Babilon leggazdagabb embere

George Samuel Clason 90 éve írta meg a sikeres anyagi életről szóló klasszikusát, a The Richest Man in Babylon (Babilon leggazdagabb embere) című könyvét.

A könyv nem túl vastag (kis formátumban is csak mintegy 120 oldal), az Amazonon két dollárért megvásárolható elektronikus formátumban, magyarul 1.450 forint papírkönyv kiadásban.

Ha gyenge az angolod, érdemes figyelembe venni, hogy a könyvet 90 éve írták, ami a kisebbik baj, de direkt archaikus stílusban, minthogy az ókori Babilonban játszódik. Ettől még nem akkora kihívás, csak gondoltam szólok.

A könyv sok fejezeten át tárgyalja a meggazdagodás útját. Főszereplője egy babiloni férfi (és a barátja), aki hiába keres jól, soha nincs pénze semmire. Ezért elmegy Babilon leggazdagabb emberéhez, Arkad-hoz, hogy megtudja, mi a titka a gazdagságának. Arkad szívesen segített neki, sőt később egy iskolában is tanította a meggazdagodás útját.

A meggazdagodás első törvénye, hogy minden keresetedből először magadnak tegyél félre legalább 10%-ot. Minden mást csak ezután fizess, legyen az számla, szükség, vagy szórakozás.

Így 10 év után eltetted egyévi jövedelmed. De nemcsak annyit, mert a kamatok is a tieid lesznek. A gazdagság is olyan mint egy fa: egy pici magból nő terebélyes fává. Kivéve, ha tudatlanul fekteted be, így elveszíted a tőkét, vagy feléled a kamatokat, ahelyett, hogy azok is neked fialnának.

Ha a bevételed tizedét elteszed, hamar rájössz, hogy a maradékból pont ugyanúgy kijössz, mint addig, csak a megmaradt tizedből valódi gazdagságot tudsz teremteni. A pénzből, amit elköltesz, csak látszat gazdagságot és csillogást tudsz venni, a pénzből, amit nem költesz el, abból lesz a valódi gazdagság.

A pénzből vegyél ingatlan(oka)t és jó előre gondolj az öregkorodra.

Mindig adakozz a rászorulóknak, de csak ésszerű keretek között.

Folyamatosan képezd magad, hogy egyre megbecsültebb legyél a szakmádban. Ha egy fazék arany és egy bölcsességgel teleírt agyagtábla között kell választanod, válaszd a bölcsességet, az sokkal több gazdagságot fog hozni, mint egy fazék arany.

De itt abbahagyom a könyvismertetőt.

A könyv nem véletlenül lett bestseller és szerencsére nem is túl vastag, egy esti film helyett gond nélkül el tudod olvasni.

Ha gondolod, írd le, neked mi tetszett benne a legjobban.

Share

80 hozzászólás

 • realestate
  Nézd meg most a belváros lakásárakat… 🙂
  Igen, vannak költségek, kockázatok, meg van vele macera is. Nem tudni változnak e a szabályozások, stb. de Magyarország akkor is egy nagyon jó hely világviszonylatban (sok szempontból) szóval én számítok rá, hogy további áremelkedés lesz az ingatlanpiacon. Itt nincs hely, hogy belemenjek hosszabban, de pár szó azért rávilágít miért várom ezt: növekvő LEGÁLIS migráció, AirBnB/növekvő turizmus, tartósan alacsony kamatkörnyezet, növekvő külföldi befektetői kedv, emelkedő fizetések és növekvő vásárlóerő, kormányzati lakástámogató intézkedések, országon belüli ELVÁNDORLÁS munka miatt (BP és környéke +még 4-5 nagyváros, a többi lefelé megy vagy stagnál), lakossági hitelezés megindult ismét, stb.

  Lefelé nem nagyon látok okot, esetleg a banki árverezett ingatlanok, de azokat szépen elosztják…

 • Handalamandala

  Egy ismerősöm most vett elárverezett lakást igen jó áron, és nem volt előre leosztva. Elektronikus úton kellett licitálni rá.
  Régen lehet, hogy le volt zsírozva előre, ma már nem lehet.
 • Rafinha04
  Mostanában nagy a csend a CSOK felöl, van esetleg valakinek valami új infója, hogy mi lett belöle? veszi fel valaki vagy teljesen kifulladt?Ahhoz képest hogy fél éve kb minden csapból az folyt rég nincs semmi hír…
 • privátbankár
  2009 előtt nézve kicsit más a kép. Amikor beütött a válság, estek a pénzpiacok, mélyrepülésben volt az ingatlanszektor is. Egy értékpapír -ideális esetben- pár nap alatt likviddé tehető, részben is, az ingatlan csak egyben, de lehet, h évekig sem. Ismétlem, 2008 jelzálogpiaci válságként indult. Az USA-ban hegyekben álltak az eladatlan ingatlanok, az árak estek 30-40%-ot (itthon is), európai ingatlanalapokat zároltak (zárolnak még mindig). Kínában hasonló lufi van, a CSOK könnyen ebbe az irányba nyomhatja itthon is a használt lakáspiacot. “1,5 év alatt nőtt 30-40%-kal” az értéke! Az S&P500 400%-ot emelkedett 2009 óta, van részvényalapom, ami az elmúlt 2 évben 45%-ot ment, de sose állítanám, h mindig így lesz. Ahogyan ingatlant, úgy részvényalapot se 1,5 évre veszünk – többnyire! Befektetési célú vevők hajtják az árakat, amíg alacsony a kamatkörnyezet. Hogy meddig, az nem az MNB-n múlik.
 • shylock
  egész szép hozam a bérbeadásból gratulálok. Valahogy nekem nem jöttek ki hasonló számok mikor ezt a befektetési formát elemeztem. Inkább az értékpapírok mellett döntöttem a nagyobb diverzifikáció és a kedvezőbb történelmi átlagok miatt. Robert Shiller például az amerikai lakás árak infláció feletti növekedését 1900 és 2012 közt 1%-nál kevesebbnek találta. Azaz lehet hogy szerencsés vagy és kifogsz egy hullámot, de az is lehet hogy az ellenkezőjét. Átlagban pedig semmit sem várhatsz el, ezért a csak a bérbeadásból szerzet hozammal szabad számolni.
 • Vass Barbara
  realestate-hez csatlakoznék.. Egyszerűen nem reálisak azok a magas ingatlan ráfordítási költségek amikkel Miklós és privátbankár számol. A költségek jóval alacsonyabbak, de nyilván vannak. Egy vidéki 40-45 nm-es panelt is ki lehet adni 40-50e/hó-ért és a panelt max. kifesteni kell, és helló, de tényleg.

  Adózni kell kb. 15%-ot, ami fullra leírható az szem. jövedelemadóból. Egy ingatlan megfogható, hasznosítható, egyszerű. A befektetéshez, tőzsdézéshez kell némi tudás. Ami persze illúzió, hisz manipulálva van a rendszer. Szerintem, sokkal, de sokkal, kockázatosabb a “pénzpiaci szerencsejáték”, a nagy elemzések egy fabatkát sem érnek.

  Csak egy példa.. A Lehman Brothers a csődje előtti napon a legmagasabb minősítésben volt, a többi pedig már történelem..

  Bp-en, pillanatnyilag nevetségesen túlárazottak az ingatlanok Bp-en, bőven a 2008-as szint felett járnak az árak. De már nem sokáig. 🙂

 • Családfő
  Barbara

  Amelyik lakást csak kifestik aztán hello, az olyan minőségű is. Akár panel, akár tégla.

  Az a helyzet, hogy ha valaki minőségi munkát akar végezni/végeztetni – semmi luxus! -, és folyamatosan fenn kívánja tartani az ingatlan állagát, akkor bizony az sokba kerül és jól számolt Miklós.

  Aki hagyja lerobbanni, és azt az állagot tartja fenn, az valóban nem kerül sokba. 🙂

 • Tom
  Miklós!

  Szerintem kellene írnod egy olyan cikket amiben az általad javasolt könyvek címét leírod ebben a témában, egy kis kiegészítéssel.

 • Penge
  Szerintem az elosztást úgy értette, hogy arányosan zúdítják a piacra, nem egyszerre. Így egyfelől a tömeges tüntetéseket is megússzák, másfelől ingatlanpiaci tüske sem keletkezik.

  Vicces, hogy a történelmet hozod az értékpapírok mellett és az ingatlan ellen. Utóbbiban végső sorban lakhatsz és az értéke sosem lesz 0 (maximum a panelnek, de egy családi házat még ha porig bombáznak is ott a telek).

  Én sem vetem meg a kockázatos befektetéseket, de akkor már legyen pl. Bitcoin amivel nem csak ilyen max 20-30%-ot nyerhetek, hanem 1, akár 2 nullával többet is és még likvidebb is mint az értékpapír.

  Magyarországon nem éri meg jobban felújítani. Ismerősöm mondta, hogy legjobban hozó ingatlanjából évek óta nem tudják kiirtani a csótányokat, de olyan jó helyen van, hogy sorban állnak érte az egyetemisták.

 • Zabalint

  Na de tényleg jó állapotú lakás kevés van a bérlakás piacon, azokat jóval drágábban adják bérbe, de befektetői szempontból még így is jobban megéri csak állagmegtartást csinálni egy lakáson, mert úgy is bőven ki lehet adni, jobb megterüléssel, mint ha 10 évente felújítod.

  Emellett az hatalmas csúsztatás, mikor az átlag albérletet vetik össze azzal, hogy a sajátot időnként felújítod. Mert hogy kalkuláld bele azt us. Ja, csak az átlag albérletnél ugyanezt nem csinálja meg a tulajdonos, tehát ha ugyanazt ugyanazzal vetjük össze akkor vagy felső kategóriás bérlakással vessük össze az időnként felújított saját lakást, vagy ha az átlag bérlakással azt vessük össze, hogy a sajátot is elhanyagoljuk.

 • Janos82
  :

  Ezt, a mindig er valamit az ingatlan mond legyszi a borosodi zsakfalvak lakoinak, esetleg a Szir menekulteknek. Ok biztos tudjak, hogy most is er valamennyek az ISIS teruleten levo telkuk.

  Most meg mindig a valsag elotti arakon ( realertek) mennek el az ingatlanok. Aki 2007ben vette, az most valoszinuleg meg mindig kevesebbet kap erte realerteken( kiveve persze a nehany keruletet, de ezt nehez ELORE megmondani ). Az meg, hogy lakhatsz a berbeadasra vett lakasban csak akkor ertek, ha kb mindenben megfelel neked. Nalam pont az a helyzet, hogy en olyan lakast adnek berbe, amiben nem akarnek lakni ( Csaladihazban laknek vs belvarosit adnek berbe)

  : A lakaspiachoz is kell(ene) erteni. Anyosomon lattam, hogy kb csak szenvedett a berloivel, olyan gyakran leptek le, es nem fizettek (igaz, o meg kb a tisztasagi festest se tartotta fontosnak )

 • Janos82
  Akik szerint nagy biznisz az ingatlanberbeadas:

  Elarulnatok, hogy miert nincsenek Magyarorszagon olyan cegek, amik komplett haztomboket vesznek meg / epittetnek es azt adjak berbe? Nem kene hozza sok penz( 2-3 milliard ft-bol eleg jol ki lehetne jonni), erre siman ossze is lehetne szedni a penzt, ha megerne…

  De otthon nem eri meg ,itt (Nemetorszagban) viszont valamiert igen, pedig itt kb 6-7%ot fizetunk berleti dijjkent.

 • Janos82
  :

  Akkor azt mondod, hogy nehany torekeny faktor egyuttallasa miatt jo most ingatlanba fektetni?

  – A tartosan alacsony kamatban nem lehetunk biztosak. Magyarorszag kicsi, Az EU-n es az USAn mulik, hogy meddig maradhat ilyen alacsony.
  – AirBnB siman eltunhet, ha a kormany ugy dont. Ez csak szabalyozas kerdese. Tehat ez elsosorban a kormanyunkon mulik.
  – 10-15 eve csokkent Budapest lakossaga, mert az emberek a zoldbe vagytak az aglomeracioba. Par ev mulva ez megint megvaltozhat, es akkor a budapesti arak eshetnek vagy stagnalhatnak.
  – A kulfoldi befektetoi kedv addig van meg amig nincs masik, jobb lehetoseg. Egy konfliktus hatasara siman elfordulhatnak, vagy rajonnek, hogy draga 1000km-rol az ingatlant managelni.

  Felre ne erts, 2-3 evig meg lehet jo, de ezzel csak behozza a 2007-2014es bukojat.

 • Janos82
  :

  Az a baj, hogy bizonyos minoseg alatt a lakast csak “problemas” alakok veszik ki. Akinek boven van penze, az biztos, hogy inkabb 15-20e ftal tobbert kivesz egy jol szigeteltet, amin legalabb a nyilaszarok jok. En amugy ugy latom, hogy a tisztasagi festes az pont egy olyan dolog, amit nehany alberlo szivesen megcsinal maganak.

 • Családfő
  @zabalint

  Értem, mire gondoltok, ez valóban így működik a való életben, az esetek nagy többségében. Amire én akartam kilyukadni, az az, hogy az elhanyagolt ingatlan egyszer be fog jelentkezni egy brutál felújításra, amikor már alapvető dolgokhoz kell hozzányúlni, jó drágán. Szóval ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Persze, ilyenkor a befektető dönthet úgy, h megszabadul az ingatlantól, rásózva azt valakire.

  Ez már nagyon off ehhez a cikkhez, de láthatjuk az egészségtelen piacot, a torzult strukturát valamint a vélt és valós elvárások irányába eltolódást (pl. minél olcsóbb legyen). Az sem véletlen, hogy aki normális minőségű albérletet venne ki normális tulajtól, ráadásul nagyobb méretben, annak elég szűk mozgástere van, még ha ki is fizetné a többletet.

 • Gyula

  Ahogy mar tobben meg is jegyeztek, egyingatlanra igenis kell kolteni. Az lehet, hogy te vettel egy hazat 10 eve, es eddig nem volt vele kulonosebb problemad, de pl. egy Panel az durva osszegekbe kerulhet.
  Foleg a 80′ as evek elott epultek. Azokban ugye meg pl. Aluminium vezetek van a falakban, nincs foldeles a legtobb konnektorban, es mar igencsak idoszeru egy teljes viz- es csatornarendszer plusz futesrendszer csereje.
  Illik pl a szetkopott eredeti linoleumot is kicserelni, ami meg egy egy szobas panelban is legalabb 20nm szonyegpadlo, meg vagy 10 nm uj linoleum/padlolap.
  Ha ezt mind meg akarod megfelelo minosegben csinal(tat)ni, akkor bizony az sulyos 10e HUF/nm aron lehetseges.
  Az ugyanis biztos, hogy egy igenyesen felujitott es berendezett lakast magasabb aron lehet kiadni, vagy, ha mondjuk bezuhan, es tulkinalatos lesz a piac, akkor egyaltalan, vgay hamarabb.
 • shylock
  az egyedi részvény valóban rizikós lehet, de egy szélles piaci index viszont mar elege valószínűtlen hogy lenullázódik. Persze szűkebb szinten ez is előfordult már, például az czári Oroszország esetén minden részvény elvesztette az értekét. Az ilyen eseteket viszont emberileg nem lehet kiszámolni, azaz ha a teljes világindex zéróban végzi akkor biztos hogy a portfóliódnál nagyobb problémád is lesz. Ha egyáltalán élsz meg.

  passzív Buy And Hold index befektető bárki lehet különösebb szakmai tudás nélkül is. Ha a a stratégia mellet rendszeresen és kitartóan elkötelezi magát, akkor költségek után a szakemberek 85%-át meg is előzi. Egy újabb nobeldíjas közgazdász elmagyarázza a módszer lényegét: web.stanford.edu/~wfsharpe/art/talks/indexed_investing.htm

 • Zedder

  Hü××e vagyol-e? Hát a drót meg a cső látszik-e? Nem, ugye? Kit érdekel mi van a falban elrejtve? Senkit!

  Ugyanaz a padlóra: ráteríti a legolcsóbb padlószőnyeget, a falat lefesti fehérre a legolcsóbb tescós löttyel, aztán már megy is fel az ingatlanportálra a hirdetés “frissen felújított panellakásról”.

  Mert így megy ez, ne legyenek illúzióid.

 • Családfő

  Kösz a linket, elolvastam, remek összefoglaló!

  Aki tud valamennyire angolul, annak javaslom. Röviden, egyszerűen és érthetően leírja a lényeget az index követő és passzív alapok legfontosabb jellemzőiről, szemléltetve a működésüket, nem foglalva állást egyik mellett sem, hanem inkább kérdéseket indukálva.

  A 85%-ot mondjuk nem tudom, hogy szűrted le belőle, de itt nem is az a fontos.

 • Zabalint

  Mondjuk egy válságban az indexkövető simán veszít 40%-ot, ráadásul ekkor szűnnek meg tömegesen a munkahelyek, illetve mennek tönkre kisvállalkozók is, szóval az átlag kisbefektetőnek nagy esélye van arra, hogy épp ekkor kell a pénze.
 • Shylock
  a 85% egy más forásból jött.
 • Gyula

  Azt tudom, hogy igy megy, pontosan emiatt nem is vennek “Teljes felujitason atesett” lakast soha.
  Szeretem tudni, hogy mi van pl. a falban.
  Azt is megertem, hogy a vezetek, meg a konnektor nem latszik, de mondjuk, amikor valaki halalos aramutest kap a berbeadott lakasban, vagy mondjuk leeg az egesz koceraj a francba egy elektromos tuz miatt, az elegge kellemetlen tud lenni a tulajnak.
  En nem azt mondom, hogy MOST nem mukodik ez a ganyolas, de ha mondjuk barmilyen okbol hirtelen tulkinalatos lesz a berlakas piac, akkor legeloszor az ilyen lakasok fognak honapokig uresen allni es ezeknek fog meredeken zuhanni a berleti dija. Aztan meg majd megy a pingvinezes, hogy “micsoda tulzott elvarasaik vannak ezeknek a rohadt berloknek!”
  Dehat ilyen a magyar hozzaallas.
 • Shylock
  na és? Úgyanúgy nem tudod a lakást se eladni válságban, vagy az aktív befektetőként is ugyanezt bukod. És ne érvelj abszolút hozamú alappal, mert ezek neve magyarul jóval megtévesztőbb mind az angol Hedge Fund.

  Végül is ezért van a biztonsági tartalék hogy ne keljen válságban semmit eladni.

 • Zedder

  Irónia volt, lehet nem ment át teljesen.:)

 • Gyula

  …gyanus…
  🙂
 • Baa
  Szerintem ma senki ne vegyen lakast!
  1, mert Mo-n most dragabb a kelletenel ha van penzed ra ha nincs,
  2, ki tudja milyen haboru, vandorlas lesz itt a migransok miatt
  Beke idoben ez jol jovedelmezo is lehet! Megveszed aztan eladod dragabban esetleg minimalisan felujitod! Kiadni nem erdemes mert ha nem fizetnek maceras a kirakas es tobbe kerul mintha eladtad volna. Raadasul par ev mulva lehet kicsit tobbet is er. Lasd mi tavaly vettunk hazat 7,5 rol 6,5 re alkudtuk ma mar lehet 8,5rol indulna de 7,5 alatt nem kapnank meg az biztos!
  Ezt a tegyel felre 1 ev alatt 1 havi fizetest mar olvastam sok helyen asszem itt is volt! Minden heten 100fttal tobbet mint elotte a 25. Heten pedig 100fttal csokken. Igx majdnem egy fizetest raksz felre. Pl. 1. Het 100 ft 2. Het 200 ft….24.het 2400 ft 25.het 2500 ft 26.het 2400 ft….stb.
  Ez kisebb osszeggel vagy fix osszeggel sokkal jobban mukodik.
 • Gömb
  Én az aranyat választanám, és annak töredékéből megvenném az agyagtáblát, vagy lemásoltatnám 🙂

  Már bölcs Salamon is megmondta: “A bölcsesség kezdete ez: szerezz bölcsességet, és minden keresményedből szerezz értelmet”. (Bölcs Salamon Példabeszédei 4. fejezet, 7. vers)

  Babilon 300 évvel Salamon után igázta le Jeruzsálemet, úgyhogy akár tőle is tanulhatták… De engem az se zavar, ha Salamon tanulta valakitől, lényeg hogy le van írva már több mint 400 éve magyarul is Károli jóvoltából. 🙂

 • Gömb
  Itt fönt a kisablakban is rengeteg agyagtáblányi bölcsesség van!

  Köszi az ajánlást amúgy, sajnos nem kapható a könyv, de a hangoskönyv tényleg letölthető ingyen. Köszi annak is, aki megosztotta.

 • Gömb
  Miklós, mi a véleményed arról hogy azt ajánlja a 3. napi tanácsban, hogy legyen egy saját házuk, amivel sok pénzt megtakarítanak, nem a főbérlőnek adják a pénzt, és a gyerekek sem a koszos belvárosban nőnek fel… szóval megéri hitelre házat venni. Legalábbis Babilonban megérte 🙂

  Amúg nagyon okosnak tűnik ez a saját magadnak fizess először 10%-ot, azt fektesd, be és a kamatait is.

 • M Lajos
  Szerintem itt elég kevesen olvasták a könyvet. Még a cikk író is hülyeséget beszél részben. Nem azt mondja a könyvben, hogy vegyél üzletszerűen ingatlanokat.

  Hanem, azt hogy a saját lakásod legyen a tulajdonodban vagyis ha már lakást bérelsz akkor inkább vegyél fel kölcsönt és ugyan úgy fizesd a kölcsönt havonta, mint a havi kauciót a bérelt lakásra csak így néhány éven belül lesz egy saját lakásod.

  És ez tényleg működik. A szüleim is így építették a házunkat.

  De ezen felül rakd félre a 10%-ot amit kizárólag csak a bevételed növekedéséhez használhatsz fel pl. egy vállalkozásra ami passzív jövedelmet hoz.

  Aki nem nézte meg a könyvet itt van a hangosköny és hallgassa meg mielőtt kommentel. Aki meg nem képes felfogni azt csak sajnálni tudom. Itt a hangoskönyv nézd meg most, mert alap pénzügyi ismereteket fogsz szerezni amikkel sokkal jobban fogsz boldogulni: