Az Amazon is vált neked, ha nem figyelsz

Annak örömére, hogy most már ingyen szállítással lehet bármit kérni a német Amazontól 39 euró feletti vásárlás esetén, ki is próbáltam a lehetőséget.

Nos, ott is ugyanabba a trükkbe futottam, mint a Paypal-nál: szívesen átváltják a vásárlásomat forintra, hogy ne a bankom fáradjon vele.

Hogy milyen árfolyamon, azt a legutolsó lépésig nem hajlandóak elárulni. Ha be van állítva a 1-click, akkor csak annyit írt ki kerekítve, hogy 1 HUF=0,00 EUR.

Kikapcsolva a 1-click-et és eljutva a legutolsó oldalra, kiderült, mennyi is az az árfolyam, amivel az Amazon számolni szeretett volna:

amazon2

Szerény 330 forintos euró árfolyamon váltotta volna a vásárlást, hogy a bankom ne fáradjon vele. (308,6 Ft volt egy euró középárfolyamon. Az Amazon 6,9%-os felárral váltotta volna nekem a pénzt…)

Kénytelen voltam azt hazudni, hogy eurós a kártyám, nem forintos (rájött a számából, hogy magyar kártyáról van szó), így megúsztam sokkal olcsóbban a vásárlást.

Azt talán mondanom sem kell, hogy legalább egy óráig kerestem, hol lehetne megtalálni az Amazon által használt devizaárfolyamokat. Sehol nem árulják el, néztem az amerikai és a német oldalon is mindenhol. A Google sem találta meg. Egyedül akkor szembesülsz vele, ha végigmész a rendelésen és a legutolsó klikkelésnél írja csak ki.

Már mindenhol ezzel próbálkoznak, hogy ha nem figyelsz oda, kegyetlenül lehúznak a váltással. Akár online vásárolsz, akár hagyományos boltban, akár ATM-ből veszel fel pénzt külföldön.

(Így húz le a Paypal: cikk itt és így húznak le a pénztáraknál: cikk itt)

Nagyon figyelj oda, bárhol vásárolsz, mert ezt a trükköt egyre többen eljátsszák. Inkább háromszor ellenőrizd, mennyit és milyen devizában számolnak fel.

Share

42 hozzászólás

 • Majmi
  Elvileg ezt le is írták:

  amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=hp_left_v4_sib?ie=UTF8&nodeId=201895450

  View the Exchange Rate Used for an Order

  You can view the applicable exchange rate used to determine the payment total in your local currency.

  To view the exchange rate used on your order, select items you’d like to purchase and proceed to checkout.

  You can view the Applicable Exchange Rate, which includes all Amazon fees and charges related to the use of the service on the checkout page. If applicable, your bank may charge you a fee. Please contact your bank regarding these fees.

  Note: If your 1-Click settings are enabled in Your Account, you can see the applicable exchange rate by hovering your mouse over the Change 1-Click Payment to USD link on the product detail page. To update your 1-Click settings, go to Manage Addresses and 1-Click Settings

 • Az nem opció, hogy ne vásárolj? 🙂
 • Kiszamolo
  Majmi, ja leírták, hogy sehol nem áruljuk el, milyen elképesztően szabadrabló árfolyamot használunk, mert semmi közöd hozzá. Ha nagyon akarod, a legeslegutolsó oldalon eláruljuk, mennyivel lopjuk ki a szemed. Sajnos ennél jobban nem tudtuk eldugni előled az infót. De inkább csak használd a 1 clicket és ne is törődj az árfolyammal. Egyébként is alapbeállításként ezt adjuk, 100 emberből 99 úgysem fogja észrevenni.
 • Maci
  E-bayel van valakinek tapasztalata?
 • Isti
  Egyre több helyen fog ez szerintem megjelenni, mert lassan alapszolgáltatás lesz a Dynamic currency conversion aka. DCC.

  Ez egy plusz szolgáltatás, amiért a mai árfolyamon számoltok el, nem pedig a holnaputáni ismeretlen árfolyamon. Cserébe rosszabb az árfolyam. Én nem keresgéltem az árfolyamot, hanem kikapcsolom a feature-t. Kereskedőknek ez éri meg persze…

  Az ingyen szállítás viszont megy. A posta hozta meg múlt héten a rendelt csomagot. Pár nap alatt itt volt.

  Viszont azt észrevetten, hogy a checkout során beállítja a magyar áfát és egy kicsit megnő így a végső ár.

 • AAA
  Figyelni kell mindenre. Van hasonló máshol is. Biztosító évek alatt szépen felindexálja a lakásbiztosításod, ha újrakötöd jobban jársz. Telefon szolgáltatónál simán benne maradhatsz egy 100Ft-os percdíjban, ha nem figyelsz és nem váltasz. Net szolgáltatónál fizetheted a sok évvel ezelőtt jellemző ár/érték arányt. Szólni egyik sem fog, hogy azért a pénzért már kaphatnál sokkal jobbat is.
 • Eltévelyedés
  Az ebay paypalt használ, ők végzik a váltást, szóval ugorhatsz a paypal cikkhez.
 • Kiszamolo
  Eltév, most már kártyával is lehet fizetni az ebay-en, szerintem erről szól a kérdés.

  Csodálkoznék, ha ott nem akarnának ugyanígy lehúzni. Túl nagy a haszon és könnyen be lehet csapni vele az embereket.

 • jurta
  Pont fél nappal ezelőtt vásároltam a brit Amazonon. Kiszámolón való edződésnek köszönhetően segítség nélkül, azonnal felismertem (és kikapcsoltam) a trükköt. 🙂
 • Eva
  Ezt jó tudni, én a múlt héten vásároltam ott (sajnos még pont az angol oldalon, másnap derült ki, hogy a németek ingyen szállítanak…) és persze örültem, hogy látom forintban is az összeget, ezek szerint nem kellett volna. Mondjuk még így és a szállítási költséget is beleértve is 4000 Ft-tal kevesebbet fizettem ki az adott termékekért, mintha ugyanazt Magyarországon veszem meg…
 • Anna
  Kedves Miklós! Nov.17-án küldtem neked email-t az eBay-PayPal vásárlásról (tárgy: levél a PayPal írásodhoz). Megkaptad?
  Érdekes dolgot írtam le.
 • Kiszamolo
  Anna, igen, köszi, még utána kell néznem.
 • joska87
  Dynamic Currency Conversion 😀 Nagyon jo nev a lehuzasra. Meg lehet nezni mennyi az atr (average true range = aatlagos arfolyammozgas) pl. 100 nap atlagaban barmilyen online chartingon pl. tradingview hogy csak egyet mondjak ami jobb. Aztan hozzatenni szepen ezt az 5-7% “biztos hogy fix aron legyen beterhelve a kartyad” temat, es el lehet donteni meger-e ennyi pluszt adni a kereskedonek a “biztonsagert”. Hihetetlen, es raadasul milyen suttyo dolog hogy el van dugva a vegere minden. Ugyanaz mint barmilyen szerzodest is tolnak az orrod ala egybol az apro betus resztol kell visszafele olvasni inkabb.
 • Meister
  Citinél a bankkártyádat hozzákötheted az EURós számládhoz, és akkor lehet a Correct Change-nél váltani vásárlás előtt.
 • Talios
  Aliexpress – ugyan ez lehet a probléma, mivel 300Ft-ért váltják a dollárt. Még nem találtam meg a a “kikapcsoló gombot” 🙁
 • gaborr
  épp ma írtam egy panaszt a paypalnak, hogy az ebayes vásárlásomat EUR-ban-ban adta át a paypalnak az ebay, viszont az ebayes integrált paypal oldalnál (ugye nem dob át a paypal oldalára) nem lehetett semmit sem választani, hogy milyen devizáben menjen, mivel kiírta, hogy EUR, gondoltam EUR lesz. Paypal oldalán eur-ban látszódik a számlázás. Előtte paypalnál már belőttem, hogy ne váltson, mégis váltott. 314 banki árfolyam helyett 322 árfolyamon. kértem a különbözet visszatérítését, majd 2 hónap múlva meglátjuk mire jutnak. (ennyi a panaszra adott válaszadási határidő)
 • mamma
  Avast ugyanez. Amikor közelít a lejárati idő, gondosan szól, hogy megújíthatod az előfizetésed, ennyi és ennyi forintért. Kicsit körüljártam a témát, nem erre kattintottam, hanem elmentem az oldalukra és ott fizettem ki euróban. Jelentősen olcsóbb lett.
 • Szász Péter
  Érdemes még más Amazonokon is megnézni amit veszel, a co.uk rendszeresen jelentősen olcsóbb, mint a német, még az ingyenes kiszállítással együtt is. Van egy böngésző kiegészítő, ami nem csak időben mutatja egy termék árváltozását (ami hasznos, hogy elkerüld az ideiglenesen felemelt árakat, vagy elkapj egy leárazást), hanem összehasonlítja neked pár nemzeti site kínálatában is a cuccot: keepa.com/#!addon
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @Talios: Aliexpress szerintem dollárban terhel. De ha Mastercard, akkor a dupla konverzió dobhatja meg. Egy pár nappal ezelőtti vásárlásnál azt látom a kivonatban, hogy a dollárból 0.943-as árfolyamon lett euró, abból 315-ös árfolyamon forint.
 • Summit
  Paypal játssza el velem az utóbbi időben, hogy be van állítva az, hogy ne konvertáljon, néha mégis forintban számol el, jó öt százalékkal a középárfolyam fölött.
  Egy időben még lehetett látni, hogy ilyenkor a végösszeget forintban írja ki, de mostanában végig dollárt/fontot/eurót mutat, és csak a banki értesítőben lehet látni, hogy forinttal terhelt.
  És ugyanolyan beállításoknál van olyan, hogy pár perc eltéréssel egyik vásárlást az eredeti árfolyamban számolja, a másikat forintban.
  Lassan át fogok állni a bankkártyás vásárlásra az eBayen.
 • Parker
  Olcsobb aruknal az amerikai amazonrol szallitasi koltseggel egyutt sokszor olcsobb rendelni, mint a nemet vagy britrol, ugyhogy erdemes azt is megnezni.
 • banyuka
  Sziasztok!

  Köszi a cikket, gondoltam kirpróbálom, mert volt két könyv, amit meg akartam rendelni, bedobtam őket, meg végül egy harmadikat a kosárba, végimentem a folyamaton és nekem is 329,75 Ft-ért akart váltani egy Eurót. Átállítottam a kártyámat, hogy az nem Ft-os, hanem Eurós, ahogy a leírásban van, s megerősítettem az 58 euró végösszegű rendelést.
  Jött a fizetésről egy SMS rögtön a bankomtól, amin azt írták, hogy levontak 1 eurót, s az egyenlegem 1 Ft-al változott. Ilyenkor mi van? 😀

  Üdv.: B.

 • axt
  de a correct change-be úgy is el kell menni, nem? Akkor meg minek kötöd a kártyádat az EUR számládhoz?
 • Summit
  banyuka: ellenőrízték, hogy létezik-e a megadott kártya.
 • demidoux
  Én is pont most vásároltam, Kiszámoló hatására figyelek erre én is, köszi 🙂 Volt olyan opció az utolsó oldalon fizetésnél, hogy “Pay in EUR” az alap forintosítás helyett. Szerintem az is megoldás, nem? Vagy ha átállítom EUR-ra a kártyám, akkor mindörökké megjegyzi és nem próbálkozik?
 • Exchange rate
  Ha Horvátországban Eurós bankszámlára kapja valaki a fizetését, azt hogy a legolcsóbb “hazahozni” forintban? Ha magyar kártya nincs, tehát az utalás nem opció, és nagyobb összegről van szó kocsivásárlás miatt. Euroban fizetni sajnos nem opció..
 • S. Péter
  Az Ebay alkalmaz még egy trükköt: amikor kiírja pl. az amerikai áru árát, egész kedvező árfolyamon számolja a dollárt, nem a Paypal árfolyamán.
 • naa
  Ez régóta így van valóban mindenhol, de Amazon mentségére felhozom, hogy a screenshotodon is ott van a végső Place Order gomb előtt még, hogy milyen az árfolyam, sőt a gombra van írva, hogy “Place in GBP” vagy “Place in HUF” ha jól emlékszem. Én is így vásárolok sok éve az Amazonon, mindig átkattintom.
  Sztem egyszerű a tanács: ahol ilyen lehetőség van nagy cégnél, ott sose válaszd, mert szar az árfolyam.
  1 kivételt ismerek, valamelyik külföldi tulajdonú magyar áruházláncban egész jó árfolyamon lehetett egy időben EUR-ral fizetni, de nem emlékszem már melyiknél, én nem használtam, csak feltűnt.
 • Tamas
  Valaki tudja-e hogy Paypal Business-néll hol kell átállítani,hogy ne a Paypal váltson?
  A múltkor cikk alapján a sima Paypal előfizetésnél valóban ott van,ahol Kiszámoló írja, de a Paypal Business esetében nem és nem is találtam még meg,hogy hol állítsak rajta,mert szörnyen vált.
  Szerintem sokan használunk Business accountot, örülnénk,ha az is meglenne.
 • tamasxc
  ebay: én is belefutottam kártyás vásárlásnál az ebayen ebbe a trükkbe.
  amikor megláttam a banki kivonaton, hogy más lett a forintosított összeg, mint amiért vásárolni akartam, panaszt tettem az otp-nél. kivizsgálták és az ő vásárásnapi árfolyamukon felül lévő összeget visszaszerezték. kb egy hónap volt az ügyintézés.
 • Forraltborozunk
  Currencyfair
 • banyuka
  Summit! Köszi!

  Utána magamtól is rájöttem, hogy valeszeg ez ugyan olyan eljárás, mint a PayPalnél, mivel Amazon accom régóta van, de még nem használtam vásárlásra, így tesztelték a kártyát.

  Viszont azt hadd kérdezzem meg, hogy a tényleges összeg levonása mikor történik meg, mivel most annyit látok, hogy leadtam a termékekre a rendelést, de a bankszámlám terhelése még nem valósult meg, PayPalnél ugye az azonnal megy, az Amazon eljárását pedig nem ismerem.

  Üdv.: b.

 • Attila
  Sziasztok!

  Jól értem, elég itt a “select payment currency” képnél, az utolsó oldalon EUR-óra pöttyinteni és akkor máris a bankom váltja a pénzt, vagy már eggyel előbb a kártya adatoknál állítsam át, hogy a kártyám az EUR-ós számla és nem forintos?

  Üdv.: A.

 • Tibor
  Piszok ugyeskedok… Kene mar valami fogyasztovedelmi akarmi erre. Eleve nem kene veteli/eladasi arfolyamoknak stb letezni CSAK kozeparfolyamnak PLUSZ arra raszamolva (es egyertelmuen feltuntetve) egy valtasi koltsegnek. Hogy lassa az ember mennyi az annyi.

  Ahogy mar kotelezo a boltokban kiirni a kilora/literre/egysegre az egysegarat IS (hogy rogton ossze tudd hasonlitani melyik az olcsobb fajlagosan), ugy erre is lehetne valami szabalyozas.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @Banyuka: az Amazonná ez a normál ügymenet; csak később terhel majd.
 • Gábor
  Köszönöm, használtam. 🙂
 • valaki
  Én is tervezek rövidesen rendelni Amazonról. Jól értem, hogy a képen látható bállításokat jelölöm be, kijelölve a HUF-ot akkor a bank vált?

  Sportsdirect ről is rendelnék, de nincs paypal fizetés és ahogy ő jelzi nekem jelenleg 400 ért váltaná a fontot, pofátlan nagy különbség, erre valaki tud megoldást?

 • Belzebub
  Én úgy kártyát adtam hozzá, és a más pénznemet választottam.
  Azonban nekem nem ingyenes szállítású a 39 euro feletti kosaram az amazon.de-ről. Tudjátok miért? már nem él az akciójuk?

  Items
  EUR 80,95
  Estimated Postage & Packaging
  EUR 18,28
  Estimated Order Total
  EUR 99,23
  Order Total includes VAT See details

 • kridli
  kérdés mit rendeltél. Van az amazon-on egy csomó marketplace-es termék, amit nem igazából nem az amazon árul, csak fent van az oldalukon, és meg lehet rajtuk keresztül rendelni, azokra nem érvényes az ingyenes kiszállítás, hanem a tényleges eladó saját szállítási díjai szerint számlázzák. Olyan is van amit nem is szállítanak ki Magyarországra.
  Azokra érvényes a 39 euro feletti ingyenes kiszállítás, amit az amazon szállít ki. Én angolra állítva hasznaálom, mert nem nagyon tudok németül, angolul ír olyat a termék oldalán, hogy Dispatched from and sold by Amazon, vagy olyat hogy Sold by and Fulfilled by Amazon, az ilyenekre érvényes. Ahol olyat ír hogy Dispatched from and sold by (ahol az xxx nyilván nem Amazon hanem valami más), azokra nem.
 • kridli
  Úgy látom a komment motor kiszedett pár szót a kommentemből. Szóval ahol olyat ír hogy Dispatched from and sold by xxx, ott nem érvényes az ingyenes kiszállítás. Ahol azt írja hogy Sold by xxx and Fulfilled by Amazon, vagy olyat ír hogy Dispatched from and sold by Amazon, ott igen.
 • Zsolt
  My Account > Turn On / Turn Off Amazon Currency Converter
  amazon.de/gp/tfx/css/tcconfirm.html

  You have successfully turned off Amazon Currency Converter.

 • Kiszamolo
  Zsolt, nem vagyok most gép előtt, de az a gyanúm, ezzel csak azt kapcsolod ki, hogy ne forintban írja ki az árakat.