OTP Simple csomag: tényleg minden ingyen van?

Az OTP Bank tavaly év végén vezette be a Simple csomagot, 30 éven aluli ügyfeleknek. Ez később változott, most már bárki igényelheti ezt a számlacsomagot. Sokak szerint ez még az Erste Szupernullánál is jobb csomag, hiszen minden ingyen van. Ezt erősíti bennünk a simple.hu weboldal felületes olvasása is, ahol minden sor úgy kezdődik, hogy “díjmentes”.

Azonban ha a hirdetményt is elolvassuk, látjuk, hogy a számlacsomag ingyenessége csak időleges, illetve elég sok korlátozás van beépítve a csomagba.

A kártya csak az első évben díjmentes, az utalás és a pénzfelvétel pedig csak június végéig. Lássuk a részleteket:

– 35 év alatt minimálbér, 35 év felett 150 ezer forint munkabér számlára érkezése esetén nulla forint havi díj. (Kipostázott számlalevél esetén 100 Ft.) Ennek hiányában 690/790 Ft havi számlavezetési díj. Az OTP komolyan veszi, hogy a pénz munkabérként érkezzen, szerintem itt is így van, erre vigyázz.

– Az első évben ingyenes kártya, utána 1790/3442 Ft évente. (35 év alatt/felett)

– Június 30-ig két ingyenes készpénz-felvétel OTP automatából, július egytől 0,3% ugyanez. Ha ennél több felvételre van szükséged, vehetsz előre még két alkalmat 299 Ft-ért, vagy még öt alkalmat 499 Ft-ért (Itt is 0,3% a díj). Az előre megvett alkalmakon kívüli pénzfelvétel díja OTP ATM-ből 61 Ft+0,91%, idegen ATM-ből 1035 Ft/alkalom. (110 ezer Ft felett érdemes inkább idegen automatából felvenni a pénzt.)

– A netes utalás június végéig ingyenes, utána 0,2%, max. 6.000 Ft.

– SMS szolgáltatás 149 Ft/hó plusz 19 Ft/SMS.

– webszámla netes vásárláshoz 99 Ft/hó

Nézzük a csomag korlátait és hátrányait:

-Ha valamit fiókban, vagy telefonon akarsz intézni, azért külön büntetést fizetsz, alkalmanként/naponta 249 Ft (telefonon), illetve 499 Ft (fiókban).

– Betétlekötés, értékpapír-számla, TBSZ számla, NYESZ számla ehhez a számlacsomaghoz nem kérhető.

Vagyis a számla komoly korlátokkal rendelkezik, ha telefonon, vagy személyesen mersz ügyet intézni, akár napi 499 Ft-od is bánhatja. Betétet nem tudsz lekötni, értékpapírt nem vehetsz, tehát csak pénzforgalomra tudod használni a számlát. A pénzfelvétel, az utalás fizetős, a számla havi díja is csak 150 ezer forintnyi munkabér érkezése esetén díjmentes. A 3.442 forintos kártyadíj kifejezetten drága.

Úgy gondolom, ennél sokkal jobb ajánlatok vannak a piacon, alacsonyabb díjért, megkötések nélkül. Itt mindjárt kereshetsz is magadnak egy olcsót.

Share

30 hozzászólás

 • fhunter
  Ugyanakkor 35 éven aluliaknak nem feltétlenül rossz választás, főleg ha nem érkezik 150e munkabér utalásuk havonta, minimálbérrel akár nem is feltétlenül hiányzik a betétlekötés, TBSZ lehetősége. Ennek a rétegnek talán ez az elérhető legolcsóbb választás.
  Nem találtam rá utalást a hirdetményben, de az egy éven belüli számlamegszüntetésnek van valami díja?
 • N.
  Betétlekötési lehetőség van éppen, csak nem nagyon éri meg most a jegybanki alapkamat mínusz 2%. A TBSZ és társai nem igényelhetősége a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Simple OTPdirektjének számlakörébe ilyen típusú számlák nem vonhatóak be. Ha pont az OTP-nél van szükséged egy TBSZ számlára, akkor önálló számlaként lehet ilyet igényelni, de ha akarod kezelni interneten vagy telefonos ügyintézővel, ahhoz kell egy második OTPdirekt szerződés, ami független a Simple-től, és nem ingyenes.
 • N.
  Jaj elrontottam 🙂 Az említett második OTPdirekt nem köthető meg, mert a TBSZ számla magában nem lehet vezérszámla. Ettől függetlenül a számlák még igényelhetőek, de OTPdirekten keresztül nem lehet majd kezelni őket, csak bankfiókban (ha van egy második folyószámla az OTP-nél, amihez van külön OTPdirekt, abba már bevonható a TBSZ…).
 • benji
  Mindenkinek ajanlom aki felaron akar menni szigetre vagy volt fesztivalra.igenyled megveszed a jegyet es felmondod.
 • N.
  Ha még nem igényeltél kártyát, akkor a csak a sziget marad (a voltra történő kedvezményes jegyvásárláshoz június 11-ig kellett leadni az igénylést). És arra is oda kell figyelni, hogy igényléskor beállítsák a marketing célú megkeresési lehetőséget, mert ez is feltétel.

  Ami még fontos, hogy csak egy darab napijegyre él a kedvezmény (egész fesztiválra szóló bérletre nem).

 • gab
  Ez a legolcsóbb csomagjuk? Egyszerűen nem értem, miért van bárki az OTP-nél.
 • jurta
  A bankváltás fáradozással jár. Ezzel rajtam is nyertek öt hónapot annak idején.
 • sub
  Az oldalukon (www.simple.hu) nincs utalás a június 30-ig tartó ingyenességről, nincs korlátozásnak nyoma, illetve most az SMS szolg is akcióba ingyenes. Változott vagy van valahol másik leírás?
 • kristu
  Rajtam meg 1.5 évet.
  Egyébként ez is megérne itt egy misét szerintem, hogy mikre kell ügyelni számla megszüntetésekor, számlacsomag váltáskor.

  Vagy volt róla szó már, csak én használom bénán a keresőt?

 • Sanyi
  megszokás, lustaság, nem számolnak utána
 • Kiszamolo
  Keresd a hirdetményt, abból derül ki.
 • N.
  Lap alján “Szabályozások”.
 • sub
  ejj, jogos… a jún30-at mint lehetőség mondja, hogy addig garantálja. Esélyes, h másnaptól akkor meg is szünteti? (miért ne tenné, tudom)
 • N.
  Esélyes, de volt már rá példa, hogy nem tették meg (január 1-től már át akarták terhelni a tranzakciós illetéket, aztán kaptunk fél év haladékot).

  Most, hogy a kormány hamarosan növeli a tranzakciós illetéket, én valószínűsítem, hogy az OTP nem halogatnak tovább, és júliustól tényleg fizetni kell mindenért.

 • Péter
  Felejtsük el az OTP-t, én akkor kaptam szívrohamot amikor rájöttem hogy éves szinten 50.000 forintba kerül a bankszámlám….
 • Körtefa
  Melyik csomaggal?
 • N.
  Hirdetmény még nincs kinn, de állítólag szeptemberig kitolódott a díjmentes időszak.
 • N.
  Már van hirdetmény is.
 • fhunter
  Szeptembertől viszont jön a fekete leves:
  – éves kártyadíj 2170/3875 Ft(35 év alatt/felett)
  – havi 2 ingyenes kp. felvétel megszűnik, minden saját ATM-es 60Ft+1,21%
  – Állandó utalás 38 Ft
  – Csoportos beszedés: 24 Ft
  – Eseti utalás: 0,3% (max. 6e)
  A 2 ingyenes kp. felvét megszűnésével már elgondolkodtató a 2ATM csomag megrendelése 349 Ft/hó-ért, mivel 50e Ft kibűvölése egy ATB-ből 605 Ft.

  Ezek szerint, ha 12666 Ft felett kell utalni, akkor jobb egy állandó utalást rögzíteni, majd törölni?

  Nekem sajnos kell egy OTP-s számla amiről csoportos beszedéseket intézek a MentőÖv biztosítás miatt és akkor már ez a legjobb. 🙁

 • N.
  Igazság szerint 50 ezer forintot felvenni saját ATM-ből 61+605 Ft lesz az új hirdetmény szerint, ha nem fizetsz elő a havi két ingyenes felvételre. 90 ezer fölött már olcsóbb idegen ATM-ből kivenni, mert annak fix díja kisebb lesz, mint a 61+1,21%.

  És azt is érdemes figyelembe venni, hogy a 2 ATM csomag csak visszavonásig biztosítja a két ingyenes pénzfelvétet. És ugye ki tudna belekötni, ha októberben visszavonnák. Ha megkérdezel mondjuk egy ügyintézőt, ő az életére fog esküdni, hogy sose volt és sose lesz olyan, hogy valami kedvezményt visszavonnak, de itt van például az, hogy a legtöbb OTP-s számlacsomagban már augusztus 1-től át lesz hárítva a megemelt pézfelvételi illeték, mert 0,3%-os díj eleve csak visszavonásig volt érvényes, így ott nem foglalkoznak a 60 napos bejelentési határidővel. Visszavonják a kedvezményt, az új díj 0,6%. Ez egyébként elég ügyes húzás.

 • N.
  Ha minden marad így, akkor valószínű, hogy augusztusban megy a kukába a Simple. Muszáj akkor visszamondanom, különben szeptemberben beterhelik a második éves díjat, és azt kár lenne megvárni, ha úgysem lesz már értelme a csomagnak. Pedig simán lehet, hogy szeptember 4 után kapnak észbe, és visszamenőlegesen elengednek díjakat, mint ahogy volt ez most július 1-én is (a június 28-ára dátumozott hirdetményt július 1-én adták ki, de mivel ez kedvezőbb díjakat tartalmazott, senkinek nem fáj a visszamenőlegesség).

  Aztán maradna az Alap számlacsomag a 2810 Ft/éves kártyadíjával, havi egy kedvezményes pénzfelvétellel (0,6%), ami a szokásaim alapján olcsóbb, mint megtartani a Simple-t és fizetni a 61+1,21%-ot felvételenként, vagy havonta a 349 Ft-ot az ingyenes felvételért.

 • Körtefa
  Amikor felmondtam az OTP-nél a számlacsomagomat, visszaadták az éves kártydíj fennmaradó részét. Meg is lepődtem.
 • N.
  Ez jó hír. Tavaly én is intéztem egy OTP-s megszüntetést a családban, és tisztában is voltam vele, hogy a mi jár vissza, de akkor még nem volt náluk kártyadíj, így annak a visszaszerzése nem is volt feladat. De tényleg úgy tűnik, hogy igazad van, a kártyadíjból is időarányos visszatérítés várható megszüntetéskor.
 • Holland Lovas
  Sziasztok!

  A Simple megszüntetése (mondjuk 1 hónapon belül) biztos, hogy ingyenes? Mert aki Szigetre akar menni, annak ez elég jó arbitrációs lehetőség, de minden hirdetmény további szabályzatokra hivatkozik, ezért egy gyakorlati tapasztalattal rendelkező gyorsan adhatna választ a kérdésre…

 • N.
  Szerintem 3 ezer forintnál nagyobb árréssel nem tudod eladni, és nincs rá garancia, hogy lesz egyáltalán vevő. Ha pedig rászámolsz egy-egy óra ügyintézést a számla nyitására és a megszüntetésre, akkor ez már nem is olyan jó biznisz.
 • N.
  Bár így átgondolva, az “arbitrációs lehetőség”-en valószínűleg nem az arbitrázst érted, és nem nyerészkedni akarsz a továbbadáson, hanem csak féláron kimenni egy napra. Azt nem tudom, hogy van-e díja a megszüntetésnek. (Gondolom, hogy nincs, de nem tudom alátámasztani semmivel.)
 • Agent
  Én felhívtam és megkérdeztem őket. Az operátor chattal beszéltem a beszélgetést lementettem. Ez alapján nincs költsége a megszüntetésnek és bármikor megszüntethető.igényled megveszed felmondod. a felmondás 30 nap addig számolják a 690-es havi díjat. a megkötés 1 perc az oldalon online igényelhető, mikor meg megyek átvenni a kártyát a fiokba akkor meg is szüntetem azzal a lendülettel.
 • N.
  Az első 4 hónapban nincs számlavezetési díj.
 • fhunter
  Számomra az nem egyértelmű a rendkívül szűkszavú hirdetményből, hogy milyen bankfióki ügyintézésért kell külön fizetni. Kp. befizetés mondjuk annak számít, vagy csak a megbízások bankfiókban történő leadása?
 • N.
  Készpénzbefizetésért nem kell ügyintézési díjat fizetni (tapasztalat, de első alkalommal én is rákérdeztem). A hirdetmény szerint azért kell ügyintézési díjat fizetni, amit magad is el tudnál intézni interneten, de mégis inkább telefonálsz vagy bemész fiókba:

  “kedvezménycsomag váltás, lekötés, folyószámlahitel aktiválás”

  Felsorolva ennyi van, de jön még hozzá az átutalási megbízás is.