Demográfiai portré 2021

Két hete jelent meg a 2021-es Demográfiai Portré, amit Gusztáv küldött át.

Ebből megtudhatjuk többek közt, hogy az elmúlt évtizedben újabb 255 ezer fővel csökkent Magyarország népessége és ideális esetben is 8,8 millióan leszünk 2050-re, de ehhez kell néhány százezer bevándorló is.

2001 óta egyedül Közép-Magyarországon nőtt a lakosság száma a belső vándorlás következtében, de ott sem jelentős a növekedés 2011 óta.

2050-ben már 47 idős személyt kell majd eltartania 100 aktívkorúnak, vagyis minden dolgozónak a saját és gyerekei ellátásán túl egy fél nyugdíjat és az ahhoz tartozó egészségügyi ellátást is ki kell majd termelnie.

A legpozitívabb forgatókönyv szerint sem fogjuk soha elérni a csökkentés megállításához szükséges 2,1 gyerek/szülőképes korú nő termékenységi rátát, ideális esetben is csak az 1,7 körüli értékig fogunk eljutni.

A legmagasabb a gyerekvállalási kedv Észak-Magyarországon (1,79 gyerek/nő), a legalacsonyabb Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon, mindössze 1,3-1,36, ez szinte semmit nem nőtt 2001 óta, amikor is 1,2 volt az érték. (Az országos átlag 1,31 volt 2001-ben, vagyis nagyot nyílt az olló a gyerekvállalási kedvben az ország különböző részei között és nem a fejlettebb régiók előnyére.)

Észak-Magyarországon szülnek leghamarabb a nők, átlagosan 27,6 évesen, Közép-Magyarországon szülnek a legidősebben, átlagosan 31,5 évesen.

További érdekes adatok, modellezések a fent belinkelt tanulmányban.

Share

245 hozzászólás

 • fiatal
  “előfordulhat, hogy például honvédelmi kötelezettsége adódik egy kritikus helyzetben”

  OK Boomer!
  Látszik melyik korban szocializálódott.
  A mai fiatalok, az értelmesebbek, nagy ívben tesznek a nemzetekre! Nem akarnak háborúsdit játszani, az csak a boomerek fixációja. A fiatalok csak élni szeretnének határok nélkül a világban, kinek-hol jó, vagy hova viszi az élete. Nem azon méláznak állandóan mitől rettegjenek éppen (milyen bőrszíntől, vallástól, nyelvtől, a nőktől). Egy dologra vágynak főleg, hogy az összes nemzet tűnjön el, a boomerek meg végre hagyják őket élni háborúk nélkül.

  Drága fiatal, soha nem volt egyetlen értelmes ember sem, aki hadba akart vonulni a politikusok hülyesége miatt. Tudod, ez úgy szokott működni, hogy összefogdossák őket meg hadbíróság elé állítják, aki nem vonul be. Durvább esetben mindjárt ki is végezték az ilyeneket.

  Ahogy Móricka elképzeli, hogy te majd eldöntöd, hogy szeretnél-e háborúzni. 🙂

 • QTT

  Ez ugyanolyan szélsőséges gondolkodás, mint a “boomerektől”, hogy ezek a mai fiatalok csakazért nem szülnek ám, mert facebook/iPhone/utazás/bulizás.

  Ha körbenézel a világban rengeteg olyan hely van, ahol a fiatal generáció is teljes természetességgel veti bele magát abba, hogy egymást öldököljék a népek/egymással harcoljanak, vagy gyűlölködjenek.

 • Sanya

  “ (Egyébként én mint katolikus nem élek fogamzásgátlással, se abortusszal. Nem tudok ennél normálisabb, természetesebb, egészségesebb életet elképzelni.)”

  Ez tejesen rendben van. Addig amíg nem akarod rákényszeríteni a nézetedet másokra. Mert mások meg használnak fogamzásgátlást és még az abortusz is törvényes. És addig jó, amíg ez így marad. Az pedig, hogy te ennél normálisabb, természetesebb, egészségesebb életet nem tudsz elképzelni, az inkább csak a te képzeletedet jellemzi, de az meg legyen a te problémád. Persze addig amíg nem akarod ezt törvényileg rákényszeríteni másokra, mert onnantól már másnak is problémája lesz vele.

 • LSV
  “Miért néznek rám minimum ocsmányul ha félnégy helyett négykor érek az oviba a gyerekért?”
  Ne gondold hogy egyedi az eseted (3 oviba jártunk). Amit mi láttunk, és akikkel beszéltünk óvónők is bele vannak fáradva a munkájukba, a társadalmi helyzetükbe, és hogy a “mai gyerekek szimplán idióták”, de legalábbis nagy többségük kezelhetetlen (tudom a jelenlevők mindig kivételek). Kérdeztem már én is óvónőtől hogy miért nem vált, nem kötelező ezt csinálni? Akkor még ilyen ellátás sem lenne. Visszahívnak nyugdíjas óvónőket, akik örömmel jönnek vissza (mert nekik még hivatás), aztán sírva bánják meg, mert valami megváltozott az elmúlt 5-8 évben (na megint az elmúlt nyócév), és a kezelhetetlen szülők kezelhetetlen gyerekeit kell nevelni (mert a szülő nem nevel -látom mert olyanban tevékenykedünk ahová eljön a család gyerekkel, töri zúzza a díszletet, a szülő meg rá nem szól).
 • LSV
  “Valamiért nem jön át az embereknek, hogy öreg korukban a gyerekeikre lesznek rászorulva több tekintetben is.” Erről már az állam is gondoskodott.
 • jami
  Az iskolákban is érzhető. Amikor a kisebbik fiam (13) meséli, h ezek a mai alsósok – hát nem kicsit nevetek. De tényleg érezhető: nagyon szabadszájúak, nincsenek szabályok/korlátok; olyan pedig, h az ő feladata/kötelessége pláne nincs. A másik végletben egyre több a helikopter-szülő, még középsuliban is együtt tanul a gyerekkel, bepakol neki stb.
 • Blend Ahmed
  “OK, Boomer!”

  Rossz fórumba léptél be, mert Magyarországon nincsenek boomerek. 🙂 Szerintem nem szerencsés szolgai módon átvenni ezt a fogalmat, mert az ötvenes évek Amerikája és az ötvenes évek Magyarországa össze sem hasonlítható. Vagyis igen, de a mi kárunkra. A boomer fogalomban ráadásul nemcsak a baby-boom, hanem a gazdasági boom is benne van, ami itt nálunk éppen hiányzott. Vagy ahogy valaki megfogalmazta, “boomer vagyok boom nélkül”

  Meg nem is tudom, hogy melyik “boomer” vett volna részt háborúban. Az 1968-as csehszlovákiai bevonulás annak számít?
  Disclaimer: nem vagyok boomer, semelyik értelemben sem 🙂

  TLDR: “Fiatalok! Tiétek a jövő! Korábban úgy volt, hogy a miénk lesz…” (Sándor György)

 • Zabalint

  Mikor 23 éves voltam, 5 éves osztálytalálkozón már voltak osztálytársaim, akik mai fiataloztak az akkori tizenévesekre vonatkoztatva, azt hittem ezt már nem lehet fokozni. De ezek szerint lehet. Mindig minden korosztályban vannak, akik előadják, hogy az őket követő generáció mennyivel silányabb. Ha mindnek igaza lenne, akkor az ókoriak még ember feletti képességekkel rendelkeztek…
 • untermensch4
  “Ezekamaifiatalok” témakörben néhány éve tanárképzős tanárokkal beszélgettem, nekik az akkori diákjaik generációja volt vhogy “furcsa”. Nem az a generációs különbség amiből már többön túl voltak. Sztem a szaporodási hajlandóságot a túlszabályozott környezet fogja vissza, jóléttől függetlenül. Aki nem vesz róla tudomást vagy képességei/képzettsége miatt meg tud birkózni vele az ki tudja vonni magát a hatás alól. A “legalja” és a 150IQ-sok tudnak TFR-kedni, a középréteg meg az állatkerti állatokhoz hasonlóan a növekvő jólét dacára vhogy nem szaporodik és sokasodik. De ez csak magánvélemény, semmivel nem tudom alátámasztani.
 • Nacionalista

  Megfogadtam tizenéves koromban magamnak, hogy én nem fogok bezzegmaifiatalozni. Igyekszem tartani magam (30+ vagyok), de egyre nehezebb 😀

  Most nem találom, korábban olvastam egy szuper gyűjteményt, ahol Platón óta minden századból (kb.) összegyűjtöttek idézeteket arról, hogy mennyivel satnyább az új generáció. Elő kéne keresnem újra és mantrázni egy kicsit

 • Joy
  Szülőként más normák szerint élünk, és hajlamosak vagyunk elfelejteni (vagy inkább nem belegondolni), hogy mi is mennyi gáz dolgot csináltunk gyerekként.
  Milyen magazinokat olvastunk, kiket akartunk utánozni öltözködésben vagy hajviseletben, számított-e, mi lesz holnap, vagy inkább elköltöttük az összes zsebpénzünket édességre, ha úgy adódott. Beszéltünk-e csúnyán, utánoztuk-e mások szavajárását, ha épp az volt a menő.
  Ezen dolgok jó részére már nem olyan szívesen emlékezünk, így próbáljuk attól az énünktől elválasztani a felnőtt személyiségünket. Egy kis képzelőerő segítségével azért előhozhatók az emlékek, és akkor talán könnyebben tudjuk elfogadni a fiatalabbakat is.
  A fiatalok fizikai állapotának romlása viszont sajnos általános, amiben nekünk, szülőknek óriási felelősségünk van. Amilyen példát mutatunk, nagy eséllyel olyanok lesznek a gyerekek is: aktívak vagy passzívak.
 • Belavoltam
  Szerintem egyaltalan nincs igaza, ahogy neked sincs. Egyreszt ez a 2,1-es szam csak neked fontos, nekem pl. nem. Engem egyaltalan nem zavar, sot, hogy “fogy a magyar”.

  Az abortuszt egy sulyos dolognak tartom, amiben az erintetteknek kell donteniuk (tudod, a felnottnek tekinteni az embereket elve). De szerencsere a fogamzasgatlas a XXI. sz-ban mar teljesen elfogadott dolog, legfeljebb az elettol es Istentol elidegenedett romai katolikus felekezet szamara megbotrankoztato. De majd ok meg kipihenik.

 • Zabalint

  Én is igyekszem tartani magam ehhez, de 35 évesen egyáltalán nem nehéz, mert ami újdonságokat sokan leszólnak a tizenévesek dolgai közül, azok jelentős részére inkább irigykedek, hogy nekünk anno nem volt, míg az emberi oldala mindennek ugyanaz, csak a közeg, technológia más, amiben emberek az emberek.
 • Attecte
  Kiszámoló: “Drága fiatal, soha nem volt egyetlen értelmes ember sem, aki hadba akart vonulni a politikusok hülyesége miatt. Tudod, ez úgy szokott működni, hogy összefogdossák őket meg hadbíróság elé állítják, aki nem vonul be. Durvább esetben mindjárt ki is végezték az ilyeneket.

  Ahogy Móricka elképzeli, hogy te majd eldöntöd, hogy szeretnél-e háborúzni. ”

  Lassan elérjük azt a pontot, amikor már az emberek inkább ezt is bevállalják. Aki nemet mond, és komolyan gondolja, az ki is áll érte.

  Engem sem fog senki elhurcolni, azt itt megmondom neked. Ilyen ember kezébe senki nem fog lőfegyvert adni.

 • jami
  Tényleg van változás és gyors, a pandémia sok mindent hozott.
  Nálunk vannak szabályok, olykor nyilván engedek; de pl. a rendszeres mozgás, akármilyen köszönés (felőlem moroghat a bajsza alatt, de vmi legyen), házimunka, tesók között betyárbecsület, vasárnapi közös ebéd alap. Na, ezekkel én a nagyon keményvonalas szülők között vagyok :DD
  Az adott sportot mind magának választotta (a többedik váltást is) és sima felelés miatt nincs edzéskihagyás; de mondjuk 3 tz másnap esetén már igen. Á, nagyon szívszorító látni, hogy önállósodnak, jó fejek ám a maifiatalok az anyjukkal, jobb napjaikon 😉
 • Broáfka Ottokár
  : A krumplit is meg kell pucolnia valakinek. 🙂
 • EL Presidente

  Nem elég hogy butaságokat írsz (nyilván nem éltél / olvastál / tapasztaltál még eleget ) mellette még gyáva is vagy ( félsz megvédeni a szabadságodat ). Ez még kezelhető lenne, de olyan arrogáns vagy, hogy az valami vérlázító.
  Tudod annó, a körletben hamar kinevelték az efféle stílust a bakákból. Illetve gyerekként a cserkész, vádortábor kitartásra, csapatmunkára, összetartásra nevelte a gyerekeket. Na belőled pont ez hiányzik. Jó élet, szabadság ( nem szabadosság ) , függetlenség, önmegvalósítás annak jár aki megküzd ére. Nem automatikusan kapjuk. Szencsére sokunk őseinek köszönhetjük amink van, illetve a puszta létezésünkért ők küzdöttek.

 • Gergő
  Presidente

  Példáztad, hogy mi a háborúk oka, pont az a hozzáállás, amelyet közvetítesz. A háborúk oka a “nemzettudat”, az, hogy “mi” mások vagyunk, és ezt meg akarjuk védeni. Ugyanúgy a háborúk oka a vallás, a politika, a hatalomvágy. Értelmes ember nem bocsátkozik háborúba, és nem akarja “kinevelni” senkiből a háborúellenességet. Szerencsére a mai fiatalok többsége nem vonulna be önként, és ha kényszerítenék őket, az ellen is lázadnának, nem hódolnának be a hatalomnak. Előbb megyek börtönbe, minthogy beálljak katonának. Inkább foglalja el az országot egy másik nemzet és ezáltal legyünk egy nemzet, minthogy leöldössem embertársaimat azért, mert ők “mások”. Tűnjenek el a határok és a nemzetek, nem akarok semmit megvédeni, nincs rá szükség.

 • Attecte
  hatalmas +1, pontosan így gondolom szóról szóra.

  A szabadságunkért megharcolunk, mindannyian, de ahhoz (ma már) nem kell fegyver. Mások komplexusaiért, fanatizmusáért, nem vonulunk be. A börtön luxus ahhoz képest mint amikor egy szutykos lövészárokban, lerobbantott végtagokkal, elvérezve zabálnak fel élve a patkányok.

  Hasonló vonalon javaslom minden turbómagyarnak és militaristának a Johnny Háborúba Megy című alkotást.

 • Attecte
  Még egy adalék: “annak jár aki megküzd ére. Nem automatikusan kapjuk.” – DE, pontosan hogy de, mert azt a kort éljük amikor ez így működik.
 • V
  az Europai Unioban (ami ellen a magadfelek kezzel-labbal harcolnak) a szabadsag es fuggetlenseg automatikusan jar. Amig valaki el tudja fogadni hogy nem csak egyfele vallas es egyfele nemzet van addig ez teljesen jol mukodik. Persze ebbe a kepbe nem illik a magyar “egyik kezemmel elveszem a tamogatast masikkal meg okollel verem az asztalt Brusszelben” mindezt eladva mint magyar kuruc lelemenyesseg csikos ostorral csettintgetve a hiveknek.
 • Zabalint

  A legtöbb háborút nem az ország szabadságáért vívják, hanem politikai célokért, csak a politikai vezetés propagandája hiteti el azt, hogy a szabadságért indul a háború.
 • edoo
  Az átlag reprodukciós ráta kb. 1,5. A romáké kb. 3,9. Ha velük korrigálunk, akkor a nem romák reprodukciós rátája kb. 1,2, azaz nagyjából egy nő alig egy gyereket vállal.
 • edoo
  Még: 2015-ös adatokat elemezve a KSH demográfusainak előrejelzése szerint a 2015-ben huszonéves nők 40%-a gyermektelen marad – ez a tényleges 1,2-es reprodukciós rátához kiegészítésként.

  Úgy látszik a Fidesz családpolitikája nem igazán működik, hiszen az tkp. átfordított szingliadó – de megoldás nincs, a nyugati civilizáció lassan ki fog halni (és bizonyos anyagi jólét felett a legtöbb, ld. Dél-Korea is). A jelenség okait egész jól összefoglalja az alábbi két cikk:

  hvg.hu/velemeny/20110422_szinlik_hazassag_pelle
  Pelle János középvonalas újságíró (szerintem).

  dailymail.co.uk/news/article-2176281/Generation-refuse-grow-No-mortgage-No-marriage-No-children-No-career-plan-Like-30-somethings-Marianne-Power-admits-shes-.html

 • Én is voltam katona
  Emlékszem, annó, a körletben tényleg hamar kinevelték az efféle stílust a bakákból. Na nem azért, hogy meg tudjanak küzdeni a jó életért, szabadságért, függetlenségért, önmegvalósításért, hanem azért, hogy ne lázadjanak a rájuk kényszerített sz*r élet, a szabadság és függetlenség hiánya miatt, hanem fogják be és a saját érdekük helyett az uraik érdekeit szolgálják. Nem is értem, mi nem tetszik ebben -nak…
  Az emberek egyébként alapesetben szabadok, függetlenek, ezt automatikusan kapjuk. Amikor mégsem, az egy korábbi háború eredménye.
 • Roller
  A szabadságodat nem Te, hanem az őseid harcolták ki, akármennyire is érdektelen ez számodra kedves fiatal nemzedék.
  A honvédelem azt jelenti, hogy megvéded a földet, ahol élsz, ezzel minimum tartozol azoknak, akik a se..ed alá rakták.
  Gondolom elhiszed, hogy a mai liberalista Európában is lehetnek nemzeti konfliktusok, aminek hozományaként meg kell védened az örökséged, politikai irányzattól függetlenül.
  Persze el lehet menekülni, önként átadni és nem harcolni, de háborús időben az ilyet nem értékelik, dezertőrként nem börtönben etetnek, “kompromisszumos” megoldást alkalmaznak 9mm segítségével.
  És a legfurcsább számomra, hogy egy generációval korábban ezt nem kellett magyarázni…
 • Én is voltam katona
  Az őseim nem önszántukból, de harcoltak mindkét világháborúban. Mit harcoltak ki? Az elsőben azt, hogy a földet, ahol éltek, másik országhoz csatolták, nekik pedig menekülniük kellett onnan. Nem megvédték, még csak nem is lett volna kitől, mert eredetileg nem támadta senki. A másodikban azt, hogy a hazájukat 40 évre megszállták. De legalább harcoltak és életük végéig kísértette őket, hogy önszántukon kívül meg kellett ölniük olyan ismeretlen embereket, akik szintén önszántukon kívül jelentettek veszélyt az ő életükre a fronton. Na nekik valóban nem kellett magyarázni.
  De az én generációmnak sem kellett magyarázni. Teljesen világos volt mindenkinek, hogy háború esetén arra fognak minket használni, hogy fenntartsuk a saját hazánk elnyomását és megszállását.
 • Attecte

  “ezzel minimum tartozol azoknak, akik a se..ed alá rakták.” és ezt ki kéri számon pontosan? Nem tudok olyanról, akinek felhatalmazása lenne erre. És ne gyere nekem azzal hogy hála meg emberség, kimutatom én azt a saját szeretteim irányába is éppen eléggé.

  “Gondolom elhiszed, hogy a mai liberalista Európában is lehetnek nemzeti konfliktusok” igazából…nem, én egyáltalán nem hiszem ezt el. Szerinted mire volt az EU?

  “de háborús időben az ilyet nem értékelik, dezertőrként nem börtönben etetnek, “kompromisszumos” megoldást alkalmaznak 9mm segítségével.” fentebb vázoltam, miért kívánatosabb megoldás még ez is a bevonulásért. Persze, nézd, engem nem zavar, TE milyen kínhalálban szeretnél eltávozni, minket civilizált embereket még azért érdekel.

  “egy generációval korábban ezt nem kellett magyarázni” olyan is lett az a generáció, már megbocsáss.

 • Zabalint

  Azért szomorú, hogy épp a doni katasztrófa emléknapján írod le ugyanazt az ordas nagy hazugságot, amire hivatkozva a történelem során újra és újra behívják és halálba küldik fiatalok millióit.
 • jami

  Detto. Rokonságban aki eleve túlélte a háborút, másik a fogolytábort a jó levegőjű orosz területen – miért is adták az életük jó pár évét és az egészségüket? Mialatt a feleségeik egyedül nevelték, és volt, aki temette, a gyerekeiket? És a feleségeket nem volt, aki védje itthon, jó esetben szerencséjük volt, hogy az oroszokkal nem lett közelebbi ismerettségük…tényleg minden igaz férfi álma éhezve, tetvesen és fázva jóó messzi lenni a családtól és vagyontól, hogy ha esetleg hazajön, akkor ő is, a család is, évekig nyögi még a háború min. lelki hatásait, de persze sokkal többet.
 • jami
  Ma is vannak vándortáborok, a gyerekeim idén IS mennek. Mondjuk én olyat választok, ahol az erdőt szerettetik meg velük és nem túlélőtáborok… A nevelésük alapjait viszont tőlem kapják. Az ideológiait mindenképp.
 • Roller
  Egy politikai diktatúra miatt értelmetlenül harcba menni idegen földön nem ugyanaz, mint honvédőként a saját országodat megvédeni.
  Az előbbi tragádia családok ezreinek, utóbbi tisztelet a hősöknek.
  Én voltam katona, értem a kettő közötti különbséget, bízom benne, hogy az itt nagy arccal nyilatkozók is.
 • Zabalint

  Arról ugattál, hogy őseink kiharcolták a szabadságunkat. Na, erre milyen példákat tudsz mondani a 20 szazadból? Mert én egyet sem, 56 elbukott, a többi haború meg egyáltalan nem a szabadságunkért folyt, hanem értelmetlenül küldték harcba a katonáinkat. Csakhogy utóbbi esetben is azt magyarázta bele a vezetés, hogy a hazáért mennek harcba.
 • Én is voltam katona
  Ebben igazad van, én sem mondanám, hogy nincs szükség honvédelemre. De honvédőként a saját országodat csak akkor kell megvédeni, ha egy másik ország idegen földön értelmetlenül harcba kényszeríti a saját polgárait. Enélkül nincs háború. Erre mondja hogy szerinte erre a fiatalokat ma már nem lehet rávenni. Ami túlzás, de ma biztos sokkal kevésbé lehet elhitetni velük, hogy abban a másik országban gonoszok élnek, mert nagyon könnyű információt kapni arról, hogy ez hazugság és csak a nagyfőnök akar magának több hatalmat életek feláldozásával. Szigorúan mások életének a feláldozásával, a sajátját soha nem adná. A demográfia pedig ebben nem számít ma már. A technikai fejlettség és a szövetségi rendszerek számítanak. Izrael sikeresen védi magát, pedig a lehetséges támadói nagyságrendekkel többen vannak.
 • V
  ha nem olvasnal annyi kormanypropagandat akkor sikerulne lejonnod errol a folytonos ellensegkep keresesrol. A korulottunk levo nemzetek sajat embertarsaink, en bizony nem fogok senki ellen harcolni mert a konfliktusokat nem igy kell megoldani. Csak az ilyen magadfajta tesztoszteron tultengeses “nemzeti hosok” miatt vannak a haboruk, en ebbe a jatszmaba nem megyek bele. Szerencsere nem is kell, itt nyugaton egyutt tudnak elni a nepek mert nincs ez a negativ jobboldali propaganda. Ha pedig arra kerulne sor akkor van fizetett hadsereg. Semmi szukseg ezt a “hazafi” maszlagot tolni es uszitani mas nepek ellen.
 • Roller
  Kívánom, hogy legyen igazatok és nagyot tévedjek!
 • a varsói szerződés legelb..tabb katonája

  “Inkább foglalja el az országot egy másik nemzet és ezáltal legyünk egy nemzet, minthogy leöldössem embertársaimat azért, mert ők “mások”.”

  Na és milyen iskolába szeretnéd járatni a gyerekedet? Szerb, vagy inkább román iskolába?

  “Tűnjenek el a határok és a nemzetek, nem akarok semmit megvédeni, nincs rá szükség.”

  Jó, tűnjenek el a nemzetek, de egyszerre mind. Ne csak a miénk.

 • Nacionalista
  “magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk”

  Kell erős honvédség, mert ha nincs, akkor idejön más akinek van. Ettől függetlenül a kormány viccesen átsiklik azon a tényen, hogy 1000 kilométeres körzetben az egyetlen valós veszély az örök barát Putyin 🙂

  No meg az elmúlt 200 évben Magyarország két olyan háborúban vett részt ami nem értelmetlen mészárlás volt (48 és 56), a többinek semmi köze nem volt se a honvédelemhez se a függetlenséghez.

 • Attecte
  ráhibáztál, én pl. nem akarok gyereket, másé meg nem érdekel. De ha akarnék is sem hatna meg hogy román iskola-e, vagy szerb. Annyival, de annyival lényegesebb dolgok is vannak az életben.

  “Jó, tűnjenek el a nemzetek, de egyszerre mind. Ne csak a miénk.” – valóban amúgy, ezen gondolkodtam én is sokat, hogy ez a nagyon trükkös része. Az élet más területein ez már felmerült bennem: itt próbáljuk építeni az EU-ban a jövő civilizációját, de három szuperhatalom minden erejével azon munkálkodik, hogy ripityára törje azt. Nehéz így…de más út meg nincsen az emberiségnek.

  erős honvédség, oké, jól hangzik valóban; csinálja az akit ez érdekel, ahogy írta is fentebb valaki. Minket ne rángassanak be. Nagyon sok ember ugat nagyon könnyen a társadalmi felelősségvállalásról, csak az k@rvára nem itt kezdődik. A hazádat másképp is szolgálhatod…

 • Nacionalista

  Persze, a kötelező sorozásnak én sem vagyok a híve. Pici, de professzionálisan felszerelt és jól megfizetett önkéntes hadsereg: a mai technológiai fejlettség mellett a kényszersorozottak még golyófogónak sem lennének jók.

  Működhetne amúgy a hadkötelezttség is ha nem őskomcsi szemléletű lenne az itthoni katonság. Finnekkel beszélgettem (ott mindmáig kötelező, túl közel van Oroszország), ott sokkal hatékonyabb és izgalmasabb: tényleges kiképzést kapnak, aminek egy része a civil életben is alkalmazható. Terepen tájékozódás, túlélés, csapatmunka fejlesztése, taktika, tényleges fegyverhasználat stb. és mindez spártai, de kultúrált körülmények között. Intenzív, folyamatos képzés. Ott pld. szégyennek számít ha valaki megbukik az alkalmasságin.

  Ehhez képest itthon erre nincs gógyi meg pénz, úgyhogy marad a krumplipucolás, latrinapucolás meg az őrszolgálat “kiképzésnek”

 • antiwar joska
  “nem akarok gyereket, másé meg nem érdekel” -> “itt próbáljuk építeni az EU-ban a jövő civilizációját”
  szegeny jovo…

  Amugy siman belelonenek az arokba ha nem mesz haboruzni ha besoroztak(majd ha mar keves a loszer csak siman felakasztananak), es ertem en h neked ez megfelelo megoldas lesz, a vilag mar csak ilyen fura.
  Egyebkent nagyon szeretnem en is, h ne legyen soha tobbet Europaban haboru, csak epp most is van ugye..
  A harom vilaghatalom meg azert szorakozik az Eu-val mert ok nem dugtak a fejuket a homokba..
  keress ra a f**k the Eu kifejezesre.. es meglatod h kb mennyire veszik komolyan, mikor nem a fake musort adjak elo

 • Zabalint

  Igazából mi magunk nem vagyunk tényezők hadsereg terén a világpolitikában, és akkor sem lennénk, ha sokszorosát költenénk rá, de a szomszéd országok sem azok. Eleve értelmetlen és katasztrófa lenne mindegyik fél részéről ebben a térségben kis háborúkat vívni, mert ez bármely közép-európai országot padlóra küldené gazdaságilag a súlyos ellátási problémák miatt. Szóval semmi realitása nincs, hogy mondjuk Románia megtámadja Magyarországot vagy fordítva.
  Oroszország ellen viszont csak közös EU-s hadsereggel lehetne megvédeni az EU-s országokat, mert a jelenlegi helyzetben gyakorlatilag az USA véd minket, ami így nem jó. Pontosan emiatt önmagában én egyetértek azzal, hogy a NATO miatt amúgy is elvárt GDP 2%-ára növeljük a hadi kiadásainkat, természetesen professzionális hadsereggel, nem sorkatonasággal. Csak ehhez kellene még a közös EU-s haderő is.
 • Attecte
  “szegeny jovo…” – ne sajnáld, jó az 😉 én személyesen, nos…eléggé elütök az átlagból. Belőlem nem tudsz mércét vonni, de tudom hogy másoké hol van. Ne keverd a személyes életvitelemet a világlátásommal.

  “csak epp most is van ugye..” – hol? Az ukrán meg a fehérorosz válságot nem mondanám annak; másrészt az EU-n kívül van.

  “mert ok nem dugtak a fejuket a homokba..” – dehogynem, inkább azért mert semmibe nézik a saját állampolgáraikat, és egymáséit is. Lehet odaköltözni, ha te ebből kérsz. A f@@k EU hangok nem érdekelnek, ostobák mind.

  Árokba lövéshez, akasztáshoz annyit még hozzátennék, hogy nem olyan biztos az, hogy sikerrel is jár. Lehet próbálkozni.

  oké, ezt elismerem, jogos. Sok dolgot tanulhatnánk a finnektől. Annyi hogy én ezt is láttam már megideologizálni, ami picit zavar…de ami jó, az jó.

 • Zabalint

  Finneknél egyébként azért tök más a mentalitás, mert egyrészt nekik az utolsó háborújuk az ő szemszögükből ténylegesen a honvédelemről szólt, nem úgy mint a mi világháborús szerepléseink, másrészt ők joggal nem érzik ellenségnek a politikai hatalmat, illetve a társadalom másik részét.


  Ha odáig jutunk, hogy sorozni kell, akkor már késő, a békét csak profi hadsereggel lehet fenntartani, ekkora országgal egyedül meg sehogy sem.

 • Nacionalista

  “Eleve értelmetlen és katasztrófa lenne mindegyik fél részéről ebben a térségben kis háborúkat vívni”

  Ez így van, de pontosan azért van így mert nekünk is van hadseregünk 😉 (még ha olyan is amilyen) ha nem lenne, akkor más lenne a leányzó fekvése…

  Sok egyéb oka is van hogy miért működik jobban Finnország, csak kevés erre 900 karakter. Pld. az sem mindegy, hogy ott komolyabb tétje van a seregnek, Oroszország sokkal nagyobb veszély mint a szlovákok.

  Finnországban azt nem értem, hogy mégis miért olyan magas az öngyilkosságok száma. Egy sokkal jobban működő ország, nagyobb jólét, nagyobb bizalom stb. Ha egy kicsit melegebb lenne már régen ott laknék…