Ennél sokkal több van benned

Gábor kért meg, hogy menjek el hozzá egy vidéki kisvárosba, mert tanácsra volt szüksége. Örökölt pár millió forintot és úgy érezte, hogy a helyi takarékszövetkezetben kapott 4%-os kamatnál nagyobb megtérülést is ki lehetne hozni a pénzéből.

A feladat nem volt nagy kihívás, megbeszéltük, hogy milyen tervei vannak és mikor, milyen kockázatot hajlandó vállalni és ez alapján elosztottuk a pénzt.

Beszélgetés közben kiderült, hogy 26 éves, az érettségi után elvégzett egy boltvezetői tanfolyamot és jelenleg a kereskedelemben dolgozik, mint eladó, havi 80 ezer forintért. Örül, hogy egyáltalán van munkája, arrafelé sokaknak nincs. Az maga a Kánaán, ha néhány munkahelyén véletlenül be is jelentik és nem zsebbe kapja a pénzt.

Megkérdeztem, hogy milyen tervei vannak a jövőre, de nem volt semmi határozott elképzelése. Ezek után megkérdeztem, hogy szerinte ezen az úton továbbhaladva a pályája csúcsán, mint boltvezető, mennyit fog keresni negyvenévesen. Olyan nettó 130-140 ezer forintra tippeltünk.

Kérdeztem, hogy miért nem akar inkább egy cég kereskedelmi vezetője lenni 40 évesen 6-700 ezer forintos fizetésért, ugyanis a kereskedelmi vezetők ugyanolyan emberek, mint ő, még csak nem is tehetségesebbek, vagy  élesebb eszűek, csak éppen kifizették az árát annak, hogy vezető beosztásban dolgozhassanak.

Ehhez a célhoz csak annyit kell tennie, hogy egyrészt kicsit felemeli a fejét az őt körülvevő miliőből és nem a vidéki kisvárosban képzeli el egy kisemberként az életét. Az ember hajlamos azt hinni, hogy neki is azt az életet kell megismételnie, mint az őt körülvevő embereknek, pedig ez egyáltalán nincs így. A legtöbb emberben sokkal több van, mint amennyit ki akar hozni magából.

Másrészről be kell iratkoznia egy egyetemre és tanulnia kell. Mind az esze, mind a lehetősége megvan rá. Ezek után már csak az angolját kell felturbózni, megtanulni németül és egy határozott karriercél mellett elkezdeni élni. Ha tudatosan él és tudja, hogy miért tanul és miért járja végig a szamárlétrát egy cégnél, akkor sokkal többre fogja vinni, mint az emberek 95%-a.

Vagy megmarad ott, ahol van és egész életében panaszkodik, hogy mekkora a szegénység és hogy kizsákmányolják, milyen igazságtalan az élet.

Szóba került az is, hogy kimennek Angliába dolgozni, de szerintem egy értelmes fiatalnak idehaza sokkal több a karrierlehetősége, mint Angliában. Lehet, hogy buszsofőrként, vagy pizzakihordóként sokkal többet keres, mint idehaza egy hasonló, képzettséget nem igénylő munkával, de ha idehaza sem tudta, mit is akar az élettől, odakint sem fogja tudni. Ha pedig tudja, idehaza nagyobb az esélye arra, hogy a legalsó szintnél feljebb emelkedjen, lévén nem egy bevándorló csak.

Ezzel nem a külföldi munkavállalás ellen akarok beszélni, csak az a véleményem, hogy az nem megoldás, ha csak egy kicsit jobb anyagi körülmények között akarunk céltalanul élni.

Az érem másik oldala, hogy sok embernek meg éppen a karrierje miatt kellene elvállalni pár éves külföldi munkát, de lusta hozzá, vagy nem akarja itt hagyni a barátait, vagy fél az ismeretlentől. Több embertől, aki tanácsot kért tőlem és nyugaton is felkapott szakmája van, megkérdeztem, hogy miért nem csinálja ugyanezt a munkát pár száz kilométerrel nyugatabbra háromszor-négyszer ennyiért. Tehát nem a külföldi munka ellen beszélek, hanem csak azt mondom, hogy ha ki is mész külföldre, tudd, hogy mit akarsz kinn elérni és miért mész. Ha csak gazdasági menekült vagy, mert ennél jobb nem jutott az eszedbe, akkor nem a legjobb megoldást választottad szerintem.

Ha azért mész ki, hogy öt év alatt tökéletesen megtanulj angolul és összeszedd a pénzt, ami kell a terveidhez (akár idehaza, akár odakint), akkor szerintem is menjél ki.

Gábor megértette az üzenetet és elhatározta, hogy többet akar elérni az életben, ezért jövőre beiratkozik egy számára szimpatikus egyetemre, ami illik az addigra kigondolt karrierjéhez.

Egy másik ügyfelem, egy 40 éves hölgy azért aggódott, hogy bár most viszonylag jó a fizetése, de bizonytalan az állása. Csak egy érettségivel rendelkezik, ami ennél a cégnél nem volt gond, mert bekerült a szállítmányozásba és kitanulta a szakmát, de papírok nélkül aligha talál majd másik állást, a kukában végzi majd az önéletrajza, ha nincs meg a megfelelő végzettsége.

Neki sem tudtam mást mondani, mint össze kell szorítania a fogát és munka és gyerek mellett tegye le a szükséges végzettséget. Egy OKJ-s tanfolyam 2 év, főiskola 3 év az ő szakmájában. Szerintem jobban megéri a főiskola, mert idehaza nincs megbecsülése az OKJ-s vizsgáknak, hiába csak tölteléktantárgyakkal tanítanak többet a főiskolákon.

Neki arra mutattam rá, hogy sokak szerint egy 40 éves ember már öreg ahhoz, hogy tanuljon, de ha 20 éve is dolgozik, még 25 év hátra van nyugdíjig. Vagyis sokkal több van még előtte az aktív korból, mint amennyit maga mögött hagyott eddig. Tehát egyáltalán nem késő és nem felesleges most elkezdenie tanulni.

Remélem, érthető, mit akartam a fentiekkel mondani. Egész egyszerűen az emberek 95%-ában sokkal több van, mint amit ki akar hozni magából. Ha úgy érzed, hogy eddig nem sikerült az élet, akkor tegyél meg mindent, hogy ez a dolog megváltozzon, mert leginkább egyedül rajtad múlik, mit érsz el ebben az életben. Aki sikeres, az azért sikeres, mert céltudatosan él és megfizeti a siker árát.

Azt, hogy az én életem hogyan változott meg és mit tegyél, ha például nem az a tanulós fajta vagy, hanem asztalos, vagy autószerelő, már leírtam ebben a bejegyzésben. Szerintem olvasd el azt is.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

112 hozzászólás

 • BG
  Engem megdöbentett, hogy a fiatalember 26 éves, a rendszerváltozáskor született, és ezt a horizontot látja maga elött!
  Most minden 20 évest kiküldenék az USA-ba 1 hónapra, nekem ez lenne a tantervem.
  Nagyon gyorsan változna meg a fiatalember szemlélete arról, hogy mit kell tennie és hogyan.
 • BG
  Ez viszont tökéletesen igaz!
  Itt egy elitnek nevezett kontolálhatatlan társaság ül egy társadalom nyakán, és szívja a vérét. (Pártól függetlenül)
 • BG
  Kiszámoló!

  Ezt a hozzászólásomat kérlek, moderáld ki. Nem akartam ebbe az irányba elmenni, csak néha dühöngök a hazai állapotokon.

  Bocs.

 • Kiszamolo
  Miért? Ráférne az országra az elit cseréje és tényleg pártállástól függetlenül.
 • GabenHUN
  “Akár azt hiszed hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” (Henry Ford)
 • Krisztián
  Egyetértek, teljes mértékben igazad van. Alapból nem is érdemes átváltogatni, mert kint mások az albérlet és utazási költségek, de ha nem egyedül él az ember, akkor már megint más a szituáció. Meg persze az sem mindegy, hogy az iszonyat drága Londonban laksz vagy vidéken. Vannak olyan dolgok, amin pénzzel se tudsz változtatni, lásd magyar mentalitás…

  Tudom, hogy én nem itthon szeretném leélni az életemet és nemcsak anyagi okai vannak.

 • Krisztián
  Ezt én se értem, tegyük fel, hogy minden bolti eladó továbbtanul, de akkor kifogja kiszolgálni az embereket? Annyi vezetőre egyrészt nincs is szükség, másrészt derogálni fog neki ismét éhbérért dolgozni, ha egyáltalán felveszik, és nem utasítják el, hogy túlképzett.

  Nem kicsit van elfuserálva ez az ország, ahelyett, hogy a termelékenység lenne a cél, inkább az a lényeg, hogy minél többet adózzon mindenki és ezt elosztjuk az eltartottak között. Persze, hogy nem marad pénze az embereknek, ha leadózzák a fél fizetésüket.

 • Illye
  Személyzeti szolgáltató cégnél dolgozom és sajnos azt kell, hogy mondjam: nem véletlenül ilyen magas a munkanélküliség.
  Nagyon gyakran betanított munkára alig találunk megfelelő munkaerőt, nem hogy még a nagyobb tudást/tapasztalatot igénylő állásokra. A szakik fele alkoholista, a másik fele külföldön van. Volt úgy, hogy kiküldtem 10 hegesztőt próbázni és 1 sem felelt meg. Kérdeztem, hogy mi volt a baj? A hegesztő mérnök csak fogta a fejét és annyit mondott: volt olyan, aki a hegesztő pisztolyt sem tudta rendesen megfogni… és ez a fiú közepes osztályzattal ment át a szakvizsgán.
 • Zabalint
  Persze, mert aki hozzád fordul, annak van keresete, de én a környezetemben több munkanélküli vagy nem a szakmában dolgozó diplomás “informatikust” ismerek, mint jól keresőt. És akkor arról nem is beszéltünk, mi van ha valaki mondjuk 25 évesen meglátja, hogy milyen jól lehet ezen a területen keresni, elvégzi a levelező BSc-t, akkor mennyire pofára esik, mivel esélye nincsen munkát találnia egy olyan szakmában, ahol a többség 12 éves korától kezdve ezzel foglalkozik…
 • Zabalint
  “Pl. ha az egyetemen 5% 1-es zh-t ír, akkor lehet azt mondani, hogy ezek nem tanultak, ez az ő hibájuk, de amikor a fél évfolyam, azt már nem lehet a hallgatókra fogni.”

  Nagyon rossz hasonlat, én anno írtam 5-ös ZH-t első évben olyanból, amiből 90% bukott, pedig nem sokat tanultam. És miért? Mert 90% lusta ÉS buta volt.

  Kiszámolónak ebben speciel igaza van, fel lehet ezt fogni úgy is, hogy a lakosság nagy része lusta, buta, tájékozatlan, motiválatlan, vagy együtt mindegyik.

 • Zabalint
  Szerintem valahol ott van a lényeg, hogy attól, hogy valaki bolti eladó, és rosszul keres, még élhetne boldogan, de a posztban szereplő Gábor nem elégedett az életével, panaszkodik. Tehát a megoldás vagy megtalálni a számítását bolti eladóként, vagy próbálkoznia feljebb jutni, mert ami most van, az sehogy sem jó. Kiszámoló utóbbit vetette fel, de előbbi is lehetséges út, sőt a bolti eladók 90%-ának ez az út a járható.
 • Zabalint
  “Most minden 20 évest kiküldenék az USA-ba 1 hónapra, nekem ez lenne a tantervem.
  Nagyon gyorsan változna meg a fiatalember szemlélete arról, hogy mit kell tennie és hogyan.”

  Akkor vissza sem jönnének, mert megállapítanák, hogy Magyarországon az “amerikai álom” ha nem vagy csókos, nem igazán megvalósítható, így aztán megvalósítanák máshol.

 • Zabalint
  Azért ilyenkor megkérdezem, mégis hogyan döntitek el, hogy a szakik fele alkoholista, meg hogy 10-ből 1 nem felel meg, mikor ismerősök alapján azt látom, hogy 1 állásra 1000 ember jelentkezik, amiből 10-et hívnak be.
 • SzA
  Én egyetértek a cikkel, a saját korosztályomban (30) látom, hogy nagyon kevés embernek van életcélja, pedig már 6-7 éve végeztek az egyetemen.
  “Ha van munka jó, ha nincs, akkor is jó… majd lesz valami.”
  Szerintem sok embernél épp csak az a motiváció hiányzik, amelyről a cikkben olvashatunk, mert nagyon sokan nem látnak mást, mint ami otthon körülveszi őket. Ki kell próbálni, hogy milyen máshol, stb,stb.
 • jurta
  Szerintem ha 26 évesen odahívott téged a kisvárosába, és kifizette a tanácsadást, akkor a legelső lépést megtette (legyőzte önmagát), márpedig mindig az a legnehezebb…
 • jurta
  Kíváncsi vagyok, visszatérsz-e, hogy elolvasd a válaszainkat…

  Nekem pl. most van egy közepes diplomás magyar fizetésem, ami bőven elég az igényeimre (disclaimer: egyedülálló vagyok). Egyik határozott célom, hogy X év múlva fele ennyi munkával keressek ugyanennyi pénzt (reálértéken, természetesen). A felszabaduló időt sem nemi szervem televízió előtti vakarásával fogom tölteni, csak hát bizonyos hasznos tevékenységeket a piac nem fizet meg, én viszont mindenképp szeretném végezni őket. 🙂

  (Tudom, Magyarországon ez mostanában kb. csak stabilizálódott és szerencsés vállalkozóként képzelhető el, és még akkor is naponta le kellene győznöm magam, hogy ha már működik, akkor ne kapáljam és öntözzem a céget egész nap, hanem fel tudjak állni mellőle.)

 • jurta
  “Ehhez a célhoz csak annyit kell tennie, hogy egyrészt kicsit felemeli a fejét az őt körülvevő miliőből és nem a vidéki kisvárosban képzeli el egy kisemberként az életét.”

  Kicsit hiányolom Kiszámoló ilyen típusú írásaiból a példaképek szerepét, fontosságát. Rajtam mindegyikük óriásit lendített, ha egy álmomat úgy kell felépíteni, hogy semmi minta nincs előttem, az sokkal nehezebb és lassabb.

  “sok embernek meg éppen a karrierje miatt kellene elvállalni pár éves külföldi munkát, de […] nem akarja itt hagyni a barátait”

  Ez az állítás mélyen elgondolkodtatott – vajon ez mennyire baj?

 • jurta
  Egy amerikai motivációs író, Andrew Matthews egyik könyvében (talán a “Legyél boldog most” lehetett) olvastam a példát az almafáról. Minek terem az almafa évente sok száz magot? Mert a legtöbből semmi nem lesz, ki se hajt. Mit csináltak azok az emberek, akik valamiben sikeresek, akiket irigyelünk? Mi lehet a titkuk? Egyszerűen több “fát” ültettek életükben, mint mi. És egy-kettő felnövekedett.

  Még szép, hogy egyik-másik fáradozásod, befektetésed nem jön be. Az a kérdés, ilyenkor is folytatod-e.

 • jurta
  “Ugyancsak nagyobb valószinűséggel fog csúnyán arcra esni, ezt viszont az önmenedzselő tréningek nem hangsúlyozzák. ”

  Lent válaszoltam Jajának (2013-04-09 20:10) az almafás gondolattal, ide még jobban illik.

  Még szép, hogy nem minden próbálkozás fog sikerülni, és de igen, van olyan könyv, amelyik ezt is leírja. 🙂 Kár, hogy ezt pont fiatalon nehéz felfogni, amikor még lenne idő kockázatosabb döntések következményét is felvállalni. Kár, hogy pont ebben a korban akar az ember gyorsan látványos eredményeket – ezért gyakran “alacsonyabb kockázatú”, rövid távon is “megtérülő” dolgokba kezd, az álmait meg mindig halogatja a soha el nem érkező “alkalmas időre”. És ez alól én sem vagyok kivétel. (Azt hiszem, pont ezért kezdenek sokan pont 40 évesen kapkodni és pályát váltani: már látja, hogy hosszú távon kellett volna gondolkodni, de még viszonylag van erő és életidő is a kockázatviselésre.)

 • Kiszamolo
  nem panaszkodott. Ez szerintem még rosszabb, ha valaki beletőrödik abba, hogy ennyit keresek, de hát mindenki körülöttem ennyit keres, jól van ez így.
 • Kiszamolo
  én találkozok rengeteg jól kereső informatikussal és nem kocka volt a jelük már az óvodában is.

  Az SAP-pal is rengeteget lehet keresni és sokan felnőttkorban tanulják meg.

 • Krisztián
  A hulladék oktatási rendszer eredménye (többek között) ez is.
 • Krisztián
  Amíg nem vagy anyagilag független (no nem milliókra kell gondolni), addig nem is leszel boldog. Én imádom a szakmámat (bolti eladó), de ebből az éhbérből nem lehet megélni, habár az ilyen frusztrációmat sosem a vásárlókon vezetem le, pedig némelyik paraszt megérdemelné. Igazából két opció van: egyetem v. külföld. Ha rászánok még 3 v. 5 évet az egyetemre, akkor elképzelhető, hogy érek is majd valamit a munkaerőpiacon, habár a diploma nem jelent automatikus állást. Ha itthon maradnék, akkor ez lenne az egyetlen kitörési pont, de nem szeretnék itthon maradni, ezért viszont marad a külföld, mint kitörési lehetőség a jelenlegi anyagi helyzetünkből.
 • Catinator
  Nagyon jó a cikk! Informatikában vannak jól és nagyon jól megfizetett állások is, ez a specialistákra jellemző. VISZONT területtől függően ennek komoly hátulütői is vannak – hálózati mérnökre szinte mindig és mindenhol szükség van, de az én munkám pl. cégspecifikus telefonközpontok alkalmazásaihoz kötött. Jól megfizetik, de ha megáll a projekt akkor nem biztos hogy egyhamar találnék munkát. Most arra próbálok időt szakitani, hogy az általános dolgokban ismét jó legyek. Ha egyszer bejutok egy projektre akkor a szorgalom és a csapatjátékos hozzáállás eddig mindig bevált.

  Vezető – kevés a jó vezető, és kevés ember is alkalmas rá. Én tudom magamról hogy nem vagyok az az alkat – a készségeket elsajátitom, de nem az én világom. Viszont sok kollégát láttam, akiből vezetőt csináltak és mind a projekt, mind a kollegiális kapcsolatok megsinylették. Újra normál kollégaként viszont jó volt.

 • Illye
  Elég jól látható jelei vannak az alkoholizmusnak (pl. jellegzetes piros arc, úgy jön be interjúra, hogy részeg/van benne egy deka, stb.). Egy állásra lehet, hogy 1000 ember jelentkezik (amúgy jellemzően pl. 1 hegesztői állásra kb. 20-an, ebből mehet próbázni 10 fő, amiből kb. 4-nek sikerül.) De ha hiszed, ha nem. Nem rég kerestem egy vidéki, 15.000 fős kisvárosba munkaerőt és 10 db önéletrajzot kaptam. A munka feltétele: érettségi és saját autó.
 • Kiszamolo
  Nem mindenki való vezetőnek, viszont a vezetői képesség tanulható, ugyanúgy, ahogy a értékesítés. Csak éppen senki nem tanulja meg, azt gondolják, hogy elég ha kineveznek, majd jó vezető leszek.

  Egy csodát. Ahogy senki nem lesz igazán jó értékesítő, ha csak ösztönből akarja csinálni. Ahogy attól sem lesz jó vezető, mert jó szakember. Attól se, hogy szorgalmas, mert a vezetőnek nem 10 ember helyett kell dolgoznia, hanem azt a 10-et kell tudnia ösztönöznie. A jó vezető nem igásló, hanem edző. Ő nem futkározik együtt a csapattal, hanem tudja őket motiválni a pálya széléről.

  Miután befejeztem a kisvállalkozói marketinges könyvemet, utána asszem erről akarok majd írni. Hogy mikor lesz, ne kérdezzétek, ha idén év végén, az már nagy eredmény lenne.

 • pdw
  Sot, vannak munkahelyek ahol mondjuk egy szamviteli poziciobol juthatsz SAP supportba (persze cegen belul). Nyilvan nem ugyanannyi fizetesert.
 • Catinator
  Külföld: Sajnos pont a képzetlenebbje aki ész nélkül belevág, sokan csalódnak is. Volt szerencsém kint tanulni és kicsit dolgozni is: 1-2 évre ajánlanám sokaknak – nyelvtanulás, szemlélet, kultúra terén rengeteget lehet tanulni, és egyszer talán itt is átemelni a gyakorlatba mindenki javára. Lehet szidni az amerikaiakat milyen buták, de minden tiszteletem az övék amikor minden felkészültség nélkül belevágnak valamibe, és ha vért pisilnek is, de megcsinálják!! Nálunk hiába van meg a tudás, az ész, elvész a pesszimizmusban.
 • Avondale
  Nagyon sok évet dolgoztam külföldön, elmondom miért biztatok mindenkit, hogy menjen:
  1/ ha sikerül megvetned a lábad külföldön (ez sokkal nehezebb, mint elsőre hangzik), egészen másként fogod értékelni magad. Csak egy példát mondok: a MH terror oldalon naponta jelennek meg posztok üvöltöző fönökökről – na ilyen helyzetekben fogsz egészen másként viselkedni, magabiztosabb leszel, sőt el sem jutsz ilyen helyzetekig.
  2/ megtanulsz egy egészen más szemléletet: privátmobil munkaidőben kikapcsolva, cigizés munkaidő előtt/után és maximum ebédidőben – nem óránként 20 perc, ahogyan itthon szokás, kávézás ebéd után 5 perc, ebéd max. 20 perc.
  3/ ha jól gazdálkodsz a pénzeddel, megteremted az alapjait annak, hogy hazaköltözve vegyél egy lakást, elindíts egy vállalkozást – lásd a 18-49 éves románok 30%-a kölföldön dolgozik, példát vehetnénk róluk,
 • Zabalint
  Igen, lehet valaki informatikus úgy is, hogy felnőttként előtte nem az volt, de ennek a lehető legrosszabb módja, ha nekiáll elvégezni egy levelező főiskolát, mert még a nappali is túl keveset ad ahhoz, hogy el lehessen vele helyezkedni, ha ezen felül vagy helyette nem “kockul”.

  Az SAP meg tipikusan az a terület, ahová be kell protezsáltatnia magát az embereknek, mert kintről csak a nagyon alapjait lehet elsajátítani. Van ismerősöm, aki informatikus és SAP-val foglalkozik, de ő előtte is informatikus volt, csak más területen, ezen tapasztalatai miatt vállalta a mostani munkáltatója a betanítását, de ugyanezt saját zsebből nem tudná sok ember felvállalni. Egyébként nálunk az egyetemen volt SAP-s kurzus, de semmit nem ért, az oktató sem vágta a témát.

 • Zabalint
  Akkor viszont ez a halász és a menedzser esetére emlékeztet. Nem biztos, hogy jobban jár, ha elvégez egy főiskolát, ha neki így is jó.
 • Kiszamolo
  Pont ezek miatt jön haza sok szerencsét próbáló lógó orral: nem megy a nyugati munkaszemlélet és kiderül, hogy a hatalmasnak vélt fizetés több mint fele elmegy lakhatásra és utazásra.

  Aztán 2 év után rájön, hogy 350 ezer forinttal ugyanolyan kisember, mint otthon volt, de mivel még mindig nem tud rendesen angolul, az is marad és ugyanolyan frusztrált lesz, mint itthon.

  De még egyszer: szerintem is sok embernek jó a külföldi munka, csak nem úgy, ahogy sokan azt elképzelik, vagy csinálják.

 • Avondale
  folyt.
  4/ jó a magyar gazdaságnak: a külföldön dolgozók a jövedelmük meghatározó részét az anyaországban költik el vagy fektetik be (brit sajtó tele van ezen kesergő cikkekkel – persze, ők a vesztesei ennek)
  5/ megtanulod értékelni Magyarországot: sehol nem tökéletes az élet, problémák mindenhol vannak, a titok abban rejlik, hogy meg kell tanulnod együttélni velük.
  6/ a 5/ pontnak köszönhetően elkezded megérteni, hogy a kishazánkat belengő melankólia, amit okozhat a munakhelyi basáskodás, a kilátástalanság, a produktivitás hiánya, a felesleges nyavalygás, csakis rajtad/rajtam/rajtunk múlik – vagyis lehet változatni!
 • Zabalint
  Csak nehogy kiderüljön, hogy a saját autó mellé minimálbérnél alig magasabb bért ajánlottatok.

  Egyébként mikor én állást kerestem, volt egy, ahol véletlenül úgy küldtek körválaszt, hogy az összes cím benne volt, bőven 1000 fölött volt a jelentkezők száma, igaz ehhez nem kellett képzettség. Ahová felvettek, oda csak 27-en jelentkeztek, de ez már szakmai munka volt. Apáméknál ha meghirdetnek egy adminisztrátori állást, érettségi követelménnyel, 300 fölött a jelentkezők száma, harmadának diplomája van, pedig egy jónak mondott városban van.

  Ami a hegesztőket illeti, láttam hegesztői álláshirdetéseket, de ahol bér is írva van, ott garantált bérminimum, nem csoda ha egy jó hegesztő inkább elhúz az országból.

 • Illye
  Hegesztői fizetés multinál, 3 műszakban, br. 800-900.-+pótlék+bónusz+cafeteria, jellemzően nettó: 130.000-180.000.-Ft
  A meghirdetett érettségihez kötött munkakör: fél évig nettó 90.000.- utána ott is kapnak bónuszt, így kb. nettó 130.000.-ft/hó + évi br. 330.000.-Ft-os cafeteria keret + utiktg. térítés.

  A bérezést pedig nem tudták, így kaphattam volna több 100 önéletrajzot, de sajnos csak 10-et kaptam…

 • jurta
  Köszi a felsorolást. Ez is hasznos, de én arra voltam kíváncsi a kérdésemben, hogy baj-e, ha a személyes kapcsolataim tartanak itthon.

  (Egyébként amikor Spanyolországban szakmai gyakorlatoztam 3 hónapot, annyit neteztem munkaidőben, amennyit akartam, mert még úgy is simán elkészültem mindennel, amit vártak tőlem. Kb. fél fizetésnyi ösztöndíjat is kaptam a cégtől, tehát nem lehetett nekik mindegy, mivel töltöm az időmet. És csomót cigiztek meg kávéztak a kollegák, amikkel én nem élek.)

 • Kiszamolo
  Azok a déliek. Na, csődbe is jutott az összes déli állam a munkamoráljukkal.
 • SzabóÁgi
  Könyvet! Könyvet! Könyvet! 🙂
 • milyen feri?
  Ettől függetlenül én is azt vallom, hogy a siker rajtad áll. Csak azt nekem senki se akarja bemagyarázni, hogy Magyarorszag elfuseralt es csak ehberert dolgozhatsz, mert ez bullshit.
 • Kiszamolo
  Ha éppen ráérsz, ugorj át vigyázni a gyerekekre, én addig el tudok menni írni, így hamar meglesz a könyv. Na? 🙂
 • Krisztián
  “ha jól gazdálkodsz a pénzeddel, megteremted az alapjait annak, hogy hazaköltözve vegyél egy lakást, elindíts egy vállalkozást”

  De miért kellene itthon lakást vennem v. vállalkoznom? Vagy azokra gondolsz, akik csak ezek emiatt mennek ki?

  “megtanulod értékelni Magyarországot: sehol nem tökéletes az élet, problémák mindenhol vannak, a titok abban rejlik, hogy meg kell tanulnod együttélni velük.”

  Pont azért itt ilyen szar élni, mert mindenki teljesen közömbös minden olyan dolog iránt, ami nincsen rá közvetlen kihatással. Azt aláírom, hogy mindenhol vannak problémák, de ami ebben az országban megy, az komédia.

 • Krisztián
  Folytatás itt, mert elfogyott a karakter.

  “6/ a 5/ pontnak köszönhetően elkezded megérteni, hogy a kishazánkat belengő melankólia, amit okozhat a munakhelyi basáskodás, a kilátástalanság, a produktivitás hiánya, a felesleges nyavalygás, csakis rajtad/rajtam/rajtunk múlik – vagyis lehet változatni!”

  Az emberek nem alkotnak társadalmat, és várhatsz ítéletnapig (ha a jelenlegi generációt vesszük alapul) hogy megváltozzon az embereknek a hozzáállásuk a dolgokhoz, hogy belül megváltozzanak.

 • Krisztián
  “Aztán 2 év után rájön, hogy 350 ezer forinttal ugyanolyan kisember, mint otthon volt, de mivel még mindig nem tud rendesen angolul, az is marad és ugyanolyan frusztrált lesz, mint itthon.”

  Ez csak rajta múlik. Nem a kinti rendszer hibája, hogy nem tanult meg magasabb szinten angolul, mint amivel kiment. A frusztráltság meg nemcsak pénz kérdése.

 • Kiszamolo
  Ezért írtam, hogy akkor menj ki, hogy ha tudod, mit akarsz elérni. Aki itthon sem tudja, egy idegen országban még annyira sem fogja tudni.
 • Zabalint
  Ez a 15 ezres kisváros nem Kapuvár, Kőszeg, Szentgotthárd vagy Körmend, esetleg más, osztrák határ közeli kisváros, ahol Ausztriába ingázással ennek háromszorosáért el tudnak helyezkedni? Csak mert ha nem, akkor számomra érthetetlen. Még úgy is ha ezen városokban van, mert anno mikor Sopronban hirdettek közalkalmazotti sofőr állást, még válság előtt, 180-an jelentkeztek rá, pedig ott nem kellett saját kocsi.
 • Janos
  Hat, ha kulfoldon akarsz lakast… hajra:D de a nyugati arakat valoszinuleg nehezebben tudod megfizetni… nem veletlen, hogy itt ritkabb a magantulajdon.
 • Janos
  A peldat azt azert kertem, mert Nemetorszagban es Angliaban hatranyban van. Ha jol tudom, akkor jelenleg Hollandiaban is. Lehet, hogy felvesznek, de szinte biztos, hogy kevesebbet fizetnek, nehezebben fogsz elorelepni, es teged epitenek le elsonek.
  Tudom, mert enis muszaki teruleten dolgozom, es lattam.
  Max annyi, hogy ezen a teruleten eleg jok a fizetesek meg igyis ahoz, hogy vonzo legyen. De hidd el, hogy nem vigasztal a 3000 euro netto, ha tudod, hogy a masik 3500at keres minimum, ugy, hogy te tanitod be ot.
 • tgwh
  Munkanélküliség: most éppen a romákkal akarják fellendíteni a gazdaságot. El tudom képzelni, hogy fognak tolongani a nehéz fizikai, szakképesítést nem igénylő munkákért…
  Hány olyan hirdetés van, amit csak muszájból tesznek ki, de meg van rá az ember.
  Itt nyugaton azért keresnek annyi embert, mert senkit sem akarnak megfizetni. Ha ugyan az a cég hirdet sokszor, jó fizetésért, akkor valószínűleg náluk van a baj…
  Persze hogy kimegy az ember, sokkal többet keres a határ túloldalán. De jobbak is a feltételek.
  Az oktatás szar, ezt tudjuk. OKJ-s papírt sok olyan ember kap, akinek nem szabadna. Viszont ellenpélda, menj csak el mérlegképes könyvelőnek, ha megszakadsz, akkor sem fogod megtanulni a tananyagot… és ami vicc, hogy nem is kell… arra valók a hvg különkiadások és társaik, hogy az évenként bekövetkező változásokat összeszedjék, és onnan ki tudd keresni
 • Morbiczer
  Ezt akartam én is mondani, de úgy látszik nem fogalmaztam egyértelműen.
 • Krisztián
  Ezt aláírom. De annak sincsen sok értelme, hogy itthon vegetáljon.