MÁV online jegyvásárlás

2018-03-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A közelmúltban vidékre kellett mennem és a legkényelmesebb módját választottam az utazásnak, felugrottam egy vonatra, ami a városközpontban tett le. Se vezetés, se bolyongás egy ismeretlen városban, se parkolóhely-vadászat és a helyi parkolózónákkal való ismerkedés.

Azonban induláskor jó sokan álltak sorba a vonaljegy-automatáknál, eszembe jutott, hogy ideje kipróbálni az internetes jegyvásárlást. Az előre vásárlás azért nem működött, mert soha nem tudtam előre se azt, hogy melyik vonattal megyek, se azt, hogy melyiket fogom elérni visszafelé. Gyorsvonati pótjegy, IC pótjegy, akkor pedig már mindegy, hogy pótjegyért állok sorba, vagy magáért a vonaljegyért.

El is határoztam, hogy rászokok az internetes vásárlásra, ami természetesen agyon van komplikálva, nem is MÁV lenne, ha nem egy negyedórás regisztráció után lehetne csak jegyet venni, miután még édesanyád lábméretét is meg kell adnod. Erősen gondolkodtam, mit szól ennyi adat begyűjtéséhez az adatvédelmi ombudsman és vajon mivel indokolják, hogy miért van szükség ilyen adatokra egy egyszerű jegyvásárláshoz. Csak utazni szeretnék, nem állampolgárságért folyamodni a bevándorlási hivatalnál. Online felület, kiválasztom az utazást névtelenül, bankkártyás fizetés és viszlát. Ez lenne a normális szerintem.

Ha ezen túlteszed magad, akkor viszont szuper lehetőség. Hazafelé három perc volt a vonat indulásáig, ha akkor megyek el jegyet venni, lekésem a vonatot. Úgyhogy felugrottam a vonatra és mobilneten keresztül gyorsan vettem jegyet, így nem kellett várnom egy órát a következő vonatra. (Arra vigyázz, hogy vonatindulás után már nem tudsz jegyet venni arra a járatra. Úgyhogy itt is gyorsnak kellett lennem, még szerencse, hogy a regisztrációt odafelé megcsináltam.)

Vásárlás során kapsz egy QR kódot, azt kell bemutatni a kalauznak. Nem kell nyomtatni semmit, elég ha van nálad egy okostelefon vagy tablet, amin be tudod mutatni a kódot.

S a legjobbat még nem is mondtam: 10%-kal olcsóbb az utazás, ha interneten veszel jegyet. (Sőt, bizonyos vonalakon 20% a kedvezmény.)

Viszlát sorbanállás, jegyvásárlás miatt lekésett vonat és utólagos pótjegy-vásárlás. A pályaudvarra menet megveszed a jegyedet a telefonodon és kényelmesen felszállsz a vonatra.

Azóta nem is értem, miért nem így veszi mindenki a jegyét, akinek van mobilja és mobilnete.

Regisztráció után egyszerű dolgod van, itt kiválasztod, hová és mikor akarsz menni és a jobboldali oszlopban a jegyvásárlás gombra kattintasz, a többi értelemszerű. (Ugyanezt részletesebben itt tudod elolvasni.)

Éljen a XXI. század.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram