Egy picit megszaladt az infláció

Kijött a KSH inflációs indexe áprilisra, 5,1%-os inflációt mértek az elmúlt évre, ami nagyon-nagyon régen volt ilyen magas, utoljára 2012-ben volt ennyi az infláció és már akkor is nagyon borzolta a kedélyeket ez az adat.

Kicsit szépíti a képet, hogy a dohányáruk adóemelése 20%-kal növelte a cigaretta árát, a szeszes italok is 12%-kal lettek drágábbak. (Az új maginflációs adat, ami kihagyja ezeket a tételeket is, 3,1% lett ennek megfelelően.)

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az üzemanyag 39%-kal lett drágább, mint tavaly ilyenkor, amikor is nagyon mélyen volt az ára a lezárások miatt.

(Az amerikai infláció is 13 éves csúcsot döntött meg áprilisban.)

Share

67 hozzászólás

 • Balgatag
  A hivatalos inflát szorozd meg 3-4-el és akkor már közel jársz a valósághoz. Nincs kockázatmentes befektetés ami reálhozamot ad, ezt vedd tudomásul. A bankok nyomtatják a pénzt (a kormányzatnak is), te ilyet nem tehetsz, innentől egyértelmű hogy ki fog nyerni.
 • Moltiszanti
  Kuszaszem Jegybankja úgy nyilatkozik, hogy a második félévben mérséklődni fog a infláció és eves szinten továbbra is 3 egész valamennyit prognosztizálnak.
  Hát nem tudom, én nem vagyok ebben biztos, meg csak ezután fog bedurrani.
  A prémium papiroknal meg valóban ott van a szívatás faktor, hogy nem mindegy, hogy mikori adatot néznek és pakolják rá a prémiumot. Szóval egy kicsit kiszámíthatatlan, cserébe illikvid.
  Ha valakinek ez nem probléma, akkor jobb lehet (!!), mint a map+, de nem biztos.
  De a negatív kamatok világában azért tegyük össze a kezünket emberek, hogy van azért egy map+ ahol kapunk pár százalék érezhető kamatot, akkor is ha az a ganya pénzromlás megeszi egy részét, nagy részét! Nélküle meg nagyobb lenne a cumi!
 • Petya
  Azért nagyon nem mindegy, hogy 300 forintos euro, vagy 360 forintos euro mellett emelkednek a világpiacon az építőanyagok árai. Mindig mindenki tehet arról, hogy sz*r a forint, Soros, a járvány, az IMF, csak mi nem, hozzánk mindig csak begyűrűzik. Szegény kormány mit tehetne, pedig olyan szépen csökkentették az államadósságot a MANYUP pénzekből, az EU támogatásokat is megfontoltan és gondosan használták fel, és uzsorakölcsönt sem vettek fel az oroszoktól és kínaiaktól. És mégis meglódult az infláció. Ki érti ezt?
 • Cz.-S. Pál
  Lehet nézni ezt is, azt is.

  2020.05.11:
  1 USD = 0,923873 EUR
  1 USD = 323,207687 HUF

  2021.05.11:
  1 USD = 0,821693 EUR (88,94%)
  1 USD = 294,445357 HUF (91,11%)

  Egy év alatt az euró több mint 11%-ot romlott a dollárhoz képest, a forint viszont kevesebb, mint 9%-ot.

 • Cz.-S. Pál
  Az előzőben rosszul írtam, erősödött a forint a dollárhoz képest, de kevésbé, mint az euró.
 • jami
  A 2. félévre ott lesz a szokásos nyári benzin/szállás/egyéb nyaralás miatt infla; aztán az iskolakezdés miatt sulis cuccok/ruhák/cipők; ami után kezdődik is a karácsonyi vásárlási szezon – szóval elég kicsi az esély a mostanit ellensúlyozó csökkenésre…
 • usespanner
  Az élelmiszer árakról annyit, h azt a statisztikai hivatal pont reálisan méri, mert azok húzzák szerinte fel az inflációt.
  De azért nekem is gyanús, hogy a legolcsóbb pizza, málnaszörp valahogy eltűnt a boltokból.

  A kínai boltban nemrég vett körömcsipeszem, tusfürdőm és cipőm viszont 3800.-Ft-ba került. Összesen.

  Az igaz, hogy a Bp-i lakásárak infláció felett nőttek (elszálltak), de ez csak az elmúlt pár évre igaz.
  Korábban (2013) annyira olcsó volt egy lakás, hogy az vicc. Felújított, 8. kerületi garzon 8,5 millióért, a kínálat legolcsóbbja.

  Ezért kell részvényben, vagy ingatlanban tartani a pénzünket.

 • Petya
  Az USA kormánya IS felelőtlenül duzzasztja fel az államadósságot, és rontja a dollárt, de ők megtehetik. Majd ha mi is forintban leszünk eladósodva, és mi sem szorulunk az energiahordozók (meg kábé minden más) importjára, valamint sorban fognak állni a befektetők, hogy gombokért adjanak kölcsön pénzt az államadósságunk finanszírozására, akkor vigaszt fog nyújtani a felelőtlen amerikai költségvetés. (Vagy méginkább nem. Gyerekkormban mindig azt mondták nekem, hogy nem muszáj a kútba ugranom, csak azért, mert a szomszéd gyerek is beleugrott.) Addig viszont szívunk az eszetlen gazdaságpolitikánk miatt.
 • Petya
  Közben olvasom, hogy az USA is összehozott egy laza 4,2%-os fogyasztói inflációt. Jó példa, kövessük! (Csak arra azért ügyeljünk, hogy a válságkezelés nehogy a nehéz helyzetű családokon/vállalkozásokon segítsen, mint az USÁ-ban, hanem sportcsarnokokat és egyházakat finanszírozzunk.)
 • einguaz

  Baloldalt fent: Oktatás a pénzügyekről -> Kiszámoló Akadémia youtube-on
 • DontPanic
  Megallithatatlan az inflacio jelenleg, ami megallithatna azt pedig senki sem akarja igazan.

  Innentol kezdve nem vagom kuszaszem mit kepzeleg 3.x%-os inflaciorol.

  Nagy (orias…) elemiszeripari fmcg-nek dolgozom. Ketszamjegyu az inflacio alapanyagokon gyakorlatilag mindenbol (novenyi, allati es meg a csomagaloanyagokon is). Tobb kozuluk 20% feletti.

  Gyakorlatilag minden osszejott ehhez (penznyomtatas, berobbano kereslet, madarinfluenza, lefagyott mexikoi upstream business, botladozo logisztika, kinai import novekedes…).

  Egyelore benyelik a nagy multik az aremelkedest, csak reszben tudjak atharitani, de csokkenti a vallalati eredmenyeket (tozsde pff, fizuemeles pff), de par honapon belul befog ez is gyuruzni.

  A kerdes nem az, mivel lesz realhozam, annak orulnek ha tudnam mivel bukom a legkevesebbet.

 • untermensch4
  Kicsit beteg pénznyomda…
  qubit.hu/2021/05/11/feltalaltak-a-penznyomdat-bitcoinbanyaszatra-allitottak-at-egy-eromuvet-amerikaban
 • Tomi
  2006 előtt voltunk mi így, havi 100e forintot tettünk félre, kb 2 millióval drágultak az új építésűek évente. Osztottunk, szoroztunk, belevágtunk egy hitelbe, 2007-ben. Akkor mi már forint hitelt nem kaptunk, csak chf hitelt lehetett, eur hitelt sem, mert csak az ingatlan 40%-a volt meg mint önrész. Erre csak chf hitelt adtak. Utána a hivatalos kommunikáció szerint mi voltunk a felelőltlen plazma tv vásárlók :)))

  Szerintem, ha megvan már az ingatlan 60-80%-a, mint önrész, akkor lehet hitel, ha nincs meg, akkor külföld, ahol félretehetsz havi 500 ezret. Persze, akkor, ha gyerek is van, akkor már kérdéses a visszatérés, hiszen a gyereket nem szívesen rángatja az ember iskolákból ki be. Mi 2013-ban léptünk le, 2018 óta nincs hitelünk. A hitel a gazdagoknak való, mi szegények vagyunk, nem engedhetjük meg magunknak.

 • d_kr

  kérdezhetek tőled privátban?
  dankr200 a címem.
  Köszönöm!
 • bobo (az igazi)
  Helyesebben fogalmazva forintban és euróban sem voltatok hitelképesek. Ha azok lettetek volna, kaptok olyan hitelt. Amúgy ha 2007-ben vágtatok bele a CHF buliba, akkor 1 évig még csökkent is a törlesztőtök az árfolyam miatt, gondolom, amiatt is reklamáltál. És igen, aki frank jövedelem nélkül devizahitelbe vágott, pusztán a kedvező árfolyamra spekulálva, az igenis felelőtlen volt. Autóhitelnél még megértem, mert nem létszükséglet, ha elveszik a kocsit, de lakáshitelnél, ha nem befektetésről volt szó, ez bizony nem volt okos döntés, még ha abban a pillanatban annak is tűnt. Itt is sokan megmondják, milyen részvényt kellett volna venni korábban a mesés hozamokért, de előre senki se tudhatja biztosan. De te legalább jól látod, minél nagyobb önrésszel lehet csökkenteni a kockázatot, csak sajnos sokan nem akarják/tudják ezt kivárni, egyszerre kell nekik minden, álomnyaralás, plazma is..
 • Tomi
  “Amúgy ha 2007-ben vágtatok bele a CHF buliba, akkor 1 évig még csökkent is a törlesztőtök az árfolyam miatt, gondolom, amiatt is reklamáltál”

  Csak a pontosság kedvéért: 1 év után szerettük volna forintra váltani a meglévő hitelt, de nem lehetett. Amúgy én nem reklamáltam sosem az árfolyam miatt, csak a kamat miatt. Amikor a chf libor 0.1% lett, akkor kért a bank 9%-os kamatot. Pedig a CHF swapon nem lett többlet költségük, márpedig a mi szerződésünkben az állt, a kamat a pénzváltás költsége + 2.5%. Végül is mindegy, megtanultuk a leckét, a bank a törvények felett áll, jobb, ha elkerüljük őket.

 • W.W.
  Érdemes lehet “saját kosarat” készíteni és abból kalkulálni az egyénre érvényes inflációt. Valami oknál fogva gyűjtöm a bolti blokkokat vagy 10 éve, és hát érdekes dolgokra bukkanni benne az árak terén.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.