A NOK-ról még egyszer

Még meg sem szavazták a legújabb “Panem et circenses” törvényjavaslatot a NOK-ról, már több kérdés felmerült vele kapcsolatban. (Ezt írtam róla tegnap.)

Kicsit bővebben, mi is akar lenni ez az egész.

Update: itt van ennek a cikknek a folytatása.

Ez nem más, mint az eddigi fogyasztói csoportok felmelegítése, amit 2012-ben egyszerűen betiltottak. Erről már itt írtam, hogyan is működnek.

A dolog lényege, hogy létrehoznak egy csoportot mondjuk 120 vagy 300 fővel, előre meghatározott 10 vagy 15 év futamidőre, ennek a csoportnak a közös kasszájába havonta egy fix összeget fizetsz be, majd ha már összejött a vételár 20%-a, akkor először licitet tartanak, ki tol be több pénzt a havi befizetésen kívül. Ha valaki vállalja, hogy mondjuk előre befizet még 15%-ot és senki nem ígér ennél többet, ő lesz a szerencsés, aki vehet lakást a mások pénzén.

Ha ketten vagy hárman is ígérnek ugyanennyit, akkor közöttük kisorsolják, ki kapja meg a lakást a mások pénzén.

A futamidő alatt mindenki megkapja a lakását, de akinek sok pénze van, az előre, akinek kevés, az az utolsók között.

Aki eleve azért szállt be, hogy mások pénzéből kamatmentesen vegyen lakást, az hamar meg is kapja azt.

Aki pedig nem tud felmutatni további önerőt, az pedig kamatmentesen finanszírozza mások lakásvásárlását.

Ugyanis a rendszerben nincsen kamat. Nem is fizetsz, de nem is kapsz kamatot. (Bár elvileg a tagok pénzéből a felhasználásig állampapírt kell venni, aminek a kamata a csoportot illeti, de mivel a felhasználás folyamatos, a nyertesek vesznek lakást a többiek pénzéből, ezért ez elhanyagolható valódi kamatot jelent majd.)

Ha 10 évig kamatmentesen csak befelé tolod a pénzt, egy prémium állampapír átlag 4,5%-os kamatával és havi 90 ezer forint befizetésével lemondasz 2,8 millió forint kamatról.

Ezért cserébe kapsz 3 millió forint állami támogatást mínusz amit a csoport üzemeltetője felszámol költségeket. Eddig ez évi 2-3%-volt, az újabb 1,5 millió forint bukta és jó eséllyel lesz belépési díj is (ahogy a lakástakaréknál is van), ebből fizetik az ügynököket, akik a beetetős előadásokat fogják tartani, mint 2012 előtt a fogyasztói csoportoknál.

A licitálás miatt máris látszik, hogy rengeteg ember fog beugrani minden csoportba, akinek van elég pénze vásárolni és csak azért lép be, hogy a kisemberek pénzéből lakást vehessen.

Amint látod, az állami támogatás jó esetben arra elég, hogy a kiesett kamatot pótolja, ha te csak a vége felé fogsz lakáshoz jutni.

Mivel csak új lakást vehetsz belőle és a licit és sorsolás miatt akkor sem tudod, hogy mikor, nagyon meg van kötve a kezed.

Hirtelen kiderül, hogy te nyertél, szaladjál vegyél gyorsan egy lakást hat és fél év múlva, amilyet éppen árulnak a piacon és amennyiért éppen adják és amilyen helyszínen éppen venni lehet.

Vajon hányan élnek olyan élethelyzetben, akiknek lakhatás kell, hogy mindegy mikor és hol és milyen lakás, csak valamikor a következő 15 évben legyen akármilyen lakásom?

Ennyi állami támogatás mellett mennyibe fog kerülni egy új lakás 3-5-11 év múlva? Nem vennél majd inkább egy használtat 15 millióval olcsóbban? Nos, a NOK-kal majd nem tudsz választani.

Ez is azt mutatja, maximum a spekulánsoknak jó ez a megoldás, akik állami támogatás mellett befektetési célből akarnak lakást venni.

Mi van, ha két év múlva rájössz, hogy ez hülyeség volt és ki akarsz szállni?

Újabb csapda: a pénzedet nem kapod vissza, csak ha már felbomlott a csoport 10-15 év múlva. Addig vonják az éves költségeket és kamat nélkül használják a pénzed.

Mennyi volt az infláció az elmúlt 20 évben? Ha visszatér újra a 3-4% feletti infláció és/vagy az 5-6-8%-os banki kamat, nagyon rossz üzlet lesz egy ilyen 10-15 éves konstrukcióban üldögélni. (Kivéve persze, ha te már az elején lakáshoz jutottál.)

Még elmerenghetnénk azon, miért került bele a törvénybe az ezer lakás értékesítése, amikor itt csak kőkemény szervezés van, de nyilván csak azért, mert azt szeretnék, hogy valaki járjon jól a lehetőséggel.

Ez pedig nem az adófizetők széles tömege lesz. Ha a lakástakarékok támogatására évi 50 milliárdot dobunk ki, akkor a NOK négyszer akkora támogatása mennyibe fog kerülni egy-két év múlva?

Eddig mondhattuk, hogy sebaj, az új lakás áfáján bejön a támogatás nagy része, csak azt éppen most vittük le 5%-ra.

Röviden ennyit érdemes tudni a NOK-ról. Illetve egyelőre ennyit lehet tudni.

Share

76 hozzászólás

 • Átlag magyar hozzáállás
  Ez jó mert így nyerhetek lakást akár egy-két éven belül, ahelyett hogy a szemét bankokat támogatnám!!

  Ismerősöm is nyert a gépkocsi nyeremény betéttel.

 • Aggódó
  Én leginkább valamilyen államilag szervezett piramisjátéknak képzeltem a NOK-ot. Ahogy olvasom, nem sokat tévedtem.
 • Szabó Szilvia
  Abszolút egyetértek, nekem sem tetszik, pedig szeretnék majd lakást venni mind a két lányomnak valamikor, de nem a Nok-kal, ezt egy nap alatt eldöntöttem. Pedig vártam, hogy induljon, de csalódást okozott.
 • Gejza
  Nem valaki, hanem Nyéki Zoltán: index.hu/belfold/2016/03/16/torvenyalkotasi_bizottsag_nemzeti_otthonteremtes/
 • Zabalint
  Én meg eldöntöttem most, hogy ebben az országban lakást nem veszek, mert bármikor elértékteleníthetik ehhez hasonló módszerekkel. Ami van, nem adom el, ha gyereket vállalunk, azt meg már nem ebben az országban fogjuk megtenni.
 • Bence
  Letelepedési államkötvény, Stabilitás Megtakarítási Számla, Nemzeti Otthonteremtési Közösség…
  Ez a Hírcsárda blog, vagy ezek tényleg igazak? Remélem igaz, mert viccnek kicsit durva lenne…
 • András
  Bár szomorú, de azért ezen mégis felröhögtem. 🙂
 • Topfly
  Bemásolom ide a másik cikk alatti véleményemet:

  Most összeállt bennem is mit kell csinálni! Be kell lépni a NOK-ba, majd rálicitálni 30-40%-os befizetéssel a szegényekre. A szegények adnak nekem egy kamatmentes kölcsönt, amellyel megveszem a lakást, majd kiadom ugyanazoknak a szegényeknek bérbe, hiszen nekik nincs lakásuk. A szegények bérleti díjából visszafizetem a tőlük felvett kamatmentes kölcsönt és így gyakorlatilag 60-70%-os kedvezménnyel hozzájutok egy új építésű lakáshoz 🙂 Ha a bérleti díj meg nagyobb, mint a kamatmentes kölcsön (a jelenlegi piaci helyzetben az), akkor még a kezdeti 30-40%-ot is visszakapom és gyakorlatilag ingyen lesz lakásom 🙂 Éjen a NOK, a szegények és a spekuláció 🙂

 • janos82
  :

  Nekem is kb hasonlo otletek jutottak az eszembe:)

  Az a helyzet, hogy mi elobb akarunk hazat venni minthogy a NOK-bol barmi is lehessen.

  Viszont ahogy elnezem a szabalyozasat meg nem “megfelelo” nekunk. Mondjuk szerintem meg sokat fog valtozni ( mint ahogy a CsOK is sokat valtozott).

  Mondjuk en csak akkor kezdenek bele, ha minimum benne van, hogy epithetek, vagy epittethessek azokkal, akikkel en szeretnek.

  Ja, es a licit miatt csak akkor kezdenem el, ha lenne eleg penzem arra, hogy tudjak meg beletolni:) Bar ez a fajta szabalyozas meg nem a legszerencsesebb…

  Ezekkel a szabalyokkal maximum olyanoknak valo, akiknek amugyis van 10-20 milliojuk, amit ingatlanba szeretnenek fektetni az elkovetkezo evekben…

 • Topfly
  Nagyon remélem, hogy a törvény majd nem korlátozza a jutalékot, amelyet a NOK-os cég fizet az ügynököknek a palimadarak beszervezéséhez. Minél nagyobb a jutalék, annál könnyebb lesz beszervezni a hülye szegényeket, akik majd megveszik nekem a lakást 🙂
 • gertitorpe
  Vajon NOK-kal vásárolt új lakást beköltözés nélkül el lehet adni CSOK-osoknak?
 • TT
  @Topfly: viszont lehet, hogy eleve olyanokkal lesz tele a csoport, akik ugyanezt a taktikát követik és akkor megint csak a szerencsén múlik, hogy mikor kapsz pénzt. Játékelmélet ugye. Ráadásul ha jól értem azok kerülhetnek egy csoportba, akik ugyanolyan összegű havi megtakarítást fizetnek. Ha te kimaxolod az adót és sokat fizetsz be, akkor biztos nem a szegényekkel kerülsz egy csoportba.
  Amúgy már az LTP-ben is az a szép (bár nekem van 3 is), hogy ha leosztod a kifizetett pénzt a futamidővel, akkor kiderül, hogy a pénztár elrakja a pénzed kamatait, az állami támogatás kamatait, és még egy kicsit az állami támogatásból is azért, hogy hozzájuthass az állami támogatáshoz.
  Ez kb. ugyanaz, mint az UL és a nyugdíjbiztosítás, amiket csak az állami támogatás tud/tudott nyereségessé tenni.
  A NOK ugyanerről szól, vagyis az állami támogatásért cserébe a szervező mocskosul meggazdagszik majd.
 • NAR
  “Vajon hányan élnek olyan élethelyzetben, akiknek lakhatás kell, hogy mindegy mikor és hol és milyen lakás, csak valamikor a következő 15 évben legyen akármilyen lakásom?”

  Akiknek 10 év alatti gyerekük van és szeretnének neki lakást, mire nekiindul az életnek? Ezzel együtt rettenetesen rizikósnak hangzik a konstrukció, remélem amikor bedől, akkor előveszik azokat, akik megszavazták…

 • janos82
  :

  Ha igy marad(ami elegge valoszinutlen), akkor is lesz eselyed: jelentkezel egy olyan csoportba, ahol szegenyebbek vannak. Raadasul nem kell neked a leggazdagabbnak lenni, eleg, ha benne vagy a TOP10%-ban.

  Ha meg azt nezed, hogy mitol eri meg neked(allami tamogatas), az nem oszt-szoroz abbol a szempontbol, hogy ettol meg megeri.

  Lehet, hogy itt is az lesz majd a nyero strategia, ha a legkisebb osszegu csoportba mesz, de aztan a maximumot fizeted:D

 • S.E.
  Szokásos magyar mutyi. Messziről bűzlik az egész, s mint ilyen, kerülendő.
 • Nagy Ferenc
  …És a szervezői minősítés feltételeinek egyenlőre csak két cég felel meg Magyarországon, az egyik a Carion Zrt.a másik a Poligrupo Hungária Zrt….

  Micsoda nevek…most utalok rögtön.

 • Topfly
  A spekuláció, nyilván azért spekuláció, mert van némi rizikója is a dolognak, de ha a szervezőknél találsz egy havert, akkor előre jól meg tudod becsülni milyen csoport fog összejönni. Az állami támogatás csak egy extra! Nem feltétlenül kell a maximum befizetésre spekulálni! Beléphetsz akár 10 szegényebb csoportba, állami támogatás nélkül is. A lényeg, hogy kevesen legyetek a spekulánsok és a licittel az időszak elején kapjatok lakást, amelyet a többiek finanszíroznak kamatmentesen 🙂
 • Adam
  Ennél nagyobb ökörséget még nem hallottam, mint ez a NOK!

  Ennél Tribuszerné pilótajátéka egy ésszerűbb dolog volt.
  Nem értem, hogy ez miért lenne etikus az állam részéről?
  Nyilván nem az. Csak a növekedés számít?
  És hogyan lehet ezt a CSOK-al összekötni? Nyilván sehogy.

 • janos82
  :

  Igen, ezek a nevek jelentik a legnagyobb problemat. Az OBA garancia hianya ( illetve a befizetendo osszeg nagysaga) miatt en csak nagy ceggel szerzodnek le. Olyannal, aminek nemzetkozi hattere van, vagy ha az nincs, akkor legalabb egy “jelentos” szereplo legyen mogotte.

  :

  A kerdes csak az, hogy mennyire tudod jol beloni a csoportot. Illetve, hogy mi lesz az extra befizetesek sorsa? Azokra is jar idovel az allami tamogatas vagy nem? Valamint eddig nem tul biztato a szervezo cegek sora. Ha nem all be mogejuk egy nagy penzintezet, akkor en biztos kihagyom.

 • Laya
  Inkább a Helix, vagy mi a rosseb 🙂
 • mriegler
  Javítsatok ki, ha tévedek, de szerintem csak spekulánsok (meg egy-két palimadár) fognak ilyen feltételek mellett belépni egy csoportba. Ha jól értelmezem nem lesz igazán “szegényebb” csoport, hiszen a havi minimális befizetés (15 év és 10 milliós minimum mellett is) 43ezer. Vagy én nem értek valamit?
  Én nem igazán építenék arra, hogy majd a “szegények” megfinanszírozzák a lakásom, mert én olyan okosan és ügyesen félretettem 5-6 milliót, amit majd a megfelelö pillanatban beletolok a NOK-ba, mert a 300-as csoportból 150-en erre pályáznak majd. Ha meg több van a zsebedben, akkor meg vedd meg a lakást most, és lehetöleg használtan…
 • Elamie
  A finanszírozási közösségek, csoportok egyszer már belebuktak ebbe, pont amiatt, mert a kispénzüek úgy érezték átverik őket ami akárhonnan nézzük igaz is. Ez a NOK új szintre emeli az emberek megtakarításának kicsalását. Remélem bedől ez is még mielőtt egyáltalán elindulna. Azt hittem csak a CSOK a palira vevés új szintje. Tévedtem. Ettől a kormánytól bármi kitelik.
 • Géza
  ha jól értem, itt az állami támogatás akkor kerül kiutalásra, amikor neked a csoport folyósít. Mivel kamat úgy sincs, nem is lenne jelentősége, hogy azt évente jóváírják, mint az LTP-nél. Tehát ha hamar kapod a pénzt, akkor is a teljes futamidőre járó támogatást megkapod.

  De azért zavaros az egész. Ha előre akarok kerülni a sorban, akkor effektive be kell nyomnom mondjuk a 30%-ot, vagy csak jelzem, hogy hajlandó vagyok annyit benyomni, és ha nyertem (azaz tényleg előre soroltak) akkor kell csak ténylegesen betennem? A licit, az számomra ez utóbbit jelentené, de máshol meg úgy tűnik, hogy az első verzió játszik.

 • Topfly
  Ha megkapod a lakást te vagy birtokon belül és már nem számít mennyire megbízható a cég 🙂 Arról meg hogy milyen a csoport összetétele, ha ügyes vagy szerezhetsz némi bennfentes infót 🙂 100-120 embernél, ha bekavar 10 spekuláns nem nagy gond! A lényeg, hogy a spekulánsok aránya ne haladja meg a 10-20%-ot. 🙂
 • Vakmacska
  Végülis….Albániában hasonló ötletelések megvalósításából úgy emlékszem volt egy kis polgárháború-féle, amíg a csősz (néhány ENSZ-katona személyében) szét nem zavarta a bulikát.

  Itthon nem szívesen látnék ilyesmit, bár ugye kisebb előképek már voltak.

  en.wikipedia.org/wiki/Albanian_rebellion_of_1997

 • Topfly
  Ez szerencsére nem piramisjáték és ha csak nem omlik össze az ingatlanpiac, nominálisan nem is lehet majd sokat bukni rajra, de ahogy a kiszámoló írta, a kamatok elvesztése is milliós bukással ér fel.
 • Családfő
  Akkor már inkább a kairos 🙂 …megvannak még?
 • janos82
  :

  en is attol felek, hogy kell majd nemi kapcsolat, hogy a megfelelo csoportba kerulj. Igazabol az egesz azon mulik, hogy mazlid lesz-e ( a tenyleges spekulansok szama 40% alat marad), vagy sem, es a csapat 70%-at olyanok teszik ki, mint te, aki minimum 5-6 millioval szall be a legelejen. Ha az utobbi a helyzet, akkor nehez lesz szerencsesnek lenni.

  Raadasul hogyan kezelik, ha en betolok 3 evet elore?

  A vegen ez lehet, hogy annak lesz jo, akinek mar megvan a teljes toke ami kell, de belep egy ilyenbe, az elso honapban betolja, igy mar az elso evben nyerhet:) Nala csak annyi tortent, hogy kapott ajandekba 30%ot:)

  :

  Ha eleg beigerni az osszeget, az annyibol valtoztat a dolgon, hogy akkor hitellel is kitoldhatod, valamint biztos lesznek olyanok, akik rosszul merik fel, hogy mennyit igerhetnek be ( pl szamol egy hitellel, vagy egy rokoni kolcsonnel )

 • gab
  Nem értem, miért nem a normál lakástakarékpénztárakhoz adott támogatást növelik meg. Ennek a NOK-nak nem sok értelmét látom, nem lehet vele tervezni. Én nem fizetem senki lakáslottóját.

  Egyébként az építőipar nem (csak) azért nem pörög, mert “nem épül elég lakás az LTP-kkel”, hanem mert a fizetőképes és ilyen életszakaszban lévők közül sokan elmennek külföldre, ergo kereslet sincs akkora. Korszerűsítésre kéne inkább program, hogy a meglévő házakat és lakásokat lehessen energiatakarékossá tenni! Nem akar mindenki költözni, meg újat építeni, de a meglévők felújítása is elég munkát adna.

 • Gabor33
  Szerintem jobb lenne, ha újra bevezetnék a lakás nyereményt a lottón. Újra épülhetnének lottóházak! 🙂

  Mint régen! Amire talán még viktor és matolcsy is emlékszik, hisz honnan máshonnan jöhetnek ezek az ötletek 🙂

  magyarjarmu.hu/wp-content/uploads/letoltes/autonyeremeny.pdf

 • Somez
  Nekem nagyon gyanús, hogy ennyire tolják a saját ingatlan vásárlását már évek óta. Persze értem, hogy ez kell a népnek de szerintem inkább arról van szó, hogy ha majd mindenkinek hitelre lesz saját lakása akkor majd szépen bevezetnek egy zsíros ingatlanadót.

  Mondjuk ettől függetlenül még mindig akarok saját ingatlant, mert az albérletezés összességében (anyagi + érzelmi oldal) nem kivitelezhető út számomra.

 • kispista
  köszi, erről még nem is hallottam!
  “By the end of 1996 the schemes peaked. The interest rates that they offered were very tempting; Sudja offered 100% interest.”

  100%-os hozam, ééédes istenem… egy egész országot is simán meg lehet hülyíteni, nem hiszem, hogy a magyarok sokkal okosabbak lennének az albánoknál viszont nagyon szereti a könnyű pénzt, lásd devizahitel, questor, budacash, csak hogy az utóbbiakat említsem. Ja meg tegye fel a kezét akinek nem volt még legalább egy olyan ismerőse aki mlm-es évezred bizniszébe akart volna berángatni, amivel pillanatok alatt milliomosok lehetünk. Na? Nem látom a kezeket! 🙂

 • janos82
  :

  Szerintem az egy igen szep buko, ha az utolso evben kapod meg a lakasodat. Arrol nem is beszelve, hogy mi van akkor, ha a 7. evben atmenetileg ( mondjuk 1 evig ) nem tusz fizetni? Itt sokmilios buktak lehetnek, raadasul olyanoknak, akiknek ez nagyon fajhat…

 • Lui
  Elnézést, előre szólok, ez nem lesz szofisztikált vélemény.

  Ez egy undorító, tetves, átláthatatlan, korrupciótól hemzsegő újabb állami csapda. Aki ilyen baromságba belép, az meg is érdemli. Devizahitel 2. Ezen csak megint a kedves kormány es kormányközeli tagok fognak kaszálni. Komolyan nem hiszek a szememnek, hogy ez most komoly-e.

 • Tzsuzsa
  Engem nagyon érdekelne, mi a terv, mi lesz azoknak a csoportoknak a sorsa, amelyek tele lesznek fizetésképtelen és/vagy fizetni nem akaró emberekkel? Az eddigi fogyasztói csoportok többsége abba bukott bele, hogy a rengeteg megtévesztett ember, amikor rájött, hogy szó nincs ott “hitelről”, pláne nincs szó azonnal lakásról, esze ágában nem volt a bizonytalanra tovább fizetni a havidíjakat évekig. Egyelőre fel nem tudom fogni, hogy ez a spekulánsokon kívül kinek lesz jó?
 • Zsolt
  A tervezet 9. Paragrafusa alapján a szabad pénzeszközöket leķötik, vagy állampapírba fektetik.A hozamot szétosztják a tagok között a befizetés arányában. Így nem veszik el a kamat.
 • Kiszamolo
  zsolt, ez csak addig igaz, amíg nem vesznek lakást, mert utána már nem lesz szabad pénzeszköz, vagyis ez csak porhintés, mert kamat az nem lesz.
 • antenna
  Zsolt, nem kötelező befektetniuk es hozamot fizetni. Ha lesz egyáltalán szabad pénzeszköz. A befizetesekbol viszont biztosan vonnak 3%-ot.

  Mi van, ha a vállalt összeg 60%-át betolom az elején, gyorsan kapok lehetőséget ingatlant venni? A maradék 40-et 10 év alatt torlesztem? Vajon az állam a teljes futamidő összes támogatását odaadja már néhány hónap utan?
  A csoporttagok anyagi hátterét nem lehet előre felmérni, belsős ismerőssel sem. Senkiről nem lehet tudni, mekkora összegeket tud megmozgatni. És ha tele a csoport spekulansokkal, akkor sokaknak kell sokat varni.

 • Topfly
  Elméletileg nem nagy probléma a csoport szempontjából, ha valaki nem tud fizetni, de még az sem gond, ha az összes tag nem fizet. A befizetett pénzét, mindenki csak a legvégén kaphatja vissza, ha nem kapott lakást. Aki kapott lakást annak két lehetősége van. Vagy fizet a végéig és visszafizeti azoknak a pénzét, akik finanszírozták a lakásvásárlását vagy nem fizet és akkor eladják a jelzáloggal terhel lakását, amiből kártalanítják a többi tagot! Cumi, akkor van, ha a lakás sokkal kevesebbet ér a piacon, mint amennyiért megvették.
 • Zabalint

  Valójában akkor lenne igazságos egy ilyen rendszer, ha a már felépült lakások tulajdonosai kamatokat is fizetnének a többieknek. Na de akkor ugyanott vagyunk, mint ha valaki hitelből vesz lakást.
 • janos82
  :

  De mi lesz a kamatokkal azutan, hogy vettek lakasokat?

  Mivel szinte biztos, hogy folyamatosan komoly osszegek lesznek bent. Ugyanis a nyeremenyert elore befizetett osszegek(licit, extra befizetes) bent marad, azt nem veszik ki.

 • Zabalint

  Bent csak átmenetipeg marad bent pénz, hiszen bizonyos időközönként valakiknek lakásokat vesznek. Tehát a tőke nagy része nem kamatozik, mert lakásban van. Az extra befizetések sem, azoknál csak az a kérdés, hogyan számolódnak el, mertbegyébként azok is lakásokba mennek.
 • Topfly
  Anno egyszer részt vettem egy Carion előadáson és ha jól emlékszem a licitekből bejövő extra pénz arra használták, hogy extra sorsolásokat tartsanak annak érdekében, hogy a tagok hamarabb jussanak hozzá a vágyott tárgyhoz. Magyarán ha sokan nagyon sok extra befizetéseket csinálnak, akkor a tagok nem egyenletesen kapják a lakásokat, hanem a futamidő elejére összpontosul a legtöbb átadás. Ha jól működik a rendszer, nem kell hogy megmaradjon sok pénz, amit befektetni lehetne.
 • HCsaba
  Igen ám, de az emberek 99,9%-ának van esze, meg olvassák a Kiszámoló-blogot. Így aztán a spekulánsok egyszer csak azt veszik észre, hogy kizárólag ők léptek be a rendszerbe. (Tudom, Orwell meg vigyorog a háttérben…)
 • Katell
  Egy ideje gyakran mantrazom a hirek alatt, hogy legyen Hircsarda, legyen Hircsarda… Es kiderul hogy nem az. Mostmar kezd egyre ijesztobbe valni a helyzet. 6 ev Franciaorszag utan visszajottem Magyarorszagra par eve, most ujabb koltozesben gondolkodunk.
 • Tzsuzsa
  már hogyne lenne gondja pl azoknak a fegyelmezetten fizető tagoknak, akik a többiek nem fizetése miatt esetleg csődbe viszik a csoportot x év múlva? Szerinted ölbe tett kézzel, boldogan fogja nézni egy olyan ember ezt a helyzetet, aki pl már 5-6 évig befizetett, majd végül becsődölt a csoport ? Ok, elméletileg visszajár a pénze majd valamikor, no persze a működési költségek és a felszámolással járó összes költség levonása után…
  A magyarok fizetési morálja, megtakarítási hajlama siralmas, a többség jövedelme alapján lehetőségeik se rózsásak, így nem igazán látom át, hogyan lesz ez tervezhető 10-15 évre?
  A lakástakarék pénztári megtakarításokból bármikor ki lehet szállni, ha valakinek másképp alakul a helyzete, max van némi költsége, de a NOK-ból csak a végén van kiugrási lehetőség.
  Ismerve a magyarok mentalitását, háááát…… Én tuti nem szeretnék egy ilyenben részt venni.
 • Gergely
  Ilyen ötletek olyan országban születnek, ahol az igények kielégítése a normális gazdasági működés mellett nem lehetséges. Új lakásokat pénzzel lehet teremteni, a pénzt pedig meg kell keresni, amihez termelés kell. Ha a gazdaság nem bővül, akkor csak a meglevő pénzmennyiséget tologatjuk a közösség tagjai között igazságosabb vagy kevésbé igazságos alapon. Ez az utóbbira példa.
 • Aggódó
  Piramis, ha mondom.

  mandiner.hu/cikk/20160317_juszt_laszlo_r_i_a_d_o

 • Topfly
  Nem érted a lényeget! Megpróbálom egyszerűbben megfogalmazni!
  Bármennyire is furcsa, de egy, több vagy akár az összes tag nemfizetése nem idézhet elő csődöt. Miért?
  1.Ha valaki nem fizet elveszti a jogosultságot a sorsolásokon való részvételre és csak a futamidő végén tarthat igényt a befizetett pénzére.
  2. Ha az összes olyan tag szünteti meg a fizetést, aki nem kapott lakást, akkor a futamidő végéig nem lesz több sorsolás.
  3. Ha olyan tag szünteti meg a fizetést, aki már kapott lakást, akkor mivel a lakásán jelzálog van azt elárverezik.
  4. Ha csak azok akik kaptak lakást fizetnek rendesen, a futamidő végére pont annyi pénz fog összejönni, hogy ki lehet fizetni azokat akik időközben megálltak fizetni, de nem is kaptak lakást.

  Csőd csak két estben képzelhető el.
  1. Ha az ingatlan árak nagyon lemennek és az árverések nem fedezik a hitelt.
  2. Csalás vagy sikkasztás.

 • Gábor
  Azt az aspektust is nézni kell (a CSOK-nál is), hogy csak új lakásra működik a konstrukció.
  Azaz szépen összegyűlik a pénz új lakásra, megveszed.
  Egy perc múlva az a lakás már nem új – nem jár rá semmiféle csoda állami támogatás – azonnal 40%-al kevesebbet ér.
  Lakni benne jó, de eladni lehetetlen.