Energiatakarékos: megéri?

A család új fagyasztószekrényt vásárolt, ezért adott volt, hogy megnézzem, vajon megéri-e megvenni az energiatakarékosabb hűtőket és fagyasztóládákat, azaz mikor térül meg a felár, amit kifizetek egy alacsonyabb villanyszámla érdekében.

Mivel ki vannak állítva a hűtők egymás mellé, ugyanannak a márkának a teljesen ugyanolyan hűtői, csak különböző energiaosztály-besorolással, rajta az éves várható áramfogyasztással, nem volt nehéz az összehasonlítás. Az árkülönbség osztva a éves fogyasztáskülönbséggel. (Ennyibe kerül egy kWh áram a lakosságnak.)

Gondoltam, lesz valami általános tapasztalat, melyiket éri meg inkább megvenni.

Ezzel szemben az lett a tapasztalat, hogy minden egyes esetben számolni kell.

Volt olyan hűtő, amelyiknél kicsit több, mint ezer forinttal volt csak drágább az A+++, mint az A++, itt nem is értem, ki veszi meg a többet fogyasztó terméket. (A két hűtő egyébként teljesen egyforma.)

Egy másik márkánál az A+ és A++ között 8,75 év alatt térül meg az energiatakarékosabb termék felára.

De találtam olyat is, ahol kicsit több, mint 15 évig kell várni, amíg megtérül az energiatakarékosabb választás, ami a mai javíthatatlanra tervezett hűtőknél leginkább a soha kategória.

Úgyhogy a tanulság: bár fontos a kisebb fogyasztás, érdemes ellenőrizni egy számológéppel, hány év alatt is fog megtérülni a többlet-befektetés.

Share

79 hozzászólás

 • zuhanyfüggöny
  A benn tárolt mennyiség NEM befolyásolja a fogyasztást. A hűtő azért vesz fel áramot, hogy a hűtött térből a határoló felületen transzmisszióval és a nyitogatás miatt filtrációval beszivárgó hőt onnan elszállítsa, de az csak a határolószerkezettől és a nyitogatástól függ, attól nem, hogy mi van benn. (nyilván amit beraksz, azt le kell hűteni, de ha már benn van, akkor mindegy) Emellett az on/off üzemű hűtők külső és belső hőcserélőinek először üzemi hőmérsékletre kell beállni az optimális üzemállapothoz, ami idő, ezért még jó is ha sok minden van benn (nagy hőkapacitás-> hosszabb on, hosszabb off állapot)

  A színe meg, hát valóban függ tőle a felület hőelnyelése/visszaverése, dehát a mögötte lévő hőszigetelés mellett a gyakorlatban ezt is elhanyagolhatjuk.

 • antenna
  Lala, mi nyáron két fiókot is megtöltünk friss gyümölccsel a kertből, ilyenkor elővesszük és nagyon finom. Vagy pl. most is van benne vadhús, disznóvágós finomságok. Olyan dolgok, amikhez nem mindig jutok hozzá, be kell tárazni. 3-4 év alatt visszajön egy középkategóriás fagyasztószekrény ára.
  combo: A Liebherr-t én is csak ajánlani tudom. Az egyik 10 éves és a családban szolgál tovább, a másik 2 éves és remekül működik. De mi bajod a no frosttal? Nekem max. annyi, hogy így 2 éve nem volt átpakolva az egész hűtő 🙂
 • Kiszamolo
  Annyi minden terem a kertben, hogy vagy lefagyasztom, vagy kidobom. Csak a dió meg a málna egy-egy rekesz. A kutya sok húst eszik, nem mindegy, akkor veszek-e sokat, amikor féláron adják, vagy duplaannyiért naponta.

  A gyerekek pékáruja is le van fagyasztva, azt is vesszük, amikor olcsóbb és mindig van is otthon, nem naponta rohangálok friss kifliért meg perecért.

  A feleségem főz egyszerre többet, mert időben ugyanannyi a kisadag, mint a nagy. A fele mehet a mélyhűtöbe, ha olyan kaja, amelyik bírja.

  Akciós a fagyasztott vadlazac az Aldiban három napig, abból is tudunk többet venni annál, mint amit aznap megeszünk.

  Ha hihetünk a hivatalos fogyasztásnak, mindez belekerül heti combos 133 forint villanyszámlánkba plusz a hűtő amortizációja. Na, ennél többet spórolunk rajta.

  De igazad van, ha neked semmi szükséged nincs fagyasztószekrényre, akkor te ne vegyél, mert neked tényleg nem fogja megérni.

 • combo
  “De mi bajod a no frosttal?”
  A ventilátor kiszárítja az ételeket, zajos, és gyakori hibaforrás. Ennyit nekem nem ér az, hogy évente egyszer vagy kétszer megspóroljam a fagyasztó leolvasztását. (A modern hűtőknél a hűtőrészt nem kell leolvasztani, illetve a nem no frostos hűtők fagyasztóinál is trükköznek már annyit, hogy azt is ritkán kelljen.)

  Egyébként nálunk is Liebherr van, és mi is megelégedéssel használjuk. Itt az is mellette szólt, hogy nekünk 55 cm szélességű kellett, és a Liebherr modelljein kívül nem nagyon van ilyen alulfagyasztós hűtő ismertebb gyártótól…

 • Karl
  Ha már mosógép. Milyen márkát szabad megvenni (A+++)? Infedesitet választottam az Otthon melege pályázatban nagy naivan, de mindenki lebeszél róla.
  Milyen márkát szabad megvenni?
  Whirlpoolt megeszi a rozsda nálunk és több ismerősnél is pár év után, így az tuti nem lesz még egyszer.
 • spórolós
  @szakertö:
  egyetertek “Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos” -sal: a szabvány alapjan mernek/ünk.
  lehet vitatni, hogy a szabvany mennyire irja le kinek-kinek a valosagát. mindenkiét nem irhatja le.

  “a valóságban a fogyasztás a legtakarékosabb vezetési stílus és optimális körülmények esetén is a gyári adatot 25-50 százalékkal meghaladja. Akkor miért nem azt írják oda?” en eddig -a Trabantot kiveve, arra nem ismertem a fogyasztasi adatokat – minden autommal kevesebbet fogyasztottam, mint a szabvany menetciklus alapjan megadott gyari adat; igen van ilyen is.

  “Mert csalnak és hazudnak a vásárlóknak! Lásd VW dízelbotrány.” termeszetesen ilyen is van.

 • Bandi

  Nagyon szakszerűen hangzik amit mondasz, de nem igaz. Mivel ha kevesebb étel van a hűtőben, akkor egy-egy ajtónyitásra sokkal több meleg levegő kerül be, amit újra és újra le kell hűteni a hűtőnek. Ezzel szemben egy teli hűtőt rendszeresen nyitogatva szinte alig megy be meleg levegő, a hideg ételek viszont nem melegszenek fel 1 perc alatt. Logikus, nem?
 • Zabalint

  “Egyébként a többség számára a sűrűbb vásárlás sokkal több impulzív vásárlással jár.”

  Ebben biztos vagy? Én azt gondoltam, a hipermarketek például épp azért járatják körbe a vásárlót az újrarendezéseikkel, de egyébként is ott annyi minden van egy boltban, ami növeli az impulzív vásárlások esélyeit. Egyébként is sokkal nehezeb nagyobb periódusokra bevásárolni, azt gondolnám ezért könnyebb eltérni a szükségestől. Ha beugrok munka után egy szupermarketbe vagy kisboltba, nem igazán van időm, energiám elcsábulni.

 • Szakértő
  Nekünk is két hűtőnk van. A kombi a konyhában, a fagyasztó a kamrában. A kombi total nofrost-os, tehát sosem kell leolvasztani. Imádom. A fagyasztót évente egy alkalommal olvasztom le, olyankor csak átpakolom az ételeket a kombi aljába. Nagyon kényelmes.
  Mindig két hűtőnk volt. Ki van használva mindkettő. Kenyeret azóta nem dobunk ki és mindig van friss az asztalon. Nem kell naponta elmenni a kisboltba érte. Nagyon kényelmes.
  Kiszámoltam. Nekünk megéri.
  A havi ezer forint áramdíj mellé mégegy ezres jut a készülék árából egy hónapra. Ennyibe van a kényelem.
 • Szakértő
  Indezit felejtős. Bosch ajánlott, de csak a serie 4 vagy 6.
 • combo
  Gondolom elöltöltősről van szó. Akkor LG.

  (A mosógépek Rolls Royce-a egyébként a Miele, de azt aranyáron árulják.)

  Illetve az Indesitből ítélve a Tesco-gazdaságos típusokat sem veted meg; ezek közül csakis 5 év garanciás Beko jöhet szóba (ők gyártanak invertereset is, ha az kell).

 • antenna
  combo: a mélyhűtő szekrényben minden dobozolva vagy zacskózva van, azt nem tudja a nofrost szárítani. A sima hűtőben pedig (LG) alul elkészül a jéghideg levegő (szintén minden zacskózva) és egy ventillátor azt tolja fel a fenti részbe, eleve így van gyárilag megoldva. De ez sem szárít, ráadásul be lehet állítani, hogy a két rekeszébe húst, zöldséget vagy gyümölcsöt tettem, annak megfelelő mennyiségű fagyos levegő jut be. Abszolút nem szárít és sehol nincs jegesedés. Nekem találták ki, egy gonddal kevesebb. A kombihűtő nagyon halk, 37dB és ritkán indul be. A szekrény kicsit zajosabb, de a spájzban elvan.
 • Garbo

  “a ventilátor kiszárítja az ételeket”

  Ez ellen, no meg a hűtőszag, és aszagok keveredése ellen találták fel a zárható dobozokat. Mindig azokat használom: bpa-mentes műanyag tetjű üvegdobozok. Igen, sok van belőlük, cserébe szagtalan a hűtő, mint egy téli este. A No Frostos gyakori hibaforrású hűtöm 11 éves a családban, és az új meg kettő nálam, ez utóbbit szintén fagyaszás miatt vettem.

  Tapasztalatom szerint az leolvasztásosdival való szórakozást tipikusan nem az szereti bagatellizálni, aki csinálja (nem tudom, nálad így van-e, csak eszembe jutott …)

  Egyébként nálam nem Liebherr van: túlárazott, és nem tudta hozni azokat a paramétereket (fogyasztás, fagyasztónagyság és no frost együtt) egyáltalán, nemhogy olyan áron, mint az LG-m. Több, mint négyszeres áron lett volna valami hasonló ..

  De a 11 éve a családban működő no frostos darab Indesit.

 • natasa
  Az indesit-ről én is lebeszélnélek. Mi talán 1,5 éve cseréltük a 3 éves indesitet, mert egy hulladék volt. Gyakran előfordult, hogy füst volt a mosás végén a dobban, persze a ruhák is büdösek lettek. A szakszervízes emberke meg csak makogott, hogy 2 db 70×140-es törölköző, meg 3 kéztörlő sok a 7kg kapacitású gépbe, meg hogy vizesen kell számolni a kapacitást, mossak kevesebbet egyszerre. Sokszor nem tudott centrizni rendesen, csak pörgette alacsony fordulaton a ruhákat (valami kiegyensúlyozási probléma lehetett). A centri fordulatszáma szerintem meg sem közelíthette a beállított értéket, mert az új mosógép ugyanolyan fordulaton sokkal szárazabbra centriz. És nagyon hangos volt, szabályosan visított (ez lehet nem szempont, de számíthat).
  A mostani egy AEG, 5 év garanciával, csendes, és nagyon jól variálhatóak a programok, egyelőre semmi gond vele.
 • Garbo

  1, Mert nem csak lejáró termékek vannak akcióban.
  2, Mert sokan előre főznek és adagolnak.
  3, Mert egy többgyerekes családban tipikusan kell némi ételtartalék.
  4, Mert nem mindenki ár rá/akar heti többször boltba rohangálni, mert idő, pénz, impulzusvásárlás és a többi.
  5, Mert van termény a kertben, amit nem fog kidobni.
  6, Mert van termény a családban, amit nem fog kidobni.
  7, Mert termel/kap/lő/horgászik nagy vagy nagyobb tételben húst.
  8, Mert utál boltba szaladgálni.
  9, Mert előre vesz vagy készít kenyeret, péksüteményeket stb. egy hónapra, mert szereti, és minden reggel frisset ehet, pékségbe futkosás helyett.

  A fentiek közül az egyik-másik azért sokakra jellemző.

  Nekem s-by-s van, 410/220 l, és a fent felsorolt pontok miatt vettem. Nem ad jégkockát meg dobozos kólát, cserébe minden elfér benne, 300 e alatt volt az ára, nem dobok ki semmit, nem vásárlok fölöslegesen sem.

 • Bea
  Nekünk Bosch hűtőnk van, 18 éves, no frost. Az elektromos panelja elromlott pár éve, 15e körül volt a javítása. Most fogjuk lecserélni, mert már iszonyú hangos és a fagyasztó egyes részein néha felmelegszik, és az ajtó zárja sem tökéletes már. Nem mértem, de valószínűleg zabálja az áramot. Egy ilyen öreg készüléket nem fogunk már javítattni. Az új is Bosch lesz, néztem a Liebherrt is, de a belső beosztása nem tetszett. Én inkább szánok rá többet, abban bízva hogy sokáig működik majd. Így nem megkímélem magam az elromlás, új beszerzés körüli stressztől és nem terhelem a környezetet sem egy plusz kidobott géppel.
  A fagyasztót nálam is tele van, kapirgálós tanyasi csirke, péksütemény, házi koszt porciózva stb. Heti egyszer járunk kaját vásárolni, pedig Budapesten élünk, Lidl, Aldi, Spar, kisbolt a közelben.
 • Nagycsaládos
  Nálunk fagyasztóláda + sima hűtő kombináció van. Így a kettő együtt fogyaszt annyit, mint egy a hűtőnkkel egyforma űrtartalmú kombinált hűtő fogyasztana. Emellett a ládát a hideg garázsba tartjuk és értelmszerűen sokkal ritkábban nyitogatjuk, mint a konyhait.
  Persze nem mindenkinek van erre szüksége. Akinek viszont kell a nagyobb fagyasztó, mindenképp jobban jár ha lecseréli a kombinált hűtőjét…
 • Bea
  Mosógép: a 15 éves Elektroluxot két éve cseréltük le, semmi baja nem volt, egyszer sem romlott el stb. Most AEG van, bonyolultabb szerkezet, bízom benne, hogy bírni fogja.
  Én a nagygépek vásárlása előtt mindig utána nézek a német teszteknek, hogy melyik márkára mit hoznak ki meghibásodás tekintetében, plusz miket írnak a fórumokon a szakik. Eddig ez bevált.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Az AEG és az Electrolux különben egy tulajdonosé (a Zanussival együtt). Minőségben így emelkedik: Z < E < A. Tehát az AEG a legdrágább és (talán) legtartósabb.
 • Karl
  Gyorsan kellett megírni a pályázatot, ezért lett az Indesit bejelölve. Nem volt időm megnézni, hogy melyik jó, csak utána.
  Tehát AEG, Bosch, Miele.
 • Tibor
  Két éve vettem egy Whirlpool mosó-szárítógépet. Kis lakás, kombi.
  A 90 perces program (1.5 kg mosás és szárítás) 2.1 kW/h. Kb. 80 forint.
  Kétfős háztartás.
  Nem érdekel, mit hazudik a gyártó, sajnos 4-5 évet bír ki a legdrágább készülék is. Ezt az információt autentikus (szerelő) forrásból veszem.
  Klassz dolog ez az A+++, de a matekot nem spórolja meg Neked senki.
  Ez van.
 • Warrior

  Csütörtöktől akciós az Aldiban egy fajta lazac! ☺

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Az Electrolux mosó-szárítógépünk 11 éves és működik. Kellett már javíttatni, de nem vészesen drágán.
 • antenna
  Tibor, az a másfél kiló mit jelent? A mostani legkisebb teljesítményű gépük 5kg pamutot szárít. Ezt valószínűleg 2 éve is tudta.
 • jami
  Azért a 4-5 évre ne vegyél mérget. Nekünk a régebbi mosó-szárító (Indesit), 2, majd idővel 5 fős háztartásban egész jól működött 8 évig (1x kellett 10+e-ért szerelni); akkor eladtam, mert már kicsi volt nekünk.
  Az utódját (AEG) most vitték el, szintén működőképesen. 9 éves volt, nem kellett szerelni 1x sem, csak már kinőttük (és a mi hülyeségünk miatt rozsdásodott kívül).
  A nálunk töltött idő alatt mindkettő többet dolgozott, mint egy “átlag” háztartásban, mivel 1, aztán 3 pici gyerek volt; aztán meg napi 3 edzőcucc a szokásosokon túl. Most már 1 gyerekem lassan az apjától is magasabb, nekem van a legkisebb lábam; a heti ágyneműcsere is kalandos – szóval szennyes mennyiséggel jól állunk 😉
 • zuhanyfüggöny
  Annyira szakszerű amennyire a BME-n tanultakat megpróbáltam hétköznapi nyelvre lefordítani. Ajtónyitásnál nem cserélődik a teljes térfogat, minimális lehet a különbség a töltöttség függvényében, és a levegő hőkapacitása is elenyésző ebben a mértékben, ez hasonló differencia mint a hűtő színe, még a villanyóra méréshatárát se éri el a különbség. Tehát NEM függ a fogyasztás a benn tárolt mennyiségtől.
 • TDani
  Nekem egy kis Siemens mosógép van Made in Germany, 3.5kg, 800as centri, 2001ben gyártották, 2009ben vettem használtan 35000Ftért, csak kb heti három mosás megy, nem kellett javítanom, de elég rozsdás már a palástja.
  Most kellett hozzányúlnom, egy cippzár kiszakította az üstszájgumi peremét és szivárgott a víz az ajtó mellett. 5000Ft volt az Orczyban, youtube segített, egy óra alatt kicseréltem, meglepődtem mennyire könnyen szerelhető, moduláris.
 • llaci80
  Tóth M.
  SNAIGÉ egy ruszki márka és 2003 óta megy !
 • János
  Nekem van egy félig kapcsolódó kérdésem. Van a pincénkben egy kisebb mélyhűtő, ami jelenleg a sima áramról megy. De ott (egyedül ott a lakásban) van egy vezérelt áramom is. Vajon megérné a mélyhűtőt arról üzemeltetni?

  Ugye a vezérelt áram olcsóbb, de más részről mi van, ha sokáig nincs áram, és felenged a mélyhűtő? A mélyhűtő, amúgy A+-os. Van valakinek erről tapasztalata? Településtől is függ a vezérlet áram elérhetősége?