Drága esküvő, hosszú házasság?

Tamás küldött át egy érdekes tanulmányt, ami azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés van a jegygyűrűre és az esküvőre elköltött pénz valamint a házasság tartóssága között.

Az esküvő-ipar hatalmas üzlet az Egyesült Államokban is, évente 50 milliárd dolláros piacról van szó. Egy átlagos amerikai esküvő néhány dollár híján 30 ezer dollárba került az Egyesült Államokban 2013-ban. Míg 1959-ben kéthónapos felkészülést javasoltak az esküvőre és 22 pontos listát írtak a tennivalókról, 1990-ben ugyanaz az esküvői magazin már egyéves felkészülést tartott fontosnak és 44 pontos listát írt a tennivalókról.

A század közepén még csak az eljegyzési gyűrűk 10%-ában volt gyémánt, a század végére már 80%-a volt gyémánttal kiegészítve.

Nagy a nyomás a házasulandó feleken, hogy nagy rongyrázást csapjanak az esküvő alkalmából, de vajon tartósabb lesz-e az a házasság, amire sokat költöttek, mint amit kevés pénzből szerveztek meg?

A tanulmány készítői egy 40 kérdéses listát töltettek ki több mint háromezer emberrel.

Azok, akik 2 és 4 ezer dollárt költöttek eljegyzési gyűrűre, 30%-kal nagyobb eséllyel váltak el, mint akik csak 500 és 2000 dollár között költöttek rá.

Legkisebb mértékben azok váltak el, akik ezer dollár alatt költöttek az esküvőre, azok akik 20 ezer dollárnál többet költöttek a “nagy napon”, 1,6-szor nagyobb eséllyel váltak el, mint azok, akik csak 5 és 10 ezer dollárt költöttek ugyanerre.

A nagy korkülönbség és a végzettségben lévő nagy különbség is a házasság felbomlását segítette elő. (Érdekes módon a különböző rasszok közötti házasság sokkal nehezebben bomlott fel, mint ha nagy volt a különbség az iskolai végzettségben.) A magas jövedelem, közös gyerek, vallási szertartás rendszeres látogatása csökkentette a válás esélyét. Sőt, érdekes módon, akik voltak nászúton, azok is kisebb arányban válnak el.

Akik többet költöttek eljegyzési gyűrűre és az esküvőre, nem meglepő módon sokkal nagyobb számban számoltak be az adósság miatti stresszről, mint akik kevesebbet költöttek el.

Érdekes a felmérés, hogy vajon miért válnak el hamarabb azok, akik sok pénzt költenek az esküvőre, főleg ha minél nagyobb egy család bevétele, az pont a házasság fennmaradását erősíti.

Talán az az oka, hogy akiknek a látszat és a felhajtás a fontos, azok felszínesebb és/vagy éretlenebb emberek, ezért hamarabb döntenek egy házasság felrúgása mellett.

Az is érdekes, hogy akik ultra smucig módon oldották meg a lakodalmukat, valószínűleg a helyi McDonald’s-ben (nem tudom, hol máshol jönne ki ezer dollár alatt egy esküvő az Egyesült Államokban), azoknak a házassága az átlagnál sokkal tartósabb. Bár gyanítom, hogy a legtöbb ilyen párnál nem is volt semmilyen lakodalom, maximum egy gyors ebéd a közvetlen rokonok körében.

Share

59 hozzászólás

 • Fuff
  Két dolog jut eszembe ezzel kapcsolatban: 1) A “Miért kell templomi esküvő?” kérdésre hallottam azt a választ, hogy azért, hogy a csajon tovább lehessen a menyasszonyi ruha. (Vallás, hit? Ugyan már! Felcsokrozott, bokrétázott padok, az igen! Azt látni! – Szánalmas.)
  2) Gyerek kérdezi az apját: – Mondd apu, miért van a menyasszony fehérben?
  – Azért kisfiam, mert a fehér a boldogság színe.
  – Akkor most már értem, hogy miért van a vőlegény meg feketében…
 • Egy olvasód
  Egyik volt munkatársam nővére a nyáron ment férjhez. Azt mondta a munkatársam, azért csak most volt az esküvő (sok éve egy párt alkottak már), mert most lett pénzük saját lakásra és a rokonság elvárta, hogy saját lakásuk legyen (már együtt éltek korábban is) és csak azután legyen az esküvő és persze a nagy lakodalom. Tehát a pár a rokonság kedvéért házasodott tavaly, a nő várt 31 éves koráig és még ezután lesznek gyerekeik. Gondolom csak akkor ha a rokonságnak megfelelő az időpont és a pár pénzügyi helyzete. Ha addig “kifut a korból” a nő, akkor foghatja a rokonságra, hogy miattuk nem vágtak bele korábban. “Illett” a saját lakás és a nagy lagzi, a munkatársam szerint. Vidéken laknak. Ilyenkor köszönöm Istennek, hogy az én rokonaim nem dumálnak bele ennyire más életébe, ill., hogy nem izgat más véleménye.
  Nem a rokonság kedvéért házasodik az ember és nem akkor, amikor azt más mondja!
 • Eltévelyedés
  Al Bundyék nem éltek nagy lábon – Chicago külvárosában laknak, nem egy drága hely, átlagos házuk van.
  Breaking Bad – Új Mexikó – szintén fillérekbe kerül a lakás, nincs ott semmi luxus, és a két autó se fényűző (És 1.5 dollár a 4 liter benzin, busz meg nincs). (Bezzeg a Challenger amikor megveszi….) A Tanárúr Aztek-ját direkt úgy válogatták, hogy a legszerencsétlenebb autó legyen, két dolgot fejez ki a tulajdonosáról: Szegény és már nem is vár semmit az élettől.
 • Zabalint

  Al Bundy és családja Magyarországon nem tudna megélni, mert egy minimálbérből + 2 gyerek utáni családi pótlék lenne a jövedelmük, ugyanis egy cipőbolti eladó nálunk ennyit keres. Ahhoz képest az átlagos ház nem számít rossznak ehhez a háttérhez képest.

  A Breaking Badben pedig a házat újonnan veszik (egyik részben körbemutatják nekik), ami bármely környezetben jóval drágább a használt ingatlanoknál, ráadásul nem egy lepukkadt környéken. Ráadásul egy ház fenntartása sehol sem olcsó. Magyarországon az életmódjukkal a top 10%-ban lennének.

  Pont azért tettem fel a kérdést, mert tudom, hogy mindkét sorozatban a látott életmód a szegénységet jelképezi, de az amerikaiak szemszögéből, nem a miénkből.

 • Tibor
  : Honnan tudod hogy szegeny a svajci? Maga mossa a Mercijet.
 • parizer józsi
  Sok esetben az esküvő arról szól, hogy a nagymama még egy nagyon szépet lásson életében, illetve arról, hogy meg kell mutatni a jellemzően felszínes baráti körnek, rokonságnak, hogy TELIK.

  A gondolkodó házaspárok költség-bevétel elemzést végeznek, és ez alapján szervezik meg az esküvőt.

  A házassági szerződés vitatéma. Szokás beszélni a bizalom hiányáról, de sajnos ha n+1 év után másik fél szerelmes lesz, lelép, akkor Te könnyen ott állsz mindenből kiforgatva, és a nagy elveidért még egy száraz kenyeret sem adnak a boltban. Ma már egyre ritkább a holtomiglan-holtodiglan, régebben is csak azért nem volt ez ennyire feltűnő, mert az anyagi kényszerek, a gyerek és a rokonság nyomása kénytelen-kelletlen egyben tartja a párokat. Az emberek is változnak, lehet aki tök jó fej volt 1995-ben, ma már nem az, ez nem bizalmatlanság.

 • Garbo

  A házassági szerződés híve vagyok, mert pénzügyeket rendben kell tartani.
  Az más kérdés, hogy aki úgy házasodik, hogy a következő szerelemig marad a kapcsolatban, az egyáltalán miért teszi? Náluk szokott a házassági szerződés leginkább vitát kavarni, mert nem értik, hogy a szerelemmel ez hogy fér össze?
  Hát, sehogy nem fér össze a szerelemmel, azért is házassági a neve, mely házasság nem a szerelem, hanem az élet végéig tartó, tisztelet-és szeretetteljes véd- és dacszövetség. Ebből kilépés (elméletileg) csak bántalmazás esetén elképzelhető, vagy ha az egyik fél teszem azt baltás gyilkos lesz. Ilyen esetekre kell hsz-t kötni, hogy ne legyen téma a vagyonon.

  Sok válás meg nem az esküvő milyensége miatt van, hanem mert azt hiszik, hogy a házasság egyenlő a szerelemmel, csereszabatos cukiság, melyben jól el lehet lébecolni a következő lamúrig. Infantilizálódott a világunk.

 • szárnyas freivadász
  Volt ennek egy pár részes, hamar megbukott magyar verziója is, Rém rendes család Budapesten néven. Csakhogy nagyon át kellett írni, hogy illeszkedjen a magyar (egyébként nemlétező) (alsó-)középosztályhoz:
  hu.wikipedia.org/wiki/Egy_r%C3%A9m_rendes_csal%C3%A1d_Budapesten

  “A főhős itthon nem cipőbolti eladó, hanem cipőboltot vezető vállalkozó. Egyszerűen azért, mert Magyarországon a cipőbolti eladók még az alsó középosztály életszínvonalára sem tudnak felkapaszkodni.
  Annak ellenére, hogy az amerikai középosztálybeli családokra jellemző ház Magyarországon inkább egy hatodik emeleti panellakásnak felel meg, a magyar változatban nincs szó panelban nyomorgó családról.
  Az eredeti házban látható nagy mosó-szárítógépet kiírták a sorozatból, mivel ezt nem azzal a réteggel azonosítják a magyar nézők, mint akiket a Bándi család képviselne.”
  (stb., stb.)

 • n
  Mi 3 éve házasodtunk, az egész esküvő kb 100 e-be került,mert batyus lakodalom volt az albérletünk kertjében. A ruhámat 7 e ft-ért turkáltam. Nekünk csak az volt a fontos, hogy templomi esküvő legyen, mert katolikusok vagyunk. Azóta 2 szép gyerekünk van és most építkezünk egy nagyon jó helyen. 🙂