Válasz mindenkinek

A Fulltime blogger bejegyzésre érkezett reakciókra válaszolnék röviden.

Először is köszi a biztatást, másodszor igazából már én is azon gondolkodtam, hogy lassan váltani kellene, mert mint írtam is, elég sok volt már a három dolog együtt (munka-maszekolás-blogolás).

Egyáltalán nem gond, hogy kirúgtak, látok lehetőséget arra, hogy gond nélkül hamarosan megéljek a szabadúszásból. Ezért sem keresek másik állást.

Sokan attól tartanak, hogy megváltozik a blog, valami pénzügyi szponzor megvesz kilóra és arról fog szólni a blog, amit a megrendelő akar. Meg hogy a gasztro blogok is hogy megváltoznak, amikor megélhetési bloggá válnak.

Nos, szerencsére van egy nagy különbség: én nem a blogból akarok megélni, hanem a blog által nyújtott ismertségből, mint pénzügyi tanácsadó, előadó és oktató. Ezért a blog marad az, ami eddig is volt, egy független és egyedi stílusú pénzügyi felvilágosító blog.

Hirdető meg nem szakmabeli lesz a blogon. Sőt, ha olyan tempóba jelentkeztek az Akadémiára, ahogy most (már lassan indítanom kell a következőt), akkor még hirdető sem fog feltétlen kelleni.

Remélem, mindenkit megnyugtattam. 🙂

Más: az origóval a kapcsolat megszakadt, viszont úgy tűnik, az index-szel sikerül megegyezni, hogy a legfrissebb cikkeket a blog.hu-ról kitegyék címlapra. Remélem, gyümölcsöző kapcsolat lesz.

Share

10 hozzászólás

 • Name
  Szorítok Neked, hogy minden összejöjjön!

  Egy jó tanács: index címlappal vigyázz, egy igazi trollmágnes. Ha kikerül a blog oda, akkor a moderálással is foglalkozni kell majd. A többi oda kikerült blog tapasztalata mondatja velem 🙂

 • Nesz Elek
  Engem megnyugtattál! 🙂
  Hajrá, hajrá!

  Name-nek sajnos igaza van, megdöbbentő, hogy még a cserebogárhalhatatlanságról szóló blogon is trollok anyázzák a szerzőt és egymást.

 • Dana
  Sok sikert az önállósághoz!!! Ahogy a többiek is írták sajnos az index-es írásokhoz rengeteg rosszindulatú és alpári megjegyzés szokott érkezni. Sokan ott élik ki a komplexusaikat vagy nem is tudom mi van a fejükben. Érdemes lesz a kitiltást alkalmazni. Arra viszont nagyon jó, hogy új emberek is megismerhessék az oldalt 🙂
 • csdavid
  Ha könyvet írnál, feltétlen ebookként valósítsd meg. google: advantages writing ebook
  Sokkal könnyebben tudnak támogatni, akik hajlandóak rá. És esetleg nem is kell olyan nagy feneket keríteni egy kiadványnak. Költségek minimálisak, és azok sem a kiadókat gazdagítják. (no offence)

  Az oldal fejlesztése kapcsán egy ötlet: a reddit.com motorja open source, az általam ismert legáttekinthetőbb fórum-formátum. Sokkal könnyebben moderálható.
  példa random témában: http://www.reddit.com/r/audioengineering/comments/14bt60/what_are_some_advantages_and_disadvantages_for/

 • mikve
  Az Index Bloggal az a baj, hogy az üzleti modell egyre inkább (ld. új index címlap) egyre inkább arra mutat, hogy az Index szeretne nagyon sok ingyen tartalmat kapni – a cikkek újságírókkal megiratása drága dolog, cserébe gombokat visszaadnak a hirdetési bevételből.

  Az új Index2-vel viszont már nem szükséges elmenni magára a blogra, tehát a hirdetésedre, többi cikkre kattintani sem. Emellett sajnos a blogok színvonala (nem beszélve a kommentekéről) nagyon-nagyon alacsony, a webszemét kategóriába való. Nem véletlen, hogy nincs hirdető, Bazsó Gáborék ezért próbálják konszoldiálni az egészet valahogy.

  A modelled egyébként viszonylag jó, on-line újságírásból (hacsak nem vagy fix állásban vmelyik helyen ) megélni nem lehet, még akkor sem, ha ki sem mozdulsz otthonról – ahol még egyáltalán fizetnek, ott is fillérekért írják a cikkeket.

  Ha elfogadsz egy tanácsot hosszútávra: lakossággal foglalkozni nem érdemes. Kis bevétel, sok utánajárás.

 • Széles Péter
  Sok sikert!

  Az index jól jöhet az oldal látogatottsága szempontjából (és közvetve így megdobja a reklámbevételt is, ha lesznek reklámok), de én is csak azt tudom mondani, hogy valami trollmentesítőt be kell majd vezetned. 😀 Extrém, ami az index kommentjeinél folyik néha, ha az ember egy jót akar röhögni a másik butaságán (vagy el akar szörnyülködni rajta, ez most mindegy), akkor ott találja meg a maga kis aranybányáját. Szóval valószínű, hogy bizony el fognak szabadulni az indulatok, jó magyar netkultúrára jellemző módon megy majd az egymást anyázás, személyeskedés, kiosztás…

  Két kérdésem vóna kedves Kiszámoló:

  -Nem-e lehetne jobban tematizálni a blogot? Gondolok itt arra, hogy el lehetne-e jobban különíteni a cikkeket és híreket?
  Például az is jó lenne szerintem, ha már oldalt lenne egy-egy oszlop a “Legutóbbi cikkek”-nek és “Legútóbbi hírek”-nek külön-külön (megszüntetve ezzel az “ömlesztett” metódust).

  -Így, hogy sajnos/szerencsére több időd lesz (elvileg) nem fogsz mégiscsak online-akadémiát tartani? Írod ugyan, hogy vidéki kiszállásokra több időd lesz, viszont én mondjuk nem bízok abban, hogy Debrecen környékéről (ami engem érint) lenne annyi jelentkező, hogy Neked is, nekünk is megérje egy “factoface” Akadémia…

 • Kiszamolo
  Igen, tudom, a PR cégnél belülről láttam.

  Egy-egy cikkért fizetnek adózás előtt 10-15 ezer forintot, ez adózás után alig több, mint a fele.

  Egy ember, még ha tele is van ötletekkel, egy jól kidolgozott cikknél többet nem tud megírni egy nap, mert az akkor is 2-4 óra, ha ki sem kell mozdulni a irodából egy interjú miatt.

  Így aztán két dolog történik: a cikkeket gyorsan kell írni, ezért olyanok is.

  A másik, hogy az újságok átveszik a PR cégek sajtóközleményeit, amik tulajdonképpen újságcikknek megírt önreklámok.

  Gazdasági újságokban a cikkek 25%-a sajtóközlemény, másik 25%-a sajtóközleményből írt cikk.

 • Kiszamolo
  A megosztással az a baj, hogy olvashatatlanná tenné a cikkeket, főleg mobilon és egyéb kütyün.

  Ezért csináltam meg a tartalomjegyzéket, ott csak a rendes írások vannak.

  Hová tennéd a belsős cikkeket, amikor csak az olvasókkal kommunikálok? (mint például ez is egy ilyen cikk) Az lenne a 3. oszlop?

  Az a baj az online akadémiával, hogy eddig összesen ha jelentkeztek 20-an. Azért meg kár megírni az anyagot. (Ennyi idő alatt az offline-ra eljöttek vagy hatvanan.)

  A trollok az indexen maradnak majd, ott meg engem nem zavarnak, ha mégis, majd rendet csapok köztük. 🙂

 • Kiszamolo
  köszi
 • Széles Péter
  A “Tartalomjegyzék”-ben a legolvasottabb cikkek vannak a leírása alapján, nem az összes. 🙂
  A belsős cikkek is megjelennének az archívumban, csak az említett 2 oszlopban nem. Nem látom be, hogy annyi különbség, hogy a “Legutóbbi” szekció 2 részre lenne bontva, miért tenné olvashatatlanná a blogot a mobil platformokon. De nem kötözködöm, ha így van, hát így van.

  Online – Akadémia: Megírni az anyagot? Ezalatt mit értesz? Én azt gondoltam (lehet rosszul), hogy nagyjából ugyanazokat a dolgokat mondod el minden Akadémián (már ha nem olyan csoportról van szó, akik már egyszer voltak…vagyis minden új csoportnak), szóval abból indultam ki, hogy az anyag már készen van. 😀