Paypal: ha nem akarsz sokat fizetni a pénzváltásért

A Paypal egyik legnagyobb haszna abból származik, hogy elképesztően rossz árfolyamon váltja át neked előzékenyen a vásárlásaidat forintra, hogy ne a bankodnak kelljen ezzel foglalkoznia.

Annyira jó fejek. Mivel új kártyát regisztráltam, gyorsan annak a beállítását is automatikusan átváltotta úgy, hogy az ő árfolyamát használja a váltásnál.

Így sikerült egy 6,402 Ft-os vásárlásért beterhelniük a kártyámat 6.707 Ft-tal. Ez közel 5%-os konverziós ráta, aminél rosszabbat nehéz találni még annak is, aki nagyon keres.

Első tanulság: akárhányszor valamit csinálsz a kártyáddal, vagy új kártyát regisztrálsz a Paypal-nál, azonnal váltsd át a “Conversion options”-t, mert persze hogy a lehúzós funkció az alapértelmezett beállítás.

Eddig is el volt dugva ez a funkció, de az új designnál 10 percig kerestem úgy, hogy tudtam mit keresek. Egy eldugott almenüben találtam meg, ahol nem kellene lennie. Sehol máshol nem ajánlotta fel. (Ha te mégis megtaláltad máshol, írd be a hozzászólásokba.)

Itt találtam meg: beállítások (fogaskerék), payments almenü, pre-approved payments

paypal3

Ezután ez a képernyő fogad:

paypal4

Itt válaszd a Set Available linket és ide jutsz:

paypal2

Itt van a Conversion Options. Arra kell kattintani.

paypal1

Itt kell gyorsan átrakni az alsó lehetőségre, a “Bill me…” kezdetű bekezdésre és nyomni kell egy Submit-ot. Mostantól elvileg fontban, dollárban, stb. fog számlázni a Paypal és a bankod árfolyamán fogják váltani a vásárlást. Az sem kevés gyakran, de általában sokkal kevesebb, mint 5%.

Update: ha ez valamiért nem menne, kapcsold át a régi felületre és kövesd ezt a leírást. De előtte még lépj be az új felületen és maradj is belépve.

Hát így. Azért az elég tiszteségtelen véleményem szerint, hogy ezt ennyire eldugják, csak azért, hogy ők válthassanak neked a maguk elég durva árfolyamán.

Hasonló írás, amit érdemes elolvasnod: Mondj nemet a váltásra!

Share

82 hozzászólás

 • tip
  “Ez közel 5%-os konverziós ráta, aminél rosszabbat nehéz találni még annak is, aki nagyon keres.” – hegyeshalmi határon befelé a 2975 Ft-os autópályamatricát 13 euróért adják. Ez 35%-os konverziós bukta 🙂 Ha kártyával fizetsz, CSAK euróban hajlandóak megterhelni a kártyát, forinttal nem (így ők is nyernek 35%-ot, meg a bank is néhányat, ha forintszámlád van). Pisilni 200 forintért vagy 1 euróért lehet, természetesen csak az egyszerűség kedvéért 🙂
 • Nándi
  Gondolom aki átutalással használja (feltölti a paypal egyenlegét) az nem is tudja ezt kikerülni 🙁
 • Sváajci
  Köszönöm!
 • Laca
  Most a paypal nézi, hogy tömeges átállítás Magyarországon… lehet, hogy kivonul Magyarországról 😀 😀
  Köszi az infot.
 • enisenis
  Érdekes módon, nekem nem lett új kártyám, de ahogy a Paypal új arculatot kapott, ez a beállítás is megváltozott. Még jó, hogy most megnéztem, visszaállítottam. Köszönjük!
 • T
  Én legutóbb egy vásárlás erejéig úgy tudtam módosítani a konverziót, hogy az összeg alatt szereplő árfolyamra (1 Ft = … EUR) kattintva jött fel a lehetőség.
  Hozzá kell tenni az is, hogy ha a bank váltja, akkor az értesítő SMS-ben még középárfolyamon számolt összegről kapsz értesítést (gondolom ennyit zárolnak), de ha pár nap múlva megtörténik a könyvelés, akkor a bankszámla kivonatodon már a lehúzós eladási árfolyamukkal számolt összeg fog szerepelni. Persze ezt sokan már nem nézik és az SMS-ben lévő összeg alapján örülnek, hogy a bank milyen jó árfolyamon váltott.
 • nagyf
  Nálam az Amex kártyánál nincs ilyen link, mint nálad az utolsó előtti képen. Ez miért lehet?
 • Kiszamolo
  nem tudom.
 • Zalán
  Köszi. Gyorsan át is állítottam.
 • Lajos
  köszi. de ez ugye a vásárlásaimat,pénz ki-be, eladásokat, folyamatban lévő tranzakciókat egyáltalán nem befolyásolja?
 • Bence
  Minden vásárlás előtt is át lehet ezt állítani, ha valakinek máshogy nem működne. Az internetes vásárlás utolsó lépésében lehet állítani a konverziós lehetőséget, ugyanez a két lehetőség van, mint a fenti képen. Ez is el van dugva jól, de meg lehet találni. Mielőtt rányomnál a fizetés gombra, át kell állítani a vásárlás előtt, ha máshogy nem megy. Igen, sokkal jobb ha a bank vagy kártyatársaság váltja át, mintha a Paypal váltaná.

  Sajnos a Paypal nagyon rossz árfolyamát nem lehet akkor kikerülni, ha devizában kapsz Paypalra bejövő utalást, majd ezt akarod átutalni magadnak magyar bankodba, mert ilyenkor csak forintban engedi a Paypal kiutalni a pénzt, és ugye ekkor belép a nagyon rossz árfolyamon. Ilyenkor egyetelen megoldás, ha Paypallal elköltöd a pénzt és nem utalod ki magadnak. Persze nagyobb összegnél ezt nem lehet sajnos.

 • N.
  @nagyf: Nekem is feltűnt a beállításnál, hogy külön kiemelik a Visat és a MasterCardot, és eszembe is jutott, hogy az amex-szel vajon mi lenne. Nálad mindig forintban terhelnek, vagy mindig az eladó devizájában? Azt ugye tudod, hogy deviza tranzakció esetén az AMEX 1%-os konverziós költséget számol fel, majd az így megnövelt összeget könyveli az OTP a saját deviza eladási árfolyamán? Legalábbis az OTP ezt állítja, és nekem ennyi elég is volt, hogy továbbra is csak MasterCardot használjak devizás vásárlásra.
 • Zsolt
  Én abba a szűk körbe tartozom akiknek a bank rosszabbul vált mint a paypal, szóval nekem a másik a jó egyelőre. De köszi, hasznos.
 • wazelin
  Én Ecuadorban kaptam 20 dollárt PayPalra, amit automatikusan átváltottak forintra, és a support azt írta, hogy az ecuadori ember küldte forintban, amit kizárt dolognak tartok.

  Nem teljesen korrekt a Paypal.

 • Bacsa
  Köszi, ez most hasznos volt!
 • Gabor
  , de simán lehet. Az ecuadori ember úgy küldte, hogy a “címzett” pénzemében írja jóvá a PP. Ez az opció is a facelifttel jött be, de továbbra is tud bármiben küldeni amit megbeszéltek, csak figyelnie kell rá.
 • erik
  Koszi, nekem is a Paypal converzio volt beallitva valamiert, pedig vagy egy eve mar atallitottam a jobbikra…ezek szerint arculatvaltasnal erdemes figyelni?
 • V
  paypal sosem szerettem, meggyult veluk a bajom mikor EU-n belul masik orszagba koltoztem. Jelenleg harom kulonbozo EU orszaghoz 3 kulonbozo PP accountot tartok fenn kenyszerbol, raadasul az ebay profilomhoz sem volt egyszeru a masik accountot atvaltani. Sajnos egyre inkabb monopol helyzetben van ez a lehuzos banda, mivel sokaknal kizaro ok ha PP nem tamogatott egy webshopban igy egyre tobb elado kenyszerul ra hogy PPval uzleteljen.
 • tnt
  Az elsődleges deviza is beállítható …

  When you add a new currency, any future payments you receive in that currency will be credited to that balance. Your primary currency is the default currency for sending and requesting payments.

 • Bankaccount
  Nem vag a temaba, de tudtok esetleg olyan bankszamlat, amire nem kell, hogy jovedelem erkezzen, es az utalas ingyen van? Csak utalasra hasznalnam..

  Elore is koszi

 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/granit-bank-digitalis-szamlacsomag/
 • fudosin
  Van egy másik lehúzása a Paypalnak, amit viszont nem lehet így megkerülni: ha beállítotok egy rendszeres kifizetést (pl. egy jótékonysági szervezet támogatása), akkor a Paypal automatikusan az egyenlegből fizeti és csak ha az nulla, akkor terheli be a kártyát. Akkor vicces, ha a két dolog külön pénznemen van (az egyenleg mondjuk USD, a kifizetés meg HUF), mert így a lehúzós átváltási árfolyamon megy, miközben kártyával simán pénznemen belül maradnál. Ja és az első fizetést, amikor beállítod engedi kártyával, ezzel is elaltatva a figyelmet.
 • immmmmmmi
  Köszi, átállítottam! 🙂

  OFF: Ki lehetne tenni a blogra minden poszt alá az I Recommend This plugin szívecskéjét / lájk jelét: hu.wordpress.org/plugins/i-recommend-this/
  Ez nem facebook megosztás, csak annyi, hogy aki erre jár, és hasznosnak találja a cikket, megnyomja, és máris eggyel több a bejegyzésen a virtuális “köszi” 🙂 Csak ötlet.

 • Hoványi Katalin
  Köszi az infót. Innentől figyelni fogom a verzióváltásokat. Még a Te tanácsodra kezdtem el használni a Transferwise-t de sajna van ahol csak PayPal lehetőség van
 • Ernő
  Az a baj ezekkel a “mocskokkal”, hogy ezt anno átállítottam már egyszer a tanácsodra. Érdekes módon megint a nekik jobb verzió volt beállítva 🙁
 • Medve
  Köszönöm.
  Nekem tuti át volt már rakva az általad javasoltra, de a PayPal közben átállítottam. De ismét a javasolton van már.
 • Stefi
  Köszönöm!
 • Jóska Pista
  Transferwise-nál van valami lehetőség, hogy több országba is regisztráljak egy név alatt?
  (Van magyar és euróövezeti bankszámlám is, mindkettőből szeretnék utalni)
 • B. Péter
  Nagyobb utalásnál én mindig a TrasferWise-t használom.
 • tgwh
  Köszi, ez nagyon hasznos volt, szerencse hogy eddig nem vettem telefont 😀 túl magasak az elvárások, ami meg minden szempontból megfelelne, túl nagy kijelzővel rendelkezik 😀

  Más. Ha mondjuk tudom, hogy 5-10 év múlva lecserélném az autómat (motort, motorcsónakot, képzeljen ide mindenki azt, ami nagyobb értékű, és tudja hogy x év múlva le kell cserélni, lehet akár mosógép is, csak annál nagyobb értékre gondoltam, legyen luxusmosógép 1 millióért :D), akkor létezik erre valami havi szintű megtakarítási program?
  Most az, hogy tegyek félre nyugdíjra hav 20 ezret mondjuk, és 10 év múlva vegyem ki a kamatot, az inkább egy másodlagos megoldás lenne, ha nincs jobb.

 • Éva
  Érdekes, nekem sem az osztrák Maestro kártyámhoz sem a magyar MasterCardhoz nem adja ki ezt az opciót… Lehet, hogy azóta gyorsan áttették máshova? 😀
 • Annie
  Kedves Kiszámoló!
  Nálam nincs ilyen opció. Eljutottam a manage funding sources -ig, de “available funding sources” alatt nálam nincs semmi. Kár, hogy nem lehet képet küldeni. Ott van a “save” és “cancel”, de nincs lista és ezáltal options se. Vásárolok rendszeresen a paypallel, minden oké. Mondjuk én nem kártyaszámot adtam meg hanem magát a számlaszámot. Lehet ez az ok? Ilyen esetben hol van ez a beállítás? Vagy mi van ilyenkor?
  Köszönöm!
 • Alfa
  22 éve internetezek. Eddig sem kellett.
  Ezért kérdezem : mi a francnak PayPal?
  Mit tud, ami nem megy skrill/transferwise /Mastercard segítségével?
  Neten citibank forintos hitelkártyával vásárolok. Mindig korrekt áron váltottak devizat.
 • jurta
  Mivel nekem is visszaállt a beállítás, miután (az első kiszámolós tanács hatására) átállítottam, haszontalannak találtam a küzdelmet, és inkább vásárlásonként állítottam át mindig. Most akkor majd újra megpróbálom az állandót. 🙂
 • jurta
  @Jóska Pista

  Mi lenne akadálya? Épp ez a TW létének egyik értelme.

 • Sanyci
  AMEX-nál nincs ilyen lehetőség. Tapasztalataim szerint az árfolyam se rossz, mivel alapvetően USD alapú kártyáról van szó, így a legtöbbször még jobb is az árfolyam, mint ha EUR alapú kártyával fizetnék…
 • Penge
  Ha már Paypal, részben témába vág. Csak elméletben kérdezem, ha bizonyos összeg érkezik Paypalra, akár rendszeresen az mikortól számít adókötelesnek a NAV felé? Amikor megérkezik vagy csak mikor kiutaljuk bankszámlára? Illetve ha utóbbi, akkor belelát-e a NAV a paypalos számlakivonatokba, vagy csak a magyar bankszámláéba, amire witdrawáltak x összeget?
 • Eltévelyedés
  Sajnos a Paypalnak vannak ilyen gyengeségei, mondjuk úgy, kihasználja, hogy ő az industry standard.
  Személy szerint úgy védekezek, hogy van bevétel dollárban, euróban akármiben és azt költöm, akkor nincs mindenféle konverziós díj.

  Amúgy szerintem ez nem annyira fő bevételi forrásuk, egyszerűen azt mondják, hoyg mi nem vagyunk pénzváltó, ha már muszáj, akkor nem leszünk olcsók. Legfőbb piaca az USA, ott meg nem kell váltogatni, egyszerűen az elfogadókat húzza le 3-4% körüli összegre. A kényelem meg a vevő ennyit megér a kereskedőnek.

 • Eltévelyedés

  Pontosan mit vársz el egy ilyen “megtakarítási program”-tól? Ha külön borítékban gyűjtesz az 5 év múlva esedékes 1 milliós kiadásra, akkor egyszerűen tegyél el havonta annyit, amennyiből 5 év múlva 1 milliód lesz. Hogy ezt befőttesüvegbe gyűjtöd, külön bankszámlára, takarékbélyegbe vagy mittudoménmilyenszupi programba, a lényegen nem változtat, kb ugyanannyi pénzt el kell tenned minden hónapban.
  Minél kifinomultabb egy “program”, annál több a költsége, annál rosszabbul jársz.
 • Kiszamolo
  Sanyci, az ebayen az esetek 80%-ban nem dollárért vásárolok, van ott minden a fonttól a kanadai dollárig. Úgyhogy nagyjából mindegy, dollár alapú-e a kártya.
 • szocske

  az én ötleteim:
  – nyiss tbsz számlát, ízlés szerint vehetsz rá értékpapírt, részvényt, bef. alapot, bármit. mondjuk manapság nehéz olcsó szolgáltatót választani, nekem egyelőre a kbc szimpatikus, a kockázattűrő képességedtől és szerencsédtől függően -100% … +1000% hozam, de azért +10% sztem viszonylag alacsony kockázattal nem kizárt. Persze ezzel foglalkozni kell.
  – nyiss tbsz számlát az államkincstárnál -> bmák-pmák, mindenkori infláció feletti 2-3% hozam, kis csúszással, ezzel is kell foglalkozni, de azért kevesebbet.
  – fundamenta hozamleső számla, garantáltan, kamatadómentesen 3% betéti kamat, na ezzel nincs teendőd a nyitás után. hátrány, hogy 3 (hamarosan 2?) hónap a kiutalási idő, így azonnal nem tudod felvenni.
 • szocske
  , ja igen, ha már a nyugdíjat is szóba hoztad… nyithatsz NYESZ számlát is, és használhatod ugyanúgy, ahogy a TBSZ-t. Előnye, hogy kapsz az éves befizetésedhez +20% adóvisszatérítést, ha egyéb pénztárakra, gyerekre, házasságra nem használod fel a teljes SZJAd, akkor ez is játszik.
  Hátránya, hogy csak nyugdíjasként veheted fel.
  DE: jelenleg átalakíthatod TBSZ-re, így ez a szabály megkerülhető.
  Átalakításkor azonban vissza kell fizetni az utolsó 3 év adókedvezményét.
  Az én megoldásom erre, hogy ha tudom, hogy mikor akarom átalakítani tbsz-é, akkor az utolsó 3 évben már nem veszek fel adókedvezményt (nem is fizetek be a számlára).
  Egyetlen rizikó, hogy ma át lehet alakítani TBSZ-re, kérdés 5-10 év múlva át lehet-e majd.
  De ha nem, akkor vész esetén leadózva fel lehet venni, ha nagyon kell a pénz…
 • @Jóska Pista: A currencyfair-nel biztosan mukodik, mivel en igy utalok a nemet euros szamlamrol a magyar HUF-os szamlamra. Ami megnehezitette anno a regisztralast az az volt, hogy amirol megy a nagyobb kifizetes (1000 euro talan), ahhoz a szamlahoz tartozo orszagbol kertek tobbfele papirt.
 • Tibor
  Koszonom!

  Viszont nekem valamiert a kartya mellett nincs semmilyen conversion options.
  VISA kartya.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  , az állami támogatás nélküli hozamlesőbe tolt pénz kivehető hamarabb is, mint 4 év?
 • Tihanyi
  Én is meg voltam nyugodva, hogy ezt már rég átállítottam, most kíváncsiságból ránéztem és NEM! Visszamászott a pay-Pal-os váltásra. tehát aki már átállította régen érdemes ránézni !
 • Zolika
  Pár évvel ezelőtt regisztráltam a paypalra, azóta használom is rendszeresen.
  A legutóbbi 2-3 vásárlásomnál tűnt fel, hogy “hirtelen mennyit romlott a forint”.
  A regisztrációnál alapból átállítottam anno, hogy a bankom váltsa a pénzt, most ránéztem és a paypalos váltás volt beállítva.
  Ez nagy szemétség tőlük, ezekszerint megváltoztatták az alap beállításaimat,
 • szocske
  @mikorka: igen, kivehető bármikor.
  A 4 év csak az állami támogatáshoz szükséges határidő, a pénzt és a kamatot megkapod korábbi felmondás esetén is.
  Persze túl rövid időre kis összeget nem érdemes betenni a 9000 nyitási díj miatt.
  Nagy összeggel meg az lehet a gond, hogy nemrég bekerült a fundamenta ASZF-be is, hogy a túlfizetést visszautasíthatják.
 • Herr Riporter
  Köszi, át is állítottam. Eddig nem értettem, miért nőtt utólag a könyvelt összeg.
 • stonebridge
  Köszi, nagyon hasznos poszt!
  Pont ma volt soron egy 40EUR összegű vásárlás, ahol csak paypal-al lehet fizetni. Természetesen az alapértelmezett paypal váltáson volt a beállítás, de átállítottam és ~400 ft-tal kevesebbet fizettem végül.