32 hozzászólás

 • Mugli
  Amúgy ennek az ollónak a nyílását próbálják ellensúlyozni – oktatási rendszer támogatása révén – a baloldali politikai mozgalmak.
 • Családfő
  Ha ez a valós képet mutatja, egész jól állunk.
 • Kecsegtető Kecske
  Számomra érdekes Magyarországon, hogy a TOP 1% 11-14 kategóriában van, a TOP 10% pedig a 21-35 kategóriában. Azaz a legfelső 1% vagyona nagyságrendileg akkora, mint az utána következő 9%-é.

  Érdekelne még a TOP 0.1% és a TOP 1% viszonya is.

 • Poli
  Azèrt jòk az ilyen cikkek, mert nagyon èrdekes lesz làtni, hogy a kommentekben, hogyan lesz ez alapjàn levezetve, hogy Magyarorszàgon a legrosszabb az èlet, amiröl termèszetesen CSAK kormàny tehet, ès a hozzàszòlòk ezt vilàgosan làtjàk ès èpp ezèrt most kèszülnek emigràlni. Na làssuk
 • a2319
  az vicces azért, hogy a felső 1% részesedése kiemelkedő Magyarországon a környező országokhoz képest, kivéve Románia, ahol tudjuk szintén magas a korrupció. Ha megnézzük hol igazán kiemelkedő az 1% vagyona, hát impozáns a lista: dél-afrikai és dél-amerikai diktatúrák, Oroszország, az arab világ de még véletlenül sem Ny-Európa.
 • Henriksen
  Én színtévesztő vagyok, de jól látom, hogy pl. Ukrajnában vagy Magyarországon is több jut a “leszakadó rétegeknek” a bevételekből, mint mondjuk a világ vezető hatalmában, az USA-ban?
 • Peti
  Számomra Németország meglepő , itt úgy tűnik eléggé kinyílt már az olló (gondolom a kelet német viszony meg megmaradt)
 • Családfõ
  a2319,

  Elférne több objektivitás az ábrák elemzésekor. Németország, UK, Svájc, Spanyolország… vagy épp Kanada ugyanaz a csoport. USA rosszabb. Stb.

  Az ilyen ábrák hasznosak perspektívába helyezni a szűk környezeten belüli elhamarkodott ítélkezéseket vagy éppen a megerősítési torzítást.

  A helyzet persze messze nem tökéletes, van hova fejlődni – miközben legyünk reálisak azzal kapcsolatba, hogy hol állunk más országokhoz képest.

 • valaki I.
  a2319
  2022-01-07 at 11:37

  Szerintem ne zavard össze ép készül felfedni a háttérben meghúzódó Soros és Gyurcsán szálat 😀

 • gertitorpee
  sajnos ez nem ilyen egyszerű. Mivel Amerikában az egy főre jutó átlagos bevétel sokkal nagyobb ezért az amerikai középréteg simán lepipálhatja a magyar felső 10% életszínvonalát. Nem mindegy mekkora a torta amit szeletelsz 🙂
  Igazából a fenti grafikon semmit sem mond arról hogy mennyire jó az országban élni. A populista politikusok persze szeretnek vele elégedetlenséget szítani, de ha neked személyesen megvan mindened számít igazán hogy 1 vagy 100 szuperyachtja van Elon Musknak, illetve a másik irányból: ha éhezel jobban érzed magad ha az ország többi része is éhezik?

  Amerikában mert úgy látom itthon sokan nem követik mennyire elléptek európa mellett az elmúlt 15 évben mostanában már 20 dollár (6500 forint) felett mérik a gyorséttelmi órabért és mellette sokkal alacsonyabb az összes adó. Az egészségügy az egyetlen igazán nagy terület ahol arányaiban nagyon sokat fizetnek.

 • Gábor
  “a legfelső 1% vagyona”
  “Ha megnézzük hol igazán kiemelkedő az 1% vagyona”
  Az ábra bevételt mutat, NEM vagyont!
  Tippre hasonló ábra a vagyon eloszlásáról sokkal szomorúbb képet festene.
 • itsbérek
  Érdemes az ilyen ábrákból a helyes következtetéseket levonni. Nem érdemes elhamarkodottan azonnal jót vagy rosszat kiáltani. Főleg azon érdemes elgondolkozni legelőször, hogy pontosan mit is jelent az, hogy az ország bevételeinek hány százaléka hova vándorol.

  Nekem inkább az a fura, hogy egyáltalán bárki levon azonnal szélsőséges véleményeket arról, hogy ha ez ilyen, akkor már biztosan jók vagyunk stb.

  Kimondottan nehéz értelmezni az ábra pontos jelentését, mert rengeteg kérdést vet fel.

  Szerintem te pontosan azt csinálod, amit nagy arccal leszólsz.

 • KL
  Az ábrák nem arról szólnak, hogy mennyire gazdagok a gazdagok, hanem, hogy mennyire keresnek sokat, akik sokat keresnek.

  És hát ugye az se mindegy, hogy az a bizonyos ollót a fejem fejem felett tartom kinyitva, vagy lent fekszik a földön becsukva, ha mindenki egy formán éhezik, az szuboptimális.

 • Copywriter
  Jó kérdés, hogy mennyire valós ez az ábra. Mert Jeff Bezos-nak elvileg 177 milliárd USD a vagyona, amit jobban el tudok hinni, mint hogy Mészárosnak csak 400 milliárd HUF. Minél inkább keletebbre vagyunk, annál inkább rejtett a vagyon, főleg, ha a nyugati vagyonok alapja valamilyen tech, olaj vagy hasonló cég. Emiatt szerintem Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet.
 • SecTorr
  Nem abszolút értékben, hanem arányában jut több. Az USA bevételeihez képest a 12% is nagyobb összeg, mint a magyarhoz, pláne az ukránhoz viszonyított 20%.
 • Orchidea2006

  “Amerikában mert úgy látom itthon sokan nem követik mennyire elléptek európa mellett az elmúlt 15 évben mostanában már 20 dollár (6500 forint) felett mérik a gyorséttelmi órabért és mellette sokkal alacsonyabb az összes adó. Az egészségügy az egyetlen igazán nagy terület ahol arányaiban nagyon sokat fizetnek.”

  Négy évig éltem az USÁ-ban, három különböző államban: ne akarja senki az USA egészségbiztosítási rendszerét. 🙂
  Ha nincs biztosításod, véged. Egy komolyabb betegségre rámegy a vagyonod, a házad, mindened.
  Komoly, 50-es managert láttam attól félni, hogy mi lesz vele biztosítás nélkül. T.i. ha ő maga fizeti saját maga után a biztosítást, az jóval drágább, mint ha a munkahelye fizeti.

 • ?
  Akkor hogy van?
  1. A középosztály tartja el a gazdagokat és a szegényeket?
  2. Nincs középosztály, így az első pont nem lehet igaz?

  Az fura egy helyzet, hogy az 1 %- ot a következő 9 % lehúzza. Ezt a bravúrt nem sok társadalomban csinálják meg.

 • Petike
  : 10/10. Be is találtál pár elvtársnál.
 • Henriksen
  és
  Köszi! Nem voltam pontos: tehát arányaiban több bevétel jut itt a szegényeknek, mint az USA-ban. Ott biztos – arányaiban – okosabbak a “nagymenők”! 🙂
  Persze nem lehet a két országot – már csak méreteik okán sem – összehasonlítani. Csak feltűnt.
 • dinnyésbácsi
  “Az ábrák nem arról szólnak, hogy mennyire gazdagok a gazdagok, hanem, hogy mennyire keresnek sokat, akik sokat keresnek.”

  igazából arról is mert a national income-ba a tőke jövedelem is bele tartozik.

 • Brüno
  Szerencsére egyre gyakrabban jönnek az őszinte és szívből szóló mérések [szerkesztve] kikezdhetetlen érvekkel. Na lássuk!
 • BPéter
  Érdemes olvasni L. Ritók Nóra blogját: nyomorszéle.blog.hu
  Nagyon tisztelem Nóra munkáját, de reménytelennek látom. Ha valaki gyereket “”vállal”” olyan környezetbe, ami alkalmatlan rá, akkor nem lehet mit tenni.
  Van némi kapcsolatom gyógyszergyárakkal, és volt egy olyan ötletem, hogy ingyen lehetne adni a fogamzásgátlót (a védőnői hálózaton keresztül) olyan nőknek, akik nem tudják megfizetni.
  Hamar rávilágítottak, hogy ez miért nem jó ötlet.
  A jelenlegi végletesen ostoba közhangulatban simán a gyógyszergyár jönne ki belőle rosszul. És Magyarország.
 • KL
  ““Az ábrák nem arról szólnak, hogy mennyire gazdagok a gazdagok, hanem, hogy mennyire keresnek sokat, akik sokat keresnek.”
  igazából arról is mert a national income-ba a tőke jövedelem is bele tartozik.”

  Jogos.

  És akkor már megnéztem az eredeti ábrát, országról országra más és más a forrás és a forrás minősége. Sok esetben “survey”, aminek a pontossága pénzügyeknél, hát.

  Tehát az ábra szól erről is, arról is (vegyesen vagyon és jövedelem), a forrása változó, a minősége változó.
  Szép színes, de következtetések levonására használni bátor dolog.

 • vendég
  “Van némi kapcsolatom gyógyszergyárakkal, és volt egy olyan ötletem, hogy ingyen lehetne adni a fogamzásgátlót (a védőnői hálózaton keresztül) olyan nőknek, akik nem tudják megfizetni.”

  Ezt én is mindig mondogatom, ha feljön az a téma, hogy miért van 5-6 gyereke egy fiatal párnak, akik ránézésre magukat sem tudnák önerőből ellátni. A legjobb “szórakozás” ingyen van: a szex. A védekezés viszont nem. Nem mondom azt, hogy az összes nyomorba született gyermek nem szándékos teherbeesés eredménye, de van annyi bátorságom, hogy megkockáztassam azt, hogy ingyenes óvszerrel jóval kevesebben lennének.
  Az idei első újszülött anyja is 19 éves és ez a negyedik gyereke.

 • Buta

  “Amerikában mert úgy látom itthon sokan nem követik mennyire elléptek európa mellett az elmúlt 15 évben mostanában már 20 dollár (6500 forint) felett mérik a gyorséttelmi órabért”

  Jól el vagy tévedve… indeed.com/cmp/McDonald’s/salaries
  Persze van aki a mekiben $20-t keres, de az nem a kiszolgáló. Referencia: 2007-ben majdnem pályakezdő mérnökként ~$33 volt az órabérem.

 • Buta

  ‘ne akarja senki az USA egészségbiztosítási rendszerét. Ha nincs biztosításod, véged. Egy komolyabb betegségre rámegy a vagyonod, a házad, mindened… T.i. ha ő maga fizeti saját maga után a biztosítást, az jóval drágább, mint ha a munkahelye fizeti.’
  Én is éltem ott pár évig, szerintem nyugodtan lehet irigyelni. Ha van biztosításod és miért ne lenne akkor olyan ellátást és körülményeket kapsz, amit őszintén mondom, hogy itthon elképzelni sem tudnak az emberek. Az meg, hogy láttál valakit aggódni… és? én amikor itthon kórházban voltam csak és kizárólag aggódó embereket láttam.
  Amikor kint voltam akkor $200-t fizettem az eü-re mindennel, ami kevesebb volt mint a fizetésem 5%-a. Ennyit most is simán befizetek idehaza a PUTRIRA ami itt van. Ha a cég nem állta volna akkor $400 lett volna.
 • antikom
  Mi értelme van ezt egyáltalán vizsgálni a külonböző nemzeti és nemzetközi szocialista mozgalmaknak ideológiai munició gyártásán, prolihergelésen, félrevezető kontextus nélküli összehasonlítások lehetőségén kívül? Ismerjük Churchill mondását a statisztikáról? Unatkozó társadalommérnökök haszontalan pótcselekvése…
 • gertitorpee
  Oké, jobban utánaolvastam és úgy látom tévedtem és nem 20 dollár a Mekis minimum bér Amerikában sem.

  Az USA EÜ ellátás híresen rossz ár/érték arányban. Persze ha nagyon gazdag vagy akkor a világ egyik legjobb ellátását kapod, de az közepes szintű ellátás is nagyon drága. Bár én (középosztályhoz tartozóként) még mindig azt preferálnám, mint a magyar közepes árú (mert magas fizuból sok forintot fizetsz), rossz minőségűt ahol nem is igazán van rá lehetőség hogy hozzáférj kiváló minőségű EÜ ellátáshoz.

  Viszont amit javaslok az irodai munkában keresett szakmákban dolgozóknak: nézzenek szét nyugat európai cégek hirdetései között; én épp egy dán cégnél kezdtem el dolgozni magyarországi remote poziban, dán munkaszerződéssel, majdnem Dán fizuval ami azért nagyon jó. A vírus miatt az okosabb cégek már rájöttek, hogy tök mindegy hogy az országban ül- a remote alkalmazott.

 • Buta
  ‘Az USA EÜ ellátás híresen rossz ár/érték arányban. Persze ha nagyon gazdag vagy akkor a világ egyik legjobb ellátását kapod, de az közepes szintű ellátás is nagyon drága. Bár én (középosztályhoz tartozóként) még mindig azt preferálnám, mint a magyar közepes árú (mert magas fizuból sok forintot fizetsz), rossz minőségűt ahol nem is igazán van rá lehetőség hogy hozzáférj kiváló minőségű EÜ ellátáshoz.’

  Nem tudom, én még sosem hallottam, hogy híresen rossz lenne. Egyáltalán nem kell nagyon gazdagnak lenni ahhoz, hogy – legalábbis hazai szemmel – galaktikus császári ellátást kapj.

  Ezek a tévhit kategóriája szerintem.

 • Családfő
  OFF
  Az USA egészségügyi rendszere valóban drága és a szerkezete is olyan, hogy minél gazdagabb vagy – és/vagy minél jobb a munkahelyed -, annál kedvezőbb. Átlagos és az alatti embereknek rosszabb helyzetük van ott, mint itthon.
  (Tapasztalatból írom, dolgoztam kint. Nekem fizették, illetve minimálisan használtam csak, de láttam az aknákat a rendszerben.)
 • Karcsika

  2022-01-09 at 10:09

  Alkalmazott vagy, vagy Dániába számlázol?

 • Karcsika

  2022-01-09 at 10:09

  Bocs, látom már, hülye kérdés volt.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.