Mennyi milliomos van a világon?

Gazdag emberek mindig voltak és mindig lesznek. De vajon hány olyan ember él a világon, akinek a vagyona meghaladja az egymillió dollárt, azaz a durván 300 millió forintot?

A számuk világszinten meglepően kevés, 51,9 millió ember, ami a felnőtt lakosság 1%-a. Azért írtam, hogy meglepően kevés, mert még Budapesten és környékén is jelenleg is rengeteg ingatlant árulnak 200-300 millió forintért és ez csak az ingatlanvagyon értéke. A statisztika szerint világszinten is csak 52 millió embernek van annyi vagyona, hogy minden vagyonát feláldozva megvegyen egy ilyen, akár egymillió dolláros ingatlant és hát sok másik nyugati városban is rengeteg ilyen értékű ingatlan van.

Nem meglepő módon a dollármilliomosok 40%-a az USA-ban él, ahol az emberek bő 7%-a rendelkezik ekkora vagyonnal.

Ez az egy százalék birtokolja a világ összvagyonának 43,4%-át, míg a Föld népességének alsó 53%-ánál van a vagyon 2%-a.

Azonban az országokon belüli vagyoni elosztás nem ennyire homogén, minél szegényebb egy ország, jellemzően annál több vagyon van kevés kézben.

Legalább ötvenmillió dolláros vagyonnal 176 ezer ember rendelkezik, ennek legalább duplájával 56 ezer.

Egymilliárd dollárnál több vagyonnal 2.755 ember rendelkezik, 660 emberrel több, mint egy éve, hála többek között a tőzsde szárnyalásának. (2035-ik a listán az első magyar dollármilliárdos, majd lemaradva 2378-ik a második magyar.)

A világ vagyona 117,9 billió dollárról 400 billió dollárra nőtt 2000 és 2019 között, ami éves 6,6%-os növekedést jelent évente.

Akit érdekelnek az adatok további bontásban, a fenti linken el tudja olvasni az eredeti jelentést.

Share

159 hozzászólás

 • Nyomd a gazt!
  offtopic

  Allaskeresesi jaradekrol esetleg nincs kedved egy cikket irni?
  Egyreszt talan sokakanak kenyszerusegbol aktualis lehet a dolog, de sokakat hallok akik munkahelyet valtanak es megsem hasznaljak ki ezt a lehetoseget. Gyakorlatilag sajat befizeteseik egy reszet tudjak visszaigenyelni egy “pihenonap” alatt. ~250-300e Ft-ot.
 • usespanner
  Sokan hallunk jövedelmi egyenlőtlenségről (egy informatikus 500.000 nettót is kaphat, egy óvodapedagógus ennek a harmadát se keresi).
  A kérdés: gond-e ez?
  Mindenki szabadon dönthet, hogy mit tanul.

  Amíg nem lesz még nagyobb ápoló és tanárhiány, addig nem emelik államilag a fizetéseket. Miért is tennék?

 • TG
  nem is olyan sok ez a 7 millárd emberből.
 • Szotyi
  Mi devizahitel után vagyunk, nemrég fizettük vissza. Amikor elkezdtük, még fiatalok voltunk, kb 800 EUR volt a fizetésem, feleségemé kb 750. Most 45 évesek vagyunk, nekem 5000 EUR, feleségemnek 3500 EUR kézbe a fizetése, de nincs semmilyen pénzügyi tervünk, nem vágyunk semmire, hihetetlenül jó érzés, hogy nincs hitelünk. Élünk, kb havi 2000 EUR-t félreteszünk, de nem vágyunk autóra, házra, stb. A devizahitel megtanított rá, hogy teljesen felesleges egy ház – röghöz köt, a hitel kiszolgáltatottá tesz – a bank bátran emelhet bármennyit, kilépni nem lehet, autóra sokat kellene költeni, vonattal hangulatosabb utazni.. Nem tudom, hogy ez így hosszútávon hova vezet, esetleg ha valaki volt még ilyen helyzetben, írhatna.
 • Menyus
  Szerintem a dollarmilliomosok sokkal tobben vannak, eltitkolt vagyonok, feketepiac, stb.
 • Stiel
  igen, gond. Nem az, hogy az informatikus mennyit keres (az sem sok), hanem az ápoló meg a pedagógus fizetése. Igazából már most is hiány van, szóval nem ezen múlik, egyszerűen a jelenlegi kormányzati szándék egyértelműen az, hogy az állami oktatás és egészségügy alacsony színvonalon üzemeljen, és a jobb minőséget magánban, fizetős rendszerben lehessen elérni. Csak így a lakosság nagy részének a jó minőséghez esélye sincs hozzáférni. Szerintem nem ez az útja az ország fejlődésének, ezek (főleg az oktatás) olyan területek, amikbe befektetni nagyon megtérülne – a jövőben.
 • McDennis

  Az a baj amíg van olyan fanatikus aki eltudja ezt képzelni hogy ennyi pénzért ilyen kilátások közepette tanárnak, ápolónak megy addig nem fognak emelni, hisz a számok “nagyjából” megvannak. Van tanárhiány meg ápoló hiány de “tavaly is panaszkodtak, akkor is kigurúltuk, most is kifogjuk”. Sajnos ezt ők így látják. Fillérrel nem fognak többet fizetni amig az elégséges szolgáltatás megvan.

 • kritizator
  “Amíg nem lesz még nagyobb ápoló és tanárhiány, addig nem emelik államilag a fizetéseket. Miért is tennék?”

  nincs még ELÉG hiány?

 • pumpedjanó
  Kérdezz meg egy kórházi ápolót mondjuk a covid osztályról, hogy gond-e ez, ha kétségeid vannak.
 • QTT

  Ugyanezt szoktam mondani a feleségemnek és a kollégáinak (ált. iskolai tanárok). Mondják, hogy nem értik, hogyhogy meg meri tenni az állam, hogy nettó 180-200e között keressenek a 10-20 éves munkaviszonnyal rendelkező tanárok és se cafeteria, se semmi. Miközben mondjuk a rendőr, navos, sok más állami alkalmazott, de még az 1.800 fős településen lévő önkormányzati dolgozó anyám is kap cafeteriát.

  Mindig mondom nekik, hogy mert kb ti vagytok az egyetlen birkák, akik ha 0 Ft lenne a fizetésetek, akkor is a nagy részetek bejárna dolgozni, mert jaaaj szegény gyerekek. Ahogy most is van. Sírtok, de még betegen is bementek sokan és azzal jöttök, hogy szegény gyerekek. Mindenkinek annyit nyomnak le a torkán, amennyit lehet. És a pedagógusnak sokat lehet.

  Szerencsére feleségem utolsó éve tanárként, pedig rengeteg gyerek angol versenyeket nyert a felkészítése alatt és szerette is.

 • Penge
  Ez az, amiben nincsenek benne a műkincsek, nemesfémek, kriptopénzek, de még a fekete pénzek sem. Illetve a céges vagyon sem, emiatt csalóka az egész.

  A mérhető milliomosok csak a jéghegy csúcsát jelentik a valós adatokhoz képest, amit a legátfogóbb módon is csak saccolni lehet.

 • Cz.-S. Pál
  Érdekes lenne a 3. ábrán szereplő országokat sorba rendezni aszerint, hogy az adott ország lakosságának hány százaléka tartozik a milliomosok klubjába. Pl Svájc 2% —> 51,9M 2%-a: 1038E fő, ez Svájc lakosságának (8,545M) 12%-a. Vagyis majdnem minden 8-dik ember milliomos.
 • Gergő

  Szerintem ez nem így működik. A jó pedagógusok elmennek más szakmákba dolgozni, mert jobb a fizetés (szabadon dönt), cserébe meg lehet nézni, hogyan romlik a színvonal az oktatási intézményekben (nyilván más okokból is). Ráadásul egyre kevesebben választják a szakmát, hosszú távon ez biztosan nem lesz jó és nem azoknak, akik “nem jól döntöttek, hogy mit tanulnak”, hanem nekünk, akiknek a gyerekei iskolába járnak.
  Meg aztán van olyan is, hogy tehetség, hivatás. Aki abban ügyes, hogy másoknak át tud adni tudást, ért a gyerekek nyelvén, közösséget tud csinálni egy osztályból, stb., az miért tanuljon vagy csináljon valami mást? S ha azt szeretné dolgozni, amiben jól érzi magát és amivel sokaknak adhat át értéket, akkor miért ne kereshetne annyit, amennyivel el van ismerve a munkája? (Nem beszélve, hogy mennyi fafejű szülővel kell megküzdenie napi szinten 🙂
 • D

  Tobb ok miatt sem ertek egyet.
  1. Az kiszamithatoan alacsony berek miatt az apoloi/tanari palya erosen kontraszelektalt.
  2. A tanari/apoloi/orvosi szakma rettenetesen eloregedett. Szuksegmegoldasokkal persze mindent meg lehet oldani (pl. hivatalosan az elmult honapokban sem omlott ossze az egeszsegugy, szimplan azert, mert az ellatasra nincsenek meghatarazova a minimumkriteriumok).
  3. Oszinten szolva nem szivesen elek egy olyan tarsadalomban, ahol az ‘aki szegeny, az annyit is er’ gondolat az uralkodo. Egyreszt moralisan sem tudom hova tenni, masreszt nem szeretnek egy motivalatlan/kiegett tanarhoz kuldeni gyerekeket, harmadreszt en is kerulhetek rosszabb helyzetbe.
 • Treil
  usespanner:
  Az informatikus versenyszférás bérezést kap az óvópedagógus közalkalmazottit.
  Majd amikor kiszerveződik a gyermekfelügyelet, oktatás az állam alól magánszektorba akkor lesz óvónő fizetés 300-400 ezer nettó, vagyis kb. 700 ezer bruttó. Ha van gyereked akkor pedig az általad befizetett igen húzós tandíjból, óvodai díjból kapják a fizetést. El tudom képzelni mi lesz amikor már most vinnyognak ha be kell fizetni 5 ezret.
  Abban meg ne reménykedj ha a gyerek miatti havi kiadásaid hirtelen 50-100 ezerrel megnőnek, akkor a jogosan a kiszervezés miatt ekkora adócsökkentés is lesz.
 • C.
  Magyarországon az 1 % kezében a nemzeti összvagyon hány százaléka van? Van erről külföldi adat?
 • Ági
  Fontos látni, hogy a riport 1 millió USD/fővel számol és azt is csak hozzávetőlegesen, a teljes felnőtt populáció 1%-ra teszi.
  Ezért Miklós példájában említett 2-300 milliós házat ha egy család vesz meg (férj és feleség), akik vagyona, mondjuk 500 millió forint, azt a riport nem számítja bele az 51.9 millióba. Őket csak akkor venné figyelembe a riport, ha a családnak (férj és feleség) 2 millió dollárja lenne.
  De még egyszer: ez az 1 millió dollár 1% csak egy durva becslés.
 • IT guy
  Éppen telekvásárlásban vagyunk és mi is belefutottunk (a legváratlanabb helyeken) 200-250 milliós telkekbe / házakba. Egyszerűen nem értettem, ki veszi ezeket meg ennyiért (vagy feleennyiért). Most akkor már látom, hogy senki. 😀
 • Pistu
  Érdemes lenne megvizsgálni a leggazdagabb 1% tagjai mennyire hasznosak a társadalomnak, mennyire érdemlik meg a vagyon felét, lehet kitörne egy új proletárforradalom.
  Igen gond, mert elvándorlást okoz, ami még nagyobb jövedelmi egyenlőtlenséget, nem beszélve arról, hogy lassan megszűnnek a nemzetek.
 • Nacionalista

  Ez csak akkor gond, ha van gyereked, vagy ha valaha igénybe szeretnéd venni az egészségügyet. Ugyanis ezeknek folyamatosan romlik a színvonala, pont azért amit mondasz: meg lehet választani hová tanulsz tovább.

  Én 15 éve érettségiztem, már akkor zéró tehetséges vagy ambíciózus ember jelentkezett tanárszakra az évfolyamunkból (meg a felettünk lévőből). Akad néhány tanár aki hivatástudatból csinálja, azok meg pár év alatt kiégnek.

  Ezért aztán a gyereked béka segge alatti színvonalú iskolába fog járni. Na ez baj.
  (És akkor az egészségügyről nem is beszéltem…)

 • Swim Swim

  Nem érdemlik meg a vagyonukat,a feudalistra rendszerhez lehet hasonlítani amikor a nemesi cím öröklődött,az igazán gazdagok már születéstől fogva a pénzbe születtek, mint ahogy régen voltak bárók most is vannak. Gazdag családba születni azt jelenti hogy a kölyök is pénzbe fog fürdeni.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  már most is durva tanárhiány van, csak még nem (teljesen) omlott össze a rendszer.
  Amikor ez bekövetkezik, akkor kevés lesz hiretelen 10%-kal bért emeleni a még megmaradt néhány 60+-os nyugdíj előtt álló pedagógusnak…
  Aztán majd picsoghat az informatikus meg a mérnökúr, hogy nincs aki tanítsa a gyermekét, nincs óvóda, tehát ő sem tud majd dolgozni, ha van gyerek. Méginkább a nem munkából élők felé tolódik majd el a gyeremekszülési hajlandóság. Szép új(?) világ.

 • társadalmi hasznosság

  Miért, ha a családban egyikünk orvos, a másikunk mérnök, mindkettőnknek van jól menő vállalkozása a szakmájában, aminek következtében az átlagfizetés 50x-esét keressük, akkor vagyunk ennyivel hasznosabbak? Vagyunk 25x hasznosabbak? Mert szerintem nem, de te mégis hol húznád meg a határt, mennyi pénzünket vennéd el, ha egyébként azért tanultunk, kockázatot vállaltunk és megdolgoztunk érte? Amit a gyerekeink örökölnek, tőlük már esetleg elvennéd a pénzt, mert nem ők keresték meg? A saját gyerekeidtől elvennéd az örökölt pénzt, mert mindenki induljon egyenlő eséllyel?
  Az életben mindenkinek az őse kb. egyenlő esélyekkel indult évezredekkel ezelőtt, a mai emberek esélyei ott és akkor váltak szét. Ha most új világot indítanánk, mindenki egyenlő eséllyel indul, akkor két generáció múlva már elvennéd az unokáid örökölt pénzét, mert nem ők dolgoztak meg érte, és legyenek egyenlő esélyek?
 • társadalmi hasznosság
  …folyt.
  Igen, én is az átlagnál jobb eséllyel indultam Magyarországon, mert a szüleimtől megkaptam a támogatást, és az anyagi helyzetünk is az átlagnál jobb volt, de ők azért már tényleg megküzdöttek, ők a nulláról indultak, a földeken dolgozva. Ha én ezt továbbviszem, akkor a nagyobb vagyont mikortól vennéd el a gyerekeimtől/unokáimtól, és egyébként is a k. anyjukat, hogy olyan neveltetést kaptak, hogy ne a kezüket a biliben lógatva üljenek, hanem törekedjenek a jobbra.
 • Asidotus
  A szabadság és az egyenlőség egymást kizáró dolgok
  Ha szabadon dönthetsz, szabadon tanulhatsz, dolgozhatsz, vállalkozhatsz, akkor az emberek egy része ki fog emelkedni a többi közül.
  Egyenlőséget csak akkor érsz el, ha korlátozod a szabadságot, ha azoktól, akiknek jobban sikerült, azoktól elveszel valamit
  A társadalom dolga dönteni, hogy melyik mellett foglal állást
 • Mindegy
  Alapjaiban kellene megújítani az oktatási rendszert. A tanárok minimum fele teljesen alkalmatlan a tanításra, ezeket egész nyugodtan ki lehet vágni az utcára, a diplomájukat meg bezúzni. A maradékot rendes fizetéssel és kiszámítható, motiváló életpályamodellel megtámogatni, és a képzésüket ehhez igazítani.

  Ami most megy oktatás címszó alatt, az vicc. Engem pl. általános iskolától kezdve egészen az egyetemi diplomám megszerzéséig sokszor semmirekellő, hasznos tudással nem rendelkező, lelki roncsok ‘tanítottak’. Még véletlenül sem szeretném, ha ezek akár egy fillérrel is többet keresnének holnaptól, azonban annál fontosabbnak tartanám, hogy a közoktatás megtisztuljon, és valóban csak arra alkalmasak oktathassanak. Ehhez kellene gyökeres változtatás…

 • Girogio
  Olvasom mennyi észrevétel ment itt . Abban nem értek vele egyet, hogy ez kereslet-kínálati alapon kell, hogy működjön. Viszont a gyávaság az, ami miatt nem keresnek többet. Mi lenne, ha azt mondaná az összes tanár: vége, ennyiért nem dolgoznak tovább. Röpködnek itt az 1000 milliárdok meg jövőre választás. Mikor kellene lépniük, ha nem most?
 • Pistu
  Igen, elvenném az örökösöktől (az unokámtól is) egy bizonyos szint felett. Egyébként pont most téma az USA-ban: “Szakértők szerint a magas jövedelmű amerikai háztartások akár 61%-os adóteherrel is szembesülhetnek öröklés esetén Joe Biden legújabb tervei alapján”
  Senki nem indul egyenlő esélyekkel, nem is kell több ezer évet visszamenni, elég a 2. vh miatti vagyonátrendeződésére gondolni.
 • Zabalint

  Gondnak inkább azt nevezném, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem azokban az országokban a legnagyobbak a különbségek, ahol virágzó kapitalizmus van, hanem ahol autokratikus protekcionista rendszerek, függetlenül attól, hogy a rendszer baloldalinak vagy jobboldalinak nevezi magát. Ami azt jelenti, hogy ahol a legnagyobbak a különbségek, ottt nem a valós, szabad piacon beárazott értékteremtésbeli különbségek alapján dől el, hogy ki keres többet, ki kevesebbet, hanem azon, hogy ki dörgölőzik ügyesebben az államhoz. Az anyagilag tehetős, de kultúrában alacsony szinten álló orosz lumpenközéposztály jó példa erre, de sajnos mi is ebbe az irányba tartunk…
 • Szaboz

  “Ha szabadon dönthetsz, szabadon tanulhatsz, dolgozhatsz, vállalkozhatsz, akkor az emberek egy része ki fog emelkedni a többi közül.”

  Egy 40 lakásos társasházban lakom, ahol mindenki a rendszerváltás után bagóért megvehette a lakását. Kvázi ugyanonnan indultak.
  Volt, aki eladta, felélte a pénzt és most rokonoknál lakik.
  Volt aki spórolt, vett egy másikat, kiadta, abból törlesztett, és már családi házban lakik.
  Az embereket egyenlővé teheted, de rövid időn belül úgyis újra egyenlőtlenek lesznek.

 • társadalmi hasznosság

  Ezt kérdezem, hogy neked mi az a szint, amennyitől elvennéd?
  De ha törvényileg tiltva lenne az öröklés, akkor meg azért menne a sírás, hogy nem indul mindenki egyenlő eséllyel, mert “az az ő szülei nevelték, az enyémek meg nem”.
 • társadalmi hasznosság

  Persze, hogyne. Az egy kicsit tönkre vágná a fejlődést, ha az lenne az alap felállás, hogy akik tesznek azért, hogy jobb körülmények között éljenek, azoktól vegyük el. Akkor mégis miért erőltessem meg magam? Pistu miatt?
 • háromhatvanas
  Egyetértek hogy sok milliót valószínűleg nem is látunk.

  Vagy akár itthon, kíváncsi lennék, hányan sokszoroztak pl. kriptókkal (én játékból betettem egy kis összeget Dogeba, 1500% egy hónap alatt – persze utólag sajnálom hogy nem ment bele a 10M babváró 😀 ).

  Viszont ez az “elveszünk a gazdagoktól” amit sokan szajkóznak, nagyon nem szimpatikus, legalábbis nem ilyen kommunista módon. OK, jelentsük be, hogy mostantól keletkező bevételeket szigorúan nézünk, adóztatunk stb. De veszélyes azt mondani, hogy akkor most Bezos / Musk / Lölő vagyonából (feltéve hogy minden az addig hatályos törvényeknek megfelel, akkor is ha bicskanyitogató – de legális módon szerezték) elveszünk valamennyit, vagy a gyerekeiktől, vagy akinek több van mint nekem…

  Onnantól ki mondja meg, hol a határ? Hogy pl. a szemétmocsok vállalkozótól aki 1M felett keres havonta, azoktól mennyit vegyünk el majd ilyen alapon?

 • háromhatvanas
  folyt..

  Tartalékolok és jelenleg “csak” kamatozik, még nem is használom, hát minek az nekem, mondhatnák. Már személyes ismerőstől is hallottam (nyilván kevesek orrára kötöm hogy mennyi a bevételem, ami amúgy szomorú hogy ~3000EUR havi bevételt titkolni kell) hogy szerinte zeberedjen meg, aki havi 500k nettó felett “keres”, és adózzon csak, meg fizessen stb. az ilyen. Persze nem nekem van 100 milliós házam (na nem is _neki_, hanem a bankjának meg az államnak még vagy 25 évig 😀 )

 • QTT

  “Csak így a lakosság nagy részének a jó minőséghez esélye sincs hozzáférni. Szerintem nem ez az útja az ország fejlődésének, ezek (főleg az oktatás) olyan területek, amikbe befektetni nagyon megtérülne – a jövőben.”

  De pont az a célja a “vezetésnek”! Egyrészt nem jó a magasan képzett, rugalmas és tájékozott néptömeg, mert úgy zavarná el a komplett politikai gárdád (kormányon lévőt és ellenzéket is), hogy csak porfelhő lenne mögöttük.

  Másrészt az alacsonyan képzett néptömegre azért van szükség (a jó helyre húzott X mellett), mert így tele lehet pakolni a szalagokat a gyárakban. Magyarország egy összeszerelő üzem. Nemhogy arra van törekvés, hogy ebből kitörjön, hanem arra törekszik a politika, hogy ez még jobban megerősödjön. Ahogy egyik blogtárs írta egyszer, mi a váltószoknyákat varró ország vagyunk.

 • Én is akarok kommentelni...
  Én akkor engedtem el az ilyen listák böngészését, amikor bekerültem egy olyan körbe, ahol rácsodálkoztam a világra, hogy Magyarországon sokan mennyire megpróbálják eltitkolni a vagyonukat. Akkora stróman hálózatot építettek fel maguk köré itt Nyíregyházán többen is, hogy nem lepne meg, ha a szociális támogatásra is jogosultak lennének, holott a magyar TOP 50-be csak az ingatlan vagyonukkal beférnének, és akkor a 30+ céget nem is számolom stb. amiről én tudok, hogy valójában az övék. Én korábban azt hittem, hogy vannak költséges hobbik, majd szembejött velem éves 100+ milliós hobbi az egyiknél, és rá kellett jönnöm, hogy fogalmam sincs a tényleg gazdagok valódi életéről.

  Vannak akik gazdagabbnak akarnak látszani, de sokan pedig szegényebbnek..

 • Husz János Puszita
  Elmondhatjuk, hogy dollármilliárdosokkal nagyon jól állunk világviszonylatban. Örülök, hogy ilyen kiváló self made vállalkozóink vannak, akár exportálhatnánk a furmányos magyar gondolkodást.
 • Vladislav
  A korabbi kommenteket olvasva szerintem fontos kiemelni, hogy bar a nepesseg top 1%-a birtokolja a vilag vagyonanak jelentos reszet, ez az 1% folyamatosan valtozik, nem azonos az osszetetele. S jellemzoen 3 generacion belul a korabbi vagyonosok felelik eszkozeiket. Nem veletlen, hogy pl. az USA-ban nem a korabbi angol telepesek leszarmazottai a legvagyonosabbak.
  Illetve egyenloseg teren erdemes kulonbseget tenni az “esely” es a “vegeredmeny” valtozat kozott.
 • cat in the box
  : az egyenlőséget nem az eredményeknél kell elérni, hanem az esélyeknél. a társadalom feladata, hogy az esélyeket próbálja minél jobban kiegyenlíteni, hogy mindenki ki tudja bontakoztatni szabadon a benne rejlő más-más tehetséget. sokkal hatékonyabb lesz a társadalom és boldogabb/szabadabb az egyén.
  aztán persze a gyakorlatban ez nem egyszerű, de ennek kellene a célnak lenni.
 • akosh
  A gyerekek felét is rúgjuk ki? Vagy legyenek kétszer akkora létszámú osztályok?
 • Treil
  Girogio:
  Nem azért nem áll fel a rossz bérezés miatt mert birka, hanem azért mert következő hónapban nem lesz mit ennie.
  Versenyszférában ha nem tetszik a fizetés felállsz egyedül és keresel más pozíciót, nem kell több ezer embernek összefogni, ráadásul nincs is aki összefogja őket mert nem közvetlen érdeke. Valójában meg mindenki érdeke, neked is legalább annyira amint aki tanári fizetésből él.
  Most sokan szerénykedés nélkül pöffeszkednek, mert jó pozícióba kerültek, az érdeklődési területük éppen hiányszakma a magas profitú cégeknél. Aztán amikor majd nem lesz aki tanítsa a gyereket, vagy még nekik is erőn felüli összegbe kerül a magánoktatás, valamint majd nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást szakemberhiány miatt akkor majd megy a siránkozás.
  Azt kellene látni hogy az alulfinanszírozott oktatás és egészségügy nem a terület dolgozóinak problémája, hanem mindenkié.
 • Andromeda
  Az, hogy az emberek kis részének a kezében összpontosul a vagyon nagy része, a leggyakoribb kapitalizmuskritika, de ez az egyenlőtlen eloszlás jelensége sokkal általánosabb, mint azt az átlag hiszi. Nem csak a vagyonnal van ez így, de szinte mindennel az életben.

  Kb. a Pareto-elvnek, a 80/20-as szabálynak az egyik leképeződése ez. Vagyis ez nem a szándékos kizsákmányolásról szól, hanem egy természetes folyamatról, ami szinte minden szabadjára engedett rendszerben megvalósul.

 • okosban megoldjuk
  Elvették jutalmukat
  (mármint a cikkben szereplő gazdagok, nem a tanárokra mondtam).
 • Mate
  Az a baj, hogy az oktatás és az (állami) egészségügy nem piaci alapon megy. A magánkórházakban az ápolók vagy a magániskolákban a nyelvtanárok teljesen más fizetési kategóriában vannak, mint az állami szférában. Erre persze lehet azt mondani, hogy ilyen a piac és hogy menjen mindenki magánegészségügybe/magániskolákba dolgozni és ez előbb-utóbb meg is fog történni, de ezzel az ország nagyon rosszul fog járni.
 • eMérnök
  Én IT-s vagyok és nagyon szívesen lennék egyetemi tanár. De az első munkahelyemen, a kezdőfizetésem több volt, mint az egyetemi ranglétra tetején álló “egyetemi kutatóprofesszor”-nak, aki habilitált (phd feletti szint), (legalább) két nyelvvizsgája, számtalan publikációja és sok-sok év gyakorlata van. Aztán pár év után a duplájánál is több lett a fizetésem.
  7 számjegynél gondolkodnék el a lehetőségen egyáltalán, de ott már lemondanék pénzről, hogy a vágyaim után menjek.

  Jelenleg, ha akadémiai pályára váltanék, akkor kevesebbet keresnék, mint amennyit most megtakarítok havonta.

  Nyilvánvaló, hogy ez hova vezet(ett). Aztán ne tessék sírni, hogy rossz az iskola, bunkó a nővér…

  Északon, horror ára van az óvodának és hatalmas adók mennek, cserébe más a minőség is.

 • jami
  Az a gond, hogy sokan addig látnak: rosszak a mostani tanárok, nem is érdemelnek jobb fizut.

  Mert, mikor jobbak voltak, akkor többet kaptak? Akik nagyon jók, azoknak nem kellett aprópénzre válani magukat a délutáni különórákkal?
  Nagyon durva tanárhiány van és nem, nem megoldás, hogy akkor majd magántanár – mert magánba is azt találni meg legtöbbször, aki főállásban sem jó…
  Nagyon rossz ez az irány az eü-ben is, mert ok, hogy átlag műtét árát ki lehet fizetni; de kellene értelmes asszisztens a házidoki mellé, értelmes laboránsok stb. Nagyon sok terület és fokozat az eü rendszer; de ugyanígy az oktatási is. Fejlesztő pedagógus már alig van: mos tmég magánban megtalálhatóak, akik pár éve még az állami rendszerben voltak – de idővel sehol. És ez a legtöbb alulfizetett szakmával megtörténik.

 • Szabolcs

  Golgafrincham:
  hu.wikipedia.org/wiki/A_Galaxis_%C3%BAtikalauz_stopposoknak_helysz%C3%ADnei#Golgafrincham
  2 perc se elolvasni, és ebből rájössz, hogy az egész könyvet is megéri átfutni évente újra és újra. 🙂

  Ezt már annyiszor be akartam linkelni, mert olyan cinikus és eldönthetetlen az összes ilyen felvetés 🙂 És mégis. Vagy mégsem? 🙂
  No mindegy, a lényeg, hogy a törülközőt sose felejtsd otthon 🙂

 • QTT

  “Nem azért nem áll fel a rossz bérezés miatt mert birka, hanem azért mert következő hónapban nem lesz mit ennie.”

  Részben igaz, nem állhat fel mindenki, de leegyszerűsítve, ha feláll és elmegy akkor benzinkutasként (vagy kb bármiként) annyit, vagy inkább többet keres, mint tanárkén.

  Bár van olyan tanár ismerős, aki perfekt német nyelvtudással bír, gyerek nincs és nem is lesz, sír, hogy szó szerint majdnem éhen halnak, mert elviszi az albérlet a pénzüket a férjével (szintén zenész). A férj külföldre akarna menni, a nő meg vérig van sértődve, hogy ő ugyan nem fog mosogatni, hisz ő tanár. Oké, akkor jó éhezést.


  Nem piaci alapú, de azért kemény, hogy érettségivel egy pályakezdő rendőr, vagy navos többet keres (nyilván az sem nagy pénz), mint egy 10 éve pályán lévő főiskolát/egyetemet végzett tanár. Mindkettő közszféra és a tanár szintén fontos, mégis mekkora a szakadék.

 • Valaki
  Én tíz évig dolgoztam felsőoktatában, a visszajelzések szerint nagyon szerettek a hallgatók, nagyon sok energiát fektettem a felkészülésbe. Csak eluntam, hogy a mcdonaldsos kezdőbér alatt van az alapfizum. Persze lehetett különmunkát vállani. Otthagytam az egészet azon a héten amikor kiderült, hogy annyit keresek mint a takarító, aki végigtörölte a (egyébként persze saját pénzből) vett laptopom billentyűzetét egy vizes ronggyal. De ne szóljak neki, mert ennyi pénzért hol találnának másik takarítót, szólt a kérés. Akkor valami eltört bennem, és aznap megírtam a felmondásomat. Azóta kevesebbet dolgozom a mostani cégemnél (pl hétvégen eszembe sem jut bekapcsolni a céges laptopot), viszont sokszor annyi pénzért. Na, én bátor voltam, és mi változott. A nagy semmi. Le lehet szállni a pedagógusokról. Azt meg csak az agyatlan medúzák akarnak látni, hogy mi lenne ha felmond a tanárok nagy része.
 • Miklós
  én nem a pénzedet venném el hanem a vagyonodat: nem lehetne 20-30 hektárnál több földed, 10 hektárnál több erdőd, 10 hektárnál több legelőd, kaszálód, mocsarad összesen gyerekenként és a házad/lakásod méretét is maximálnám, pl. 100 nm/fő méretben! “ők a nulláról indultak, a földeken dolgozva” – van szerencsém ismerni ilyen 0-ról indult családokat: az állam tömte ki mindegyiket és tömi tovább, hogy végül eladják a külföldi vagy a hazai óriáscégeknek! És igen, a k. anyjukat azoknak akik elfogadták a támogatást és azoknak is akik odaadták nekik és mindazoknak, akik ezt a rendszert működtetik!
  Mivel ezek után nem tudnád a (fizikai) vagyonodat növelni és tele lennél pénzzel, akkor a képességeidet (már ha bármiben is kiemelkedő vagy), a gazdasági-társadalmi-tudományos helyzet javitására fordithatnád, ahol a társadalmi elismerés lenne a jutalmad!