Temetési, vagy kegyeleti biztosítások

Bizonyos kor felett már nem lehet kockázati életbiztosítást kötni, mert egyetlen cég sem akar fogadni a tutira, jelesül, hogy egyszer mindenki meg fog halni és minél idősebb, annál valószínűbb, hogy az a nap közel van.

Azonban van egy termékcsoport, amit kifejezetten erre a biztosnak vehető eseményre kínálnak, a temetési, vagy kegyeleti biztosítások.

Aki ilyen biztosítást köt, az tulajdonképpen a temetésére teszi félre a pénzt.

Két fő fajtája van, a kockázati típusú és a megtakarítás jellegű.

Az első esetben a biztosító kockázatot vállal, ha a szerződő túl hamar elhalálozna, mert akkor is ki kell fizetnie a szerződéses összeget.

A másik esetben semmi kockázatot nem vállal, a szerződő tulajdonképpen magának gyűjtögeti össze a temetésre szánt pénzt, a biztosító segítségével.

Nagyon észen kell lennie annak, aki ilyen szerződést köt, mert bár a termékleírások vonzóak és ki ne akarna “időskori biztonságot”, azért a lényeg itt is a részletekben van.

Az Aegon Gondviselés egy kockázati jellegű termék. A belépési kor nem lehet több, mint 69 éves. Az első három évben ha meghal a biztosított, csak baleset esetén fizet a biztosító, egyébként a befizetett pénz fele jár vissza. Vagyis az első három évben csak egy egyszerű balesetbiztosításként funkcionál a biztosítás.

Az ügyfél által választott havi összeg és az életkor alapján állapítják meg a várható kifizetést. A kalkulátor egy ma 65 éves embernek havi 2.950 forintért 363 ezer forintos védelmet ígér. Mivel egy ma 65 éves férfi még átlagban 14,3 évig él, egy ma 65 éves nő pedig 18,3 évig, ez azt jelenti, hogy ezt a pénzt a párnába téve haláluk napjáig 506 ezer, illetve 648 ezer forintot gyűjtenének össze. Öt százalékos kamat mellett a két összeg 739 ezer és 1,06 millió forint lenne. Vagy másként fogalmazva, 100 hónap, azaz 8,3 év alatt el tudnánk tenni a biztosításból kapható összeget magunknak. Mivel az első három évben hiába halunk meg, igazából csak a 37. és a 100. hónap közötti halálunk esetén nyerünk valamennyit a dolgon. Ennél a terméknél a biztosító fenntartja magának a jogot, hogy elbírálás után kösse meg a biztosítást, azaz nem automatikusan kötnek bárkivel biztosítást.

Természetesen ezen ne csodálkozzunk, a biztosítónak egyrészt költségei vannak, másrészt ő is keresni akar a termékével.

A Signal Testamentumot már 40 évesen is lehet kötni és 60-75 éves korig kell fizetni, majd halál esetén fizeti ki az összeget. Itt 6 hónap a várakozási idő. A kamata a 3,5% feletti hozam 80%-a. Ehhez sajnos nincs kalkulátorom, de gondolom hasonló lehet az eredmény.

Az ING Naplemente 71 éves korig köthető és az első két évben nem fizet, csak baleset esetén.

A Groupama Szelence biztosítása 70 éves korig köthető. Egy 65 éves ember 15 éven át havi 7.712 forintot kell befizessen ahhoz, hogy halála esetén egymilliót fizessenek ki. A fenti példát újra felhasználva, a párna alatt a férfinak 14,3 év alatt 1,32 millió gyűlne össze, ha 5%-on kamatoztatná, akkor pedig 1,93 millió forint. Itt is két év a várakozás nem baleseti halál esetén.

Megemlítem még a tévében nagyon reklámozott 4lifedirect-et. A honlapjáról semmi nem derül ki, még jóformán az sem, mi is az, amit árul. A várakozási idő itt is két év.

A biztosítást egy Red Sands Limited nevű biztosító cég adja, amely Gibraltáron van bejegyezve, a magyar kft. (ami a máltai CVP Limited leányvállalata) csak függő ügynök, túl sok felelősségre nem vonható esetleges vita esetén. Ezen érdemes elgondolkodni, főleg mert rengeteg elérhető itthoni biztosító is kínál hasonló terméket.

Amint láthatjuk, nagy csodát nem tud egyetlen termék sem. Mivel az első két-három évben úgysem látunk belőle pénzt, azt a pár százezer forintot talán érdemesebb magunknak eltenni a számlánkra.

(A megtakarítás jellegű temetési biztosításokról azért nem írok, mert azon biztos nem nyerünk, ha a biztosítónál gyűjtjük a saját pénzünket magas költségek mellett.)

Hamarosan újra indul a hat alkalmas Kiszámoló Akadémia, ahol mindent megtanulhatsz a pénzügyek alapjairól 25 ezer forintért. Részletek itt.

 Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Share

12 hozzászólás

 • pdw
  Ez a temetes biztositas ugy hulyeseg ahogy van:
  a) ha hagyunk orokseget akkor abbol boven fedezheto a temetes koltsege
  b) ha nem hagyunk (vagy nem eleget), akkor tessek megsporolni azt a nehany szazezer forintot, felteve ha nem akarjuk terhelni a gyerekeinket ezzel
  c) ha a b)-t nem tudjuk megtenni akkor ugyis a gyerekek szivnak anyagilag is.

  Amit tenni kell az az, hogy elore megtervezi az ember hogy milyen temetes akar es ezt kozolni a gyerekeivel. Ennek koltsegei kalkulalhatoak jelenerteken es azt a penzt barmilyen konzervativ/kockazatmentes befektetesbe teve megorizhetuk erteket.

  Es vannak meg kerdesek:

  a) Mi van, ha mire meghalunk annyiba fog kerulni egy temetes h nem fedezi a biztositas?
  b) Mi van ha idokozbe meggondoljuk magunkat es masmilyen temetest akarunk?
  c) Amugy miert is kotunk nehany szazezer forintert biztositast? 70-80 ev alatt nem lehet osszesporolni ennyit?

 • Zabalint
  Az alapvető probléma szerintem az ilyen biztosításokkal, hogy biztosan bekövetkező eseményekre nincs értelme biztosítást kötni, ezért nem is lehetséges olyan konstrukciót alkotnia a biztosítóknak, ami vonzó lenne.
 • Andras
  Inkább néhány palack jóféle pálinkát tennék félre, hogy legyen mivel koccintani a toron! Úgy mint a macskajajban, hogy egy kicsit kiöntenek nekem is belőle!
 • Györgyi
  Na erre sosem költenék. Eleve nem izgat, hogy puccos sírom legyen, a sírban, ahol a család korábbi tagjai is vannak, bőven van még urnának hely, oda tegyenek be, és kész. Fejfát meg, ha kötelező egyáltalán, akkor a legolcsóbbat. Annyi örökséget meg azért csak hagyok magam után, hogy ennyire teljen belőle. Nekem ez a temetkezési biztosítás ugyanaz a kategória, mint a fogyasztókapszulák. A fogyasztásra alapuló gazdaságban egyszerűen próbálnak újabb és újabb igényeket teremteni olyan dolgokra, amikre az égvilágon senkinek nem lenne szüksége.
 • Adam
  A 4lifedirect egy elég gázos cég, elég húzós árakkal. 80 éves korban is kötnek biztosítást havi cirka 60 ezer Ft a díja (3,5m biztosítási összeg). Telefonon beszéltem egy üzletkötővel. Van napi 100Ft tól is 50 ezer Forintos biztosítás 😀
  Amúgy csak egy példa Allianz 24 éves vidéki férfinak 50 milliós életbiztosítást köt havi 16 ezerért.
 • Kiszamolo
  Napi 100 forint az évi 36.500 Ft. Az első két évben ha nem fizet, utána meg 50 ezret…
 • petrobol
  Minek temetni, ha lehet hamvasztani is? Olcsóbb, sokkal.
  Ha meg erre sem futja, akkor fel kell ajánlani a holttestet kutatási célokra. Ilyenkor jellemzően egy orvosi egyetemre kerül, ahol 2 év alatt teljesen kibelezik, kipreparálják, stb. Utána meg majd elhamvasztják a saját költségükön. Legalábbis pár éve még ezt hallottam egy orvostan hallgatótól.
 • nnk
  Nagyszüleim “úgy haltak meg”, hogy meg volt váltva a sirhelyük, kész volt a siremlék, szerintem még a temetésre is volt félretéve. Magyarán, időskorukban, amikor már nem volt mire gyűjteni, félretenni, akkor erre tettek szépen félre, elrendezték, stb.
 • ptagi
  Vidéken még csak-csak megúszható olcsón a temetés, de a fővárosban nagyon elszálltak az árak.
  Én azt tartom a legjobb (bár elég morbid) megoldásnak, hogy a temetkezési intézetnél vásárolja meg az ember előre a maga temetését, sírhelytől a szemfedőig mindent magának kiválasztva. A kezdő összeg (80-190ezer a temetés fajtájától függően) befizetése után max. 18 hónap alatt kell törleszteni a fennmaradó összeget.

  Valaki írta, hogy nem akar puccosat, csak egyszerű hamvasztásost. Elárulom, hogy (igaz, 10 évre váltott urnafülkével) az se telik ám ki 150ezer forintból! És ebben még egy szál virág sincs, csak a hamvasztásig pár nap hűtés, az ide-oda szállítgatások, a hamvasztás, a temetőn belüli autóztatás, a sírba behelyezés, az urnafülke fedőlapjának felragasztása, stb.

 • pag
  Nekem most jól jött a tájékoztatás.
  Igazuk van azoknak az idős embereknek, akik gondoskodnak magukról.
  Én is ezt fogom tenni.
 • Szalai-Gaal Monika
  A 100.- Ft-os biztosítással kapcsolatban megkeresett több biztosító is. Vannak új termékek ezen a piacon?
 • papa66
  Én is amellett vagyok, hogy inkább összegyűjtöm a temetésre valót, és hamvasszanak el, az a legolcsóbb. A 66. évemet taposom, és ezt fogom tenni. Nem akarom, hogy a fiamnak ez is gondot okozzon, akinek a pénzkereset is nagyon nehéz 2 gyerek mellett.