CSOK után itt a NOK

Ma beterjesztették a NOK-ról (Nemzeti Otthonteremtési Közösség) szóló törvénytervezetet, amit borítékolhatóan holnap meg is fognak szavazni.

Update: itt a cikk folytatása

Annyi a különbség a mostani lakástakarékokhoz képest, hogy ezek a NOK-ok mint vásárlói csoportok működnek, a befolyt pénzből pedig új építésű lakást vehetnek a csoport részvevői.

Az állami támogatás mértéke szintén 30%, de maximum évi 300 ezer forint lehet, ez több mint négyszerese a lakástakarék év maximumának. A családtagok itt is összeadhatják a megtakarításaikat.

Szervező olyan részvénytársaság lehet, amelyik az elmúlt évben legalább ezer lakást épített vagy értékesített és legalább 100 milliós alaptőkéje van. Ezek a számok akkor igazak, ha már meglévő társaság kíván szervezővé válni. Hogy a szervezésért mennyi pénzt kérhet, a törvénytervezetből nem derül ki.

Ahogy az sem, miért jobb ez az új rendszer, mintha csináltak volna egy “lakástakarék plusz”-t, ahol négyszer annyi lehetett volna az éves állami támogatás, 10 év a futamidő és csak új lakásra lehetne a pénzt felhasználni.

Ehelyett egy teljesen új, párhuzamos rendszert hoztak létre, ami további 100 milliárdjába fog kerülni az adófizetőknek évente. Egyetlen új eleme a sorsolás (és/vagy a licit), ami elég sok félreértést okozott már eddig is a fogyasztói csoportok működésében.

Valószínűleg hamarosan megtudjuk, miért volt szükség egy újabb kvázi lakástakarékra.

Share

51 hozzászólás

 • Utálom az ész nélküli költekezést
  Nagyon kíváncsian várom a fejleményeket. Az tény, hogy a sima ltp-re alapozva nem lehet házat építeni (még ha mind a 4 családtagra kötök is 4 éves ltp-t, az is csak 4 millió körüli összeg….városban még telket sem kapni annyiért.)
  Lehet, hogy laikus vagyok, de számomra túl szép a 10+10 milliós csok és ez az újonnan bevetett nok. De én lennék a legboldogabb, ha hosszútávon működne.
 • uzsolt
  Épp írni akartam, hogy a “vásárlói csoport” kifejezés kicsit negatív tartalmú, de végigolvastam, utánanéztem, és… és tényleg. A CSOK-ban legalább van valamennyi kiszámíthatóság, meg az LTP-ben is, de ebben?

  – Képzeld, anyu, a párommal belevágtunk a NOK-ba, lesz majd saját új házunk!
  – Nagyon jó, és mikor?
  – Hát, legalább három év, legfeljebb tíz év múlva.

  Nem látom, mi a ráció ebben a sorsolásos mókában? Miért jó így az államnak?

 • Kiszamolo
  Két éve megkeresett a legnagyobb vásárlói csoport, hogy segítsek kidolgozni egy új rendszert az ltp helyett és írjam le, mik a hátrányai a lakástakaréknak.

  S lám, mi lett a végeredmény. 🙂

 • Balage
  “Valószínűleg hamarosan megtudjuk, miért volt szükség egy újabb kvázi lakástakarékra.”

  Tippem már most is lenne 🙂 a cégre kell majd ránézni, aki csinálja, hogy hova köthető… kérdés, rontják-e közben a többi ltp-t…

 • juhika
  Ha jól olvastam, akinek valaha volt lakástakarékja, az nem jogosult. Na ezt így most hogy?
 • janos82
  Ez elsosorban azoknak lehet jo, akiknek van boven penzuk, es csak befektetni akarnak, de eszuk agaban sincs az uj lakasba bekoltozni…
 • Laya
  Mutyi lesz ez is, mi más. Szervező csak az lehet aki a tövény alkotó szája íze szerint…tudjuk,…ismerjük,…közbeszerzések stb. Aztán “véletlenül” majd mindig egy bennfentes nyer.
  Nem lehetne már, hogy jön az a Csősz, és MINDENKIT kizavar az erdőből?! <- Hofi
 • mzsombor
  Elég nyakatekert a dolog, de ez szerintem arra vonatkozik, ha az LTP megtakarításod beborítod a NOK-ba. Merthogy ez a törvényjavaslat ezt is lehetővé teszi. Ekkor, értelemszerűen, erre a pénzre nem jár állami támogatás, mert az dupla támogatás lenne.
 • mzsombor
  Közben megtaláltam az indoklásban is, igazam volt:

  “A törvényjavaslat kizárja a kettős államit támogatás lehetőségét annak kimondásával, hogy az
  államilag támogatott betétnek a közösségbe történő befizetése után a tag a betét összegére
  vonatkozóan nem veheti igénybe az állami támogatást.”

  Szóval NEM, attól, hogy valakinek, valaha volt már lakástakarékja, nem esik el a NOK állami támogatásától. Ebből a törvényből még csak az sem következik nekem, hogy párhuzamosan ne lehetne egy embernek LTP és NOK szerződése is, mindkettő állami támogatással.

 • T@más
  OBA garancia nem jár a befizetésekre!!!
  Sorsolás, fogyasztói csoport, kiválasztás, hókuszpók …
 • Zabalint
  Állami MLM is lesz? 🙂
 • Családfő
  Csókolom! Akkor eztet úgy kell érteni, hogy az ltp-s egyenlegeimet egy az egyben átrakják norvég pízbe (NOK), ha úgy kérem? Mer akkor az lyó! Nincsen itt semmiféle mutyi.
 • Háááát, ha én sok-sok pénzt akarnék (kezelni), és számítanék az eu-s bevételeim elapadására, továbbá a manyup padlást is kisöpörtem volna, és nem látnék már semmi olyat, amit önként adna a nép nekem (magántulajdont elvenni meg azért ciki), akkor a következőt tenném:

  1) Létrehoznám a nok-ot
  2) a mai naptól kötött új ltp szerződések állami támogatását lecsökkenteném 10%, max. 24.000 Ft/év-re
  3) miután bevezettem ezt a rendszert, hirtelen azt mondanám, hogy a gonosz nemzetközi karvalytőkétől megmentendő visszamenőlegesen is csökkentem 10%-ra, és, hogy ne kavarjak bele visszamenőlegesen magánszerződésekbe, ezért kegyesen felajánlanám, hogy aki nem akarja a visszamenőleges csökkentést, az áthozhatja hozzám a jelenleg élő ltp-jét kezelésre, és akkor természetesen 30% marad, mert ez állami, meg nemzeti, meg magyar, meg leginkább az enyém!

  (ez fikció, a valósághoz nincs köze ám!)

  :D:D:D:D:D

 • B.Csaba
  Rosszul gondolod! Nem az új LTP szerződésekre lenne 10%, hanem a meglévőkre is, a 2017-es támogatás kiutalásakor. Túl kiszámíthatóra veszed 🙂
 • hitel
  Zé! sajnos ez sztem is valós opcio …az önyup-omat lefaragtam a minimumra. De sztem a 6 futó ltp is ha lejár nem indul új. Nincs itt biztonságban semmi és senki.
 • Schild
  #Zé
  Nincs koze? Hat, nem tudom, szerintem inkabb ne adj otleteket…
 • mi a frásznak?
  Zé! Basszus ne add már nekik az ötleteket! Én is elgondolkodtam rajta…Kicsit olyan piramisjáték szerű kiszámíthatatlan katyvaszhoz hasonlít. Kisorsolnak és előre megkapom….én a kis senki????? Van bőven barát, rokon stb…. Aztán mire eltelik majd az a keserves 10 év és már nekem kéne hogy fizessenek, addigra hopp eltűnik a pénz…. vagy jön megint egy válság, amit ugye nem a bankok és a politikusok gerjesztenek…..Én ugyan egy vasat nem adok….
 • Mate12345
  Nagyon nem látom emögött a koncepciót, de legalább már aggódok az LTP-m miatt…
 • Odiepapa
  Egyre jobban elkeserit h mennyi felesleges dologra szorjak el az adofizetok penzet es ez ellen semmut nem tudunk tenni. 🙁 szomoru…
 • Kocka
  Csodas … most keszulok Szemelyi Bankarnak …
 • Én is akarok kommentelni...
  Ahogy olvasom, csak a szokásos persze majd kijavítanak ha nem igaz.. egyetlen ember, Nyéki Zoltán két csoportja felel csak meg a feltételeknek, és mivel újakat már nem lehet létrehozni jó ideje, így egy emberre írtak megint egy új törvényt.

  Bár nekem az a kitétel is tetszik, hogy ha belépsz a csoportba, akkor jelzálogot rakathat a csoport az ingatlanodra, mert csak 🙂

  Ebből kimaradok inkább, és maradok LTPs, pedig építkeznék.

 • Panasonic
  Csak nekem tűnik úgy, hogy a NOK valójában ugyan olyan, mint amilyen 10 éve a Carion, Poligrupo stb. cégek voltak? Igaz akkor az állam a Pszaf és a GVH segítségével éppen hogy ellehetetlenítette a működésüket, mondván ez az üzleti modell a csalás melegágya.
 • Maci
  Valaki el tudná magyarázni ezt a licit/sorsolás dolgot? Ha kisorsolnak, akkor egész pontosan mivel is vagyok előrébb? Vagy fordítva, ha nem sorsolnak ki, akkor mitől esek el?
 • pk
  Allami MLM — 🙂 K. jo otlet!!! Lenne is otletem ki szervezhetne, olyan valaki aki sokaig ketkezi munkas volt, pl. gazszerelo, kissebb telepulesen lakik, es szereti a focit 🙂 A biztonsag kedveert a nevenek kezdobetui csakis M. L. lehet. 😀 Mert ilyenek a veletlenek.
 • Géza
  Ki adott már el 1000 lakást az elmúlt pár évben? Szerintem nincs olyan cég, aki megfelelne a feltételeknek. És akkor most alapvetően az a cél, hogy építőipari cégek legyenek szervezők? Nem inkább a pénzügyi szektorra kellene ezt bízni? Akár a lakástakarékokra?
 • antenna
  Az LTP-nek reszeltek. Így kell komoly pénzt átszivattyúzni, hogy elveszítse közpénz jellegét. Majd az lesz a jel, amikor ezeket a fogyasztói csoportokat 2 hétre átíratják 6 általánost (2+4) végzett Csorgoványokra. Utána mindenki mossa kezeit, elmúltnyolcév, nincs itt semmi látnivaló.
  Szép egy ország.
 • Kiszamolo
  Maci, mindenki havonta fizeti be a pénzt, de van aki már az első hónapban kap lakást a sorsolás és a licit miatt (licit: ki tol bele több pénzt), van aki csak 10 év után.
 • szocske
  nem néztem utána, de hogyan kezelik azt, ha vki az első hónapban lakást kapott, és a 2. hónaptól mégsem fizeti be amit kéne?
  ok, jelzálog, stb. de mire ebből pénzt látnak a többiek bedől az egész csoport.
  Vagy majd az állam kisegíti a többieket?
  és ha sokan lesznek, akik nem tudnak/akarnak fizetni?
 • Topfly
  Ez a rendszer kifejezetten a spekulatív lakásvétel erősíti, mert nem lehet vele tervezni. Mivel azonban nem lakásokat sorsolnak, hanem pénzt, nem is biztos, hogy az ember abban a pillanatban, amikor nyer akar olyan áron és kínálat mellett venni lakást. Az állam szempontjából értem, hogy miért csak az új lakásokat lehet venni, de a belépők szempontjából kifejezetten veszélyes, mert már most kialakult egy olyan kettős árrendszer, ahol az új lakásokért hatalmas prémiumot kell fizetni, amely nem biztos hogy kompenzál az állami támogatás.
  Az én környékemen például a CSOK-os új lakások négyzetméter ára 100-150 000 forinttal magasabb, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező újszerű lakások, ami azt jelenti, hogy egy 100 m2 lakást 10-15 milliós felárral adnak, ami teljesen benyeli a 3 gyerekes családok 10 millás CSOK-ját.
 • Topfly
  Gyakorlatilag teljesen olyan, mint a Carion és a Poligruppo. Azoknál azért volt sok panasz, mert ha meggondolta az ember magát nem tudta menet közben kivenni a pénz, ha meg valaki nem fizet vagy késve fizet, akkor az egész csoport megérzi, mert a sorsolással megnyert összeget nem lehet időre teljes egészében kifizetni.

  Arról meg nem is beszélve, hogy egy 100 milliós társaság miből tud garanciát vállalni milliárdokra. Ha meg esik az ingatlan piac vagy szimplán eltűnik az új lakások árából a prémium, miután átadták azokat, akkor össze fog omlani a rendszer, mint egy piramisjáték!

 • Grabovszky
  Ezt az egészet elmebeteg ötletnek tartom. Az LTP-vel szemben nem jár OBA-védelem a NOK-os befizetésekre – de ez csak az egyik ok.
 • Nándi
  És ki hiszi el nekik, hogy nem bundázzák meg a sorsolást és használják megfelelő emberek ingyen hitelhez juttatására az emberek pénzét? (Fejcsóvál)
 • Én is akarok kommentelni

  Már utána is jártak, összesen ketten felelnek meg a feltételeknek. Mindkettő ***** kötődésű (direkt nem írom le a párt nevét, de annyit segítek, hogy nem ellenzéki).
 • Zsolt
  1. A vásárlói csoportokat, ha jól tudom betiltották. Olyan szép volt, olyan jó, de mindig jött a gonosz, aki elvitte a pénzt.-Ezért.

  2. Demagógia, hogy a lakástakarékok hibája, hogy nincs új lakás. Tessék kérem számolni.
  Egy 10 éves lakástakarék 8 000 000 Ft-ot ad hitellel együtt.
  . Utána 66 800 Ft törlesztés jön 122 hónapig.

  Nézzünk egy négy fős családot : 4*8= 32 000 000 Ft a max összeg.HA HITELKÉPES mind a 4 szerződés.
  Ez havi 80 000 Ft megtakarítás 120 hónapig, majd 267 200 Ft törlesztés 122 hónapig.

  Ha a fizetés 20 %-ig terheljük a jövedelmet megtakarításnál, akkor a négy fős család minden tagjának a következő egy főre jutó jövedelemmel kell rendelkeznie havonta:
  A megtakarítás alatt: 100 000 Ft
  A törlesztés alatt: 334 000 Ft
  Ha 2 keresős a család akkor ez
  Megtakarításnál: 200 000 Ft nettó jövedelemnél
  :T668 000 Ft nettó fizetésnél igaz

 • Zsolt
  Folytatás

  No ezért nem épülnek új lakások. Nincs a 166 000 Ft havi átrlagjövedelemben akkora tartalék, hogy ezt ki tudja gazdálkodni.

 • mtoma73
  Akkor most már lehet tudni miről beszélt múltkor Matolcsy és Polt borozgatás közben. Lehet kicsit túltolták azt a bort. Komolyan érthetetlen miért nem lehetett volna egy LTP csak új lakásra nagyobb támogatással, ahogy Kiszámoló is írta?
  Persze a kormányerők védik, hogy ez olyan, mint a nyereménybetétköny sorsolás.
  Úgy tűnik nagyon el kell terelni a tanártüntetésről a témát valami másra. Ez kb. olyan, mint a reklámokban, amikor beteszik a bombázót bikinibenm vagy anélkül, hátha jobban fogy a termék. Itt meg, ha valamivel el kell terelni az emberek figyelmét, akkor gyorsan jön egy kis ingyenpénzes ötlet, hátha a szemek előtt megjelenő pénzkötegek elhomályosítják az emberek látását.
 • pepe
  LTP-ben 1 lakáscélra 5 egyén gyűjthet, így már eleve több az állami hozzájárulás.
 • Topfly
  A rengeteg hibája és veszélye mellett, azért van egy előnye is a NOK-nak nemzetgazdasági szempontból. A LTP-ben és az egyéb megtakarítási programokban, sokan és sokáig takarékoskodnak, de abból jó estben csak 5-10 múlva lesz valódi lakás, építőipari teljesítmény, adóbevétel és stb.. A NOK-nál viszont már az első hónaptól kezdve lesz lakás, ami rövidtávon pörgeti a gazdaságot. Persze nagy kérdés, jó e ez a rövidtávú szemlélet!
 • Géza
  igen, azt olvastam, de szerintem ők sem teljesítik a feltételeket. Ez két olyan cég, akik eddig fogyasztói csoportokat szerveztek. E téren van tapasztalatuk. De lakást nem adtak el egyet sem.
 • mtoma73
  A licit miatt leginkább a nagyobb összeget befizetőknek lesz első körben lakásuk.

  Egyébként ki tudja, hogy valaki az elején bevállal mondjuk 30 milliós lakásértéket, amit 6-8 év után “megnyer”, mennyit fog az éppen érni? Mit tud érte venni, lesz-e éppen olyan új lakás, ami neki jó?
  Nagyon bizonytalan ez az egész. Én nem vagyok gazdasági szakember, de nincs más módja rövid távon pörgetni a gazdaságot? Vagy kell-e egyáltalán? Nem lesz-e ebből is egy jó nagy lufi, ami majd jól kipukkan és megint meg kell menteni valakiket a mértékletesebb embereknek?
  Én nem is értem, hogy lehetnek Magyarországon szegények, lepukkant iskolák, korházak, stb.? Annyi felesleges pénz van ezek szerint: CSOK, NOK. Csak a végén meg az ne angolosan távoZOK a pénzetekkel legyen.

 • Tibor
  “Valószínűleg hamarosan megtudjuk, miért volt szükség egy újabb kvázi lakástakarékra.”

  Haat, azert mert a “csaladi osszefogassal” mar kicsit elcsepelt magyarazat arra, hogy hogy vesz hirtelen harminc+ evesen egy miniszter 160 millas hazat ugy hogy a fizuja kozel 2 millio..

 • Topfly
  100%-ig egyetértek a portfolio.hu véleményével:

  “A fentiek miatt arra számítunk, hogy csak a szegényebbek befizetésein nyerni kívánó spekulánsok, illetve a legnagyobb kockázatot is vállaló, legkevésbé tudatos szegény rétegek fogják igénybe venni a NOK-ot. Kérdés, ezzel a várhatóan korlátozott keresleti hatással eléri-e célját a konstrukció az új lakások építésének fokozására.”

 • Topfly
  Most összeállt bennem is mit kell csinálni! Be kell lépni a NOK-ba, majd rálicitálni 30-40%-os befizetéssel a szegényekre. A szegények adnak nekem egy kamatmentes kölcsönt, amellyel megveszem a lakást, majd kiadom ugyanazoknak a szegényeknek bérbe, hiszen nekik nincs lakásuk. A szegények bérleti díjából visszafizetem a tőlük felvett kamatmentes kölcsönt és így gyakorlatilag 60-70%-os kedvezménnyel hozzájutok egy új építésű lakáshoz 🙂
 • Serrin
  A szokásos mutyi, mert kizárt, hogy Átlag Béla nyerjen Haver Józsival szemben a sorsoláson. 10 év múlva meg majd “én” fizetem Átlag Béla megmentését, aki becsapottnak érzi magát. Lényegében jogosan, de ha Bélának van egy kis esze, akkor nem száll be ebbe az állami piramisjátékba.
 • antenna
  40 millás ingatlan 15 év alatt, az évente 2.67 milla, amiből 300-at ad állambácsi. Vagyis havi kb. 200 marad a polgárra. De ennyi havi megtakarítással 15 év alatt 42 millió jön össze, 2% kamatra. 3% átlagos inflációval 12 év alatt jön össze a 40 millió. És ez még csak a minimum befizetés, amivel vállalkozó emberünk eléggé hátra kerül a licitben, jó eséllyel nagyjából végig fizetheti.
  Másik eset a 10 milliós sztori: ez is legyen 15 éves futamidejű. Ehhez évente 666ezer kell, amiből 512 a polgáré, 154 az államé. Az havi 43000Ft a jelentkezőnek. Nem hiszem, hogy ezt a legszegényebb családok be tudják vállalni, úgyhogy ebben nem értek egyet a Portfolio-val.
  Ha nekem a 10 milliós ingatlan kell, kezdésnél nettó 2 milliót be kell tolnom, hogy az első lehetséges alkalommal már számítson a befizetésem. Így viszont 300 bukta, mert évente csak 300-at ad állam. Aztán a maxot kell fizetni. Hm?
 • ForeverGsm
  A Cariont és a Poligrupo-t ne vegyük egy kalap alá, hisz a Carion egyedüliként nyitott csoportként működött, ami lehetővé tette, hogy mindenki sok évvel előbb beköltözhetett, mint ahogy kifizette, tehát, kvázi kamatmentes hitelt kapott.

  A kilencvenes években az egyik legjobb dolog épp ezért a Carion volt. Nem is volt rá panasz, ellentétben az összes, zárt rendszerben működő csoportszervezőkre, ahol hazudtak az ügyfeleknek, azt állítva, hogy három havi befizetés után lakáshoz jutnak.

  Tudni kell a vásárlói csoportokról, hogy alapvetően inflációs környezetben piacképesek, hisz arra épül a rendszer, sikerrel, hogy kikerülje a magas banki kamatokat.

  Ahogyan csökkent a banki hitelek kamata, úgy vált egyre kevésbé gazdaságossá az ilyen befektetés, alapvetően ezért szűntek meg.

  Egy-két cég fennmaradt, akik kifejezetten a hazugságra építették az üzletüket; ezután tiltották be a szisztémát.

 • Kiszamolo
  Forever, amikor a kamatmentesség előny, ha te kaptad meg a kiválasztott dolgot először, ugyanúgy hatalmas hátrány, ha te az utolsók között vagy. Tehát magas infláció mellett pont annyira szívás, mint amennyire előnyös.
 • ForeverGsm
  Azért én szívesen lennék első egy ilyen csoportban, ha épp nincs lakásom, ami akár egy havi befizetéssel megoldódik. 🙂 Bár, a Carion ingatlanos rendszerében emlékeim szerint 3 havonta volt sorsolás, az autósban havonta. Ingatlanban 15 év volt a futamidő, s legkésőbb a 9. évben mindenki pénzéhez jutott, tehát a “legszerencsétlenebb” is 6 évig fizetett úgy, hogy már benne lakott az áhított ingatlanban.
 • Garbo
  Csak arra tudok gondolni, hogy ez csak komoly lehet, mert viccnek kicsit erős …
 • janos82
  :

  Elso mindenki szivesen lenne:) Nem ez a gond. A kerdes inkabb az, hogy utolso is szivesen lennel-e?:)