Menekülnek a cégek a tranzakciós adó elől

2013-03-31
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A cikk frissült 2017 áprilisában. A friss cikkért kattintson ide.

A kormány követve néhány harmadik világbeli országot, bevezette január elsejétől a tranzakciós adót, amitől igen komoly, 301 milliárd forint bevételt vár el erre az évre.

Már a bevezetés előtt tudható volt, hogy nem fog teljesülni az adóbevétel, több nemzetközi tanulmány is született arról, hogy az érintettek gyorsan alkalmazkodnak az új adóhoz és megtalálják a módját az elkerülésének. Erről itt írtam bővebben, sok adattal: Már több országban megbukott a tranzakciós adó

Így is történt, januárban a várt adó fele sem folyt be, 27 milliárd helyett 13,4 milliárd. Erre a kormány úgy reagált, hogy akkor feljebb emeljük az adót, csakhogy ezzel a vállalkozások és a magánszámlák külföldre menekítését fogja felgyorsítani.

Az egyik olvasóm írta, hogy miután a cége kétmilliót fizetett egy hónap alatt tranzakciós adót, április elsejétől szinte a teljes számlaforgalmát Angliából fogja bonyolítani. Az angliai bank szerint sok új magyar ügyfelük lett.

Ha te ennél kisebb vállalkozó vagy, ne szomorodj el, te is könnyedén ki tudod menekíteni az országból a számlaforgalmadat, hála az Uniónak, legyen az eurós, vagy forintos számlaforgalom. A határon éppen átérve sok bank ajánlatából válogathatsz, a határ mentén mindenhol beszélnek magyarul.

(Magánügyfeleknek cikk a számlanyitásról Szerbiában itt, Szlovákiában itt, román és bolgár kamatok itt, nem ajánlott mongol kamatok itt.)

Nem kell messzire menned, az eurós és forintos számlaforgalmad Szlovákiában a legkedvezőbb, ha csak forintos számlád van, akkor a romániai BRD Bank vár téged 0,2%-os forintos utalási díjjal Magyarországra, bankon belül pedig ingyen utalsz forintot, ha rá tudtad venni a partnereidet, hogy ők is nyissanak számlát a banknál (0,2% csak az adó Magyarországon, erre jön még rá az utalási díj.)

Leírom neked lépésről lépésre, hogyan tudsz vállalkozói számlát nyitni Szlovákiában. Miután megvan a számla, interneten már tudod intézni az utalásokat, illetve kártyával vehetsz fel pénzt, akár ingyen is Magyarországon.

A külföldi számlanyitás teljesen legális, azonban ne felejtsd el, hogy egy számládnak mindenképpen kell maradni Magyarországon (maximum nem lesz rajta forgalom).

Ami kell a számlanyitáshoz: 3 hónapnál nem régebbi cégkivonat, nem internetről lehúzott (ahhoz kell közjegyző, egyszerűbb közvetlenül a Cégbíróságtól kikérni papír alapon a cégkivonatot.)

Ezt le kell fordítattni hivatalosan Szlovákiában, 16-18 euro/lap költséggel, például az Ady Lingua cégnél, katt ide.

Ha ez megvan, telefonálj a szlovákiai bankba és kérj időpontot. Ne aggódj, még egyszer: a határ mellett szinte mindenki beszél magyarul. (Az internetbank pedig tud angolul és esetleg németül is.)

Miután végigjártam a komárnoi bankokat, két bankot találtam a legolcsóbbnak, az Erste helyi leányvállalatát, a Slovenska Sporitelna Bankot, illetve a K&H testvérét, a CSOB Bankot. A CSOB Bank weboldala éppen megújul, most nem tud angolul, reméljük, hamarosan elkészül a fordítás is.

(Igen, tudom, Trianon előtt még a város azt a részét is Komáromnak hívták, viszont hogy meg lehessen különböztetni a magyarországi Komáromtól, ezért hívom a jelenlegi nevén. Az, hogy Öreg-Komárom, hidd el, 100 emberből 98-nak nem mond semmit.)

A Slovenska Sporitelna kicsit jobb, ezért kezdem azzal.

Erős 5,9 eurós havi díjért (kb. 1.770 Ft) kapunk egy eurós számlát, korlátlan netes eurós utalást és beérkező tételek fogadását. Ha sokalljuk a havi díjat, visszakaphatjuk, ha az átlagos számlaegyenlegünk meghaladja a 10 ezer eurót.

A céges betéti kamat nem magas, 0,11-1% közötti.

A magyar Erste automatákból 15 eurócentért (45 Ft-ért) vehetünk fel alkalmanként pénzt.

(Vegyük észre, ha csak havi egy eurós utalásunk van, már megéri megnyitni ezt a számlát, mert olcsóbb, mint a magyar banki költségek. Persze a nyitáskor a dokumentumok beszerzése és fordítása pénzbe kerül. Az egyik szállítmányozó cég évi 9 milliót spórolt tavaly a szlovák számlával, persze neki nem havi egy utalása volt.)

A forintos céges számla bankkártyával együtt havi 6,65 euró (kb. 2.000 Ft). A bankon belüli utalások forintban 15 eurócent (45 forint), vagyis ha a partnerünk is ennél a banknál vezeti a forintszámláját, akkor szinte ingyen van az utalás.

Magyarországra 2.000 euró alatt 10 euróért utalunk (kb. 3.000 Ft) forintot, az euró utalás ugye ingyenes, 2.000 euró felett összegtől függetlenül 20 euró (kb. 6.000 Ft). Vagyis pont annyiért, mint a tranzakciós adó, de egyéb banki költségünk nincs. (Azonban több magyar bank díjat számít fel a külföldről érkező összegek után, erről érdeklődjön a bankjánál.)

Ismételd el magadban: havi 1.770 Ft-ért korlátlan netes utalás és ajándék bankkártya, filléres készpénzfelvételi költséggel Magyarországon is. Forintos utalások Magyarországra annyiért, amennyi itt csak a tranzakciós adó.

Ha időpontot szeretnél most kérni, a komárnoi fiók elérhetősége: Palatinova 33
945 01 Komárno Telefon: +421 850 111 888, kérd a vállalkozói ügyintézőt, emlékeim szerint Gabrielnek (Gábornak?) hívták, magyar.

A másik ajánlat a CSOB-é, ami majdnem ilyen jó.

Nagyon kis cégeknek a konto PLUS való, 5 euro havidíjért jár 10 ingyen euroutalás bárhová az Unióba (SEPA) és 10 ingyenes jóváírás. Minden további utalás és jóváírás 0.15 euro/darab, tételenként 50 ezer euroig. Az 5 euro havidíj bizonyos feltételek mellett visszajár. Tehát a fenti kisvállalkozás összes költsége a legrosszabb esetben is 3190 Ft. 

Nagyobb cégeknek a konto Elektron való, havi 15 euroért. Ez korlátlan számú internetes utalást és havi 50 jóváírást jelent, a további jóváírás szintén 0,15 euro/darab.

Azt gondolod, hogy ez minden? Akkor folytatom: ingyenes bankkártya, akár dombornyomott is, ingyenes megtakarítási számla 0,8%-os kamattal (hét napos felmondási idő mellett lekötés nélkül). Készpénz befizetés csak 0,5 euro, készpénz-felvétel 1,7 euro, mindkettő összegtől függetlenül. (Ötezer euro feletti készpénzfelvételt két nappal előtte be kell jelenteni.)

Akkor még tovább folytatom: minden KBC automatából ingyenes készpénzfelvétel egész Európában, akár 20 ezer euro/nap. Azaz a magyar K&H bank automatáit is ingyen csapolod, egyetlen szépséghiba, hogy fizetsz egy keveset az euro-forint váltásért. De ha a ferihegyi euros K&H automatát fejed meg, még váltási költséget sem fizetsz.

Internetes utaláshoz magyar telefonszám is megadható az SMS-hez, de akár token is kérhető.

A forintos számla 3 euró plusz 0,6 euró kártyadíj, bankon belül 0,15 euró az utalás, azonban Magyarországra még kicsit drága, 0,4%, minimum 10, maximum 40 euró. Tehát a maximális díja 12 ezer forint, ezzel sok cég kiegyezne nagyobb utalásoknál Magyarországon.

Cím: M.R. Stefanika 11 Komárno Telefon: +421-850-111-777, Marikának hívják a vállalkozói ügyintézőt.

Na, remélem segítettem optimalizálni a bankköltségeidet. Természetesen ez nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás volt, csak az én véleményemet tükrözi és a többi és a többi.

Kövesd a blogot a facebookon: www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en és gyere el az Akadémiára, jövő héten kedden indul a következő.

Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram