CSOK-os lakásba tilos vállalkozást bejelenteni

Update: a közfelháborodásnak hála, változtattak a törvényen, így már nem kizáró ok, ha vállalkozás van bejelentve a lakásba.

Most jött szembe egy cikk, amiről én sem tudtam: CSOK-kal terhelt lakásban tilos bármilyen vállalkozást üzemeltetni, oda nem lehet se cég, se egyéni vállalkozó bejelentve, mert egyébként vissza kell fizetni a támogatást kamatokkal együtt.

Ez egy jó nagy marhaság, de ettől még így van. A kisvállalkozó elesik a támogatástól, akinek gyára van, de legalább saját, különálló székhelye, azt támogassuk otthonteremtéssel is.

Ha te is ebben a cipőben jársz, vegyél igénybe egy székhelyszolgáltatót havi pár ezer forintért, amíg a törvény így marad. Amire vigyázz, a NAV előszeretettel száll rá az ilyen helyekre bejelentett cégekre, mert sok a kamu cég közöttük. Lehetőség lehet még, ha anyádhoz, apósodhoz jelented be a cégedet vagy vállalkozásodat, ilyenkor “szívességi helyiséghasználati szerződést” kell írnotok.

A 24.hu cikke erre.

Share

64 hozzászólás

 • Barna
  pont erre gondoltam, ami az emailben benne van. Nekem is ez a jogszabály értelmezésem.

  Ha az a kérdés, hogy lakáscélra hasznosítom a lakást, akkor egyértelműen IGEN. Mivel ott lakok a családommal együtt.
  Viszont az is igaz, hogy ha az EV székhely bejegyzés tényleg “lakáscéltól eltérő hasznosításnak” minősül, akkor lakáscéltól eltérően IS hasznosítom.
  De az önmagában egy hamis állítás, hogy én az új lakást “lakáscéltól eltérően hasznosítom”, mert ez nem igaz önmagában. Így az állítás cáfolható.

 • Én is akarok kommentelni...
  @gr-zoli
  A vélemény részt cáfolandó példa: Nyíregyházán ha magánszemély tulajdonában van az ingatlan, de oda egy vállalkozás be van jelentve, akkor adózás szempontból úgy kell tekinteni, hogy ott nem lakás célú tevékenység folyik. Pl. építmény adót kell fizetni és minden egyebet is, teljesen függetlenül attól, hogy ott laknak-e amúgy, és van-e ott pl. ténylegesen valamilyen tevékenység, vagy csak oda van bejelentve!!

  Nem az IS szóba, vagy annak hiányába kell itt megpróbálni kapaszkodni, hanem abba, hogy ha arra az ingatlanra igaz a nem lakáscélú tevékenység, akkor lényegtelen, hogy igaz rá a lakáscél is, bukta van.

 • mzx
  Köszi az infókat Miklós!

  Székhelyszolgáltatást tudsz Pest megyében javasloni? Mi alapján érdemes választani, illetve hogyan lehet/célszerű utánanézni, hogy törvényes-e a működése, nincs-e sok problémás cég oda bejelentve, stb…
  IPA mentes településre lehet minden további nélkül, vagy vannak buktatói, teljesítendő feltételek…?

  Bár ez alapján nekem úgy tűnik, hogy vagy nyer ez az email-ben kapott értelmezés, vagy teljesen mindegy már így utólag, mert ha csak 1 napra is a CSOK-os lakásban volt a székhely az első 10 évben, akkor mindenképp bukta.

 • mzx
  Még egy kérdés:
  Most erre a kérdésre a végleges választ ki tudja megadni? A bíróság (kúria)?
  Volt itt olyan érintett vélemény, hogy kormányhivatal (sem minisztérium?) nem értelmezhet törvényt.
 • Kornél
  Nem tudom, hogy felmerült-e, de ha vállalkozást jelentesz be a házadba, akkor a kéményseprés sem ingyenes. Tök jó, hogy szivatják a kisvállalkozókat, és mivel nem kötelező a kéményellenőrzés, csak javasolt, nem tudom, hányan fognak ezen spórolni…
 • e.v.
  Én arra buzdítok mindenkit, hogy írjon levelet a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának. Ha már évente oda kell adnom az 5ezret a semmire, akkor legyenek szívesek ők ebben pontosan utánanézni. Írjunk nekik minél többen. Ha kapok választ ide kirakom, hogy lássátok.
 • Ez azért már pofátlan
  Már nem is azért, de ha valaki csak a 2,6 milliót veszi fel a 2 gyerek után, a többi negyvenet hozzáteszi saját maga, az ugyan had jelentse már be a céget….nem mindenkinek telik 2 házra/lakásra….megint tipikus eset..adunk is meg nem is
 • Zsolt
  Egy egész friss cikk alapján nem lehet székhely a csokos ingatlanban.

  hvg.hu/kkv/20190415_csok_igenyles_lakastamogatas_csaladtamogatas_buktatok

  De ott a szöveg, hogy ügyeskedő vállalkozók megoldhatják. Ennek érdemes utána járni

 • attila
  még szerencse hogy egy darab kéményem sincs 😀
 • gumigyuri
  Sziasztok. Mindenki a székhelyről beszél. De mi a helyzet ha a székhelyet megoldja az ember egy szolgáltatással vagy szülőknél és a telephely lenne a Csokos cím alsó épületében?. Pl: asztalosműhely
 • ASDF
  Írtam a Pénzügyminisztériumnak, mivel nekem már 1 éve be van jelentve az egyéni vállalkozás székhelye (telephely nélkül) a CSOK-os ingatlanomba, hogy foglaljanak állást, ha lesz válaszom, mindenképpen megosztom itt…
 • mzx
  Ez sajnos semmi újat nem tesz hozzá az eddigiekhez, ugyanarra a 24.hu-s cikkre hivatkozik végső soron.
  A közbenső linken (hvg.hu/kkv/20190407_Kimaradhatnak_az_egyeni_es_kisvallalkozok_a_csokozasbol)
  lévő írásban:

  “írja a 24.hu, amelynek egy olvasója hívta fel a figyelmet erre.”
  “A lapnak a Pénzügyminisztérium és a Magyar Államkincstár nem reagált a kérdéseire”

  Magyarán: Egy olvasó, akiről nem tudunk semmit, vélelmez valamit, és ez alapján megy a pánikkeltés. A hatóságok, bíróság által egyelőre nincs megerősítve, a bankok értelmezése meg egy dolog. Nekem is volt anno vitám a bankkal, amiben az NGM nekem adott igazat.

 • Feri
  Én az FHB banknál kaptam meg a csok-ot, és amikor elbírálták, a cégem a csokos házban volt bejelentve (székhely). A Bank erről tudott, hiszen minden papírt bekért a cégemről is. Ennek ellenére minden támogatást megkaptam.
  Rákérdeztem egyébként a hivatkozott mondatra, de fittyet hánytak rá, mondván nem ilyen egy fős vállalkozásra gondolnak, hanem “ipari” méretre… 🙂
  Azért most én is átköltöztettem a cégemet máshova….. 🙁
 • Atyaságosúristen :)
  Bravó! 🙂 Tudjátok mit? Kifizetem kamatostúl a szánalmas csokotokat amiből vettem a házat tehát már segítettetek köszi. Aztán miután kifizettem kb + 2 év a törlesztés, majd megigénylem felújításra miután átvittem a székhelyet telephelyestől együtt. 🙂 Okosok! Ennek semmi értelme! Ráadásúl ezt a másodállasban végzett vállalkozást már a saját munkámból megkeresett pénzből csináltam ami több mint a visszafizetendő CSOK. Az van, hogy ez van… Pont megint a tisztességes emberek szívnak ez van…Én nem helyezek át sem székhelyet sem telephelyet az biztos