másik, csak drágább.
 • Zichie
  A MobileVOIP alkalmazást soha nem tiltották a szolgáltatók, így én eddig sem tapasztaltam voip tiltást, pedig nekem “papíron” tiltva volt a voip.
 • Kiszamolo
  Zichie, nekem meg nagyon feltűnt, hogy még a Viber is mindig szétkapcsol mobilneten, aztán ez egycsapásra megváltozott. Mint kiderült, egy hónapja kivették a tiltást.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  A MobileVoIPot azért nem tudták korlátozni, mert az a https portján kommunikál.
 • NAR
  Tehát ha júliusban megyek Horvátországba, akkor nem érdemes az első benzinkútnál helyi kártyát venni, hogy menjen a Waze, hanem menni fog itthoni előfizetéssel extra költség nélkül?
 • Kiszamolo
  2017 júliusától….
 • Ákos
  Jó a cikk a linkelt külföldi simekről, köszi. Telenoros és Telekomos iphone-om is van, ezekhez milyen kártyát lehet venni, erre van valamilyen útmutatás országonként? Vagy semmilyet, csak a független működik? Montenegró az idei nyaralás célpontunk. Köszi előre is!
 • Onshore
  A szlovák határ mellett vagyok, kíváncsiságból átváltottam a T-mobile SK hálózatra, és ezt az üzenetet kaptam:

  “EU roaming többletdíj az Ön belföldi díjaira: hívás 19,1 Ft/p, hívásfogadás 4,3 Ft/p, SMS 7,6 Ft/db, adat 19,1 Ft/MB, MMS 19,1 Ft/db. Díjmentes info: +36303440970”

 • Serrin
  Az a gáz, hogy olcsóbb az sms a roaming esetén, mint belföldön. Legalábbis nekem és ez nem most lett így, hanem a korábbi, drágább roamingnál is így volt.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Nem lehet olcsóbb, mert a belföldi díjhoz képest számított többletet adják meg. A fenti esetben belföldön x Ft-ért küldhető SMS, külföldön x+7,6 Ft-ért.
 • Gabor
  Az SMS ára maximalizálva van 23 forintban.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Na, ezt nem tudtam.

  Egyébként mi a trükk, hogy válaszolni lehessen a kommentre? Én nem látok ilyen lehetőséget.

 • Serrin
  telekom.hu/mobil/lakossagi/tarifak/havidijas/move/move_m
  sms 35 és 37 Ft (h. belül és kívül)

  23 Ft roaming ár.

  Határ mellett lakók előnyben.

 • Tiborg
  Az érdekelne, hogyan fogják majd 1 év múlva azt ellenőrizni, a “visszaélésszerű” használatot? Mert amit most csinálnak roaming díj gyanánt az kimeríti a visszaélés fogalmát. Ha egy román – osztrák stb- állampolgár gyanútlanul vesz egy helyi kártyát, és bejön Magyarországra, és itt használja, akkor letiltják? Ehhez lesz egy két szavuk a jogászoknak. Majd meglátjuk, de igaz, ha nem csinálnak valamit, akkor azonnal becsukhatnak a hazai mobil “szolgáltatók”.
 • Kiszamolo
  Tiborg, egyszerű: többet vagy otthon, mint külföldön.
 • Tiborg
  Ok, de hol a határ? Erre van, vagy lesz jogszabály? Most is van olyan, aki legtöbbet külföldön használja a kártyáját. Szerintem az, hogy egy magyar szolgáltató eldönti, hogy egy külföldi SIM itt visszaél, az nonszens, ezt sem fogják tudni megvédeni. Amúgy honnan tudja meg majd a Telenor, hogy mennyit használták azt a SIM-et pl. Romániában???
 • Tiborg
  Eleve az, hogy itt még mindig percdíjakat fizet az ember telefonálásért, az teljesen versenyellenes, és tisztességtelen. A technika ezt már úgy 10 éve teljesen túlnőtte. Csak bit/ Ft. tisztességes, és telefonálásra ebből viszonylag nagyon kevés fogy. Ezért adják normális versenypiaci szereplők a korlátlan telefonálást egy minimális árért, és még úgy is bőven megéri nekik. Itthon még működik a határ haszon elmélet ezen a piacon, de szerintem jövőre vége. Tudjuk, hogy ebbe az egészbe Orbánék csúnyán belerondítanak a telefonadójukkal, de a nemzetközi roaminggal b..hatják ők is.