CSOK használt lakásra

A legújabb támogatás a CSOK-kal vásárolt ingatlanoknál az illeték-elengedés, ami bizony 4%, ez hasonló kedvezmény, mint az 5% ÁFA visszaigénylése, csak használt lakásra is igénybe veheted.

Mostantól mindenki, akinek legalább egy gyereke van, CSOK-kal fog lakást venni az illeték miatt, ha eddig nem használta el a CSOK-ot, vagy legalább egy olyan gyereke van azóta, akire még nem vett igénybe támogatást.

Elég nagy a kavar a fejekben, hogy ki kérhet CSOK-ot és ki nem. Ami persze nem csoda, mert talán már ötször átírták a CSOK-ot azóta, hogy megjelent.

A használt lakásokra kérhető CSOK-ról itt van maga a törvény.

40 éves kor alattinak kell lenni: ez nem igaz, ez arra vonatkozik, ha nem meglévő gyerekre akarod felvenni, hanem megígéred előre, hogy majd később szülsz még egy-két gyereket. Akkor kell legalább az egyik félnek 40 év alattinak lenni.

(A babaváró hitelnél pedig 40,99 év a korhatár a nő esetében, de az egy teljesen másik tészta, csak sokan összekeverednek a sok támogatás között.)

Csak házasok igényelhetik: megint nem igaz, ez megint csak a megelőlegező támogatásra kell alkalmazni. Egyedülálló szülők is igényelhetik, ha ők nevelik a gyereket vagy gyerekeket. (Szintén a babaváró hitelnél elvárás a házasság.)

Nem lehet az ingatlan X millió forintnál drágább: ilyen kitétel sincs a törvényben.

Nem lehet X nm-nél nagyobb az ingatlan: ilyen sincs a törvényben, minimális méret van megadva négyzetméterben (három gyereknél például minimum 60, illetve 90 nm lakásnál és háznál.)

A vásárlás előtt kell megigényelni: legkésőbb 180 nappal a vásárlás után kell megigényelni, de a kapott összeg csak a vételárra vagy a megvételre fordított hitel törlesztésére használható. (Építésnél van megkötés, hogy csak a használatbavételi engedély kiadása előtt lehet igényelni, de az most nem témánk.)

CSOK kölcsönt csak három gyerekre lehet igényelni és csak új ingatlanra: ez is téves, már két gyerekre is lehet igényelni kamattámogatott CSOK hitelt, két gyereknél 10 milliót, 3 gyereknél 15 milliót és használt is lehet az ingatlan.

2022 közepéig lesz CSOK: ez is téves, ez a dátum a falusi CSOK-ra van megadva, nem a normál CSOK-ra.

S bár ez nem témánk, de szintén állandó vita tárgya, vajon mennyire van jelen a CSOK az ingatlanpiacon? 2016 és 2019 között majdnem minden második új ingatlant CSOK-kal vettek meg (42%-ukat, hogy pontos legyek), a használt ingatlanoknál 11% volt ez az arány. 2016-ban még csak 20.755 folyósítás volt, 2019-ben már 34.232. Év elejéig 135 ezer család vette igénybe a CSOK-ot.

Share

76 hozzászólás

 • Ferke
  Folyt:
  Az a rész elgondolkodtatott most, hogy “a megvételre fordított hitel törlesztésére használható”. Ha vennénk fel hitelt, akkor mégis meg lehetne így kerülni azt a dolgot, hogy még nem vagyunk házasok, hanem csak később leszünk? Meglévő gyerek sincs és annál azért meghittebb esküvőt terveztünk, mint csak bemenni és aláírni a papírt.
 • Anita
  “a megvételre fordított hitel törlesztésére használható” az ún. utólagos Csok-ra vonatkozik, az pedig csak akkor van, ha később még születik gyerek, akit nem vállaltak be előre és nem lett rá igénybevéve korábban csok, ez 400000 ft-t jelent, amit hiteltörlesztésre fordíthatsz, de ez csak akkor van, ha már volt amúgy csok igénylésed, csak másik gyerekre. Nem tudom, hány gyermeket terveztek, ha többet, akkor hitelt érdemes felvenni, mert 2. gyerek után 1 millió jelzáloghitel elengedés, 3. után további 4 millió jár. Gyereket bevállalni csokhoz csak házasan tudtok. Az esküvő meghittsége nem hiszem, hogy azon múlna, hogy fél-egy évig szervezzük. Na meg lehet egy gyors esküvő, később pedig a buli. Nem ezen fog múlni a házasság sikeressége.
 • Anita
  A falusi csok-nál van még egy bökkenő (nem tudom hány gyereket akartok, de három gyerek alatt szerintem nem éri meg az egész) nem lehet előre 3 gyereket vállalni (személy szerint ezt írtó kockázatosnak és felelőtlen dolognak tartom, de ez az én véleményem), hanem max. csak kettőt, szóval lennie kell egy legalább 12 hetesnek a pocakban. Falusi csokot, csak felújításra igényelhettek később is, ehhez jön az áfa visszatérítés, meg esetleg a most belengetett felújítási támogatás, ami már nem rossz összeségében, de ezeket is utólag fizetik, szóval előbb bele kell tenni a pénzt, aztán kapod vissza.
 • Karcsika

  2020-10-20 at 11:37

  Mi a bruttó és a nettó vagyon?

 • Zanderke
  @kommentelek_en_is
  “Az autó csak egy tárgy, nekünk 100 milliós ingatlanvagyonunk van (egy lakás a 11. kerületben és egy ház a vasi megyeszékhelyen), mindez tetézve két gyermekkel. ”

  A 100 mFt -os ingatlanvagyon BP -en nem kiemelkedő, elég csak örökölni egy lakást a meglévő mellé. Ebből én még nem tudnám megmondani, hogy milyen a valós anyagi helyzetetek.

  Évi 20 mFt -os megtakarítással én nem érzem magam különösen gazdagnak, de egy 7 mFt -os új autó simán belefér ebben a helyzetben, de még ezzel az autóval is kínosan érzem magam, ha a kollégák nézik és kérdezik, hogy ez meg hogy fér bele…

 • Ferke

  2 gyerek van tervben, de perpill egy sincs, még a pocakban sem.
  Azon viszont már mi is elgondolkodtunk, hogy vajon a mi helyzetünkben (se gyerek, se házasság perpillanat) megéri-e az az összesen 2,6M Ft a vesződést és az egyéb elkötelezettséget, mint pl röghöz kötést. Ha 10M-ról beszélnénk, akkor szó nélkül belemennénk, persze csak ez miatt nem vállalnánk pluszba gyereket. Ha meg csak néhány százezer Ft-ról lenne szó, akkor egyértelműen nem érné meg. Így viszont pont határeset a dolog. Főleg ha most elengednénk a vásárlásért járó 1,3M-t az esküvő miatt, akkor a felújításra járó másik 1,3M-ért szintén kevésbé látom értelmét elköteleződni az állam felé.
  Magát a házat amúgy meg tudnánk venni önerőből, mert az olcsó, de annak a 2-3-szorosa valószínűleg rá lesz még költve egy teljes felújítás keretében. Azokra viszont a babaváró és a 0%-os MFB hitel van betervezve.
 • Pitypang
  Sziasztok!
  Felhasználható a CSOK az örökölt családi házból a testvérem kivásárlására?

  Tudom, hogy korábban nem lehetett közvetlen hozzátartozótól vásárolni, de átolvastam a cikkben említett jogszabályt, és nem találtam meg az erre vonatkozó paragrafust.
  Előre is köszönöm a választ.

 • Hiteles András
  én nem tudok pontos számot de én kb 10 ügyletet csináltam, ahol 3 gyermeket vállalták, és nem gondolom, hogy én csinálom a piac 3%-át (egy ezres nagyságrend valóban jó lehet, mert ez a 10 nekem is vagy 300 ügyletből jött össze).

  , hidd el nekem, hogy a többség – akik építkeznek – nem 150-200 ezret keresnek.
  Ma Magyarországon egy család könnyedén meg tud keresni 500-700 ezer forintot, amiből kényelmesen ki tudnak fizetni 150 ezer forintot törlesztőre. Főleg úgy, hogy ez fix törlesztő és 15 év múlva ezek a családok millió felett fognak keresni.
  Úgy látom a pénzügyi tudatos emberek körében nem számít a “rendszám”, nekünk is egy “K” – s autónk van. Ugye autóra max a havi! bevétel 2,5szerese…(by Bodo Schäfer)

 • Anita
  Nem. Közeli hozzátartozótól amúgy sem lehet vásárolni.
 • eKSH
  A ksh alapján annyira nem sokan szedik össze az 500-700k-t, ugye nem csak budapestből áll az ország és még itt sem. átlagos háztartás méret mellett a felső 10% háztartás átlagbevétele 2018-ban havi 500k (280k/fő és átlagos háztartás méret ebben a szekcióban 1.8 fő).
  Szóval ez a felső 900k ember átlaga, ott kezdődik ez a családi jövedelem.

  “könnyedén”

 • Karcsika

  2020-10-22 at 09:32

  Ez 2018-ban volt,ma már teljesen más a helyzet. 🙂

 • Hiteles András
  263ezer a nettó átlagkereset adókedvezmény nélkül.
  Tudom, hogy a médián érték helyesebb lenne….
  És abban is igazad van, hogy nem a keleti országrészből beszélek az emberekkel, bár ott olcsóbbak az ingatlanok, mint Bpn.
  Sőt több vidéki településen csak CSOK-ból is lehet ingatlant venni. 🙂
 • Tamas
  @kiszamolo: 2 gyerekes CSOK-ot, plusz 10M CSOK hitelt megigenyeltuk uj epitesu lakasvasarlasahoz meg tavaly nyaron (azota meg is szuletett a masodik is). A lakas atadasa csuszik, iden december helyett kb. jovo majus.
  Utolag (akar szerzodes modositassal, hiszen meg csak 10% eloleget tettunk le), vajon lehet-e es megerne-e megigenyelni egy harmadik gyerekre is a CSOK tamogatast, ha egyebkent *nem feltetlenul* tervezunk harom gyereket – ilyen modon viszont elvileg az 5% AFAt, es az illeteket is elengednek?
 • Viktor
  szerintem ha még nem kaptátok meg a CSOK-ot, akkor is csak úgy működhet,ha a mostani adásvételi szerződéstől elálltok,és januárban kötsz egy új szerződést. Nem hiszem, hogy január előtti adásvételi szerződésre megkapnàd az illeték kedvezményt. (De nem vagyok ügyvéd)
 • Tamás
  : köszi, jó ötlet, rákérdezek!
 • Sloven
  Sziasztok,

  szívesen olvasnék a CSOK-al vásárolt ingatlanok korlatozásáról is. Pl. 10 évig nem eladható a CSOK-al vásárolt ingatlan.

 • GáborBp
  Üdv mindenkinek!
  A csok-kal kapcsolatban szeretnék bővebb információt kapni.
  Nem tanácsokra, hanem direkt és fizetős szolgáltatásra gondoltam.
  Annyi már a plusz infó, illetve a tapasztalat, hogy ezt jobbnak látom.
  Ha van köztetek vki, aki tud szakembert ajánlani, örömmel veszem.
  Köszönöm!
 • Kiszamolo
  Gábor, elég egyszerű a CSOK, szerintem azért külön tanácsadó nem kell hozzá. Kérdezz bátran itt. Maximum nem tudjuk. 🙂

  Ha hitellel kapcsolatos, akkor meg a Solymosi Gábor tud segíteni: http://www.olcsohitelek.com

 • Anita
  Most már hitel nélküli csok igénylésnél is kapnak pénzt a külsős ügyintézők, szóval akár hitel nélkül is tudsz ingyen segítséget kérni (ők amúgy jogilag nem fogadhatnak el pénzt tőled). Van egy fb csoport CSOK – Családok Otthonteremtési Kedvezménye itt találsz ezzel foglakozó hitelügyintézőket, plusz elég sok tapasztalat gyűlt össze.
 • Anita
  @Tamás Hát ez többkörös ügyintézés lesz. Ha még nem kaptál a csokból kiutalást, akkor a banknál lehet új igénylést kérni, ha megfelel az ingatlan a 3 gyerekes csoknak is (60m2). Új szerződés kell a kivitelezővel. Erre azért kiváncsi lennék, hogy ugyanilyen áron, csak 5% áfával belemegy-e az új szerződésbe. Szóval rajta sok minden múlik, legyen saját ügyvédetek. A 3 gyerek bevállalásához adalék, ha az nem fog megszületni: A 3. babára eső 7,4M Ft CSOK-kal kell elszámolnotok büntető kamattal együtt, ami a jegybanki alapkamat 5-szöröse évente, de a 2 meglévő gyermekre nincs büntető kamat. Ha esetleg kéritek a 15m kedvezményes hitelt is, a már visszafizettet hitel(rész) után nem kell megfizetni a kamattámogatás összegét. Majd írd meg mire jutottatok.
 • GáborBp
  ~~kiszámoló~~
  Köszönöm a választ, röviden igyekszem összefoglalni.
  Újpesten van saját lakásunk, tehermentes.
  Feleségemmel 1 éves a gyermekünk, nekem korábbi kapcsolatomból fiam 14 éves, így vagyunk négyen.
  Mindketten elmúltunk 40 évesek.
  Jelenleg 49 nm a lakásunk, szeretnénk egy szobával nagyobbat, kérdés mit vehetünk igénybe, mit nem, mit érdemes, stb.

  Írtam egy ezzel foglalkozó embernek, ő azt írta, hogy a banki szerződés után kap jutalékot, a segítsége nekem ingyenes.
  Tudjuk akkor ezt ki fizeti ki neki…
  Köszönöm!
  Üdvözlettel!

 • Tamás
  : igazából fölösleges is a 3 gyerekes CSOK-os bűvészkedés, mert szerződésmódosításra valószínűleg amúgy sem lenne érvényes a jogszabály (persze majd még kiderül).
  Ha a kivitelező (OTP Ingatlan) nyitott lenne rá, ami sajnos nem túl valószínű, akkor fel kellene bontani és újra kellene kötni ugyanazokat a szerződéseket – adásvételi és piaci hitel valamint CSOK hitel.
  Nekem nagyon megérné a macera, mert kb. 7 milliót tudnánk megtakarítani rajta, de a kivitelezőnek sajnos semmi előnye nem lenne belőle, viszont annál több munkája. 🙁
 • Karcsika
  @Tamás
  2020-10-26 at 13:29

  “Nekem nagyon megérné a macera, mert kb. 7 milliót tudnánk megtakarítani rajta, de a kivitelezőnek sajnos semmi előnye nem lenne belőle, viszont annál több munkája.”

  Nem értek a témához és valószínűleg nem is segítek ezzel, de a fenti mondatod olvasva az jutott eszembe, hogy adj 1 milliót a kivitelezőnek a megspórolt 7-ből és neki is származik belőle előnye.

 • rmm
  söralátét 😀
 • Viktor
  azért az ügyvéddel is beszélj az egésznek a technikai kivitelezhetőségéről, mielőtt nagyon beleéled magad.
  Az ilyen esetekre a szerződést módosítani szokták, nem egy új szerződést írni, szóval lehet, hogy erre ő is azt mondja, hogy ez pl színlelt szerződés lenne, és nem fog kockáztatni azért, hogy te jobban járj. (még mindig nem vagyok ügyvéd…)
 • zozo
  “Építésnél van megkötés, hogy csak a használatbavételi engedély kiadása előtt lehet igényelni, de az most nem témánk.”

  Nem téma, de azért hozzátenném, hogy építési hotel esetén mindenképpen az önrész beépítéséig kell a CSOK-ot igényelni. Ez olyannyira fontos, hogy túlépítés esetén akár bukó is lehet.

  A kivitelező is mondta, hogy volt olyan, hogy nagyon belelendültek és túlépítették, majd utólag korrigáltak (mondjuk ez mit jelent, azt nem tudom, de nem is akarom tudni 🙂