Új állampapírok második felvonás

Újabb információ-morzsák láttak napvilágot az új állampapírokról.

Az első rész itt található:

Új állampapír érkezik: érdemes rá várni?

Megszűnik a Bónusz és néhány további egy-kétéves állampapír, marad az inflációkövető Prémium állampapír, de új sorozat lesz belőle, aminek a kamatfelára még nem ismert. Lehet, hogy csökken a kamatfelára, viszont az is kamatadó-mentes lesz.

Az új állampapírt a mostani 1% helyett 0,25% büntetés mellett lehet majd visszaváltani, illetve ha jól értem, évfordulókon levonás nélkül.

Még mindig korai eldönteni, melyik éri meg jobban, az új vagy a Prémium állampapír. Ha nem fog nőni az infláció, akkor jelenleg az új a nyertes, de ha tovább fog nőni a pénzromlás, akkor öt év után a prémiummal jártál jobban. (Már ha TBSZ számlára vetted. )

Én most vettem Prémium állampapírt, mert abban van egy beépített biztosítás is az infláció ellen, ha úgy tetszik.

Share

159 hozzászólás

 • Sopánka
  Így szólt a kamatadó-mentesség, hogy csak az újfajta állampapírra vonatkozik?
  Én eddig úgy értettem, hogy június 1-től mindenfajta állampapírra.
 • Kiszamolo
  Nem, jelenlegi állás szerint csak az azután újonnan kibocsátott papírokra.
 • Családfő
  Az utolsó mondat a kulcs szerintem, én is vettem pont ezért.
 • Nanta Farancs
  Ahogy a mai friss inflációs adatot olvastam (3,7%, maginfláció 3,8%) pont az jutott eszembe, hogy mire júniusban kijön az új Nemzeti Kötvény már nem is lesz olyan vonzó…

  MNB meg fogja magyarázni, hogy a 3,7% tulajdonképpen nem több, mint a 3%-os inflációs cél, még egy kicsit gondolkodunk, addig hagyjuk meg a negatív kamatokat. 😀

 • Hitel
  kiszámoló, megkérdezhetem melyikből vettél?
 • Bence
  a tendencia világos
  portfolio.hu/gazdasag/gyorsan-dragul-az-elet-evtizedes-csucson-a-magyar-aremelkedes-kezdhetnek-aggodni-az-mnb-ben.320327.html
 • kohuke
  Másodszorra hosszabbították meg a PEMÁP 2021/Y értékesítésének záróidőpontját. Először január végéről március 29-re, most meg március 29-ről május 31-re. Mire következtethetünk ebből?
  Amúgy ez azt jelenti, hogy most egy kevesebb, mint két alatt lejáró, infláció felett 1% teljesítő változó kamatozású papírt lehet venni, míg “hivatalosan” nincsen három évnél rövidebb lejáratú prémium állampapír.
 • Matteo
  Reggel hallottam, hogy ez a magyar “inflációbiztos” állampapír unikumnak számít, a legtöbb országban már nem elérhetők ilyen termékek, ezért esélyes, hogy a magyar PMÁP is előbb-utóbb erre a sorsa fog jutni … Erről mi a véleményetek? Szerintem a PMÁP egy kifejezetten jó termék, az új papír meg attól függően lesz jó, hogy lesz-e infláció, vagy sem. Továbbá azon gondolkoztam mostanában, hogy egyrészt a jegybank próbál terelni mindenkit a fix hitelek felé (a már meglévő hiteleseket is!), továbbá most itt van ez a nem infláció követő állampapír, ami jól hangzik most, de reálértéken akár bukni is lehet vele a jövőben az infláció függvényében… Arra akarok kilyukadni, hogy szerintem az MNB vagy arra készül, hogy elszáll az infláció és/vagy kamatemelésre. És, ha így van, akkor jobb a PMÁP.
 • Nagy Vonalakban
  Likvid.
 • Gábor
  De júniusban is indul akkor kamatadómentes PMÁP nem? Szóval ha nem 100% hogy 5 évig tartani akarod akkor érdemes lehet megvárni vagy rosszul értem?

  “A kamatadó-mentesség bevezetése miatt június 3-tól jönnek az új sorozatok minden konstrukciónál, így azokra is vonatkozik majd a kamatadó-mentesség. Május 31-gyel lezárnak minden régi sorozatot, kivéve a Babakötvény, ahol eddig is élt a kamatadó-mentesség.”

  portfolio.hu/befektetes/allampapir/egy-sor-allampapirt-letarol-az-uj-szuperbefektetes-bejelentettek-a-reszleteket.1.320213.html

 • Kobe
  napi friss inflációs adat szerint lehet érdemes még várni a PMÁP és az új papír összehasonlításával. Megint eléggé megugrott az infla, ha a friss kibocsátásúakban módosul a kamatprémium, lehet előrébb kerül rangsorban a sima PMÁP még a kedvezőtlenebb visszaváltási ktgek mellett is
 • &^
  Ditto. Úgy értem sokat törpöltem, de végül én is a prémium melett tettem le a voksomat tegnap.
 • Örök tavasz
  Az irány jó lenne, csak még nem találtuk el teljesen:). Ahogy modernizálódik, digitalizálódik a pénzügyi világ, elvárható az alacsonyabb (visszaváltási) költség, de az inflációkövetéshez nem kellett volna nyúlni. Na majd 10-20 év múlva, hátha… De akkor már annyira jók lehetnek a mutatóink, hogy konvergálni fogunk az euró övezetben jellemző kamatokhoz. Úgyhogy mindennek örülni kell, néhány számolás, és kijön a végeredmény, hogy mit kell tenni.
 • googyi

  Minden most futó sorozatot kivezetnek és lesznek újak júni 1-től.
  Azaz nem fogsz tudni olyat venni, ami ne lenne kamatadómentes.
  A kérdés nekem csak az, hogy a pmáp-nak nagyobb vagy kisebb lesz a kamatprémiuma.
 • Zest
  Én minden hónapban veszek 200 ezerért PMÁP-ot.
  Ha majd úgy látom, hogy az új jobban megéri, akkor majd az újból veszek. Addig jó lesz ez is.

  Persze teszek félre máshova is, ez csak az egyik láb.

 • Bence
  0,25% büntetés mellett akkor fél/1 éves viszonylatban is nagyon jó terméknek minősül.
 • Matteo
  A 0,25%-os visszaváltáshoz: ez jól hangzik, de gondolom a papír árfolyama ettől még ingadozhat, a névértéke továbbra is csak a lejáratkor garantált. Tehát visszaválthatom 0,25%-os költség ellenében,vagy 0% ellenében fordulónapkor, csak lehet, hogy 97%-os árfolyamon …
 • Kiszamolo
  Hitel, 5 éveset.
 • Uhu
  A Nemzeti Kötvény vs prémium papír mellett érdekes érdés, hogy a prémiumot érdemes-e június után tbsz-re venni, vagy nem:

  A kamatadót bármikor visszahozhatják.

  Azaz ha sima ép. számlára vesszük a prémiumot júniustól, ami sokkal kényelmesebb lesz, a kamatot pl. kivehetjük, rakhatunk hozzá, akkor azt is bevállaljuk, hogy ha visszajön a kamatadó (vagy eho), akkor utána már szépen fizetjük a kamatadót. És ha magának az xy prémium kötvénynek garantálják is a kamatadómentességét (ez nekem negy egyértelmű), a kapott kamatok újrabefektetése során fennáll majd a kamatadókockázat. Ha bejön sokak jóslata és emelkedik az infláció és így a prémium kamata is, mondjuk a 6-7%-os sávba, akkor a kamatadó még érezhetőbb veszteség lesz.

  A kamatadó most 15%, ez elég alacsony európai viszonylatban.

  Nem azt mondom, hogy ez fog történni, de ilyen időtávon ez is egy kockázati tényező.

 • googyi
  :
  Nincs másodpiac, csak az államkincstárnak lehet eladni. A vételi árfolyam mindig a (névérték – 0.25% fix bünti) + a felhalmozott kamat kell legyen, mint eddig a pmáp-nál.
 • L70

  Nagy Vonalakban is írta, hogy likvid lesz az új papír, nagyon likvid, ami nagy előny. Ez tényleg egy bankbetéthez hasonló konstrukció lesz, a mai piaci bankbetétnél lényegesen magasabb kamattal, adómentesen, kiutalásnál tranzakciós adó nélkül. Kb 1 hónap után már pozitívban vagy vele, ha nem számolom a kincstárba beutalás költségét (én speciel ingyen utalok). A bankbetét sem inflációkövető, de akinek olyan kell, lesz továbbra is PMÁP. Májusig 1,7% a PMÁP infláció feletti kamatfelára, utána pedig még nem tudjuk mennyi, ezért van egy bizonytalanság, akárhogy is dönt valaki.

  Szerintem a PMÁP-ot a tudatosabb kockázatkerülő befektetők vásárolták, és róluk sem fognak lemondani, elég nagy a mostani állomány is belőle, nem is annyira likvid, jobban fáj eladni, ezért hagyják meg azt a terméket is egyelőre.

  Én is PMÁP-ot fogok venni még májusban.

 • NAR
  “Szerintem a PMÁP egy kifejezetten jó termék,”

  Befektetőnek igen, adófizetőnek kevésbé…

 • Miki90
  Sziasztok, szeretnek tanacsot kerni.

  Havi 250 ezret tudok felretenni, es ezt szeretnem harom ev mulva felhasznalni lakascelra. / van masik lab, ezt tisztan erre teszem felre/

  Melyik papir lenne szamomra a legoptimalisabb? Jelenleg csak a folyoszamlan gyulik. Milyen koltsegekkel szamolhatok, ha allampapirt veszek? Esetleg van errol korabbi cikk?

  Koszonom

 • Zabalint
  Én diverzifikálok, mert nem tudom melyik állampapír lesz hosszútávon a jobb, úgyhogy a hátralévő időben a bónuszt veszem TBSZ-re.
 • emberes
  Nagy kérdés, hogy az új PMÁP-nak hogyan változik a kamatprémiuma. A következőket látom:
  -világos, folyamatosan kommunikált cél az állampapír-állomány növelése, ez ok a növelésre
  -viszont elsősorban az új kötvény felé terelik az embereket (államadósság elinflálása?), ez ok a csökkentésre
  -az adómentessé válással azonos kamatprémium esetén az államnak több lenne a költsége az új PMÁP-pal, mint a legutóbbival, ez ok a csökkentésre

  Én most egy számomra sem hatalmas, de azért nem is elhanyagolható összegen ülök, és hajlok arra, hogy megvárom június elejét (illetve azt, hogy a fentiek kiderüljenek), ahelyett, hogy nyitnék idén is egy TBSZ-t.

 • Lala
  A kormány terve, hogy a párnacihában levő meg úgy általában a “bérrobbanással” keletkezett plusz jövedelmet becsatornázza a megtakarítási piacra. Ilyesmiben gondolkodnak, amikor arról beszélnek, hogy szerintük nem lesz magas infláció.
  Nem lehetetlen, de akkor a kiszámoló tanfolyamra kéne minden felnőttet beiratni az országban 🙂 Nekem is gyanús ez, hogy a plusz jövedelemnek örülnek az emberek és ilyen 6% kamat nem fogja őket eltántorítani a költekezéstől = infláció.
  A redőnyösöm családjában például most már négy auto van. Mindenkinek van, pedig a gyerekek még csak egyetemisták. Mikor fog ő állampapírt venni? Soha. Inkább vesz még egy autót. Úgy veszi a kocsikat, hogy a korábbit még el se adta. Örülök az ilyen történeteinek nagyon, miközben meg a dupláját elkéri, mint tavaly. Sajnos a másik redőnyös, aki kicsit olcsóbb meg egy mekk elek, Pestről meg mégsem hívhatok ki szerelőt még többért
 • E13
  Hogy lehet ingyenesen utalni a mák számlára? Bankkártyás vásárlás formájában ingyenes a vásárkás, de az nem utalás.
 • googyi

  Az a lakossági számládtól függ, hogy belföldön mennyiért utalsz a mák számlára.
 • AAA
  Szerintem alacsonyabb kamatfelár lesz a prémiumra, mégpedig azért hogy áttereljék a népeket az új papírokba és utána vígan lehessen inflálni, forintot gyengíteni, pörögjön az export és az adóbevétel. Megtakarítók, fogyasztók meg így jártak. Csak a szokásos, az infláció a legjobb módszer a lakosság kirablására, a nagy többségnek nem tűnik fel különösebben vagy nem is érdekli.
 • Kobe
  – pl Revolutot feltöltve kártyáról és onnan ingyenesen utalni, de ez inkább EUR állampapírnál éri meg, mert ott olyan mintha kártyával vennéd kb, ugyanúgy baki árfolyamon konvertál, HUF os papírnál felesleges.
  CIB Online számla ingyenesen utal, de pl az OTP smart számlacsomagban is fix 35 HUF díja van. Ha olyan a bankszámlád, nem tudod megkerülni, amrad a kártya.
 • Miku Tjaankoelke
  Nem gondolom, hogy az elinflálás lenne a cél.
  Az új papírból könnyű kiszállni (0,25%), ha az infláció elszaladna, egyszerre, nagy tömegben adná el mindenki a fix papírját, csalódna az államkincstárban, és vinné máshová a pénzét.
  Az állam bácsi térden csúszva könyörög a lakosság pénzéért, nem hiszem, hogy az elinflálással popsit csinálna az arcából.
  Persze lehet, hogy sokkal tudatosabbnak gondolom a zembereket, mint a valóság, mea culpa 🙂
 • pua
  Számomra nagyon szembetűnő, hogy ez az új állampapír konstrukció “aggyuramisten” akkortájt látott napvilágot, amikor kiderült, hogy az infláció emelkedésnek indult. A sávos kamatozásra sem tudok másként tekinteni mint annak beismerésére, hogy a brutális bérinflációs nyomás továbbra is megmarad és nominálisan emelkedő kamatszint látszatával akarják a befektetésben tartani évekig az embereket. Én a magam részéről PMÁP párti vagyok egyelőre. Ha a kamatfelárát látványos hátrányba hozzák, az pedig szintén arra utal majd, hogy erővel át akarnak minden lehetséges megtakarítást csatornázni egy szépen elinflálható konstrukcióba.
 • Szabolcs
  Zabalint
  2019-04-09 at 13:14

  szerintem is, aki most akar kicsit biztonságra törekedni, az a megszűnőkből, és főleg a bónuszból vesz, igaz, TBSZ-re.
  És a váltás után eldönti, melyiket, a nemzetit, vagy a PMÁK-ot.
  De én nem veszek most bónuszt, mert a TBSZ azért erős korlát, most meg még bizonytalan vagyok, mikor kell(het) a cash. Ami még csak majd részben most fog bejönni 🙂
  Úgyhogy én is kivárok.

 • szocske
  annyi változott, hogy a bankodnak nem kell tranzakciós illetéket fizetni, ha a MÁK fel utalsz.
  hogy ezt a kedvezményt a bankod átadja-e neked vagy sem, az a bank dolga.
 • Q
  Az MNB a legfrissebb inflációs jelentésében stagnáló vagy kismértékben csökkenő inflációt jelez előre 2020-ig:

  mnb.hu/letoltes/hun-ir-15.pdf

 • gertitorpee
  Tudom hogy már a kérdés is furcsa, de a bankok vagy egyéb kötvényt kibocsájtó cégek szempontjából az eltérő adózás nem versenykorlátozó rendelkezés? A válasz (szerintem) egyértelműen igen, de nagyon kíváncsi vagyok hogy megpróbálkozik-e majd itthon vagy az EU-ban valamelyik bank egy perrel.

  A bankokat már azzal is kiírja az állam a hazai tőkepiacról hogy intézményi befektetők csak nevetségesen alacsony kamatot kapnak a forintra. Ez még magyarázható hiszen mindenki annyi kamatot fizet amennyit akar (max senki nem ad neki kölcsön)

  Ez viszont egy más szint amikor az állam ekkora mértékben bemászik a befektetések piacára és mindenki mást megadóztat magán kívül Júniustól aki Magyarországon tőkét szeretne bevonni.

  Ahogy ismerem ezeket, el tudom képzelni hogy le van mutyizva a háttérben: Bankok, maradjatok csöndben és cserébe tiétek az otthonteremtési pénzszórásból a morzsa.

 • Szabó Gábor
  Jó lenne rendbetenni a fejekben az állampapír használhatóságát.
  Sokan úgy néznek rá/úgy használják, hogy a vagyonépítés egyik lába.
  Tévedés. De óriási.
  A vagyonmegőrzést szolgálja.
  Az, hogy infláció felett hoz 1-2 százalékot évente, abból nem lesz vagyon.
  Viszont legalább nem lesz elverve a pénz kutyajátékra és gyereknek nyalókára. Erre való.
 • Ducsi
  En Hollandiaban jelenleg 1.8%-os 5 evre fixalt kamattal tudnek hitelt felvenni. Csak nekem tunik ugy hogy nagyon durva forint gyengulesnek kellene ahhoz tortennie, hogy ne erje meg hitelt felvenni es Nemzeti Kotvenyt venni belole? Lattok mas kockazatot az arfolyamon kivul?
 • Spurdisznó
  Tjaankoelke “Az új papírból könnyű kiszállni (0,25%), ha az infláció elszaladna, egyszerre, nagy tömegben adná el mindenki a fix papírját….”

  Ezt a “bármikor kiszállásos” részt sosem értettem és érdemes lenne, ha valaki leírná a pontos feltételeket és kockázatokat.

  Ugye egy klasszikus kötvénynél a kibocsájtó csak azt garantálja, hogy a kupon lejártakor kerül “visszaváltásra”. Ezen kívül a másodlagos piacon lehet eladni/venni, de az árfolyam nem garantált, a névértéktől IGEN JELENTŐSEN is eltérhet.
  PMAP nem egy “klasszikus” kötvény, és kibocsájtáskor sincs szó garantált idő előtti visszaváltásról illetve árfolyamról. Bár az analógia eléggé megkérdőjelezhető, de hitelt sem szokás úgy felvenni, hogy a hitelt adó bármikor követelheti az egész összeget vissza.

  Szóval aki teljesen likvid befektetésnek gondol mondjuk egy 5 éves PMAP-ot, azt még érheti meglepetés.

 • Szabolcs
  Ducsi
  2019-04-09 at 17:49

  Na, ezt pont ki tudod számolni, ha jól értem mindkettő fix.

 • Szaky
  Miku Tjaankoelke

  “Az új papírból könnyű kiszállni (0,25%), ha az infláció elszaladna, egyszerre, nagy tömegben adná el mindenki a fix papírját, csalódna az államkincstárban, és vinné máshová a pénzét.”

  Az a más mi lenne? 🙂

 • Szilárd
  Vagyonépítésre mit ajánlasz?
 • Lackó
  Szerintem sem lesz kedvezőbb a lakosságnak az új nemzeti kötvény,mint a PMÁK,viszont az államnak előre jól kiszámítható,hiszen tudják pontosan hogy 5 év múlva mennyi felárat(kamatot) kell visszafizetni. Viszont, ha elszalad az infláció, -amire szerintem nagy esély van-akkor túlságosan drága lesz az államnak a PMÁK, ezt nem akarja bevállalni az állam. Szerintem aki csak tud,most vegyen PEMÁK kötvényt, mivel ez a + 1,7 % többet fog érni mint az új kötvény fix kamata, az új sorozat felára pedig csökkenni fog valószínű.
 • GinTonic
  Szilárd: csakis részvényt, mással nem lehet nagy lemondások nélkül belátható időn belül az inflációnál 3-5 szalékkal nagyobb hozamot elérni. Esetleg szóba jöhet még feltörekvő piaci állampapír, vagy vállalati kötvény.
 • Moltiszanti

  Miért most vettel prémium állampapírt ha június 1-tol lesz kamatadomentes?
  Attól tartasz, hogy a kamatfelár is csökken?
  És ha most megveszi az ember akkor júniustól az is kamatadomentes és 1% visszavaltasi jutalék helyett csak 0,25 vonatkozik rá?
  Én is szeretnék vennék a megtakarításom egy részén, de azt gondoltam eddig, hogy megvárom a juniust.
  Elgondolkodtattal.

 • mgpx

  “Az a más mi lenne? ”

  Én azért arra számítanék, hogy az állam nem engedi el a saját valutáját, és esetlegesen tovább növekvő infláció esetén új lakossági kötvénysorozatot fog kibocsátani magasabb fix kamattal. Ha így lesz, egyszerűen csak át kell váltani a régebbi kötvényt újabb sorozatra.

  De ha a nemzeti valutában nem állna rendelkezésre értékálló befektetési forma, akkor a logikus lépés az lenne, hogy értékállóbb valutát kellene választani a megtakarításokhoz. A mai nyitott piacokon nem jelent gondot akár nagyobb összegeket is átkonvertálni, illetőleg külföldi kötvényeket vásárolni, pl. ETF-eken keresztül.

 • Szorgoshangya
  Miklós, eléggé pesszimista vagy az 5 éveseddel..
  Szerintem a 3 éves sokkal jobb konstrukció..
 • mgpx

  A PMÁK vonatkozásában egyet értek. Lakossági államkötvényeknél a kibocsátó korlátozza a vásárlók körét, érdemben kizárja a tőzsdei kereskedést, így a PMÁK lejárat előtti árfolyama lényegében annyi, amennyiért az állam éppen hajlandó visszavásárolni, ha egyáltalán hajlandó rá. Bár más forgalmazók is visszavásárolhatják, de csak szűken meghatározott célokra, így ott szándékosan szűkített a kereslet.

  A sajtóhírek szerint új kötvénynél az állam garantálni fogja a visszaváltási árfolyamot (99.75% + felhalmozott kamat). Ha így lesz, az rendkívül kedvező a befektetőknek. Míg a normál kötvények piaci árfolyama jelentősen a névérték alá kerülhet, ha a piaci hozamok emelkedni kezdenek, ezt a kockázatot az állam leveszi a lakosság válláról, ha a piacinál magasabb garantált árfolyamon hajlandó visszavásárolni.

 • P. G.
  Van információ/sejtés arról, hogy az euró államkötvény hogyan alakul majd májustól?

  Ez egy tipikus magyar helyzet, folyton változnak a feltételek. Mint mindig, lesznek, akik még/már jól fognak járni. De előre nem feltétlenül egyértelmű, garancia pláne nincs, ki kerül majd a szerszám jó oldalára.

  Mostanában akartam 10 millió Ft-nál kevesebbet állampapírba fektetni. Ez még nem olyan nagy összeg, hogy aránytalanul sokat érdemes legyen variálni – ha jól értem, leegyszerűsítve ez Kiszámoló Miklós tanítása is – de bukni nem szeretne rajta az ember.

  Más is említette a diverzifikálást, én is egyfajta állampapír “portfólióban” gondolkodom. Az ingyenes számlavezetés miatt önmagában a diverzifikálásnak nincs pluszköltsége. Régiből is, újból is, euró és Ft is, különböző lejárattal, TBSZ-re meg azon kívül is, + bedobták itt többen a prémium mellett a bónuszt is. Őrület

 • E13

  Köszönöm a választ!

  Hol látom az OTP smart hirdetményében a fix 35 Forintot, vagy bárhol erről online infót?


  Köszi! Vicces, hogy erre azt mondta a kezitcsókolom a mákban, hogy nincs így (pár napja).