Beanie Babák Buboréka

Idehaza keveset hallottunk róla, de egy komoly mánia volt a kilencvenes években egy plüss játék gyűjtéséből az Egyesült Államokban.

Az egész főszereplője egy nagykeráron két és fél dolláros, kiskereskedelmi áron áron 5 dolláros plüssjáték-család, amelyet 1993-ban gyerekeknek találtak ki, először kilencféle állatfigura volt elérhető. Fél évvel később újabb húsz terméket mutattak be, köztük a több színben megvásárolható medvéket, majd folyamatosan bővült a kínálat.

Ám hamarosan az anyák eltiltották a gyerekeiket ezektől a játékoktól, mert ők kezdték el gyűjteni azokat. Hamarosan kialakult a közvélekedés, hogy a Beanie babák hosszútávú befektetés: Gigi, az uszkár, Mogyoró, a királykék elefánt vagy Hínár, a vidra olyan mértékben drágul, hogy nehéz követni az árrobbanást. De vigyázni kellett rájuk, ha már levágták róluk a címkét, mindjárt a felét érték csak. Ezért sem adták őket soha gyerek kezébe.

A gyártó cég 1998-ban már évi 1,4 milliárd dollár forgalmat csinált ezekből a “babzsák” babákból, hála a gyűjtőknek, a cég tulajdonosának a vagyona öt év alatt 2,6 milliárd dollárra nőtt.

(Mivel a nagykereskedelmi ár 2,5 dollár volt, könnyen kiszámolható, hogy évi 560 millió(!) darab babát állítottak elő. Tehát ritkának, kis példányszámúnak és különlegesnek egyáltalán nem volt mondható a termék.)

1995-ben a gyártó cég jó érzékkel átpozicionálta a termékét játékból gyűjthető hobbivá. Bejelentette, hogy bizonyos babákat kivon a forgalomból, nyugdíjazza őket, vagyis nem lehet majd mindegyiket folyamatosan kapni. A hír hallatán black friday-re emlékeztető események következtek be: hatalmas sorok a boltok előtt és anyukák egymást ütötték egy-egy utolsó darab plüss játékért.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az első nyugdíjazás kényszerből történt a kínai beszállító ellátási nehézsége miatt, de a reakciókat látva a gyártó rájött, hogy így sokkal több terméket tud eladni.

Ezután a gyártó cég szándékosan nagyon rövid ideig tartott egy-egy szériát a piacon, ráadásul limitált darabszámban (természetesen sok milliós vagy tízmilliós darabszámokra gondoljunk fajtánként), hogy növelje a FOMO érzését és mindenki azonnal venni akarjon az új termékekből, nehogy kimaradjon egy-egy remek vételből és a kivonás utáni azonnali árrobbanás hasznából.

Az egyik könyv, ami a rongybaba-befektetést értékelte és jósolta meg a várható árakat a következő tíz évre, 3 millió példányban kelt el. A Beanie World magazinnak havi egymillió előfizetője volt, de szintén rengetegen olvasták a Beanies&More-t, a Beanie Collector-t vagy a Beanies! Magazine-t. A kilencvenes években az amerikai háztartások 60%-ában legalább egy Beanie figura megtalálható volt. (Persze, voltak olyan eretnekek, ahol egyszerűen gyerekjátéknak használták ezeket a befektetési kincseket.)

1995-ben jelent meg az ebay, ahol minden tizedik eladás ezekhez a babákhoz volt köthető. Az átlagáruk már a kilencvenes évek közepén is 30 dollár volt, lényegesen több, mint a vételáruk, de ezek a “kommersz” darabok voltak. A kilencvenes évek végére nem volt ritka, hogy tízezer dollár felett kelt el egy-egy kisebb példányszámú sorozat tagja.

S száz-háromszáz-ötszáz vagy éppen 5-10 ezer dollárért is megvették ezeket a babákat, bízva benne, hogy hamarosan még többért el fogják tudni adni, hiszen a kínálat véges, de a kereslet dinamikusan növekszik, ez pedig bárki számára egyértelművé teszi, hogy csak felfelé mehet az áruk.

Sokan befektetésnek vették ezeket a játékokat, ebből akarták fedezni a gyerekeik főiskoláját egy évtizeddel később.

Az ebay is nagyban hozzájárult, hogy addig főleg Illinoisra kiterjedő gyűjtési mánia az egész országot megfertőzze.

Az olyan ritka darabok, mint a 253 példányban készült #1 Bear, már az első eladásnál 10 ezer dollárért keltek el.

Amikor már olyan ismert nevek, mint a híres színész, Chris Robinson is húszezer darab babát vettek befektetési céllal, nyilvánvaló lett mindenkinek, hogy ez a jövő befektetése.

Felnőttek vásároltak az üzletekben egyszerre 100-150 fajta babát, hatalmas sorok verődtek össze az üzletek előtt, ha híre ment, hogy új Beanie baba szállítmány érkezik.

A McDonald’s nagyot kockáztatva 100 millió darab Beanie babát rendelt a Happy Meal menü mellé. De gyorsan kiderült, alábecsülték a keresletet, sokszor néhány ember szó szerint százasával rendelte a Happy Meal menüt és félóránként 20-30 telefonhívás érkezett az éttermekbe, hogy milyen figura elérhető éppen. A teljes készlet idő előtt, két hét alatt elfogyott.

A következő kép egy válás tárgyalásán készült 1999-ben, ahol a pár a vagyonát osztja fel a bíróság előtt, mivel nem tudtak megegyezni peren kívül, hogy melyik értékes darab kié legyen. A legnehezebb kérdéssel kezdték, kié legyen Maple, a medve. (Francisé lett.)

1998-1999-ben elemzők kimutatták, hogy a babák további árrobbanás előtt állnak, az alacsony kamatlábak és a tőzsde, illetve az ingatlanpiac túlértékeltsége miatt további növekedés várható az olyan alternatív befektetési lehetőségekben, mint a Beanie babák is.

A Beanies Baby Handbook 1998-ban kiszámolta, melyik játék várhatóan mennyit fog érni 2008-ban: Csíkos, a tigris ezer dollár lesz, Teddy, a lila maci ára valahol 4 és 5 ezer dollár körül várható és így tovább.

Mint minden ilyen dolognál, nem kellett sokat várni, két évvel később már két dollárért adták azokat a babákat, amit előtte több tízezer dollárért és amennyire mindenki babát akart venni két évvel azelőtt, hirtelen senkinek nem kellettek még két dollárért sem ezek a termékek.

Az ember elképed, hogy lehetett ekkora mániát keríteni egy 5 dolláros, évente ötszáz millió példányban gyártott játék köré, de az igazság az, hogy minden hasonló mániában egyetlen egy dolog nem számít: maga a dolog, amire a mánia épül. Amerikaiak millió hitték, hogy megtalálták a szerencséjüket és végre ők is meggazdagodhatnak. Kollektív önhipnózis áldozatai lettek, nem vették észre, hogy csak azért van értéke a babáknak, mert ők maguk, akik benne vannak a mániában, értéket tulajdonítanak neki.

Bárki is mondta nekik, hogy ez a dolog egy lufi, nem hitték el, irigy kutyának gondolták, aki csak azért mond ilyeneket, mert ő kimaradt és most irigyli a szerencséjüket. Így járnak a gyávák, kimaradnak minden jóból és nem értik, hogy ez a jövő. Meg aztán már 1998-ra is megjósolták a károgók az összeomlást, ezzel szemben akkor lőtt csak ki igazán az árfolyam, még jó, hogy nem hallgattak a sok károgóra.

A vég 1999 végén kopogtatott. Amikor a gyártó cég szokás szerint bejelentette, melyik termékeket érinti a szokásos kivonás a piacról, tízezrek ültek az ebay előtt és várták, hogy megugorjanak ezeknek a babáknak az árfolyamai, ahogy eddig is történt.

S az áremelkedés elmaradt, valamiért most nem úgy reagált a piac, mint eddig mindig. Senki nem értette az okokat (már aki szerint nem mánia volt az egész).

Innentől már nem volt megállás, az ötdolláros játékok újra azok lettek, amik voltak: filléres játékok minden további érték nélkül. Hogy hány milliárd dollár lett semmivé, azt nehéz lenne megjósolni, de sokan sokat buktak a dolgon, az biztos. Aki sokat nyert vele (az időben kiszállókon kívül természetesen), a gyártó cég tulajdonosa, ő a 230.-ik leggazdagabb amerikaivá vált a mánia miatt.

(Egyébként vicces módon ma is tele az ebay néha nagyon elszállt áron kínált Beanies Babyvel, de érdemes átállítani a keresést lejárat szerint, az azonnal lejáró 100 hirdetésből háromra érkezett ajánlat, mind 400 forint alatti áron. Ennek ellenére vannak jó páran, akik félmillió forintért vagy még többért felteszik ezeket a játékokat, hiszen a remény hal meg utoljára.)

Akit jobban érdekel a téma, elolvashatja ezt a könyvet. A könyv tele van jó sztorikkal, a “hogyan történt” dolgokkal, de arra, hogy miért történt, nem ad, talán nem is akar választ adni.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

90 hozzászólás

 • Guest
  @hitel: 1939-ben sem úgy kezdődött a WWII, hogy 6 évig tart majd és porig bombázzák a polgári lakosságot. Blitzkrieg: 2 hét és nyertünk. (Mondta a Vezér). Most is így indult: 2 hét, és minden rendben lesz…
 • Copywriter
  Mi is csináltunk profi videókat, de igazából pár tőkeerős csatorna uralja a gyerekvideók piacát is. Főleg angol piacról beszélek, de magyarul is kialakultak már a nagyok. Az angol piacra nem lehet úgy betörni, hogy ne hirdetnél el pár milliót, amivel feliratkozókat gyűjtesz, akármilyen jó is vagy. Így erről letettünk.

  De a gyerek ettől még élvezi a videózást és a saját csatornát, időnként pedig hackekkel lehet kiugró teljesítményt elérni. Nem lövöm le a poént, de gondolj arra, hogy mi volt az elmúlt 1 évben, amire ugrottak a szülők/gyerekek? Ha azt az első pillanatban bemutatod, te leszel belőle a mérvadó, és olyankor jöhet havi 35000 Ft-is a gyereknek. A lecsengése után pedig mindig egy kicsit több marad, mint korábban volt. De nálunk ez nem a pénz miatt van, ezért is adom a gyereknek. Neki óriási kincs, nekem meg jó látni, hogy hasznos az egész.

 • krisz
  A Rolex óra is egy buborék ha így nézzük. Meg úgy zusammen a legtöbb svájci a 300e ft-os elemcserével…
  – Ha tisztán a funkcionalitását nézed, akkor kb. 15e ftért veszel egy pontosabb kevesebb szervízt igénylő casio quartz órát.
  – Ha presztízs / kidolgozottság / anyagminőség részét nézed, akkor pedig egy jó hamisítványt megveszel kb 100e Ft-ért amit nagyító alatt a hozzáértő tud megkülönböztetni az eredetitől 1 óra nézegetés után.

  Ezek az órák nincsenek soha hordva, az 500m vízállóságot hélium szelepet soha senki nem fogja kipróbálni / kihasználni. Egy széfbe bekerül és várja, hogy a tulaj eladja x év múlva drágábban. Nem is beszélve az olyan hülyeségekről, hogyha esetleg kiszívta a nap a festéket, akkor az többet ér mintha nem.
  És mégis nagyon nagy piac / hype van körülöttük és már tart egy ideje és még valósznű fog is.

 • egyszervolt
  A legtöbb svájci óra automata, így nincs elemcsere. Az órának a számlapja, lünettája, mutatók, stb csak az értékének egy kisebb részét adják, ami könnyen másolható/reprodukálható, míg a benne ketyegő szerkezet már teljesen más tészta. Ehhez hozzájön a márka évszázados története, a neve, megbízhatósága stb. és itt egy-egy óra több generációt is kiszolgál(hat). Persze a 20 ezer ft-os casiom is kiszolgál 10 éve hibátlanul, de az óra azon kívül, hogy az időt mutatja, évszázadok óta ékszerként is funkcionál.
  Azt hogy ezekre nagy kereslet van, jól tartják az értéküket, egyes típusok folyamatosan nőnek, a nepperek hamar felfedezték és kiépült egy komplett üzletág a másodpiaci értékesítésre. Ettől függetlenül nem teljesen venném egy kalap alá a plüssmacikkal, vagy a tulipánhagymákkal, mert a terméknek önmagában is van értéke, adott esetben többszáz/többezer munkaóra és tudás van benne.
 • FaNTaSY
  Jópofa ez a Lefty Szamár, megnézem van-e még valakinek eladó.
 • G
  > A McDonalds nagyon erzi ezeket itt egy friss:
  > polygon.com/2021/2/9/22274841/mcdonalds-pokemon-cards-anniversary-25-scalpers-ebay-prices-resell-happy-meal

  Megyek is, átnézem a gyerekek kártyáit amíg a suliban vannak, hátha van valami értékes amit el lehet adni párszáz dollárért 😉

 • Hardy
  Attól buborék valami, hogy a keresletet, és az árakat elsősorban a későbbi, további (reálgazdasági fundamentumokkal nem magyarázható) áramelkedés reménye hajtja. Teljesen függetlenül attól, hogy a konkrét termék mennyire hasznos, vagy mennyire lesz hasznos a jövőben (bár ha semennyire, akkor értelemszerűen csak buborék magyarázhatja a magas árakat)

  Meg lehet nézni, hogy a felsorolt állítólagos “buborékokra” (rolex, dvd, stb.) ez mennyire igaz.

 • jurta
  Helyesbítem magam, nem az emberiség, hanem a forgalomban levő arany töredékét érinti az ipari és ékszerészeti felhasználás (házasemberek populációjában a jegygyűrű valóban elég elterjedt szokás).


  2021-03-23 at 09:22

  Az lehet, hogy mezítelenségedet a digitális ruha is eltakarja, de a hidegtől és a bőrödet érő egyéb külső hatásoktól kevésbé véd. 🙂

 • Zabalint

  Szerintem nem érted a lufi fogalmát. Az, hogy valaminek valamilyen eszmei értéket, luxus vagy gyűjtői felárat tulajdonítunk, az nem jelenti, hogy valami lufi. Lufi attól lett, hogy gyorsan emelkedett az ára, majd hirtelen kipukkadt. Lehet valaminek hosszútávon magas értéke úgy is, hogy semmi más nem indokolja az eszmei értéken, illetve a hozzá tartozó keresleten kívül. Egyébként az ékszerek nagy része is ilyen, és az óra is ékszer.
 • PISTA
  régen tetszett ez a megveszem 100-ért aztán eladom kétszázért dolog, így egyszer megvettem egy 80 darabos árukészletet, aminek bolti áron 8000 Ft volt darabja, és én a bolt csődje miatt darabjához kb 1500-ért jutottam hozzá. Mintegy 3 év alatt adtam el hirdetési oldalakon, 4-5000 Ft-os átlagáron. Soha többet. 80x fotózás, feltöltés, levelezés, válasz a hülye kérdésekre, átutalások követése, aztán csomagolás, postázás vagy személyes átadás, addig is valahol tárolni kellett… Számomra a tanulság, hogy legalább egy nagyságrenddel drágább dolgokkal lennék csak hajlandó így foglalkozni.
 • usespanner
  “Az arany véges, kézzelfogható, használható valamire. Így együtt.”

  Lehet, hogy azaz oka, hogy véges, ez egy jó meglátás. De van itt ám egy másik ok is.

  Aranyat (azaz szinte semmit nem kamatozó aranypénzt) épp részvénykockázat kivédésére vesznek az óvatos (nagy)befektetők, akik az összeomlástól tartanak. Ez nem befektetés, hanem biztosítás. Erről szól a sokat emlegetett Mészáros Péter video a youtube-on.

  Ha az arany ára háromszorozódna és buborék lenne, akkor feltehetően gyorsan megválnának tőle, lenyomva az árakat.

 • Dani21
  Nálunk a retro számítógépes cuccok és a 90-es évek szerepjáték és lapozgatós könyvei drágultak meg az utóbbi években. Pár éve egy C64 vagy egy ZX Spectrum nem kellett senkinek, most meg tízezrekért porszívózzák fel a gyűjtők és az üzérek. Üres dobozokat(!) vagy a hungarocellt(!!!) veszik meg ezrekért. Van olyan MAGUS szerepjáték könyv, amit 50 ezerért árulnak, pedig pár éve csak néhány ezer volt az ára… Az igaz, hogy ezekből már nem lesz több, csak kevesebb (a 40 éves gépekben tönkremennek a 25 éve nem gyártott alkatrészek, szétesnek a 25 éves könyvek). És ez csak két “piac”, amire rálátásom van, biztos van még ilyen.
 • N0MAD
  ” Az lehet, hogy mezítelenségedet a digitális ruha is eltakarja, de a hidegtől és a bőrödet érő egyéb külső hatásoktól kevésbé véd. ”
  A pizsamában otthonról céges konferencián villantom a digitális menő öltönyt volt a felvetésem 😉
  A valós ruha kiegészítéseként, ha hajléktalan leszek akkor a digitálisvillantás jelentősége valóban visszaesik 😉
  (ne elemezzétek a személyiségem ez alapján pls, ezért vannak a smileyk ;). )
 • Laney
  Én foglalkoztam hangszerekkel, igaz, nem olyan sokkal, de voltak 150-200 ezer forint közötti értékű hangszereim, amiket akár 40-50 ezerrel forinttal drágábban is el tudtam adni. A tanulság viszont nekem is ugyanaz volt, mint neked. A végén már felvenni sem volt kedvem a telefont, annyira idegesítő volt huszadszor elmondani ugyanazt, fotókat készíteni, emailekre válaszolni, alkudozókat kezelni, stb. Azóta csak olyan hangszerem maradt, amit jó eséllyel meg is fogok tartani és eladási célból nem is veszek többet.
 • N0MAD

  Úgy értelmeztem az eredeti kérdést miért nem veszti el az értékét az arany. A felértékelődés-visszaesés előfordulhat, fordult is.
  Attól még belátható időn belül aligha esik a réz szintjére pl.
  Vagy fordítva, de akkor a kisüstit is újraértékelhetjük 😀
 • Én
  Mennyi ilyen sztori van, holland tulipánhagyma, gilisztázás stb.
 • SZFSZ
  a gilisztázás tudtommal nem buborék volt, hanem szimpla átverés.
 • veteranmotor
  Az inkább egy piramisjáték volt, a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata, ami mögött komoly szervezetek is orkánerejű hátszelet gerjesztettek. Nagyon durva volt.

  Ha már a lufik, aminek a kidurranását még nem látom: azt észrevette valaki, hogy a Simson S51, meg schwalbe, meg kis részben a Babetta 207-es régi szocialista segédmotorok árai mennyire felmentek? Mintha tegnap lett volna, hogy a faluszéli Józsibától bármikor vehettél egy használható Simsont, 30-40 ezerért, aztán ezzel jártál a piacra meg a postára. Ma a használható de ütött-kopott 200E, a csili-vili meg 350-nél kezdődik de inkább 400. (Tömegével veszik a németek, viszik is ki tonnaszámra az ügyeskedők.) Oké hogy ezek kínálati árak, de a valós ár sem sokkal alatta van. Lopási statisztikákat is átvette, PONT EMIATT…. Ja, a trabant árak is lufiztak. De mikor jön a kidurranás?

 • eMérnök
  Szerintem c64-t, trabantot, simsont, nem azért vesznek, mert abból akarnak meggazdagodni, csak simán most van pénze rá azoknak, akiknek ez pont a nosztalgiát jelenti és már ritka a jó példány.
  Korábban nem volt ritka és pénze sem volt az embereknek, ami erre elpazarolhattak volna. A generációval együtt le is fog csengeni ez a mánia.
  Nekem van trabant klubbos ismerősöm, ez a hobbijuk. De az amatőr MZ motorverseny is azért haldoklik, mert elhasználták az mz-ket, nincsenek már alkatrészek és így nagyon drága lett.
  Szerintem ez normális folyamat és hiába megy fel ezeknek az ára, elég messze van attól, hogy az akkori ár – eltelt évek – alternatíva költség pozitív legyen.
  Meg sokat az ér, amin minden eredeti és így is működik. Nem az amelyiken minden otthon lett tákolva.
 • Zsomm

  Tokaji szőlőterületeket nem tudnak eladni. Ott megdől ez az egész a földben van a pénz dolog (szemben Balaton-felvidékkel, ahol inkább kiszorítják a szőlőket az ingatlanok előnyére). Vagy ha nem adják el, zöldszüret, olcsó felvásárlás, kizsigerelés. Persze a bor akciósan 12 üveg most csak 25 ezer forint.
  Ingatlan… vidéki kisvárosban olcsóbban vehetsz emeletes sorházrészt 3 szobával, mint pesti 20 négyzetméteres lyukat. Nem túlzok, hogy a falvak 80%-ának házait nem lehet eladni, hiába szép vagy felújított. Persze akire ráég a Kádár-kocka, azt nem is tudom sajnálni.

 • Babó

  Hol keressem a babettás vevőt? Pont van egy eladó.

 • Krisz
  Szerintem az emberiség mindig, minden hülyeséggel elmegy a falig. Régen és most is, mert ilyen az emberi természet, pláne tömegpszichózissal fűszerezve. Persze ezeken is lehet nyerni, ha jókor száll be valaki és jókor ki. Persze nehéz, vásár előtt okosnak lenni. A blog rendszeres olvasójaként igyekszem növelni a bevételeket, csökkenteni a kiadásokat és ezáltal tartalékokat képezni. Aztán jönnek a barátaim, hogy bitcoinba és ethereumba fektetve milliókat kaszáltak. Van, aki elvakult rajongó és van, aki szerint marhaság az egész, de igyekszik nyerni rajta. Rajtam is úrrá lett a FEMO, aztán majd az idő eldönti kinek lesz igaza….
 • veteranmotor
  “A generációval együtt le is fog csengeni ez a mánia.” Azért ebben nem 100 százalékig vagyok biztos, mert egy 1938-as moci is egész sokat ér most 2021-ben, persze a gyűjtők körében, nekem meg egy tálca sört sem érne meg. Nem merném lefogadni, hogy 2080-ban vagy még később nem fog sokat érni egy működő Babetta 207 vagy Simson S51. Persze a környezetvédelmi előírások miatt erőszakosan lesz kidurrantva a lufi, mivel ezek kétütemű motorok, és ki lesznek tiltva az utakról. De vitrinbe tenni egy gyűjtőnek akkor is sokat fog érni.
  Egyre kevesebb van jelenleg ezekből, jó állapotú meg pláne, és még mindig infla felett emelkedik az áruk, évről évre, lufi szerűen, ahogy fogynak. Ebben szerepe van a németek felvásárlásának is, nekik fél milla egy Simsonért himihumi pénz. Alkatrész árak is emelkednek, a bontott gyári meg az utángyártott is. Szóval mindenesetre érdekes a téma szerintem.
 • Ztomi
  Tudna valaki mondani egy nembuborekot…?
 • Hello
  Hú de savanyú a szőlő a Btc miatt 🙂 bár nyilván úgyse fogja ezt Miklós beismerni. Én se vagyok benne, de én fel tudom dolgozni 😀

  Egy rohadt szó nincs az egész cikkben a bitcoinról….

 • Petya
  Ha megtaláltad, szólj nekem is. Én is szólok, ha én találnám meg, miután jól bevásároltam belőle:-)
 • Deviáns
  : ott a pont. A nyugdíjmegtakarítások 20 év múlva alig fognak érni valamit. Ha értelmezhető nyugdíjat akarnál (pl. a nettód felét), akkor a nettód 25%-át kellene félretenned 20 éves korodtól, hogy reál értéken visszakapd a nettód felét nyugdíjként havonta. (a számszerű/nominális érték a parasztvakítás, a lényeg, hogy mennyi kenyeret kapsz érte, az meg a reálérték) Viszont az állam is durván hazudik az inflációval, így ez sem fog teljesülni, így a 2%-nak tűnő reálkamat sem valóság sokszor. (bérek nőnek 7%-ot infláció 2%… valami sántít)
  A havi várt nettó nyugdíj 150-szerese, 200-szorosa mint nyugdíjalap is csak stabil környezetben lenne igaz, nem Magyarországon.
  Jó esély van rá, hogy az összekuporgatott nyugdíjmegtakarítás aprópénz lesz 20-25 év múlva.
 • eMérnök
  A tényleg régi, ikonikus, jó állapotú dolgokból lehet értékes tárgy később. Gyűjtőknek.
  Mondjuk egy 1900 körüli működő autó az igencsak sokat ér (van ilyen magyarországon is).

  De arra is kíváncsi lennék, hogy ezeknek a többsége, ha anno megvetted, tároltad, megőrizted az állagát, akkor hogyan viselkedi az alternatívaköltséget nézve. Hiszen közben van infláció, meg elmaradt hozam is.
  Biztos van olyan, ahol összességében kijön a matek, főleg ha jól választod meg a kezdő és végállapotot, de azért nekem az a gyanúm, hogy ezek hobbik és nem befektetések.

 • Nacionalista

  Az sztem nem is kérdés, hogy egy jó állapotú babetta/trabant/simpson többet fog érni 50 év múlva mint most. Az viszont 90%, hogy befektetésnek nem jó ötlet: ha ugyanabból a pénzből inkább részvényt veszel és 50 évig tartod, sokkal jobban jársz.

  Nem vagyok szakértő a témában, szóval ha valaki jobban ért hozzá cáfoljon meg, de (kevés kivétellel) csak azoknak az autóknak megy fel igazán az értéke amik már új korukban is értékesek voltak. Egy Mercedes 300 SL irdatlan összegeket ér ma, de olvasd csak végig a totalcaron a “Ponton-saga”-t. Ami újonnan is tucatautó volt, az 50 évesen sem fog többet érni egy lepukkant kőbányai minigarzon áránál.

 • V.A. Lucky
  Általánosságban két dolgot szerintem érdemes elválasztani: attól, hogy mennyiért hirdetnek valamit, egyáltalán nem biztos, hogy azon az áron egymásra is talál a vevő és az eladó. Erről szól a cikk utolsó előtti bekezdése is.

  Nézegettem mostanában termőföld hirdetéseket egy adott településen, ahol ismerem a viszonyokat. A megkötött szerződések ugyebár kifüggesztésre kerülnek, abban benne van feketén-fehéren, hogy hány forint hány fillérért csapott egymás tenyerébe a vevő és az eladó. Namost ezeknél a valós áraknál 5-6-szor magasabb áron látok pár hirdetést ott porosodni bizonyos portálokon már hosszú hónapok-évek(?) óta, jellemzően ingatlanirodáknak köszönhetően. A helyismeretem alapján semmi különleges nincs ezekben a telkekben. De ha felmegy az amatőr mókus a netre, akkor ezekből indul ki, és nagyon megörül, hogy hát fú de nagy vagyont jelent a nagyi kárpótlási parcellája!!!

 • V.A. Lucky
  Az is megér egy misét, amikor pl. egy könyvre keresel rá az aukciós portálon, és az egyformán jó állapotúak között találsz X forint +/- 20% környékén vagy fél tucatot. Aztán ott van a végén egy kupec, aki 5X-ért hirdeti.

  Másik kedvencem, amikor mondjuk az Auchan akciósan pl. 4999-ért adja minden áruházában az adott LEGO szettet. Még azon a héten felbukkan az online bizniszmen, aki 7500-as kikiáltási áron indítja ugyanazt, bontatlanul.

  Ezek csak arra egy beeső palimadárra várnak.

 • N0MAD
  ” Tokaji szőlőterületeket nem tudnak eladni. Ott megdől ez az egész a földben van a pénz”
  azért egy speckó borfajta divatkérdés, a termőföldet az alap élelmiszerellátásra értettem.

  “ Ingatlan… vidéki kisvárosban olcsóbban vehetsz emeletes sorházrészt 3 szobával, mint pesti 20 négyzetméteres lyukat.”
  Azért gyanítom a helyi “hányhavi átlag munkajövedelem egy ingatlan” arány mindkét helyen hasonló….

  A lokáció nyilván főkérdés, alighanem világ szegényebb részein innen nézve hihetetlen olcsó a termőföld, ott meg ölnének érte. Azt akartam mondani hogy a maslow piramis alja mindig állandó érték mégha felsőbb szinteken nagyobbat is tudsz kaszálni, de az turbulensebb is.

 • alone
  Hagyjátok már ezt a bitcoin-t! Vannak egyesek, akik nem bírják megérteni, hogy nem mindenki akar bitcoin-ból meggazdagodni. Örüljetek, ha ti kerestetek vele. Van aki meg a lottón nyer vagyonokat, vagy Vegas-ban. Van akinek egyszerűen piacképes tudása van, vagy menő vállalkozása. Örüljetek neki, ha nektek nem volt szükségetek ilyesmire a meggazdagodáshoz, ugyanakkor nem árt arra is felkészülnötök, hogy legyen B-terv ha a BTC esetleg mégis megy a levesbe. Az ugye világos, hogy nem lehet a világon minden ember bitcoin milliárdos…
 • V.A. Lucky
  Aki nem tudja eladni a tokaji szőlőjét, az írjon nekem, én magamra vállalom ezt a súlyos terhet 🙂

  Vagy csak arról lenne szó, hogy nem találnak vevőt a reménybeli eladónak tetsző áron? Mert az egy kicsit más kérdés, nem?

 • Lala
  Egy időben elkezdtem gyűjteni a “tégla” Szukits féle Asimov könyveket. A 6. 7. volt amit nagyon nehéz volt beszerezni. Akkoriban a vaterán felmentek 35e forintig is és vitték. 20-25e-ért azonnal elvitték.
  A végén elkönyveltem, hogy elengedem inkább a témát. Ennyit nem ér. A kiadó jó érzékkel rájött közben, hogy komoly kereslet van és kiadta újra a teljes sorozatot. Akkor simán megvettem a hiányzókat, sőt volt 2 viseltes darabom, azokat eladtam jó áron és vettem helyettük újat. Gyorsan kellett lépnem, amikor még nem mindenki jött rá, hogy a kiadótól is lehet rendelni 🙂
  Sok nepper pórul járt akkor, de nem tudtam őket sajnálni.
  Nem voltak olcsó könyvek és most is van, aki 15e-ért próbálja eladni darabját, de hirdetni szabad bármennyiért.
  Igazából a gyűjtés maga izgalmas folyamat, kár tagadni. Már azért megéri. Sok embert megismertem, jókat beszélgettem használt könyvesekkel.
 • Miska
  Őszintén nem értem, egy ilyen magát okosnak mondó ember mint miklós hogy tud egy haszontalan játékot összehasonlítani a bitcoinnal és a blockchain technológiával. Az NFT egy lufi, tény, de maga a technológia és a bitcoin… ekkora baromságot állítani és még hangosan ki is állni mellette. Vicces lesz majd 10 év mulva visszanézni ezeket a cikkeket. Miklós még ugy sem veszi észre mi zajlik körülötte, hogy bitcoin etfekre nyújtanak be igényt a VILÁG legnagyobb bankjai és a pénzeszközeik egy részét bitcoinra váltják a VILÁG LEGNAGYOBB cégei közül többen is mint mondjuk a Tesla vagy a Microstragy.

  Olvass már te is!!!!!

  Én írtam egyetlen rohadt szót is bármilyen bitcoinról????

  Annyira fárasztó állandóan erről a baromságról olvasni a hozzászólásokban, legyen bármi is a téma.

  Mostantól az összes bitcoinozó megy a szemétbe.

  Ja, a forradalmat meg várjuk szeretettel, lassan már 10 éve ezt hallgatjuk, hogy eljött a forradalom, de még semmi nem látszik belőle. Spekuláció, az látszik, de más nem. Viszont téma lezárva.

 • Főherceg
  Hihetetlen mennyi frusztrált analfabéta van itt. Szegény Miklós :/
 • krisz
  444.hu/2021/03/30/lego-rablasra-specializalodott-lengyel-banda-garazdalkodik-franciaorszagban
  Szerintem inkább ez olyan mint a bernie baba, nem a coinok, azok mögött van valami innováció és újdonság. Kérdés, persze hogy ez ér-e annyit amennyit most fizetnek érte.
  De inkább vennék valami random coin-t mint egy “gyűjtői ritka” lego-t ami csak akkor tartja az értékét, ha nem bontom ki és vigyázok a dobozára.
 • Doc
  Ha már Bitcoin… 🙂
  Írtam egy technikai jellegű cikket a Bitcoinról, a Szájbarágó cikkek stílusában.
  Szívesen odaadnám kizárólagos Kiszámolós hasznosításra, ha érdekel.
  Amolyan hálaféle lenne a részemről…

  Köszi, a baj az, hogy kevés nagyobb troll-mágnes van a bitcoin szónál és az a része senkinek nem hiányzik.

 • Doc
  Ez akkor egy “kösz, de kösz nem” volt?
  Próbáltam igen/nem-re konvertálni a válaszod, de mérsékelt sikerrel jártam… 🙂