Egészségpénztárak egészségbiztosítása

Miután már többször megkaptam levélben és hozzászólásban is a hírt, miszerint az MKB Egészségbiztosító kötelező egészségbiztosítást köt a tagjainak, egyszerűbb írni róla.

(Egyébként ebben semmi újdonság nincs, más egészségpénztáraknál már régebb óta működik ilyen rendszer.)

Mit tudunk az MKB Egészségbiztosító egészségbiztosításáról?

Egyrészt kötelező mindenkinek, aki tagja a pénztárnak (bár külön nyilatkozattal kiléphetsz belőle). Egyetlen biztosítónak sem érné meg, ha csak azok vennének egészségbiztosítást egy-egy csoportból, akik elég idősek és vagy betegesek ahhoz, hogy garantált ráfizetés legyen bármilyen szolgáltatás.

(Ezért nincsen még a Kiszámoló Egyesületnek sem egészségbiztosítása a csoportos életbiztosítás mellé, nem kötelezhetek mindenkit, hogy kössön havi x ezer forintért még egészségbiztosítást is, a biztosítónak meg nem jó, ha csak a sokat orvoshoz járók és/vagy az idősebbek kérik.

Talán most kapunk egy ajánlatot, amit csak az köt meg, aki akar, már hetek óta ígérgetik, hogy küldik az ajánlatot, de hát nagyon lassan történnek a dolgok.

A másik, amit szeretnék és talán sikerül is, hogy normál lakossági egészségbiztosítást köthet bárki, de 20%-kal olcsóbban (lemondunk a jutalékról). Így az kötne, aki akar, mindenki a saját (és családja) korának megfelelő díjat fizetné. Az sem lenne rossz ajánlat, de a technikai kivitelezés miatt az is csúszik, hogy neten keresztül köthesd kedvezménnyel és kényelmesen, mert ingyen nem szeretnék mindenkivel egyesével találkozni és aláíratni a papírokat. 🙂 Remélem hamarosan lesznek konkrét dolgok. Ezért is csúszik egyébként az egészségbiztosítós cikk is. De ezt csak így zárójelben.)

A második dolog, nagyon olcsó: mindössze havi 83 forint.

De ennyi pénz is sok, ha semmit nem kapunk érte. Nézzük meg, mi jár ilyen pici pénzért? (Egy normál egészségbiztosítás havi 8-10 ezer forinttól kezdődik.)

Nagy csodák nincsenek ezen a piacon, kis pénzért kevés szolgáltatást tudsz kapni, ezen gondolom senki nem csodálkozik.

Mit kapsz havi 83 forintért?

– Telefonos ellátásszervezés. Ez nem túl sokat takar, ha bajod van, telefonon elirányítanak, mikor hová menjél.

– Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok max. 300 ezer forintért évente.

Két dolgot kell tudni. Az egyik az, hogy figyelmes olvasással rájössz, hogy a leggyakoribb eset, az ultrahang ki van zárva a lehetőségek közül. MR-re, CT-re és PET-CT-re viszonylag kevésszer megy el egy átlagember.

A másik fontos dolog, hogy nem te kéred, hogy szeretnél egy PET-CT-t, hanem csak indokolt, orvosi esetben veheted igénybe.

– Egynapos sebészeti ellátások, maximum évi 300 ezer forint értékben.

Itt az egynaposon van a hangsúly, azonban ebbe manapság már sok minden belefér: laporoszkópos epekő-eltávolítás, sérvműtétek zöme, stb. Komoly műtétet nem fog kiváltani, de ez már nem a nesze semmi, fogd meg jól ajánlat. Ez több esetben jól jöhet, nem az állami rendszerben vársz epekő műtétre és itt nem kell hálapénzes boríték sem.

– Kritikus betegségekkel kapcsolatos kezelések évi 600 ezer forintos limittel. Ide tartozik a rák, agyvérzés, infarktus, stb.

Most akkor ér valamit ez a biztosítás?

Igen, tulajdonképpen ennyiért ez egy jó ajánlat, de vegyük észre a korlátait is, a legtöbb esetben vagy nem fog téríteni, vagy nem eleget az éves limit miatt.

(Ha 600 emberből egy veszi igénybe csak az utolsó 600 ezres költségtérítést, már nem éri meg a biztosítónak. Egy PET-CT is 250 ezer Ft, az is elviszi 250 ember teljes egyéves befizetését.)

Ez messze nem vált ki egy egészségbiztosítást, de ha egészségpénztárt választasz, ez lehet döntő érv az egyik, vagy a másik mellett, mert azért a semminél lényegesen több ennyi pénzért. Persze ne felejtsd el azt sem megnézni, mennyi az egyéb működési költség.

(Mivel a biztosító ugyanaz, mint a miénk, megkérdezzem-e, hogy mi köthetünk-e ilyet? Ennyiért nyilván nem kapjuk meg, de talán havi 200 forint körül igen. Ha tagja vagy az egyesületnek és érdekel a dolog, írj hozzászólást.)

 

Share

106 hozzászólás

 • szocske
  , szerintem éves 12ezer Ftal nem éri meg egyikbe sem, bár járna erre éves 2400 Ft adóvisszatérítés (amennyiben a 20 éveseid már fizetnek szjat), de ennek java részét elviszik a költségek, éves 1000Ftért pedig nem érdemes vacakolni vele szerintem.
  A legtöbb helyen sávos az elvonás, ezért befizetésnél érdemes a 750ezres felső határ megközelítésére törekedni, vagy 2 évre lekötni a bent lévő pénzt.
 • tip
  @ügyvéd ez nagyon igaz, a magánbiztosítók azért mernek egyáltalán biztosításokat eladni, mert az igazán drága kezeléseket úgysem fizetik. Olyan eseményre, ami valószínűleg be fog következni (esetleg többször is), mint pl. a fogászati kezelés, értelmetlen biztosítást kötni, hiszen a biztosító sem hülye: a várható költségeket plusz a nyereségét osztja el a biztosítás tartamára, ez lesz a díj. Olyan eseményre sem érdemes biztosítást kötni, ami ugyan valószínűtlen, de a költségei nem vészesen nagyok. Biztosítás arra kell, ami valószínűleg nem fog megtörténni, de ha mégis, akkor csődbe visz.

  Amíg kötelező a TB-t fizetni (azaz: a ritkán szükséges, de drága kezelések fedezete eleve adott és fizetni kell) és amíg a privát biztosító mazsolázhat a szolgáltatások között, addig nincs igazán létjogosultsága a magánbiztosításnak. Helyette olcsóbb a megtakarítás.

 • tip
  A biztosítás egyik hátránya még az egyik választ – másik fizet anomália, ami árnövelő hatású: az orvos és a beteg választja ki a kezelést, de nem ők fizetik azt. Így a döntés pillanatában nem érdekeltek a takarékosságban. Márpedig ha mindegy az ár, akkor miért ne legyen minél magasabb. Ha megtakarításból fizetem az kezelést, oda fogok figyelni az árra is, míg a biztosító az ajánlattevéskor azt feltételezi, hogy az árra tekintet nélkül fogom kiválasztani a szerintem legjobb kezelést, ezért magasabb lesz a díj.

  A másik hátrány, hogy a biztosítási esemény bekövetkeztekor a biztosítók általában nem annyira készségesek, mint a díjak beszedésekor. Különféle (jogos és kevésbé jogos) indokokkal igyekeznek kibújni a fizetés alól, ami elég frusztráló az ügyfélnek. Míg ha saját megtakarításból fizetem az orvost, akkor egyedül én döntök, mikor és melyik kezelést veszem igénybe.

 • ügyvéd

  Hogy lenyugodjon a háborgó lelked, elmondom, hogy ha egyszer majd megöregszem, és nem akarok/tudok már pénzt keresni, akkor valami florida szerű nyuggerparadicsomba tervezem áttenni a székhelyem, ahol természetesen piaci alapú full egészségbiztosítást (is) kötök majd, nem terhelvén így a kis országunkban hátramaradottakat…. 😀
 • NAR
  “Ha nincs tűz, ablakon kidobott pénz a lakásbiztosítás. Ha egyszer lesz, ezerszeresen megtérül húsz évnyi díj is.”

  Erről van szó. Abból kiindulhatunk, hogy a biztosító jól jár az üzleten, különben nem csinálná. Ha a lakás árának tízezredét kéri el havonta, akkor gondolom húszezerből havonta maximum egy lakás ég ki, különben nem érné meg a biztosítónak. Ezzel szemben mi a valószínűsége annak, hogy életem során ilyen komolyabb egészségügyi beavatkozásra szorulok? 60-70%? Ez csak akkor érheti meg a biztosítónak, ha beszedi díjban a költségeket – de akkor meg miért is fizessek biztosítást és miért ne tegyem félre ezt a pénzt?

 • Kiszamolo
  tip, pontosan benne van, évente mire mennyi jár és mikor vagy jogosult a kezelésre. Így kicsi az esély, hogy elszálljanak a költségek.

  Élet és egészségbiztosításoknál 10% körüli az elutasítási arány, ezeknek zöme azért van, mert nem is szólt arra a biztosítás, amire kártérítést igényeltek. Másik nagy csoport, akik öngyilkosok, részegek vagy drog hatása alatt voltak.

  A valóban vitatható esetek száma 1% körüli, arra meg ott a bíróság, ha szerinted neked jár a pénz.

 • Kiszamolo
  Tip, menj el egy magánklinikára havi 8 ezerért meg menj el egy állami rendelőintézetbe cirka havi 50 ezer EHO-ért, aztán majd rájössz, miért fizetnek emberek ennyit azért, hogy ne 3 hónap múlva, meg fél év múlva kapjanak időpontokat egy egyszerű ultrahangra vagy szemészhez, hogy aztán egy lepusztult intézményben negyven éves gépekkel a kifacsart személyzet megvizsgálja három perc alatt.

  Az egyetlen kérdés, hogy neked melyik lesz olcsóbb a következő évben: alkalmanként fizetni 20-30 ezret a maszek orvosnál, vagy fix havi összeg.

  Nyilván lesz, aki jobban és aki rosszabbul jár, mintha alkalmanként fizet.

 • Kiszamolo
  NAR, nahát, a biztosító is keresni akar rajta.

  Amit kihagytál a képletből, hogy a biztosító nagyban vásárol és kb. az általad kapott ár 40%-áért megkapja ugyanazt.

  Még úgy is keres rajta, ha listaáron minden pénzt kifizet utánad. Mert bőven nem listaáron vásárol.

 • tip
  Ismerek egy olyan ma is működő eü. rendszert egy EU-s országban, ahol az állami TB-ből bizonyos feltételekkel “ki lehet íratkozni”, és helyette magánbiztosítást fizetni. Ennek az a jellemzője, hogy valamivel jobb a szolgáltatás, mert a kezelésekért az orvos kétszer-háromszor annyit számláz, mint az állami betegeknél. De emiatt sajnos összességében nem olcsóbbak a biztosítási díjak sem. Kivéve a makkegészséges egyedülálló huszonéveseknél, de az a rossz hír, hogy ők sem lesznek mindig azok (huszonévesek legalább is). Ja és természetesen visszaíratkozni az állami TB-be alapvetően nem lehet, különben mindenki azt csinálná ötvenéves korában.

  A TB díja azért annyi, mert a gyógyítás annyiba kerül, vagy még többe. Ez nem fog változni attól, ha a finanszírozást egy magánbiztosító veszi át, sőt.

 • Kiszamolo
  Tip, a TB díja azért annyi, mert 10 millió emberből 3,4 millió az, aki fizet TB-t. (A közmunkás TB-je nem játszik, de még a tanárok tébéje is necces, mert azt is az állam fizeti a saját alkalmazottja után, így tulajdonképpen csak átrakja egy másik zsebbe.)

  A többi ingyenélő, ha úgy tetszik a rendszerben. Plusz az egész rendszer rohad már 30 éve, csak senki nem akart vagy mert még hozzányúlni.

  Egyrészt borzasztó forráshiányos, másrészt borzasztó pazarló (vidéki városkákban semmire se jó kórházak drága pénzen.) Ezen túl még nagy a korrupció is, mint minden átláthatatlan állami intézményben.

  Elmaradt is, amit jobb helyeken egy napos műtétekkel oldanak meg, azt az államiban 3-4 napos bennfekvéssel meg két hetes gyógyulással.

  De senki nem akar meggyőzni, eddig is mehettél az államiba, ezután is mehetsz. Neked csak sokkal jobb lesz, ha egyre több ember nem az állam pénzén gyógyítja magát.

  Az egészségügyre kötlött pénz 38%-át az emberek a saját zsebükből fizetik, ez a legnagyobb arány az Unióban tudtommal. Nem véletlen, hogy a magyar kerüli a legnagyobb ívben az állami egészségügyet.

 • Zabalint
  @ügyvéd
  Sokadik alkalommal dicsekszel korrupcióval…
 • Kisvakond
  Én valahogy tip és ügyvéd gondolatmenetével tudok azonosulni.
  55 éves vagyok. 37 év munkaviszony (minden fillér fehér, a magyar átlagkereset kétszerese) és fegyelmezett adó-tb. befizetések után egyenlegem:
  Kórházban születtem, 3 éves koromban kivették a mandulámat, 35 éves koromban császárral szültem komplikációmentesen és 47 éves koromban volt egy egynapos nőgyógyászati műtétem, az egyik gyerekemnek volt egy kéztörése, másik gyerekemnek egy lábtörése és egy köldöksérv műtéte. Ezen kívül fejenként évi egy influenza és 45 éves koromtól kezdődően évente szűrővizsgálatok: vér, vizelet, méhnyakrák, mammográfia, tüdőszűrő. (Szemüveg és fogászat százezres nagyságrendű, rendszeresen visszatérő költségei, vitaminok természetesen saját zsebre mennek.) Úgy gondolom, hogy BŐVEN befizettem ennyit. A szüleim ennél sokkal jobb arányokkal éltek, ők csak fizettek és meghaltak.
  Hol van a pénzünk?
 • tip
  Kerülném az állami egészségügyet, de a járulékok szintjén legalábbis ez nem működik, mindenképpen fizetni kell. Így sajnos csak azt a döntést hozhatom meg, hogy igénybe veszem-e azt, ami olyan-amilyen, de a rendelkezésemre áll, és amiért már kötelezően fizettem.

  Jó kérdés, hogy mi lenne, ha bárki szabadon kiíratkozhatna az állami TB-ből, helyette fizethetne privát biztosítást. Szerintem először az ország egészségesebb/fiatalabb/egyedülálló/gyerektelen/jobban kereső fele íratkozna ki, mert nekik ez jó üzlet. A maradék befizetéseiből természetesen még a mai szinten sem lehetne fenntartani az állami egészségügyet, így annak rohamosan esne a színvonala, és egyre többeknek érné meg kiíratkozni onnan. Míg végül csak a reménytelenül betegek és nincstelenek maradnának, akik ellátását a költségvetés finanszírozná. Jó nagy kanyarral visszajutnánk oda, ahonnan indultunk…

 • szocske
  , a TB rövidítésben a B jelentése biztosítás.
  A biztosítás pedig azt jelenti, hogy sokan befizetnek viszonylag kis összeget, cserébe kevesen vesznek ki nagyon nagy összeget.
  Alapvetően tehát a szüleid pénze ott van a rákos ismerőseik, rokonaik de akár az ismeretlenek kezelésében is.

  A gond inkább az, hogy az állam itt is, mint szinte mindenhol, rossz gazda, nem ügyel arra, hogy hatékonyan költsék el a pénzt, ezért lepukkant az állami intézmény és szép egy magánintézmény és ezért lehet jobb egy piaci alapú biztosítás.

  Az egy másik kérdés, hogy az állami rendszerben az orvos által megindokolt de valójában felesleges kezeléseket is kifizetik, az orvos pedig megindokolja ezeket neked, ha korrumpálod.
  A magán rendszerben a biztosító szakértőjét nehezebb meggyőzni az indokolatlan vizsgálatokról.

 • ügyvéd

  Abban, hogy valami nyuggerparadicsomban kellemes éghajlaton képzelem el az öregségem, full piaci egészségbiztosítással, nem terhelvén az itthoniakat SZERINTED VAJON EBBEN MI A KORRUPCIÓ???

  Beteg vagy. Neked már tényleg orvos kéne, agyturkász!

 • Zabalint

  Pl. az egyik, akinek a gondolatmenetével egyetértesz, talán ha a minimumot fizeti, de ha egyszer súlyosan beteg leszel, te várhatsz hónapokat a kezelésre, míg ő elintézi az orvos haverjánál vagy megkeni a megfelelő embereket.

  Emellett meg mint Miklós írta, 3,4 millió fizeti 10 milliójét, és azon belül is ~20% fizeti be a ~80%-ot, valamint nem működik hatékonyan, ja és ha pl. kemoterápiás kezelést kapnál, akkor elég hamar negatív lenne a te egyenleged is, márpedig elég magas azok aránya, akik így járnak…

 • Janos82
  @Kisvakond:

  A koltsegek 80% az ember utolso 2 leteveben keletkezik. Elotte nem olyan magasak az EU kiadasok.

  @Ugyved:

  A floridai egeszsegbiztositast nem ismerem, de ha olyan mint a Nemet, akkor eleg draga lesz, mert itt 60-70 evesekkel ritkan allnak szoba… Illetve ha igen, akkor olyan aron ( tudok olyanrol, aki havi 3000 EUR-t fizet. Igaz 91 evesen, es 40 eve kototte a biztositasat)

 • Zabalint

  Pedig egyszerű a megoldás, akik kilépnek, azoknak is kellene fizetnie egy köteles részt továbbra is. A többit meg ki lehetne egészíteni magánbiztosításhoz. A nyugdíjrendszer is mehetne így. Én simán fizetném harmadát, ha a 2/3-ada mehetne magánba (a munkavállalói + munkáltatói járuléknek – sajnos tudom, hogy utóbbit átnevezték…). Egészségügynél felét is.
 • tip
  “az állam itt is, mint szinte mindenhol, rossz gazda” – mondják a magánbiztosítók. Ami rossz, azt meg kell javítani – mondom én.

  “ezért lepukkant az állami intézmény és szép egy magánintézmény” – szerintem meg elsősorban azért, mert más az “ügyfélkörük”. Egy privát piaci szereplő kimazsolázhatja magának a neki tetsző, viszonylag egészséges és szolvens pácienseket, akikre jó üzletet tud építeni. A TB pedig kényszerűen ellátja mindenkinek minden baját, annyi pénzből, amennyi éppen van – úgy, ahogy sikerül.

  “A magán rendszerben a biztosító szakértőjét nehezebb meggyőzni az indokolatlan vizsgálatokról” – az indokoltakról is. Valamint: miért ne lenne korrumpálható ugyanaz az orvos a magánbiztosító ellenében is?

 • Timi
  Nekem a munkáltatóm biztosítja a Medicovernél ezt a fajta szolgáltatást. Nekem fontos, hogy pl. egy-egy vizsgálatra nem kell hónapokat várni és eddigi tapasztalataim alapján meg vagyok elégedve mindennel.
 • ügyvéd

  Még nem néztem utána, mert egyelőre messze nem aktuális a kérdés, ezért nem tudok konkrétumokat, de az általad említett összeg erősen eltúlzottnak tűnik.
  A florida egyébként csak példa volt, lehet Kanári lesz belőle, és mondjuk csak októbertől áprilisig… Gyűlölöm a telet. Az ideit meg pláne nagyon útáltam.
 • szocske
  , ““az állam itt is, mint szinte mindenhol, rossz gazda” – mondják a magánbiztosítók.” nem, ezt én mondom, a tapasztalataim alapján. Ezért lepukkant és késik a MÁV, ezért járnak 40 éves buszok a BKK vonalain, ezért árul sorsjegyet levélkézbesítés helyett a Posta, és ezért esik nagyot a szolgáltatás minősége, amint állami (rész)tulajdonba kerül bármi, lásd a közelmúltban szemétszállítás (majd 1 évig képtelenek voltak számlázni, kiadták külső cégnek, gondolom nem kis pénzért, az ügyfelek meg 1 éves számlát kapnak egyben), gáztározók (államosították majdnem telitöltve, kitárolták a gázt, tavaly nyáron csak 40%ra töltötték, ha még pár hétig tartott volna idén a kemény tél, csúnya botrány lett volna), és biztosan lehetne még folytatni a sort…
 • szocske
  , a kórházak csak részben az ügyfélkör és a tűzoltó jellegű problémamegoldás miatt olyan amilyen. Másik részben a töketlen, alkalmatlan vezetés a felelős (akik bár valószínűleg jó pártkatonák, a rájuk bízott feladathoz nem értenek, hiszen ha jó menedzserek lennének már 10x annyi pénzért a magánszférában dolgoznának)
  Konkrét példa, megbízható forrásból: az orvos a saját nem túl magas béréből vesz gumikesztyűt vagy szájmaszkot, ellenben a kórház biztosít neki nagytételben színes filctollat, mert abból véletlenül túl sokat szereztek be a közelmúltban…
  Amíg így gazdálkodnak, addig esély sincs javulásra, akkor sem ha számolatlanul önti bele a pénzt az állam.
 • szocske
  “az indokoltakról is.” – ez sajnos biztosan így lenne, kétségtelen…

  “miért ne lenne korrumpálható ugyanaz az orvos a magánbiztosító ellenében is” mert hiába korrumpálod az orvost, ha a biztosítós szakértő lehúzza a vizsgálatot, mert messziről látszik, hogy felesleges de legalább drága vizsgálatot kért.

 • Grza
  Fogd a saját egészségpénztáradat, növeld meg 2000Ft-tal a befizetést, majd jelöld meg az EP-nél hozzátartozónak őket, és kész. (Persze ekkor te kapod az SZJA kedvezményt) Ugyanis közvetlen rokonnak a költségeit elszámolhatod. Másrészt szerintem nincs olyan EP ahol a havi minimum díj ilyen alacsony lenne.
  Másrészt az állam egy fillért sem “ad hozzá” és eddig sem tette soha, hanem ad a befizetés 20%-ának megfelelő SZJA kedvezményt, amit nem visszafizet, hanem EP-re vagy ÖNyP-re kérheted. (“Kvázi” tényleg kapsz 20%-ot.)
  Én az EP-t úgy fogom fel, mint egy 17.5% kedvezményt mindenre. (20% SZJA – 2.5% költség)
 • tip
  nem az “állam rossz gazda” kijelentés igazságtartalmát vitattam, hanem annak célját. A biztosítók érdekből mantrázzák ezt: minél rosszabbak az állami rendszerek, nekik annál jobb. Nekem, mint állampolgárnak azonban teljesen közömbös a biztosítók profitja, ellenben tisztában vagyok vele, hogy az egészségügy és a nyugdíjrendszer országszintű problémáit egyetlen magánbiztosító sem fogja megoldani. Ezért nem az állami rendszerek megszűnésében, hanem azok megjavításában vagyok érdekelt. Így hát nem szajkózom kritikátlanul a biztosítós propagandát, ami az előbbit célozza.

  Nem látom továbbá, miért ne lehetne az állami TB keretei között ugyanazt a költséghatékonyságot megvalósítani. A választópolgárok nemtörődömsége az oka annak, hogy nincs kikényszerítve egy hatékonyabb rendszer. Ha ugyanezek az állampolgárok egy magánbiztosító ügyfelei lesznek, attól még megvezethetőek maradnak.

 • Pista
  Az állami egészségbiztosítással a fő probléma, hogy a kockázatközösségeket rosszul állítja fel: pl egy fővárosi nem dohányzó norm. testsúlyú felsőfokú végzettségű ember kb 100-szor (ezerszer) annyit fizet érte, mint egy vidéki dohányzó, elhízott alkoholista lumpen. Törvényileg egyforma ellátásra lennének jogosultak, és statisztikailag a lumpenproletárra kb 10x annyit fog költeni a TB. Szóval gyakorlatilag a dohányosok, elhízottak, alkoholisták kifosztják az egészségtudatos, jól keresők által összedobott kasszát.
  A jelenlegi rendszernél még az is igazságosabb lenne, ha az éves tb költségvetést elosztanák a dolgozók között egyenletesen.
 • szocske
  , az a különbség, hogy míg szavazati joga a teljes lakosságnak van, addig a magán biztosítási rendszerbe vélhetően csak a tehetősebbek lépnek át.
  A szegényebb réteg szavazatát viszont sokkal könnyebb megvásárolni 1-2 választási ígérettel, így kisebb az esély az állami rendszerben a változásra.
 • szocske
  , remek észrevétel..
  Egy korrekt rendszerben súlyozni kellene azt, hogy az ember mennyire egészséges.
  Azzal nincs gondom, hogy jövedelem arányos legyen a befizetés, azonban kellene egy bónusz rendszer, bár attól félek, hogy a korrupciót ebből is lehetetlen lenne kihagyni.

  Mindenesetre a chipsadóhoz vagy a nemzeti dohányboltokhoz képest szerintem többet hozna a társadalom eü állapotán, ha több tbt kéne fizetni a dohányzó, elhízott, alkoholista, extrém sportokat űzőknek stb.

 • Kiszamolo
  Szöcske, szerintem is hatalmas hiba, hogy az elhízott, dohányos alkoholista annyit se fizet, mint én. Az extrém sportokra azonban nem érvényes a TB, ezért kell kötniük külön extrém sport biztosítást.
 • Zabalint

  Én meg azt gondolom, hogy csak önáltatás, hogy az állami rendszert valaha hatékonnyá lehet tenni. Angliában sem az. Ezzel szemben persze a magánbiztosítós rendszernek is megvannak a hátulütői. Ezért kellene hibrid rendszer a magánbiztosítók szigorú szabályozásával. Szabályozás például azért kell, mert jelenleg mondjuk kötsz 1 évnyi szerződést, aztán ha túl sokat vetted igénybe, jövőre nem kötnek. Magyarul amíg egészséges vagy fizetsz, mikor kidobnak mehetsz. Ezt simán meg lehet oldani szabályozással, kötelezni a magánbiztosítókat a tartós kockázatközösségre. A magánrendszernek is kockázati közösségre kellene épülnie, szociális elv nélkül. Magyarul ha fizetsz 30 évig egy csomagot, akkor ha a 31-edik évben rákos leszel, az annak megfelelő ellátást kapod, és fizeted tovább az eredeti összeget.
 • Zabalint
  A másik dolog, hogy abból, hogy a magánbiztosító profitorientált és proditra tesz szert, nem következik, hogy az nekem meg rossz. Ez tipikusan a Kádár rendszerből jött rossz gondolkodás, hogy ha két szerződő fél közül az egyik jól jár, profitja lesz, akkor a másik meg szükségszerűen rosszul járt, lehúzták. Ez egyáltalán nem így van.

  Szöcske már írta a példát, de a közművek tényleg ilyen példa, semmivel nem lesz hosszútávon jobb nekünk sem, az államnak sem az államosítás, mert több pénz megy el a hatékonytalanságra, mint amennyi a magáncégek profitjára ment, cserébe egyre rosszabb lesz a színvonal. És míg ha a magáncégekre panaszom volt, az állami hatóságokhoz fordulhattam, az állami cégeknél is megtehetem elvileg, de jó eséllyel kéz kezet mos.

 • Zabalint

  Az extrém sportolós dolog totál igazságtalan és nincs is statisztikákkal alátámasztva. Pl. a barlangász balesetek extrém ritkák, sokkal nagyobb eséllyel szenved autóbalesetet egy barlangász, mint barlangi balesetet, csak ugye a barlangi balesetek extrémebbeknek hangzanak, könnyebben bekerülnek a hírekbe, meg amúgy is az van a köztudatban, mennyire veszélyes. Ezzel szemben az mégiscsak egy mozgásforma, ami javítja az egészséget.

  Ja, és a mentés korábban is önkéntes barlangi mentőszolgálattal ment, amit a barlangászok maguk szerveztek meg, tehát eleve nem arról van szó, hogy az államnak a speciális mentés kerülne pénzbe. Csak az ellátás utána, de mint írtam, extrém ritka a hétköznapi balesetekhez képest. Emellett a barlangi mentőszolgálat nem egyszer mentett felszíni túrázókat, terepfutókat is. Cserébe ők is fizethetik az extra biztosítást…

 • jurta
  Kiszámoló, mit tudsz tehát a cikkben említett biztosítások területi hatályáról? (Az esemény bekövetkezése és a kezelés helyszíne szerint külön-külön is érdekel.)
 • szocske
  , a barlangászat sztem pont nincs kizárva. Ettől függetlenül esélyes, hogy nagyságrendekkel kevesebbet költ a tb a vadvizi evezés sérültjeire, mint az alkoholistákra.
 • tip
  “Egy korrekt rendszerben súlyozni kellene azt, hogy az ember mennyire egészséges.” – de az ugye már nem lenne korrekt, ha ugyanez az egészséges ember kevesebb nyugdíjat kapna, mondván: várhatóan hosszabb ideig lesz nyugdíjas? (A nyugdíj az fordított életbiztosítás: az egészség növeli a kockázatot!)
 • Viktor
  Szerintem az főleg akkor lenne nagy durranás, ha a biztosító mindenkinek kötelezően befogadná az ajánlatát. Tehát ne zárjanak ki azért, mert kövér vagyok, s várhatóak igénybe fogom venni őket. Persze a már meglévő betegségek kizárása jogos, de a kövér emberek is szeretnének egészségbiztosítást kötni.

  (Meg lefogyni is, de amíg ez megtörténik, is jó lenne egy egészségbiztosítás.)

 • gaborr
  ez az extrém sport biztosítás (TB-ből kizárása bizonyos sportágaknak) a legnagyobb business a Generalinak (csak náluk van). durván drága, extrém ritka a biztosítási esemény. viszont, hogy végezhesd azoka a sportokat a licenc kiadásának a feltétele a biztosítás megléte.

  melleselg megjegyezem, itthon bizonyos műtéteket csak állami intézményben végeznek el. emiatt is vettem fel a kapcsolatot egy osztrák korházzal (ahova korábban baleset miatt kerültem be, és végeztek rajtam műtétet) és az EP-al egyeztettem, hogy lehet külföldi műtétet EP-ből finanszírozni, igaz, egyáltán nem olcsó az osztrák egészségügyi ellátás, csak épp fényévekre van a magyar TB ellátástól.
  olyan szerencsés vagyok, hogy voltam amerikai kórházban és kínai korházban is betegként. ha választani kell, akkor inkább a kínai.

 • Zabalint

  Úgy tudtam az, de már tényleg nem, de 10 évig az volt, 2016-ban került ki a listából.
 • szocske
  , a nyugdíjrendszert aztán már végképp le kellett volna cserélni minimum egyéni számlás de leginkább magánrendszerre, akkor ez a kérdés fel sem merülne, beárazná a magánbiztosító a sokáig élő egészségeseket
 • tip
  kikerülted a választ.
 • szocske
  , nem kerültem ki, csak nem fejtettem ki elég részletesen: nem alacsonyabb nyugdíjat kellene adni annak, aki várhatóan tovább él, hanem neki magasabb összeget kellene félre tenni havonta. Ha magamnak takarékoskodhatok magánnyugdíj-rendszerben akár befőttes üvegben, akkor ezzel tudok számolni.
  Ha az egyéni megtakarítás örökölhető, akkor ezzel azt a rizikót is kikerülöm, hogy elüt a busz és oda a pénz, hisz megkapják az örökösök.
 • tip
  nem erről volt szó, de maradjunk annyiban, hogy egyéni takarékossággal (kockázatközösség nélkül) aligha tudod fedezni a hosszú élet kockázatát. De visszatérve az eredeti kérdésre: korrekt lenne-e magasabb nyugdíjjárulékot szedni az egészségesen élőktől, ha kedvezményt kapnának az eü. járulékból?
 • szocske
  , pedig erre válaszoltam: ha a várható élettartam magasabb, szvsz korrekt lenne magasabb járulékot beszedni, amennyiben ez a járulék nem vész el váratlan korai halál esetén, hanem örökölhető.
  Ha elvész, ha mégsem él sokáig az egészséges életmódot élő személy, akkor nem korrekt, akkor már a biztosító kockázata, hogy a lumpenek közül x, míg az egészséges életmódot élők közül 5x él hosszú életet.
 • szocske
  , azért nem összehasonlítható ebben a tekintetben az EÜ és a TB, mert a TB kedvezménnyel ösztönözheted a társadalmat az egészségesebb életmódra, így hosszú távon a TB kassza kiadása is csökken.
  A nyugdíjkassza kiadása persze az egészségesebb társadalommal nőhetne, de ahogy nő a várható élettartam, úgy emelkedik a nyugdíjkorhatár is, tehát nem feltétlenül nő a nyugdíjban töltött idő.
 • tip
  megint elég sok az “alapzaj”. Éppen te írtál arról, hogy egy biztosításnál “káresemény” hiányában nem jár vissza a befizetett díj. Ahol örökölhetőek a befizetett díjak, ott jó eséllyel nem nyugdíjbiztosításról van szó (még ha annak is nevezik), azaz nem fizet élethosszig (a várható élettartamot túlélők nyugdíjának fedezete lenne a korábban meghalók befizetése, csak az ugye szerinted az örökösöknek jár) azt meg kenheted a hajadra. A “lumpenek” visszakapnák az extra TB-járulékukat, ha mégsem betegszenek meg? A nyugdíjkorhatár mindenkinek emelkedik, nemcsak az egészségeseknek, ezzel tehát nem kompenzálod a “lumpeneket”.
 • Grza
  Én tuti bevezetnék valami “sávos TB”-t. Aki az alapot fizeti (ami a mai minimum) az kevesebb és rosszabb ellátást kapjon mint az, aki többet fizet. A fizu % maradna, de lehetne önkéntesen növelni rajta.
  Például rövidebb várólista annak, aki többet fizet, gyorsabb ellátás, kisebb kórtermek, stb.

  A helyzet fonákja, hogy ebből profitálna az is, aki keveset fizet! Miért is? Mert ha a sokat befizetőt hamarabb és nagyobb eséllyel gyógyítjuk meg, akkor:
  – Kevesebbet vesz ki a kasszából (táppénz, kórházi napok költsége stb.)
  – Pluszban többet fizet be a kasszába (hisz amíg beteg, nem dolgozik, nem termel!)
  – Kisebb eséllyel rokkan / hal meg, ezáltal tovább tud dolgozni, ezáltal tovább lesz befizető, később “kivevő”!

  Aki meg semmit nem fizet, még a minimumot se, az ne is kapjon semmit! De szó szerint semmit! Se életmentő anyámkínja, se “csak egy recept”, semmi.

 • szocske
  , én nem is beszéltem sehol nyugdíjbiztosításról, én végig nyugdíjelőtakarékosságról beszéltem.
 • tip
  ne haragudj, de tudok olvasni: a nyugdíjjal kapcsolatban legalább kétszer említettél “biztosítót”, valamint az állami eü. és nyugdíjrendszerre vonatkozott a kérdés, amik szintén biztosítások (kifejezetten említetted a nyugdíjkasszát, nyilvánvalóan az állami nyugdíjbiztosítást értve alatta). A “nyugdíjelőtakarékosság” kifejezést egészen mostanáig le sem írtad, habár a kellemetlen kérdések megválaszolása helyett próbálkoztál afelé terelni.
 • szocske
  , úgy tűnik nem tudsz, én társadalomBIZTOSÍTÁSRÓL beszéltem, és az elejétől azt hangsúlyozom, hogy a nyugdíjrendszert már egyéni számlás/magánrendszerre kellene cserélni, amiben mindenki magának takarékoskodhatna.
  Egyébként semmi értelme ennek a vitának, mert teljesen mindegy, hogy én mit tartok jónak, úgyis az lesz, hogy maradnak az egyre lepukkantabb állami kórházak, amit 1-2M ember befizetéséből tartanak fenn, de 10M fő használ, a többség meghalni megy be, a korrupt ügyvédek pedig fizetik a jattot, hátha ők túlélik, ami egy ideig menni fog, de előbb-utóbb annyira leromlik a szolgáltatás, hogy annak sem lesz sok esélye, aki fizeti a hálapénzt.
  Néhányan pedig fizetik a többségnek a kötelező TB pénzt + tesznek félre pénzt és kötnek egészségbiztosítást, így az általuk fenntartott rendszerből egyre kevesebbet vesznek igénybe, hisz nem érnek rá várakozni, nekik dolgozni kell..