Menekülnek a cégek a tranzakciós adó elől

A cikk frissült 2017 áprilisában. A friss cikkért kattintson ide.

A kormány követve néhány harmadik világbeli országot, bevezette január elsejétől a tranzakciós adót, amitől igen komoly, 301 milliárd forint bevételt vár el erre az évre.

Már a bevezetés előtt tudható volt, hogy nem fog teljesülni az adóbevétel, több nemzetközi tanulmány is született arról, hogy az érintettek gyorsan alkalmazkodnak az új adóhoz és megtalálják a módját az elkerülésének. Erről itt írtam bővebben, sok adattal: Már több országban megbukott a tranzakciós adó

Így is történt, januárban a várt adó fele sem folyt be, 27 milliárd helyett 13,4 milliárd. Erre a kormány úgy reagált, hogy akkor feljebb emeljük az adót, csakhogy ezzel a vállalkozások és a magánszámlák külföldre menekítését fogja felgyorsítani.

Az egyik olvasóm írta, hogy miután a cége kétmilliót fizetett egy hónap alatt tranzakciós adót, április elsejétől szinte a teljes számlaforgalmát Angliából fogja bonyolítani. Az angliai bank szerint sok új magyar ügyfelük lett.

Ha te ennél kisebb vállalkozó vagy, ne szomorodj el, te is könnyedén ki tudod menekíteni az országból a számlaforgalmadat, hála az Uniónak, legyen az eurós, vagy forintos számlaforgalom. A határon éppen átérve sok bank ajánlatából válogathatsz, a határ mentén mindenhol beszélnek magyarul.

(Magánügyfeleknek cikk a számlanyitásról Szerbiában itt, Szlovákiában itt, román és bolgár kamatok itt, nem ajánlott mongol kamatok itt.)

Nem kell messzire menned, az eurós és forintos számlaforgalmad Szlovákiában a legkedvezőbb, ha csak forintos számlád van, akkor a romániai BRD Bank vár téged 0,2%-os forintos utalási díjjal Magyarországra, bankon belül pedig ingyen utalsz forintot, ha rá tudtad venni a partnereidet, hogy ők is nyissanak számlát a banknál (0,2% csak az adó Magyarországon, erre jön még rá az utalási díj.)

Leírom neked lépésről lépésre, hogyan tudsz vállalkozói számlát nyitni Szlovákiában. Miután megvan a számla, interneten már tudod intézni az utalásokat, illetve kártyával vehetsz fel pénzt, akár ingyen is Magyarországon.

A külföldi számlanyitás teljesen legális, azonban ne felejtsd el, hogy egy számládnak mindenképpen kell maradni Magyarországon (maximum nem lesz rajta forgalom).

Ami kell a számlanyitáshoz: 3 hónapnál nem régebbi cégkivonat, nem internetről lehúzott (ahhoz kell közjegyző, egyszerűbb közvetlenül a Cégbíróságtól kikérni papír alapon a cégkivonatot.)

Ezt le kell fordítattni hivatalosan Szlovákiában, 16-18 euro/lap költséggel, például az Ady Lingua cégnél, katt ide.

Ha ez megvan, telefonálj a szlovákiai bankba és kérj időpontot. Ne aggódj, még egyszer: a határ mellett szinte mindenki beszél magyarul. (Az internetbank pedig tud angolul és esetleg németül is.)

Miután végigjártam a komárnoi bankokat, két bankot találtam a legolcsóbbnak, az Erste helyi leányvállalatát, a Slovenska Sporitelna Bankot, illetve a K&H testvérét, a CSOB Bankot. A CSOB Bank weboldala éppen megújul, most nem tud angolul, reméljük, hamarosan elkészül a fordítás is.

(Igen, tudom, Trianon előtt még a város azt a részét is Komáromnak hívták, viszont hogy meg lehessen különböztetni a magyarországi Komáromtól, ezért hívom a jelenlegi nevén. Az, hogy Öreg-Komárom, hidd el, 100 emberből 98-nak nem mond semmit.)

A Slovenska Sporitelna kicsit jobb, ezért kezdem azzal.

Erős 5,9 eurós havi díjért (kb. 1.770 Ft) kapunk egy eurós számlát, korlátlan netes eurós utalást és beérkező tételek fogadását. Ha sokalljuk a havi díjat, visszakaphatjuk, ha az átlagos számlaegyenlegünk meghaladja a 10 ezer eurót.

A céges betéti kamat nem magas, 0,11-1% közötti.

A magyar Erste automatákból 15 eurócentért (45 Ft-ért) vehetünk fel alkalmanként pénzt.

(Vegyük észre, ha csak havi egy eurós utalásunk van, már megéri megnyitni ezt a számlát, mert olcsóbb, mint a magyar banki költségek. Persze a nyitáskor a dokumentumok beszerzése és fordítása pénzbe kerül. Az egyik szállítmányozó cég évi 9 milliót spórolt tavaly a szlovák számlával, persze neki nem havi egy utalása volt.)

A forintos céges számla bankkártyával együtt havi 6,65 euró (kb. 2.000 Ft). A bankon belüli utalások forintban 15 eurócent (45 forint), vagyis ha a partnerünk is ennél a banknál vezeti a forintszámláját, akkor szinte ingyen van az utalás.

Magyarországra 2.000 euró alatt 10 euróért utalunk (kb. 3.000 Ft) forintot, az euró utalás ugye ingyenes, 2.000 euró felett összegtől függetlenül 20 euró (kb. 6.000 Ft). Vagyis pont annyiért, mint a tranzakciós adó, de egyéb banki költségünk nincs. (Azonban több magyar bank díjat számít fel a külföldről érkező összegek után, erről érdeklődjön a bankjánál.)

Ismételd el magadban: havi 1.770 Ft-ért korlátlan netes utalás és ajándék bankkártya, filléres készpénzfelvételi költséggel Magyarországon is. Forintos utalások Magyarországra annyiért, amennyi itt csak a tranzakciós adó.

Ha időpontot szeretnél most kérni, a komárnoi fiók elérhetősége: Palatinova 33
945 01 Komárno Telefon: +421 850 111 888, kérd a vállalkozói ügyintézőt, emlékeim szerint Gabrielnek (Gábornak?) hívták, magyar.

A másik ajánlat a CSOB-é, ami majdnem ilyen jó.

Nagyon kis cégeknek a konto PLUS való, 5 euro havidíjért jár 10 ingyen euroutalás bárhová az Unióba (SEPA) és 10 ingyenes jóváírás. Minden további utalás és jóváírás 0.15 euro/darab, tételenként 50 ezer euroig. Az 5 euro havidíj bizonyos feltételek mellett visszajár. Tehát a fenti kisvállalkozás összes költsége a legrosszabb esetben is 3190 Ft. 

Nagyobb cégeknek a konto Elektron való, havi 15 euroért. Ez korlátlan számú internetes utalást és havi 50 jóváírást jelent, a további jóváírás szintén 0,15 euro/darab.

Azt gondolod, hogy ez minden? Akkor folytatom: ingyenes bankkártya, akár dombornyomott is, ingyenes megtakarítási számla 0,8%-os kamattal (hét napos felmondási idő mellett lekötés nélkül). Készpénz befizetés csak 0,5 euro, készpénz-felvétel 1,7 euro, mindkettő összegtől függetlenül. (Ötezer euro feletti készpénzfelvételt két nappal előtte be kell jelenteni.)

Akkor még tovább folytatom: minden KBC automatából ingyenes készpénzfelvétel egész Európában, akár 20 ezer euro/nap. Azaz a magyar K&H bank automatáit is ingyen csapolod, egyetlen szépséghiba, hogy fizetsz egy keveset az euro-forint váltásért. De ha a ferihegyi euros K&H automatát fejed meg, még váltási költséget sem fizetsz.

Internetes utaláshoz magyar telefonszám is megadható az SMS-hez, de akár token is kérhető.

A forintos számla 3 euró plusz 0,6 euró kártyadíj, bankon belül 0,15 euró az utalás, azonban Magyarországra még kicsit drága, 0,4%, minimum 10, maximum 40 euró. Tehát a maximális díja 12 ezer forint, ezzel sok cég kiegyezne nagyobb utalásoknál Magyarországon.

Cím: M.R. Stefanika 11 Komárno Telefon: +421-850-111-777, Marikának hívják a vállalkozói ügyintézőt.

Na, remélem segítettem optimalizálni a bankköltségeidet. Természetesen ez nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás volt, csak az én véleményemet tükrözi és a többi és a többi.

Kövesd a blogot a facebookon: www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en és gyere el az Akadémiára, jövő héten kedden indul a következő.

Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Share

26 hozzászólás

 • Géza
  pár éve a Raiffeisennek volt olyan ajánlata, hogy magyar bankfiókban lehetett osztrák számlát nyitni (de csak olyan vállalkozásoknak, akik belföldön is ügyfelek), nem kellett kiutazni, és a cégpapírok fordítására sem volt szükség. Nem tudom, ez fennáll-e még, a tranzakciós adó után még inkább érdekes lehetne. És igazából hasonló ajánlattal más bankcsoportok is előállhatnának.

  Egyébkén nem tudom, mennyire EU-konform, hogy egy belföldi számlával rendelkezni kell, de a magyar jogszabályok valóban ezt írják elő.

 • Kiszamolo
  A K&H-nál is megcsinálják ezt a kellően nagy ügyfeleknek.
 • user
  “Igen, tudom, Trianon előtt még a város azt a részét is Komáromnak hívták, viszont hogy meg lehessen különböztetni a magyarországi Komáromtól, ezért hívom a jelenlegi nevén. Az, hogy Öreg-Komárom, hidd el, 100 emberből 98-nak nem mond semmit”

  Tényleg olyan hülyék lehetnek az emberek, hogy egy szlovák bankot egy magyarországi városban keresnének? 🙂
  Egyébként egyéb lehetőségek: szlovákiai Komárom, Észak-Komárom, Révkomárom. Szerintem a TV-ben legtöbbet Révkomáromot mondanak, ezt mindenestre sokkal többet hallottam eddig, mint az Öreg-Komáromot.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9vkom%C3%A1rom

 • JGBA
  Most mentünk át a CSOB-hoz, egy gondom van vele, nem biztosítanak electrát külföldi ügyfeleknek, online lehet csak utalni. Több száz beszállítónk van, a 30 db mentett séma édes kevés. Elméletben ez is még kialakulóban van.
 • TT
  Hát igen, elég nagy multinál dolgozom, mi is már Angliából kapjuk a fizut… plusz csökkent (vagy értelmét vesztette) a bankok közti betéti verseny is. Hajrá.
 • Kiszamolo
  Hát, az emberek hülyeségéről tudnék mesélni. 🙂

  Szegedi lévén Suboticát is Szabadkaként ismerjük, de azért írtam a szerb cikkben le a szerb nevét, mert tuti nem találnák meg a térképen.

 • Nethuszár
  Régóta agyalok vállalkozói számla nyitásán külföldi (Szlovák) bankban, de úgy látom egy olyan kisker cégnek akinek alapvetően Ft-ban vannak a bevételei nem sok előnye van.

  A tapasztalatom az, hogy a partnerek (Posta, futárcég stb.) csak magyar számlára utalnak. Gondoltam arra, hogy kiutalok egy összegben külföldi bankszámlára, de ha
  a) a külföldi számla forintban vezetett, és arról a számláról utalok tovább eur-t, akkor ugyan a bankköltség kevesebb sokkal, ám a Szlovák bankok a forintot “rosszabbul” váltják mint a hazaiak. Pl. 2013/03/29-én a K&H bank Eur deviza eladási árfolyama 306,53 Ft. A CSOB Banka esetében 308,15 Ft. Tehát kb 2000 eur felett már nem éri meg utalni, mert amit a bankköltségen spórolok, elvesztem a kedvezőtlenebb árfolyamon.
  b) a külföldi számla eur-ban vezetett, akkor fellép az árfolyam kockázat.

  Leginkább akkor látom értelmét a külföldi számlavezetésnek …

 • Nethuszár
  … ha a bevételek és kiadások nem forintban zajlanak, mert ekkor ki lehet teljesen iktatni a magyar bankrendszert.

  Szóval – szerintem – nem csak a bankköltségeket kell önmagában mérlegelni, hanem a devizaárfolyamokból adódó nyereséget és veszteséget.

 • Romit
  T. posztoló!

  Sokat olvashattunk már az Unión belüli számla nyitásról. Arra lennék kíváncsi, hogy Unión kívüli, Montenegróban történő eurós bankszámla nyitásról milyen információi vannak! Köszönöm!

 • Kiszamolo
  Ez a cikk miért nem jó? 🙂

  //kiszamolo.hu/bankszamlanyitas-es-62-os-euros-kamat-szerbiaban/

 • Romit
  Jónak jó, ez nem vitás! Viszont cseppet sem szól Montenegróról, ahol így vagy úgy, de az euró a hivatalos fizetőseszköz. Én speciel ezen kis ország pénzügyi lehetőségeire lennék kíváncsi!
 • Montenegrói bankszámlanyitás nagyon egyszerű. Útlevél, meg lakcímkártya szükséges. Montenegróban a bankszámlanyitást 2002-ben kezdtem. A bankrendszer stabil a legnagyobb crnagorác kereskedelmi bank az OTP csoport tagja a Crnogorska komercijalna banka. Itt nekem depozit stednja számlám volt vagyis csak € lekötéseim voltak. Annak idején 7,7-8%-os €-s kamatok voltak. Számlavezetés a legtöbb számlán ingyenes, kártyát ingyen csak electront vagy Maestrot adnak. Tokenért a Netbankhoz minden esetben fizetni kell, 10-15€ között. Az évek során voltam a Podgoricka Banknál is, az a Société Générale csoporté.Ott is minden rendben volt. Az Atlas és az Invest Banka Montenegro (IBM)-ről sincsen rossz véleményem.Régi jugoszláv időben(60-as évek) biztosítóként keszték. Összehasonlító banki oldal a http://www.bankar.me
  Az utalási költségek nem minden esetben olcsók, pl. IBAN rendszer nélküli országba utalni nehéz
 • jurta
  A Google Térkép egyre inkább tudja a külföldi városok magyar nevét is! Így tudtam meg, hogy a magyarok által is kedvelt síterepet, Donovalyt magyarul Dóvalnak hívják…
 • lukit
  Köszönöm a cikket, nagyon hasznos. Van benne valamit, amit nem értek.

  “Magyarországra 2.000 euró alatt 10 euróért utalunk (kb. 3.000 Ft) forintot, az euró utalás ugye ingyenes, 2.000 euró felett összegtől függetlenül 20 euró (kb. 6.000 Ft). Vagyis pont annyiért, mint a tranzakciós adó, de egyéb banki költségünk nincs.”

  Tranzakciós adó 0,2%, de majd 0,3% lesz, számoljunk a nagyobbal. 3333 EUR-nál lenne annyi a tranzakciós adó, mint a 10 EUR, kisebb utalásoknál jóval több a 10 EUR, mint a tranzakciós adó. Kb 2MFt-ig szintén kisebb a tranzakciós adó, mint a 20 EUR, felette meg ugyanaz az adó plafonja miatt. Emiatt pl. nem értem, hogy kisebb-nagyobb forintos számlákat hogy érdemes kifizetni innen. Eurós számláknál egyértelmű a nyereség, tekintettel a magyar bankok eurós horrordíjaihoz képest.

  Emellett még érdemes odafigyelni a marzsra is, ami számomra 1,25%-nak tűnik most.

 • geczygeza
  Szlovákiában pl az OTP ennél jóval kedvezőbb. Most 4 EUR a számlavezetés és 0.18 EUR (igen, 54Ft) az eurós utalás bármilyen eurós számlára, bármilyen összegre.
 • Loser User
  Vajh a szlovák számlára is átér az inkasszó keze? Szegény cégemet feltámasztanám, de egyben a tartozást nem tudom rendezni…
 • Kiszamolo
  Állítólag nem tud rajta inkasszálni a NAV, de azért mérget ne vegyél rá.
 • HKaroly
  Akit esetleg érint, mi itt fordíttattuk a cégokmányokat, kedvezőbb volt mint a fenti ár:
  http:/gyorsforditas.hu/szlovak-forditas/szlovak-forditas.html
 • Norbi
  Informativ cikk, koszonom!

  Indulo vallalkozaskent kellett ezzel az egesszel szembesulnom, hogy a nemzetkozi beerkezo tetelek koltsege felorolne az osszes bevetelunket, sot…

  A kerdesem az lenne, hogy egyeni vallakozonak lehet tudni, milyen okmanyokat szukseges vinni szamlanyitashoz? (Slovenska Sporitelnara esne a valasztas, mivel sok, kis osszegu bejovo tranzakcionk lesz).

  Valaszodat elore is koszonom!

 • Kiszamolo
  Nem tudom igazság szerint. De hívd fel a komárnoi fiókot, ott Gábor a magyarul beszélő vállalkozói bankos.

  Elküldtem az e-mailcímedre a telefonszámát.

 • Norbi
  Nagyon szepen koszonom a segitseget! 🙂
 • Norbi
  Csak gondoltam megosztom a tapasztalataimat, melyeket tegnap szereztem:

  Egyeni vallakozasnak nyitottam ceges EUR szamlat a Slovenska Sporitelna banknal, Parkanyban. A szamlanyitashoz az egy oldalas, jarasi hivataltol megkapott igazolas hiteles forditasa elegendo volt (illetve szemelyazonosito okmanyok persze). En magammal vittem az eredeti peldanyt is bemutatasra.

  Ugyan nem volt egyertelmu, de Szlovak forditoval dolgoztam a biztonsag kedveert. Az uriember, akit Parkanyban talaltam, pentek delutan kapott emailemre szinte azonnal valaszolt, es leforditotta a dokumentumot hetfo reggel 8-ra. 15 Eurot kert. Itt elerheto, csak ajanlani tudom: http://www.prekladam.sk/magyar/szolgaltatas/megrendeles.html .

  Magyarul szinte mindenki beszel termeszetesen, es nagyon segitokeszek voltak. Parkany 60km Budapesttol, a varoskozpontban van az osszes bank kb, a fordito pedig 2 perces autoutra volt innen

 • Farkas Zoltán
  Valaki eltudnám küldeni az email címemre Gábor telefonszámát?

  Köszönöm előre is! 🙂

 • Kovács Attila
  Tudnátok segíteni?
  A Szlovák céges számlán inkasszálni tud a NAV ma 2016 év elején?
  A bank azt mondja, hogy adatokat, forgalmat kérésre köteles megadni, a másik bankban, a kérdésemre nem volt egyértelmű a válasz akár igen akár nem is lehetett.
  Ha tud inkasszálni akkor csak kicsit késleltetni lehet a leemelést?

  Forint számla csak Szlovák és Román bankban van?
  A kis cégek elvéreznek az átváltások költségein…

 • Marcell
  Sziasztok,

  Tudd valaki adni egy kontakt számot a Slovenska Sporitelna Párkányi fiókjába?
  Ha lehet akkor a fordítóhoz is szeretnék email ill. számot kérni.

  üdv
  Marcell

 • Solo
  Sziasztok,

  En most gondolkodom SK szamla nyitason es a szlovak kollegaim ezt a bankot ajanlottak egytol egyig: fio.sk/bank-services/bank-accounts/business-account

  Ahogy nekem atjott:
  INGYENES:
  – szla vezetes (EUR, USD, GBP, HUF!!!)
  – KP befizetes,
  – beerkezo, kimeno EUrozona utalasok 🙂
  – debitcard (?)
  – havi egy kulfoldi ATM KP felvet
  FIZETOS:
  – kulfoldi ATM KP felvet, masodiktol 1,2 EUR 🙂

  Komarnoban nincs fiokjuk, de emailes erdeklodesemre azt valaszoltak, h Poszonyban, Érsekújváron van magyar ugyintezo

  Ti hogy latjatok, mi itt a negativum? valamit beneztem? vagy nem eleg nagy, mert csak egy cseh bank? HA ez mind igaz, miert bankol barki is HUNban???

  koszi,

  BTW: akar angol nyelven egy frissen tartott adatbazis a regios ceges szamlak kondicioirol, nyitasi feltetelekrol a jobb bankoknal szerintem nagyon hasznos egy oldal lenne. Nem csak magyar vallalkozokoknak…